Η Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων αλλάζει την όψη της Αθήνας
Η αναβίωση της κοίτης του Ιλισσού ποταμού και οι επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού αλλά και έξω από αυτόν είναι τα κυριότερα σημεία των μελετών που ενέκρινε την Τετάρτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Νέες πεζοδρομήσεις, εκτενείς πλακοστρώσεις, δημιουργία μονοπατιών, δενδροφυτεύσεις και κυρίως ο δραστικός περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων αναμένεται -ή ελπίζεται- ότι θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.
45
Η αναβίωση της κοίτης του Ιλισσού ποταμού και οι επεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού αλλά και έξω από αυτόν είναι τα κυριότερα σημεία των μελετών που ενέκρινε την Τετάρτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Νέες πεζοδρομήσεις, εκτενείς πλακοστρώσεις, δημιουργία μονοπατιών, δενδροφυτεύσεις και κυρίως ο δραστικός περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων αναμένεται -ή ελπίζεται- ότι θα αλλάξουν την εικόνα της Αθήνας όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.
Ενοποίηση των διαδρομών και συνεχή οπτική επαφή με τα αναβαθμισμένα μνημεία εξασφαλίζει στους πεζούς η έγκριση του ΚΑΣ, με κάποιες περικοπές και τροποποιήσεις των δύο μελετών, για την ανάδειξη της περιοχής του Ολυμπιείου και του Κεραμεικού.
Οι διαδρομές θα οδηγούν στις εισόδους των αρχαιολογικών χώρων, για τη σήμανση και την αναβάθμιση των οποίων έχει ληφθεί ειδική μέριμνα. Ειδικά η διαδρομή μεταξύ του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού αναμένεται, εν όψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, να βελτιώσει σημαντικά την όψη της Αθήνας.
Τρία είναι τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης για την περιοχή του Ολυμπιείου:
η αναβίωση της κοίτης του Ιλισσού, η πεζοδρόμηση της Βασ.Ολγας και η διάβαση της λεωφόρου Αμαλίας. Ο νέος Ιλισσός θα έχει πλάτος τέσσερα μέτρα και θα καταβληθεί προσπάθεια να μη διακρίνεται η τεχνητή ροή του. Οι όχθες του μάλιστα θα συνδέονται με γεφυράκια. Η μελέτη σε ό,τι αφορά τη Βασ.Ολγας προβλέπει, εκτός από πεζοδρόμηση, και δενδροφύτευση αλλά και ειδικό χώρο διέλευσης τραμ ή άλλων ελαφρών οχημάτων.
Εκτός των έργων παραμένει ο χώρος του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, καθώς το ΚΑΣ έκρινε τη μελέτη υπερβολική σε αυτό το σημείο. Ετσι, εγκρίθηκε μία απλή διάβαση πεζών από το λόφο του Αρδηττού προς το Ολυμπιείο, το οποίο θα συνδέεται με την Ακρόπολη με μία ακόμη διάβαση.
Η δεύτερη σημαντική επέμβαση αφορά στον Κεραμεικό και την εκτός του αρχαιολογικού χώρου περιοχή, το Θησείο. Σημαντικότερη παρέμβαση αποτελεί η αλλαγή του χαρακτήρα της οδού Ερμού σε πεζόδρομο, από το ύψος της διασταύρωσης με την Αποστόλου Παύλου και την Αγίων Ασωμάτων ως την Πειραιώς.
Στο τεχνητό πλάτωμα που σχηματίζεται από το τέλος της Αδριανού έως το ναό των Ασωμάτων θα διαμορφωθούν δύο πλατείες, εκ των οποίων η μία εξαγωνική. Ο παλαιός σταθμός του Ηλεκτρικού αναβαθμίζεται και η πλατεία του Θησείου πάνω από τις γραμμές του τρένου αναμορφώνεται.
Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να επιφέρει η απαλλοτρίωση και κατεδάφιση μιας σειράς κτιρίων που βρίσκονται απέναντι από την εκκλησία των Αγίων Ασωμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ΚΕΔΕ στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής
- Ταυτοποιήθηκαν οι δύο 24χρονοι που παραβίαζαν κόκκινα με μηχανή – Πώς προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη τους
- Σάλος με AI εικόνες που ανέβασε ο Τραμπ – Δείχνουν τη Γροιλανδία (και όχι μόνο) αμερικανική και θεατές τους Ευρωπαίους
- «A House of Dynamite»: Tι θα έκανε ένας πρόεδρος μπροστά σε μια πυρηνική επίθεση; – Ειδικοί απαντούν
- «Παιχνίδια» παγκόσμιας εξουσίας – Ο αποδυναμωμένος ΟΗΕ, η διεθνής αταξία και μια κομβική διαδοχή
- Έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία: Συναγερμός για επικίνδυνα φαινόμενα – Καταιγίδες και στην Αττική
- Σκύλος: Από τι εξαρτάται η χρονική διάρκεια εκπαίδευσής του;
- Φάμελλος: Απαράδεκτη και σκοταδιστική η δήλωση Καρυστιανού – Μόνο στην τραμπική ιδεολογία παρόμοιες τοποθετήσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442