Aνοιχτό για το κοινό το ανακτορικό συγκρότημα Γαλέριου στη Θεσσαλονίκη
Ανοιξε για το κοινό το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου, στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα, Σάββατο, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε έκθεση για την ιστορία του μνημείου και το αναστηλωτικό έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα.
Ανοιξε για το κοινό το ανακτορικό συγκρότημα του Γαλέριου, στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα, Σάββατο, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε έκθεση για την ιστορία του μνημείου και το αναστηλωτικό έργο που έχει επιτελεστεί μέχρι σήμερα.
Η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού είναι να αποδίδονται όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια του παρελθόντος στο κοινό, γιατί έτσι οι άνθρωποι αλλάζουν στάση απέναντι στα μνημεία και σε όσους ασχολούνται με αυτά.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής θα αποδοθεί εντός του έτους στο κοινό και η Αρχαία Αγορά της Θεσσαλονίκης καθώς και οι αρχαιότητες της πλατείας Διοικητηρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστήλωση του ανακτόρου του Γαλέριου θα ολοκληρωθεί με κονδύλια από το Γ΄ ΚΠΣ, στο οποίο έχει ήδη ενταχθεί το έργο.
Το εν λόγω ανακτορικό συγκρότημα, που χρονολογείται στα 299 μ.Χ., καταλάμβανε έκταση 150.000 τ.μ. και εκτεινόταν από τη Ροτόντα μέχρι τη θάλασσα, και από το ανατολικό τείχος της πόλης έως την περιοχή μεταξύ της πλατείας Ναυαρίνου και της οδού Αγίας Σοφίας.
Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στις δεκαετίες του 50 και του 60 έφεραν στο φως το νοτιοανατολικό τμήμα του ανακτόρου, στη σημερινή πλατεία Ναυαρίνου. Το 1950, ο Χαράλαμπος Μακαρόνας ανακάλυψε μία περικεντρική αίθουσα οκταγωνικής μορφής με λαμπρή εσωτερική διακόσμηση, η οποία -ύστερα από πρόσφατη ανασκαφική έρευνα- αποδείχθηκε ότι επικοινωνούσε με τη θάλασσα.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.