Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Προθεσμία από το Ισραήλ μέχρι το ραμαζάνι για την επίθεση στη Ράφα - Νύχτα συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη

Live: Προθεσμία από το Ισραήλ μέχρι το ραμαζάνι για την επίθεση στη Ράφα – Νύχτα συγκρούσεων στη Δυτική Οχθη

Live οι εξελίξεις στο in - Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ επιμένει να τεθεί ξανά ψήφισμα σε ψηφοφορία για την άμεση «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στον θύλακα

Για 135η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς να αυξάνονται και τον εφιάλτη για τους εκατομμύρια Παλαιστίνιους να μην έχει τέλος.

Σχεδόν 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού του Ισραήλ.

Σπίτια βομβαρδίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους μία πολυκατοικία στη Ντέιρ αλ Μπάλα και μία αγροικία, στην οποία είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι στα όρια της Ράφας, με τρεις και επτά άμαχους αντίστοιχα να χάνουν τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ απειλούν να ασκήσουν για τρίτη φορά το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν για να εμποδίσουν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδίου απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, κείμενο για το οποίο η Αλγερία ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in

05:00 Ακόμα 3 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Οχθη

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ανάμεσά τους μέλος ένοπλης οργάνωσης που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια εφόδου του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.

Στην Τούλκαρεμ, δυο άνδρες, 19 και 36 ετών, σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια εφόδου ισραηλινών δυνάμεων στον καταυλισμό προσφύγων, από τους μεγαλύτερους στην περιοχή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Αλλος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συμβάντος σε σημείο ελέγχου κοντά στη Νάμπλους, περίπου 35 χλμ. από την Τούλκαρεμ, ανέφερε η ίδια πηγή (περισσότερα εδώ).

04:00 Προθεσμία από το Ισραήλ μέχρι το ραμαζάνι

Ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε πως το Ισραήλ θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα αν οι ισραηλινοί όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν απελευθερωθούν μέχρι το ραμαζάνι.

«Ο κόσμος πρέπει να το μάθει και οι ηγέτες της Χαμάς πρέπει να το μάθουν: αν ως το ραμαζάνι οι όμηροι δεν είναι σπίτι, οι μάχες θα συνεχιστούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Ράφας», είπε ο άλλοτε αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ (περισσότερα εδώ).

03:10 «Είναι νεκροί» – Παιδί περιγράφει τις στιγμές φρίκης ανάμεσα στα ισραηλινά τανκς και στα πτώματα συγγενών της

Την αγωνία ενός μικρού κοριτσιού από την Παλαιστίνη, ενώ ήταν παγιδευμένο μέσα σε ένα αυτοκίνητο ανάμεσα στα πτώματα των νεκρών συγγενών της και των τανκ του ισραηλινού στρατού αποκαλύπτει ένα ηχητικό ντοκουμέντο.

Η ηχογράφηση, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS), κατέγραψε τις στιγμές φρίκης που βίωσε η Χιντ, ενώ ήταν φοβισμένη και συνομιλούσε με μία υπάλληλο της PRCS που προσπαθούσε να την καθησυχάσει.

Η Χιντ τελικά σκοτώθηκε επίσης μόνη της, καθώς οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν πρώτα το ασθενοφόρο που κατευθυνόταν να τη σώσει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:04 Συγκρούσεις και συλλήψεις στην πόλη Καμπατίγια στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιδρομή στην πόλη Καμπατίγια, νότια της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν περιουσίες και οχήματα, μοίρασαν απειλητικά φυλλάδια και συνέλαβαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιους σε επιδρομές σε σπίτια, αναφέρει το Wafa. Έχουν επίσης ξεσπάσει συγκρούσεις, με τον ισραηλινό στρατό να ρίχνει δακρυγόνα.

Επιδρομές και συλλήψεις έχουν αναφερθεί και αλλού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • Καλκίλια
  • Οι πόλεις Χαϊτζά και Καφρ Καντούμ κοντά στην Καλκίλια
  • Το χωριό Aλ-Αρούζ, ανατολικά της Βηθλεέμ.
  • Ο καταυλισμός Αλ-Φαουάρ, νότια της Χεβρώνας
  • Η πόλη Μπέιτ Ουμάρ, βόρεια της Χεβρώνας
  • Το χωριό Κομπάρ, βόρεια της Ραμάλα
  • Η πόλη Τζαμπάλ Μουκαμπέρ, νότια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν άνδρα από τον καταυλισμό Σουαφάτ, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και ξυλοκόπησαν έναν άνδρα από την πόλη της Χεβρώνας.

02:56 Σαφής μείωσης της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα

Σύμφωνα με τους αντοκιρτές του Al Jazeera από την παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος Καράμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ), όπου παρατηρείται σαφής μείωση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από τις αρχές του μήνα.

Οι αξιωματούχοι στο πέρασμα λένε ότι η μείωση οφείλεται στις διαδηλώσεις στην ισραηλινή πλευρά του περάσματος, που οργανώνονται από τις οικογένειες των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Η μείωση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό της. Και αυτό, φυσικά, έχει μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στους Παλαιστίνιους που έχουν απόλυτη ανάγκη αυτή τη βοήθεια.

Από την 1η έως τις 13 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των φορτηγών βοήθειας δεν ξεπερνούσε τα 110, σε σύγκριση με 200 φορτηγά τον προηγούμενο μήνα.

Οι περίπλοκες διαδικασίες του Ισραήλ έπαιξαν επίσης ρόλο στη μείωση, καθώς και η καθυστερημένη παράδοση των αγαθών που συσσωρεύονται στην ισραηλινή πλευρά του περάσματος.

Οι διαδικασίες αυτές επιδείνωσαν τα δεινά, λαμβάνοντας υπόψη την ήδη επιδεινωμένη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

02:44 Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε εννέα επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ την Κυριακή

Η λιβανέζικη οργάνωση, Χεζμπολάχ ανέφερε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις περιελάμβαναν τη στόχευση συγκέντρωσης ισραηλινών στρατευμάτων στην πόλη Εβέν Μενατσέμ και επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις στα αμφισβητούμενα αγροκτήματα Σεμπά, τα οποία ο Λίβανος διεκδικεί ως δικά του.

Η Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, εγείροντας φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

02:33 Οι ισραηλινές κατηγορίες για δραστηριότητα της Χαμάς στα νοσοκομεία είναι «ανοησίες»

Ο Οσάιντ Αλσέρ, χειρουργός από τη Γάζα και ειδικευόμενος ιατρός στο Πανεπιστήμιο Texas Tech, έκανε λόγο για προπαγάνδα και ανοησίες, για τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι μαχητές της Χαμάς χρησιμοποιούν νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς κατά του Ιραήλ.

Όπως λέει ότι δεν έχει δει ποτέ στρατιωτική δραστηριότητα ενώ εργάζεται σε διάφορα ιατρικά κέντρα στη Γάζα από το 2010, μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία αλ-Σίφα και Νάσερ.

«Όταν μιλάμε για σήραγγες και όλα αυτά, νομίζω ότι πρόκειται για ισραηλινή προπαγάνδα που όλοι θα πρέπει να συνηθίσουν σε αυτό το σημείο», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Οποιοσδήποτε έχει εργαστεί σε κάποιο από αυτά τα νοσοκομεία, μπορεί εύκολα να πει ότι αυτό είναι απλώς ανοησία. Ποτέ δεν είχαμε περιορισμένη πρόσβαση σε οποιαδήποτε περιοχή αυτών των νοσοκομείων. Μπορούσαμε να πάμε κυριολεκτικά σε οποιαδήποτε περιοχή του νοσοκομείου και κανείς δεν μας έλεγε να σταματήσουμε».

02:16 Το Ισραήλ έχει μετατρέψει τη Ναμπλούς σε μία «μεγάλη φυλακή»

Ο Γκασάν Νταγκλάς, ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υποστηρίζει ότι 48 άνθρωποι από την παλαιστινιακή πόλη έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν θανάσιμα τον Άνας Τζαμίλ Ντουαϊκάτ, έναν 26χρονο Παλαιστίνιο αστυνομικό, σε σημείο ελέγχου ανατολικά της Ναμπλούς.

Ο Νταγκλάς δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις υψώνουν επίσης πύλες και σημεία ελέγχου γύρω από τις πόλεις και τα χωριά της επαρχίας Ναμπλούς, μετατρέποντάς την σε μια «μεγάλη φυλακή».

«Η βία και η επιθετικότητα των εποίκων έχουν επίσης αυξηθεί αισθητά μετά τις 7 Οκτωβρίου, ιδίως στα χωριά νότια της πόλης της Ναμπλούς», δήλωσε ο Νταγκλάς στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι η Ναμπλούς αντιμετωπίζει μια «οικονομική και πολιτική πολιορκία» από το Ισραήλ, η οποία εντάθηκε με το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

02:01 Συνεχίζονται οι προσπάθειες να εκκενωθεί το νοσοκομείο Νάσερ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας παρείχε ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο ΝάσεΡ στο Χαν Γιούνις, το οποίο πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Περισσότεροι από 100 ασθενείς που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν συνωστίζονται μέσα σε δωμάτια και διαδρόμους ενός παλιού κτιρίου της εγκατάστασης χωρίς ιατρική περίθαλψη μετά τη σύλληψη 70 διοικητικών και ιατρικών υπαλλήλων.

Με τη βοήθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 14 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Νάσερ προς άλλες υγειονομικές εγκαταστάσεις στη νότια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων πέντε ασθενών από το τμήμα αιμοκάθαρσης και τριών ασθενών από τη ΜΕΘ.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να πιεστούν οι ισραηλινές δυνάμεις να επιτρέψουν την εκκένωση όλων των ασθενών για να σωθούν οι ζωές τους εν μέσω της απουσίας των απαιτούμενων ιατρικών δυνατοτήτων για τη φροντίδα τους, αφού οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος και οξυγόνου σταμάτησαν να λειτουργούν.

