Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Live: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Live οι εξελίξεις στο in - Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται - Τελεσίγραφο του Ισραήλ για την επίθεση στη Ράφα - Επιθέσεις των Χούθι σε πλοία ανοιχτά της Υεμένης, το ένα υπό ελληνική σημαία

Οι ΗΠΑ αναμένεται να φέρουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δικό τους ψήφισμα το οποίο ζητά προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και αντιτίθεται σε μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το κείμενο που είδε το Reuters τη Δευτέρα.

Το Ισραήλ δείχνει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη Ράφα όπου βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 1,4 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αφού έδωσε τελεσίγραφο να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι μέχρι το Ραμαζάνι, όπως δήλωσε ο υπουργός Μπένι Γκαντζ.

Εκτός από τις βόμβες, η πείνα «θερίζει» στη Ράφα αφού πλάνα δείχνουν πεινασμένους ανθρώπους να ορμούν στα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για να φάνε επί τόπου τα τρόφιμα που μεταφέρουν.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχουν πεθάνει μετά από την εισβολή των IDF στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

Η Παλαιστίνη κατέθεσε στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης αφού οι ακροάσεις για την ισραηλινή κατοχή των εδαφών της ξεκίνησαν σήμερα Δευτέρα. Ξεπέρασαν τις 29.000 οι νεκροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:13 Μαίνεται η αιματοχυσία στη Γάζα

Παρακολουθήστε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:00 Κίνδυνος έκρηξης του αριθμού θανάτων παιδιών

Τρομακτική έλλειψη τροφίμων, αλματωδώς αυξανόμενος υποσιτισμός, ταχεία εξάπλωση ασθενειών: ο κίνδυνος «έκρηξης» του αριθμού των θανάτων παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας μεγεθύνεται, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Εθνη.

Είκοσι εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, υπηρεσίες του ΟΗΕ τόνισαν πως τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό πλέον είναι «απίστευτα» δυσεύρετα και ότι σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν μολυνθεί από μολυσματικές ασθένειες.

«Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει να δει έκρηξη του αριθμού των θανάτων παιδιών που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί» κάτι που «θα χειροτερέψει το ήδη αφόρητο επίπεδο θανάτων παιδιών» σε αυτήν, τόνισε ο Τεντ Τσάιμπαν, υποδιευθυντής του τμήματος ανθρωπιστικών επιχειρήσεων της UNICEF (περισσότερα εδώ).

04:00 Με Φετβά απειλούν οι Παλαιστίνιοι αν εμποδιστεί η είσοδος στο αλ Άκσα, κατά την περίοδο του Ραμαζανίου

Το Ανώτατο Συμβούλιο Φατβά στην Παλαιστίνη προειδοποίησε τη Δευτέρα «για τις επιπτώσεις της απόφασης να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο ευλογημένο τέμενος αλ Άκσα για να εκτελέσουν θρησκευτικές τελετές κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ως απάντηση στις πιέσεις των ακροδεξιών».

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Palestine Today, το Συμβούλιο εξήγησε σε ανακοίνωσή του ότι «το ευλογημένο τέμενος al-Aqsa περνά σήμερα μια οδυνηρή και επικίνδυνη πραγματικότητα, καλώντας να ληφθεί σοβαρά υπόψη η σιωνιστική απόφαση, καθώς ο κίνδυνος είναι άμεσος και η επίθεση είναι σφοδρή».

Το Συμβούλιο ανανέωσε την έκκλησή του προς «τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να σταθούν στο πλευρό της αποστολής του Αγγελιοφόρου τους, ας τον ευλογεί ο Θεός και ας του χαρίζει ειρήνη, και να παρέμβουν για να σταματήσουν οι αυξανόμενες επιθέσεις κατά του al-Aqsa και του παλαιστινιακού λαού».

Κατέστησε τις «σιωνιστικές εχθρικές αρχές υπεύθυνες για τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων, οι οποίες αυξάνουν τη φωτιά του μίσους στην περιοχή και τροφοδοτούν τις συγκρούσεις στους ιερούς τόπους. Το Συμβούλιο κάλεσε όλους όσους μπορούν να φτάσουν στο ευλογημένο τέμενος αλ Άκσα να ταξιδέψουν σε αυτό, να το προστατεύσουν και να παραμείνουν σε αυτό».

Οι Φετβά(δες) είναι αποφάσεις των ανωτάτων συμβουλίων των ιμάμηδων και έχουν ισχύ νόμων για τους πιστούς.

03:35 Αποχώρησαν οι ΗΠΑ από την βάση του Ιράκ

Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το στρατόπεδο Άιν Αλ-Άσαντ στο Ιράκ το οποίο είχε γίνει στόχος πολλών επιθέσεων σιιτικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς στρατιωτών. Το προσωπικό και ο εξοπλισμός μεταφέρθηκε στη βάση Αλ-Τάνφ της Συρίας στην Χομς. Οι ΗΠΑ διατηρούν δυνάμεις στο Ερμπίλ, κοντά στις πετρελαιοπαραγωγικές πηγές, όμως φαίνονται διατεθειμένες να εγκαταλείψουν το Ιράκ έως το τέλος του 2024.

Οι σχέσεις του Ιράκ με τις ΗΠΑ αναμένεται να μπουν σε νέα τροχιά, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και σε αναμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων μετά από περίπου 21 χρόνια παρουσίας. Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Ιράκ το 2003, αποχώρησαν το 2011 όπου το κενό των αμερικανικών δυνάμεων κάλυψε ο ISIS και επανήλθαν το 2014 επί προεδρίας Ομπάμα. Συνολικά πρόκειται για 18 χρόνια παρουσίας, από τα οποία περίπου τα 6 βρίσκονταν στη χώρα ως στρατός κατοχής και τα υπόλοιπα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της μετά Σαντάμ εποχής.

Περισσότερα εδώ.

03:15 Αποκλιμάκωση: Δύο εβδομάδες δεν έχουν σημειωθεί επιθέσεις σε αμερικανικά στρατόπεδα στο Ιράκ

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από την τελευταία επίθεση των σιιτικών οργανώσεων του Ιράκ που δρούσαν υπό την ομπρέλα της «Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ» σε αμερικανικά στρατόπεδα. Μετά την συνομιλία των υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράκ στις 7 Φεβρουαρίου, έπαψαν τόσο οι επιθέσεις από τις οργανώσεις προς τα στρατόπεδα του Ερμπίλ και του Άιν Αλ-Άσαντ.

Το Ιράκ ζήτησε τον τερματισμό των επιθέσεων και προφανώς υποσχέθηκε τον τερματισμό των επιθέσεων των οργανώσεων που αποτελούν μέρος του τακτικού στρατού. Αντίστοιχα καμία αμερικανική επίθεση σε έδαφος του Ιράκ δεν έχει σημειωθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα.

02:50 Ο ΟΗΕ καταγγέλει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά γυναικών και κοριτσιών στην Παλαιστίνη από στρατιώτες του Ισραήλ

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν τη Δευτέρα την ανησυχία τους για τους αξιόπιστους ισχυρισμούς περί φρικτών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες εξακολουθούν να υποβάλλονται οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα κορίτσια στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη από τον εχθρικό σιωνιστικό στρατό.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων (Wafa), οι εμπειρογνώμονες εξήγησαν ότι οι πληροφορίες και οι αναφορές που έλαβαν δείχνουν ότι υπάρχουν Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια που έχουν υποστεί αυθαίρετη εκτέλεση στη Γάζα, συχνά μαζί με μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους. Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις αναφορές για τη σκόπιμη στοχοποίηση και την εξωδικαστική δολοφονία Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών σε μέρη όπου έχουν καταφύγει ή ενώ διαφεύγουν».

Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αναφορές ότι άγνωστος αριθμός Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών, συμπεριλαμβανομένων κοριτσιών, αγνοούνται μετά τη σύλληψή τους από τον εχθρικό σιωνιστικό στρατό στη Γάζα.

Οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι «στο σύνολό τους, αυτές οι φερόμενες πράξεις μπορεί να συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ισοδυναμούν με σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές ποινικό δίκαιο που μπορούν να διωχθούν σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης». Πρόσθεσαν πως «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα ξεκάθαρα εγκλήματα πρέπει να λογοδοτήσουν και τα θύματα και οι οικογένειές τους δικαιούνται πλήρη αποζημίωση και δικαιοσύνη».

Οι εμπειρογνώμονες είναι οι εξής: Ειδικός εισηγητής για το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τα αίτια και τις συνέπειές της, Reem al-Salem, Ειδικοί εισηγητές για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχονται από το 1967, Francesca Albani, Dorothy Estrada Tanck (πρόεδρος), Claudia Flores, Ivana Krstić, Haina Lo, και Laura Nyirinkindi, ομάδα εργασίας για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

02:25 Το Ιράν απορρίπτει τον ισχυρισμό των ΗΠΑ ότι εξοπλίζει την Υεμένη

Ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Amir Saeid Iravani, απέρριψε κατηγορηματικά την κατηγορία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Τεχεράνη στέλνει όπλα στην Υεμένη.

Ο Ιραβανί, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρνήθηκε τον αμερικανικό ισχυρισμό, λέγοντας ότι το Ιράν συνεχίζει να τηρεί τις αποφάσεις 2140 (2014) και 2216 (2015) και δεν έχει προβεί σε καμία δραστηριότητα αντίθετη με τις αποφάσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης ή της μεταφοράς όπλων στην Υεμένη.

Ο απεσταλμένος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, στην επιστολή, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι παρουσιάζουν ψευδείς πληροφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας και διατυπώνουν αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας σχετικά με την κατάσταση στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα. Αναφέρθηκε στον ισχυρισμό του Αμερικανού απεσταλμένου σε συνεδρίαση του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της ημερήσιας διάταξης για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

«Με ανυπόστατες κατηγορίες οι ΗΠΑ καταχράστηκαν για άλλη μια φορά το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να επιδιώξουν την κοντόφθαλμη πολιτική τους ατζέντα», σημείωσε ο Iravani.

02:00 Ο φόβος του ολοκληρωτικού πολέμου με τον Λίβανο, ώθησε τους Ισραηλινούς στα σούπερ μάρκετ

Η πρόσφατη ομιλία του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ο φόβος ενός ολοκληρωτικού πολέμου στα βόρεια των κατεχομένων εδαφών, καθώς και οι απειλές για πυραύλους που θα φτάσουν στο λιμάνι του Εϊλάτ, προκάλεσαν τη συρροή Ισραηλινών στα καταστήματα, ανέφεραν Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας με την επωνυμία Noga, Saul Goldstein εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και σταθμούς παραγωγής ενέργειας του Ισραήλ.

Αν συνεχιστεί ο πόλεμος κατά της Λωρίδας της Γάζας, οι έποικοι θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, σημείωσε.

01:35 Μείωση του ΑΕΠ του Ισραήλ κατά 19,4% ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία

Η οικονομία του Ισραήλ υπέστη μια από τις χειρότερες υφέσεις της ιστορίας της, αφού ο πόλεμος με την Χαμάς παρέλυσε τις επιχειρήσεις, ανάγκασε τους ανθρώπους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και ανάγκασε τον στρατό να καλέσει εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 19,4% σε ετήσια βάση τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους, σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και σχολιάζει το BNN Bloomberg.

Αυτό ήταν χειρότερο από κάθε εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές, η μέση πρόβλεψη των οποίων ήταν για μείωση 10,5%. Το σέκελ αποδυναμώθηκε ελαφρώς από την είδηση και διαπραγματευόταν με πτώση 0,4% στα 3,62 ανά δολάριο στις 15:53 στο Τελ Αβίβ, οδεύοντας προς την πρώτη πτώση του εδώ και τέσσερις ημέρες. Ήταν όμως η κεντρική στατιστική υπηρεσία του Ισραήλ που έδωσε το χτύπημα.

01:10 Η Βραζιλία δεν σκοπεύει να ανακαλέσει τα σχόλια του Λούλα κατά του Ισραήλ

Η Βραζιλία δεν σκοπεύει να ανακαλέσει το σχόλιο του προέδρου Λουίς Ινάσιο ντα Σίλβα που συνέκρινε τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα με τη μεταχείριση των Εβραίων από τον Χίτλερ, το οποίο προκάλεσε διπλωματικό ρήγμα μεταξύ των χωρών, αναφέρουν πηγές με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας έχει ήδη καλέσει τον Ισραηλινό πρέσβη Ντάνιελ Ζονσίν και ανακάλεσε τον δικό του πρέσβη στο Ισραήλ, αφού Ισραηλινοί αξιωματούχοι του έκαναν επίσημη επίπληξη μετά το σχόλιο του Λούλα.

00:50 Νέα προειδοποίηση των Χούθι, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι εκτός από τις ΗΠΑ, την Βρετανία και το Ισραήλ – Ευρωπαίοι μην κάνετε το λάθος

Σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα ο Αμπντούλ Μαλίκ μπάντρ αλ-Χούθι προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να μην κάνουν το λάθος των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Αναφέρει πως είναι όλοι οι ευρωπαίοι ευπρόσδεκτοι και το ίδιο και τα πλοία τους. Ανέφερε πως το πρόβλημα ήταν μονάχα με το Ισραήλ και τα πλοία ανεφοδιασμού του, ώστε να σταματήσει την επίθεση στην Γάζα και έπειτα με ΗΠΑ και Βρετανία επειδή επιτέθηκαν στην Υεμένη.

Η ΕΕ έχει ήδη ανακοινώσει πως δεν σκοπεύει να διεξάγει επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης (σ.σ. Δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ) και πως η παρουσία των ευρωπαϊκών πλοίων θα είναι καθαρά αμυντική προς τους πυραύλους των Χούθι.

