Η Αρμενία επιστρέφει στη Γερμανία πολιτιστικό θησαυρό
Εκατοντάδες ιστορικά βιβλία και χειρόγραφα μουσικών συνθέσεων θα επιστρέψει η Αρμενία στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση επιστροφής πολύτιμων έργων, που εκλάπησαν από τον Κόκκινο Στρατό, μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
43
Εκατοντάδες ιστορικά βιβλία και χειρόγραφα μουσικών συνθέσεων θα επιστρέψει η Αρμενία στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για άλλη μία περίπτωση επιστροφής πολύτιμων έργων, που εκλάπησαν από τον Κόκκινο Στρατό, μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συλλογή που θα επιστραφεί περιλαμβάνει 18.000 χειρόγραφα, επιστημονικά βιβλία, καθώς και χειρόγραφα μουσικών συνθέσεων του 19ου και 20ου αιώνα, τα οποία οι σοβιετικές δυνάμεις έκλεψαν από τις βιβλιοθήκες της Βρέμης, του Βερολίνου, του Μαγδεμβούργου και της Λειψίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, τα βιβλία -τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε άριστη κατάσταση- φυλάσσονταν στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Αρμενίας, αφού πρώτα είχαν μεταφερθεί στη Μόσχα.
Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Αρμενία επιστρέφει στη Γερμανία
κλεμμένα -από την περίοδο του πολέμου- αντικείμενα. Το 1998, περιήλθαν στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης τουλάχιστον 575 ιστορικά έπιπλα και χειρόγραφα.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Πολιτισμού Μίκαελ Νάουμαν -ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή- δήλωσε με βεβαιότητα ότι σύντομα η Αρμενία θα επιστρέψει στη χώρα του και άλλα παρόμοιας αξίας αντικείμενα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Συνταγή: Πασχαλινά κουλουράκια
- Από τη Ναζιστική Γερμανία στις ΗΠΑ του Τραμπ: Γιατί πάνω από 1 εκατ. Ευρωπαίοι δικηγόροι βλέπουν να κινδυνεύουν οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους
- Βρετανία: Αστυνομικοί παράτησαν σακίδιο με όπλα έξω από την κατοικία του δημάρχου του Λονδίνου
- Ο γόρδιος δεσμός του «Εξοικονομώ» για τις πολυκατοικίες
- Οκτώ λόγοι για να βάλεις το τρέξιμο στη ζωή σου
- Άστατος ο καιρός σε όλη τη χώρα με βροχές – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- Οικόπεδα: Ποιοι είναι υποχρεωμένοι να τα καθαρίσουν
- Δηλώσεις: Το 25% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν φόρο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)

















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442