01:44 Έντονες αποδοκιμασίες για Ισραηλινή κολυμβήτρια στη Ντόχα – Κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο

Μία Ισραηλινή κολυμβήτρια κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στη Ντόχα του Κατάρ, αλλά αποδοκιμάστηκε από το πλήθος.

Η Αναστασία Γκορμπένκο κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400 μέτρα μεικτή ατομική γυναικών, αλλά οι πανηγυρισμοί της χάλασαν καθώς έδινε συνέντευξή μετά την επιτυχία της, αφού το πλήθος την αποδοκίμασε.

Οι αποδοκιμασίες συνεχίστηκαν και καθώς η Γκορμπένκο έφευγε από την πισίνα του Aspire Dome, ενώ την αποδοκίμασαν ξανά στην τελετή απονομής των μεταλλίων, αν και υπήρξε και χειροκρότημα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:30 Ο Μπάιντεν λέγεται ότι είναι θυμωμένος με τον Νετανιάχου, αλλά οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ανταμείβουν το Ισραήλ

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, εδώ και εβδομάδες ακούγεται στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης η αυξανόμενη απογοήτευση του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι θέλει να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι Παλαιστίνιοι πεινάνε. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζητούν την ελαχιστοποίηση των απωλειών μεταξύ των αμάχων, αλλά ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων συνεχίζει να αυξάνεται. Η κυβέρνηση Μπάιντεν τονίζει επανειλημμένα τη λύση των δύο κρατών- οι Ισραηλινοί ηγέτες συνεχίζουν να δηλώνουν ρητά ότι αντιτίθενται στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Παρά αυτές τις προφανείς διαφορές πολιτικής, τα αμερικανικά όπλα συνεχίζουν να ρέουν στο Ισραήλ για να εξοπλίσουν έναν στρατό που εκτελεί σύμφωνα με το Al Jazeera «μια ύποπτη γενοκτονία στη Γάζα». Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν πιέζει να εξασφαλίσει 14 δισ. δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια για τον σύμμαχο των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον απειλεί τώρα να μπλοκάρει ένα σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πρότεινε η Αλγερία και το οποίο θα ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ένα αμερικανικό βέτο κατά του μέτρου κατάπαυσης του πυρός θα ήταν η τελευταία ένδειξη ότι οι υποτιθέμενες διαφωνίες μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου δεν έχουν ωθήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ να αναθεωρήσει την ακλόνητη υποστήριξή του στον πόλεμο κατά της Γάζας.

01:12 Έξαλλος και ο Γκάλαντ με τις δηλώσεις Λούλα – «Να κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε Ολοκαύτωμα είναι εξωφρενικό»

Την οργή και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, προκάλεσαν οι δηλώσεις του προεδρού της Βραζιλίας, Λούλα.

Ο Γκάλαντ όπως και ο Νετανιάχου καταδίκασε επίσης τα σχόλια σε ανάρτησή του στο Χ. «Το να κατηγορείτε το Ισραήλ ότι διέπραξε Ολοκαύτωμα είναι εξωφρενικό και αποτρόπαιο. Η Βραζιλία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ εδώ και χρόνια», έγραψε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:58 Τα ΗΑΕ ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο Γιουσέφ αλ Οτάιμπα, πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ουάσινγκτον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. «Χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός και επείγουσα αύξηση της βοήθειας για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», δήλωσε ο Αλ Οτάιμπα σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την πρεσβεία των ΗΑΕ στις ΗΠΑ.

«Οι μισοί άνθρωποι λιμοκτονούν. Το ιατρικό σύστημα έχει καταρρεύσει. Το ασφαλές νερό είναι σπάνιο. Μια επικείμενη ισραηλινή επίθεση θα εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους», προσέθεσε.

Τα ΗΑΕ, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς και οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ.

00:40 Βρετανικό πλοίο δέχθηκε επίθεση στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey αναφέρει ότι ένα φορτηγό πλοίο γενικού φορτίου με σημαία Μπελίζ, νηολόγηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκμετάλλευση από το Λίβανο ανέφερε ότι δέχθηκε επίθεση στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Το πλοίο κατευθυνόταν βόρεια, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από το Κχορ Φακάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Βάρνα της Βουλγαρίας, όταν σημειώθηκε η επίθεση, αναφέρει η Ambrey.

«Το μερικώς φορτωμένο πλοίο επιβράδυνε για λίγο από τους 10 στους έξι κόμβους και παρεξέκλινε της πορείας του και επικοινώνησε με το Ναυτικό του Τζιμπουτί, πριν επιστρέψει στην προηγούμενη πορεία και ταχύτητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχει εξαπολύσει επανειλημμένες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ από τα μέσα Νοεμβρίου σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

00:24 Η Χαμάς καταγγέλλει την απόρριψη της διεθνούς αναγνώρισης της Παλαιστίνης από το Ισραήλ

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι η συμβολική ψηφοφορία της ισραηλινής κυβέρνησης για την απόρριψη οποιασδήποτε διεθνούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους υπογραμμίζει την συμπεριφορά «απατεώνα» του Ισραήλ και την κατάχρηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών.

Η Χαμάς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες εδώ και δεκαετίες για να κερδίσει χρόνο και να εδραιώσει περαιτέρω την κατοχή και την κλοπή της παλαιστινιακής γης.

Οι ισραηλινές πολιτικές πρέπει να κινητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα να απορρίψει τη «χειραγώγηση» του Ισραήλ και την παραβίαση του δικαιώματος των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση, δήλωσε η Χαμάς.

Η ψηφοφορία του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου έρχεται εν μέσω αναφορών ότι ορισμένες δυτικές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη ως κράτος σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η ευρύτερη σύγκρουση με βάση τη λύση των δύο κρατών.

00:08 Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τη Νορβηγία να ηγηθεί μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Μοχάμεντ Σταγέχ κάλεσε τη Νορβηγία, ως πρόεδρος της ad hoc Επιτροπής Σύνδεσης, της διεθνούς ομάδας δωρητών για την Παλαιστίνη, να ηγηθεί μιας ευρωπαϊκής προσπάθειας για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο Σταγέχ είπε επίσης στον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Έσπεν Μπαρθ ‘Αιντε ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα απαιτούσε πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη μαζί με ένα ψήφισμα που θα περιέχει ένα πρόγραμμα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ο Στάγεχ εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Νορβηγίας στη διαμεσολάβηση για το θέμα της παρακράτησης από το Ισραήλ των παλαιστινιακών φορολογικών πόρων.

Η Νορβηγία συμφώνησε να βοηθήσει στη μεταφορά δεσμευμένων φορολογικών κεφαλαίων που προορίζονταν για την Παλαιστινιακή Αρχή και τα οποία εισπράχθηκαν από το Ισραήλ, αναφέρει το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, παρέχοντας ζωτικής σημασίας χρηματοδότηση στην οντότητα που υποστηρίζεται από τη Δύση.

«Το προσωρινό καθεστώς θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή της οικονομικής κατάρρευσης της Παλαιστινιακής Αρχής», αναφέρει το νορβηγικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες ειρηνευτικές συμφωνίες, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ εισπράττει φόρους από τους Παλαιστίνιους και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Περίπου ένα μήνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν να παρακρατήσουν κονδύλια που προορίζονταν για τη Λωρίδα της Γάζας. Σε απάντηση, η ΠΑ αρνήθηκε να δεχτεί μια μερική μεταφορά χρημάτων.

Η Νορβηγία συμφώνησε έκτοτε να ενεργήσει ως μεσάζων για να βοηθήσει στην αποδέσμευση των φορολογικών κεφαλαίων που κρατούσε το Ισραήλ.

23:51 Τουλάχιστον 18 νεκροί από την ισραηλινή επιδρομή στη Ντέιρ αλ-Μπάλα

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ντέιρ αλ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα την Κυριακή, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Νοσοκομείου Μαρτύρων Αλ Άκσα, το οποίο παρέλαβε τα θύματα. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, δήλωσαν ο εκπρόσωπος και ένας άλλος γιατρός του νοσοκομείου.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς και τους τραυματίες ήταν παιδιά, πρόσθεσαν οι δύο αξιωματούχοι υγείας. Φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται, οι οποίοι πιστεύεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Ένα βίντεο δείχνει αρκετούς ανθρώπους στη γειτονιά να σκάβουν κάτω από τα ερείπια με γυμνά χέρια, αναζητώντας επιζώντες. Ένα άλλο βίντεο από το νοσοκομείο Αλ Άκσα δείχνει τα σώματα μικρών παιδιών τυλιγμένα σε κουβέρτες, καθώς μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις με φορεία μαζί με άλλα θύματα.

Σύμφωνα με μάρτυρες, το χτύπημα έπληξε άμεσα το σπίτι μίας οικογένειας και προκάλεσε ζημιές στα γύρω κτίρια. Γείτονες και άλλοι μάρτυρες δήλωσαν στο CNN ότι η οικογένεια φιλοξενούσε περίπου 40 εκτοπισμένους συγγενείς που εγκατέλειψαν τη Ράφα στα νότια τις τελευταίες 48 ώρες.

