Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Παραληρηματικά τα αιτήματα της Χαμάς» λέει ο Νετανιάχου - Είπε στον Μπάιντεν ότι θα εισβάλουν στη Ράφα

Live: «Παραληρηματικά τα αιτήματα της Χαμάς» λέει ο Νετανιάχου – Είπε στον Μπάιντεν ότι θα εισβάλουν στη Ράφα

Δείτε live τις εξελίξεις - Νέες φονικές επιθέσεις στην κεντρική Γάζα - Καταγγελίες για βασανιστήρια σε Παλαιστίνιους κρατούμενους - Δυναμική αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, το μεγαλύτερο λειτουργικό ιατρικό συγκρότημα της Γάζας, παραμένει υπό κατάληψη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν δεκάδες συλλήψεις.

Η Αίγυπτος διαψεύδει δημοσιεύματα ότι δημιουργεί μια ουδέτερη ζώνη κοντά στα σύνορά της με τη Γάζα για να φιλοξενήσει έως και 100.000 Παλαιστίνιους.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια δηλώνει ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες εκεχειρίας, τονίζοντας ότι δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από μια πλήρη παύση της επίθεσης.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν για «καταστροφικές» συνέπειες μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι ελπίζει ότι το Ισραήλ «δεν θα προβεί σε μαζική χερσαία εισβολή» στην περιοχή στη νότια Λωρίδα.

Δείτε live

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο in

04:05 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ψηφίσει την Τρίτη το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός

Η Αλγερία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΣΑΗΕ) να ψηφίσει το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός την Τρίτη το πρωί, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Al Jazeera Arabic.

Τα περισσότερα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φέρονται να υποστηρίζουν το ψήφισμα που πρότεινε η Αλγερία, αλλά οι διαπραγματεύσεις για να προσπαθήσουν να πείσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να το υπερψηφίσουν, συνεχίζονται. Πολλές χώρες όπως η Ιρλανδία, αναφέρθηκαν στο δικαίωμα βέτο των 5 μελών του ΣΑ ως «αναχρονιστικό».

03:45 «Εντατικοί βομβαρδισμοί» στη βόρεια Μπέιτ Χανούν της Γάζας

Στόχος ισραηλινών επιθέσεων ήταν επίσης η Μπέιτ Χανούν και η πόλη της Γάζας στη βόρεια Γάζα το Σάββατο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Σύμφωνα με το Wafa: Οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις έπληξαν την οδό Al-Sekka και τη γειτονιά αλ-Ζαϊτούν στην πόλη της Γάζας. «Εντατικοί βομβαρδισμοί» από το ισραηλινό πυροβολικό αναφέρθηκαν στην Μπέιτ Χανούν. Το Wafa δεν ανέφερε αν οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν τραυματισμούς ή θανάτους.

Τα επίσημα στοιχεία για τους θανάτους και τους τραυματισμούς από τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας έχουν επηρεαστεί από τη σημαντικά περιορισμένη ικανότητα των υπηρεσιών υγείας και επειγόντων περιστατικών εκεί.

03:20 Η Ινδία λέει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να έχει «υπόψη του τις απώλειες αμάχων» στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Subrahmanyam Jaishankar προέτρεψε το Ισραήλ να τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στη συνεχιζόμενη επίθεσή του στη Γάζα.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο Jaishankar δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα έπρεπε να έχει μεγάλη προσοχή στις απώλειες αμάχων» και ζήτησε έναν «βιώσιμο ανθρωπιστικό διάδρομο για την παροχή ανακούφισης».

Επανέλαβε τη θέση της Ινδίας ότι «η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν τρομοκρατία» και δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιστραφούν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι στη Γάζα.

02:55 «Ζώνη εφοδιασμού και διοικητικά γραφείο δημιουργούνται στα σύνορα με τη Γάζα» λέει η Αίγυπτος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου δηλώνει ότι ενώ η χώρα του θα αντιμετωπίσει τους αμάχους με ανθρωπιστικό τρόπο, ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων παραμένει απαράδεκτος. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να παρέχουμε ασφαλείς περιοχές ή εγκαταστάσεις, αλλά απαραιτήτως αν αυτή ήταν μια περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε με την ανθρωπιά που είναι απαραίτητη», λέει ο Σαμέχ Σούκρι στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει προετοιμάσει μια περιοχή στα σύνορα με τη Γάζα που θα μπορούσε να φιλοξενήσει Παλαιστίνιους σε περίπτωση που μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα προκαλέσει έξοδο μέσω των συνόρων. Πηγές περιέγραψαν αυτό ως μια κίνηση έκτακτης ανάγκης. Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι κάνει τέτοιες προετοιμασίες.

«Οι ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν μια ζώνη εφοδιασμού για την υποδοχή βοήθειας» λέει ο Κυβερνήτης του Βορείου Σινά

«Αυτό είναι πολύ υποθετικό. Ασχολούμαστε συνεχώς με τη συντήρηση των συνόρων μας, οπότε νομίζω ότι είναι βιαστικό να βγάζουμε συμπεράσματα για το τι συνιστούν αυτές οι δραστηριότητες», λέει ο Σούκρι για την οικοδομική δραστηριότητα που παρατηρείται γύρω από τα σύνορα.

02:30 Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα επιτέθηκαν με διατρητικές ρουκέτες Yassin-107 κατά οχημάτων

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο, ότι σε συνεργασία με τις Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης πραγματοποίησαν επίθεση με πυραύλους τύπου 107 κατά της γραμμής ανεφοδιασμού του εχθρού στον νότιο άξονα της πόλης της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους: «Σε συνεργασία με τις Ταξιαρχίες Εθνικής Αντίστασης, πραγματοποιήσαμε μια πυραυλική επίθεση τύπου 107 κατά της γραμμής ανεφοδιασμού του εχθρού στο νότιο άξονα της πόλης της Γάζας και οι μαχητές μας επιβεβαίωσαν ότι πέτυχαν άμεσα και ακριβή χτυπήματα». Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ότι οι δυνάμεις τους στόχευσαν το στρατιωτικό σημείο ελέγχου Σάλεμ, δυτικά της πόλης Τζενίν, με βαρύ καταιγισμό πυρών.

02:27 Τους 158 έφτασαν οι Παλαιστίνοι που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας το Σάββατο

02:10 Ξεπέρασαν τις 7.000 οι συλλήψεις στην Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Αρχή για τις υποθέσεις των κρατουμένων και των πρώην κρατουμένων και η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων ανακοίνωσαν ότι οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περίπου 7.060 πολίτες από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, από την έναρξη της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 7 του περασμένου Οκτωβρίου.

Η Επιτροπή και η Λέσχη Κρατουμένων δήλωσαν, σε κοινή ανακοίνωση το Σάββατο, ότι αυτός ο απολογισμός των συλλήψεων περιλαμβάνει όσους συνελήφθησαν από τα σπίτια τους, μέσω στρατιωτικών σημείων ελέγχου, όσους αναγκάστηκαν να παραδοθούν υπό πίεση, όσους κρατήθηκαν όμηροι, όσους κρατήθηκαν υπό κράτηση από την κατοχή και όσους αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συλλήψεις συνοδεύτηκαν από παρενοχλήσεις και ξυλοδαρμούς πολιτών, εκτός από εκτεταμένες δολιοφθορές και καταστροφές σπιτιών πολιτών, καθώς και κατασχέσεις χρημάτων και οχημάτων.

01:45 «Το Ισραήλ προσπαθεί να ακυρώσει την συμφωνία του Παρισιού χωρίς να πληρώσει το τίμημα»

Πηγή της αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας αποκάλυψε στο Al Mayadeen ότι «η ισραηλινή κατοχή προσπαθεί να ξεφουσκώσει το περιεχόμενο του εγγράφου (της Συμφωνίας) του Παρισιού και να επιτύχει πρόοδο στην ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων χωρίς να πληρώσει το τίμημα που απαιτεί η Αντίσταση».

Το Έγγραφο των Παρισίων συνεπαγόταν μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων σε τρία στάδια, αλλά η πρόταση δεν ικανοποιούσε τους όρους της Αντίστασης, καθώς παραμελούσε τις απαιτήσεις για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση από τη Γάζα. Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στους διαμεσολαβητές την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι είχε προσεγγίσει την πρόταση θετικά και συμπεριέλαβε τροποποιήσεις που θεωρούσε αδιαπραγμάτευτες.

Οι αλλαγές που εισήχθησαν περιλάμβαναν μια συνολική και πλήρη κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό της επίθεσης, την εξασφάλιση ανακούφισης, στέγασης και ανοικοδόμησης, εκτός από την άρση της πολιορκίας της Γάζας και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.

01:20 Απαισιόδοξος ο πρωθυπουργός του Κατάρ και μεσολαβητής για την πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός

Ζητώντας επιτακτικά την επιτάχυνση των συνομιλιών για την εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός πριν από τις 10 Μαρτίου, που σηματοδοτεί την έναρξη του ιερού μήνα των μουσουλμάνων, του Ραμαζανιού, ο πρωθυπουργός του Κατάρ τόνισε ότι ο χρόνος τελειώνει.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς «δεν φαίνεται πολλά υποσχόμενη».

Αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα δει μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών να επιτυγχάνεται σύντομα, είπε επίσης ότι «το μοτίβο των τελευταίων ημερών δεν είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο. Θα παραμένουμε πάντα αισιόδοξοι, θα παραμένουμε πάντα πιεστικοί».

01:00 Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ Τ. Hanegbi για την Χεζμπολάχ

Αναφερόμενος στις μάχες στα βόρεια της χώρας, ο Hanegbi είπε ότι το Ισραήλ απαιτεί από τη Χεζμπολάχ να απομακρυνθεί σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ. «Τα 10 χιλιόμετρα είναι το ελάχιστο που υποστηρίζουμε. Θα το πετύχουμε αυτό είτε μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας, για την οποία είμαι επιφυλακτικός, αλλά υπάρχουν κάποιοι που είναι αισιόδοξοι. Δεν θα δεχθούμε να επιστρέψει η Χεζμπολάχ στα σύνορα» δήλωσε.

