
Βρέθηκαν απολιθώματα προγόνων του ανθρώπου ηλικίας 1,7 εκατ. χρόνων
Διεθνής επιστημονική ομάδα δημοσίευσε την Πέμπτη άρθρο στο περιοδικό Science, με το οποίο γνωστοποιεί την ανακάλυψη σε περιοχή του Καυκάσου δύο απολιθωμένων κρανίων που πιστεύεται ότι ανήκουν στους πρώτους ανθρώπους που αποίκισαν την Ευρώπη, προερχόμενοι από την Αφρική.
28
Διεθνής επιστημονική ομάδα δημοσίευσε την Πέμπτη άρθρο στο περιοδικό Science, με το οποίο γνωστοποιεί την ανακάλυψη σε περιοχή του Καυκάσου δύο απολιθωμένων κρανίων που πιστεύεται ότι ανήκουν στους πρώτους ανθρώπους που αποίκισαν την Ευρώπη, προερχόμενοι από την Αφρική.
Τα απολιθώματα, που βρέθηκαν στην περιοχή Ντμάνισι της Γεωργίας, είναι ηλικίας 1,7 εκατομμυρίων ετών και ανήκουν στο ίδιο είδος ανθρώπου, του επονομαζόμενου Homo Ergaster, που έζησε στην Αφρική πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για την πρώτη απόδειξη ότι ο Homo Ergater, εξελικτικός πρόγονος του γνωστού Homo Erectus, μετανάστευσε από την Αφρική προς την Ευρασία.
Το συγκεκριμένο ανθρώπινο είδος ήταν το πρώτο που είχε σώμα παρόμοιο με το σύγχρονο άνθρωπο, αλλά, όπως προκύπτει από τα ευρήματα, διέθετε πολύ μικρότερο εγκέφαλο και ένα πολύ πιο επικλινές μέτωπο.
H ηλικία των δύο κρανίων αποδεικνύει ότι η Ευρώπη αποικίστηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι αρχικά πιστευόταν, ενώ η σπανιότητα των ευρημάτων υποδεικνύει τους μικρούς σχετικά πληθυσμούς τους κατά την περίοδο αυτή στην περιοχή.
Επιπλέον, κοντά στα απολιθώματα βρέθηκε μια μεγάλη ποικιλία από σχετικά πρωτόγονα εργαλεία, γεγονός που επίσης διαψεύδει την ευρύτατα διαδεδομένη επιστημονική αντίληψη ότι χρειάστηκαν ιδιαίτερα ανεπτυγμένα εργαλεία, προκειμένου να επιτευχθεί η μετακίνηση των πρώτων ανθρώπων προς την Ευρώπη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βασίλης Ρίζος: Το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον γιο της Θεανώς Φωτίου που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή
- Τρομερός Σιμεόνε: Υποκλίθηκε στον Γκριεζμάν και τον… προειδοποίησε ότι θα γίνει αλλαγή αν δεν τρέχει! (vid)
- Θεσσαλονίκη: 17χρονος Αιγύπτιος κατηγορείται για βιασμό 14χρονης που τον φιλοξενούσε στο σπίτι της
- Με το βλέμμα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο – Η Συρία μεταξύ ανάσχεσης και διάχυσης της κρίσης
- Στείρωση σκύλου και γάτας: Μια εξατομικευμένη ιατρική απόφαση – Τα υπέρ και τα κατά
- ΤτΕ: Ποιοι παράγοντες «ταΐζουν» τον πληθωρισμό – Τι να περιμένουμε από εδώ κι εμπρός




