Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Άλλοι τρεις νεκροί όμηροι» - Η Αίγυπτος παίρνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα στα σύνορα με τη Γάζα

Live: «Άλλοι τρεις νεκροί όμηροι» – Η Αίγυπτος παίρνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα στα σύνορα με τη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Παρά τις αντιδράσεις, το Ισραήλ φαίνεται πως προχωρά το σχέδιο χερσαίας εισβολής στη Ράφα προετοιμάζοντας το έδαφος με σφοδρούς, φονικούς βομβαρδισμούς

Τουλάχιστον 74 άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς ισραηλινά αεροπλάνα και πλοία βομβάρδισαν τη Ράφα, στη νότια Γάζα που έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν δύο ομήρους που κρατούσε η Χαμάς στη Ράφα. Πρόκειται για δύο άνδρες με διπλή υπηκοότητα, ισραηλινή και αργεντίνικη.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα, Σουχαΐμπ Αλ-Χαμς, δήλωσε ότι «το νοσοκομείο είναι γεμάτο από τραυματίες σε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», ενώ για ακόμα μία φορά χιλιάδες κόσμου συρρέει στις υγειονομικές εγκαταστάσεις καθώς θεωρεί ότι είναι πιο ασφαλείς, ενόψει της χερσαίας εισβολής του στρατού.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 «Τρομακτική» η προοπτική επίθεσης στη Ράφα, τονίζει ο ΟΗΕ

Η προοπτική «αληθινής» επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν προσφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, είναι «τρομακτική», τόνισε ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Με δεδομένη την αιματοχυσία που έχει υποστεί μέχρι τώρα η Γάζα, μπορούμε να φανταστούμε πλήρως τι θα γίνει στη Ράφα», προειδοποίησε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη (περισσότερα εδώ).

05:00 Οι Φρουροί της Επανάστασης δοκίμασαν νέο βαλλιστικό πύραυλο

Το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, δοκίμασε «επιτυχώς» βαλλιστικό πύραυλο «μακρού βεληνεκούς», ο οποίος εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά «από πλοίο», μετέδωσαν ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τον επικεφαλής τους Χουσέιν Σαλαμί.

Σε τηλεγράφημα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων IRNA δεν δίνεται καμιά πληροφορία για το δραστικό βεληνεκές του όπλου που δοκιμάστηκε, ούτε για τον τύπο του πλοίου που τον εκτόξευσε.

Με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, η Ισλαμική Δημοκρατία φροντίζει τελευταία να επιδεικνύει τη στρατιωτική της ισχύ συχνά.

04:30 Ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον επικεφαλής της Μοσάντ θα μεταβεί στην Αίγυπτο για συνομιλίες με ομήρους

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στην Αίγυπτο για να διαπραγματευτεί μια πιθανή συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Στις συζητήσεις θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της CIA Γουίλλιαμ -Μπιλ- Μπερνς, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου Αμπάς Καμάλ .

04:10 Η Γερουσία των ΗΠΑ ψηφίζει για την προώθηση του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε τη Δευτέρα για να προχωρήσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 95,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, σε μια διαδικαστική ψηφοφορία που προωθεί τη νομοθεσία ένα βήμα πιο κοντά στην ψήφισή της.

03:45 Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι 42 άτομα απομακρύνθηκαν από τη Γάζα

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι 42 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Μετά από αίτημα της Γαλλίας, 42 άνθρωποι έφυγαν σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «ο τελευταίος γύρος εκκένωσης ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα μετά από αιτήματα της γαλλικής κυβέρνησης σε περισσότερους από 200».

03:20 Ανακοίνωση της Χαμάς αναφέρει πως οι όμηροι που διασώθηκαν ήταν υπό την εποπτεία οικογένειας πολιτών

Το ανώτερο στέλεχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν σχολίασε την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων «Αναμένοντας την εξιστόρηση του περιστατικού από την αντίσταση, η οποία είναι η πηγή των αυθεντικών πληροφοριών, επισημαίνουμε ότι υπάρχουν δημοσιογραφικές επιτόπιες αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι κρατούμενοι δεν βρίσκονταν στην κατοχή του κινήματος της Χαμάς, αλλά μιας οικογένειας πολιτών, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της αφήγησης της κατοχής και επιβεβαιώνει την προσπάθειά της να μεγαλοποιήσει το γεγονός σε αναζήτηση ενός χαμένου επιτεύγματος απέναντι στην αντίσταση. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνουμε ότι η αποφασιστική λέξη είναι αυτή που θα ανακοινώσει η αντίσταση.

«Ο πανηγυρισμός της κατοχής για την απελευθέρωση δύο κρατουμένων που βρίσκονταν σε ένα διαμέρισμα κατοικίας -σύμφωνα με την αφήγησή της- μετά από αυτό το χρονικό διάστημα (128 ημέρες) μέσω μιας σύνθετης επιχείρησης ασφαλείας και στρατιωτικής επιχείρησης, όπως περιγράφεται, είναι μια απροκάλυπτη προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό του στρατού κατοχής και των στρατιωτών του, εν μέσω της σημαντικής αποτυχίας στην επίτευξη οποιουδήποτε από τους στόχους τους.

«Μετά από τέσσερις και πλέον συνεχείς μήνες, ο στρατός κατοχής δηλώνει ότι 134 αιχμάλωτοι εξακολουθούν να βρίσκονται στην κατοχή των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, γεγονός που από μόνο του αποτελεί επίτευγμα για την αντίσταση.

«Η υπερβολή στην απεικόνιση της επιχείρησης και των αποτελεσμάτων της είναι απόδειξη της σύγχυσης στο εσωτερικό της σιωνιστικής κατοχικής κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να καταγράψει κάθε επίτευγμα και να το μεγεθύνει μπροστά στο σιωνιστικό κοινό που είναι αγανακτισμένο με την πολιτική ηγεσία της και την αποτυχία της να επιτύχει τους διακηρυγμένους στόχους, οδηγώντας σε πολλαπλές απώλειες για την οντότητα».

02:55 Η Χαμάς προσυπογράφει τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορελ πως η UNRWA ήταν για πολλά χρόνια στόχος του Ισραήλ

Τη Δευτέρα, η Χαμάς τόνισε τη σημασία του ρόλου που διαδραματίζει η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) στη φροντίδα των Παλαιστινίων προσφύγων.