«Ήρθαν στη Ντέιρ αλ-Μπάλα από τη Ράφα αναζητώντας ασφάλεια. Δεν βλέπουμε ασφάλεια σε ένα τζαμί, ή σε ένα σχολείο (της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ), ή σε ένα νοσοκομείο – η λέξη ‘ασφάλεια’ δεν είναι κάτι που υπάρχει πια. Μας κάνουν να εκκενώνουμε από ένα μέρος σε ένα άλλο, ισχυριζόμενοι ότι είναι ασφαλές. Δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια», δήλωσε ο Ιμπραήμ, ένας γείτονας, στο CNN την Κυριακή.

23:34 Γραφείο Νετανιάχου μετά τις αναφορές τον περιορισμό των πιστών στο Όρος του Ναού στο Ραμαζάνι – «Ισορροπημένη απόφαση»

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις αναφορές ότι συμφώνησε να περιορίσει τον αριθμό των αραβοϊσραηλινών πιστών που επιτρέπονται στο Όρος του Ναού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Στην ανακοίνωσή αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου «έλαβε μια ισορροπημένη απόφαση που επιτρέπει την ελευθερία της θρησκείας με τα απαραίτητα όρια ασφαλείας, τα οποία έχουν τεθεί από επαγγελματίες αξιωματούχους».

«Οποιαδήποτε άλλη αναφορά είναι λανθασμένη», προσθέτει η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει ποια απόφαση ελήφθη και ποιοι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ.

23:18 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν Παλαιστίνιους στη Γάζα που περιμένουν βοήθεια

Σύμφωνα με το Al Jazeera, υπάρχουν αναφορές για νέες θλιβερές εικόνες ανθρώπων στο βόρειο τμήμα της Γάζας που περίμεναν να επιτραπεί η είσοδος σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ δέχονταν πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, αναγκάζοντάς τους να τρέξουν και να καλυφθούν από τους ελεύθερους σκοπευτές.

Η συγκεκριμένη εικόνα έχει επαναληφθεί απολύτως μέσα στις τελευταίες ημέρες, καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν σαφή, απελπιστική ανάγκη από τρόφιμα.

Η απουσία των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια … ανάγκασε τους ανθρώπους να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, ενώ υποφέρουν από εκτεταμένες ασθένειες.

Επί τόπου, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα και επιβάλλει περισσότερους περιορισμούς στην παράδοση βοήθειας στα πιο πληγείσα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

23:02 Μπένι Γκαντζ: Δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί περιορισμοί για το Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Μετά τις αναφορές για τον περιορισμό των μουσουλμάνων τόσο Ισραηλινών όσο και Παλαιστινίων στο Όρος του Ναού και στο τέμενος Αλ Άκσα το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ δήλωσε ότι θα ισχύσουν περιορισμοί κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, για «λόγους ασφαλείας και μόνο» και ότι αυτοί οι περιορισμοί δεν έχουν ακόμα αποφασιστεί.

«Η κατ’ αρχήν απόφαση του κράτους του Ισραήλ όλα αυτά τα χρόνια, και φέτος επίσης, είναι να επιτρέψει την ελευθερία της λατρείας κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και τη μουσουλμανική προσευχή στο Όρος του Ναού. Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία γύρω από την κατάσταση ασφαλείας, οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ για λόγους ασφαλείας και μόνο. Οι περιορισμοί αυτοί δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί απόψε. Οι δυνάμεις ασφαλείας θα οριστικοποιήσουν τις συστάσεις τους σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της κατάστασης και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν στο πολιτικό κλιμάκιο για τη λήψη αποφάσεων», ανέφερε ο Γκαντζ σε ανάρτησή του στο Χ.

22:50 «Πλήρη νίκη εναντίον των αγρίων» υπόσχεται ο Νετανιάχου – Ζητάει να πιεστεί το Κατάρ για να υπάρξει συμφωνία

«Πλήρη νίκη εναντίον αυτών των αγρίων», όπως αποκάλεσε τη Χαμάς υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας στην ετήσια συγκέντρωση της Διάσκεψης των Προέδρων των μεγαλύτερων αμερικανικών εβραϊκών οργανώσεων στην Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πιέσει «εκείνους που μπορούν να πιέσουν τη Χαμάς – κυρίως το Κατάρ» για να επιτευχθεί συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων το βράδυ της Κυριακής.

«Σας ικετεύω να πιέσετε το Κατάρ να ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας», είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Ελπίζω να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία. Συμφωνία ή όχι, πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά για να πετύχουμε την ολική νίκη», είπε ο Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:33 Οργή στο Ισραήλ για τις δηλώσεις Λούλα – Αυστηρή επίπληξη στον πρέσβη της Βραζιλίας

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι κάλεσε για αυστηρή επίπληξη τον πρέσβη της Βραζιλίας στη χώρα για τα «ντροπιαστικά και σοβαρά», όπως υποστηρίζει σχόλια του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Μιλώντας νωρίτερα την Κυριακή στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, ο Λούλα χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «γενοκτονία». «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν έχει κανένα παράλληλο στην ιστορία. Πράγματι, συνέβη όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους», είπε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι ο Λούλα «ευτελίζει» το Ολοκαύτωμα και «προσπαθεί να βλάψει τον εβραϊκό λαό και το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», λέγοντας ότι «η σύγκριση του Ισραήλ με το ναζιστικό Ολοκαύτωμα και τον Χίτλερ ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή».

«Το Ισραήλ μάχεται για την άμυνά του και τη διασφάλιση του μέλλοντός του μέχρι την πλήρη νίκη και το κάνει ενώ υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε και καταλήγει αναφέροντας πως μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών αποφάσισε να καλέσει «αμέσως τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στο Ισραήλ για μια αυστηρή επίπληξη».

22:16 «Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ασκήσουν ξανά βέτο σε ψήφισμα κατάπαυση του πυρός»

H Αμερικάνικη Εκστρατεία για τα Δικαιώματα των Παλαιστινίων (US Campaign for Palestinian Rights) κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καλούσε σε κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ασκήσουν ξανά βέτο κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα την Τρίτη, ώστε το Ισραήλ να συνεχίσει να δολοφονεί μαζικά τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Η κυβέρνησή μας είναι πέρα από το κακό», ανέφερε το USCPR σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

22:01 Ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν θανάσιμα έναν 26χρονο Παλαιστίνιο στο σημείο ελέγχου Μπέιτ Φουρίκ, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας τον αναγνώρισε ως Άνας Τζαμίλ Ντουαϊκάτ και ανέφερε ότι ήταν μέλος των δυνάμεων ασφαλείας και σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, αφού δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των στρατιωτών να σταματήσει.

Πηγές ασφαλείας δήλωσαν στο Al Jazeera ότι ο Ντουαϊκάτ τραυματίστηκε αρχικά σοβαρά και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, έφτασε στην είσοδο της πόλης με όχημα και κατά την άφιξή του στο σημείο, βγήκε από το όχημα και πλησίασε τους ισραηλινούς στρατιώτες που επιχειρούσαν εκεί.

Οι στρατιώτες ζήτησαν από το ύποπτο άτομο να σταματήσει και αφού δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τους και συνέχισε να πλησιάζει, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ.

21:44 Πλήγματα του αμερικανικού στρατού σε περιοχές των Χούθι

Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πέντε επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (Centcom).

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι βομβάρδισε το Σάββατο τρεις κινητούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ, ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος και ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας.

«Αυτή είναι η πρώτη παρατηρούμενη χρήση UUV από τους Χούθι από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις στις 23 Οκτωβρίου», ανέφερε η Centcom.

Η Centcom δήλωσε ότι είχε διαπιστώσει ότι οι πύραυλοι και τα σκάφη συνιστούν άμεσο κίνδυνο για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι, κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, βάζουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από την οποία περνάει περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

21:32 Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι παρείχαν ενημέρωση για την ισραηλινή επιδρομή στο Τουλκαρέμ

Ο Φαϊζάλ Σαλάμα, ο οποίος διευθύνει την επιτροπή που παρέχει υπηρεσίες στον καταυλισμό του Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν «εν ψυχρώ» δύο νεαρούς άνδρες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την άσκηση πίεσης στις παλαιστινιακές κοινότητες μέσω βίας, καταστροφής και εκφοβισμού.

«Μια ειδική ισραηλινή μονάδα τρύπωσε στον καταυλισμό και ξέσπασαν συγκρούσεις. Ακολούθησε η άφιξη ισραηλινών στρατιωτικών ενισχύσεων και μεγάλων μπουλντόζων στον καταυλισμό μέρα μεσημέρι. Πολιορκούσαν επίσης τους πολίτες στις αγορές και τους μαθητές στα σχολεία τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης», δήλωσε ο Σαλάμα στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι οι υποδομές στο Τουλκαρέμ και στον γειτονικό καταυλισμό Νουρ Σαμς καταστρέφονται από τις επανειλημμένες ισραηλινές επιδρομές που έχουν ενταθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

21:20 Μπελάδες για Νετανιάχου – Γκάλαντ και Γκαντζ αντιτάχθηκαν στην απόφση να περιοριστούν οι Αραβο-ισραηλινοί προσκυνητές στο Αλ Άκσα στο ραμαζάνι

Σύμφωνα με τις ειδήσεις του καναλιού 13, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός του υπουργείου Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, αντιτάχθηκαν έντονα στην απόφαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει με το αίτημα του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να περιοριστούν οι Αραβο-ισραηλινοί προσκυνητές στο Όρος του Ναού κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

«Ο πρωθυπουργός παρακάμπτει το κατεστημένο ασφαλείας και, εξαιτίας αυτού, θα κάνουμε λάθη», φέρεται να λέει ο Γκαλάντ στη συνάντηση, αναφερόμενος στην αντίθεση της Shin Bet και των IDF στην απόφαση.

«Αυτό δεν είναι ενότητα και δεν είναι υπουργικό συμβούλιο. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε», φέρεται να αντιδρά και ο Γκαντζ.

