Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το in.gr στα γυρίσματα της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης»

Το in.gr στα γυρίσματα της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης»

...

Αγγελική Στελλάκη

Το Μουσείο Βορρέ στην Παλλήνη έχει μετατραπεί σε εικαστική αίθουσα στην Τουρκία. Ο Γιώργος Κορδέλλας και οι συνεργάτες του κινούνται στο χώρο, ελέγχουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Σε λίγη ώρα θα γυριστεί εκεί μία σκηνή από την ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης», μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Γιανέλλη – Θεοδοσιάδη, «Ισμαήλ και Ρόζα».

Το in.gr βρέθηκε στα γυρίσματα της ταινίας «Η Ρόζα της Σμύρνης». Δείτε το βίντεο.

Στο προαύλιο, σε μία καρέκλα κάθεται ο Γιλμάζ Γκρουντά, ο τούρκος ηθοποιός που πρωταγωνιστεί στην ταινία (γνωστός στην Ελλάδα από την τηλεοπτική σειρά «Τα Σύνορα της Αγάπης» όπου μία Τουρκάλα ερωτεύεται έναν Έλληνα). Οι Έλληνες θαυμαστές της σειράς τον αναγνωρίζουν ακόμα -κι ας έχουν περάσει κάποια χρόνια- στον δρόμο και τον χαιρετάνε, μάς λέει.

«Η Ρόζα της Σμύρνης» αποτελεί μία ελληνοτουρκική συμπαραγωγή που ακολουθεί τα ίχνη ενός έρωτα. Μια φωτογραφία και ένα νυφικό λερωμένο με αίμα αποτελούν την αφορμή για να ξεκινήσει ο ήρωας της ταινίας, ο Δημήτρης (τον ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας) ένα ταξίδι σε Ελλάδα και Τουρκία για να βρει τον ιδιοκτήτη του φορέματος. Καθώς τα μυστικά του παρελθόντος ξεδιπλώνονται, ο Δημήτρης θα συναντήσει την 28χρονη Μαριάννα.

Η ταινία, σε παραγωγή Πάνου Παπαχατζή και με συμπαραγωγούς τη Feelgood Entertainment, τον Σεϊχάν Μπαράν και τον ΟΤΕ TV, αποτελεί μία φιλόδοξη παραγωγή: Μετά την Αθήνα θα ακολουθήσουν γυρίσματα σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και Μυτιλήνη.

Σε μία γωνία της αίθουσας στο Μουσείο Βορρέ ένα έργο τέχνης ξεχωρίζει. Είναι ένα έργο που στην ταινία δημιούργησε η Μαριάννα, αλλά στην πραγματικότητα είναι έργο του καλλιτέχνη από την Ξάνθη Τριαντάφυλλου Βαΐτση. Μοιάζει με σύμπλεγμα από λαμαρίνες, αλλά το σύμπλεγμα αυτό μεταμορφώνεται μόλις πέσει πάνω του το φως και μετατρέπεται σε ένα δεύτερο -εντυπωσιακό- έργο τέχνης.

«Η ταινία δεν είναι μόνο μία ιστορία αγάπης. Είναι μία ανθρώπινη ιστορία. Μπορεί κάποιος να διδαχθεί πολλά μαθήματα: Πώς δημιουργούμε τέρατα, ξένους, εχθρούς. Όλα αυτά υπάρχουν στην ταινία και στο βιβλίο» λέει στο in.gr ο Γιλμάζ Γκρουντά, ενώ ο συμπαραγωγός της ταινίας Σεϊχάν Μπαράν εκτιμά ότι «η πολιτική δεν είχε ποτέ, ούτε θα έχει ποτέ τόση δύναμη όση η τέχνη».

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας, γνωστός από σειρές όπως τα «Αναστασία», «Απών», «Τζιβαέρι», «Μυστικά και Λάθη» κ.ά. λέει: «Η ιστορία έχει ένα αστυνομικού τύπου ενδιαφέρον και παράλληλα αφηγείται μια σύγχρονη ερωτική ιστορία (εκτυλίσσεται το 1987), καθώς και μία ερωτική ιστορία από τη Σμύρνη του 1922».

«Πρόσφυγες υπήρχαν και από τις δύο πλευρές και δεν είχαν να ανταλλάξουν κάτι πέρα από τη φιλία και τη σχέση τους» τονίζει ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

«Πάντα πίστευα ότι δεν μας χωρίζει τίποτα (με την Τουρκία). Οι δύο λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα» επισημαίνει και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ευγενία Δημητροπούλου.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, η Λήδα Πρωτοψάλτη, η Γιούλικα Σκαφιδά και ο Πέτρος Λαγούτης, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της ταινίας (σε στίχους του Γιώργου Κορδέλλα) υπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.

* Οι φωτογραφίες είναι από το studio kominis.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024