Σε μια ανακοίνωση τύπου που μεταδόθηκε από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης τη Δευτέρα, το κίνημα επιβεβαίωσε ότι «η δήλωση του Επιτρόπου Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell ότι η σιωνιστική οντότητα ήθελε να απαλλαγεί από την UNRWA κατά τη διάρκεια πολλών ετών είναι νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τις σιωνιστικές προθέσεις πίσω από την προώθηση κατασκευασμένων ισχυρισμών κατά της UNRWA και των υπαλλήλων της. Σε μια προσπάθεια να σβήσουν την ίδια και τα στοιχεία που αντιπροσωπεύει για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να επιστρέψει στα σπίτια του από τα οποία εκτοπίστηκαν βίαια».

Το κίνημα κάλεσε «τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες που τα υποστηρίζουν να μην υποκύψουν στη μηχανή της παραπληροφόρησης που χρησιμοποιεί η ναζιστική σιωνιστική οντότητα, η οποία δεν έχει ακόμη παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς της, σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Επιτρόπου της UNRWA».

02:30 Η Χεζμπολάχ χτύπησε μια βάση με συστήματα παρακολούθησης και έναν στρατώνα

Η βάση Al-Radar χτυπήθηκε με ακρίβεια από κατευθυνόμενο πύραυλο, μετέδωσαν τη Δευτέρα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα την Χεζμπολάχ. Η Χεζμπολάχ ανέφερε επίσης ότι στόχευσε έναν στρατώνα με έναν πύραυλο Falaq-1.

Σύμφωνα με την οργάνωση «οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ έχουν στόχο να μειώσουν την πίεση των χτυπημάτων στη Γάζα, όπου οι μαχητές των παλαιστινιακών οργανώσεων διεξάγουν χερσαίες μάχες με τις δυνάμεις του σιωνιστικού καθεστώτως».

02:05 Καταδικάζει το Ιράν τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας στη Ράφα

Μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον μαρτυρικό θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ στο τρίτο σκέλος του ταξιδιού του στην περιοχή, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η επέκταση των εγκλημάτων πολέμου και της γενοκτονίας του κατοχικού ισραηλινού καθεστώτος στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Ράφα θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Τελ Αβίβ».

Πρόκειται για την πρώτη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα μετά τις επανειλημμένες απειλές αρκετών εβδομάδων του πρωθυπουργού του σιωνιστικού καθεστώτος Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτεθεί σε μια πόλη με επταπλάσιο πλυθησμό από τον αρχικό. Η πόλη Ράφα φιλοξενεί σήμερα περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους (το ήμισυ του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων της Λωρίδας της Γάζας).

01:40 Εκτελέσεις και κλοπές αντικειμένων και «αναμνηστικών» από τους ισραηλινούς στρατιώτες

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, ο δημοσιογράφος Nahum Barnea παρέθεσε την αυτολεξεί μαρτυρία ενός γιατρού της εφεδρικής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών του Ισραήλ από τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο γιατρός αποκάλυψε ότι «οι επιχειρήσεις λεηλασίας έχουν γίνει σχεδόν συστηματικές», όπως είδε κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Γάζα.

Και συνέχισε: «Το θέμα αρχίζει με την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων στρωμάτων, σόμπες αερίου και φιάλες αερίου από τα κατεχόμενα σπίτια και συνεχίζεται με την αρπαγή μικρών αναμνηστικών, όπως τραπέζια και μικρά παιχνίδια για τα παιδιά».

«Οι δυνάμεις αρχίζουν κατά διαστήματα να καίνε σπίτια και ο διοικητής της ταξιαρχίας λέει ότι είναι εντάξει γι’ αυτόν, και η αθροιστική αίσθηση είναι τότε ότι θα κάνουν εδώ στη Γάζα ό,τι έκαναν στην πόλη Huwwara κοντά στη Ναμπλούς στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπου πολλά από τα σπίτια και τα οχήματά της κάηκαν πέρυσι», πρόσθεσε.

Στην κατάθεσή του, ο στρατιωτικός γιατρός αφηγήθηκε την εκτέλεση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου, ο οποίος, όπως είπε, ήταν μαχητής της Χαμάς που συνελήφθη από τις δυνάμεις του σιωνιστικού καθεστώτος. «Μια στιγμή μετά την ανάκρισή του από έναν ερευνητή κρατουμένων, ένας έφεδρος μαχητής έφτασε και εκτέλεσε τον κρατούμενο», υπενθύμισε.

01:15  Η Γαλλία παρέδωσε πρόταση για απόσυρση της Χεζμπολάχ, συνοριακές συνομιλίες για την εκεχειρία Ισραήλ-Λιβάνου

Η Γαλλία παρέδωσε γραπτή πρόταση στη Βηρυτό με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών με το Ισραήλ και τη διευθέτηση των αμφισβητούμενων συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο καλεί τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες να αποσυρθούν 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Το σχέδιο αποσκοπεί στον τερματισμό των μαχών μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στα σύνορα. Οι εχθροπραξίες διεξάγονται παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα και τροφοδοτούν την ανησυχία για μια καταστροφική, ολοκληρωτική αντιπαράθεση.

Το έγγραφο, η πρώτη γραπτή πρόταση που μεταφέρθηκε στη Βηρυτό κατά τη διάρκεια εβδομάδων δυτικής διαμεσολάβησης, παραδόθηκε σε κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρν την περασμένη εβδομάδα, λένε τέσσερις ανώτεροι Λιβανέζοι και τρεις Γάλλοι αξιωματούχοι.

00:40 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τζο Μπάιντεν και βασιλιά Αμπντάλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα ολοκλήρωσαν τη συνάντησή τους και ο πρώτος δήλωσε ότι εργάζεται «για να βρει τα μέσα για να φέρει όλους τους ομήρους στην πατρίδα, να απαλύνει την ανθρωπιστική κρίση, να τερματίσει την τρομοκρατική απειλή και να φέρει την ειρήνη στη Γάζα και το Ισραήλ μέσω μιας λύσης δύο κρατών».

Ο Μπάιντεν υπογραμμίζει το πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους που βοήθησε να δημιουργηθεί με τους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ, το οποίο θα προβλέπει μια ανθρωπιστική παύση τουλάχιστον έξι εβδομάδων, «την οποία θα μπορούσαμε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουμε για να οικοδομήσουμε κάτι πιο διαρκές».