Στη συνέντευξη, ο Hanegbi υποστήριξε ότι οι IDF επιχειρούν στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Συρία. «Διεξάγουμε πόλεμο σε επτά αρένες εκεί και όχι μόνο εδώ: Ιουδαία και Σαμάρεια, Γάζα, Λίβανο, Συρία, Ιράν, Ιράκ και Υεμένη. Επτά αρένες στις οποίες επιχειρεί ο Ισραηλινός στρατός. Χαιρετίζω τις απίστευτες ικανότητες των IDF, της Shin Bet και της Mossad σε αυτή τη μοναδική εκστρατεία», είπε.

00:40 Ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια «πρόταση για την επόμενη μέρα» αυτή την εβδομάδα, λέει ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Tzachi Hanegbi, σε συνέντευξή του στο Kan 11, δήλωσε πως «Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα διατυπώσει μια συμφωνημένη πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την επόμενη ημέρα στη Γάζα. Δεν μας ενδιαφέρει να διαχειριστούμε τις ζωές 2,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα. Γι’ αυτό θα θέλαμε, μαζί με τις αραβικές χώρες που ανήκουν στον κύκλο της ειρήνης και τις ΗΠΑ, να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου οι Παλαιστίνιοι θα κάνουν την πολιτική διοίκηση της λωρίδας χωρίς το Ισραήλ».

«Είναι αυτό δυνατόν;» αναρωτήθηκε.  «Θα το μάθουμε μόνο μετά τη Χαμάς. Προς το παρόν, κανείς δεν θα σηκωθεί και δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την εκδίωξη της Χαμάς εκτός από εμάς» ανέφερε.

Απαντώντας στις αμερικανικές προσπάθειες για ένα χρονοδιάγραμμα προς ένα παλαιστινιακό κράτος, ο Hanegbi είπε ότι «το να μιλάμε για αυτό το θέμα είναι σαν να δίνουμε μια ανταμοιβή σε αυτούς που μας δολοφόνησαν, μας έσφαξαν και μας βίασαν. Ουσιαστικά, δεν θα συμφωνήσουμε στην παλαιστινιακή κυριαρχία. Υπάρχει πλήρης συναίνεση σε αυτό το θέμα μεταξύ της πλειοψηφίας του κοινού».

00:20 Το Ισραήλ καταφέρεται κατά της Ν. Αφρικής μετά την απόρριψη από το Διεθνές Δικαστήριο του αιτήματος να περιοριστεί η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ανακοίνωση με την οποία κατακεραυνώνει τη Νότια Αφρική μετά την απόρριψη από το Διεθνές Δικαστήριο του Ισραήλ του αιτήματος της Πρετόριας να διατάξει τον περιορισμό των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα. «Η αποτυχημένη προσπάθεια της Νότιας Αφρικής να υπονομεύσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τους πολίτες του από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς παρέχει περαιτέρω αποδείξεις ότι οι ισχυρισμοί της είναι αβάσιμοι και ανυπόστατοι», αναφέρει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στην κατηγορία της Νότιας Αφρικής για «γενοκτονία» κατά του Ισραήλ.

Το υπουργείο συνεχίζει κατηγορώντας τη Νότια Αφρική ότι «χρησιμεύει ως ο νομικός βραχίονας της Χαμάς» και «εργάζεται για την προώθηση των συμφερόντων αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης».«Το Ισραήλ ενεργεί και θα συνεχίσει να ενεργεί με βάση το δικαίωμά του να προστατεύσει τους πολίτες του και να απελευθερώσει τους ομήρους, παραμένοντας παράλληλα προσηλωμένο στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, διευκολύνοντας τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη βλάβη σε μη εμπλεκόμενους πολίτες», προσθέτει η ανακοίνωση.

23:59 Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας λέει ότι δεν θα υποστηρίξει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους

Ο Έλι Κοέν, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, δήλωσε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα υποστηρίξει καμία ειρηνευτική συμφωνία αν αυτή οδηγήσει σε παλαιστινιακό κράτος.

Νωρίτερα, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε την αντίθεσή του στη λύση των δύο κρατών και σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

«Δεν θα υποκύψουμε στις διεθνείς υπαγορεύσεις όσον αφορά μια μελλοντική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

23:50 Άνδρας πυροβολήθηκε κοντά στην Ιερουσαλήμ σε ισραηλινή επιδρομή

Οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο άνδρας πυροβολήθηκε στο πόδι μετά από ισραηλινή επιδρομή στον καταυλισμό.

23:41 Εισέβαλαν στη Χεβρώνα οι ισραηλινές δυνάμεις – Έβαλαν φωτιά σε σπίτι

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στη Χεβρώνα και έβαλαν φωτιά σε σπίτι.

Δείτε βίντεο:

23:32 Την επόμενη εβδομάδα ο ο Νετανιάχου θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια πρόταση για τη μεταπολεμική Γάζα στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον Χανέγκμπι

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι, σε συνέντευξή του στο Kan 11, δήλωσε: «Την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα διαμορφώσει μια συμφωνημένη πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την επόμενη ημέρα (σ.σ. στη Γάζα)».

Σύμφωνα με τον Χανέγκμπι: «Δεν μας ενδιαφέρει να διαχειριστούμε τις ζωές 2,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα. Γι’ αυτό θα θέλαμε, μαζί με τις αραβικές χώρες που ανήκουν στον κύκλο της ειρήνης και τις ΗΠΑ, να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου οι Παλαιστίνιοι θα έχουν την πολιτική διοίκηση της Λωρίδας χωρίς το Ισραήλ».

«Είναι αυτό δυνατόν;», αναρωτήθηκε. «Θα το μάθουμε μόνο μετά τη Χαμάς. Προς το παρόν, κανείς δεν θα σηκωθεί και δεν θα αναλάβει την ευθύνη για την εκδίωξη της Χαμάς εκτός από εμάς», τόνισε.

Απαντώντας στις αμερικανικές προσπάθειες για ένα χρονοδιάγραμμα προς ένα παλαιστινιακό κράτος, ο Χανέγκμπι είπε ότι «το να μιλάμε για αυτό το θέμα είναι σαν να δίνουμε μια ανταμοιβή σε αυτούς που μας δολοφόνησαν, μας έσφαξαν και μας βίασαν. Ουσιαστικά, δεν θα συμφωνήσουμε στην παλαιστινιακή κυριαρχία. Υπάρχει πλήρης συναίνεση σε αυτό το θέμα μεταξύ της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης».

Σε «επτά αρένες» πολεμούν οι IDF

Ο Χανέγκμπι δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν έχει σταματήσει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα. «Ξέρουμε ότι αν 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα πεθάνουν από πείνα και δίψα, θα σταματήσει ο πόλεμος για εμάς», είπε.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλεια του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τη θέση του υπουργού του πολεμικού συμβουλίου Γκάντι Έισενκοτ σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ, αλλά σημείωσε ότι άκουσε τον υπουργό Μπένι Γκαντζ να λέει ότι απορρίπτει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Αναφερόμενος στις μάχες στα βόρεια της χώρας, ο Χανέγκμπι είπε ότι το Ισραήλ απαιτεί από τη Χεζμπολάχ να απομακρυνθεί σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.

«Τα 10 χιλιόμετρα είναι το ελάχιστο που υποστηρίζουμε. Θα το πετύχουμε αυτό είτε μέσω μιας πολιτικής συμφωνίας, για την οποία είμαι επιφυλακτικός, αλλά υπάρχουν κάποιοι που είναι αισιόδοξοι είτε στρατιωτικά. Δεν θα δεχθούμε να επιστρέψει η Χεζμπολάχ στα σύνορα», τόνισε.

Στη συνέντευξη, ο Χανέγκμπι υποστήριξε ότι οι IDF επιχειρούν στο Ιράκ, την Υεμένη και τη Συρία.

«Διεξάγουμε πόλεμο σε επτά αρένες εκεί και όχι μόνο εδώ: Ιουδαία και Σαμάρεια (σ.σ. τη Δυτική Όχθη), Γάζα, Λίβανο, Συρία, Ιράν, Ιράκ και Υεμένη. Επτά αρένες στις οποίες επιχειρούν οι IDF. Χαιρετίζω τις απίστευτες ικανότητες των IDF, της Σιν Μπετ και της Μοσάντ σε αυτή τη μοναδική εκστρατεία», είπε.

23:23 «Έχουμε χάσει τα λογικά μας;»: Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε για την σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα

Αντιδρώντας σε προηγούμενες αναφορές για σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα πραγματοποιηθούν χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Ράφα, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών Φραντσέσκα Αλμπανέζε λέει ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε «άλλη μια Νάκμπα».

«Η Ράφα στέκεται ως η τελευταία γραμμή της παλαιστινιακής ύπαρξης στη Γάζα, εν μέσω της αμείλικτης αγωνίας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι εκεί. «Έχουμε πραγματικά χάσει τα λογικά μας;», έγραψε η ίδια στο Χ.

Η Νάκμπα ή «Καταστροφή» αναφέρεται στην εθνοκάθαρση της Παλαιστίνης και τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της παλαιστινιακής κοινωνίας το 1948.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της Αλμπανέζε:

23:14 Η Παλαιστινιακή Αρχή καταγγέλλει τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι αυξανόμενες επιθέσεις εποίκων αποτελούν μέρος της ισραηλινής πολιτικής για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων.

«Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει επίσης κατεδαφίσεις σπιτιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και την εθνοκάθαρση των ανθρώπων στην περιοχή Γ της Δυτικής Όχθης», η οποία βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό διοικητικό έλεγχο και έλεγχο ασφαλείας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι οι έποικοι που υπόκεινται στις κυρώσεις των ΗΠΑ εξακολουθούν «να επιμένουν στις επιθέσεις και τις παραβιάσεις τους με την υποστήριξη της ισραηλινής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νετανιάχου».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι δύο παιδιά από την Παλαιστίνη ξυλοκοπήθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εποίκων σε πόλη κοντά στη Χεβρώνα.