00:25 Η στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού drone και οι πανηγυρισμοί των Χούθι

Ο εκπρόσωπος της YAF επιβεβαίωσε επίσης ότι η αεράμυνα της Υεμένης κατέρριψε με επιτυχία το αμερικανικό μέσο συλλογής πληροφοριών που χρησιμεύει επίσης κατά στόχων δυναμικής εκτέλεσης, το UAV MQ9 Reaper στη Hodeidah. Το αμερικανικό στρατιωτικό μέσο «που εκτελεί εχθρικές αποστολές κατά της χώρας μας για λογαριασμό της σιωνιστικής οντότητας» καταρρίφθηκε με τη χρήση των κατάλληλων πυραύλων.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης δεν θα διστάσουν να λάβουν περισσότερα στρατιωτικά μέτρα και να πραγματοποιήσουν περισσότερες ποιοτικές επιχειρήσεις εναντίον όλων των εχθρικών στόχων για την υπεράσπιση της αγαπημένης Υεμένης και για την επιβεβαίωση της θέσης υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ο Σαρί, προσθέτοντας: «Οι επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης στο Κόκκινο και Αραβικό Μπαχρέιν δεν θα σταματήσουν μέχρι να σταματήσει η επιθετικότητα και να αρθεί η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας».

Περισσότερα σε λίγο.

23:57 O ΠΟΥ κατάφερε να μπει στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγιέσους δηλώνει ότι μετά από δύο ημέρες άρνησης, επιτράπηκε τελικά στον οργανισμό να εισέλθει σήμερα στο νοσοκομείο Νάσερ στην Χαν Γιουνίς για να αξιολογήσει τους ασθενείς μετά από μια επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εκεί.

Λέει ότι 14 κρίσιμοι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, προειδοποιώντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περισσότεροι από 180 ασθενείς και 15 άτομα ιατρικό προσωπικό μέσα στο νοσοκομείο, το οποίο «αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη τροφίμων, βασικών ιατρικών ειδών και οξυγόνου». Δεν υπάρχει νερό βρύσης και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός από μια εφεδρική γεννήτρια που συντηρεί κάποια μηχανήματα που σώζουν ζωές, προσθέτει ο Τέντρος.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι συνέλαβαν περίπου 100 υπόπτους στο νοσοκομείο και επίσης ότι βρήκαν εκεί φάρμακα που είχαν σταλεί για τους ομήρους αλλά δεν τους παραδόθηκαν ποτέ.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι επτά ασθενείς, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, πέθαναν στο νοσοκομείο από την Παρασκευή λόγω διακοπής ρεύματος και ότι «70 μέλη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών εντατικής θεραπείας», είχαν συλληφθεί.

23:40 Εκατοντάδες διαμαρτύρονται στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, απαιτώντας άμεση συμφωνία για τους ομήρους

Δεκάδες ακτιβιστές διαμαρτύρονται στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, κοντά στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία, απαιτώντας άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Φωτογραφίες και βίντεο από την εκδήλωση δείχνουν διαδηλωτές με αναμμένους πυρσούς και κάποιους να συλλαμβάνονται από την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων και συμπλοκών.

Πολλοί διαδήλωσαν από τη διαμαρτυρία που ξεκίνησε κοντά στην Κνεσέτ προς την κεντρική πλατεία της Ιερουσαλήμ.

Η αστυνομία δεν εξέδωσε άμεση ανακοίνωση σχετικά με τις συλλήψεις ή την ανυπακοή στη διαμαρτυρία. Σύμφωνα με το Ynet, ορισμένοι από τους διαδηλωτές ενεργοποίησαν μια χειροβομβίδα καπνού.

23:15 Οι διεθνείς διαμεσολαβητές προτείνουν στο Κατάρ να ενισχύσει οικονομικά τον λιβανέζικο στρατό ως αντίβαρο προς τη Χεζμπολάχ

Οι διεθνείς διαμεσολαβητές που εργάζονται για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης ώστε να αποφευχθεί ένας πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ εξετάζουν το ενδεχόμενο να φέρουν το Κατάρ ως επικεφαλής χρηματοδότη για τη χρηματοδότηση των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων και την ανοικοδόμηση του νότιου Λιβάνου, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Το Κατάρ παρέχει ήδη δεκάδες εκατομμύρια δολάρια ετησίως για καύσιμα και μισθούς στον λιβανέζικο στρατό τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η χρηματοδότηση από το Κατάρ είναι πιθανό να προκαλέσει την οργή του Ισραήλ. Εκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ στέλνονταν κάθε μήνα -με τη συγκατάθεση του Ισραήλ- για να στηρίξουν την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα τα χρόνια που προηγήθηκαν των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.

Τον περασμένο μήνα, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και προσωπικά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαμεσολαβητικές δυνάμεις πιστεύουν ότι η όποια πρόταση δεν μπορεί να φανεί ως αμερικανοϊσραηλινή επιταγή και, ως εκ τούτου, απαιτείται μια αραβική χώρα να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο. Αντιλαμβάνονται ότι οι Σαουδάραβες και οι Εμιρατινοί δεν ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν τέτοια σχέδια. Θεωρούν επίσης ότι οι όροι μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι αρκετά ξεκάθαροι- η πρόκληση είναι πώς θα δημιουργηθεί μια διαδικασία για να προχωρήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας.

Εκεί έρχεται ο ρόλος του Κατάρ.

22:50 Οι έποικοι του βορείου Ισραήλ βομβαρδίζονται τόσο από την Χεζμπολάχ, όσο και από το Ισραήλ

Το Κιμπούτς Μανάρα έχει χωριστεί στα δύο από την έναρξη του πολέμου. Μια γραμμή ταινίας χωρίζει τη μικρή κοινότητα σε νότια και βόρεια Μανάρα. Το νότιο μισό του κιμπούτς παρακολουθείται από τη Χεζμπολάχ 24 ώρες την ημέρα. Έχει βομβαρδιστεί και περίπου 80 από τα σπίτια του έχουν υποστεί ζημιές ως αποτέλεσμα των μαχών, με 30 από αυτά να έχουν χτυπηθεί άμεσα από τα πυρά της Χεζμπολάχ.

«Μην πηγαίνετε εκεί έξω. Αν κάνετε μια γύρα εκεί και σας δουν, θα φέρουμε εδώ μέσα σε ένα λεπτό μια ρουκέτα ή έναν αντιαρματικό πύραυλο – καλύτερα να μείνετε εδώ», λέει ο Σιμόν Μπεν-Γκίντα, 69 ετών, διοικητής της ομάδας κοινοτικής άμυνας του κιμπούτς. Ωστόσο, μια βόλτα στο βόρειο τμήμα του κιμπούτς αποκαλύπτει ότι η μαζική καταστροφή είναι εμφανής και εδώ. Εδώ, όμως, είναι από τη δραστηριότητα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ενώ η Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει καταστροφές στο νότιο τμήμα του κιμπούτς, ο ισραηλινός στρατός έχει προκαλέσει καταστροφές στο βόρειο τμήμα του και σε πολλά από τα σπίτια των κατοίκων.

22:25 Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τη σύγκρουση στην Παλαιστίνη για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή λέει Ιρανός αξιωματούχος

«Φαινόταν ότι ο εμπόλεμος αμερικανικός στρατός είχε φύγει από την περιοχή, αλλά ελάχιστα αργότερα επέστρεψε εκεί με διάφορες προφάσεις», σημείωσε ο υποναύαρχος Αλιρέζα Τανγκσίρι. «Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την έναρξη της επιχείρησης του ριζοσπαστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2023 και την επακόλουθη αντίδραση του Ισραήλ για να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο υποναύαρχος Alireza Tangsiri, διοικητής του Ναυτικού του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC).

«Φαινόταν ότι ο πολεμοχαρής αμερικανικός στρατός είχε εγκαταλείψει την περιοχή, αλλά ούτε στιγμή αργότερα επέστρεψε εκεί με διάφορες προφάσεις. Μετά τις ηρωικές ενέργειες των Παλαιστινίων μαχητών της ελευθερίας στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι ΗΠΑ επανέφεραν την παρουσία τους στη Μεσόγειο Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα, τον δυτικό Ινδικό Ωκεανό, και χρησιμοποίησαν την επιχείρηση για την απελευθέρωση του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού ως πρόσχημα για να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή αυτή και να υποστηρίξουν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος, το οποίο ευθύνεται για τη δολοφονία παιδιών», ανέφερε ο Τανγκσίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

22:01 Συμπεράσματα από την πρόταση των ΗΠΑ

Από τη στιγμή που οι ΗΠΑ φέρνουν προς ψήφιση δική τους προσχέδιο στον ΟΗΕ, αναμένεται να στηρίξουν το βέτο εναντίον της πρότασης της Αλγερίας, για την οποία έχουν ήδη δηλώσει πως θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Το ψήφισμα  απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας «νεκρής ζώνης», απορρίπτει κάθε αλλαγή στη σύσταση του πληθυσμού της Γάζας και κάθε συνοριακή αλλαγή. Το ψήφισμα της Αλγερίας ζητούσε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός.

21:57 Οι ΗΠΑ προτείνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιταχθεί στην επίθεση στη Ράφα και να υποστηρίξει την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν ένα εναλλακτικό σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο ζητά προσωρινή κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και αντιτίθεται σε μια μεγάλη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το κείμενο που είδε το Reuters τη Δευτέρα.

Η Ουάσινγκτον ήταν αντίθετη με τη λέξη κατάπαυση του πυρός σε οποιαδήποτε δράση του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά το αμερικανικό σχέδιο κειμένου απηχεί τη γλώσσα που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το αμερικανικό προσχέδιο κειμένου «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βλάβη των αμάχων και τον περαιτέρω εκτοπισμό τους, μεταξύ άλλων ενδεχομένως και σε γειτονικές χώρες».
Το Ισραήλ σχεδιάζει να εισβάλει στη Ράφα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 1 εκατομμύριο από τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, προκαλώντας διεθνή ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα επιδεινώσει απότομα την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

21:50 Εξοργισμένοι οι Ισραηλινοί με τον γιο Νετανιάχου που «ζει το όνειρο» στο Μαϊάμι

Εξοργισμένοι από τις αποκαλύψεις για την χλιδάτη ζωή του Γιαΐρ Νετανιάχου οι Ισραηλινοί. Το συγκρότημα στο Μαϊάμι στο οποίο διαμένει διαθέτει γήπεδα τένις, σπα, αίθουσα παιχνιδιών, ιδιωτικό κινηματογράφο, κελάρι κρασιών και αίθουσα πούρων. Το κόστους είναι 5.000 το μήνα, ενώ σε κάθε του βήμα τον ακολουθούν πράκτορες της Σιν Μπετ. Το κόστος της προστασίας είναι στα 275.000 δολάρια κάτι που έχει εξοργίσει περαιτέρω τους ισραηλινούς. Ο γιός Νετανιάχου είναι 32 ετών και παρότι οι έφεδροι μπορούν να παρουσιαστούν, αυτός δεν το έπραξε. Κάτι που έχει προκαλέσει τεράστια κριτική και από την ισχυρή ακροδεξιά του Ισραήλ.

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο από μια σειρά ρεπορτάζ που περιγράφει τους Νετανιάχου ως επιπόλαιους και ανέμελους jets etters που ζουν με πολλά λεφτά, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τους φορολογούμενους για τα πάντα, από επισκευές στην πισίνα μέχρι παγωτά. Ο πρωθυπουργός που σύμφωνα με τους Times of Israel λατρεύει τα ακριβά πούρα αναμένει δίκη, μεταξύ άλλων, επειδή έλαβε ακριβά δώρα σαμπάνιας και κοσμημάτων από πλούσιους φίλους για τη σύζυγό του Σάρα.

21:31 Το πλοίο υπό ελληνική σημαία συνεχίζει το ταξίδι του προς Άντεν

Αμερικανικό πλοίο υπό ελληνική σημαία που δέχθηκε επίθεση κοντά στις ακτές τις Υεμένης, συνεχίζει το ταξίδι του. Ο ένας πύραυλος εξερράγη 15 μέτρα μακριά, ενώ ο δεύτερος λίγο πιο κοντά. Μοναδικές ζημιές στο χρώμα του πλοίου, από τις οποίες το πλήρωμα κατάλαβε πόσο κοντά χτύπησε.

21:20 Μπ. Σμότριχ ΥΠΟΙΚ Ισραήλ: Δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και όρων για να σταματήσει ο επικοισμός

Ο υπερεθνικιστής υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, δήλωσε πως  «Δεν υπάρχει καμία είδηση για τη διακοπή της κατασκευής οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη. Η Ουάσιγκτον δεν έχει εξαρτήσει την παροχή όπλων και πυρομαχικών στο σιωνιστικό καθεστώς από την παύση της κατασκευής οικισμών».  Έκλεισε τα σχόλιά του λέγοντας πως «Οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα».

21:10 Το πλήρωμα του RUBYMAR είναι ασφαλές στην στεριά

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης τόνισαν ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης εξασφάλισαν την ασφαλή εκκένωση του πληρώματος του πλοίου, υπογραμμίζοντας ότι όλο το προσωπικό έφτασε σε ασφαλές σημείο. Από έτερες πηγές προκύπτει πως το πλήρωμα παρακολούθησε από τη στεριά το πλοίο να βουλιάζει και έπειτα, προχώρησαν προς την ενδοχώρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το αν το πλήρωμα τελεί υπό σύλληψη.

20:50 Ετεροχρονισμένη αντίδραση της Υεμένης από το ΥΠΕΞ για τον χαρακτηρισμό της παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης στην κυβέρνηση της Σαναά καταδίκασε την πρακτική των Ηνωμένων Πολιτειών να εφαρμόζουν «διπλά πρότυπα» μετά τον χαρακτηρισμό του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ ως «Ειδικά Καθορισμένου Παγκόσμιου Τρομοκράτη» (σ.σ. Specially Designated Global Terrorist). Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επιβεβαίωσε ότι «η παράνομη και χωρίς βάση αμερικανική ενέργεια για τον χαρακτηρισμό του κινήματος υπονομεύει την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως».

Ισυρίστηκε ότι «η Ουάσινγκτον είναι η πλευρά που ασκεί τρομοκρατία εναντίον πολλών χωρών, με τελευταία την υποστήριξη της τρομοκρατίας που ασκεί η σιωνιστική οντότητα εναντίον Παλαιστινίων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 28.000 μάρτυρες και 68.000 τραυματίες». Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ισραηλινή κατοχική οντότητα «απολαμβάνει απεριόριστη πολιτική, στρατιωτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους».

