Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Αναφορές για περιορισμό των μουσουλμάνων στο Αλ Άκσα για το Ραμαζάνι - Τι απαντάει ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Αναφορές για περιορισμό των μουσουλμάνων στο Αλ Άκσα για το Ραμαζάνι – Τι απαντάει ο Νετανιάχου

ΜΜΕ του Ισραήλ ανέφεραν πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε στο αίτημα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας να περιοριστούν οι Αραβοϊσραηλινοί προσκυνητές στο Όρος του Ναού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

Αναφορές που διέρρευσαν στα ισραηλινά μέσα ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε με το αίτημα του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να περιοριστούν οι Αραβοϊσραηλινοί προσκυνητές στο Όρος του Ναού και στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Μάλιστα σύμφωνα με το ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα του καναλιού 13 αυτή η απόφαση πάρθηκε παρά την προειδοποίηση των αξιωματούχων ασφαλείας να μην το πράξουν. Το Shin Bet φέρεται να προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις, ειδικά οποιαδήποτε κίνηση που θα αφορά τους Ισραηλινούς Άραβες.

«Ο Νετανιάχου έλαβε μια ισορροπημένη απόφαση που επιτρέπει την ελευθερία της θρησκείας με τα απαραίτητα όρια ασφαλείας»

Η Ισραηλινή αστυνομία, ωστόσο, φέρεται να λέγεται ότι ευνοεί μια τέτοια κίνηση. Το σημείο ανάφλεξης αποτελεί συχνά σημείο έντασης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου.

Επίσης, σύμφωνα με τις ειδήσεις του καναλιού 13, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός του υπουργείου Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, αντιτάχθηκαν έντονα στην απόφαση του Νετανιάχου να συμφωνήσει με το αίτημα του Μπεν Γκβιρ.

«Ο πρωθυπουργός παρακάμπτει το κατεστημένο ασφαλείας και, εξαιτίας αυτού, θα κάνουμε λάθη», φέρεται να λέει ο Γκαλάντ στη συνάντηση, αναφερόμενος στην αντίθεση της Shin Bet και των IDF στην απόφαση.

«Αυτό δεν είναι ενότητα και δεν είναι υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε», φέρεται να αντιδρά και ο Γκαντζ.

«Λάβαμε μία ισορροπημένη απόφαση»

Μετά τις αναφορές το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέδωσε ανακοίνωση. Στην ανακοίνωσή αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου «έλαβε μια ισορροπημένη απόφαση που επιτρέπει την ελευθερία της θρησκείας με τα απαραίτητα όρια ασφαλείας, τα οποία έχουν τεθεί από επαγγελματίες αξιωματούχους».

«Οποιαδήποτε άλλη αναφορά είναι λανθασμένη», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει ποια απόφαση ελήφθη και ποιοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ.

Μετά τις αναφορές για τον περιορισμό των μουσουλμάνων τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων στο Όρος του Ναού και στο τέμενος Αλ Άκσα το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι θα ισχύσουν περιορισμοί κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, για «λόγους ασφαλείας και μόνο» και ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

«Η κατ’ αρχήν απόφαση του κράτους του Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια, και φέτος επίσης, είναι να επιτρέψει την ελευθερία της λατρείας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και τη μουσουλμανική προσευχή στο Όρος του Ναού. Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία γύρω από την κατάσταση ασφαλείας, οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ για λόγους ασφαλείας και μόνο. Οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί απόψε. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα οριστικοποιήσουν τις συστάσεις τους σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κατάστασης και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στο πολιτικό κλιμάκιο για τη λήψη αποφάσεων», ανέφερε ο Γκαντζ σε ανάρτησή του στο Χ.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024