Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Οργή για τις δηλώσεις Λούλα - «Ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή»

Ισραήλ: Οργή για τις δηλώσεις Λούλα – «Ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή»

Ο Λούλα χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «γενοκτονία» και την παρομοίασε με το Ολοκαύτωμα, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κάλεσε για αυστηρή επίπληξη τον πρέσβη της Βραζιλίας στη χώρα για τα «ντροπιαστικά και σοβαρά», όπως υποστηρίζει σχόλια του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα και τον Χίτλερ ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή»

Μιλώντας νωρίτερα την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Λούλα χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «γενοκτονία». «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν έχει κανένα παράλληλο στην ιστορία. Πράγματι, συνέβη όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους», είπε χαρακτηριστικά.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν την οργή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε ανάρτησή του στο X, ανέφερε ότι ο Λούλα «ευτελίζει» το Ολοκαύτωμα και «προσπαθεί να βλάψει τον εβραϊκό λαό και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», υποστηρίζοντας ότι «η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα και τον Χίτλερ ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή».

«Το Ισραήλ μάχεται για την άμυνά του και τη διασφάλιση του μέλλοντός του μέχρι την πλήρη νίκη και το κάνει ενώ υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε και κατέληξε αναφέροντας πως μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών αποφάσισε να καλέσει «αμέσως τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στο Ισραήλ για μια αυστηρή επίπληξη».

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ καταδίκασε επίσης τα σχόλια σε ανάρτησή του στο Χ. «Το να κατηγορείτε το Ισραήλ ότι διέπραξε Ολοκαύτωμα είναι εξωφρενικό και αποτρόπαιο. Η Βραζιλία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ εδώ και χρόνια. Ο πρόεδρος Λούλα υποστηρίζει μια γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση – τη Χαμάς – και με τον τρόπο αυτό προκαλεί μεγάλη ντροπή στον λαό του και παραβιάζει τις αξίες του ελεύθερου κόσμου», έγραψε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Χαμάς δήλωσε ότι «εκτιμά» τα σχόλια του προέδρου της Βραζιλίας επειδή συνέκρινε τις μαζικές δολοφονίες στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια ως «ακριβή περιγραφή» των όσων υφίστανται οι Παλαιστίνιοι με την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι δηλώσεις Λούλα

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διαπράττει μια «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, παραλληλίζοντας τη με την εξόντωση των Εβραίων από το χιτλερικό καθεστώς.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ένας πόλεμος, είναι μια γενοκτονία» δήλωσε ο Λούλα σε δημοσιογράφους από την Αντίς-Αμπέμπα, στην Αιθιοπία, όπου παρέστη σε μια Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης.

«Δεν είναι ένας πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός πολύ καλά προετοιμασμένου στρατού και γυναικών και παιδιών», συμπλήρωσε ο Βραζιλιάνος ηγέτης

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν συνέβη σε καμία άλλη στιγμή της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμβεί: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει Εβραίους», υποστήριξε.

Οι δηλώσεις αυτές είναι μεταξύ των πιο επικριτικών που έχει διατυπώσει ποτέ ο Λούλα σχετικά με τη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο 78χρονος ηγέτης είχε καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς εναντίον του Ισράηλ χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική» ενέργεια.

Όμως, στη συνέχεια εμφανίστηκε πολύ επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ.

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024