Κάντε τον υπολογιστή σας παρατηρητήριο των άστρων
Το Jet Propulsion Laboratory της ΝASA άρχισε να δημοσιεύει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες άστρων και γαλαξιών, οι οποίες προέρχονται από ένα επιστημονικό πρόγραμμα που οδήγησε στη δημιουργία του πληρέστερου χάρτη του ουρανού.
65
Το Jet Propulsion Laboratory της ΝASA άρχισε να δημοσιεύει στο Διαδίκτυο φωτογραφίες άστρων και γαλαξιών, οι οποίες προέρχονται από ένα επιστημονικό πρόγραμμα που οδήγησε στη δημιουργία του πληρέστερου χάρτη του ουρανού.
Επί τρία ολόκληρα χρόνια οι επιστήμονες της ΝASA ανίχνευσαν το νυχτερινό ουρανό με ειδικά τηλεσκόπια υπέρυθρου φωτός που είναι εγκατεστημένα στη Χιλή και την Αριζόνα των ΗΠΑ, συγκεντρώνοντας περίπου δύο εκατομμύρια φωτογραφίες.
Οι επιστήμονες πέτυχαν έτσι την πιο ολοκληρωμένη απογραφή των ουράνιων σωμάτων που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα, χαρτογραφώντας περίπου ενάμισι εκατομμύριο γαλαξίες και τουλάχιστον 162 εκατομμύρια άστρα.
Η τεράστια συλλογή φωτογραφιών θα μπορούσε να γεμίσει 6.000 δίσκους CD, σύμφωνα με τους υπευθύνους του Jet Propulsion Laboratory. Κάθε υπολογιστής με σύνδεση στο Internet μπορεί τώρα να μετατραπεί σε παρατηρητήριο του ουρανού σχολίασε ο Μάικλ Σρούτσκιε από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
Η συλλογή των φωτογραφιών άρχισε το 1997 στο πλαίσιο του προγράμματος Two-Micron All Sky Survey (2MASS ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Jet Propulsion Laboratory με το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.
Οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τηλεσκόπια ευαίσθητα στην υπέρυθρη ακτινοβολία, προκειμένου να φωτογραφήσουν ουράνια σώματα, τα οποία διαφορετικά θα κρύβονταν από μάζες σκόνης και αερίων μέσα στο Γαλαξία μας.
Η χαρτογράφηση του ουρανού έγινε τελικά με τόση λεπτομέρεια, ώστε οι αστρονόμοι ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουν τον τρόπο ταξινόμησης των άστρων που χρησιμοποιούσαν έως τώρα.
Το πρόγραμμα 2MASS βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αλλά οι επίδοξοι αστρονόμοι μπορούν να δουν τα πρώτα δείγματα των φωτογραφιών
εδώ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters
- Καμπανάκι από τον Επίτροπο Άμυνας της ΕΕ: Η Ευρώπη χρειάζεται τώρα έναν κοινό στρατό
- Έλενα Παπαρίζου για Μαρινέλλα: Μου τραγουδούσε στο τραπέζι ένα απλό μεσημέρι Κυριακής και τα δάκρυά μου έτρεχαν ποτάμι
- Αστυνομική επιχείρηση σε οικισμούς στον Ασπρόπυργο μετά τον τραυματισμό αστυνομικού σε επίθεση με πέτρες
- ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ «Η φωνή της ψυχής μας» στο Θέατρο Παλλάς
- H εκδίκηση του πιγκουίνου – Το αυστηρό μαύρο κυριάρχησε στις Χρυσές Σφαίρες 2026. Γιατί;
- Σέρρες: «Αποκλείεται να είναι ένας ο δράστης – «Έφυγε» μαρτυρικά» – Συγκλονίζουν οι γονείς του 17χρονου