Το υπουργείο επανέλαβε την μόνιμη επωδό της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσία της Σαναά, πως «θα συνεχίσει να επιβάλλει ναυτικό αποκλεισμό στην κατοχική οντότητα και να στοχοποιεί ισραηλινά πλοία ή πλοία που κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά λιμάνια, μέχρι την ταχεία είσοδο της απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων στη Γάζα και τον τερματισμό της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας».

20:36 Επίθεση σε αυτοκίνητο στη Δυτική Όχθη – Ένας τραυματίας

Ένας Ισραηλινός τραυματίστηκε ελαφρά μετά από εκρηκτικό μηχανισμό που φέρεται να εκτοξεύθηκε εναντίον του οχήματός του από Παλαιστίνιους, κοντά στο φυλάκιο Homesh της Δυτικής Όχθης, αναφέρουν οι Times of Israel.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom λέει ότι ο 25χρονος τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα γυαλιού μετά την έκρηξη, μεταξύ Homesh και Shavei Shomron.

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Συμβούλιο της Σαμάρειας, πέντε άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο όταν πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Εικόνες από το σημείο δείχνουν το αυτοκίνητο, με πολλά σπασμένα παράθυρα.

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα σαρώνουν την περιοχή για ύποπτους πίσω από την επίθεση.

20:28 Επίθεση των Χούθι σε δύο πλοία των ΗΠΑ

Οι αντάρτες της Υεμένης ισχυρίζονται ότι έβαλαν στο στόχαστρό τους δύο αμερικανικά πλοία -το Sea Champion και το Navis Fortuna- στον Κόλπο του Άντεν με «κατάλληλους ναυτικούς πυραύλους».

«Οι ναυτικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν δύο συγκεκριμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στις οποίες στόχευσαν δύο αμερικανικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, το πρώτο ήταν το Sea Champion και το άλλο το Navis Fortuna. Η επιχείρηση στόχευσης διεξήχθη με έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων και οι απώλειες ήταν ακριβείς και άμεσες», αναφέρει στο Χ ο εκπρόσωπος των Χούθι.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρο πραγματοποιήθηκαν συνολικά τέσσερις επιχειρήσεις. Η πρώτη είχε ως στόχο ένα βρετανικό πλοίο και η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη βύθισή του. Η δεύτερη επιχείρηση στόχευσε το αμερικανικό αεροσκάφος MQ9 στον εναέριο χώρο της επαρχίας Hodeidah, ενώ οι δύο τελευταίες επιχειρήσεις στόχευσαν τα δύο αμερικανικά πλοία».

20:13 ΟΗΕ: Οι συνέπειες μίας επιχείρησης στη Ράφα θα ήταν καταστροφικές

Η Σίγκριντ Κάαγκ, η ανώτερη συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση στη Γάζα, τονίζει ότι η πολυσύχναστη πόλη της Ράφα «δεν προορίζεται για ένα εκατομμύριο ανθρώπους σε καταφύγια, σε τυχαίες κατασκευές με πλαστικό κάλυμμα».

«Οι συνθήκες υγείας είναι πολύ ανησυχητικές. Γνωρίζουμε ότι η βοήθεια δεν επαρκεί. Είναι όλο και πιο δύσκολο να διανεμηθεί», υπογραμμίζει.

20:09 Ο Λίβανος καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις ισραηλινές επιθέσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου τονίζει ότι οι χώρες που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή θα πρέπει να καταδικάσουν τις «συνεχιζόμενες και κλιμακούμενες» ισραηλινές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών επιδρομών, που είχαν ως στόχο μια βιομηχανική ζώνη κοντά στην παράκτια πόλη της Σιδώνας.

Το υπουργείο κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει τις προκλήσεις του για να διευρύνει τον κύκλο του πολέμου».

19:59 ΗΠΑ: Υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ζητώντας «να μην προχωρήσει» η χερσαία ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν ένα αντίπαλο σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υπογραμμίζει τη στήριξη του οργάνου αυτού «για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» μόλις αυτό καταστεί εφικτό, σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters.

Το κείμενο αυτό επίσης «καθορίζει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μια μεγάλη χερσαία επίθεση στη Ράφα θα ζημίωνε περαιτέρω τους αμάχους και τον εκτοπισμό τους, δυνητικά και σε γειτονικές χώρες».

Μια τέτοια ενέργεια «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και επομένως υπογραμμίζεται ότι μια τέτοια μεγάλη χερσαία επίθεση δεν θα πρέπει να προχωρήσει υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

Δεν είναι σαφές προς το παρόν πότε και εάν θα τεθεί προς ψηφοφορία η πρόταση αυτή. Οι ΗΠΑ προώθησαν το δικό τους ψήφισμα αφού η Αλγερία ζήτησε από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει αύριο Τρίτη το δικό της προσχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η άμεση, ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

19:50 ΠΟΥ: 14 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Νάσερ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι βοήθησε στην απομάκρυνση 14 ασθενών από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, το οποίο βρίσκεται υπό πολιορκία και δέχεται πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις τις τελευταίες εβδομάδες.

«Μετά από δύο ημέρες άρνησης εισόδου στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στη Γάζα, χθες επετράπη στον ΠΟΥ και στους εταίρους να μπουν μέσα για να αξιολογήσουν τους ασθενείς», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ως αποτέλεσμα, διευκολύνθηκε η σωτήρια ιατρική παραπομπή 14 ασθενών. Δύο ασθενείς χρειάστηκαν συνεχή χειροκίνητο αερισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους», συμπλήρωσε.

Ο Τέντρος σημείωσε επίσης ότι 180 ασθενείς και 15 γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν μέσα στο Νάσερ.

«Το νοσοκομείο εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έλλειψη τροφίμων, βασικών ιατρικών ειδών και οξυγόνου. Δεν υπάρχουν τρεχούμενο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, εκτός από μια εφεδρική γεννήτρια που συντηρεί ορισμένα σημαντικά μηχανήματα», κατέληξε.

19:33 Σκληρές και συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στις ισραηλινές φυλακές

Έκθεση της ΜΚΟ «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Ισραήλ» (PHRI) αποκαλύπτει ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν ξυλοκοπηθεί, κακοποιηθεί, εξευτελιστεί σεξουαλικά και παραμεληθεί ιατρικά από τις 7 Οκτωβρίου.

Τα ευρήματα περιγράφουν ένα μοτίβο καθημερινής βίας, όπου οι ισραηλινοί φρουροί επιτίθονταν αδιακρίτως σε Παλαιστίνιους με γκλομπ, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών σεξουαλικών προσβολών και ούρησης σε κρατούμενους.

Η PHRI αναφέρει επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κρατούνταν, κατά περίπτωση, για μέρες ή τοποθετούνταν σε υπερπλήρη κελιά και στερούνταν νερού και ηλεκτρικού ρεύματος για έως και 23 ώρες καθημερινά.

Η έκθεση τεκμηριώνει τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις εκατοντάδων Παλαιστινίων από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν συμμετείχαν σε μάχες.

19:15 Νεότερα για τις επιθέσεις στο Λίβανο

Εκπρόσωπος των IDF αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν μια αποθήκη όπλων στην Ghaziyeh κοντά στη Σιδώνα στο νότιο Λίβανο.

«Εντοπίσαμε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ κοντά στην Τιβεριάδα, το οποίο και συνετρίβη. Σε απάντηση αυτής της δραστηριότητας, επιτεθήκαμε σε αποθήκες όπλων κοντά στη Σιδώνα», δήλωσε ο Ντάνιελ Χάγκαρι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

18:56 Παλαιστινιακή Αρχή: «Λάβετε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Μπεν-Γκβιρ για το Αλ-Άκσα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΑ λέει ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να κλείσει τα μάτια στην προσπάθεια του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν-Γκβιρ, να επιβάλει περιορισμούς στην πρόσβαση των μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Αυτό θα προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα αποτελέσει άμεση απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Πρόκειται για ρατσιστική υποκίνηση κατά των Παλαιστινίων, απαγορεύοντάς τους να προσευχηθούν στο τζαμί τους κατά τη διάρκεια του ιερότερου μήνα», ανέφερε.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Νετανιάχου είχε αποδεχθεί πρόταση του Μπεν-Γβιρ να επιβληθούν περιορισμοί στην είσοδο στο τέμενος κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

18:42 Ισραηλινές επιδρομές βαθιά μέσα στο νότιο Λίβανο

Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στην πόλη Ghaziyeh κοντά στη Σιδώνα, περίπου 55 χιλιόμετρα από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, μεταδίδουν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αρκετές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη.

Δημοσιογράφοι μοιράστηκαν βίντεο με τεράστια σύννεφα καπνού που ξεπηδούν από την επίθεση. Δεν είναι σαφές εάν τα πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα θύματα.

Οι επιδρομές -βαθιά μέσα στο νότιο Λίβανο- θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.

18:30 Λιόρ Χάιατ: Η μονομερής απόσυρση από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα οδηγήσει σε νέα 7η Οκτωβρίου

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ, κατηγορεί την Παλαιστινιακή Αρχή ότι «εκτόξευσε ψευδείς κατηγορίες και δημιούργησε μια θεμελιωδώς διαστρεβλωμένη πραγματικότητα» κατά την ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου νωρίτερα σήμερα.

Πρόσθεσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ΠΑ «προσπαθεί να μετατρέψει μια σύγκρουση που θα έπρεπε να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων και χωρίς εξωτερικές επιβολές σε μια μονόπλευρη και ακατάλληλη νομική διαδικασία».

Ο Χαγιάτ επικαλέστηκε την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι όσοι ζητούν την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη «χωρίς όρους και χωρίς διαπραγματεύσεις, στην πραγματικότητα ζητούν άλλη μια σφαγή Ισραηλινών πολιτών».

18:21 Ξεκίνησε η συζήτηση πριν από την ψηφοφορία για την αποπομπή του βουλευτή Οφέρ Κασίφ

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συζήτηση στην Κνεσέτ ενόψει της ψηφοφορίας για την αποπομπή του βουλευτή Οφέρ Κασίφ, που υποστήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ.

Για να εγκριθεί η αποπομπή του χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ 90 από τα 120 μέλη του κοινοβουλίου.

Αν και 85 βουλευτές υπέγραψαν την αρχική αίτηση για την αποπομπή του Κασίφ, θεωρείται απίθανο να περάσει, σύμφωνα με τη Haaretz.

18:08 Ακτιβιστές διαμαρτύρονται έξω από την Κνεσέτ για τον επικαιροποιημένο προϋπολογισμό

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί αυτήν την ώρα μπροστά από την Κνέσετ για να διαμαρτυρηθούν για τον πρόσφατα τροποποιημένο προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2024, ο οποίος, σύμφωνα με τους επικριτές, κατανέμει κονδύλια σε συμφέροντα που συνδέονται με τον συνασπισμό, ενώ περικόπτει χρήματα για την ευρύτερη κοινωνία.

Οι διαδηλωτές ζητούν επίσης άμεσες εκλογές για την αντικατάσταση του Μπενιαμίν Νετανιάχου και την επιστροφή των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Διαδηλωτές μπροστά από την Κνεσέτ (Πηγή: Times of Israel)

17:58 «Καμία έκπληξη η απόρριψη από το Ισραήλ της ακρόασης από το Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή»

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε την ακρόαση από το Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ «απαράδεκτη ενέργεια», στο πλαίσιο μιας μακράς ιστορίας απόρριψης των παλαιστινιακών προσπαθειών για την άσκηση κυριαρχίας.

Σε ρεπορτάζ από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Hamdah Salhut του Al Jazeera λέει ότι η θέση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι ότι «θα απορρίψει μονομερώς την αποδοχή ενός παλαιστινιακού κράτους, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτό επαναλαμβάνεται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό».

«Το αποκαλούν επίσης «τσίρκο των μέσων ενημέρωσης», λέγοντας ότι είναι μονόπλευρο, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει και πάλι ότι απορρίπτει τη νομιμότητά του, για να σας δώσουμε μια ιδέα της άρνησης της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ», συμπληρώνει.

Και καταλήγει: «Έτσι, αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα με τις δηλώσεις που λαμβάνουμε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, και δεν προκαλεί την παραμικρή έκπληξη».

17:44 Αλ Σίσι: Οι επιθέσεις των Χούθι μείωσαν τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δήλωσε ότι τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ έχουν «μειωθεί κατά 40 έως 50% μέχρι στιγμής φέτος, κυρίως λόγω των διαταραχών που προκύπτουν από τις αυξημένες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στην περιοχή, σε μια προσπάθεια, όπως λένε, να ασκήσουν πίεση για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές στην Υεμένη σε αντίποινα, αυξάνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες των ναυτιλιακών εταιρειών.

«Δείτε τι συμβαίνει στα σύνορά μας… με τη Γάζα, βλέπετε τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία συνήθιζε να αποφέρει στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισ. δολάρια ετησίως. Τα έσοδα αυτά έχουν μειωθεί κατά 40 έως 50% και η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τις εταιρείες και τους εταίρους», δήλωσε ο Σίσι κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης με πετρελαϊκές εταιρείες σήμερα.

17:32 Επιθέσεις της Χαμάς εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, αναφέρει ότι μαχητές της συγκρούστηκαν με ισραηλινές δυνάμεις δυτικά της πόλης Χαν Γιουνίς.

Η οργάνωση λέει ότι χρησιμοποίησε νάρκες κατά προσωπικού εναντίον μίας 15μελής ισραηλινής μονάδας που είχε καταφύγει σε ένα σπίτι.

«Οι μαχητές μας επιβεβαίωσαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών και ότι ακούστηκαν οι κραυγές τους καθώς άνοιξαν πυρά στην περιοχή», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

17:23 Όλα όσα έγιναν στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ξεκίνησε σήμερα να εξετάζει τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, με πρωτοφανή αριθμό 52 χωρών να έχουν κληθεί να καταθέσουν.