Λέει ότι ενθάρρυνε τους Ισραηλινούς ηγέτες «να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη της συμφωνίας», αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την ανταπόκριση των απαιτήσεων της Χαμάς στο πλαίσιο ως «παραληρηματική».

00:15 Αίγυπτος: Τα σχόλια του Σμότριχ είναι «ανεύθυνα και εμπρηστικά» λέει το ΥΠΕΞ

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τα σχόλια του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς για την Αίγυπτο «αποκαλύπτουν μόνο μια πείνα για σκοτωμούς και καταστροφή». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Άμεντ Αμπού Ζέιντ χαρακτήρισε «ανεύθυνες και εμπρηστικές» τις πρόσφατες παρατηρήσεις του Ισραηλινού Υπουργού Οικονομικών και ηγέτη του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος Μπεζαλέλ Σμότριχ σχετικά με το Κάιρο.

Σε ανάρτησή του στο Χ, πρόσθεσε ότι τα λόγια του Σμότριτς «αποκαλύπτουν μόνο μια πείνα για σκοτωμούς και καταστροφές και σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια περιορισμού της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε: «Οι δηλώσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες, καθώς η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως το έδαφός της» και δεν πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη για τις αποτυχίες άλλων. Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν αφού ο Σμότριτς κατηγόρησε την Αίγυπτο ότι φέρει σημαντική ευθύνη για την επιχείρηση «Καταιγίδα του Αλ Άκσα», ισχυριζόμενος ότι η Χαμάς έκανε λαθρεμπόριο όπλων μέσω της Αιγύπτου.

23:55 Η διευθύντρια του ΔΝΤ προειδοποιεί για πιθανή διάχυση του πολέμου στη Γάζα

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα και οι συναφείς αντιπαραθέσεις, όπως οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

«Φοβάμαι περισσότερο μια μακροχρόνια διάρκεια της σύγκρουσης, διότι, αν συνεχίζεται και συνεχίζεται, ο κίνδυνος διάχυσης αυξάνεται», δήλωσε η ίδια σε δηλώσεις της στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε έναν κίνδυνο διάχυσης στη διώρυγα του Σουέζ».

23:35 Η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ αναφέρει ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης, αναφέρει ότι οι δύο μαχητές σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν τα «πολεμικά τους καθήκοντα» στο νότιο Λίβανο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η Ισλαμική Τζιχάντ, σύμμαχος της Χεζμπολάχ, είχε αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ από τον Λίβανο πέρυσι.

23:10 Νέα περιστατικά βίας κατά αμάχων στη Δυτική Όχθη

Ένας 20χρονος άνδρας και ένα 16χρονο αγόρι πυροβολήθηκαν και δύο αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν στα τελευταία περιστατικά βίας που αναφέρθηκαν από εποίκους στη βόρεια Δυτική Όχθη. Το πρώτο περιστατικό έλαβε χώρα στην Asira al-Qibliya, με τον δήμαρχο της πόλης Hafez Saleh να δηλώνει στα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ότι οι δράστες κατέβηκαν στο χωριό από τον φλέγοντα οικισμό Yitzhar και άρχισαν να ανοίγουν πυρ. Ο 20χρονος πυροβολήθηκε στο στομάχι και ο 16χρονος χτυπήθηκε στο χέρι.

Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αλλά η κατάστασή τους δεν είναι άμεσα γνωστή. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ένα όχημα πυρπολήθηκε.

Σε μεταγενέστερο περιστατικό στο κοντινό χωριό Huwara, ένα φορτηγό που ανήκε σε Παλαιστίνιο πυρπολήθηκε. Ο επίσημος ειδησεογραφικός ιστότοπος της Παλαιστινιακής Αρχής Wafa αναφέρει ότι το αυτοκίνητο ανήκε στον κάτοικο της Huwara Abdullah Odeh και ότι ήταν σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι του.

22:45 Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους αμάχους στη Ράφα λέει ο Λευκός Οίκος

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον έχει πει στο Ισραήλ «δυνατά και καθαρά» τις ανησυχίες της για τους αμάχους στη Ράφα. «Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι οι ισραηλινοί ομόλογοί μας θα συνυπολογίσουν κατάλληλα την ασφάλεια αυτών των αμάχων καθώς θα εξετάζουν μελλοντικές επιχειρήσεις κάτω στη Ράφα», είπε.

Ο Κίρμπι επανέλαβε επίσης ότι ενώ «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν ποτέ από το Ισραήλ να μην εισέλθει στη Ράφα, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι δεν είναι σκόπιμο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς ένα εκτελέσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο για την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί». «Το Ισραήλ έχει την υποχρέωση να τους προστατεύσει», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής του Ισραήλ. Από την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ διέταξε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Γάζα να μετακινηθούν νότια μέχρι να φτάσουν στη Ράφα κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο. Η ίδια η πόλη βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού.

22:20 UNRWA: «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται»
Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι σε δύο διαφορετικά περιστατικά, οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον ενός σχολείου της UNRWA στο Χαν Γιουνίς, στη νοτιοδυτική περιοχή του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

«Το αποτέλεσμα ήταν να πυροβοληθούν δύο συνάδελφοι της UNRWA που εκτελούσαν υπηρεσία, ο ένας σκοτώθηκε. Παρά τις πολλαπλές προσπάθειες, δεν μπορέσαμε να ανασύρουμε το πτώμα του», δήλωσε. «Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν είναι στόχος, πρέπει να προστατεύονται», πρόσθεσε ο Λαζαρινί.

22:22 Τουλάχιστον 74 οι νεκροί στη Ράφα μετά από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ, λένε οι Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 74 άμαχοι φαίνεται να σκοτώθηκαν εξαιτίας της αεροπορικής επιδρομής του Ισραήλ στη Ράφα, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Τηλεόραση (Palestine TV).

Ο τελευταίος απολογισμός των νεκρών είναι αυξημένος σε σχέση με νωρίτερα, όταν τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 67 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

21:58Ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων καταγγέλλει επίθεση εποίκων σε Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yesh Din αναφέρει δύο περιστατικά βίας Ισραηλινών εποίκων κατά Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη νωρίτερα σήμερα.

