Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ορίζοντας την διαδρομή για την επιτυχία, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος τα είπε όλα σε λιγότερες από 15 λέξεις χαράσσοντας δύο μονοπάτια: «Γράψε κάτι σπουδαίο ή κάνε κάτι σπουδαίο που να αξίζει να γραφτεί». Με δεδομένο λοιπόν ότι μια σύντομη google αναζήτηση στο όνομα «Κώστας Φορτούνης» σε φέρνει απέναντι σε 162.000 αποτελέσματα; Ο καθένας καταλαβαίνει πως ο αρχηγός του Ολυμπιακού επέλεξε την … από κάτω γειτονιά: Ένα ράφι με τρόπαια, ομαδικά και ατομικά. Κοντά 340 συμμετοχές με την Ερυθρόλευκη φανέλα σε μια εποχή που οι επιταγές του μοντέρνου ποδοσφαίρου συνήθως σηκώνουν απαγορευτικό σε τέτοιες επιδόσεις.

Και μέσα σε όλα λίγο πριν συμπληρωθεί μια 10ετία από την ημέρα της επιστροφής του στο μεγάλο λιμάνι; Να σου και η απόφαση που πήρε ο ίδιος και οι συμπαίκτες του να καταστήσουν το Μπέρμιγχαμ ως τον πιο δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό πριν το Πάσχα. Εκεί όπου το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του προκαλεί την τύχη του σε έναν ευρωπαϊκό ημιτελικό. Αυτή η παράξενη χρονιά που πέρασε ήδη από σαράντα κύματα υπόσχεται φινάλε μαγικό και ονειρεμένο στους Ερυθρόλευκους και μάλιστα σε δύο ταμπλό.

Διότι αν στην OPAP Αρένα στις 29 Μαϊού υπάρχει ο τελικός του Conference League; Δέκα βράδια νωρίτερα στη Λεωφόρο ο Κώστας Φορτούνης και οι συμπαίκτες του θα μπορούσαν να δώσουν και έναν… τελικό κατάκτησης πρωταθλήματος: Με 3Χ3 στα ντέρμπι που ακολουθούν, τους δύο ημιτελικούς, οι Πειραιώτες φέρνουν τα πάνω-κάτω.

O αρχηγός του Ολυμπιακού κ. Κώστας Φορτούνης με τον δημοσιογράφο του in. κ. Διονύση Δελλή

Έγινε μια εβδομάδα πριν η συνάντηση μας στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη: Λίγες ώρες πριν από τον τελικό του Youth League, όπου η ομάδα Νέων του Ολυμπιακού κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Λίγο πριν προσθέσει –στο ματς με τον Άρη- και μια ακόμη ασίστ στον φετινό μαγικό αριθμό των επιδόσεων του (11 γκολ, 19 ασίστ). Άλλαξαν λοιπόν κάποιες… λεπτομέρειες. Δεν άλλαξε επ ουδενί όμως η ουσία της συζήτησης με τον αρχηγό. Με κάποιον που σε λίγο φτάνει στις 340 συμμετοχές του με την Ερυθρόλευκη. Στον ίδιο που έπειτα από δύο μεγάλους τραυματισμούς, όχι μόνο βρήκε τον τρόπο να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο αλλά που παραμένει ένας λόγος για να… πληρώσεις εισιτήριο και να καθίσεις στην κερκίδα.

Ο τελευταίος αρτίστας των Ελληνικών γηπέδων σε μια καταπληκτική φετινή «παράσταση» που ήδη άφησε το σημάδι της στην ιστορία. Εκείνο το παιδί που 19 ολόκληρα χρόνια πριν, άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα του αθλητικού κέντρου στον Ρέντη…

Φέτος έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή χρονιά και είμαστε ένα βήμα πριν τον τελικό. Έχουμε μπροστά μας δύο πολύ δύσκολα ματς, τα οποία πρέπει να τα δούμε βήμα- βήμα

Για το όνειρο με τα μάτια ανοιχτά σε φόντο Ερυθρόλευκο:

Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω ζήσει τόσες μεγάλες στιγμές με τον Ολυμπιακό. Ήταν ένα όνειρο που από μικρός ήθελα να το πραγματοποιήσω. Ήθελα να ηγηθώ σε αυτή την ομάδα. Φέτος έχουμε κάνει μια πάρα πολύ καλή χρονιά και είμαστε ένα βήμα πριν τον τελικό. Έχουμε μπροστά μας δύο πολύ δύσκολα ματς, τα οποία πρέπει να τα δούμε βήμα- βήμα.

Για τα όσα θα έλεγε στον πιτσιρικά που 19 χρόνια πριν πέρασε για πρώτη φορά την πύλη του Ρέντη: 

Όταν το 2005 ήρθα, τον πρώτο χρόνο έμεινα με τους παππούδες μου εδώ πίσω στον Ταύρο και μετά τον άλλον χρόνο έμεινα εδώ στις εγκαταστάσεις. Ήταν πολύ καλό σχολείο. Έχω ακόμη την εικόνα (σ.σ της πρώτης φοράς που πέρασε την πόρτα του Ρέντη). Εντάξει, δεν θα άλλαζα πάρα πολλά από εκείνη τη στιγμή. Έτσι όπως ήρθαν φυσικά τα πράγματα τώρα.