Πρώτη κατέθεσε η Παλαιστίνη, ενώ αύριο θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι της Νότιας Αφρικής, της Αλγερίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ολλανδίας, του Μπαγκλαντές και του Βελγίου.

  • Οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι παρουσίασαν τα επιχειρήματά τους σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.
  • Υποστήριξαν ότι η ύπαρξη και η άσκηση του παλαιστινιακού δικαιώματος στην αυτοδιάθεση δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να είναι θέμα διαπραγμάτευσης.
  • Ο Paul Reichler, νομικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι ο θεμελιώδης στόχος της κατοχής είναι η «μόνιμη απόκτηση της μέγιστης δυνατής έκτασης παλαιστινιακού εδάφους με τον ελάχιστο αριθμό Παλαιστινίων σε αυτό».
  • Οι Παλαιστίνιοι εκπρόσωποι ζήτησαν επίσης από το ΔΔΔ να δηλώσει ότι οι πρακτικές διακρίσεων του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού ισοδυναμούν με απαρτχάιντ.
  • Δήλωσαν επίσης ότι η ισραηλινή κατοχή είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί άμεσα, άνευ όρων και ολοκληρωτικά.
  • Εεμφανώς συγκινημένος ο Ριγιάντ Μανσούρ, απεσταλμένος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, ολοκλήρωσε τα επιχειρήματα λέγοντας στο ΔΔΔ ότι μια απόφαση που θα έκρινε την ισραηλινή κατοχή παράνομη και «οι νομικές συνέπειες από αυτόν τον προσδιορισμό» θα άνοιγε το δρόμο «για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

17:11 Στο στόχαστρο της Χεζμπολάχ τοποθεσία του Ισραήλ

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου ισχυρίζεται ότι έπληξε την ισραηλινή τοποθεσία Barkat Risha.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ γύρω από το χωριό Αλ Νταχίρα στο νότιο Λίβανο.

Οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν πυρά από τις πρώτες ημέρες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, αλλά οι εντάσεις έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

17:03 Βίντεο με απαχθείσα οικογένεια Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας

Στα χέρια των IDF βρίσκεται ένα βίντεο που δείχνει την οικογένεια Μπίμπας λίγες ημέρες μετά την απαγωγή τους από το κιμπούτς Νιρ Οζ.

Η οικογένεια Μπίμπας έχει γίνει ένα από τα σύμβολα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Από τότε που -η 32χρονη Shiri, ο 34χρονος Yarden, ο 4χρονος Ariel και ο ενός έτους Kfir- απήχθησαν, το μόνο σημάδι ζωής της ήταν ένα βίντεο με τον πατέρα, ο οποίος εμφανίστηκε σε ένα απόσπασμα που δημοσίευσε η Χαμάς.

Οι IDF ανακοίνωσαν στα τέλη Νοεμβρίου ότι εξετάζουν την αξιοπιστία του ισχυρισμού της Χαμάς ότι η μητέρα και τα δύο παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, δεν δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον Yarden.

Η οικογένεια Μπίμπας

16:51 UNICEF: Η Ράφα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της Γης

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) αναφέρει ότι η Ράφα, στη νότια Γάζα, φιλοξενεί σήμερα τον μισό πληθυσμό του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

«Πολλοί από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές λόγω του πολέμου. Πρέπει να προστατευθούν. Δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ.

16:40 «Άκυρη» η απόφαση να περιοριστεί η πρόσβαση στο Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Ο ιεροκήρυκας του τζαμιού Αλ-Άκσα, Sheikh Ekrima Sabri, λέει ότι η απόφαση του Ισραήλ να εμποδίσει τους μουσουλμάνους να εισέλθουν στον τρίτο ιερότερο χώρο του Ισλάμ παραβιάζει την ελευθερία της λατρείας.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λατρεία στο τέμενος κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και οι περιορισμοί θα είναι μόνο για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αποδεχθεί πρόταση του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπουργού εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, να επιβληθούν περιορισμοί στην είσοδο.

Παλαιστίνιοι περπατούν μπροστά από τον Θόλο του Βράχου, μέρος ενός συμπλέγματος θρησκευτικής σημασίας για τους Μουσουλμάνους, που περιλαμβάνει επίσης το τέμενος Αλ-Άκσα

16:33 Πολλαπλοί βομβαρδισμοί από τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ, στη Χαν Γιουνίς προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο και τρόμαξαν τους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

Νωρίτερα, η PRCS δήλωσε ότι η κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο «είναι εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της πολιορκίας που διαρκεί 28 ημέρες».

«Επιπλέον, έχουν σημειωθεί επανειλημμένες επιθέσεις με στόχο το νοσοκομείο, πολυάριθμες συλλήψεις του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού μας, μείωση των αποθεμάτων καυσίμων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου και σχεδόν εξάντληση των τροφίμων».

16:19 Το Ισραήλ απορρίπτει τη νομιμότητα της συνεχιζόμενης ακρόασης στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Με την ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ να συνεχίζεται αύριο, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα της εν εξελίξει διαδικασίας.

«Η δίκη έχει σχεδιαστεί για να πλήξει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από υπαρξιακές απειλές. Η ακροαματική διαδικασία στη Χάγη αποτελεί μέρος μιας παλαιστινιακής προσπάθειας να υπαγορευτούν τα αποτελέσματα μιας διπλωματικής διευθέτησης χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτή την προσπάθεια και η κυβέρνηση και η Κνεσέτ είναι ενωμένες στην απόρριψη της ανίσχυρης τάσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

16:10 Η Μαδρίτη θα επιβάλει κυρώσεις σε βίαους Ισραηλινούς εποίκους εάν δεν υπάρξει συμφωνία της ΕΕ

Η Ισπανία θα επιβάλει κυρώσεις σε βίαιους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, μονομερώς εάν οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ισπανία, που έχει επίσης κατακρίνει την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα, θα πιέσει για την έγκριση τέτοιων κυρώσεων κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που γίνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ισπανία θα προχωρήσει μεμονωμένα με αυτές τις κυρώσεις σε βάρος των βίαιων εποίκων», δήλωσε ο Αλμπάρες σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι οι επιθέσεις εποίκων σε καθημερινή βάση έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και την αντεπίθεση που ακολούθησε στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

16:02 Ισραήλ: Βουτιά 19,4% κατέγραψε το ΑΕΠ – Βαριά σύννεφα στην οικονομία

Σημαντική συρρίκνωση καταγράφει η οικονομία του Ισραήλ, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς η χώρα συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:57 Η Αλμπανέζε καταγγέλλει τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Γάζα

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναρωτιέται πώς μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση των ΗΠΑ όταν σχεδιάζει να στείλει περισσότερα όπλα στο Ισραήλ και να μπλοκάρει το αίτημα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτές οι δύο ενέργειες θα εξασφαλίσουν πολλούς περισσότερους θανάτους Παλαιστινίων», έγραψε στο X η Αλμπανέζε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:47 Πάνω από 25 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν σε ισραηλινές επιδρομές

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και της Παλαιστινιακής Ένωσης Κρατουμένων.

Οι συλλήψεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και πρώην κρατούμενοι, επικεντρώθηκαν στην κατεχόμενη πόλη της Χεβρώνας, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν στη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ, τη Ναμπλούς, την Ιεριχώ και την Ιερουσαλήμ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές περισσότεροι από 7.100 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν άτομα που απελευθερώθηκαν μετά τη σύλληψή τους.

15:38 Το Κατάρ επικρίνει τον Νετανιάχου μετά το αίτημα προς την Ντόχα να πιέσει τη Χαμάς

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ-Ανσάρι σημείωσε ότι το αίτημα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τη Ντόχα να πιέσει τη Χαμάς να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους δεν είναι «παρά μια προσπάθεια να καθυστερήσει και να παρατείνει τον πόλεμο» στη Γάζα.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το Κατάρ έχει δεσμευτεί από την πρώτη μέρα στις προσπάθειες διαμεσολάβησης, στον τερματισμό της κρίσης και στην απελευθέρωση των ομήρων», δήλωσε ο αλ-Ανσάρι σε ανάρτησή του στο X.

Η ανάρτηση:

«Διαβεβαιώνουμε ότι το Κατάρ θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές του προσπάθειες και δεν θα πτοηθεί από ρητορική και δηλώσεις που μπορούν να κατανοηθούν μόνο στο πλαίσιο της διαφυγής από τις προσωπικές πολιτικές προκλήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού», σημείωσε.

15:28 Δεκατέσσερις ασθενείς μεταφέρθηκαν από το Νάσερ σε άλλα νοσοκομεία στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα

Δεκατέσσερις ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο της Γάζας στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο ισραηλινά στρατεύματα, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας σήμερα, ενώ το Ισραήλ αρνείται ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί το νοσοκομείο.

Οι δύο πλευρές έχουν δώσει αντιφατικά στοιχεία για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, το δεύτερο μεγαλύτερο στη Γάζα, με το Ισραήλ να αρνείται τον ισχυρισμό του εκπρόσωπου του υπουργείου της Γάζας ότι οι δυνάμεις του έχουν θέσει υπό κράτηση τον διευθυντή του νοσοκομείου.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων πέντε που χρειάζονταν αιμοκάθαρση και τριών περιπτώσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μεταφέρθηκαν από το νοσοκομείο σε άλλα στη νότια Γάζα χάρη στις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Το υπουργείο ανέφερε στη συνέχεια ότι 25 μέλη του προσωπικού και 136 ασθενείς βρίσκονταν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, φαγητό, οξυγόνο ή άλλες απαραίτητες ιατρικές παροχές.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ δεν έκανε άμεσα σχόλιο. Χθες, Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το νοσοκομείο δεν είναι πλέον λειτουργικό, ότι δεν επετράπη σε ομάδα του ΠΟΥ να μπει σε αυτό και ότι υπήρχαν περίπου 200 ασθενείς εντός του νοσοκομείου, εκ των οποίων οι 20 χρειάζεται να μετακινηθούν επειγόντως.

Το νοσοκομείο Νάσερ είναι η τελευταία υγειονομική μονάδα που έγινε θέατρο εχθροπραξιών στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, που τώρα βρίσκεται στον πέμπτο μήνα της. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα από το 2007, χρησιμοποιεί νοσοκομεία για κάλυψη, κάτι που η ίδια αρνείται.

Ανάρτηση της UNRWA για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ:

15:18 Σειρήνες ακούγονται στη Ζαρ’ίτ στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στη Ζαρ’ίτ στο βόρειο Ισραήλ.

15:15 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ μέχρι να πάρει πίσω σχόλια όπου συνέκρινε τον πόλεμο εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη Γάζα με τη γενοκτονία των Εβραίων από τους ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν θα ξεχάσουμε ούτε θα συγχωρέσουμε. Είναι μια σοβαρή αντισημιτική επίθεση. Εξ ονόματός μου και εξ ονόματος των πολιτών του Ισραήλ – πείτε στον πρόεδρο Λούλα πως είναι persona non grata (σ.σ. ανεπιθύμητος) στο Ισραήλ μέχρι να το πάρει πίσω», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ στον πρεσβευτή της Βραζιλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Κατζ.

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον Λούλα ότι υποβάθμισε το Ολοκαύτωμα και προσέβαλε τον εβραϊκό λαό σε σχόλια που έκανε κατά την 37η Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα.

Ο Κατζ κάλεσε τον Βραζιλιάνο πρεσβευτή στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ σήμερα για να τον επιπλήξει για τα σχόλια.

15:05 Το Διεθνές Δικαστήριο θα συνεχίσει τις ακροάσεις του αύριο Τρίτη στις 11:00 ώρα Ελλάδας

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τρίτη στις 11:00 ώρα Ελλάδας για να ακούσει τη Νότια Αφρική, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, την Ολλανδία, το Μπαγκλαντές και το Βέλγιο.

Ριάντ Μανσούρ και Ριάντ αλ-Μαλίκι μιλούν σε δημοσιογράφους μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη.

15:00 Οι καταληκτικές παρατηρήσεις του Ριάντ Μανσούρ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

«Η διαπίστωση από αυτό το διακεκριμένο δικαστήριο ότι η κατοχή είναι παράνομη και η άντληση των νομικών συνεπειών από αυτή τη διαπίστωση θα συμβάλει στον άμεσο τερματισμό της, ανοίγοντας το δρόμο για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Το κράτος της Παλαιστίνης απευθύνει έκκληση σε αυτό το δικαστήριο να καθοδηγήσει τη διεθνή κοινότητα στην τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Να τερματίσει την αδικία και να επιτύχει μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, να μας καθοδηγήσει προς ένα μέλλον στο οποίο τα παιδιά της Παλαιστίνης θα αντιμετωπίζονται ως παιδιά, στο οποίο η ταυτότητα της ομάδας στην οποία ανήκουμε δεν θα μειώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα που όλοι δικαιούμαστε.

Ένα μέλλον στο οποίο κανένας Παλαιστίνιος και κανένας Ισραηλινός δεν θα σκοτώνεται. Ένα μέλλον στο οποίο δύο κράτη θα ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια.

Οι Παλαιστίνιοι απαιτούν μόνο τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Δεν ζητούν τίποτα περισσότερο.

Το μέλλον της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης μπορεί να ξεκινήσει εδώ και τώρα», είπε ο Ριάντ Μανσούρ στο ΔΔΔ, εμφανώς συγκινημένος.