23:04 Ο Χέρτζογκ είπε ότι είχε μια «καλή συζήτηση» με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι την Παρασκευή στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ χθες», δήλωσε ο Χέρτζογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Ήταν μια καλή συζήτηση. Και νομίζω ότι κάνει μεγάλες προσπάθειες. Καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και αφιερώνει τεράστια προσοχή σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της χώρας, πρωτοστατεί στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Δεν υπήρξε επίσημο σχόλιο για τη συνάντηση από αξιωματούχους του Κατάρ.

22:55 Η αστυνομία επέβαλε πρόστιμα 1.000 σέκελ σε διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ, επέβαλε πρόστιμα 1.000 σέκελ (277 δολάρια) σε δύο διαδηλωτές για παρακώλυση της κυκλοφορίας και για παράνομη δράση.

22:46 «Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο μπορεί να είσαι εσύ», λέει κόρη του ομήρου της Χαμάς στη διαμαρτυρία στην Ιερουσαλήμ

Η Σίρα Σίγκελ, κόρη του 64χρονου ομήρου της Χαμάς, Κιθ Σίγκελ, μίλησε σε πλήθος διαδηλωτών έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

«Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο μπορεί να είστε εσείς… Είμαστε όλοι οικογένειες ομήρων», σημείωσε.

Η Σίρα Σίγκελ μιλάει στη συγκέντρωση για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Η μητέρα της Σίγκελ, Αβίβα, απελευθερώθηκε τον Νοέμβριο κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας Ισραήλ και Χαμάς.

Μια χούφτα αντιδιαδηλωτών υπέρ του Νετανιάχου, αποτελούμενη από έναν άνδρα με ντουντούλα, μερικές γυναίκες και τα παιδιά τους, ακουγόταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της Σίγκελ από έναν κοντινό δρόμο.

22:37 Συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πρόεδρο της Ερυθράς Ημισελήνου για τη Γάζα

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε ιδιωτική ακρόαση με τον Γιουνίς αλ-Χατίμπ, πρόεδρο της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης, η οποία παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Ο Γιουνίς αλ-Χατίμπ ενημέρωσε τον Πάπα Φραγκίσκο για τις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες στη Λωρίδα της Γάζας λόγω της συνέχισης του πολέμου για πέμπτο συνεχή μήνα, καθώς και για τις προσπάθειες της PRCS να ανακουφίσει τα δεινά τους, συνεχίζοντας να παρέχει βοήθεια και ιατρικές υπηρεσίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:27 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Οι IDF συνέλαβαν «μεγάλο αριθμό» εργαζόμενων στο νοσοκομείο Νάσερ

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν «μεγάλο αριθμό» εργαζομένων στο νοσοκομείο Νάσερ, ενώ «εκτελούσαν το επαγγελματικό ανθρωπιστικό τους καθήκον για την περίθαλψη των τραυματιών και των ασθενών».

Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί την εγκατάσταση εδώ και εβδομάδες, απομονώνοντας χιλιάδες ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένες οικογένειες – πολλοί από τους οποίους παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στο ιατρικό κέντρο.

22:18 Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση μιας κοινής έκκλησης της ΕΕ προς το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα, σύμφωνα με διπλωμάτες

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση μιας κοινής έκκλησης της ΕΕ προς την ισραηλινή κυβέρνηση να μην εξαπολύσει ευρεία χερσαία επίθεση στη Ράφα, ανέφεραν πολλοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ άσκησε πιέσεις για την έκδοση μιας τέτοιας κοινής έκκλησης στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι ελπίζει να επιτευχθεί ομοφωνία για να παροτρυνθεί «επίσημα» το Ισραήλ να μην εισβάλει σε αυτή τη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

Αντ’ αυτού, ο Μπορέλ εξέδωσε μια δική του ανακοίνωση ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, καλώντας την «ισραηλινή κυβέρνηση να μην αναλάβει στρατιωτική δράση στη Ράφα που θα επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

Η Ράφα αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους εκτοπισμένους από άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί από τους συμμάχους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας, έχουν εκφράσει φόβους ότι μια χερσαία εισβολή θα μπορούσε να επιδεινώσει δραματικά την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι αν δεν συνεχιστεί η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός θα «χάσει τον πόλεμο» κατά της Χαμάς και διαμήνυσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει την επιχείρησή του στη Ράφα ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας με την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

22:08 H ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, ο μόνος δρόμος για την περιφερειακή ασφάλεια, λέει η Σαουδική Αραβία

Μιλώντας από τη Διάσκεψη του Μονάχου, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, είναι μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους.

Όταν ρωτήθηκε σε πάνελ στη Διάσκεψη σχετικά με την εγκαθίδρυση σχέσεων με το Ισραήλ, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ είπε ότι το βασίλειο αυτή τη στιγμή εστιάζει σε μια εκεχειρία στον πόλεμο της Λωρίδα της Γάζας.

«Είμαστε επικεντρωμένοι σε μια κατάπαυση του πυρός και σε μια ισραηλινή απόσυρση από τη Γάζα και εστιάζουμε ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

Η Σαουδική Αραβία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα εγκαθιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

21:59 12 συλλήψεις στο Λονδίνο σε φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση, οι δύο λόγω «αντισημιτικών αφισών»

Δεκάδες χιλιάδες φιλο-Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο, με την αστυνομία να προβαίνει σε 12 συλλήψεις για φερόμενα αδικήματα, μεταξύ των οποίων η υποκίνηση φυλετικού μίσους και η επίθεση σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Παρκ Λέιν στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας κρατώντας πανό που ζητούσαν «κατάπαυση του πυρός τώρα», ενώ φώναζαν «ελεύθερη Παλαιστίνη».

Δείτε φωτογραφίες και την ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Ο κόσμος ανησυχεί πάρα πολύ για το γεγονός ότι πρόκειται να υπάρξει μια καταστροφή που θα συσσωρευτεί πάνω στην ήδη υπάρχουσα καταστροφή στη Ράφα», δήλωσε στο AFP ο Τζον Ρις, από τη βρετανική Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο (Stop the War Coalition).

«Αυτό που ελπίζω είναι ότι μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την τραγωδία να γίνει μόνιμη», τόνισε.

Η αστυνομία προχώρησε σε 12 συλλήψεις, οι δύο έγιναν λόγω «αντισημιτικών αφισών», σύμφωνα με τις αρχές.

21:49 Όμηρος που απελευθερώθηκε προειδοποιεί ότι η ζωή του συζύγου της που κρατείται «είναι ρωσική ρουλέτα»

Η Σάρον Αλόνι-Κούνιο, την οποία οι μαχητές της Χαμάς απήγαγαν μαζί με τον σύζυγό της Νταβίντ και τις 3χρονες δίδυμες κόρες τους Έλα και Γιούλι, ξέσπασε σε δάκρυα καθώς περιέγραψε τις δοκιμασίες της αιχμαλωσίας και τον φόβο της ότι ο σύζυγός της δεν θα επιβιώσει.

«Η ζωή του Νταβίντ είναι μια ρωσική ρουλέτα», λέει η Αλόνι-Κούνιο, η οποία επέστρεψε στο Ισραήλ με τις κόρες της κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοέμβρη του 2023.

Χιλιάδες άνθρωποι στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ άκουσαν την έκκλησή της προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να στείλει μια διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο για να καταλήξει σε συμφωνία με τη Χαμάς και οι συγκεντρωμένοι φώναξαν: «Πηγαίνετε να τους φέρετε πίσω».

Η Κάρμιτ Πάλτι Κατζίρ, της οποίας ο αδελφός Έλαντ κρατείται όμηρος, απευθύνθηκε στον Νετανιάχου, λέγοντάς του: «Ο αδελφός μου δεν έχει χρόνο για πολιτικούς ελιγμούς».

Η ίδια κάλεσε τους Μπένι Γκαντζ, Γκάντι Έισενκοτ και Γιοάβ Γκάλαντ του υπουργικού συμβουλίου πολέμου να «μην είναι φύλλο συκής» για την κυβέρνηση.

Η Σάρον Αλόνι-Κούνιο ανησυχεί για τη ζωή του συζύγου της, Νταβίντ.

21:34 Η Αίγυπτος ισχυρίζεται ότι κατασκευάζει χώρο στη Ράφα για την υποδοχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

Ο κυβερνήτης του Βόρειου Σινά, Μοχάμεντ ΑμπντέλΦαντίλ Σούσα, δηλώνει ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις κατασκευάζουν έναν χώρο στη Ράφα για την υποδοχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης για τη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο δημοσίων σχέσεων του Σούσα, αναφέρει ότι αυτό θα «ανακουφίσει τους οδηγούς φορτηγών και τον συνωστισμό στην Αλ-Αρίς και στους δρόμους, εκτός από τη διευκόλυνση του έργου της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο Σούσα είπε επίσης ότι ο χώρος θα περιλαμβάνει καθορισμένους χώρους για τα φορτηγά, μονάδες αποθήκευσης, διοικητικά γραφεία και χώρους για τη διανυκτέρευση των οδηγών που θα έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και «άλλες απαιτήσεις διαβίωσης».

Το Al Jazeera σημειώνει ότι τις προηγούμενες ημέρες δορυφορικές εικόνες έδειχναν τις αιγυπτιακές αρχές να ισοπεδώνουν το έδαφος και να κατασκευάζουν τείχος κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας κοντά στο πέρασμα της Ράφα.

Η κατασκευή του τείχους υποδηλώνει ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται για μια πιθανή εισροή εκτοπισμένων Παλαιστινίων, εν μέσω φόβων ότι το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία εισβολή στη Ράφα, τονίζει το γνωστό αραβικό Μέσο.

21:24 ΟΗΕ: Το Ισραήλ ηγείται μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας με στόχο την καταστροφή της UNRWA

Το Ισραήλ ηγείται μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας με στόχο την καταστροφή της UNRWA, δήλωσε ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, σε συνέντευξή του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:15 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι επιτέθηκε σε θέσεις της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει στον λογαριασμό του Χ ότι επιτέθηκε σε «τρομοκρατική υποδομή» που ανήκει στη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ στο χωριό Τζαμπάλ Μπλατ, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Οι IDF λένε επίσης ότι έπληξε την περιοχή Γουάντι Χαμούλ με πυρά πυροβολικού.

