28

Πολλές νέες ανακαλύψεις ανακοινώθηκαν στο Ογδοο Διεθνές Συνέδριο των Αιγυπτιολόγων που διεξάγεται στο Κάιρο και προσέλκυσε περίπου 1.500 διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου. Ανάμεσα στις ανακαλύψεις ήταν και τα απομεινάρια μιας νέας πυραμίδας ηλικίας 4.000 ετών, είκοσι χιλιόμετρα νότια του Καΐρου.

Η πυραμίδα ανακαλύφθηκε στη Σαχάρα στις 25 Μαρτίου από ομάδα Γάλλων αιγυπτιολόγων με επικεφαλής τον Ζαν Λεκλό και ανήκει στη βασίλισσα Ανκχ-Πεπί, σύζυγο του Φαραώ Πεπί του Α.


Κατά την ανασκαφή στο νεκρικό δωμάτιο, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια πέτρα που έκρυβε κείμενα ευχών τα οποία, σύμφωνα με την αρχαία αιγυπτιακή πίστη, σκοπό είχαν να προστατεύουν το νεκρό και να εξασφαλίζουν την ευτυχία του στη μεταθανάτια ζωή.


Μέχρι σήμερα τέτοιου είδους κείμενα συναντιόνταν μόνο σε πυραμίδες των Φαραώ. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη το λόγο ύπαρξης αυτών κειμένων σε τάφο βασίλισσας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