21:03 Το Ισραήλ χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο»

Σημάδια πείνας μέσα στη Γάζα λόγω της πολύ περιορισμένης ανθρωπιστικής βοήθειας που παραδίδεται στον παράκτιο θύλακα.

Στο βόρειο τμήμα, οι άνθρωποι αγωνίζονται ιδιαίτερα σε καθημερινή βάση για να προμηθευτούν βασικά είδη, καθώς οι διεθνείς οργανώσεις ζητούν επειγόντως αύξηση της βοήθειας εκεί. Οι Παλαιστίνιοι στο βορρά βασίζονται σε ζωοτροφές για να ταΐσουν τα παιδιά τους.

Οι άνθρωποι εκεί εκτέθηκαν επίσης σε ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες σκηνές όπου οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν όλους όσοι περιμένουν για προμήθειες βοήθειας, μια σαφής ένδειξη ότι χρησιμοποιούν συστηματικά την πείνα ως όπλο.

Επίσης, η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ περιορίζει τη δυνατότητα των ανθρωπιστικών οργανώσεων να δραστηριοποιηθούν στη Γάζα, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τις μάχες.

20:51 Η Χαμάς χτύπησε Ισραηλινούς στρατιώτες και οχήματα στη βόρεια Γάζα

Η Χαμάς αναφέρει ότι έπληξε με ρουκέτα συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών και οχημάτων στο «ανατολικό μέτωπο» της βόρειας Γάζας.

Νωρίτερα, η οργάνωση ανέφερε στο κανάλι της στο Telegram ότι στόχευσε επίσης ομάδα ισραηλινών στρατιωτών με βλήματα όλμου κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ, στο κέντρο της Γάζας.

20:37 Η Χαμάς εγκωμιάζει τον Λούλα επειδή καταγγέλλει τις ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα

Η Χαμάς δήλωσε ότι «εκτιμά» τα σχόλια του προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα επειδή συνέκρινε τις μαζικές δολοφονίες στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα, χαρακτηρίζοντας τα σχόλια ως «ακριβή περιγραφή» των όσων υφίστανται οι Παλαιστίνιοι με την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Καλούμε το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει υπόψη του τη δήλωση του Βραζιλιάνου προέδρου για τα όσα περνάει ο παλαιστινιακός λαός μας από τον εγκληματικό στρατό κατοχής», ανέφερε η Χαμάς, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι υφίστανται πρωτοφανείς φρικαλεότητες στη σύγχρονη ιστορία.

20:21 Ο Νετανιάχου ενέκρινε το αίτημα να περιοριστούν οι Αραβοϊσραηλινοί προσκυνητές στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησε με το αίτημα του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ να περιοριστούν οι Αραβοϊσραηλινοί προσκυνητές στο Όρος του Ναού και στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, παρά την προειδοποίηση των αξιωματούχων ασφαλείας να μην το πράξουν, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα του καναλιού 13.

Το Shin Bet φέρεται να προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις, ειδικά οποιαδήποτε κίνηση που θα αφορά τους Ισραηλινούς Άραβες. Η Ισραηλινή Αστυνομία, ωστόσο, φέρεται να λέγεται ότι ευνοεί μια τέτοια κίνηση. Το σημείο ανάφλεξης αποτελεί συχνά σημείο έντασης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου.

20:06 Ο Μπλίνκεν και ο Γάλλος ΥΠΕΞ καλούν για «αποφυγή κλιμάκωσης στο Λίβανο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε την ανάγκη να αποφευχθεί η επέκταση του πολέμου στη Γάζα στον Λίβανο, σε συνάντηση που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζουρνέ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η συνάντηση μεταξύ Μπλίνκεν και Σεζουρνέ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Γάλλος ομόλογός του Σεζουρνέ συζήτησαν τη σημασία της αποτροπής της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής κλιμάκωσης στο Λίβανο», ανέφερε η ανακοίνωση.

19:50 «Βόμβες» Γκάλαντ: «Η Χαμάς αναζητάει τον αντικαταστάτη του Σινουάρ»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό αναζητά αντικαταστάτη του ηγέτη της στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, καθώς τα τάγματα της οργάνωσης στο Χαν Γιουνίς έχουν διαλυθεί και μια επίθεση στη Ράφα διαφαίνεται.

«Η Χαμάς δεν εμπιστεύεται τους διοικητές της, αυτό είναι κάτι πολύ, πολύ αισθητό», είπε ο Γκάλαντ μετά από μια αξιολόγηση με τον επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγο Γιάρον Φίνκελμαν.

«Ο σταθμός της Χαμάς στη Γάζα δεν απαντάει, δεν υπάρχει κανείς να μιλήσει ως ηγεσία στο έδαφος», είπε ακόμα, προσθέτοντας ότι η ηγεσία της Χαμάς στο εξωτερικό αναζητά νέους ηγέτες στη Γάζα. «Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός για το ποιος θα διοικήσει τη Γάζα», είπε ακόμα.

Σε ανάρτησή του στο X ανέφερε πως «οι δυνάμεις των IDF συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στο Χαν Γιουνίς και βαθαίνουν το ρήγμα στη Χαμάς, η Ταξιαρχία Χαν Γιουνίς έχει ηττηθεί και δεν λειτουργεί πλέον ως στρατιωτική οντότητα. Η Χαμάς αναζητά αντικαταστάτη του Σινουάρ, ο σταθμός της Χαμάς στη Γάζα δεν απαντά και έπαψε να λειτουργεί», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα όσα αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Times of Isreal, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι περίπου 200 ύποπτοι για τρομοκρατία παραδόθηκαν στα στρατεύματα στο Νοσοκομείο Νάσερ και δεκάδες στο Νοσοκομείο Αλ-Αμάλ, γεγονός που δείχνει, όπως λέει, την απώλεια του «μαχητικού πνεύματος της Χαμάς».

19:36 Οι IDF υποστηρίζουν πως βρήκαν φάρμακα που έφεραν φωτογραφίες και ονόματα ομήρων στο νοσοκομείο Νάσερ

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο με φάρμακα που όπως υποστηρίζουν βρήκαν στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιούνις τα οποία είχαν πάνω τους ονόματα και φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων.

Τα ονόματα των ομήρων στις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν περιλαμβάνουν τις Άντα Σάγκι, Γιαφά Αντάρ και Ταμάρ Μέτζγκερ από το κιμπούτς Νιρ Οζ, οι οποίες απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο στο πλαίσιο προσωρινής εκεχειρίας με τη Χαμάς, ακόμα περιλαμβάνουν τους Τσάιμ Πέρι και Γιουσέφ Χαμίς Αλζιαντάνα.

Οι IDF λένε ότι οι συσκευασίες φαρμάκων βρέθηκαν κλειστές και δεν δόθηκαν στους ομήρους.

Οι IDF δήλωσαν ακόμα ότι έχουν συλλάβει εκατοντάδες τρομοκράτες και υπόπτους για τρομοκρατία που φέρονται να συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που κατέφυγαν στο νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς.

Ακόμα πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε από τη Χαμάς την ημέρα της σφαγής βρέθηκε στο νοσοκομείο, μαζί με ένα όχημα του Νιρ Οζ που φέρεται να είχε κλαπεί.

Οι IDF ανέφεραν ότι πριν εισέλθει στο νοσοκομείο Νάσερ, διεξήχθησαν πολύπλοκες μάχες που περιλάμβαναν μάχη πρόσωπο με πρόσωπο, οδοφράγματα τρομοκρατών και ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν κατά των ισραηλινών στρατευμάτων από το εσωτερικό του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

19:20 Σε κίνδυνο το νοσοκομείο Nasser

Ο γιατρός των επειγόντων περιστατικών Tarek Loubani, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν σε νοσοκομεία της Γάζας, λέει ότι οι ιατρικές υπηρεσίες στη Γάζα ήταν ήδη σε «καταστροφικά επίπεδα», ακόμη και πριν το Νοσοκομείο Nasser τεθεί εκτός λειτουργίας, όπως επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ.

Αποκαλώντας τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα «γενοκτονία», ο Loubani θρηνούσε για την υποστήριξη της καναδικής κυβέρνησης στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

«Αυτό δεν είναι το Ισραήλ που λειτουργεί μόνο του. Αυτό είναι το Ισραήλ που λειτουργεί με την πλήρη συγκατάθεση όλων μας κατά κάποιο τρόπο», πρόσθεσε.

19:00 «Η Αίγυπτος δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να περάσει τα σύνορα»

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) Mohammad Shtayyeh κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στον πληθυσμό που είναι στριμωγμένος στα νότια της Λωρίδας της Γάζας να επιστρέψει στα σπίτια του πιο βόρεια.

Η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό την ηγεσία της Φατάχ , κυβερνά την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Στάιγιε προειδοποίησε τον Νετανιάχου να μην επιχειρήσει να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να περάσουν τα σύνορα στην Αίγυπτο.

«Γνωρίζω, και ξέρουμε, ότι ήταν ένα ισραηλινό πρόγραμμα να απωθήσει τους ανθρώπους από τη Γάζα. Εμείς και οι Αιγύπτιοι εργαζόμαστε σκληρά για να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», είπε.

