
Οι Ρώσοι επιστήμονες επέλεξαν σχέδιο καταστροφής του Μιρ
Φαίνεται πως η εκδοχή της καταστροφής του Διαστημικού Σταθμού Μιρ υπερισχύει τελικά της πιθανότητας της παραπέρα διατήρησης και αξιοποίησής του, αφού Ρώσοι επιστήμονες συνέταξαν σχέδια για την καταστροφή του Σταθμού του 2001 και τα έχουν ήδη προωθήσει για έγκριση στη ρωσική κυβέρνηση.
Φαίνεται πως η εκδοχή της καταστροφής του Διαστημικού Σταθμού Μιρ υπερισχύει τελικά της πιθανότητας της παραπέρα διατήρησης και αξιοποίησής του, αφού Ρώσοι επιστήμονες συνέταξαν σχέδια για την καταστροφή του Σταθμού του 2001 και τα έχουν ήδη προωθήσει για έγκριση στη ρωσική κυβέρνηση.
O Βίκτορ Μπλάγκοφ, εκπρόσωπος της ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-TASS την Κυριακή ότι το προκαταρκτικό σχέδιο για την καταστροφή του Σταθμού έχει υποβληθεί για έγκριση στην ρωσική κυβέρνηση και προβλέπει ότι ο Μιρ θα καεί στην ατμόσφαιρα, όπως μετέδωσε το Spacedaily την Κυριακή.
Ο Μπλάγκοφ εξήγησε ότι το σχέδιο αυτό επιλέχθηκε από τέσσερα πιθανά σενάρια. Το πρώτο από αυτά προέβλεπε την αποδόμηση του Σταθμού στα διάφορα κομμάτια του, τα οποία στη συνέχεια θα αφήνονταν να μπουν και να καούν στην ατμόσφαιρα. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε, διότι θεωρήθηκε αρκετά επικίνδυνο, αφού θα προκαλούσε πολλά διαστημικά σκουπίδια.
Ένα δεύτερο σενάριο προέβλεπε την καταστροφή του Μιρ με κάποιου είδους βλήμα που θα τον ανατίναζε, αλλά απορρίφθηκε για τον ίδιο λόγο, ενώ και η πραγματοποίησή του ήταν αμφίβολη από τεχνική άποψη.
Το τρίτο σενάριο, που προέβλεπε τη διατήρηση του Σταθμού σε τροχιά, απορρίφθηκε επίσης, διότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στα έξοδα.
Η λύση που επιλέχθηκε τελικά προβλέπει ότι δύο πύραυλοι Progress θα ωθήσουν τον Μιρ σε χαμηλή τροχιά 80 χιλιομέτρων, από όπου ο Σταθμός θα αρχίσει να μπαίνει στα πυκνότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να καεί το μεγαλύτερο μέρος του, ενώ ό,τι απομείνει θα καταπέσει σε προεπιλεγμένο μέρος του Ειρηνικού ωκεανού.
- Τι είναι ο ΟΠΕΚ και πώς επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου;
- Επέκταση και εκβάθυνση του λιμανιού στη Σίκινο
- Παράπονα για τη διαιτησία έκανε ο Ιτούδης: «Σε τρία ματς κόντρα στη Ρεάλ οι βολές ήταν 64-35»
- Κάν’το όπως η Μέριλ Στριπ – Αρνήθηκε ρόλο, ώστε να της προτείνουν διπλάσιο μισθό
- Ανάπτυξη: Ο κίνδυνος του 1% για την ελληνική οικονομία – Η αβέβαιη πορεία και τα υπαρκτά προβλήματα
- Πέθανε ο Κρεγκ Βέντερ, ο επιστήμονας που διάβασε πρώτος το ανθρώπινο γονιδίωμα