Αυτή την εβδομάδα σημειώθηκε καταιγισμός θανατηφόρων επιθέσεων και στις δύο πλευρές των λιβανό-ισραηλινών συνόρων, με τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να υπόσχονται ότι σύντομα θα κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους σε πλήρη πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ και θα πλήξουν στόχους της σε όλη τη χώρα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:05 Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο υποστηρίζοντας ότι δείχνει εργαζόμενο της UNRWA να βάζει μέσα σε ένα όχημα άψυχο σώμα Ισραηλινού κατά τις επιθέσεις της Χαμάς

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα φέρεται να δείχνει έναν εργαζόμενο παροχής βοήθειας του ΟΗΕ να κουβαλά το άψυχο σώμα ενός Ισραηλινού άνδρα, που είχε πέσει νεκρός από πυρά, και να το βάζει μέσα στο πορτμπαγκάζ ενός οχήματος SUV και το όχημα να απομακρύνεται μετά από ένα χωριό του νότιου Ισραήλ κατά τη διάρκεια των επιθέσεων μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:00 Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερα άτομα σε διαδήλωση κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου

Η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις διαδηλωτές που ζητούσαν πρόωρες εκλογές κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια.

Τα τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα, όπου άλλοι σχεδιάζουν να διαδηλώσουν έξω σε ένδειξη συμπαράστασης.

Μία διαδηλώτρια απομακρύνθηκε από τις υπηρεσίες διάσωσης Magen David Adom αφού τραυματίστηκε ελαφρά στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με την αστυνομία, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η Haaretz.

20:50 Βίντεο από τις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ζητώντας τη διεξαγωγή εκλογών και την επιστροφή των ομήρων.

Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τον δρόμο έξω από το υπουργείο Άμυνας.

Πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το «τελευταίο πράγμα» που χρειάζεται τώρα το Ισραήλ είναι εκλογές.

Δείτε βίντεο:

20:46 Ο Νετανιάχου δεν απάντησε γιατί οι IDF δεν μπήκαν στη Ράφα κατά την έναρξη της χερσαίας εισβολής

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε την αναμενόμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, απαντώντας σε ερώτηση του Λαζάρ Μπέρμαν της εφημερίδας The Times of Israel σχετικά με το αν υπήρχαν σχέδια να εισβάλουν στη νοτιότερη πόλη της Γάζας κατά την έναρξη της χερσαίας επίθεσης και, αν ναι, γιατί δεν έγινε τότε αυτό το βήμα.

«Δεν θα υπεισέλθω στα σχέδιά μας», απάντησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο μεγάλος αριθμός των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο στη Γάζα δεν θα αποτελέσει τελικά εμπόδιο.

«Οι IDF μπορούν να φτάσουν παντού στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα», είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «υπάρχει πολύς χώρος βόρεια της Ράφα» για την απομάκρυνση των αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

«Θα υπάρχει χώρος για την εκκένωση», είπε ο Νετανιάχου.

20:40 Νετανιάχου: Η υποβάθμιση από τη Moody’s δεν αποτελεί οικονομική αποτυχία, «σε λίγα χρόνια» οι εκλογές

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ρωτήθηκε για την απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει για πρώτη φορά την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ και αν θα αναλάβει την ευθύνη για αυτή την «οικονομική αποτυχία».

«Δεν νομίζω καθόλου ότι υπήρξε οικονομική αποτυχία εδώ. Τα μακροοικονομικά στοιχεία του Ισραήλ είναι πολύ καλά», είπε ο Νετανιάχου, επιμένοντας και πάλι ότι η υποβάθμιση οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον πόλεμο στη Γάζα και η οικονομία θα ανέβει και πάλι μόλις τελειώσουν οι μάχες.

Για τις εκλογές είπε ότι αυτές θα διεξαχθούν «σε μερικά ακόμη χρόνια».

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι εκλογές», είπε, υποστηρίζοντας ότι η ψηφοφορία για μια νέα Κνεσέτ θα διχάσει τους Ισραηλινούς και επομένως θα αποτελέσει ευλογία για τη Χαμάς.

«Προτείνω σε όλους να περιμένουν υπομονετικά», τόνισε ο Νετανιάχου.

20:30 Οι IDF λένε ότι έκαναν αεροπορικές επιδρομές σε διοικητήρια της Χαμάς στο κέντρο της Γάζας

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν ένα «κύμα» αεροπορικών επιδρομών εναντίον αρκετών διοικητηρίων της Χαμάς στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα.

Οι τοποθεσίες, που αναφέρονται ως «επιχειρησιακά επιτελεία» στη Νουσεϊράτ και στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, επλήγησαν από μαχητικά αεροσκάφη, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι στις τοποθεσίες αυτές είχαν συγκεντρωθεί μαχητές της Χαμάς, αναφέρουν οι IDF.

Οι IDF έχουν πραγματοποιήσει μόνο περιορισμένες χερσαίες επιχειρήσεις στη Νουσεϊράτ και στην Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, και τα εναπομείναντα δύο τάγματα της Χαμάς στις περιοχές αυτές πιστεύεται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό λειτουργικά, αναφέρουν οι Times of Israel.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:20 Χέρτζογκ προς Μπλίνκεν: Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί πριν από τη συμφωνία «εξομάλυνσης»

Ενώ βρισκόταν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος αναφέρθηκε στα προηγούμενα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών για «εξομάλυνση» των σχέσεων με τις αραβικές χώρες.

«Άκουσα τις παρατηρήσεις σας σήμερα και νομίζω ότι τις βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες. Νομίζω ότι υπάρχουν ευκαιρίες – πρέπει να μελετηθούν σε βάθος. Ωστόσο, πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαφυλαχθεί η ασφάλεια του Ισραήλ και γι’ αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε το έργο της υπονόμευσης και της εξάλειψης της βασικής υποδομής της Χαμάς», είπε ο Χέρτζογκ.

Υπάρχει μια «εξαιρετική ευκαιρία» στο εγγύς μέλλον για την ενσωμάτωση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, καθώς οι αραβικές χώρες είναι πρόθυμες να εξομαλύνουν τους δεσμούς μαζί του, δήλωσε νωρίτερα ο Μπλίνκεν.

20:05 Ο Νετανιάχου λέει ότι η επίθεση στο Ρε’έμ δείχνουν ότι «ολόκληρη η χώρα» είναι ένα μέτωπο πολέμου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου για να αναφερθεί στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα και στις προσπάθειες επιστροφής των ομήρων.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, οι χθεσινοί φονικοί πυροβολισμοί στο νότιο Ισραήλ δείχνουν ότι «ολόκληρη η χώρα είναι ένα (σ.σ. πολεμικό) μέτωπο».

«Αυτή η νίκη είναι εφικτή», είπε για την εκστρατεία κατά της Χαμάς.

Ο Νετανιάχου επαίνεσε τα ισραηλινά στρατεύματα, ενώ για το ζήτημα των ομήρων τόνισε ότι η πολιτική του είναι «ισχυρή στρατιωτική πίεση και σκληρές διαπραγματεύσεις».

«Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αυτόν τον τρόπο μέχρι να απελευθερώσουμε τους πάντες», είπε.

Ο ίδιος αποκάλεσε και πάλι τα αιτήματα της Χαμάς «παραληρηματικά», λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα προχωρήσουν μόνο όταν η παλαιστινιακή οργάνωση μαλακώσει τη στάση της.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα θα στείλει ένα μήνυμα σε άλλους αντιπάλους του Ισραήλ.

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τους καταστρέψουμε όλους», είπε αναφερόμενος στη Χαμάς. «Θα ξεκαθαρίσουμε τον λογαριασμό μαζί τους, είναι μόνο θέμα χρόνου».

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι IDF θα προχωρήσουν σε επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας ότι όποιος λέει στο Ισραήλ να μην το κάνει, λέει ότι πρέπει να χάσει τον πόλεμο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

19:56 Υπέρ της λύσης των δύο κρατών οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και ΗΠΑ

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας ασφάλεια για τους κατοίκους τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:46 Δυναμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ – Ζητούν πρόωρες εκλογές, μπλόκαραν δρόμο

Περίπου χίλιοι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν πρόωρες εκλογές.

Δεκάδες αξιωματικοί της συνοριακής αστυνομίας αναπτύχθηκαν κατά μήκος της οδού Κάπλαν για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να την αποκλείσουν, αλλά η αστυνομία άνοιξε τα μπλόκα της και οι διαδηλωτές αποκλείουν τώρα τον δρόμο.

Πηγή φωτογραφίας: Itai Ron / Haaretz

19:37 Το Λικούντ κατηγορεί τον επικεφαλής της Histadrut ότι η έκκληση προς τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί «διχάζει το έθνος, αποδυναμώνει την πολεμική προσπάθεια»

Το κυβερνών κόμμα Λικούντ επιτίθεται στον επικεφαλής της εργατικής ομοσπονδίας Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, επειδή κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς και να παραιτηθεί.

«Είναι ντροπή ότι εν μέσω αυτού του πολέμου, καθώς το έθνος φωνάζει για ενότητα, ο πρόεδρος της Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ επέλεξε να ασχοληθεί με μικροπολιτικές που διχάζουν το έθνος και αποδυναμώνουν την πολεμική προσπάθεια», τονίζει το Λικούντ σε ανακοίνωσή του.