«Η Αίγυπτος δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να περάσει τα σύνορα», είπε ο Σταγιέ εν μέσω πρόσφατων αναφορών ότι η Αίγυπτος κατασκευάζει στρατόπεδο υποδοχής στην πλευρά της των συνόρων για να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους πρόσφυγες

18:20 Και οι φεμινίστριες στον αγώνα κατά της σφαγής των Παλαιστινίων

Η CODEPINK Michigan εγκαινίασε το παράρτημα της με ένα τεράστιο πανό στο Καπιτώλιο του Μίσιγκαν που έγραφε «Οι φεμινίστριες λένε ΟΧΙ στον πόλεμο». Στη συνέχεια, η ομάδα παρέδωσε επιστολή στην κυβερνήτρια Γκρέτσεν Γουίτμερ, επικαλούμενη τις φεμινιστικές της αξίες, για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Ως φεμινίστριες ακτιβίστριες που ανησυχούν βαθιά για τη συνεχιζόμενη βίαιη ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός υπερβαίνει τα σύνορα και ενσωματώνει ένα θεμελιώδες φεμινιστικό ζήτημα», αναφέρεται στην επιστολή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

18:00 Η έλλειψη οξυγόνου και ηλεκτρικού ρεύματος σκοτώνει το όγδοο άτομο στο νοσοκομείο Nasser

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι το όγδοο άτομο πέθανε στο νοσοκομείο Νάσερ από τότε που ο ισραηλινός στρατός διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οξυγόνου στην ιατρική εγκατάσταση.

17:30 Η Σούζαν Σάραντον στο πλευρό των Παλαιστινίων

Η Σούζαν Σάραντον βρέθηκε δίπλα στους φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Σούζαν Σάραντον ενώθηκε με φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για να πιέσει το Κογκρέσο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Έχω το δικαίωμα να αντιταχθώ στο να ξοδεύονται οι φόροι μου σε μια γενοκτονία», δήλωσε η ίδια.

16:50 Οι εταίροι της UNRWA προειδοποιούν κατά της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα

Μια συλλογή οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων τοπικών ΜΚΟ που συνεργάζονται με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), λένε ότι η επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα κινδυνεύει να κόψει τη σωτηρία της ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Σε μια δήλωση στο X, οι εταίροι της υπηρεσίας ανέφεραν ότι σε συνεργασία με την World Kitchen, κατάφεραν να προσφέρουν ζεστά γεύματα σε 1.700 άτομα στον καταυλισμό Nuseirat, αλλά προειδοποίησαν ότι «δεν υπάρχει αρκετό φαγητό» για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

16:30 Άμεση κατάπαυση πυρός ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός – Απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγικών ρευμάτων

Άμεση κατάπαυση του πυρός και πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ζήτησε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μ. Στάγιεχ και απέκλεισε το ενδεχόμενο εκτοπισμένοι από τη Γάζα να μεταβούν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο

«Πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της παλαιστινιακής αντίστασης και του Ισραήλ το συντομότερο δυνατόν (…) Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα βάσανα των Παλαιστινίων τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι άμεση κατάπαυση του πυρός και, ακόμη περισσότερο, να επιτραπεί η πρόσβαση της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», δήλωσε ο κ. Στάγιεχ από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

16:15 Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι από  ισραηλινά πυρά

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη την Κυριακή, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δύο άνδρες, ηλικίας 19 και 36 ετών, διαπιστώθηκε ο θάνατός τους μετά την επιδρομή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκάρμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ ζουν πάνω από 27.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Τουλάχιστον άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν στην ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

16:04 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • Ο επικεφαλής του ΠΟΥ λέει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν θέσει το νοσοκομείο Νάσερ «εντελώς εκτός λειτουργίας» με περίπου 200 ασθενείς μέσα.
  • Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού λέει ότι η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα είναι πέρα από κρίσιμη και το χάσμα μεταξύ των αναγκών και της διαθέσιμης υποστήριξης διευρύνεται.
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ αναφέρει ότι η πρόοδος προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας στη Γάζα επιβραδύνεται.
  • Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι θα ασκήσουν βέτο σε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που σχεδιάζει η Αλγερία και το οποίο ζητά την άμεση κατάπαυση του πυρός στον θύλακα και την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.
  • Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ψήφισε κατά της «μονομερούς αναγνώρισης» της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέσω συνομιλιών.

15:54 Συνδικάτο της Ινδίας θα αρνηθεί να χειριστεί αποστολές όπλων προς το Ισραήλ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Υδατομεταφορές της Ινδίας, η οποία εκπροσωπεί 3.500 εργαζόμενους σε 11 βασικά λιμάνια της Ινδίας, δηλώνει ότι θα αρνηθεί να φορτώσει ή να ξεφορτώσει όπλα προς το Ισραήλ.

«Ως λιμενεργάτες θα στεκόμαστε πάντα ενάντια στον πόλεμο και στη δολοφονία αθώων ανθρώπων, όπως γυναίκες και παιδιά. Η πρόσφατη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βύθισε χιλιάδες Παλαιστίνιους σε απέραντο πόνο και απώλεια. Γυναίκες και παιδιά έγιναν κομμάτια στον πόλεμο. Οι γονείς δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν τα παιδιά τους που σκοτώθηκαν από τις βόμβες που εκρήγνυνταν παντού», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ στέλνει περίπου 7 δισ. δολάρια σε όπλα στην Ινδία ετησίως.

15:47 IDF: Πύραυλος από το Λίβανο έπληξε την Shtula

Ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος, που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο πριν από λίγο, έπληξε την είσοδο της βόρειας κοινότητας Shtula, αναφέρουν οι IDF.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί, αλλά δύο άτομα δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες για κρίση πανικού.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε ότι απαντούν με βολές πυροβολικού.

Νωρίτερα, ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε μια ανοιχτή περιοχή κοντά στο Yiftah, χωρίς να προκαλέσει ζημιές ή τραυματισμούς.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την προηγούμενη επίθεση, λέγοντας ότι στόχευε θέση των IDF.

15:38 Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα κατηγορεί το Ισραήλ για «γενοκτονία»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατηγορείτο Ισραήλ ότι διαπράττει μια «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, παραλληλίζοντας τη με την εξόντωση των Εβραίων από το χιτλερικό καθεστώς.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ένας πόλεμος, είναι μια γενοκτονία», δήλωσε ο Λούλα σε δημοσιογράφους από την Αντίς-Αμπέμπα, στην Αιθιοπία, όπου παρέστη σε μια Σύνοδο της Αφρικανικής Ένωσης.

«Δεν είναι ένας πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών. Είναι ένας πόλεμος μεταξύ ενός πολύ καλά προετοιμασμένου στρατού και γυναικών και παιδιών», συμπλήρωσε.

«Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας με τον παλαιστινιακό λαό δεν συνέβη σε καμία άλλη στιγμή της ιστορίας. Στην πραγματικότητα, έχει ήδη συμβεί: όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει Εβραίους», υποστήριξε.

Οι δηλώσεις αυτές είναι μεταξύ των πιο επικριτικών που έχει διατυπώσει ποτέ ο Λούλα σχετικά με τη σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο 78χρονος ηγέτης είχε καταδικάσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική» ενέργεια.

Όμως, στη συνέχεια εμφανίστηκε πολύ επικριτικός απέναντι στη στρατιωτική εκστρατεία αντίποινων του Ισραήλ.

15:27 «Ήταν σαν την Ημέρα της Κρίσης» – Γιατρός περιγράφει την ισραηλινή επιδρομή στο Νάσερ

Ο Δρ Ahmed al-Moghrabi, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων στο νοσοκομείο Νάσερ, χαρακτηρίζει τον εαυτό του στο Al Jazeera τυχερό που γλίτωσε από τον θάνατο όταν οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο νοσοκομείο την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες έφτασαν στις εγκαταστάσεις περίπου στις 1:30 π.μ. και διέταξαν την άμεση εκκένωσή του.

Μισή ώρα αργότερα, βομβάρδισαν τον τρίτο όροφο, όπου ο al-Moghrabi βρισκόταν με την οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους ασθενείς.

«Ήταν σαν Ημέρα της Κρίσης. Κατάφερα να πάρω την οικογένειά μου μακριά από το νοσοκομείο μαζί με μερικά άλλα άτομα από το ιατρικό προσωπικό, ενώ το υπόλοιπο συνελήφθη», περιγράφει.

«Ρωτώ τους ηγέτες αυτού του κόσμου, πόσα βίντεο πρέπει να δείτε με εμάς να σκοτωνόμαστε; Να βλέπετε αυτή την πραγματική γενοκτονία να συμβαίνει μπροστά στα μάτια σας και τίποτα – μόνο σιωπή;», συμπληρώνει αγανακτισμένος.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι περίπου 200 ασθενείς παραμένουν μέσα στο νοσοκομείο.

Παλαιστίνιοι φτάνουν στη Ράφα μετά την εκκένωσή του Νάσερ

15:09 Το Ισραήλ αντιτίθεται στη «μονομερή» επιβολή παλαιστινιακού κράτους

Το Ισραήλ επισημοποίησε την αντίθεσή του σε αυτό που αποκαλεί «μονομερή αναγνώριση» της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης, λέγοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο Νετανιάχου ζήτησε από το υπουργικό του συμβούλιο να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα. Έτσι και έγινε.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αναφέρει σχετικά: «Το Ισραήλ απορρίπτει ευθέως τις διεθνείς υπαγορεύσεις σχετικά με μια μόνιμη συμφωνία με τους Παλαιστίνιους. Μια συμφωνία, εάν επιτευχθεί, θα προκύψει μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών, χωρίς προϋποθέσεις. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Μια τέτοια αναγνώριση στον απόηχο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου θα χορηγήσει μια τεράστια, άνευ προηγουμένου ανταμοιβή στην τρομοκρατία και θα αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία».

14:57 «Δεν έχουμε πού να πάμε» – Η Ντέιρ αλ-Μπάλαχ συνεχίζει να «αιμορραγεί»

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν αφού οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν με ρουκέτες το σπίτι της οικογένειας al-Twashi στο κέντρο της Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.

