Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
WSJ: Η Αίγυπτος χτίζει τείχος υπό τον φόβο μαζικής εισροής παλαιστίνιων προσφύγων

WSJ: Η Αίγυπτος χτίζει τείχος υπό τον φόβο μαζικής εισροής παλαιστίνιων προσφύγων

Η Αίγυπτος προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων για να κρατήσει τους Παλαιστίνιους έξω, αναπτύσσοντας στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα και ενισχύοντας τους φράχτες

Οι αιγυπτιακές αρχές, φοβούμενες ότι μια περαιτέρω ισραηλινή στρατιωτική προέλαση στη νότια Γάζα θα προκαλέσει πλημμύρα προσφύγων, κατασκευάζουν έναν φράχτη 8 τετραγωνικών μιλίων στην έρημο του Σινά κοντά στα σύνορα, αναφέρει άρθρο της Wall Street Journal επικαλούμενο αιγύπτιους αξιωματούχους και αναλυτές ασφαλείας.

Εδώ και εβδομάδες, η Αίγυπτος προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια κατά μήκος των συνόρων για να κρατήσει τους Παλαιστίνιους έξω, αναπτύσσοντας στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα και ενισχύοντας τους φράχτες.

Το τεράστιο νέο συγκρότημα αποτελεί μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός κατοίκων της Γάζας καταφέρει να εισέλθει, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

«Εντός εβδομάδων μια πιθανή επίθεση στη Ράφα»

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στον καταυλισμό, δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Περιβάλλεται από τσιμεντένια τείχη και βρίσκεται μακριά από αιγυπτιακούς οικισμούς. Μεγάλος αριθμός σκηνών, που δεν έχουν ακόμη συναρμολογηθεί, έχει παραδοθεί στην περιοχή, είπαν οι άνθρωποι αυτοί.

Ο κυβερνήτης του βόρειου Σινά έκανε λόγω για απογραφή των σπιτιών και όχι για κατασκευή καταυλισμού

Με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να λέει ότι ο στρατός του θα χρειαστεί να πολεμήσει τη Χαμάς στη Ράφα, αιγύπτιοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια ευρεία ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να συμβεί εντός εβδομάδων.

Σε περίπτωση μιας μεγάλης εξόδου Παλαιστινίων από τη Γάζα, η Αίγυπτος θα προσπαθήσει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων πολύ κάτω από τη χωρητικότητα της περιοχής -ιδανικά σε περίπου 50.000 έως 60.000- δήλωσαν Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.

Η Αίγυπτος επιδιώκει εδώ και καιρό να αποφύγει την υπερχείλιση προσφύγων πέρα από τα σύνορά της, απειλώντας ακόμη και να εγκαταλείψει την επί δεκαετίες ειρηνευτική της συνθήκη με το Ισραήλ, αν αυτό συμβεί ως αποτέλεσμα της επίθεσής της κατά της Χαμάς. Το γεγονός ότι η Αίγυπτος προχωρά τώρα επειγόντως σε σχέδια έκτακτης ανάγκης σηματοδοτεί ότι οι αιγύπτιοι αξιωματούχοι βλέπουν έναν αυξανόμενο κίνδυνο ενός τέτοιου σεναρίου.

Η διάψευση

Ο κυβερνήτης της περιοχής του Βόρειου Σινά της Αιγύπτου διέψευσε την Πέμπτη τις αρχικές αναφορές για την κατασκευή ενός πιθανού καταυλισμού προσφύγων για Παλαιστίνιους, λέγοντας ότι η δραστηριότητα στην περιοχή αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας απογραφής των σπιτιών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης στρατιωτικής εκστρατείας της Αιγύπτου κατά των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

Το Ισραήλ αποσύρθηκε από τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία εκεχειρίας την Τετάρτη, αυξάνοντας τους φόβους ότι η χώρα θα προχωρήσει στην επίθεσή της στη Ράφα.

Την Πέμπτη, ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και τον διευθυντή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και Παλαιστίνιοι ηγέτες προσπάθησαν επίσης να αποφύγουν μια μαζική εκτόπιση Παλαιστινίων από τη Γάζα, φοβούμενοι ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν. Το Ισραήλ έχει πει ότι όσοι εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γάζα θα μπορούν να επιστρέψουν.

Η ανησυχία για τον εκτοπισμό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τους Παλαιστίνιους λόγω της φυγής από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου κατά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024