14:50 «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε ζητήσει να τερματιστεί η παρατεταμένη κατοχή το 1980», είπε ο Μανσούρ

Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη θύμισε στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ότι:

  • Το 1980, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαίωσε την επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί η παρατεταμένη κατοχή των αραβικών εδαφών που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ
  • Εάν η κατοχή θεωρήθηκε παρατεταμένη το 1980, πώς θα πρέπει να χαρακτηριστεί σήμερα, σχεδόν 45 χρόνια αργότερα;

14:48 Μανσούρ: Η κατοχή πρέπει να τερματιστεί άμεσα, πλήρως και άνευ όρων

Ο Ριάντ Μανσούρ τόνισε στο ΔΔΔ ότι:

  • Εδώ είμαστε λοιπόν, αν και ο νόμος είναι απολύτως σαφής, παρακάμπτεται
  • Χωρίς λογοδοσία δεν υπάρχει δικαιοσύνη και χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
  • Το Ισραήλ πρέπει να αναγκαστεί να επωμιστεί τις συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του και όχι να αποκομίσει τα οφέλη
  • Μετά από 75 χρόνια, η δικαιοσύνη δεν μπορεί πλέον να περιμένει την ημέρα που το Ισραήλ θα έχει μια επιφοίτηση και ξαφνικά θα αποφασίσει να αντιστρέψει την πορεία του και να δεσμευτεί στο νόμο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
  • Το ταξίδι μας στην αναζήτηση της δικαιοσύνης μας έφερε ενώπιον σας, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου
  • Σας καλούμε να επιβεβαιώσετε ότι η ισραηλινή παρουσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και ότι η κατοχή της πρέπει να τερματιστεί άμεσα, πλήρως και άνευ όρων
  • Αυτή η κατοχή έχει χρησιμεύσει ως κάλυψη για τα αποικιοκρατικά σχέδια του Ισραήλ, την απόκτηση παλαιστινιακών εδαφών με τη βία

Ριάντ αλ-Μαλίκι και Ριάντ Μανσούρ στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

14:42 «Είναι τόσο οδυνηρός να είσαι Παλαιστίνιος σήμερα», είπε ο Μανσούρ

Ο Ριάντ Μανσούρ είπε ακόμη στο Διεθνές Δικαστήριο:

  • Είναι τόσο οδυνηρό να είσαι Παλαιστίνιος σήμερα
  • Πώς είναι δυνατόν να υφιστάμεθα τέτοιες απώλειες και αδικίες, τέτοια ανομία και ταπείνωση ξανά και ξανά;
  • Τι σημαίνει το διεθνές δίκαιο για ένα έθνος που έχει προικιστεί με εγγενή δικαιώματα αλλά δεν απολαμβάνει κανένα;
  • Χρειάστηκε να περάσουν 75 χρόνια για να τιμήσει ο ΟΗΕ τη Νάκμπα, τη βίαιη αποστέρηση, τον εκτοπισμό μας από τη γη μας και την άρνηση των δικαιωμάτων και της ύπαρξής μας. Και το βλέπουμε να συμβαίνει ξανά και ξανά
  • Σφαγές, εκατομμύρια άνθρωποι που οδηγούνται βίαια προς το άγνωστο, σκηνές, πείνα, στέρηση και αποστέρηση της ανθρώπινης υπόστασης (dehumanisation) που επιτρέπουν σε έναν λαό να επιβάλλει όλα αυτά σε έναν άλλο
  • Οι Παλαιστίνιοι υπό κατοχή στο Ισραήλ, ως πρόσφυγες και στη διασπορά, το μόνο που ζητούν είναι τα δικαιώματά τους και να ζήσουν ελεύθεροι και αξιοπρεπώς στη γη των προγόνων τους

14:35 Νέα επίθεση των Χούθι σε πλοίο υπό ελληνική σημαία – Πέντε Έλληνες στο πλήρωμα

Η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey ανακοίνωσε πως αμερικανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου υπό ελληνική σημαία ζήτησε στρατιωτική συνδρομή δηλώνοντας πως δέχθηκε «πυραυλική επίθεση» σε απόσταση περίπου 93 μιλίων ανατολικά του Άντεν της Υεμένης.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν σχετικά με την απόπειρα στο υπό ελληνική σημαία πλοίο, ότι πρόκειται για ένα bulk carrier με φορτίο σιτηρών από την Αργεντινή για το Άντεν.

Έχει 23 μέλη πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 5 Έλληνες, και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πλοίο δεν χτυπήθηκε, αν και έγιναν δύο απόπειρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:30 Τον λόγο στο Διεθνές Δικαστήριο πήρε ο Ριάντ Μανσούρ

Ο Ριάντ Μανσούρ κάνει την καταληκτική τοποθέτηση από την πλευρά της Παλαιστίνης στο ΔΔΔ.

Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη είπε:

  • Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα ωθούνται μέχρι τα σύνορα, στο χείλος του γκρεμού
  • Παιδιά από την Παλαιστίνη, γυναίκες και άνδρες βασανίζονται από ασθένειες, απελπισία, καταστροφή και θάνατο που εξαπλώνονται σαν πυρκαγιά.
  • Στην υπόλοιπη κατεχόμενη Παλαιστίνη, οι έποικοι αφηνιάζουν και τρομοκρατούν, κανένα χωριό, πόλη ή κωμόπολη, καμία κοινότητα, κανένα ιερό δεν εξαιρείται
  • Οι Ισραηλινοί ηγέτες μιλούν ανοιχτά για την απαλλαγή από τον παλαιστινιακό λαό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αψηφούν τον νόμο και ο νόμος μόλις και μετά βίας αντιστέκεται
  • Για την Παλαιστίνη, ο νόμος συνεχίζει να είναι μόνο ένα μέτρο της σοβαρότητας των παραβιάσεων και όχι ένας καταλύτης για δράση και λογοδοσία
  • Τι σημαίνει το διεθνές δίκαιο για τα Παλαιστίνια παιδιά στη Γάζα σήμερα; Δεν έχει προστατεύσει τις οικογένειες ή τις κοινότητές τους. Δεν έχει προστατεύσει τις ζωές, τα άκρα, τις ελπίδες ή τα σπίτια τους

14:25 Οι καταληκτικές παρατηρήσεις του Πελέ στο ΔΔΔ – «Το δικαστήριο μπορεί να συμβάλει αισθητά για να μπει ένα τέλος στην τρομερή αδικία»

Ο Αλέν Πελέ είπε στους δικαστές του ΔΔΔ ότι καμία υπόθεση που είχαν ενώπιόν τους δεν έχει εγείρει τόσα σοβαρά ερωτήματα όσα αυτά που καλούνται να αποφανθούν σήμερα.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στη διαδικασία καταδεικνύει τη σημασία του διακυβεύματος που υπάρχει.

Ο Πελέ σημείωσε ότι η Παλαιστίνη ανέλυσε λεπτομερώς στις γραπτές παρατηρήσεις της τις συνέπειες των πολυάριθμων και σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου που διέπραξε το Ισραήλ.

«Όλες αυτές οι παραβιάσεις προκλήθηκαν από την παρατεταμένη κατοχή της Παλαιστίνης, η οποία είναι σίγουρα η μητέρα όλων των παραβιάσεών της. Η γνώμη σας, εκλεκτά μέλη του δικαστηρίου, θα αποτελέσει έναν πολύ πολύτιμο οδηγό για την Παλαιστίνη», τόνισε ο καθηγητής.

Ο Πελέ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δικαστήριο μπορεί να συμβάλει αισθητά στο να μπει ένα τέλος «σε αυτή την τρομερή αδικία και να εργαστεί για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα επιτρέψει σε κάθε κράτος της περιοχής να ζει με ασφάλεια».

14:20 Τι ζήτησε ο καθηγητής Πελέ από τον ΟΗΕ και τρίτα μέρη

Ο καθηγητής Αλέν Πελέ συνεχίζει την τοποθέτησή του στο Διεθνές Δικαστήριο και ζητά από τον ΟΗΕ και τρίτα μέρη να εγγυηθούν ορισμένα σημεία:

  • Καμία στρατιωτική ή τεχνολογική βοήθεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για τη διαιώνιση ή την ενίσχυση της κατοχής και του καθεστώτος φυλετικών διακρίσεων και απαρτχάιντ που έχει θεσπίσει το Ισραήλ
  • Βοήθεια και υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων που έχουν διαφύγει από τις πρόσφατες ισραηλινές θηριωδίες (αυτό περιλαμβάνει την UNRWA)
  • Να απέχουν από κάθε μορφή οικονομικών ή άλλων σχέσεων με το Ισραήλ που αφορούν τον πληθυσμό ή τους φυσικούς πόρους των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών χωρίς τη ρητή συμφωνία του νόμιμου εκπροσώπου του παλαιστινιακού λαού

14:14 Φιλο-Παλαιστίνιοι ακτιβιστές στη Μαδρίτη καλούν σε μποϊκοτάζ των McDonald’s

Ένα μεγάλο πανό κρεμασμένο στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, στη Μαδρίτη, αποτελεί μέρος εκστρατείας που καλεί σε μποϊκοτάζ των McDonald’s λόγω της καταγγελλόμενης υποστήριξης της εταιρείας προς τον ισραηλινό στρατό στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν για λίγο για τη διαμαρτυρία, δήλωσαν ακτιβιστές.

Τα McDonald’s δέχθηκαν «πυρά» τον Οκτώβριο, όταν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν την αλυσίδα να μοιράζει δωρεάν γεύματα στον ισραηλινό στρατό.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, η McDonald’s ανακοίνωσε ότι έχασε τον πρώτο τριμηνιαίο στόχο της για τις πωλήσεις της μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, αναφέροντας ως παράγοντα τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:06 Για το ζήτημα της αποζημίωσης και των επανορθώσεων που δικαιούται η Παλαιστίνη από το Ισραήλ

Ο καθηγητής Αλέν Πελέ στην τοποθέτησή του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη μίλησε και για το θέμα της αποζημίωσης και των επανορθώσεων που δικαιούται να λάβει η Παλαιστίνη από το Ισραήλ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Γενική Συνέλευση έχουν ήδη προβεί σε «συγκεκριμένες νομικά δεσμευτικές διαπιστώσεις στο θέμα αυτό».

14:00 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν υποδομές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:56 Τον λόγο στο ΔΔΔ πήρε ο καθηγητής Αλέν Πελέ – «Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να λήξει την κατοχή»

Μιλώντας στα γαλλικά, τα επιχειρήματα του νομικού εκπροσώπου του κράτους της Παλαιστίνης, Αλέν Πελέ επικεντρώνονται στις συνέπειες των παραβιάσεων του Ισραήλ.

Ο Πελέ, ανάμεσα σε άλλα, είπε:

  • Το Ισραήλ δεν μπορεί να επικαλεστεί καμία περίσταση για να αποφύγει την ευθύνη του με την επίκληση κάποιας συναίνεσης που δήθεν δόθηκε από το κράτος της Παλαιστίνης ή με την επίκληση της αυτοάμυνας ή της ανάγκης
  • Το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να δικαιολογήσει αντίμετρα ως απάντηση σε μια διεθνώς άδικη πράξη που μπορεί να καταλογίσει στην Παλαιστίνη
  • Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιες διαπραγματεύσεις ή η προοπτική τέτοιων διαπραγματεύσεων να χρησιμεύσουν ως πρόσχημα για την απαλλαγή του Ισραήλ από τις ευθύνες του

13:50 Οι καταληκτικές παρατηρήσεις του Σαντς

  • Η κατοχή είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί άμεσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ολοκληρωτικά
  • Όλα τα μέλη του ΟΗΕ είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να τερματίσουν την παρουσία του Ισραήλ στο έδαφος της Παλαιστίνης
  • Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση
  • Η ύπαρξη και η άσκηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να είναι θέμα διαπραγμάτευσης

13:48 «Δημογραφική χειραγώγηση ύψιστης τάξης»

Ο καθηγητής Φίλιπ Σαντς μίλησε στο ΔΔΔ για το θέμα της δημογραφικής χειραγώγησης, σημειώνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν υποστεί «έναν αιώνα απαλλοτρίωσης και εκτοπισμού κατά προφανή παραβίαση του δικαιώματός τους στην αυτοδιάθεση».

Ο ίδιος είπε ότι αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους.

«Πρώτον, ο βίαιος εκτοπισμός υπονομεύει την ακεραιότητα του λαού», τόνισε ο Σαντς, λέγοντας ότι μεταξύ 1947 και 1949, έως και 900.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια.

«Το 1967, άλλοι 400.000 εκτοπίστηκαν βίαια. Οι πρόσφυγες εμποδίζονται να επιστρέψουν και οι βίαιες εκτοπίσεις συνεχίζονται και σήμερα – ολόκληρες κοινότητες στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και τώρα μπροστά στα μάτια μας σε καθημερινή βάση σε ολόκληρη τη Γάζα», είπε ο Σαντς.

«Δεύτερον, η μεταφορά ενός άλλου λαού στο έδαφος της Παλαιστίνης είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, υπονομεύει την άσκηση από την Παλαιστίνη του δικαιώματός της στην αυτοδιάθεση. Ωστόσο, το Ισραήλ δηλώνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι έποικοι θα παραμείνουν με κάποιο τρόπο μόνιμα και για πάντα εκεί.

Πρόκειται για μια δημογραφική χειραγώγηση ύψιστης τάξης», σημείωσε ο Σαντς.

13:39 Σαντς: Πώς το Ισραήλ παραβιάζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση

«Η Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα ζητήσει τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Παλαιστίνης και έχουν καταδικάσει την πράξη του Ισραήλ ως παραβίαση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού να ασκήσει την αυτοδιάθεσή του», είπε ο καθηγητής Φίλιπ Σαντς στο Διεθνές Δικαστήριο.

Στη συνέχεια, ο Σαντς απαρίθμησε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι πολιτικές του Ισραήλ έχουν παραβιάσει αυτό το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση:

  • Οι Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν μεταξύ 1947 και 1949 και στη συνέχεια ξανά το 1967 με τους πρόσφυγες να μην επιτρέπεται να επιστρέψουν
  • Το Ισραήλ επιτρέπει την παραμονή χιλιάδων παράνομων οικισμών
  • Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να ασκούν μόνιμη κυριαρχία επί των φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της γης, του γλυκού νερού, των γεωργικών και ορυκτών πόρων
  • Το Ισραήλ εμποδίζει την παλαιστινιακή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, χερσαίων και υπεράκτιων.
  • Το Ισραήλ αρνείται το δικαίωμα των Παλαιστινίων να καθορίσουν το δικό τους πολιτικό καθεστώς και την κατεύθυνσή του
  • Το Ισραήλ απαγορεύει και τιμωρεί τις πολιτικές εκφράσεις της παλαιστινιακής ταυτότητας και εθνότητας. Οι σημαίες τίθενται εκτός νόμου και δέχονται επιθέσεις. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα πολιτικά κόμματα κηρύσσονται παράνομα

13:34 Τον λόγο στο Διεθνές Δικαστήριο πήρε ο Φίλιπ Σαντς – «Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού»

Ο καθηγητής Φίλιπ Σαντς είπε ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού, επισημαίνοντας ότι καμία από τις συμμετέχουσες χώρες – ούτε καν το Ισραήλ – δεν ισχυρίστηκε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν είχε δικαίωμα αυτοδιάθεσης βάσει του διεθνούς δικαίου.