21:38 Λαζαρίνι: Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) τόνισε σε πρόσφατη «έκθεση κατάστασης» ότι οι αυξημένες αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα «έχουν αυξήσει τους φόβους ότι θα παρεμποδιστούν περαιτέρω οι επιβαρυμένες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι που γράφει χαρακτηριστικά: «Δεν έχω ιδέα τι σημαίνει ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας»:

21:29 Η ανάλυση του BBC Verify για την επιχείρηση διάσωσης των ομήρων στη Ράφα

Το BBC Verify ανέλυσε ένα βίντεο που παρείχαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) από τη χθεσινοβραδινή διάσωση ομήρων στη Ράφα.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι: «Εντοπίσαμε την επιχείρηση σε μια συνοικία της Ράφα που κυριαρχείται από πλαστικά θερμοκήπια.

Το κάναμε αυτό εντοπίζοντας φωτογραφίες και βίντεο που ανέβηκαν σήμερα το πρωί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από φωτορεπόρτερ και πολίτες μέσα στη Γάζα. Το υλικό αυτό, καθώς και το βιντεοσκοπημένο υλικό των ίδιων των IDF, έδειχνε τουλάχιστον τρεις τεράστιους κρατήρες, καθώς και κατεστραμμένα κτίρια και πλαστικά θερμοκήπια.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε δορυφορικές εικόνες για να αντιστοιχίσουμε βασικά χαρακτηριστικά – όπως μια ψηλή δομή που μοιάζει με χωνί στο βάθος, χαρακτηριστικά κτίρια και τη διάταξη των ίδιων των θερμοκηπίων. Χρησιμοποιήσαμε τη θέση του ήλιου για να προσανατολίσουμε κάθε διαφορετική εικόνα. Επιπλέον, οι λήψεις από drone των IDF ταιριάζουν με τα κτίρια της τοποθεσίας».

Δείτε τις σχετικές εικόνες του BBC Verify:

Η περιοχή όπου έγινε η επιχείρηση διάσωσης από τις IDF.

Οι δυνάμεις διάσωσης των IDF.

21:19 Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Το ότι το Ισραήλ μου αρνείται την είσοδο δεν είναι είδηση

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, Φραντσέσκα Αλμπανέζε λέει ότι το Ισραήλ έχει απαγορεύσει σε όλους τους ειδικούς εισηγητές την είσοδο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 2008.

Οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν πρόσφατα ότι απαγόρευσαν στην Αλμπανέζε να εισέλθει στη χώρα.

«Αυτό δεν πρέπει να γίνει αντιπερισπασμός από τις φρικαλεότητες του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες φτάνουν σε ένα νέο επίπεδο φρίκης με τους βομβαρδισμούς ανθρώπων σε ‘ασφαλείς περιοχές’ στη Ράφα», δήλωσε η Αλμπανέζε.

21:10 Πύραυλοι από τον Λίβανο προς το Ισραήλ

Δύο αντιαρματικοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο έπεσαν σε ανοικτές περιοχές κοντά στο βόρειο τμήμα του όρους Ντοβ στο Ισραήλ.

21:00 Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θέλει να δει καμία αναγκαστική μετεγκατάσταση των κατοίκων της Γάζας

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απελευθέρωση δύο Ισραηλινών ομήρων σε στρατιωτική επιδρομή στη Ράφα την περασμένη νύχτα.

«Επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους, όπου ανήκουν», δήλωσε.

Όσον αφορά τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Ράφα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης τη νύχτα προς Δευτέρα, ο Κίρμπι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των θυμάτων.

«Δεν θέλουμε να δούμε ούτε έναν αθώο θάνατο αμάχου, Ισραηλινού ή Παλαιστίνιου», είπε. «Δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμο τέλος σε αυτή την κρίση μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει τους άνδρες και τις γυναίκες που κρατάει ομήρους – όλους τους».

Σχετικά με το αν ο Μπάιντεν απείλησε να διακόψει τη βοήθεια αν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα χωρίς σχέδιο για την προστασία των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ο Κίρμπι δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν κατά της Χαμάς και θα διασφαλίσουμε ότι έχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες να το κάνουν αυτό».

Ο Κίρμπι σχολίασε επίσης τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αλλάζει τη ρητορική του για το Ισραήλ.

«Ο πρόεδρος ήταν από την αρχή αρκετά συνεπής σχετικά με τις ανησυχίες μας για τις απώλειες αμάχων και τις ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές και την ανάγκη το Ισραήλ να ενεργεί με ακρίβεια και σύνεση και με τη δέουσα προσοχή όσον αφορά την αφαίρεση αθώων ζωών», είπε.

«Αυτή δεν είναι μια νέα θέση αυτής της κυβέρνησης και σίγουρα όχι του προέδρου», τόνισε.

Για τη συνεργασία με την Αίγυπτο

Όταν ρωτήθηκε για τις ανησυχίες της Αιγύπτου σχετικά με τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, ο Κίρμπι δήλωσε ότι «η Αίγυπτος υπήρξε ένας καταπληκτικός συνομιλητής όσον αφορά τη Ράφα και το να επιτρέψει στους ανθρώπους που πρέπει να βγουν έξω να βγουν πράγματι έξω».

«Υπήρξαν, και υποψιάζομαι ότι θα υπάρξουν, κλεισίματα κατά καιρούς με βάση το περιβάλλον ασφαλείας, αλλά δεν ανησυχούμε για την ικανότητά μας να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι σχετικά με τη σωστή χρήση αυτής της πύλης».

«Δεν θέλουμε να δούμε καμία αναγκαστική μετεγκατάσταση ανθρώπων εκτός Γάζας», τόνισε ο Κίρμπι.

«Η Γάζα είναι το σπίτι αυτών των ανθρώπων και δεν πρέπει να αναγκαστούν να φύγουν αν δεν θέλουν να φύγουν. Εάν πρόκειται να υπάρξει (σ.σ. στρατιωτική) επιχείρηση στη Ράφα ή γύρω από αυτήν, οι Ισραηλινοί έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των αθώων Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί», κατέληξε.

20:49 Οι ΗΠΑ μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία καταδικάζουν τις δηλώσεις από την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

Οι ΗΠΑ συντονίστηκαν με τη Γαλλία και τη Γερμανία στην καταδίκη της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, η οποία πρόσφατα θεωρήθηκε persona non grata στο Ισραήλ και της απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα αφού ισχυρίστηκε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν απάντηση στην ισραηλινή καταπίεση.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την καταδίκη του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών κάθε προσπάθειας αμφισβήτησης ή δικαιολόγησης της τρομοκρατικής σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, του μεγαλύτερου αντισημιτικού περιστατικού του 21ου αιώνα. Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι ενάντια στον αντισημιτισμό», δήλωσε η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για τον αντισημιτισμό, Ντέμπορα Λίπσταντ.

Η Μισέλ Τέιλορ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, πρόσθεσε ότι η Αλμπανέζε «έχει ιστορικό χρήσης αντισημιτικών τροπών. Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις της που δικαιολογούν, απορρίπτουν και αρνούνται τα αντισημιτικά υπονοούμενα της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι απαράδεκτες και αντισημιτικές. Περιμένουμε περισσότερα από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και καταδικάζουμε όλες τις μορφές αντισημιτισμού».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:39 Quds News Network: Η πλειονότητα όσων χτυπήθηκαν στη Ράφα σήμερα ήταν παιδιά

Σύμφωνα με το Quds News Network, η πλειονότητα όσων χτυπήθηκαν στη Ράφα σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ήταν παιδιά.

Το δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς έχει δημοσιεύσει συγκλονιστικές εικόνες.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:30 Συνάντηση Ερντογάν -Σίσι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα θα είναι το κύριο θέμα συζήτησης σε συνάντηση που θα έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, στο Κάιρο την Τετάρτη.

«Θα συζητήσουμε με τον κ. Σίσι διάφορα θέματα, όπως οικονομία, εμπόριο, τουρισμό, ενέργεια και άμυνα», πρόσθεσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική δήλωσή του.

20:20 Ερυθρά Ημισέληνος: «Δεν είμαστε στόχοι»

«Λέμε ότι δεν είμαστε στόχοι….

Ωστόσο, βλέπουμε τα μέλη της οργάνωσής μας να σκοτώνονται.

Τα ασθενοφόρα μας βομβαρδίζονται και πυροβολούνται.

Και τα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί», καταγγέλλει μέλος της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

20:03 Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν ακυρώνει ταξίδι μετά τη νοσηλεία του

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν ακύρωσε ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με ομολόγους του χωρών του ΝΑΤΟ, έγινε σήμερα γνωστό από Αμερικανό αξιωματούχο, αφότου ο επικεφαλής του Πενταγώνου εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας και χρειάστηκε να μεταβιβάσει τα καθήκοντά του στην αναπληρώτρια υπουργό του.

Ο 70χρονος Όστιν διακομίστηκε στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed χθες για «συμπτώματα που υποδείκνυαν ένα επείγον θέμα στην ουροδόχο κύστη». Ο Όστιν δεν αποκάλυψε μια επέμβαση για καρκίνο του προστάτη τον Δεκέμβριο και την επακόλουθη νοσηλεία του τον Ιανουάριο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές.

Ο Λόιντ Όστιν επρόκειτο να αναχωρήσει για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες και μια ξεχωριστή συνάντηση με συμμάχους για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική εισβολή.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως η συνάντηση σχετικά με τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας θα διεξαχθεί ψηφιακά.

Δεν είναι σαφές το χρονικό διάστημα το οποίο ο Όστιν θα παραμείνει στο νοσοκομείο, ωστόσο έχει μεταβιβάσει τα καθήκοντά του στην αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας, Κάθλιν Χικς.

19:53 ΟΗΕ: «Πρωτοφανή» επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας στη Γάζα

Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), Μπεθ Μπέχντολ λέει ότι κάθε μέρα που περνάει, οι άνθρωποι στη Γάζα «απλώς πεινάνε» και όλο και περισσότερο δεν έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ιατρικές υπηρεσίες.

«Υπάρχουν πρωτοφανή επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, πείνας και συνθήκες που μοιάζουν σχεδόν με λιμό στη Γάζα», δήλωσε η Μπέχντολ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο προσωπικό του FAO.

Η Μπέχντολ δήλωσε ότι ο FAO δεν ήταν σε θέση να παράσχει καμία υποστήριξη για την αγροτική παραγωγή στη Γάζα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της είχε υποστεί ζημιές ή είχε καταστραφεί.

19:44 Λιβανέζος αξιωματικός ασφαλείας σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Οι Δυνάμεις Εσωτερικής Ασφάλειας του Λιβάνου (ISF) ανακοίνωσαν ότι ο Αλί Μοχάμεντ Μαχντί, ένας 27χρονος λοχίας στο τμήμα δημοσίων σχέσεών τους, σκοτώθηκε χθες σε ισραηλινό βομβαρδισμό της γενέτειράς του, της Χούλα, στα νότια της χώρας.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:34 Παλαιστίνια δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην ανατολική Ράφα

Η Αλά’α αλ-Χουμς, η οποία εργαζόταν για το κανάλι al-Masirah TV της Υεμένης, σκοτώθηκε όταν το σπίτι της βομβαρδίστηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Αμπντελσαλάμ έστειλε τα συλλυπητήριά του στην εναπομείνασα οικογένεια της δημοσιογράφου, καταδικάζοντας «τη συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα» και τονίζοντας την υποστήριξη της Υεμένης προς τους Παλαιστίνιους.

Η σχετική ανάρτηση:

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχουν καταδικάσει στο παρελθόν τις φονικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα.

Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου, οι εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν τον πόλεμο στη Γάζα ως την «πιο επικίνδυνη σύγκρουση για τους δημοσιογράφους στην πρόσφατη ιστορία».

19:25 Η Χαμάς λέει ότι τρεις ακόμη Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές

Ο Αμπού Ομπάιντα, εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ, δήλωσε ότι τρεις όμηροι υπέκυψαν στα τραύματα που υπέστησαν από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Από τις ίδιες αεροπορικές επιδρομές είχαν σκοτωθεί δύο όμηροι και είχαν τραυματιστεί σοβαρά άλλοι οκτώ χθες, είχε ανακοινώσει προηγουμένως η Χαμάς.

Ο Αμπού Ομπάιντα δήλωσε ότι η οργάνωση θα αναβάλει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των σκοτωμένων ομήρων μέχρι να ξεκαθαρίσει η τύχη των υπόλοιπων τραυματιών ομήρων.