Ο Nassr al-Twashi, 18 ετών, ήταν μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Τρεις οικογένειες είχαν καταφύγει στο σπίτι τη στιγμή της επίθεσης.

Ο al-Twashi δήλωσε στο Al Jazeera: «Κοιμόμασταν. Η μητέρα μου άρχισε να κλαίει. Μας χτύπησαν συντρίμμια. Χτυπήθηκα από ένα θραύσμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το οποίο διαπέρασε τον αριστερό μου μηρό. Οι γείτονες τραυματίστηκαν σοβαρά. Οκτώ σπίτια επλήγησαν άμεσα, επειδή πρόκειται για μια πολύ πυκνή γειτονιά. Είναι φυσιολογικό για μένα να βλέπω τέτοιες φρικαλεότητες. Έχω συνηθίσει. Αλλά επίσης βρέχει. Τώρα, δεν έχουμε μέρος να πάμε και να καλυφθούμε από τον πόνο. Αυτό είναι οδυνηρό».

Το σπίτι που σύμφωνα με την οικογένεια χτυπήθηκε από τις ρουκέτες

14:44 Ζοζέπ Μπορέλ: «Βράζει» η Δυτική Όχθη

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζει ότι η κατάσταση στη Δυτική Όχθη βρίσκεται στα πρόθυρα «έκρηξης».

«Η Δυτική Όχθη είναι το πραγματικό εμπόδιο για τη λύση των δύο κρατών», λέει ο Μπορέλ από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Και προσθέτει: «Η Δυτική Όχθη βράζει… θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε στις παραμονές μιας μεγαλύτερης έκρηξης».

14:33 Ομιλία του Νετανιάχου σε Εβραίους ηγέτες στην Ιερουσαλήμ απόψε

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθύνει απόψε ομιλία στη Διάσκεψη των Προέδρων των Μεγάλων Εβραϊκών Οργανώσεων στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η ομιλία, μετά τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζακ Λιού, θα γίνει με φόντο τις αψιμαχίες μεταξύ του Νετανιάχου και του Τζο Μπάιντεν σχετικά με ένα παλαιστινιακό κράτος και μια πιθανή επιχείρηση των IDF στη Ράφα.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ανεκτικότητας, το οποίο δεν έχει ανοίξει ακόμη ως μουσείο αλλά φιλοξενεί εκδηλώσεις.

14:22 Παλαιστίνιος φέρεται να σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής των IDF στο Τουλκαρέμ

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη αναφέρει ότι ένας 19χρονος σκοτώθηκε από ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό στο Τουλκαρέμ.

Ο άνδρας ονομάζεται Ναμπίλ Άτα Μοχάμεντ Αμέρ. Δύο ακόμη άτομα φέρονται να έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά.

Οι πυροβολισμοί έγιναν εν μέσω βίαιων συγκρούσεων με τα στρατεύματα, αναφέρει το WAFA.

Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τις ισραηλινές αρχές μέχρι στιγμής.

14:14 Μέλη της B’Tselem στη Γάζα αφηγούνται τη φρίκη της ισραηλινής κακοποίησης

Η ισραηλινή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα B’Tselem αναφέρει ότι οι ερευνητές-μέλη της, Olfat al-Kurd, Khaled al-Azayzeh και Muhammad Sabah, έχουν χάσει πολλά μέλη της οικογένειάς τους από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Δύο από αυτούς έχασαν τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα και τώρα είναι εκτοπισμένοι. Παρ’ όλα αυτά, μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες και εικόνες για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν», αναφέρει η ομάδα.

Επίσης, μοιράζεται ένα βίντεο με Παλαιστίνιους που περιγράφουν τη φρικτή κακοποίηση που υπέστησαν κατά την κράτησή τους από το Ισραήλ και άλλους που μιλούν για τον αγώνα τους να ταΐσουν τα παιδιά τους σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη Χαν Γιουνίς.

14:00 Στρατιωτικό νοσοκομείο στη Ράφα εν μέσω ισραηλινών επιθέσεων

Nοσοκομείο που κατασκευάζεται για τους τραυματισμένους Παλαιστίνιους στη Ράφα (πηγή: Anadolu)

Καθώς τα κύρια νοσοκομεία στη Γάζα πολιορκούνται και τίθενται εκτός λειτουργίας, τα νοσοκομεία πεδίου αγωνίζονται να αντισταθμίσουν την απώλεια των υποδομών υγειονομικής περίθαλψης (πηγή: Anadolu)

Καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίζονται στην υπερπλήρη Ράφα, οι Παλαιστίνιοι αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη (πηγή: Anadolu)

13:44 Ο Ronen Tzur παραιτήθηκε από το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών

Ο Ronen Tzur, σύμβουλος επικοινωνίας του Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση αυτή, όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σε δήλωσή του στο Χ, αναφέρει: «Στη συνάντηση των οικογενειών των ομήρων που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, οι οικογένειες εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων του συνασπισμού σχετικά με τη συμμετοχή μου στη διαχείριση του Φόρουμ».

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι ορισμένες από τις οικογένειες δέχθηκαν απειλές κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Κνεσέτ και κατά τη διάρκεια συναντήσεων με μέλη του συνασπισμού.

«Σε αυτή τη δύσκολη και οδυνηρή στιγμή για τις οικογένειες, δεν σκοπεύω να επιτρέψω σε κανένα πολιτικό κόμμα να απειλήσει άμεσα ή έμμεσα τις οικογένειες των ομήρων και να τις καταστήσει θύματα αδίστακτων πολιτικών κομμάτων. Αποφασίστηκε με πλήρη συμφωνία ότι από εδώ και στο εξής, μια ομάδα οικογενειών που θα επιλεγεί από αυτές θα ηγείται των δραστηριοτήτων του Φόρουμ και η εθελοντική ομάδα θα συμβουλεύει τις οικογένειες», κατέληξε ο Ronen Tzur.

13:37 Κατάρ: Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει χωρίς προϋποθέσεις

Ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε ότι το Κατάρ πιστεύει πως ο τερματισμός του πολέμου «θα οδηγήσει στην επιστροφή των αιχμαλώτων στα σπίτια τους».

Δίνοντας το «παρών» στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, δήλωσε ότι «όταν πρόκειται για τη δολοφονία Παλαιστινίων, βλέπουμε ότι υπάρχει εγκατάλειψη της βασικής αρχής της αλήθειας, του δικαίου και του λάθους. Υπάρχει ανάγκη να εφαρμόζονται οι ίδιες αρχές σε όλες τις περιπτώσεις και καταστάσεις. Αυτή ήταν η θέση μας όταν έγινε ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και η θέση μας παρέμεινε η ίδια και την εφαρμόσαμε σε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».

13:23 Η Αίγυπτος κατασκευάζει μια οχυρωμένη νεκρή ζώνη κοντά στη Ράφα

Έναν μεγάλο τσιμεντένιο φράχτη στη Ράφα, κοντά στα σύνορά της με τη Γάζα, που θα είναι μια «ζώνη εφοδιασμού» για την παραλαβή βοήθειας προς τον θύλακα, κατασκευάζει η Αίγυπτος.

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βόρειου Σινά δήλωσε ότι η περιοχή που δημιουργείται περιλαμβάνει χώρους στάθμευσης για φορτηγά, αποθήκες, διοικητικά γραφεία και καταλύματα για τους οδηγούς.

Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι ετοιμάζει μια περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους, σε περίπτωση που μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα προκαλέσει έξοδο μέσω των συνόρων.

Σχολιάζοντας την οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται γύρω από τα σύνορα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, δήλωσε ότι «αυτό είναι πολύ υποθετικό».

«Ασχολούμαστε συνεχώς με τη συντήρηση των συνόρων μας, οπότε νομίζω ότι είναι βιαστικό να βγάζουμε συμπεράσματα για το τι συνιστούν αυτές οι δραστηριότητες», πρόσθεσε μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

13:11 Ο Νετανιάχου ζητά από το υπουργικό συμβούλιο να αντιδράσει στην πρόταση των ΗΠΑ για παλαιστινιακό κράτος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σκοπεύει να ζητήσει από το υπουργικό του συμβούλιο να εγκρίνει ψήφισμα που να αντιτίθεται στη μονομερή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Η δήλωση, που θα ζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει, απορρίπτει επίσης τις «διεθνείς ντιρεκτίβες».

Το ψήφισμα λέγεται ότι είναι μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιείται αυτήν την ώρα.

Σημειώνεται ότι το αίτημα προς την κυβέρνηση να ταχθεί κατά της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους από τρίτους, έρχεται μετά από δημοσίευμα της Washington Post ότι οι ΗΠΑ και οι Άραβες εταίροι σχεδίαζαν να δημοσιεύσουν μια πρόταση που θα έθετε ένα «σταθερό χρονοδιάγραμμα» για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.

Οι σκληροπυρηνικοί είχαν αντιμετωπίσει την αναφερόμενη πρόταση με οργή και ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ, είχε ζητήσει μια τέτοια δήλωση που να απορρίπτει την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

12:57 Νεότερα για τον βομβαρδισμό του αλ-Αμάλ στη Χαν Γιουνίς

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να στοχοποιούν και να πολιορκούν το νοσοκομείο αλ-Αμάλ για 27η ημέρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο στρατός βομβάρδισε τον τέταρτο όροφο του κτιρίου, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις υποδομές.

Επίσης, κατέστρεψε ένα κεντρικό δωμάτιο συντήρησης, ενώ οι πυροβολισμοί οδήγησαν στον εγκλωβισμό ενός ασθενούς, ο οποίος τελικά απομακρύνθηκε με δυσκολία.

