Αρχαία πολιτεία δείχνει το χρυσό στεφάνι
Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, που προοιωνίζεται ακόμα σπουδαιότερες ανακαλύψεις, θεωρείται το χρυσό στεφάνι της Νέας Απολλωνίας. Αν το εύρημα δεν έχει μεταφερθεί από άλλη περιοχή, είναι πιθανόν κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε να υπάρχει ασύλητο νεκροταφείο ή κάποιος οικισμός των κλασικών χρόνων, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
45
Ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα, που προοιωνίζεται ακόμα σπουδαιότερες ανακαλύψεις, θεωρείται το χρυσό στεφάνι της Νέας Απολλωνίας.
Αν το εύρημα δεν έχει μεταφερθεί από άλλη περιοχή, είναι πιθανόν κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε να υπάρχει ασύλητο νεκροταφείο ή κάποιος οικισμός των κλασικών χρόνων, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Εκτιμούμε ότι στο σημείο όπου βρέθηκε το στεφάνι, εφόσον μας υποδειχθεί και είναι ακριβές, υπήρχε ένας σημαντικός τάφος, όπου θάφτηκε κάποιος αξιωματούχος επιφανής, εύπορος και ευυπόληπτος δηλώνει στην εφημερίδα Εθνος η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Χρυσάνθη Κουκούλη.
Η μελέτη του θα μας δώσει πολύτιμα στοιχεία κι αξιόλογες πληροφορίες για την ιστορία της εποχής εκτιμά η κ. Κουκούλη.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για εύρημα από κάποιο εργαστήριο κοσμηματοτεχνίας, καθώς ένα τέτοιο εργαστήριο θα είχε καταστραφεί με το πέρασμα του χρόνου.
Η καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, συνεργάτης του αείμνηστου Μανόλη Ανδρόνικου και ανασκαφέας του βασιλικού ανακτόρου της Βεργίνας Χρυσούλα Σαατσόγλου – Παπαδέλη εκτιμά ότι δεν αποκλείεται η ανακάλυψη οικισμού των κλασικών χρόνων, ανάλογου με αυτόν που έχει ανακαλυφθεί στην Πύδνα.
Σε ό,τι αφορά τον αγρότη που ανακάλυψε το στεφάνι, η κ. Σαατσόγλου – Παπαδέλη δήλωσε: Πρέπει να πάρει γρήγορα τα χρήματα που του αναλογούν ως αποζημίωση, γιατί αυτό θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση της κρατικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκε μαρμάρινο άγαλμα
Στην σχετική με την ανακάλυψη του στεφανιού ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρεται επίσης ότι παραδόθηκε σε αρχαιολόγο ένα άλλο τυχαίο εύρημα. Πρόκειται για κορμό μαρμάρινου αγάλματος γυναικείας μορφής, πιθανότατα της Νίκης, το οποίο εκτιμάται ότι ανήκει στους ελληνιστικούς χρόνους και πρόερχεται επίσης από τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Απολλωνίας.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού δεν διευκρινίζει ποιός παρέδωσε το άγαλμα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Πειραιά την Κυριακή λόγω του αγώνα δρόμου
- «Πόσο καλοί είναι οι συμπολίτες σου;»: Από τη Σουηδία ως τις ΗΠΑ, πώς κρίνουμε ηθικά ο ένας τον άλλον
- Ο Φρανσίσκο άλλαξε μάνατζερ και θέλει συμβόλαιο 2 εκατ. ευρώ ετησίως
- Επιβεβαίωση in-Δρομολογείται διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων από κοινού για ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ
- Γελάμε και κλαίμε για το ίδιο πράγμα: Η Γκισλέιν Μάξγουελ κάνει μαθήματα «γυναικείας ενδυνάμωσης» στη φυλακή
- Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα: 7 προτάσεις για την «Ενεργειακή Δημοκρατία»
- Ενοίκια: Τα SOS και οι παγίδες στη συμπλήρωση του E2 για μηδενισμό του φόρου
- Θεσσαλονίκη: Έρευνα εις βάθος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόταν η 57χρονη καθηγήτρια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 12.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/maximilien-t-scharner-GExOn1lUED0-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442