«Οι γραπτές δηλώσεις δεν προσφέρουν καμιά παραφωνία στις τρεις βασικές προτάσεις που το κράτος της Παλαιστίνης προωθεί σε αυτές τις διαδικασίες», συνέχισε ο Σαντς, καθώς απαριθμεί τις τρεις συνιστώσες:

  • Οι Παλαιστίνιοι είναι ένας ξεχωριστός λαός
  • Ως τέτοιος, απολαμβάνουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με κάθε άλλο λαό, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, να αποφασίζουν οι ίδιοι για το πώς θα ζήσουν και θα οργανωθούν πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με την επιφύλαξη αυτού
  • Το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση έχει πραγματικές και πρακτικές συνέπειες. Δεν είναι ένα κενό σύνθημα. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό, το δικαίωμα να ελέγχουν τη δική τους γη και τους δικούς τους φυσικούς πόρους, το δικαίωμα να είναι ελεύθεροι από δημογραφικές χειραγωγήσεις από οποιοδήποτε τρίτο μέρος και το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιοι το πολιτικό τους καθεστώς, την οικονομική τους ανάπτυξη, το μέλλον τους

13:32 Οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Νεγκμ στο Διεθνές Δικαστήριο

  • Το κράτος της Παλαιστίνης ζητά από το δικαστήριο να κηρύξει ότι οι πρακτικές διακρίσεων του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού ισοδυναμούν με απαρτχάιντ
  • Σαράντα επτά εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι αν η κατοχή τερματιστεί, αυτό που θα απομείνει από τη Δυτική Όχθη θα είναι νησίδες αποσυνδεδεμένης γης που θα περιβάλλεται πλήρως από το Ισραήλ χωρίς καμία εδαφική σύνδεση με τον έξω κόσμο
  • Οι Εβραίοι πολίτες οποιασδήποτε χώρας που δεν έχουν πάει ποτέ στο Ισραήλ μπορούν αυτόματα να αποκτήσουν την ισραηλινή υπηκοότητα, όμως οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αποκλείονται για πάντα από το να επιστρέψουν στις πατρίδες τους
  • Οι πρακτικές του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού δεν είναι λιγότερο διαδεδομένες ως προς την εμβέλειά τους ή ολέθριες ως προς τις συνέπειές τους από τον θεσμοθετημένο φυλετικό διαχωρισμό που υπήρχε στη Νότια Αφρική
  • Ο άμεσος τερματισμός αυτής της παράνομης κατάστασης θα χαρίσει στον παλαιστινιακό λαό τα θεμελιώδη δικαιώματα που δικαιούται από το διεθνές δίκαιο, τα οποία όμως του έχουν τόσο άδικα αρνηθεί

13:26 «Το απαρτχάιντ υφίσταται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη»

Η Δρ Ναμίρα Νεγκμ είπε στο ΔΔΔ ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη πληρούν τα νομικά πρότυπα για να περιγραφεί η κατάσταση ως απαρτχάιντ, επισημαίνοντας ότι τα θύματα του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής και της Ναμίμπια, μεταξύ άλλων χωρών, υποστηρίζουν την άποψη ότι το απαρτχάιντ υπάρχει στα παλαιστινιακά εδάφη:

  • Πρώτον, υπάρχει η ύπαρξη δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυλετικών ομάδων
  • Δεύτερον, η εγκαθίδρυση ενός θεσμοθετημένου καθεστώτος συστηματικής καταπίεσης και κυριαρχίας μιας φυλετικής ομάδας έναντι μιας άλλης υπάρχει αναμφίβολα
  • Τρίτον, η διάπραξη απάνθρωπων πράξεων είναι ενδημική
  • Τέλος, οι απάνθρωπες πράξεις διαπράττονται με σκοπό τη διατήρηση του καθεστώτος του απαρτχάιντ και μέσω αυτού, τη μόνιμη διατήρηση της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ

13:21 Ισραηλινοί διαδηλωτές εμποδίζουν την είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Ισραηλινοί πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το συνοριακό πέρασμα της Νιτζάνα με την Αίγυπτο για να εμποδίσουν την είσοδο ζωτικής σημασίας βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μέλη ισραηλινών δεξιών ομάδων να αποκλείουν τον δρόμο κοντά στο τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο.

Η UNRWA δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει μπλοκάρει τις μισές από τις αποστολές βοήθειας προς τη βόρεια Γάζα από την αρχή του έτους.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:16 Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «συλλογική τιμωρία από το Ισραήλ»

Η Δρ Ναμίρα Νεγκμ μίλησε στη συνέχεια για τη συλλογική τιμωρία που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ.

Η λογική μιας τέτοιας στρατηγικής, είπε, «είναι η προβολή της κυριαρχίας προκειμένου να υποταχθεί ένας υποτελής πληθυσμός».

Η Νεγκμ είπε ότι αυτή η συλλογική τιμωρία στη Γάζα έχει φτάσει σε «αφόρητα επίπεδα».

13:10 «Βαθιά ριζωμένο σύστημα φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των Παλαιστινίων»

«Ξεκινώντας από τη Νάκμπα το 1948 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει υιοθετήσει νομοθετικά μέτρα που εισάγουν διακρίσεις, με τα οποία έχει καθιερώσει ένα βαθιά ριζωμένο σύστημα φυλετικών διακρίσεων εις βάρος των Παλαιστινίων.

Οι διακρίσεις εις βάρος του παλαιστινιακού λαού είναι τόσο αναπόσπαστο μέρος της παρατεταμένης κατοχής του Ισραήλ όσο και η προσάρτηση και ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών. Αποτελούν αναπόσπαστα μέρη του ίδιου συνόλου», τόνισε αρχικά στην τοποθέτησή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η Δρ Ναμίρα Νεγκμ.

Η Νεγκμ συνέχισε, λέγοντας ότι για το Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι είναι «εξ ορισμού ένοχοι».

«Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ποσοστό καταδίκης των Παλαιστινίων που κρατούνται ενώπιον των ισραηλινών στρατιωτικών δικαστηρίων ανέρχεται στο 99%», εξήγησε.

Αντίθετα, σημείωσε, οι έποικοι σπάνια ή και ποτέ δεν διώκονται για εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων, «ρημάζοντάς τους με απόλυτη ατιμωρησία».

Αυτό συμβαίνει παρά τις εκκλήσεις της Κομητείας Ασφαλείας προς το Ισραήλ να αφοπλίσει τους εποίκους, είπε η Νεγκμ.

«Η βία τους συνεχίζεται υποβοηθούμενη και υποβαθμισμένη από την ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ακόμη και ορισμένες χώρες που είναι φιλικές προς το Ισραήλ έχουν πλέον αποφασίσει να επιβάλουν κυρώσεις σε ορισμένους «βίαιους εποίκους οι ίδιοι, καθώς το Ισραήλ δεν το πράττει».

«Οι Παλαιστίνιοι υπομένουν μόνο τρομακτικά επίπεδα ανθρώπινων και υλικών απωλειών, συμπεριλαμβανομένων των κατεδαφίσεων σπιτιών που επιβάλλονται ως συλλογική τιμωρία. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει το εξαναγκαστικό περιβάλλον που διευκολύνει τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από το Ισραήλ», εξήγησε η Νεγκμ.

13:00 Η ζωή των Παλαιστινίων κάτω από την ισραηλινή κατοχή

Η ακρόαση της Παλαιστίνης στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη συνεχίζεται, ενώ το Al Jazeera έχει δημιουργήσει ένα γράφημα για τη ζωή των Παλαιστινίων κάτω από την ισραηλινή κατοχή.

Πηγή: Al Jazeera

12:54 Μετά από ένα μικρό διάλειμμα στο Διεθνές Δικαστήριο, ακολουθούν οι τοποθετήσεις άλλων τεσσάρων ομιλητών

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, ακολουθούν οι τοποθετήσεις άλλων τεσσάρων ομιλητών στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη:

  • Η Δρ Ναμίρα Νεγκμ, σχετικά με τις διώξεις, τις φυλετικές διακρίσεις και το απαρτχάιντ του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού
  • Ο καθηγητής Φίλιπ Σαντς, σχετικά με την παραβίαση του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση
  • Ο καθηγητής Αλέν Πελέ, σχετικά με τις συνέπειες των παραβιάσεων του Ισραήλ
  • Ο Ριάντ Μανσούρ, απεσταλμένος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ που θα κάνει την καταλήκτικη τοποθέτηση στη διαδικασία

12:49 Ράιχλερ προς τον πρόεδρο του ΔΔΔ: Η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή

Ο Πολ Ράιχλερ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Κύριε Πρόεδρε, η περίφημη μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό σας.

Η Γενική Συνέλευση σας έθεσε τα κρίσιμα ερωτήματα, τώρα είναι δική σας ευθύνη να τα απαντήσετε, η σιωπή δεν αποτελεί επιλογή.

Όπως έγραψε ο αθάνατος Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούντ Ντάργουις, με τη σιωπή γινόμαστε συνένοχοι, αλλά, μας διαβεβαίωσε, όταν μιλάμε κάθε λέξη έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο.

Κύριε Πρόεδρε, μέλη του δικαστηρίου, τα λόγια σας έχουν τέτοια δύναμη.

Υποστηρίζοντας το διεθνές δίκαιο, το οποίο είναι το μόνο που σας ζήτησε το κράτος της Παλαιστίνης, τα ισχυρά σας λόγια θα αλλάξουν τον κόσμο».

12:43 «Για το Ισραήλ, δεν υπάρχει Παλαιστίνη – απλά δεν υπάρχει»

Ο Πολ Ράιχλερ είπε στο ΔΔΔ ότι το Ισραήλ προσαρτά σταθερά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και συνεχίζει να το κάνει.

«Ο απροκάλυπτος στόχος του είναι η μόνιμη απόκτηση αυτού του εδάφους και η άσκηση κυριαρχίας σε αυτό, κατά παράβαση της απαγόρευσης απόκτησης εδάφους με τη βία», πρόσθεσε.

«Οι αποδείξεις δεν είναι μόνο αδιαμφισβήτητες, αλλά έχουν την υψηλότερη αποδεικτική αξία», τόνισε ο Ράιχλερ, επικαλούμενος ερευνητικές εκθέσεις έγκυρων οργανισμών του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και του γενικού γραμματέα, ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και νομοθετικές και αντιπροσωπευτικές πράξεις της ισραηλινής κυβέρνησης και δημόσιες δηλώσεις των πιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων «που παραδέχονται ότι στόχος του Ισραήλ είναι η κυριαρχία σε όλα τα εδάφη ανατολικά της Πράσινης Γραμμής και η ενσωμάτωσή τους σε ένα ενιαίο εβραϊκό κράτος από τον ποταμό μέχρι τη θάλασσα».

«Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος να μην τους πιστέψουμε στα λόγια τους, επειδή οι πράξεις τους ήταν απολύτως συνεπείς», είπε χαρακτηριστικά ο Ράιχλερ.

«Για το Ισραήλ, όπως έχουν καταστήσει σαφές οι διαδοχικές κυβερνήσεις του, δεν υπάρχει Παλαιστίνη – απλά δεν υπάρχει», τόνισε.

12:41 Ο Ράιχλερ μίλησε για το πώς οι ΗΠΑ προστατεύουν το Ισραήλ από τη νομική λογοδοσία

«Το μόνο κράτος εκτός από τα Φίτζι που υπερασπίζεται το Ισραήλ είναι οι ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Ράιχλερ στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

«Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – όποια αδικήματα κατά του διεθνούς δικαίου κι αν διαπράττει το Ισραήλ, οι ΗΠΑ έρχονται να το προστατεύσουν από τη λογοδοσία», σημείωσε.

«Εδώ οι ΗΠΑ επιχειρούν να υπερασπιστούν το Ισραήλ όχι υποστηρίζοντας ότι η κατοχή είναι νόμιμη, αλλά ότι δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε παράνομη», ανέφερε.

«Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η πολεμική κατοχή διέπεται αποκλειστικά από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και όχι από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ ή το γενικό διεθνές δίκαιο», εξήγησε.

12:39 «Αυτός είναι ο θεμελιώδης στόχος της ισραηλινής κατοχής»

Ο Πολ Ράιχλερ πρόσθεσε στην τοποθέτησή του στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ότι ο θεμελιώδης στόχος της ισραηλινής κατοχής είναι η «μόνιμη απόκτηση της μέγιστης δυνατής έκτασης παλαιστινιακού εδάφους με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό Παλαιστινίων σε αυτό».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «ένοπλες ομάδες εποίκων, που υποστηρίζονται από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ και ενθαρρύνονται από υπουργούς της κυβέρνησης, έχουν εκδιώξει βίαια χιλιάδες ειρηνικούς Παλαιστίνιους πολίτες από τα πατρογονικά τους χωριά και εδάφη».

Ο Ράιχλερ συνέχιζε μετά από την παρουσίαση των αποδείξεων στον νόμο και στο πώς αυτός εφαρμόζεται στην ισραηλινή κατοχή.

Ο νομικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη γραπτή δήλωση της Ελβετίας η οποία, όπως είπε, αναδεικνύει τη διάκριση μεταξύ του δικαίου της κατοχής και της νομιμότητας μιας συγκεκριμένης κατοχής.

Η κατοχή, είπε, υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ενώ η νομιμότητα καλύπτεται από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Στη γραπτή δήλωση, η Ελβετία αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαναβεβαιώσει σταθερά την αρχή του απαράδεκτου της απόκτησης εδάφους με τη βία.