«Ο ισραηλινός στρατός στοχεύει και δεξαμενές καυσίμων», τονίζεται σχετικά.

12:44 IFRC: Δραματική η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα

Η κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα είναι πέρα από κρίσιμη και το χάσμα μεταξύ των αναγκών και της υποστήριξης διευρύνεται, δηλώνει ο Jagan Chapagain, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Παράλληλα, επισημαίνει ότι λόγω της κατάστασης, πολλοί ευάλωτοι άνθρωποι στερούνται βασικών ιατρικών υπηρεσιών.

«Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα έχει υποφέρει αρκετά και η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί έναν από τους τελευταίους εναπομείναντες φάρους ελπίδας», υπογραμμίζει.

Και προσθέτει: «Υπενθυμίζω σε όλα τα μέρη ότι το δικαίωμα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη πρέπει να διατηρείται ακόμη και σε περιόδους συγκρούσεων. Για άλλη μια φορά, ζητώ ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση για τους εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το σωτήριο έργο τους».

12:32 Σε κελί απομόνωσης μεταφέρθηκε ο Μπαργκούτι

Ο ηγέτης της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, μεταφέρθηκε σε κελί απομόνωσης στη φυλακή Ayalon, παλαιότερα γνωστή ως φυλακή Ramla, σύμφωνα με τον Καντούρα Φαρές, τον επικεφαλής της Επιτροπής της Παλαιστινιακής Αρχής για τις Υποθέσεις Κρατουμένων,

Ο Φαρές πρόσθεσε ότι οι επανειλημμένες μεταγωγές του Μπαργούτι, ενώ εμποδίζουν τους δικηγόρους του να τον επισκεφτούν, εγείρουν φόβο για τη ζωή του και απαιτούν την παρέμβαση των διεθνών οργανισμών και των αρμόδιων τοπικών φορέων.

Επιφανής ηγέτης της πρώτης και της δεύτερης Ιντιφάντα, ο Μπαργούτι καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο για πέντε κατηγορίες δολοφονίας το 2004. Η Χαμάς έχει επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωσή του.

12:20 Οι IDF ισχυρίζονται ότι βομβάρδισαν τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στο χωριό Γιαρούν του νότιου Λιβάνου σήμερα το πρωί.

Μάλιστα, δίνουν στη δημοσιότητα πλάνα από τις αεροπορικές επιδρομές.

«Τα στρατεύματα βομβάρδισαν επίσης περιοχές στην Alma ash-Shab και την Dhayra για να απομακρύνουν τις απειλές», προσθέτουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

12:12 Το ιατρικό προσωπικό στη Ράφα έχει εξαντληθεί – Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

«Κατά τις ολονύκτιες επιθέσεις στη Ράφα, είδαμε τη φρίκη των εκτοπισμένων Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να βρουν καταφύγια στην πόλη, όπου διατάχθηκαν να εκκενώσουν και τους είπαν ότι θα ήταν «ασφαλής ζώνη», μόνο και μόνο για να βρεθούν στο στόχαστρο και να σκοτωθούν μέσα στα σπίτια τους», περιγράφει από τη Ράφα ο Hani Mahmoud του Al Jazeera.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, επτά μέλη μιας οικογένειας τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο al-Najjar. «Το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο και δεν είναι εξοπλισμένο για να υποδεχθεί τόσο μεγάλο αριθμό τραυματιών», επισημαίνει.

«Επίσης, υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού και έλλειψη ιατρικών υλικών, γεγονός που αφήνει κυριολεκτικά τους ανθρώπους να κείτονται στα πατώματα των νοσοκομείων για ώρες, περιμένοντας βοήθεια. Το Ισραήλ έχει θέσει περιορισμούς στην παράδοση της βοήθειας επιδεινώνοντας την έλλειψη, καταλήγει ο δημοσιογράφος.

11:58 Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου για την επιχείρηση στη Ράφα

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επαναλαμβάνει πως πρόθεσή του είναι να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

«Οποιοσδήποτε θέλει να μας εμποδίσει να διεξαγάγουμε επιχείρηση στη Ράφα μας λέει στην πραγματικότητα να χάσουμε τον πόλεμο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε στην απαίτηση αυτή», τονίζει.

Σημειώνεται ότι έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, και από τις ΗΠΑ, τον βασικό σύμμαχο του Ισραήλ, για τους αμάχους, στην πλειονότητά τους εκτοπισμένους, που έχουν βρει καταφύγιο στην πόλη αυτή, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Ράφα μετά από ισραηλινό χτύπημα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:44 Τουλάχιστον 28.775 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα νέο απολογισμό 28.985 νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πρόσθεσε επίσης ότι στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών σκοτώθηκαν 127 άνθρωποι, ενώ ακόμη 205 τραυματίστηκαν.

Οι τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχονται σε 68.883.

11:35 Μοχάμαντ Σταγιέχ: Ο κόσμος πρέπει να ξεχάσει την 7η Οκτωβρίου

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Σταγιέχ, δηλώνει ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την ενότητα με τη Χαμάς και ενδέχεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την οργάνωση στη Μόσχα στις 26 Φεβρουαρίου.

«Η Ρωσία έχει προσκαλέσει όλες τις παλαιστινιακές παρατάξεις που θα συναντηθούν στις 26 του μήνα στη Μόσχα. Θα δούμε αν η Χαμάς είναι έτοιμη να μας συναντήσει», αναφέρει μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Και προσθέτει: «Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε. Αν η Χαμάς δεν είναι, τότε αυτό είναι μια διαφορετική ιστορία. Χρειαζόμαστε την παλαιστινιακή ενότητα. Η Χαμάς πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις».

Ερωτηθείς αν πρέπει η Αρχή να έχει κοινό σκοπό με μία οργάνωση, που διέπραξε φρικαλεότητες στις 7 Οκτωβρίου, ο Σταγιέχ αναφέρει ότι ο κόσμος πρέπει να ξεχάσει ότι έγινε η σφαγή.

«Δεν πρέπει να συνεχίσει κανείς να επικεντρώνεται στην 7η Οκτωβρίου», τονίζει.

11:24 Οι Παλαιστίνιοι καλούν σε αναθεώρηση των χωρών για κατάπαυση του πυρός

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής καλεί τις χώρες, που απέρριψαν τις εκκλήσεις, να υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα και να επανεξετάσουν τη στάση τους.

«Το υπουργείο καταδικάζει τη θέση αυτών των κρατών, τα οποία δεν έχουν ασκήσει καμία πραγματική πίεση στον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση και ζητάται «να διασφαλίσουν ότι θα επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

11:11 Το γραφείο του Νετανιάχου διαψεύδει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τις ΗΠΑ

Επικαλούμενη πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες, η Israel Hayom αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει μια «de facto» συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν μονομερώς ένα κράτος και το Ισραήλ θα αντιτείνει ότι μια μόνιμη συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων, δημιουργώντας έτσι ένα άνοιγμα για συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε ένα παλαιστινιακό κράτος.

Η πηγή επισημαίνει την καθυστερημένη αντίδραση του Νετανιάχου σε δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ σταθμίζουν την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, ως απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός έχει παραιτηθεί από τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας διέψευσε το δημοσίευμα της Israel Hayom, χαρακτηρίζοντάς το «fake news».

10:58 Υπουργείο Υγείας: Εκτός λειτουργίας το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας τέθηκε «εντελώς εκτός λειτουργίας», επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στο Reuters, στο Νάσερ υπάρχουν τέσσερις ομάδες γιατρών, δηλαδή 25 μέλη του προσωπικού.

Παλαιστίνιοι τραυματίες στον διάδρομο του νοσοκομείου Νάσερ

10:45 Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να παρακάμψουν τους δικούς τους κανόνες που μπλοκάρουν τη χρηματοδότηση της ΠΑ

Σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τη νομοθεσία που εμποδίζει την αποστολή χρημάτων στην Παλαιστινιακή Αρχή, φοβούμενες ότι τα χρήματά της εξαντλούνται και μπορεί να καταρρεύσει.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το δημοσίευμα, οι Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι η ΠΑ θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.

«Αν συμβεί αυτό, θα γίνει ευάλωτη στους εξτρεμιστές και θα χάσει την ικανότητα να κυβερνήσει τη Δυτική Όχθη, για να μην πούμε ότι δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει τη μεταπολεμική Γάζα ή να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που οι ΗΠΑ λένε ότι είναι απαραίτητες για να αναλάβει τον διευρυμένο ρόλο της», εξηγούν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η εφημερίδα δεν αναφέρει πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να παρακάμψει τον νόμο Taylor Force Act, ο οποίος απαγορεύει την άμεση χρηματοδότηση της ΠΑ λόγω των ποσών που καταβάλλει η Ραμάλα στους καταδικασμένους για τρομοκρατία και στις οικογένειές τους.

Η ΠΑ έχει αρνηθεί να δεχτεί οποιαδήποτε ισραηλινή μεταφορά φόρων λόγω της επιμονής του υπουργού Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, να παρακρατεί κονδύλια που προορίζονται για τη Γάζα. Μια συμφωνία για τη μεταφορά των χρημάτων μέσω της Νορβηγίας παραμένει στον πάγο, υπενθυμίσει η WSJ.

10:37 Το Ισραήλ φέρεται να βομβαρδίζει πόλη στο νότιο Λίβανο

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι η νότια πόλη Μπέιτ Λιφ δέχεται βομβαρδισμούς από το πυροβολικό του Ισραήλ.

Μέχρι στιγμής οι IDF δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο για την αναφερόμενη επίθεση.

