
Αγνωστο έργο του Ελ Γκρέκο έρχεται στο φως
Επί 400 χρόνια όλοι πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν απλό, μικρό, βρόμικο, πίνακα που απεικόνιζε τη Σταύρωση του Χριστού. Χάρη στους Βρετανούς εμπειρογνώμονες αποκαλύφθηκε τελικά ότι επρόκειτο για έναν άγνωστο μέχρι σήμερα πίνακα του μεγάλου ζωγράφου Ελ Γκρέκο.
38
Επί 400 χρόνια όλοι πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν απλό, μικρό, βρόμικο, πίνακα που απεικόνιζε τη Σταύρωση του Χριστού. Χάρη στους Βρετανούς εμπειρογνώμονες αποκαλύφθηκε τελικά ότι επρόκειτο για έναν άγνωστο μέχρι σήμερα πίνακα του μεγάλου ζωγράφου Ελ Γκρέκο.
Το έργο του Ελ Γκρέκο θα δημοπρατηθεί σύντομα από τον οίκο Sothebys και η τιμή υπολογίζεται από 600.000 λίρες μέχρι 800.000 (320 έως 430 εκατ. δραχμές). Δεν είναι, όμως, απίθανο να πωληθεί σε ακόμα μεγαλύτερη τιμή, καθώς οι ειδικοί μιλούν για ένα αριστούργημα του 16ου αιώνα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Independent.
Τόσα χρόνια που ο πίνακας βρισκόταν στην Ισπανία, όπου ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος ή Ελ Γκρέκο έζησε και δημιούργησε, κανείς δεν αναρωτιόταν για την προέλευση του έργου, μέχρι που οι εκτιμητές του οίκου Sothebys καθάρισαν προσεκτικά τον πίνακα. Τότε αποκαλύφθηκε η υπογραφή του μεγάλου ζωγράφου.
Η αυθεντικότητα του έργου επιβεβαιώθηκε και από τον Αλφόνσο Πέρεθ Σάντσεθ, πρώην διευθυντή του μουσείου του Πράδο και μελετητή του έργου του Θεοτοκόπουλου.
Οι ειδικοί τους Sothebys υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έργο που φιλοτεχνήθηκε μετά το 1600, κατόπιν παραγγελίας, ενώ αρνούνται να δημοσιοποιήσουν το όνομα του ιδιοκτήτη του πίνακα του Ελ Γκρέκο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
- Περίπου 1.500 ναύτες των ΗΠΑ έφυγαν πανικόβλητοι από το Μπαχρέιν – Δεν πήραν ούτε τις στολές τους
- Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στο χωριό
- Λίβανος: Δυο κοριτσάκια σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα
- Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει δημοσκόπηση που τον παρουσιάζει με 96% θετική γνώμη ως πρόεδρο των ΗΠΑ
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-2: Ο Λεβαντόφσκι την οδηγεί στη στέψη!