19:27 Πρωθυπουργός του Κατάρ: Η συμφωνία για τους ομήρους «είναι πιθανή σύντομα», αλλά οι συνομιλίες «δεν είναι πολύ ελπιδοφόρες» αυτή τη στιγμή

Οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να φτάσουν σε μια συμφωνία για τους ομήρους και για εκεχειρία στη Γάζα «δεν ήταν πραγματικά πολύ ελπιδοφόρες» τις τελευταίες ημέρες, λέει ο πρωθυπουργός του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι  βασικός διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε μια συμφωνία να συμβαίνει πολύ σύντομα. Ωστόσο, το μοτίβο των τελευταίων ημερών δεν είναι πραγματικά πολύ ελπιδοφόρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Θα παραμένουμε πάντα αισιόδοξοι, θα παραμένουμε πάντα πιεστικοί», πρόσθεσε, μιλώντας στα αγγλικά.

«Ο χρόνος δεν είναι υπέρ μας», προειδοποίησε.

19:18 Άσα Κασέρ: «Η αντίθεση στην επιστροφή των ομήρων είναι αντίθετη με την ηθική και τη θρησκεία»

Ο Ισραηλινός φιλόσοφος Άσα Κασέρ μίλησε σε διαδήλωση στη Χάιφα, λέγοντας ότι οι αντιρρήσεις για την επιστροφή των ομήρων είναι κατάπτυστες και «αντίθετες με την ηθική και τη θρησκεία που δεν έχει είδωλα ακίνητης περιουσίας», προσθέτοντας ότι ένας πόλεμος αυτοάμυνας είναι δίκαιος πόλεμος, ενώ ένας πόλεμος για την εγκατάσταση οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει άμεσα για την επιστροφή των ομήρων.

«Πώς είναι δυνατόν άλλες χώρες στον κόσμο να ενδιαφέρονται περισσότερο για την τύχη των ομήρων από το Ισραήλ; Είναι ντροπή», είπε ο ίδιος.

Ο Κασέρ πρόσθεσε ότι «η ηθική αρχή της προστασίας της ανθρώπινης ζωής δίνει στην προσπάθεια για τη διάσωση των ομήρων ύψιστη προτεραιότητα, ακόμη και με κόστος την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των (σ.σ. Παλαιστινίων) κρατουμένων».

19:08 Δύο μικροί Παλαιστίνιοι ξυλοκοπήθηκαν σε επίθεση Ισραηλινών εποίκων κοντά στη Χεβρώνα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει ότι δύο παιδιά τραυματίστηκαν στο χωριό αλ-Μουφακάρα στη Μασαφέρ Γιάτα κοντά στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων δήλωσε ότι βαριά οπλισμένοι έποικοι επιτέθηκαν σε αγρότες και κτηνοτρόφους εκεί.

Τουλάχιστον 700.000 Ισραηλινοί ζουν σε παράνομους, οχυρωμένους, αποκλειστικά εβραϊκούς οικισμούς σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η πλειονότητα των οποίων χτίστηκε είτε εξ ολοκλήρου είτε εν μέρει σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη, εξηγεί το Al Jazeera.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι επιθέσεις αυτών των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων έχουν αυξηθεί εκθετικά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

18:59 Η Χεζμπολάχ έπληξε ισραηλινούς στόχους κοντά στα σύνορα

Η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου, Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε και τραυμάτισε έναν ελεύθερο σκοπευτή του ισραηλινού στρατού, ενώ χτύπησε επίσης κατασκοπευτικό εξοπλισμό στην τοποθεσία Μπιρκάτ Ρίσα, σύμφωνα με ανακοίνωση στο επίσημο κανάλι της στο Telegram.

Οι εικόνες που δημοσίευσε η ομάδα έδειξαν ότι τα πλήγματα έγιναν κοντά στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα νότια σύνορα του Λιβάνου από τις 8 Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Από τις διασυνοριακές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 άνθρωποι στο Λίβανο, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 170 μαχητές της Χεζμπολάχ, καθώς και 10 Ισραηλινοί στρατιώτες και πέντε άμαχοι.

18:50 Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας βλέπει «επικείμενη συμφωνία» για τη μεταφορά φορολογικών πόρων από το Ισραήλ στην Παλαιστινιακή Αρχή

Μια συμφωνία για το «ξεπάγωμα» φορολογικών κονδυλίων που προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή και τα οποία κατέχει το Ισραήλ είναι «επικείμενη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε η χώρα του οποίου λειτουργεί ως μεσάζων.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες ειρηνευτικές συμφωνίες που έγιναν τη δεκαετία του 1990, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ συλλέγει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και πραγματοποιεί μηνιαίες μεταφορές στην Παλαιστινιακή Αρχή. Όμως δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές από τον Νοέμβριο, μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Στις 21 Ιανουαρίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε εγκρίνει ένα σχέδιο ώστε τα δεσμευμένα φορολογικά κεφάλαια που προορίζονταν για τη Λωρίδα της Γάζας να κρατούνται από τη Νορβηγία αντί να μεταφέρονται στην ΠΑ.

«Νομίζω ότι μας εμπιστεύονται τα μέρη για να διαχειριστούμε την οικονομική στήριξη προς την ΠΑ με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε ο Στόρε.

«Χρειάστηκε πολλή διπλωματική δουλειά μεταξύ της Νορβηγίας, της ΠΑ, του Ισραήλ, των ΗΠΑ, αλλά θα πω ότι είμαστε πολύ κοντά, επίκειται (σ.σ. η συμφωνία).

Η Νορβηγία είναι μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας για την οικοδόμηση μιας ευρείας, παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας, με τα δυτικά έθνη να επιδιώκουν η ΠΑ να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε αυτήν, σημειώνει το Reuters.

18:40 Δύο στρατιώτες από ομάδα κομάντο του ισραηλινού στρατού σοβαρά τραυματίες σε μάχες στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με τις ΙDF, δύο κομάντο από την ομάδα Μαγκλάν τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη νότια Γάζα όπου έχει ρίξει πλέον το βάρος του ο ισραηλινός στρατός.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:31 ΗΠΑ: Το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Χαμάς εκτρέπει τη βοήθεια του ΟΗΕ στη Γάζα

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για ανθρωπιστικά θέματα στη Μέση Ανατολή, λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Χαμάς εκτρέπει τη βοήθεια του ΟΗΕ στη Γάζα.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, σε μια σπάνια δημόσια κριτική στο Ισραήλ, πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες στοχευμένες δολοφονίες από το Ισραήλ των διοικητών της αστυνομίας της Γάζας που περιφρουρούσαν τις αυτοκινητοπομπές των φορτηγών έχουν καταστήσει «πρακτικά αδύνατη» την ασφαλή διανομή των αγαθών.

Ο ίδιος είπε ότι η ανομία, καθώς και οι τακτικές ισραηλινές διαμαρτυρίες, στα σημεία διέλευσης από όσους αντιτίθενται στην αποστολή βοήθειας στη Γάζα έχουν διαταράξει την παράδοση και τη διανομή.

«Συνεργαζόμαστε με την ισραηλινή κυβέρνηση, τον ισραηλινό στρατό για να δούμε ποιες λύσεις μπορούν να βρεθούν εδώ, επειδή όλοι θέλουν να δουν τη βοήθεια να συνεχίζεται», δήλωσε ο Σάτερφιλντ στο Carnegie Endowment for International Peace.

18:22 Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλο το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου

Διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπέρ των πρόωρων εκλογών πρόκειται να πραγματοποιηθούν το βράδυ του Σαββάτου σε πολλά σημεία της χώρας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, οι διοργανωτές των διαδηλώσεων κάλεσαν τους διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ να συγκεντρωθούν στον δρόμο και όχι στη συνηθισμένη διασταύρωση όπου συνήθως ξεκινούν, παρά την αντίθεση της αστυνομίας.

Παράλληλα, στο Τελ Αβίβ θα πραγματοποιηθεί η εβδομαδιαία συγκέντρωση για την απελευθέρωση των ομήρων.

18:12 «Από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα…»: Τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές στη Μαδρίτη υπέρ της Παλαιστίνης και για κατάπαυση του πυρός

Κρατώντας φιλοπαλαιστινιακές σημαίες και πανό, χιλιάδες διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να απαιτήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός στον φονικό πόλεμο στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το AFP, σε μια ηλιόλουστη ημέρα έκλεισαν οι δρόμοι από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα μέχρι την κεντρική πλατεία Πλάθα ντελ Σολ, με τους συμμετέχοντες να βρίσκονται πίσω από ένα μεγάλο πανό που έγραφε «Ελευθερία για την Παλαιστίνη».

Πολλοί ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες ή κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Ειρήνη για την Παλαιστίνη» και «Μην αγνοείτε τα παλαιστινιακά βάσανα».

Έξι υπουργοί από το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ έλαβαν μέρος – και οι πέντε από το αριστερό κόμμα Σουμάρ, τους νεότερους εταίρους του στον συνασπισμό, καθώς και ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε του Σοσιαλιστικού κόμματος του πρωθυπουργού.

«Χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση του πυρός, τερματισμό των δολοφονιών και των επιθέσεων εναντίον αθώων, πρέπει να πετύχουμε την απελευθέρωση όλων των ομήρων», είπε ο Πουέντε στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της πορείας.

Περίπου 3.000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση, σύμφωνα με την αντιπροσωπεία της κεντρικής κυβέρνησης στη Μαδρίτη, μια πολύ μικρότερη συμμετοχή από την τελευταία διαδήλωση στην ισπανική πρωτεύουσα στις 27 Ιανουαρίου, όταν συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα.

Κάποιοι φώναζαν: «Από το ποτάμι ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα είναι ελεύθερη» – ένα σύνθημα που οι επικριτές ερμηνεύουν ως έκκληση για την εξάλειψη του Ισραήλ. Ακούστηκαν επίσης συνθήματα όπως «Δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία».

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και το Βέλγιο ήταν από τις πιο επικριτικές χώρες της Ευρώπης για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξήγαγε την εκστρατεία του στη Γάζα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AFP.

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:03 Euro-Med Human Rights Monitor: Οχτάχρονο κορίτσι πέθανε από ασιτία και αφυδάτωση

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Euro-Med αναφέρει ότι έχει καταγράψει την περίπτωση ενός νεαρού κοριτσιού με το όνομα Χανίν Τζουμ’αά στη βόρεια Γάζα, το οποίο πέθανε από ασιτία.

