Εξετάζονται οστά που ενδεχομένως ανήκαν σε στρατιώτες του Πελοποννησιακού πολέμου
Τα οστά 200 έως 250 Αθηναίων στρατιωτών -που βρήκαν το θάνατο κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο- ανακαλύφθηκαν πριν από τρία χρόνια σε περιοχή που διενεργούνταν έργα στην Αθήνα και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο Adelphi για λεπτομερή εξέταση.
67
Τα οστά 200 έως 250 Αθηναίων στρατιωτών -που βρήκαν το θάνατο κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο- ανακαλύφθηκαν πριν από τρία χρόνια σε περιοχή που διενεργούνταν έργα στην Αθήνα και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστήμιο Adelphi για λεπτομερή εξέταση.
Τα οστά θα εξεταστούν από τον δρα Αναγνώστη Αγγελαράκη, ανθρωπολόγο στο Adelphi με ειδικότητα στην ελληνική αρχαιολογία. Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η ανάλυση.
Η ανακάλυψη των κοιμητηρίων που περιλαμβάνουν οστά, τα οποία χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια του Πελοποννησιακού πολέμου δίνει μια νέα αίσθηση της πραγματικότητας για την κρίσιμη εκείνη περίοδο της ελληνικής Ιστορίας αναφέρει ο Αντριου Ζεγκέντι-Μασζάκ, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Wesleyan, σε άρθρο που δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Archaeology.
Το 431 π.Χ. ο Περικλής μίλησε σε μαζικό ενταφιασμό Αθηναίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη μάχη κατά των Σπαρτιατών.
Και αυτοί εδώ βέβαια, όπως ταιριάζει στην πόλη, αναδείχθηκαν τέτοιοι (…), εσείς ωστόσο που μένετε πρέπει να εύχεστε το φρόνημά σας εναντίον των εχθρών να μην ανεχθείτε να είναι ατολμότερο, υπολογίζοντας με τη λογική μόνο την ωφέλεια αλλά περισσότερο βλέποντας κάθε μέρα στην πράξη τη δύναμη της πόλης και αγαπώντας αυτή με πάθος, και όταν σας φανεί μεγάλη να υπολογίζετε ότι αυτή απέκτησαν άνδρες τολμηροί που ήξεραν το χρέος τους και στις μάχες ένιωθαν ντροπή και εάν καμιά φορά σε μια προσπάθειά τους αποτύγχαναν, δεν επέτρεπαν στον εαυτό τους να στερήσουν την πόλη από την δική τους ανδρεία, αλλά προσέφεραν σε αυτήν την πιο ωραία συνεισφορά τους.
Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι διαθέτουν ισχυρά στοιχεία ότι τα οστά που ανακαλύφθηκαν πριν από τρία χρόνια θα μπορούσαν να είναι των στρατιωτών.
Ολα τα οστά ανήκουν σε άνδρες, ενώ η τοποθεσία της ταφής ταιριάζει με τις λογοτεχνικές περιγραφές της περιοχής ενταφιασμού των πολιτικών, των στρατηγών και των στρατιωτών που αγωνίστηκαν και πέθαναν στη μάχη.
Επίσης, η τεχνοτροπία των κεραμικών που βρέθηκαν στους τάφους χρονολογείται στο 431- 421 π.Χ.
Παρά την καύση των νεκρών, ένα έθιμο που ακολουθούνταν στην κλασική Ελλάδα για τους ήρωες, μεταξύ των 90 κιλών οστών μπορούν να εντοπιστούν πολλά αναγνωρίσιμα τμήματα από άκρα, κρανία και σιαγόνες.
Ο Αγγελαράκης είπε στους New York Times ότι η περαιτέρω ανάλυση θα εστιάσει στον προσδιορισμό της ηλικίας, της σωματικής δομής των στρατιωτών, της διατροφής τους, των ασθενειών και των ατυχημάτων που είχαν υποστεί. Θα μελετήσουν ακόμη εάν υπάρχουν ενδείξεις για φροντίδα σε κατάγματα, καθώς και για ίχνη βαρέων μετάλλων που ενδεχομένως να είχαν καταναλώσει. Ο ανθρωπολόγος είπε, ωστόσο, ότι η καύση έχει καταστρέψει οργανικό υλικό συμπεριλαμβανομένου και του DNA.
Associated Press
- Marseaux – Εύη Δρούτσα: Η κόντρα για τη Eurovision καλά κρατεί – Πινγκ πονγκ οι απαντήσεις
- Στις 4/2 το Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός
- Φάμελλος: Ντροπή και προσβολή η απουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή – Πρόταση από ΣΥΡΙΖΑ για Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής
- Νοκ-άουτ ο Μιλουτίνοφ για τον Ολυμπιακό – Δεν παίζει με την Εφές
- Η ΕΕ σχεδιάζει να ξηλώσει τον επικοινωνιακό εξοπλισμό από προμηθευτές υψηλού ρίσκου – Η Κίνα αντιδρά
- Κακοκαιρία: Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων


