Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αίγυπτος: Τα σχόλια του Σμότριχ είναι «ανεύθυνα και εμπρηστικά» λέει το ΥΠΕΞ

Αίγυπτος: Τα σχόλια του Σμότριχ είναι «ανεύθυνα και εμπρηστικά» λέει το ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου αντέδρασε έντονα στις κατηγορίες πως η Αίγυπτος βοήθησε την Χαμάς στην επιχείρηση εναντίον των Ισραηλινών εποίκων την 7η Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς για την Αίγυπτο «αποκαλύπτουν μόνο μια πείνα για σκοτωμούς και καταστροφή». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άμεντ Αμπού Ζέιντ χαρακτήρισε «ανεύθυνες και εμπρηστικές» τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ισραηλινού Υπουργού Οικονομικών και ηγέτη του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος Μπεζαλέλ Σμότριχ σχετικά με το Κάιρο.

Σε ανάρτησή του στο Χ, πρόσθεσε ότι τα λόγια του Σμότριτς «αποκαλύπτουν μόνο μια πείνα για σκοτωμούς και καταστροφές και σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια περιορισμού της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας».

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν την Αίγυπτο να συμφωνήσει σε συνεργασία για την χερσαία εισβολή, όμως οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντιστέκονται»

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε: «Οι δηλώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες, καθώς η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως το έδαφός της» και δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις αποτυχίες άλλων. Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν αφού ο Σμότριτς κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι φέρει σημαντική ευθύνη για την επιχείρηση «Καταιγίδα του Αλ Άκσα», ισχυριζόμενος ότι η Χαμάς έκανε λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Αιγύπτου.

Η συνάντηση Ερντογάν – Σίσι με κύριο θέμα την Ράφα

Σε διαφορετικό πλαίσιο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα ότι η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα θα αποτελέσει πρωταρχικό θέμα συζήτησης στις επικείμενες συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι που έχουν προγραμματιστεί για την Τετάρτη, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών θα περιλαμβάνουν διάφορα θέματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο τουρισμός, η ενέργεια και η άμυνα.

Υπενθυμίζεται πως η Αίγυπτος απείλησε, την Κυριακή, να διαλύσει τη συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ, εάν το Ισραήλ αναπτύξει ισχυρές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων της με την πόλη Ράφα της Γάζας. Δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και ένας δυτικός διπλωμάτης δήλωσαν την Κυριακή ότι σε περίπτωση που το Ισραήλ προβεί σε αυτή την κίνηση, η Αίγυπτος θα αναγκαστεί να αποκλείσει το πέρασμα της Ράφα, που είναι σήμερα ο μοναδικός ανθρωπιστικός διάδρομος που τροφοδοτεί τη Γάζα με ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγούσε σε άμεση αναστολή της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών», όπως ειπώθηκε από αιγυπτιακές πηγές. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στην WSJ ότι αντιπροσωπεία από το Κάιρο επισκέφθηκε πρόσφατα τους Ισραηλινούς ομολόγους της στο Τελ Αβίβ για να συζητήσει ειδικά την κατάσταση στη Ράφα. «Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν την Αίγυπτο να συμφωνήσει σε κάποια συνεργασία σχετικά με την χερσαία εισβολή, στην οποία οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντιστέκονται», δήλωσαν οι πηγές.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024