Ο πατέρας της, Σάλεχ, δήλωσε ότι η Χανίν, η οποία είχε έλλειψη ασβεστίου, παραπονέθηκε ότι πεινούσε το βράδυ πριν πεθάνει.

Τις πρωινές ώρες, είπε, φαινόταν αδιάθετη, «σαν να ήταν στα πρόθυρα του θανάτου«, οπότε χρησιμοποίησε ένα κάρο με γαϊδουράκι – δεν υπήρχαν αυτοκίνητα – για να τη μεταφέρει σε ένα νοσοκομείο «όπου ο γιατρός μου είπε ότι πέθανε από πείνα και αφυδάτωση».

17:53 Η G7 ανησυχεί για τον κίνδυνο βίαιο εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δήλωσαν το Σάββατο ότι ανησυχούν για τον κίνδυνο βίαιου εκτοπισμού Παλαιστινίων πολιτών από τη Γάζα και τις πιθανές συνέπειες μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή της Ράφα.


«Ζήτησαν επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, ιδίως της δυσχερούς θέσης 1,5 εκατομμυρίου αμάχων που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα και εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό από την περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας του Ισραήλ στην περιοχή αυτή», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιταλία, η οποία προεδρεύει της G7.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν στο Μόναχο το Σάββατο.

17:44 Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στο Al Jazeera: Θα «παγώσουμε» τις διαπραγματεύσεις μέχρι η ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στη βόρεια Γάζα

Όπως αναφέρει η Haaretz, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση θα «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις μέχρι η ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στη βόρεια Γάζα.

17:35 Οκτώ νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στο κέντρο της Γάζας

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει ότι ο βομβαρδισμός περισσότερων από πέντε κατοικιών από τον ισραηλινό στρατό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο, καθώς και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλ-Ζαουάιντα και Ντέιρ ελ-Μπάλαχ (όπως είχε προαναφερθεί), αναφέρει το WAFA επικαλούμενο τοπικές πηγές.

17:26 Τα αιτήματα της Χαμάς είναι «αποσυνδεδεμένα από την πραγματικότητα», λέει ο Ισραηλινός συντονιστής για το ζήτημα των ομήρων

Οι απαιτήσεις της Χαμάς για συμφωνία για τους ομήρους είναι «παραληρηματικές» και πρέπει να είναι «κοντά στην πραγματικότητα», δήλωσε το Σάββατο στο CNN ο συντονιστής του Ισραήλ για τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους, Γκαλ Χιρς.

«Θέλουμε πολύ μια συμφωνία και ξέρουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε το τίμημα. Αλλά οι απαιτήσεις της Χαμάς είναι αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα – παραληρηματικές», δήλωσε ο πρώην διοικητής των IDF σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Άλεξ Μαρκουάρντ του CNN στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στη Γερμανία.

Η πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για τους ομήρους προέβλεπε μια διαδικασία τριών σταδίων σε διάστημα τεσσεράμισι μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρούσαν σταδιακά από τη Γάζα, οι όμηροι θα απελευθερώνονταν, όπως και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ , σύμφωνα με αντίγραφο της αντιπροσφοράς της οργάνωσης που περιήλθε στην κατοχή του CNN.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση αυτή ως «παραληρηματική».

17:16 Αυξάνονται οι φόβοι για τους ασθενείς στο νοσοκομείο Νάσερ όπου έγινε ισραηλινή έφοδος

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει από τη Ράφα για το Al Jazeera: Το Νοσοκομείο Νάσερ, στην κύρια νότια πόλη της Γάζας, τη Χαν Γιουνίς, όχι μόνο βρίσκεται υπό πολιορκία τις τελευταίες 20 ημέρες, αλλά ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε σε αυτό, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό του και μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν οι προμήθειές του.

Μετατράπηκε από τόπο θεραπείας σε ζώνη μάχης.

Οι ανθρωπιστικές αυτοκινητοπομπές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εμποδίζονται να φτάσουν στο πολιορκημένο νοσοκομείο.

Τουλάχιστον 120 ασθενείς και πέντε ιατρικές ομάδες έχουν εγκλωβιστεί χωρίς νερό, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο Νάσερ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας (σ.σ. της Χαμάς)».

17:07 Οργάνωση δικαιωμάτων κρατουμένων: Το Ισραήλ βασανίζει κρατούμενους από τη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων σημειώνει ότι οι ισραηλινές αρχές αρνούνται να αποκαλύψουν την τύχη ή τον τόπο διαμονής των ατόμων που κρατούνται από τη Γάζα.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση αναφέρει: «134 ημέρες μετά τον πόλεμο στη Γάζα και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία, οι φόβοι μας αυξάνονται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα διαπράξουν φρικτά εγκλήματα σε βάρος των κρατουμένων μας, ειδικά καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερες μαρτυρίες από πρώην κρατούμενους, οι οποίοι λένε ότι υπέστησαν βασανιστήρια».

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και γιατροί και υγειονομικό προσωπικό.

16:57 Η Ερυθρά Ημισέληνος αποκαλύπτει εικόνες «βαρβαρότητας» κατά Παλαιστίνιων γιατρών

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) δημοσίευσε φωτογραφίες δύο Παλαιστίνιων γιατρών που συνελήφθησαν πριν από μία εβδομάδα από το νοσοκομείο αλ-Άμαλ από Ισραηλινούς στρατιώτες, οι οποίοι αργότερα φέρονται να βασανίστηκαν, να ξυλοκοπήθηκαν και να ταπεινώθηκαν πριν από την απελευθέρωσή τους την Παρασκευή.

«Η ισραηλινή κατοχή συνέλαβε 12 ομάδες PRCS, συμπεριλαμβανομένων επτά που συνελήφθησαν μέσα από το νοσοκομείο αλ-Άμαλ πριν από περίπου μια εβδομάδα», δήλωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Η PRCS δήλωσε ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των κρατούμενων μελών των ομάδων της, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη, και «καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως για να πιέσει τις ισραηλινές αρχές κατοχής να απελευθερώσουν αμέσως τις ομάδες μας που κρατούνται και να παράσχουν προστασία στις ομάδες της PRCS που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:48 Για άλλη μια ημέρα οι Παλαιστίνιοι κάνουν ουρές για να φάνε στην κεντρική Γάζα

Η UNRWA έχει αναρτήσει εικόνες από την Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα όπου οικογένειες Παλαιστίνιων κάνουν ουρές για να πάρουν ένα ζεστό γεύμα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

16:39 Διεθνή μηχανισμό που να διασφαλίζει τις ανάγκες των πολιτών στη Γάζα ζητά το παλαιστινιακό ΥΠΕΞ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός για να διασφαλιστούν οι ανάγκες των πολιτών, καθώς προειδοποίησε για σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των εκτοπισμένων πολιτών στη Ράφα.

Σε ανακοίνωσή του στο Χ, το υπουργείο ανέφερε: «Χρειαζόμαστε αυτούς τους μηχανισμούς για να διασφαλίσουμε τις ζωές των αμάχων, κάτι που η διεθνής κοινότητα απέτυχε να κάνει για πάνω από 134 ημέρες γενοκτονίας του λαού μας».

Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε το υπουργείο, όχι μόνο αποτυγχάνει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ σε σπίτια και νοσοκομεία, αλλά αδυνατεί επίσης να επιτρέψει την παροχή τροφίμων, νερού και βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους εσωτερικά εκτοπισμένους.

16:29 Κινέζος ΥΠΕΞ: Οι μάχες στη Γάζα η βασική αιτία των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι λέει ότι η βασική αιτία των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα είναι οι συνεχιζόμενες μάχες στη Γάζα.

Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, επανέλαβε τη θέση της Κίνας, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα διαύλων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι. «Μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη πρέπει να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατόν για να αναβιώσει η λύση των δύο κρατών», σημείωσε ο ίδιος.

16:20 Αναφορές για νεκρούς μετά από νέα ισραηλινή επίθεση στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με το Quds News Network, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν μετά τον βομβαρδισμό από ισραηλινά πλήγματα ενός σπιτιού στη συνοικία Αλ-Ζαγουάιντα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχουν αναφερθεί και ζημιές σε σκηνές εκτοπισμένων οικογενειών στην περιοχή.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:10 Αμερικάνικος στρατός: Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε πλοία κατά τη χθεσινή επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Αξιωματούχοι της αμερικανικής CENTCOM ανακοίνωσαν ότι τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύθηκαν χθες από τις ελεγχόμενες από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι περιοχές της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αμερικάνικες δυνάμεις λένε ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές από κανένα πλοίο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού πετρελαιοφόρου Pollux, το οποίο οι Χούθι ισχυρίζονται ότι έπληξαν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν με επιτυχία δύο πλήγματα αυτοάμυνας στην Υεμένη, τονίζει η CENTCOM.

Η σχετική ανάρτηση:

15:52 11.000 τραυματίες στη Γάζα χρειάζονται θεραπεία στο εξωτερικό

Τουλάχιστον 11.000 τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ανάγκη επείγουσας θεραπείας στο εξωτερικό, αναφέρει το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Λωρίδας της Γάζας στην τελευταία του ενημέρωση.

Εκτιμά επίσης ότι 700.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες λόγω του εκτοπισμού, ενώ 60.000 έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν κινδύνους για την υγεία τους λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής.

Το γραφείο ανέφερε ότι 350.000 χρόνια πάσχοντες ασθενείς στερούνται φαρμάκων και 10.000 καρκινοπαθείς κινδυνεύουν να πεθάνουν χωρίς θεραπεία.

15:33 Το Ισραήλ θέλει να καταστρέψει την UNRWA, λέει ο επικεφαλής της οργάνωσης του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της UNRWA Philippe Lazzarini λέει ότι το Ισραήλ διεξάγει μια συντονισμένη εκστρατεία με στόχο την καταστροφή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, με την παραίτησή του να αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης Νετανιάχου.

«Αυτή τη στιγμή, έχουμε να κάνουμε με μια διευρυμένη, συντονισμένη εκστρατεία του Ισραήλ με στόχο την καταστροφή της UNRWA», δήλωσε στον ελβετικό όμιλο εφημερίδων Tamedia.

