Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Άνοδος της ακροδεξιάς και παραίτηση Νετανιάχου - Τι δείχνει δημοσκόπηση

Ισραήλ: Άνοδος της ακροδεξιάς και παραίτηση Νετανιάχου – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της υποστήριξης για τα δύο ακροδεξιά κόμματα, σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες μετά την 7η Οκτωβρίου

Δημοσκόπηση του ισραηλινού Καναλιού 12 διαπιστώνει μια μικρή βελτίωση της τύχης του λεγόμενου μπλοκ των κομμάτων Νετανιάχου αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα.

Ωστόσο, δείχνει ότι τα κόμματα κατά του πρωθυπουργού θα εξακολουθούσαν να κερδίζουν σαφή πλειοψηφία.

Όμως, το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Μπενιάμιν Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί.

Η έρευνα δίνει στο Λικούντ του Νετανιάχου, στα δύο ακροδεξιά κόμματα Οτζμά Γεχουντίτ και Θρησκευτικός Σιωνισμός και στα δύο υπερορθόδοξα κόμματα Σας και Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, συνολικά 50 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό σε μια σειρά ερευνών που διεξήγαγε το τηλεοπτικό κανάλι από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πλειοψηφία της Κνέσετ.

Στην τελευταία του έρευνα, πριν από τρεις εβδομάδες, το μπλοκ Νετανιάχου συγκέντρωσε 47 έδρες. Τα κόμματα αυτά μαζί κέρδισαν τις εκλογές του Νοεμβρίου 2022 με 64 έδρες.

Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα, διαπιστώνει η έρευνα, τα κόμματα θα συγκέντρωναν τα εξής ποσοστά Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντζ, 31, Λικούντ, 18, Γες Ατίντ, 15, Σας, 10, Γισραήλ Μπειτεινου, 10, Οτζμά Γεχουντίτ, 10, Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, 8, Χαντάς-Τα’άλ, 5, Ράαμ, 5, Θρησκευτικός Σιωνισμός, 4 και Μέρέτζ 4.

Αυξάνεται η υποστήριξη στα ακροδεξιά κόμματα

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της υποστήριξης για τα δύο ακροδεξιά κόμματα, σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες μετά την 7η Οκτωβρίου, με την Οτζμά Γεχουντίτ, του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να καταλαμβάνει 10 έδρες και τον Θρησκευτικό Σιωνισμό του Μπεζελέλ Σμότριχ 4 έδρες.

Αυτό σηματοδοτεί το ίδιο σύνολο που κέρδισαν τα δύο κόμματα όταν κατέβηκαν μαζί στις εκλογές του 2022. Το κόμμα του Σμόρτιχ δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο σε πολλές πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Για τον αρχηγό των IDF, Χέρζι Χαλέβι, το 50% απάντησε ότι πρέπει να παραιτηθεί

Στην ερώτηση αν η Εθνική Ενότητα του Γκαντζ θα πρέπει να εγκαταλείψει τον συνασπισμό, το 42% απάντησε ότι θα πρέπει να παραμείνει και το 37% ότι θα πρέπει να αποχωρήσει. Μεταξύ των ίδιων των ψηφοφόρων της Εθνικής Ενότητας, το 61% είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει και το 28% είπε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει.

Στην ερώτηση αν οι εκλογές θα πρέπει να επισπευσθούν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Οκτωβρίου 2026, το 54% απάντησε ναι και το 37% απάντησε όχι.

Στην ερώτηση αν ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί, το 58% απάντησε ναι και το 33% απάντησε όχι. (Σε έρευνα του τηλεοπτικού καναλιού Kan πριν από τρεις εβδομάδες, το 71% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί αμέσως ή μετά τον πόλεμο).

Στην ερώτηση αν ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ πρέπει να παραιτηθεί, το 48% απάντησε ναι και το 39% απάντησε όχι.

Για τον αρχηγό των IDF, Χέρζι Χαλέβι, το 50% απάντησε ναι και το 36% απάντησε όχι.Όσον αφορά τον επικεφαλής της Shin Bet, Ρονέν Μπαρ, το 56% είπε ναι και το 26% είπε όχι.

Η έρευνα διεξήχθη από την Midgam, μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 ψηφοφόρων και περιθώριο σφάλματος 4%.

Sports in

Ο Ματέο υποκλίθηκε στον Μπαρτζώκα: «Είναι ηγέτης, έχει βάλει τη σφραγίδα του στον Ολυμπιακό»

Ο Τσους Ματέο μίλησε για τον ημιτελικό της Euroleague μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και του Ολυμπιακού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024