…όσο προχωράει ο καιρός η ομάδα συνεχώς γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Από τις ακαδημίες ξεκινάει όλο αυτό. Έτσι θα μπορούν και τα παιδιά να προωθούνται στην μεγάλη ομάδα. Αυτό είναι το βασικό για ένα μεγάλο κλαμπ.

Για το πώς ο Ολυμπιακός πλέον καταφέρνει να αναδεικνύει πρωταγωνιστές από την παραγωγική διαδικασία, αλλά και να σχηματίζει μια ομάδα Νέων σαν τη φετινή που έφτασε ως την κατάκτηση του Youth League:

Ο Ολυμπιακός διαθέτει τρομερές εγκαταστάσεις, τρομερή ποιότητα γυμναστών, προπονητών κλπ. Οι ακαδημίες δουλεύουν όπως πρέπει. Αυτή η γενιά τώρα είναι πάρα πολύ καλή. Έχουν φτάσει ως τον τελικό. Πιστεύω ότι όσο προχωράει ο καιρός η ομάδα συνεχώς γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Από τις ακαδημίες ξεκινάει όλο αυτό. Έτσι θα μπορούν και τα παιδιά να προωθούνται στην μεγάλη ομάδα. Αυτό είναι το βασικό για ένα μεγάλο κλαμπ.

Για τις δύο ατάκες του Βαγγέλη Μαρινάκη το 2011. Το όραμα για την δημιουργία ενός Ολυμπιακού από την παραγωγική διαδικασία. Και την εξαγγελία της επιστροφής του Κώστα Φορτούνη:

Τότε ήμουν στην Τρίπολη, αν δεν κάνω λάθος. Ναι, το είχε πει όντως. Είναι σημαντικό να παίζουν πολλοί Έλληνες στην ομάδα. Βλέπουμε και στα άλλα πρωταθλήματα ότι οι μεγάλες ομάδες προωθούν όλους τους παίκτες από τις ακαδημίες, οπότε αυτό πρέπει να κάνει και Ολυμπιακός. Είναι ένα τεράστιος σύλλογος που παρέχει τα πάντα στους ποδοσφαιριστές και μπορεί να φέρνει δικά του παιδιά στο προσκήνιο.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού κ. Κώστας Φορτούνης με τον δημοσιογράφο του in κ. Διονύση Δελλή κατά την διάρκεια της συνέντευξης στον Ρέντη

Ο Τζολάκης δούλεψε, πήρε την ευκαιρία, πέτυχε. Έκανε έναν τρομερό αγώνα απέναντι στη Φενέρ. Ήταν ο ήρωας μας στα πέναλτι.

Για τον Τζολάκη που από τα τμήματα υποδομής έγινε… ο ήρωας της Πόλης: 

Δούλεψε, Πήρε την ευκαιρία, πέτυχε. Έκανε έναν τρομερό αγώνα απέναντι στη Φενέρ. Ήταν ο ήρωας μας στα πέναλτι. Πιστεύω ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν και άλλα παιδιά και να προστεθούν όλο και περισσότεροι παίκτες στο ρόστερ της πρώτης ομάδας.

Για το αν τα ματς με την Άστον Βίλα είναι τα σημαντικότερα της καριέρας του στον Ολυμπιακό και αν οι Άγγλοι είναι στην καλύτερη φάση τους εδώ και σαράντα χρόνια:

Η παρουσία στους ημιτελικούς μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης είναι ιστορική στιγμή για τον σύλλογο, άρα είναι και η πιο ιστορική και για μένα. Εδώ που φτάσαμε, όλες οι ομάδες είναι καλές. Πόσο μάλιστα μια αγγλική ομάδα που φέτος κάνει μια καταπληκτική χρονιά. Πιστεύω όμως ότι έχουμε κι εμείς τις πιθανότητές μας. Έχουμε δείξει ότι είμαστε σοβαρή ομάδα. Όταν ακούμε και κάνουμε αυτά που πρέπει, ακούμε τις οδηγίες του προπονητή, κάνουμε αυτά που πρέπει μέσα στο γήπεδο μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα και να κερδίσουμε οποιονδήποτε αντίπαλο.

                   Η ανατροπή με την Μακάμπι μας έδωσε φτερά στα πόδια. Κανείς δεν μας πίστευε. Δείξαμε ότι είμαστε μια ομάδα που έχει μέταλλο

Για το αν το 1-6 με τη Μακάμπι είναι από μόνο του ένα αποτέλεσμα που σε κάνει να πιστεύεις πως όλα μπορεί να συμβούν:

Μας έδωσε φτερά στα πόδια. Κανείς δεν μας πίστευε. Η αλήθεια είναι αυτή. Παρόλα αυτά δείξαμε ότι είμαστε μια ομάδα που έχει μέταλλο, μπορεί να πετύχει σπουδαία πράγματα και γι αυτό έχουμε φτάσει και ως εδώ.