10:28 Οι οικογένειες των ομήρων σκέφτονται να στείλουν αντιπρόσωπο στις συνομιλίες στο Κάιρο

Ο Rotem Cooper, που συμμετείχε μαζί με άλλους συγγενείς ομήρων στην προσπάθεια να παρακάμψουν την κυβέρνηση και να κανονίσουν κρυφά την είσοδο φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας με την ελπίδα να τα μεταφέρουν στους αιχμαλώτους, δηλώνει στο Channel 12 ότι οι οικογένειες σκέφτονται να στείλουν τοv δικό τους εκπρόσωπο στις συνομιλίες στο Κάιρο.

«Σκεφτόμαστε να στείλουμε ίσως έναν εκπρόσωπο στο Κάιρο, μόνοι μας», λέει ο Cooper, που μένει στην Καλιφόρνια και ο πατέρας του είναι από τους γηραιότερους ομήρους της Χαμάς.

Ο ίδιος δηλώνει ότι οι οικογένειες δεν πιστεύουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην ίδια σελίδα με αυτές όταν πρόκειται να θέσει τους ομήρους σε προτεραιότητα.

«Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση, ειδικά ο επικεφαλής της, αμφιταλαντεύεται για το θέμα, όπως φαίνεται λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες τίθενται πάνω από τους ομήρους», τονίζει.

Επίσης, σημειώνει ότι άρχισε να συγκροτεί το σχέδιο για την αποστολή των φαρμάκων ήδη από τις 8 Οκτωβρίου και ότι στάλθηκαν αρκετές αποστολές, αν και δεν έχουν τρόπο να γνωρίζουν αν κάποιο από τα φάρμακα έφτασε πράγματι στους ομήρους.

Εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων

10:14 ΠΟΥ: Εκτός λειτουργίας το Νάσερ – 200 ασθενείς παραμένουν στο εσωτερικό του

Το νοσοκομείο Νάσερ, που βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία, σταμάτησε να λειτουργεί σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

«Τόσο χθες όσο και προχθές, δεν επετράπη στην ομάδα του ΠΟΥ να εισέλθει στο νοσοκομείο για να εκτιμήσει τις συνθήκες των ασθενών και τις ιατρικές ανάγκες, παρά το γεγονός ότι έφτασε στον περίβολό του για να παραδώσει καύσιμα μαζί με τους εταίρους», αναφέρει σε δήλωσή του στο X.

Ο ίδιος σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 200 ασθενείς στο νοσοκομείο και τουλάχιστον 20 από αυτούς πρέπει να παραπεμφθούν επειγόντως σε άλλα νοσοκομεία για να λάβουν υγειονομική περίθαλψη.

«Η ιατρική παραπομπή είναι δικαίωμα κάθε ασθενούς. Το κόστος των καθυστερήσεων θα πληρωθεί από τις ζωές των ασθενών».

Το νοσοκομείο Νάσερ, στην πόλη Χαν Γιουνίς, ήταν η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση που λειτουργούσε στη Γάζα και το τελευταίο από τα δεκάδες ιατρικά συγκροτήματα που έχει βάλει στο στόχαστρό του το Ισραήλ.

10:04 Στα πρόθυρα του λιμού η Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παλεύουν με την ανεπαρκή προμήθεια λαχανικών και ειδών διατροφής, καθώς οι ισραηλινοί περιορισμοί έχουν παρεμποδίσει την παράδοση βοήθειας στον θύλακα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, τον Δεκέμβριο, σχεδόν το 40% του πληθυσμού βρισκόταν σε «άμεσο κίνδυνο λιμού», ξεπερνώντας σήμερα το μισό και πλέον του πληθυσμού.

Η βοήθεια που φτάνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν επαρκεί για όλον τον κόσμο, ο οποίος αναγκάζεται να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις συνήθεις προμήθειες τροφίμων.

Την ίδια ώρα, δραματική είναι η κατάσταση όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, καθώς τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους και τα λύματα υπερχειλίζουν.

09:52 Κόκκινο βάφτηκε συντριβάνι της Ιερουσαλήμ

Το νερό σε ένα σιντριβάνι, σε κεντρική πλατεία της Ιερουσαλήμ, έξω από την επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, βάφτηκε κόκκινο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες μάχες στη Γάζα και την άρνησης για επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μια πινακίδα που τοποθετήθηκε δίπλα στο σιντριβάνι  γράφει: «Αρκετά χύθηκε αίμα, μια συμφωνία είναι στο τραπέζι».

09:40 PRCS: Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν το νοσοκομείο αλ-Αμάλ στη Χαν Γιουνίς

Οι ΙDF έχουν βάλει στο στόχαστρο τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου αλ-Αμάλ, στην πόλη Χαν Γιουνίς, βομβαρδίζοντάς το, αναφέρει η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ωστόσο, δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται και εισβάλλει σε ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

09:31 IDF: Νεκροί δεκάδες μαχητές της Χαμάς σε όλη τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές της Χαμάς και κατέσχεσε μια μεγάλη κρύπτη όπλων σε όλη τη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, δεκάδες τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων», τονίζουν οι IDF.

Σημειώνεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν μέσα και γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ.

Το Σάββατο, ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν μεταξύ άλλων διοικητές του νοσοκομείου και υγειονομικό προσωπικό.

Το Νάσερ είναι το τελευταίο νοσοκομείο που λειτουργεί στη νότια Γάζα.

09:19 Στις ακροάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου η Παλαιστίνη

Η Παλαιστίνη πρόκειται να καταθέσει αύριο (19/2) στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, σχετικά με την υπόθεση που εξετάζει τις νομικές επιπτώσεις της κατοχής των εδαφών της από το Ισραήλ.

Οι ακροάσεις δεν αφορούν τη μήνυση για γενοκτονία, που κατέθεσε η Νότια Αφρική, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Παλαιστίνη είναι η πρώτη από τις 52 χώρες, μεταξύ αυτών η Νότια Αφρική και οι ΗΠΑ, και τους τρεις διεθνείς οργανισμούς που έχουν προγραμματιστεί να καταθέσουν κατά του Ισραήλ.

09:09 Χάμας: Ο Νετανιάχου «εξακολουθεί να παίζει παιχνίδια»

Ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο Νετανιάχου «εξακολουθεί να παίζει παιχνίδια» σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

«Το κύριο σημείο διαφωνίας είναι ο Νετανιάχου και τα παιχνίδια του», ανέφερε από τη Βηρυτό. Και πρόσθεσε: «Προσπαθεί να μην έχει καμία διευθέτηση ή συμφωνία. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Ο Χαμντάν επανέλαβε ότι ο επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ήταν θετικός στις διαπραγματεύσεις και πρόθυμος να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.

08:58 Έποικοι πυρπολούν οχήματα στη Δυτική Όχθη

Οι κάτοικοι της Turmus Ayya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αναφέρουν ότι Εβραίοι έποικοι εισήλθαν στην πόλη, που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ραμάλα, κατά τη διάρκεια της νύχτας και πυρπόλησαν οχήματα.

Επίσης, σύμφωνα με την Haaretz, έγραψαν με σπρέι συνθήματα μίσους σε τοίχους της πόλης. Το WAFA αναφέρει ότι επιτέθηκαν επίσης στις περιουσίες των κατοίκων.

08:50 Τρεις νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό στην az-Zawayda

Οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic μεταδίδουν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην περιοχή az-Zawayda στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ένας ισραηλινός βομβαρδισμός ενός σπιτιού στη συνοικία Sheikh Radwan στην πόλη της Γάζας φέρεται επίσης να σκότωσε τουλάχιστον ένα άτομο και να τραυμάτισε κι άλλους ανθρώπους, αναφέρουν.

08:42 Οι ΗΠΑ απειλούν να ασκήσουν για τρίτη φορά βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Οι ΗΠΑ απειλούν να ασκήσουν για ξανά το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτουν για να εμποδίσουν την έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδίου απόφασης που καλεί να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, κείμενο για το οποίο η Αλγερία ζητά να διεξαχθεί ψηφοφορία μεθαύριο, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων, η Αλγερία, που ανέλαβε την πρωτοβουλία έπειτα από την απόφαση στα τέλη Ιανουαρίου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη που αξίωσε το Ισραήλ να αποτρέψει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία μεθαύριο, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πιο πρόσφατη εκδοχή του κειμένου, η οποία περιήλθε σε γνώση του AFP χθες και για την οποία ζητεί να διεξαχθεί ψηφοφορία η Αλγερία, «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που πρέπει να τηρηθεί από όλα τα μέρη», την ώρα που οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακο σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 28.858 άμαχους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το σχέδιο απόφασης απορρίπτει «τον εξαναγκαστικό εκτοπισμό του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού» και απαιτεί να σταματήσει αμέσως αυτή η «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ζητεί ακόμη την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ψηφοφορίας και αν φθάσουμε σε ψηφοφορία για το τρέχον σχέδιο, δεν θα υιοθετηθεί», προειδοποιεί η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς πως θα ασκηθεί βέτο.

08:36 Δεκάδες νεκροί σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Σχεδόν 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο σε βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού του Ισραήλ σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σπίτια βομβαρδίστηκαν από μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους πολυκατοικία στη Ντέιρ αλ Μπάλα (στα κεντρικά) και αγροικία στην οποία είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι στα όρια της Ράφας (στα νότια), με τρεις και επτά άμαχους αντίστοιχα να χάνουν τη ζωή τους.

Αναφέρθηκαν επίσης βομβαρδισμοί του πυροβολικού στην Μπέιτ Χανούν (στα βόρεια) και αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας.

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφεραν πως κατά τα ως τώρα στοιχεία συνολικά τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες του WAFA.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού περιορίστηκε να πει πως οι πληροφορίες αυτές ερευνώνται.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024