19:15 Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου «ανησυχεί βαθύτατα» για την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Ο Καρίμ Χαν, ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), έγραψε στο X ότι είναι «βαθιά ανήσυχος για τον αναφερόμενο βομβαρδισμό και την πιθανή χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα».

Επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη έρευνα του γραφείου του σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Χαν δήλωσε ότι «όλοι οι πόλεμοι έχουν κανόνες και οι νόμοι που εφαρμόζονται στις ένοπλες συγκρούσεις δεν μπορούν να ερμηνευθούν με τρόπο που να τους καθιστά κούφιους ή χωρίς νόημα».

«Δεν έχω δει καμία διακριτή αλλαγή στη συμπεριφορά του Ισραήλ», έγραψε, προσθέτοντας ότι «έχει επανειλημμένα τονίσει ότι εκείνοι που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται αργότερα όταν το γραφείο μου αναλαμβάνει δράση σύμφωνα με την εντολή του».

Ο Χαν ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Αυτό αποτελεί επίσης σημαντικό επίκεντρο των ερευνών μας», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:00 Τα αποτελέσματα του ισραηλινού βομβαρδισμού σε κωμόπολη στον νότιο Λίβανο

Το Quds News Network παρουσιάζει τα αποτελέσματα ισραηλινού βομβαρδισμού στην κωμόπολη Μαρούν αλ-Ρας στον νότιο Λίβανο.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

18:50 Επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Η προοπτική ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα είναι «τρομακτική»

Ο Φόλκερ Τερκ, επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε ανησυχία για την αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου βρίσκει καταφύγιο περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γάζας.

Ο Τερκ δήλωσε ότι είναι «απολύτως εφικτό να φανταστεί κανείς τι θα ακολουθήσει» εάν δεν σταματήσει η προγραμματισμένη εισβολή.

«Μια ενδεχόμενη ολοκληρωμένη στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι είναι στοιβαγμένοι στα αιγυπτιακά σύνορα χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να διαφύγουν, είναι τρομακτική, δεδομένης της προοπτικής ότι ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός αμάχων, και πάλι κυρίως παιδιών και γυναικών, θα σκοτωθεί και θα τραυματιστεί πιθανότατα», ανέφερε ο Τερκ σε δήλωσή του.

18:41 «30.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί»: Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν εκδήλωση της Τάνια Μπρουγκέρα

Η αδιάκοπη ανάγνωση από την καλλιτέχνιδα και ακτιβίστρια Τάνια Μπρουγκέρα του έργου της Χάνα Άρεντ «Οι απαρχές του ολοκληρωτισμού» στο Hamburger Bahnhof του Βερολίνου ματαιώθηκε το Σάββατο (10 Φεβρουαρίου), αφού διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διέκοψαν την εκδήλωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:31 Δύο μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν, λέει η οργάνωση

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν δύο μαχητές της, οι Αλί Μάνα και Μοχάμαντ Μπασάμ.

Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε επίσης ότι πραγματοποίησε αρκετές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και σε κτίριο όπου, όπως είπε, έβρισκαν καταφύγιο Ισραηλινοί στρατιώτες στην πόλη Γιρ’ όν στον ανατολικό τομέα των συνόρων Λιβάνου – Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά διασυνοριακά πυρά από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

18:22 Αναφορές για νεκρό παιδί και τραυματίες στη Ράφα μετά από νέα ισραηλινή επίθεση

Ένα παιδί σκοτώθηκε και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν εξαιτίας ισραηλινού βομβαρδισμού κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατοίκων στη γειτονιά Μπραζίλι στη Ράφα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:12 Ο επικεφαλής της μονάδας ειδικών δυνάμεων Γιαμάμ λέει ότι οι διασωθέντες όμηροι τους βοήθησαν, «έδειξαν επινοητικότητα»

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας και της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Γιαμάμ της αστυνομίας δήλωσε στη Haaretz ότι οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν την περασμένη νύχτα βγήκαν από το διαμέρισμα όπου τους κρατούσε η Χαμάς χρησιμοποιώντας σχοινιά και ότι έδειξαν επινοητικότητα και βοήθησαν τις δυνάμεις.

Ο επικεφαλής της Γιαμάμ πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες του είχαν λάβει οδηγίες να μην πυροβολήσουν κατά άοπλου ατόμου ούτε να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο πιθανούς ομήρους.

18:03 Ο Μπορέλ προτείνει στις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απηύθυνε μια ελαφρώς συγκεκαλυμμένη έκκληση προς τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ λόγω του μεγάλου αριθμού θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Μπορέλ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν «υπερβολική» και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επανειλημμένα δηλώσει ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άμαχοι στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Λοιπόν, αν πιστεύετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα για να αποτρέψετε να σκοτωθούν τόσοι πολλοί άνθρωποι», δήλωσε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση των υπουργών αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εάν η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρόκειται για σφαγή, ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως πρέπει να σκεφτούμε την παροχή όπλων», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:53 Ο Μπάιντεν καλωσορίζει τον βασιλιά της Ιορδανίας την ώρα που αποφασίζεται το πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους στον πόλεμο της Γάζας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ και οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη προσπάθεια απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και την αυξανόμενη ανησυχία για μια πιθανή ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη συνοριακή πόλη Ράφα.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των συμμάχων μετά τον θάνατο τριών Αμερικανών στρατιωτών τον περασμένο μήνα σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία.

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές για τους θανάτους, τους πρώτους για τις ΗΠΑ μετά από μήνες χτυπημάτων τέτοιων οργανώσεων εναντίον αμερικανικών δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Σύμφωνα με το Associated Press, η συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ έρχεται καθώς ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του εργάζονται για να μεσολαβήσουν για μια ακόμη παύση στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, προκειμένου να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια και προμήθειες στην περιοχή και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο AP ότι οι δύο ηγέτες είχαν επίσης μια σημαντική συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Ράφα και ότι ο Μπάιντεν επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ στην ιδέα αυτή υπό τις «τρέχουσες συνθήκες», ενώ περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

17:44 Ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη μονάδα ειδικών δυνάμεων που διέσωσε δύο ομήρους που κρατούσε η Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ επισκέφθηκαν την αντιτρομοκρατική και ειδική μονάδα Γιαμάμ της αστυνομίας που διέσωσε δύο ομήρους, οι οποίοι κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τους Ισραηλινούς στρατιώτες που απελευθέρωσαν τους δύο ομήρους από τη Γάζα.