«Τα μέτρα που λαμβάνει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οδηγούν σε θεμελιώδεις αλλαγές, ιδίως δημογραφικές, που μπορεί να έχουν μόνιμο χαρακτήρα», αναφέρεται στη δήλωση.

12:29 Ξεπέρασαν τις 29.000 οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 29.092 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς

Το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς ανέφερε ότι την τελευταία ημέρα 107 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 145 τραυματίστηκαν.

Εκτός από τους θανάτους, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι έχουν τραυματιστεί και 69.028 άνθρωποι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών, όπως σημειώνει η Haaretz.

12:20 Μπέρμποκ: «Χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Χρειαζόμαστε την απελευθέρωση των ομήρων. Χρειαζόμαστε η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα της»

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, τόνισε και πάλι τη θέση της χώρας της ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί εφόσον συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ωστόσο, η ίδια ζήτησε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, δήλωσε: «Μόλις επέστρεψα από το Ισραήλ. Έχω βρεθεί πέντε φορές στην περιοχή, όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στη Δυτική Όχθη, στην Ιορδανία, στις χώρες του Κόλπου, για να το καταστήσω αυτό πολύ σαφές.

Για εμάς είναι υψίστης σημασίας η επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Και αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Χρειαζόμαστε την απελευθέρωση των ομήρων. Χρειαζόμαστε η Χαμάς να καταθέσει τα όπλα της.

Και χρειαζόμαστε την τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την αντίδραση του Ισραήλ μετά την 7η Οκτωβρίου και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα».

12:10 Τον λόγο στο ΔΔΔ πήρε ο Πολ Ράιχλερ

Ο νομικός εκπρόσωπος Πολ Ράιχλερ πήρε τον λόγο στο ΔΔΔ και είπε ότι θα ασχοληθεί με τη νομιμότητα της παρατεταμένης κατοχής, προσάρτησης και εποικισμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Ο ίδιος λέγοντας ότι η παρουσίασή του θα προσδιορίσει τα στοιχεία που καθορίζουν εάν και υπό ποιες συνθήκες μια πολεμική κατοχή είναι ή καθίσταται παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Ο Ράιχλερ πρόσθεσε ότι στη συνέχεια θα εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία για να εκτιμήσει αν τα στοιχεία αυτά είναι παρόντα εδώ.

«Θα δείξω ότι με βάση τα ισχύοντα και τα καλά θεμελιωμένα και αδιαμφισβήτητα γεγονότα η 56χρονη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι προδήλως και σοβαρά παράνομη και ότι το διεθνές δίκαιο απαιτεί να τερματιστεί πλήρως και άνευ όρων», τόνισε.

12:00 Μια σπαρακτική εικόνα: Γιος αγκαλιάζει το άψυχο σώμα της μητέρας του

Την περασμένη εβδομάδα, μια φωτογραφία και ένα βίντεο με τον Σεχάμπ Ομάρ Αμπού αλ-Χανούντ, 19 ετών, να προσκολλάται στο σκεπασμένο σώμα της μητέρας του σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου στη Ράφα, κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σεμπάμπ πέρασε πάνω από μία ώρα κρατώντας το νεκρό σώμα της μητέρας του, χωρίς να απαντά σε κανέναν μέσα στο βαθύ σοκ του.

Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συγκινήθηκαν από το θέαμα της απώλειας και του πόνου του, αποκαλώντας την εικόνα «Ο τελευταίος αποχαιρετισμός».

Γρήγορα αυτή έγινε πίνακας ζωγραφικής, ενώ κυκλοφόρησε και σχετικό βίντεο.

Το Al Jazeera μίλησε με τον Σεχάμπ και τη βαθιά σύνδεση που ένιωθε με τη μητέρα του, την οποία περιέγραψε ως «έναν άγγελο με ανθρώπινη μορφή».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:50 Μετά τον αλ-Μαλίκι, τον λόγο πήρε ο Αντρέας Ζίμερμαν

Ο καθηγητής νομικής, Αντρέας Ζίμερμαν πήρε τον λόγο μετά από τον Ριάντ αλ-Μαλίκι στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

Ο Ζίμερμαν, ανάμεσα σε άλλα, είπε:

  • Δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για να αρνηθεί το δικαστήριο να εκδώσει την αιτούμενη γνωμοδότηση
  • Οι διαπιστώσεις του δικαστηρίου είναι τόσο επείγουσες όσο και σχετικές, δεδομένων των πολλαπλών παραβιάσεων των επιτακτικών κανόνων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, οι οποίες συνεχίζονται και εντείνονται καθημερινά
  • Το δικαστήριο είναι σαφώς αρμόδιο να υποβάλει την αιτούμενη γνωμοδότηση
  • Τα ερωτήματα που έθεσε η γενική συνέλευση είναι σαφώς νομικού χαρακτήρα και τα έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένα το δικαστήριο στη νομολογία του
  • Το γεγονός ότι τα ερωτήματα μπορεί να έχουν πολιτικές προεκτάσεις είναι άσχετο και δεν εμποδίζει το δικαστήριο να εκπληρώσει τη δικαστική του λειτουργία
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αρνηθεί το δικαστήριο να εκδώσει την αιτούμενη γνωμοδότηση
  • Υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι για τους οποίους η απάντηση του δικαστηρίου στα ερωτήματα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική συνέλευση, τον ΟΗΕ στο σύνολό του και τη διεθνή κοινότητα

11:41 Πέντε χάρτες παρουσίασε ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε την τοποθέτησή του στο ΔΔΔ, παρουσιάζοντας πέντε χάρτες.

Ο πρώτος είναι ο χάρτης της ιστορικής Παλαιστίνης, το έδαφος στο οποίο ο παλαιστινιακός λαός θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση, όπως είπε.

Ο δεύτερος χάρτης δείχνει τον χάρτη διαμερισμού του ΟΗΕ του 1947, ο οποίος αγνόησε τη βούληση των Παλαιστινίων, όπως είπε ο αλ-Μαλίκι.

Ο τρίτος χάρτης δείχνει τα τρία τέταρτα της ιστορικής Παλαιστίνης να γίνονται Ισραήλ την περίοδο 1948-1967.

«Από την πρώτη ημέρα της κατοχής του το Ισραήλ άρχισε να αποικίζει και να προσαρτά τη γη με στόχο να καταστήσει την κατοχή του μη αναστρέψιμη. Μας άφησε με μια συλλογή από αποσυνδεδεμένα Μπαντουστάν που εμποδίζουν την ανεξαρτησία του κράτους μας, όπως φαίνεται στο χάρτη 4», συνέχισε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Ο πέμπτος είναι ένας χάρτης που παρουσιάστηκε από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και περιγράφεται ως «η νέα Μέση Ανατολή».

«Δεν υπάρχει καθόλου Παλαιστίνη σε αυτόν τον χάρτη, μόνο το Ισραήλ που αποτελείται από όλα τα εδάφη από τον Ιορδάνη ποταμό μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα», είπε ο αλ-Μαλίκι.

«Αυτό σας δείχνει τι έχει σκοπό να επιτύχει η παρατεταμένη, συνεχής κατοχή της Παλαιστίνης: την πλήρη εξαφάνιση της Παλαιστίνης και την καταστροφή του παλαιστινιακού λαού. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία γι’ αυτές τις προσβολές και αυτές τις ταπεινώσεις, το να τις επιτρέψουμε να συνεχιστούν είναι απαράδεκτο και ασυγχώρητο», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:31 «Η Παλαιστίνη δεν ήταν μία γη χωρίς λαό»

Ο αλ-Μαλίκι συνεχίζει την τοποθέτησή του στην ακρόαση της Παλαιστίνης στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη.

Μερικά σημαντικά σημεία της ομιλίας του:

  • Η Παλαιστίνη δεν ήταν μια χώρα χωρίς λαό. Υπήρχε ζωή σε αυτή τη γη, πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική και θρησκευτική
  • Είχε σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους, οικογένειες και κοινότητες των οποίων οι ζωές επηρεάστηκαν από μια υπόσχεση που δόθηκε χιλιάδες μίλια μακριά πριν από εκατό χρόνια
  • Μια παραβίαση της ιερής εμπιστοσύνης που υποβίβασε τους ιθαγενείς αυτής της γης στο καθεστώς των μη εβραϊκών κοινοτήτων
  • Ο παλαιστινιακός λαός έχει μόνο αστικά και θρησκευτικά δικαιώματα, τους αρνούνται την ύπαρξή τους ως λαός και τα δικαιώματά τους ως έθνος
  • Ο ΟΗΕ κατοχύρωσε στο καταστατικό του το δικαίωμα όλων των λαών στην αυτοδιάθεση και δεσμεύεται να απαλλάξει τον κόσμο από την αποικιοκρατία και το απαρτχάιντ. Ωστόσο, εδώ και δεκαετίες οι Παλαιστίνιοι στερούνται αυτό το δικαίωμα

11:22 Ο αλ-Μαλίκι περιγράφει τις δραματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μαλίκι ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη να εκπροσωπεί τον λαό και το κράτος της Παλαιστίνης στις «ιστορικές διαδικασίες».

«Βρίσκομαι μπροστά σας καθώς 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, οι μισοί από αυτούς παιδιά, πολιορκούνται και βομβαρδίζονται, σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται, λιμοκτονούν και εκτοπίζονται», λέει.

«Καθώς περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υφίστανται τον εποικισμό του εδάφους τους και τη ρατσιστική βία που το επιτρέπει», προσθέτει ο αλ Μαλίκι.

«Καθώς 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στο Ισραήλ αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, στη γη των προγόνων τους», τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ αλ-Μαλίκι και ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

11:18 Ξεκίνησε η ακρόαση της Παλαιστίνης στο ΔΔΔ

Μπορείτε να δείτε live τη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στο παρακάτω βίντεο. Ξεκίνησε η ακρόαση της Παλαιστίνης.

11:17 Η Βελγίδα ΥΠΕΞ δηλώνει ότι θα πιέσει να υποστηριχθεί η πρόταση για κατάπαυση πυρός

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαχμπίμπ δηλώνει ότι θα πιέσει τους ομολόγους της να υποστηρίξουν την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη σημερινή σύνοδο κορυφής.

Η ίδια δήλωσε ότι: «Όπως γνωρίζετε, η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητική με 1,5 εκατ. πρόσφυγες στα νότια της Ράφα, Παλαιστίνιους που στερούνται τα πάντα και την απειλή μιας χερσαίας επιχείρησης που επαναλήφθηκε και πάλι από το υπουργικό συμβούλιο Νετανιάχου.

Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός, απρόσκοπτη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση των ομήρων. Αυτή είναι η θέση του Βελγίου και αυτή θα υπερασπιστώ και πάλι σήμερα».

11:12 Μπορέλ: Όλοι φοβούνται ότι ο Νετανιάχου θα δώσει το πράσινο φως για την επίθεση στη Ράφα

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι «όλοι φοβούνται» ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δώσει το πράσινο φως για μια στρατιωτική επίθεση στη Ράφα στη νότια Γάζα τις επόμενες ημέρες, παρά τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις.

Φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για ένα κράτος μέλος, την Ουγγαρία, επειδή δεν υπέγραψε το ανακοινωθέν της περασμένης Παρασκευής που καλούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση.

Τελικά η ανακοίνωση βγήκε με 26 υπογραφές.

Ο Μπορέλ δήλωσε: «Έχουμε μόνο τα ίδια άσχημα νέα, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται προς τα σύνορα της Αιγύπτου. Η στρατιωτική επιχείρηση δεν έχει συμβεί, αλλά όλοι φοβούνται ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Η μόνη λύση είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την αναζήτηση πολιτικής λύσης».

11:03 Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη ζητά από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη δήλωσε ότι οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία και πετρελαιοφόρα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιβαλλοντική καταστροφή στην Υεμένη.

Σε ανακοίνωσή της στο X, η πρεσβεία κάλεσε τους Χούθι να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης της Υεμένης.

Η σχετική ανάρτηση:

10:53 Ποιες χώρες και οργανισμοί θα τοποθετηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη

Το Al Jazeera έχει συγκεντρώσει τις χώρες και τους οργανισμούς που θα τοποθετηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο για την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη και τις επιπτώσεις της.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

10:44 «Οι διαταραχές στην Ερυθρά Θάλασσα θα περιορίσουν τις εξαγωγές μακροπρόθεσμα»

Ο επικεφαλής της QatarEnergy, Σαάντ αλ-Κααμπί, λέει ότι οι διαταραχές της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα περιορίσουν μακροπρόθεσμα την άφιξη των προϊόντων στους πελάτες και ότι οι εκτροπές δεν είναι ιδανικές, καθώς αυξάνουν το κόστος και τη διάρκεια των ταξιδιών.

Η αντάρτικη οργάνωση Χούθι της Υεμένης, που πρόσκειται στο Ιράν, επιτίθεται από τον Νοέμβριο σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μέρος μιας διαδρομής που αντιπροσωπεύει περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης, σε μια προσπάθεια, όπως λένε οι ίδιοι, να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η QatarEnergy, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι σταμάτησε να στέλνει δεξαμενόπλοια μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.

10:34 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο Ισραήλ – Υποψία για εισβολή εχθρικού αεροσκάφους

Σειρήνες ακούγονται ξανά στο βόρειο Ισραήλ, αυτή τη φορά στον βορρά. Υπάρχει υποψία για εισβολή εχθρικού αεροσκάφους.

10:30 Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ ευελπιστεί να υπάρξει ομοφωνία εντός της ΕΕ ως προς τις κυρώσεις εις βάρος βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μίχολ Μάρτιν εξέφρασε σήμερα Δευτέρα της ελπίδα να εξασφαλιστεί ομοφωνία από την ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος των βίαιων εποίκων, όπως τους χαρακτήρισε, στη Δυτική Όχθη καθώς ο κόσμος είναι «σοκαρισμένος» από το επίπεδο της «απανθρωπιάς» εντός της Γάζας.

