Ξεκίνησε την Τρίτη στο Διαδίκτυο το Φεστιβάλ Ιντερνετικών Ταινιών
Η συμμετοχή σε κινηματογραφικά φεστιβάλ αποτελεί πάντοτε μια καλή ευκαιρία για τους νέους σκηνοθέτες να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Ωστόσο, το Φεστιβάλ Ιντερνετικών Ταινιών (Streaming Cinema Festival) που ξεκίνησε την Τρίτη, διαθέτει την ιδιαιτερότητα να είναι το μόνο στο οποίο συμμετέχουν ταινίες που φτιάχτηκαν για να παρουσιαστούν αποκλειστικά και μόνο στο Internet.
28
Η συμμετοχή σε κινηματογραφικά φεστιβάλ αποτελεί πάντοτε μια καλή ευκαιρία για τους νέους σκηνοθέτες να ξεκινήσουν την καριέρα τους. Ωστόσο, το Φεστιβάλ Ιντερνετικών Ταινιών (Streaming Cinema Festival) που ξεκίνησε την Τρίτη, διαθέτει την ιδιαιτερότητα να είναι το μόνο στο οποίο συμμετέχουν ταινίες που φτιάχτηκαν για να παρουσιαστούν αποκλειστικά και μόνο στο Internet.
Στο Φεστιβάλ, που προβάλλεται επίσης στο Διαδίκτυο, παρουσιάζονται 20 ταινίες μικρού μήκους, γυρισμένες σε φιλμ, βίντεο, ή σε ψηφιακή μορφή. Βασικός όρος συμμετοχής αποτελούσε η χρονική τους διάρκεια, η οποία δεν έπρεπε να ξεπερνά τα δέκα λεπτά.
Η Νόρα Μπάρι, διοργανώτρια του ιδιότυπου αυτού Φεστιβάλ, εξηγεί: Οι σκηνοθέτες πρέπει να θυμούνται ότι φτιάχνουν τις συγκεκριμένες ταινίες, προκειμένου να παρουσιαστούν σε μια οθόνη μόλις δύο ιντσών […]. Γενικά μιλώντας, πρέπει να παρουσιάσουμε μια μεγάλη ποσότητα περιεχομένου σε τρία λεπτά.
Αντίθετα από ό,τι συμβαίνει με τα διαδραστικά CD-ROM και τα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια, οι ιντερνετικές ταινίες επιτρέπουν περιορισμένη σχετικά συμμετοχή του χρήστη.
Η ταινία μικρού μήκους του Μάικλ Ο Ράιλι City Hall, για παράδειγμα, παρουσιάζει μια ενιαία ιστορία, αλλά επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει κάποιους από τους διαθέσιμους εναλλακτικούς τρόπους αφήγησης που έχουν δημιουργηθεί εκ των προτέρων από το σκηνοθέτη. Πρόκειται για μια τεχνική που μοιάζει πολύ με την εμπειρία που έχουμε από τις διαφορετικές αφηγήσεις των παραμυθιών που ακούγαμε ως παιδιά.
Οι ιντερνετικές ταινίες αποτελούν ένα νέο πεδίο πειραματισμού για τους σκηνοθέτες, το οποίο αναμένεται ότι θα συγκεντρώσει στο μέλλον πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Ο Κάρλος Γκόμες, σκηνοθέτης από τη Βενεζουέλα, δήλωσε σχετικά: Το νέο αυτό μέσο προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες για μια πιο ελεύθερη και μοντέρνα δημιουργία, η οποία απελευθερώνει το σκηνοθέτη από το δογματισμό της θεατρικής αφήγησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου 2026: «Κοιμηθείτε Καλά, Ζήστε Καλύτερα»
- Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος μετά από επίθεση με μαχαίρι
- Οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ο ρόλος του Βερολίνου – Τα έμμεσα «καρφιά» σε Αθήνα και Λευκωσία
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαψεύδει στο in η πλευρά Βάρρα ότι έκανε τη διαρροή – Πολιτική κόντρα για το εάν γνώριζε ο Βορίδης
- «Πανδοχείον η Φιλόξενη Ερημία»: Η νέα παράσταση των bizoux de kant στο Hood art space
- Λιτόχωρο: Στην εντατική τουρίστρια μετά από επίθεση αγέλης σκύλων