17:34 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ λένε ότι επιτέθηκαν σε σε Ισραηλινούς στρατιώτες

Η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, αναφέρει ότι μαχητές της επιτέθηκαν από κοντά σε δέκα στρατιώτες στην Αμπασάν αλ-Καμπίρα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

17:25 Ο επικεφαλής της UNRWA δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, UNRWA, δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί» μετά τις καταγγελίες ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού συμμετείχαν στην επίθεση κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και μετά την προβολή των ισχυρισμών, πολλές χώρες-χορηγοί ανέστειλαν τη χρηματοδότησή της.

Η UNRWA ξεκίνησε έρευνα και απέλυσε το προσωπικό που κατηγορείται για συμμετοχή στην επίθεση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:15 Το Βέλγιο δηλώνει ότι δεν έχει λάβει ακόμη καμία διευκρίνιση από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό κτιρίων του στη Γάζα

Το Βέλγιο δεν έχει λάβει ακόμη διευκρινίσεις από το Ισραήλ σχετικά με την καταστροφή κυβερνητικών κτιρίων του στη Γάζα πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα Δευτέρα η υπουργός αναπτυξιακής συνεργασίας του Βελγίου, Καρολάιν Ζενέζ.

17:06 Ο Σμότριχ λέει ότι υπάρχει μια «κοινή αμερικανική, βρετανική και αραβική προσπάθεια για τη δημιουργία ενός κράτους τρομοκρατών» δίπλα στο Ισραήλ

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι «υπάρχει μια κοινή προσπάθεια των Αμερικανών, της Βρετανίας και των Αράβων να ιδρύσουν ένα κράτος τρομοκράτη» δίπλα στο Ισραήλ.

Ο Σμότριχ αναφέρθηκε σε ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα τη Δευτέρα, ότι η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Εβραίους εποίκους της Δυτικής Όχθης, οι οποίοι εμπλέκονται σε βιαιοπραγίες κατά Παλαιστινίων.

«Βλέπουν τις δημοσκοπήσεις», συνέχισε ο Σμότριχ. «Βλέπουν πώς η απόλυτη πλειοψηφία των Ισραηλινών αντιτίθεται σε αυτή την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους», είπε.

«Αυτές οι κυρώσεις στρέφονται κατά μισού εκατομμυρίου εποίκων, κατά των οικισμών, κατά των στρατιωτών του IDF και των διοικητών τους.
Θα διεξάγουμε μια διπλωματική εκστρατεία εναντίον τους. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει αθόρυβα», πρόσθεσε.

16:56 CNN: Η Αίγυπτος αυξάνει τις στρατιωτικές οχυρώσεις κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα

Η Αίγυπτος αύξησε τις οχυρώσεις κατά μήκος των συνόρων της με τη Γάζα και ανέπτυξε περισσότερους στρατιώτες και μηχανήματα στο Βόρειο Σινά ως «προληπτικό μέτρο» ενόψει της σχεδιαζόμενης ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα της Γάζας, δήλωσαν στο CNN δύο αξιωματούχοι ασφαλείας.

Τα σημεία ελέγχου που οδηγούν στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα από την αιγυπτιακή πλευρά ενισχύθηκαν με περισσότερους στρατιώτες και οι περιοχές γύρω από τον κεντρικό δρόμο προετοιμάζονται για την ανάπτυξη αρμάτων μάχης και στρατιωτικών μηχανημάτων, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN.

Μια ομάδα του CNN κατέγραψε σταθμευμένα στρατιωτικά οχήματα κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στα σύνορα τον Νοέμβριο, αλλά δεν είναι σαφές πόσο ενισχυμένες θα είναι οι νέες οχυρώσεις.

Αιγυπτιακά στρατιωτικά ελικόπτερα εθεάθησαν επίσης να πετούν στην αιγυπτιακή πλευρά τις τελευταίες τρεις ημέρες, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα στην Αίγυπτο και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τραβήχτηκαν από την πλευρά των συνόρων της Γάζας.

16:47 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη είναι «ανεπαρκείς»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι, αν και χαιρετίζει την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επιβάλει κυρώσεις σε ορισμένους εποίκους, τη θεωρεί «ανεπαρκή και πιστεύει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ολόκληρο το αποικιακό σύστημα εποικισμών».

«Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την απαγόρευση των εποίκων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την τοποθέτηση των οργανώσεών τους σε λίστες παρακολούθησης τρομοκρατών», δήλωσε το υπουργείο στο X.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:37 Η UNRWA κάνει λόγο για κρούσματα ηπατίτιδας Α, ανησυχητικά υψηλά ποσοστά διάρροιας στη Ράφα

Ο Τόμας Γουάιτ, ο επικεφαλής στη Γάζα της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει εντοπίσει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά διάρροιας, η οποία μπορεί να αποβεί θανατηφόρα εάν δεν υπάρχει αρκετό καθαρό νερό, εκτός από τα κρούσματα ηπατίτιδας Α.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συμπίεσης ενός εκατομμυρίου ανθρώπων σε μια αρκετά μικρή περιοχή χωρίς πρόσβαση στην αποχέτευση», δήλωσε ο Γουάιτ, προσθέτοντας ότι οι συνθήκες στη Ράφα είναι ζοφερές.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκάβουν μια τρύπα στο χώμα δίπλα στο μέρος όπου ζουν και εκεί αφοδεύουν», είπε.

Εν όψει της ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα, ο Γουάιτ προειδοποίησε για «την πραγματικότητα του να μετακινηθούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας σε περιοχές που δεν είναι διαμορφωμένες για να τους φιλοξενήσουν».

«Πολλοί από αυτούς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα καταφύγια που έχουν κατασκευάσει εδώ στη Ράφα», δήλωσε ο Γουάιτ.

«Θα έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν ξανά στην ύπαιθρο», προέβλεψε.

16:28 Έφεση θα ασκήσει το ολλανδικό κράτος κατά της απόφασης του δικαστηρίου για τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς το Ισραήλ

Το ολλανδικό κράτος δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης για την αναστολή της εξαγωγής εξαρτημάτων αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.

16:19 Η Σιν Μπετ και οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης των δύο ομήρων στη Ράφα

Σιν Μπετ και IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες και πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης ομήρων στη Ράφα.