«Πρόκειται για έναν μακροπρόθεσμο πολιτικό στόχο, διότι πιστεύεται ότι αν η υπηρεσία βοήθειας καταργηθεί, το καθεστώς των Παλαιστινίων προσφύγων θα επιλυθεί μια για πάντα – και μαζί με αυτό και το δικαίωμα της επιστροφής. Υπάρχει ένας πολύ μεγαλύτερος πολιτικός στόχος πίσω από αυτό.

«Αρκεί να δείτε τον αριθμό των ενεργειών που λαμβάνει το Ισραήλ κατά της UNRWA», είπε, αναφέροντας κινήσεις για την κατάργηση της απαλλαγής της υπηρεσίας από τον ΦΠΑ και εντολές προς τους εργολάβους στο λιμάνι του Ισραήλ Ashdod να «σταματήσουν να χειρίζονται ορισμένες παραδόσεις τροφίμων για την UNRWA».

15:17 Μπλίνκεν: «Εξαιρετική» ευκαιρία για το Ισραήλ να ενσωματωθεί στη Μέση Ανατολή

Υπάρχει μια «εξαιρετική ευκαιρία» τους επόμενους μήνες για την ένταξη του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, καθώς οι αραβικές χώρες είναι πρόθυμες να εξομαλύνουν τους δεσμούς με τη χώρα, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας  στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Μπλίνκεν υπογράμμισε επίσης την «επείγουσα» ανάγκη να προχωρήσει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα διασφαλίζει επίσης την ασφάλεια του Ισραήλ.

15:00 «Εάν ήμουν στη θέση (του Νετανιάχου) θα παραιτούμουν»

Ο πρόεδρος της Εργατικής Ομοσπονδίας «Histadrut» Arnon Bar-David δήλωσε σε πολιτιστική εκδήλωση στη νότια πόλη Beer Sheva ότι πρέπει να αποφασιστεί μια ημερομηνία για τις εκλογές και δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu «μας έχει οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού, σε ένα μέρος που δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε… Θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για ό,τι συνέβη και στη συνέχεια να πάρει τις αποφάσεις του για τον εαυτό του. Εγώ θα παραιτούμουν αν ήμουν στη θέση του».

Ο Bar-David πρόσθεσε ότι «όλοι θέλουμε την αλλαγή, αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνουμε να τη δημιουργήσουμε. Αυτή είναι μία από τις κεντρικές αποστολές που έχω αναλάβει για το επόμενο έτος, τους επόμενους μήνες. Να αλλάξω το κράτος του Ισραήλ από την κορυφή ως τη βάση, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Χρειαζόμαστε εκλογές, χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση. Πρέπει να ορίσουμε μια ημερομηνία, το τέλος του έτους, τον Δεκέμβριο, μέχρι τότε μπορούμε να κερδίσουμε τον πόλεμο, να τον φτιάξουμε, να τακτοποιήσουμε τα πράγματα και να πάμε σε ομαλές εκλογές και να χτίσουμε κάτι καινούργιο. Είμαστε όλοι απελπισμένοι για κάτι καινούργιο».

14:48 «Οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ»

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Αζάλι Ασουμανί λέει ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να ιδρύσει το δικό του κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Σε δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, απαίτησε τον άμεσο τερματισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα.

Ο Ασουμανί, πρόεδρος των Κομορών, είχε επικρίνει στο παρελθόν τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη στην περιοχή αυτή αν δεν επιτευχθεί λύση δύο κρατών.

14:27 Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από το Ισραήλ να μην εισχωρήσει στη Ράφα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στο Ισραήλ να αποφύγει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μια τέτοια ενέργεια θα «επιδείνωνε μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση», έγραψε ο Borrell στο X. «Όλοι οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται σύμφωνα [με το διεθνές δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή η εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου]».

Ο Borrell κάλεσε επίσης την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα.

14:08 Ο ισραηλινός στρατός χτύπησε τρομοκράτη που εξαπέλυσε επίθεση στην πόλη Ασκελόν

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε και σκότωσε τρομοκράτη, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση από τη βόρεια Γάζα στη νότια πόλη Ασκελόν το πρωί.

Ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος σκότωσε τον μαχητή σε λιγότερο από μισή ώρα μετά την επίθεση με ρουκέτες, η οποία αναχαιτίστηκε με επιτυχία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού στο Χ.

Νωρίτερα, οι σειρήνες προειδοποίησης για ρουκέτες ήχησαν στην πόλη.

13:36 Συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου απόψε στις 7:30 μ.μ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Η ομιλία, στην οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, γίνεται εν μέσω ενός φαινομενικού αδιεξόδου στις συνομιλίες για μια συμφωνία για τους ομήρους και αυξανόμενων διεθνών πιέσεων προς το Ισραήλ να μην εξαπολύσει επίθεση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

13:24 Ο Yusuke Furusawa διαμαρτύρεται για τον πόλεμο στη Γάζα εδώ και τρεις μήνες

Ο Yusuke Furusawa από το Τόκιο ζητάει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εδώ και τρεις μήνες.

Ο Furusawa διαδηλώνει μόνος του στην ιαπωνική πρωτεύουσα, με ένα πλακάτ που γράφει: Stop Gaza Genocide.

Ο ακτιβιστής ανεβάζει επίσης βίντεο στον λογαριασμό του στο Instagram και επιλέγει στρατηγικά τις τοποθεσίες διαμαρτυρίας του, ενώ συχνά τον βλέπουμε έξω από καταστήματα Starbucks και McDonald’s.

13:13 Αιγύπτιος αξιωματούχος αρνείται τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης για τους Παλαιστίνιους

Η Αίγυπτος απέρριψε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δημιουργεί μια ουδέτερη ζώνη κοντά στα σύνορά της με τη Γάζα για να φιλοξενήσει έως και 100.000 Παλαιστίνιους.

Ο Diaa Rashwan, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS), δήλωσε ότι το Κάιρο είναι αντίθετο με την εκδίωξη των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, η Αίγυπτος είχε ήδη κατασκευάσει μια ρυθμιστική ζώνη και φράχτες στη δική της πλευρά των συνόρων πολύ πριν από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην παράκτια λωρίδα, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα, μια νότια πόλη της Γάζας με προπολεμικό πληθυσμό περίπου 300.000 κατοίκων. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης υπολογίζεται σε 1,4 εκατομμύρια, μαζί με τους εκτοπισμένους που μετακόμισαν στη Ράφα λόγω του πολέμου.

13:00 Τα σημεία-κλειδιά των δηλώσεων του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια

  • Θεωρούμε το Ισραήλ υπεύθυνο για την έλλειψη προόδου στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
  • Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από την πλήρη παύση της επίθεσης, την αποχώρηση του στρατού κατοχής από τη Γάζα και την άρση της άδικης πολιορκίας.
  • Ανταποκριθήκαμε θετικά και υπεύθυνα στους διαμεσολαβητές προκειμένου να σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας.
  • Η κατοχή συνεχίζει να κωλυσιεργεί σε σημαντικά ζητήματα για το λαό μας, ενώ η θέση της επικεντρώνεται στην απελευθέρωση των κρατουμένων που κρατούνται από την αντίσταση.
  • Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με την οποία θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι μας, ιδιαίτερα οι παλιοί και αυτοί με μεγάλες ποινές.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να σταματήσουμε το λουτρό αίματος που πραγματοποιεί ο εχθρός εναντίον του ανυπεράσπιστου λαού μας.

12:47 Η Γάζα «εκμηδενίζεται»

Σε δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι, εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα.

«Η Γάζα εκμηδενίζεται πλήρως και ο λαός της στερείται όλων των δικαιωμάτων του», δήλωσε ο ίδιος. «Καταγγέλλουμε την ισραηλινή επιχείρηση, η οποία δεν έχει κανένα παράλληλο στην ιστορία της ανθρωπότητας».

Πρόσθεσε ότι ο παλαιστινιακός λαός «πρέπει να απολαμβάνει την πλήρη ελευθερία του και το ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος του».

Ο Φάκι επισήμανε ότι η αφρικανική ήπειρος είναι πλήρως αλληλέγγυα με τον παλαιστινιακό λαό και τα αιτήματά του για δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας τα αιτήματα της Νότιας Αφρικής να αναλάβει δράση το Διεθνές Δικαστήριο για να τερματιστούν οι δολοφονίες στη Γάζα.

12:22 Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας

Ο πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς με έδρα το Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, κατηγορεί το Ισραήλ για την έλλειψη προόδου στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Επιμένει επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που εκτίουν μακροχρόνιες ποινές σε οποιαδήποτε επερχόμενη συμφωνία ανταλλαγής.

Ο Ισμαήλ Χανίγια

Επιπλέον, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν θα δεχτεί τίποτα λιγότερο από την πλήρη παύση της επίθεσης, την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και την άρση της άδικης πολιορκίας.

12:14 Στις 28.858 οι νεκροί στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον 28.858 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο παλαιστινιακό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των μαχητών και του Ισραήλ.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι 68.667 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

11:47 NYT: Το Ισραήλ πραγματοποίησε μυστικές επιθέσεις σε αγωγούς του Ιράν

Το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τις μυστικές επιθέσεις σε δύο μεγάλους αγωγούς φυσικού αερίου στο εσωτερικό του Ιράν αυτή την εβδομάδα, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Η επιχείρηση δολιοφθοράς διέκοψε την προσβασιμότητα του αερίου θέρμανσης και μαγειρέματος σε δημόσιες εγκαταστάσεις σε διάφορες επαρχίες και επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους. Περισσότερα εδώ.

10:43 Κάλεσμα της Βρετανίας στην Κίνα να πιέσει το Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι

Να αξιοποιήσει την επιρροή της και να πιέσει το Ιράν, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κάλεσε την Κίνα ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια συνάντησής του την Παρασκευή, 16/02, στο Μόναχο με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

Συγκεκριμένα, δελτίο Τύπου της βρετανικής διπλωματίας αναφέρει πως ο βρετανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας στο περιθώριο της διάσκεψης του Μονάχου για την ασφάλεια χθες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να υπάρξει «εποικοδομητικός» διάλογος του Λονδίνου και του Πεκίνου.