«Η Ιρλανδία προτιμά τις κυρώσεις εις βάρος των βίαιων εποίκων στη Δυτική Όχθη, λυπούμαστε που η ενότητα και η ομοφωνία δεν έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί εντός του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων», δήλωσε ο Μάρτιν ενόψει της συνεδρίασης του οργάνου, προσθέτοντας ότι ο απλός λαός της Γάζας ζει αυτή τη στιγμή σε μια «επί της γης κόλαση».

10:25 «Τα γεγονότα της Γάζας αποτελούν μια νέα ιστορία για τον κόσμο»

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ιράν, Μοχάμαντ Μπαγκερί είπε ότι τα γεγονότα στη Γάζα αποτελούν μια νέα ιστορία για την περιοχή και τον κόσμο.

«Η μοίρα αυτού του πολέμου είναι αρκετά ξεκάθαρη και είναι η ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος μπροστά στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας», δήλωσε ο Μπαγκερί σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Οι Σιωνιστές υπέστησαν μια ανεπανόρθωτη ήττα (σ.σ. στις 7 Οκτωβρίου), αλλά θέλουν να το αντισταθμίσουν σκοτώνοντας αθώους και ανυπεράσπιστους ανθρώπους», πρόσθεσε.

10:15 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξαν ρίψεις ρουκετών παρά τις σειρήνες που ακούστηκαν το πρωί της Δευτέρας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν ρίψεις ρουκετών σε ισραηλινές περιοχές παρά τις προειδοποιητικές σειρήνες που ακούστηκαν το πρωί της Δευτέρας.

10:09 Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε νέες παροχές για τους έφεδρους στρατιώτες

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι ενέκρινε μια σειρά νέων παροχών για τους έφεδρους στρατιώτες.

Μεταξύ των μέτρων είναι η αύξηση της επιλεξιμότητας όσων δικαιούνται επιχορηγήσεις για τη γέννηση ενός παιδιού, οι φορολογικές απαλλαγές για τις επιχορηγήσεις και τα φορολογικά οφέλη για τους ανεξάρτητους εργολάβους.

10:00 Η Νορβηγία θα διευκολύνει τη μεταφορά «παγωμένων» πόρων στην Παλαιστινιακή Αρχή

Η Νορβηγία συμφώνησε να βοηθήσει στη μεταφορά «παγωμένων» πόρων από φορολογικά έσοδα οι οποίοι ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή και συλλέγονται από το Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η νορβηγική κυβέρνηση.

Με βάση τις συμφωνίες του Όσλο το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ συλλέγει τους φόρους εκ μέρους των Παλαιστινίων και κάθε μήνα μεταφέρει τα χρήματα στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ωστόσο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχει ξεσπάσει διαμάχη για το θέμα.

Η προσωρινή λύση θα επιτρέψει να επαναληφθούν οι πληρωμές και να αποτραπεί η οικονομική κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής, επιτρέποντάς της να καλύψει τις δαπάνες για βασικές υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, εξήγησε το Όσλο.

«Είναι κρίσιμο για την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και προκειμένου η Παλαιστινιακή Αρχή να έχει νομιμοποίηση στον λαό της», εξήγησε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Νορβηγία ως μεσολαβήτρια θα κρατά τα φορολογικά έσοδα που συλλέγει και παρακρατά το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Το μέρος των χρημάτων που το Ισραήλ εκτιμάται ότι προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας θα παραμένει στη Νορβηγία, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δίνονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Όταν ρωτήθηκε αν η Παλαιστινιακή Αρχή διατηρεί τον έλεγχο για τις δαπάνες τις οποίες καλύπτουν τα χρήματα που λαμβάνει ή αν έχει δεσμευθεί ότι δεν θα στείλει πόρους στη Γάζα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας απάντησε ότι τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθούν στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Η πρόσβαση στα φορολογικά έσοδα είναι κρίσιμη για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία ασκεί περιορισμένες εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Αρκετές Δυτικές χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, επιθυμούν εξάλλου η Παλαιστινιακή Αρχή να διαδραματίσει ρόλο στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου.

Προηγήθηκε η παρακράτηση χρημάτων από το Ισραήλ

Στις 2 Νοεμβρίου το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι θα μεταφέρει τα φορολογικά έσοδα στην Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά θα παρακρατήσει το ποσό που αντιστοιχεί για τη Γάζα, την οποία κυβερνά η Χαμάς. Όμως η Παλαιστινιακή Αρχή βοηθά στην κάλυψη των δαπανών των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στον παλαιστινιακό θύλακα και χρηματοδοτεί προγράμματα κοινωνικών παροχών και υγειονομικής περίθαλψης εκεί.

Στις 6 Νοεμβρίου η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι επιθυμεί το πλήρες ποσό και τόνισε ότι δεν θα δεχθεί όρους που θα την εμποδίζουν να καταβάλλει τους μισθούς για το προσωπικό της. Εκτιμάται ότι περίπου το 30% των εσόδων της Παλαιστινιακής Αρχής προορίζονται για τη Γάζα.

Στις 21 Ιανουαρίου Ισραηλινοί αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο τα παγωμένα φορολογικά έσοδα που προορίζονται για τη Γάζα να παραμένουν στη Νορβηγία αντί να μεταφέρονται στην Παλαιστινιακή Αρχή.

09:50 IDF: «Συνεχίζουμε τις αεροπορικές επιδρομές και τις επιδρομές κατά τρομοκρατικών στόχων στη δυτική Χαν Γιουνίς»

Οι IDF συνέχισαν τις επιχειρήσεις στη δυτική Χαν Γιουνίς, όπως ανακοίνωσαν, ενώ προσθέτουν ότι τις τελευταίες 24 ώρες η Πολεμική Αεροπορία έπληξε αρκετές ομάδες της Χαμάς, την ώρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες στο έδαφος πραγματοποίησαν επιδρομές στις οποίες εντοπίστηκαν όπλα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, εκρηκτικά και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο X:

09:41 Η Χαμάς λέει ότι 6.000 μαχητές της σκοτώθηκαν, οι μισοί από ό,τι υποστηρίζει το Ισραήλ

Αξιωματούχος της Χαμάς που εδρεύει στο Κατάρ δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση εκτιμά ότι έχει χάσει 6.000 μαχητές κατά τη διάρκεια της τετράμηνης σύγκρουσης, τους μισούς από τους 12.000 που λέει το Ισραήλ ότι έχει σκοτώσει.

Η κυβερνώσα οργάνωση της Γάζας μπορεί να συνεχίσει να πολεμά και είναι προετοιμασμένη για έναν μακρύ πόλεμο στη Ράφα και τη Γάζα, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία.

«Οι επιλογές του Νετανιάχου είναι δύσκολες και οι δικές μας επίσης. Μπορεί να καταλάβει τη Γάζα, αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να στέκεται όρθια και να πολεμά. Δεν έχει πετύχει τους στόχους του να σκοτώσει την ηγεσία της Χαμάς ή να εξοντώσει τη Χαμάς», πρόσθεσε.

Μαχητές της Χαμάς.

09:32 Χούθι: Το πλοίο που χτυπήσαμε κινδυνεύει να βυθιστεί, καταρρίψαμε αμερικάνικο drone

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έβαλαν στόχο το πλοίο Rubymar στον Κόλπο του Άντεν και τώρα κινδυνεύει να βυθιστεί, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της οργάνωσης Γιάχια Σαρία, ο οποίος πρόσθεσε ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Χοντέιντα.

Ένα πλοίο γενικού φορτίου με σημαία Μπελίζ, με καταχώρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιβανέζικων συμφερόντων δέχθηκε επίθεση στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στα ανοικτά της Υεμένης την Κυριακή, δήλωσε η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey.

Όπως προαναφέρθηκε, η υπηρεσία Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο στα ανοικτά της Υεμένης μετά από έκρηξη.

09:23 Πότε αναμένεται να βγει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη θα εξετάσει από σήμερα και για μία εβδομάδα τις νομικές επιπτώσεις της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, με πρωτοφανή αριθμό 52 χωρών να έχουν κληθεί να καταθέσουν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:13 «Λαχταράμε να δούμε τον ήλιο από τον δρόμο»

Ο εθελοντής της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και συντονιστής βοήθειας, Σαλίμ Αμπουράς δημοσίευσε βίντεο στο Instagram από το εσωτερικό του νοσοκομείου αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς, το οποίο βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία εδώ και σχεδόν ένα μήνα.

«Έχω χάσει τον λογαριασμό των ημερών που είμαστε πολιορκημένοι μέσα στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ, αλλά θέλω να σας μεταφέρω ότι η μεγαλύτερη επιθυμία μας τώρα είναι απλά να σταματήσουμε δίπλα στο παράθυρο. Δυστυχώς, δεν είναι ασφαλές», λέει στο βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera.

«Λαχταράμε να δούμε τον ήλιο από το δρόμο, αλλά το να είμαστε κοντά στο παράθυρο σημαίνει ότι διακινδυνεύουμε τη ζωή μας. Ελεύθερος σκοπευτής στοχεύει οτιδήποτε κινείται μέσα στο νοσοκομείο», κατήγγειλε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

09:04 Η Χαμάς καταγγέλλει το σχέδιο του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Η Χαμάς λέει ότι το σχέδιο του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού αποτελεί αντανάκλαση του θρησκευτικού πολέμου που διεξάγουν σκληροπυρηνικά στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση δήλωσε ότι οι περιορισμοί θα αποτελέσουν «παραβίαση της ελευθερίας της λατρείας» στο ιερό τέμενος, προσθέτοντας ότι το σχέδιο δείχνει την πρόθεση του Ισραήλ να αυξήσει τις επιθέσεις του στο τέμενος κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η οργάνωση καλεί τους Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ να απορρίψουν και να αντισταθούν σε αυτή την «εγκληματική απόφαση», προτρέποντάς τους να «αναλάβουν δράση και να συρρεύσουν στο τέμενος Αλ-Άκσα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λατρεία στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και οι περιορισμοί θα είναι μόνο για λόγους ασφαλείας.

08:54 Νέα επίθεση σε πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική υπηρεσία UKMTO αναφέρει ότι έγινε επίθεση σε πλοίο 35 ναυτικά μίλια νότια από την Αλ Μούχα στην Υεμένη.

Σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές, το πλήρωμα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σκάφος.

Το πλοίο έχει ρίξει άγκυρα και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλές, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι στρατιωτικές υπηρεσίες παραμένουν στο σημείο όπου έγινε η επίθεση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:45 Η Κνεσέτ θα ψηφίσει σήμερα για την αποπομπή του βουλευτή Οφέρ Κασίφ επειδή υποστήριξε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

Η Κνεσέτ, η Βουλή του Ισραήλ, αναμένεται να ψηφίσει σήμερα Δευτέρα για την αποπομπή του βουλευτή Οφέρ Κασίφ του κόμματος Hadash επειδή εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Η πρωτοβουλία για την κοινοβουλευτική δίωξη του Κασίφ ξεκίνησε από τον βουλευτή Όντεντ Φορέρ του κόμματος Yisrael Beiteinu. Για να εγκριθεί η αποπομπή του χρειάζεται να ψηφίσουν υπέρ 90 από τα 120 μέλη του κοινοβουλίου.

Αν και 85 βουλευτές υπέγραψαν την αρχική αίτηση για την αποπομπή του Κασίφ, θεωρείται απίθανο να περάσει, σύμφωνα με τη Haaretz.

08:35 Γκαντζ: Η διαπραγματευτική ομάδα θα αναχωρήσει για το Κάιρο όταν ωριμάσουν οι συνθήκες

Ο υπουργός και μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι η διαπραγματευτική ομάδα για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Κάιρο «όταν οι συνθήκες είναι ώριμες».

Σε συνομιλία με μέλη των οικογενειών των ομήρων έξω από το σπίτι του, ο Γκαντζ είπε: «Πρέπει να πάμε εκεί για να τους επιστρέψουμε, όχι να πάμε εκεί για να πάμε εκεί».

Ο Γκαντζ πρόσθεσε επίσης στη συνομιλία του με τις οικογένειες ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα επαναπατρισμού των συγγενών τους είναι μέσω ενός πλάνου «και όπου υπάρχουν άλλες επιλογές, όσο μπορούμε να το κάνουμε διασφαλίζοντας την ασφάλεια των ομήρων – θα το κάνουμε».

Δείτε σχετικό βίντεο:

08:26 Άλλος ένας νεκρός στρατιώτης στη Γάζα – Στους 235 ο μέχρι τώρα απολογισμός

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα ενός ακόμα στρατιώτη που σκοτώθηκε σε μάχη στη Γάζα.

Αναλυτικότερα, ο επιλοχίας Σιμόν Σλόμοφ, 20 ετών, στρατιώτης στις Ταξιαρχίες των Αλεξιπτωτιστών από την Κιριάτ Μπιγιαλίκ, σκοτώθηκε στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 235 στρατιώτες μετά τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επιλοχίας Σιμόν Σλόμοφ.

08:22 Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το νοσοκομείο Νάσερ παρέμεινε λειτουργικό κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του

Το γραφείο συντονισμού των δραστηριοτήτων του Ισραήλ στην Παλαιστίνη (COGAT) υποστήριξε ότι το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς παρέμεινε λειτουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ισραηλινής στρατιωτικής πολιορκίας της ιατρικής εγκατάστασης.

«Προς ενημέρωση, το νοσοκομείο Νάσερ ήταν λειτουργικό καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας (σ.σ. του ισραηλινού στρατού), παρά το γεγονός ότι μαχητές της Χαμάς εμφανίζονταν ως ιατρικό προσωπικό», έγραψε στο Χ.

Η COGAT, με την ανακοίνωσή της, απαντά σε μια ανάρτηση που έγινε την Κυριακή από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στην οποία ανέφερε ότι το νοσοκομείο Νάσερ, η μεγαλύτερη υγειονομική εγκατάσταση στη νότια Γάζα, «δεν είναι πλέον λειτουργικό».

08:15 Συνεχίζεται για 136η ημέρα η αιματοχυσία

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή με την αιματοχυσία να συνεχίζεται για 136η ημέρα.

Διαβάστε για όλα όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024