Ο Μεντιλίμπαρ μας έφερε την αύρα του νικητή, που την είχαμε χάσει

Για το παράξενο φετινό ταξίδι του Ολυμπιακού που πέρασε από σαράντα… κύματα και τον τρόπο που άλλαξε τα δεδομένα η έλευση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ:

Είναι πάρα πολύ καλός προπονητής. Μας έφερε την αύρα του νικητή, που την είχαμε χάσει. Μπαίναμε μέσα στο γήπεδο και δεν λέγαμε όπως οφείλαμε ότι είμαστε το αφεντικό, ότι πρέπει να κερδίζουμε όλα τα παιχνίδια. Αυτή το έχουμε ξανά πλέον. Με όποιον και να παίζουμε. Θεωρούμε τον εαυτό μας καλύτερο από τον αντίπαλο. Οπότε είμαστε χαρούμενοι που τον έχουμε και μακάρι να συνεχίσουμε με αυτή την αύρα και με αυτή την αυταπάρνηση που έχουν όλοι.

Έχουμε γεμάτο ρόστερ και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη

Για το αν μπορεί ο Ολυμπιακός να τα καταφέρει και στις… δύο ανοιχτές υποθέσεις. Σε Ευρώπη και Ελλάδα:

Λίγο έμεινε ως το τέλος. Τώρα πρέπει να δώσουμε όλοι λίγο παραπάνω για την ίδια τη ομάδα. Να βοηθήσουμε. Έχουμε γεμάτο ρόστερ και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη

Για τους «μαγικούς» αριθμούς του στη σεζόν (11 γκολ, 19 ασίστ) και τον τρόπο που έπειτα από δύο μεγάλους τραυματισμούς επέστρεψε στο υψηλότερο επίπεδο: 

Είπα μέσα μου ότι πρέπει να δουλέψω για να επιστρέψω στο επίπεδο που θέλω. Να είμαι εκεί που θέλω να με βλέπει η οικογένειά μου και οι φίλαθλοι. Πάνω απ όλα έπρεπε να δουλέψω. Να δώσω κάτι παραπάνω. Αυτό έκανα. Έβαλα το κεφάλι κάτω. Δούλεψα πολύ και από την αρχή της χρονιάς έχω μια διάρκεια στο παιχνίδι. Σίγουρα θα έρθει και μια κοιλιά στην απόδοσή σου. Κάποια παιχνίδια δεν θα πάνε καλά, αλλά πιστεύω ότι όλο αυτό το δημιούργησα μέσα από τη δουλειά που έκανα.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού κ. Κώστας Φορτούνης στο προπονητικό Κέντρο στον Ρέντη την ώρα της συνέντευξης

Για την  μετακίνηση του (τακτικά) στις «πτέρυγες»:  

Η αλήθεια είναι ότι αν με ρωτούσες πριν δύο χρόνια. Αν μου έλεγες να παίξω αριστερά, δεν θα μου άρεσε η ιδέα. Αυτή τη στιγμή όμως το έχω αποδεχθεί. Αν ο προπονητής πιστεύει ότι μπορώ να παίξω αριστερά, μπορώ να το κάνω. Κάτι βλέπει, οπότε. Προσπαθώ εκεί. Κάνω το καλύτερο για την ομάδα.

Για το γεγονός ότι απέχει 6 γκολ από τα να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του Ολυμπιακού με τριψήφια επίδοση σε γκολ (94) και ασίστ (106):

Μακάρι να το πετύχω φέτος (γέλια)

Για το κίνητρο που του έδωσε η ιδέα πως θα τον δει στο γήπεδο ο γιος του, Σπύρος:

Είχα μια συζήτηση τότε με τη γυναίκα μου. Επέστρεφα κουρασμένος γιατί έκανα συνέχεια διπλές προπονήσεις και ήμουνα κομμάτια, οπότε. Σε μια συζήτηση λοιπόν που είχαμε μου λέει, σκέψου πόσο χαρούμενος θα είναι (σ.σ ο Σπύρος) για σένα όταν θα μεγαλώσει και θα αρχίσει να καταλαβαίνει. Μου άρεσε αυτό. Μου έδωσε τεράστιο κίνητρο για να μπω ξανά στο γήπεδο

Η αγαπημένη στιγμή του Φορτούνη

Μετά το τέλος της συνέντευξης βάλαμε τον Κώστα Φορτούνη ν’ απαντήσει γρήγορα σε μερικές ερωτήσεις. Κλείσαμε με κάτι… ποδοσφαιρικό. Game 7 στους τελικούς του ΝΒΑ ή τελικός Euroleague;

Sports in

Η ΚΕΔ όρισε Πορτογάλο διαιτητή Β’ κατηγορίας στη Λεωφόρο – Elite στον «τελικό» του Κλεάνθης Βικελίδης

Με ξένους διαιτητές όλα τα ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024