Ο Κάμερον επανέλαβε εξάλλου κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ουάνγκ τη βρετανική θέση ότι ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, που οδεύει να συμπληρώσει δυο χρόνια αυτόν τον μήνα, απειλεί τους διεθνείς κανόνες, ενώ στάθηκε σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ, τα οποία προκαλούν τριβές στη διμερή σχέση.

10:31 Το Ιράν αποκαλύπτει νέα όπλα αεράμυνας

Το Ιράν παρουσίασε νέο οπλισμό, συμπεριλαμβανομένου, όπως είπε, του τοπικά κατασκευασμένου αντιβαλλιστικού πυραυλικού συστήματος Arman και του συστήματος αεράμυνας χαμηλού υψομέτρου Azarakhsh, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η τελετή αποκάλυψης των δύο συστημάτων που τοποθετούνται σε οχήματα πραγματοποιήθηκε παρουσία του Ιρανού υπουργού Άμυνας ταξίαρχου Μοχαμάντ Ρεζά Αστιάνι.

«Με την είσοδο των νέων συστημάτων στο αμυντικό δίκτυο της χώρας, η ικανότητα αεράμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν θα αυξηθεί σημαντικά», ανέφερε το IRNA.

Είπε ότι το πυραυλικό σύστημα Arman «μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα έξι στόχους σε απόσταση 120 έως 180 χιλιομέτρων», ενώ το πυραυλικό σύστημα Azarakhsh «μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει στόχους… σε απόσταση έως 50 χιλιομέτρων με τέσσερις έτοιμους προς εκτόξευση πυραύλους».

10:12 Σειρήνες ρουκετών στην παράκτια πόλη Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ

10:05 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι χτύπησε μια συριακή αποθήκη πυρομαχικών κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θέση του συριακού στρατού ως απάντηση σε βομβαρδισμό από το συριακό έδαφος προς τα νότια των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν.

Η ανακοίνωση του στρατού στο Χ ανέφερε ότι η συριακή επίθεση «δεν πέρασε στο ισραηλινό έδαφος».

Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν την πηγή των συριακών βομβαρδισμών με πυρά πυροβολικού και μαχητικά αεροσκάφη, πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στην άλλη πλευρά των συνόρων, προστίθεται στην ανακοίνωση.

09:18 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι συνέλαβε 100 υπόπτους για τρομοκρατία στο νοσοκομείο Nasser

Οι ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας ναυτικών καταδρομέων Shayetet 13 και της 98ης Μεραρχίας, συνέλαβαν περίπου 100 υπόπτους για τρομοκρατία στο συγκρότημα του νοσοκομείου Nasser στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF.

Είπαν επίσης ότι κατά την έρευνα του συγκροτήματος, καθώς και άλλων περιοχών στη Χαν Γιουνίς, οι δυνάμεις εντόπισαν τρομοκράτες, τους οποίους επιτέθηκαν και σκότωσαν. Παράλληλα, δυνάμεις της μονάδας πεζικού Nahal εντόπισαν και σκότωσαν τρομοκράτες στην κεντρική Γάζα.

08:47 Η «συγγνώμη» της κυβερνήτριας της Νέας Υόρκης

Η κυβερνήτρια της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ, ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλια που έκανε σε εβραϊκή φιλανθρωπική εκδήλωση στην πόλη, όπου ακούγεται να λέει ότι το Ισραήλ δικαιολογείται να καταστρέψει τη Γάζα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, σχόλια που έγιναν viral.

«Αν ο Καναδάς κάποια ημέρα επιτεθεί στο Μπάφαλο, λυπάμαι, φίλοι μου, δεν θα υπάρχει Καναδάς την επόμενη ημέρα», δήλωσε η Χόκουλ στην ομιλία της την Πέμπτη στη διάρκεια εκδήλωσης για το United Jewish Appeal – Federation of New York. Περισσότερα εδώ.

08:26 Οι Χούθι ισχυρίζονται ότι επιτέθηκαν σε βρετανικό πετρελαιοφόρο στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι της Υεμένης εκτόξευσαν πυραύλους κατά του βρετανικού πετρελαιοφόρου στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας Yahya Sarea.

Ο Sarea ισχυρίζεται ότι το πλοίο υπέστη άμεσο χτύπημα.

Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το πλοίο χτυπήθηκε στην αριστερή πλευρά του από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη. Προσδιόρισε το πλοίο ως δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά που μετέφερε αργό πετρέλαιο με προορισμό την Ινδία.

Νωρίτερα, ο οργανισμός UKMTO (United Kingdom Maritime Trade Operations) και η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσαν ότι ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά φέρεται να είχε πληγεί 72 ναυτικά μίλια (133 χλμ.) βορειοδυτικά του λιμανιού Μόκα, στα ανοικτά της Υεμένης.

«Το πλοίο … φέρεται να υπέστη μικρές ζημιές. Το πλήρωμα αναφέρθηκε ασφαλές και σώο», δήλωσε η Ambrey.

08:13 ΟΗΕ: Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Ράφα και επιστρέφουν στο κέντρο της Γάζας

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι Παλαιστίνιοι στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας φέρονται να μετακινούνται από την περιοχή αυτή προς κεντρικές περιοχές, καθώς συνεχίζονται οι ενισχυμένες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις.

Υπολογίζεται ότι 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, περισσότεροι από το μισό πληθυσμό της Γάζας, έχουν συνωστιστεί στη Ράφα.

«Στη Ράφα, οι ανθρωπιστικές συνθήκες έχουν γίνει όλο και πιο σοβαρές με συνεχείς αναφορές ανθρώπων που σταματούν τα φορτηγά βοήθειας για να πάρουν τρόφιμα», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric.

Σε όλη τη Γάζα, ο Dujarric είπε ότι η παράδοση της βοήθειας παρεμποδίζεται από το συχνό κλείσιμο των συνόρων, τους μακροχρόνιους περιορισμούς στις εισαγωγές, τις ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και τις μάχες.

07:52 WSJ: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν περισσότερα όπλα στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ενισχύσουν το στρατιωτικό οπλοστάσιο του Ισραήλ, ακόμη και όταν η Ουάσινγκτον πιέζει για κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε την «ταχεία απόκτηση» όπλων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, αναφέρει η Wall Street Journal (WSJ). Περισσότερα εδώ.

07:39 Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας λέει ότι «δεν υπάρχει πρόθεση» να στείλει Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει «καμία πρόθεση» να στείλει Παλαιστίνιους στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης επίθεσης στη Ράφα.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να εκκενώσει Παλαιστίνιους πολίτες στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Gallant κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των μέσων ενημέρωσης την Παρασκευή.

«Σεβόμαστε και εκτιμούμε την ειρηνευτική μας συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της σταθερότητας στην περιοχή καθώς και σημαντικό εταίρο».

Ο Gallant έκανε τις παρατηρήσεις του εν μέσω αναφορών ότι η Αίγυπτος δημιουργεί μια νεκρή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της με τη Γάζα, προετοιμάζοντας ένα πιθανό σενάριο κατά το οποίο οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα κατακλύσουν μαζικά την Αίγυπτο.

07:27 Ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι βρήκε τα φάρμακα των αιχμαλώτων στο νοσοκομείο Nasser

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ανακάλυψε φάρμακα με τα ονόματα ισραηλινών αιχμαλώτων στο νοσοκομείο Nasser, μετά την επιδρομή του στην υγειονομική εγκατάσταση.

«[Τα ισραηλινά] στρατεύματα ανακάλυψαν φάρμακα με τα ονόματα των ισραηλινών ομήρων μέσα στο νοσοκομείο μαζί με όπλα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι τα στρατεύματά του εργάζονταν για την επισκευή μιας γεννήτριας στο νοσοκομείο και είχαν προμηθεύσει τρόφιμα και νερό στους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν νωρίτερα ότι είχαν «αξιόπιστες πληροφορίες» ότι η Χαμάς κρατά αιχμαλώτους στο ιατρικό συγκρότημα, αλλά δεν είχαν προσκομίσει στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.

Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως βάση επιχειρήσεων ή για την απόκρυψη αιχμαλώτων.

07:15 «Σχεδόν αδύνατη» η μετακίνηση βοήθειας στη Γάζα χωρίς αστυνομική συνοδεία

Έχει καταστεί «πρακτικά αδύνατη» η μετακίνηση βοήθειας στη Γάζα, δήλωσε ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ για τα ανθρωπιστικά ζητήματα στη Μέση Ανατολή, αφού επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ χτύπησε την αστυνομία που συνόδευε τη βοήθεια στη Ράφα.

«Με την αποχώρηση των αστυνομικών συνοδών, έχει καταστεί πρακτικά αδύνατο για τα Ηνωμένα Έθνη ή οποιονδήποτε άλλον – την Ιορδανία, τα ΗΑΕ, οποιονδήποτε άλλο φορέα υλοποίησης – να μεταφέρουν με ασφάλεια τη βοήθεια στη Γάζα», πρόσθεσε ο Σάτερφιλντ.

Ο Σάτερφιλντ δήλωσε ότι «εγκληματικές συμμορίες» επιτίθενται σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας εντός της Γάζας, αλλά σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA), οι άνθρωποι στη Ράφα είναι τόσο απελπισμένοι που τρώνε τα τρόφιμα αμέσως αφού τα πάρουν από τα φορτηγά.

Ο Σάτερφιλντ δήλωσε επίσης: «Μπορούμε να μεταφέρουμε εκατοντάδες φορτηγά με βοήθεια την ημέρα από τα σύνορα στις αποθήκες».

Ωστόσο, σύμφωνα με το OCHA, λιγότερα από 43 φορτηγά εισήλθαν στη Γάζα κατά μέσο όρο την ημέρα μεταξύ 9 και 15 Φεβρουαρίου, μια σημαντική μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024