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στο Twitter:

16:09 Το Ισραήλ τοποθέτησε στη «μαύρη λίστα» την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα σχόλια περί «καταπίεσης»

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη δεν έχει λάβει βίζα εδώ και μήνες, αλλά τώρα θα της απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και τον υπουργό Εσωτερικών Μοσέ Αρμπέλ.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η ανακοίνωση έρχεται μετά το σχόλιο της Αλμπανέζε μία ημέρα νωρίτερα ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου ήταν «απάντηση στην καταπίεση του Ισραήλ».

«Τα θύματα της 7/10 δεν σκοτώθηκαν λόγω του ιουδαϊσμού τους, αλλά ως απάντηση στην καταπίεση του Ισραήλ», έγραψε η Αλμπανέζε στο Χ, απαντώντας σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde που ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τίμησε τα θύματα της επίθεσης.

16:00 Κάμερον: Το Ισραήλ θα πρέπει να σκεφτεί πριν αναλάβει περαιτέρω δράση στη Ράφα

Ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει την τρέχουσα στρατιωτική στρατηγική του μετά τις ολονύκτιες επιθέσεις του στη Ράφα, καθώς επανέλαβε τις εκκλήσεις για παύση των μαχών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να δούμε πώς μπορείς να διεξάγεις έναν πόλεμο ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

«Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση και θέλουμε το Ισραήλ να σταματήσει και να σκεφτεί πολύ σοβαρά πριν αναλάβει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση. Αλλά πάνω απ’ όλα, αυτό που θέλουμε είναι μια άμεση παύση των μαχών και θέλουμε αυτή η παύση να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός», είπε.

15:50 Πόσοι μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Ισραήλ

Εκτός από το κάλεσμα στις υπηρεσίες του ΟΗΕ να συνεργαστούν για την εκκένωση περιοχών με αμάχους, όπως η Ράφα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Έιλον Λέβι δήλωσε ότι ο αριθμός των μαχητών της Χαμάς έχει μειωθεί κατά το ήμισυ της μάχιμης δύναμης της παλαιστινιακής οργάνωσης, από την αρχή του πολέμου, με περισσότερους από 12.000 ένοπλους να έχουν σκοτωθεί και μεγάλο αριθμό να έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι.

«Μιλάμε για τα τρία τέταρτα των ταγμάτων της Χαμάς που έχουν διαλυθεί… Με πάνω από 12.000 τρομοκράτες που έχουν σκοτωθεί», τόνισε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αν συμπεριλάβετε τον αριθμό των τρομοκρατών που έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι, αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από το ήμισυ της μάχιμης δύναμης της Χαμάς που έχει τεθεί εκτός δράσης», υποστήριξε ο ίδιος.

15:41 Νετανιάχου προς Ρούτε: «Το Ισραήλ δεν θα αφήσει τα τάγματα τρομοκρατίας στη Ράφα μόνα τους»

Σε συνάντηση με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στην Ιερουσαλήμ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει «τα τάγματα τρομοκρατίας στη Ράφα μόνα τους» και ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου το Ισραήλ επιτύχει την ολοκληρωτική νίκη επί της Χαμάς.

Αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Ρούτε στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ρούτε θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό στο πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Σταγιέχ.

Σε ένα tweet νωρίτερα σήμερα, ο Ρούτε ζητά οι ισραηλινές επιχειρήσεις να «μειώσουν γρήγορα και σημαντικά την έντασή τους».

Προειδοποίησε επίσης ότι μια μεγάλη επιχείρηση στη Ράφα θα είχε «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός που θα καταλήξει σε «διαρκή τερματισμό» της σύγκρουσης, με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

15:31 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επιχείρηση του Ισραήλ για τη διάσωση των δύο ομήρων στη Ράφα, καθώς μάρτυρες αναφέρουν ότι η νύχτα ήταν «τρομακτική»
  • Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν επτά άτομα και τραυμάτισαν άλλα 14 στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από το βράδυ της Κυριακής
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι το Ισραήλ θα πιέσει για την επίθεση στη Ράφα, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι αιχμάλωτοι από τη Γάζα
  • Το Ισραήλ έχει καλέσει τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να βοηθήσουν στις προσπάθειές του να εκκενώσει τις εμπόλεμες ζώνες της Γάζας πριν από την επιχείρηση στη Ράφα

15:24 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ, στη Ζαρίτ.

15:21 Το Ισραήλ κλείνει την υπόθεση κατά Παλαιστίνιας τραγουδίστριας που συνελήφθη μετά από ανάρτηση στις 7 Οκτωβρίου

Η εισαγγελία του Ισραήλ έκλεισε την έρευνα εναντίον της τραγουδίστριας, παραγωγού και νευροεπιστήμονα Νταλάλ Αμπού Άμνα, η οποία συνελήφθη μετά από ανάρτηση που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Η Αμπού Άμνα, κάτοικος Ναζαρέτ, ήταν ύποπτη για αδικήματα υποκίνησης και συμπεριφοράς που θα μπορούσε να παραβιάσει τη δημόσια ειρήνη, σύμφωνα με τη Haaretz.

Η Νταλάλ Αμπού Άμνα. Πηγή φωτογραφίας: Rami Shalosh / Haaretz

15:11 Το Ισραήλ καλεί τους οργανισμούς του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην εκκένωση των εμπόλεμων ζωνών της Γάζας

Το Ισραήλ κάλεσε τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να βοηθήσουν στις προσπάθειές του να εκκενώσει τις εμπόλεμες ζώνες της Γάζας πριν από τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, πόλης στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο, η οποία είναι «πλημμυρισμένη» με εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

«Καλούμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Έιλον Λέβι σε ενημέρωση.

«Μη λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει. Συνεργαστείτε μαζί μας για να βρούμε έναν τρόπο», τόνισε ο ίδιος.

15:02 Οι IDF επιβεβαιώνουν επίθεση σε όχημα με στελέχη της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας επιτέθηκε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν μέλη της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Επιπλέον, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε σε στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ και σε «τρομοκρατικές υποδομές» στον Λίβανο.

14:52 Η Τουρκία ήρθε σε επαφή με το Ισραήλ για το μπλοκαρισμένο φορτίο βοήθειας για τη Γάζα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τις ισραηλινές αρχές για την επίλυση του ζητήματος του μπλοκαρισμένου φορτίου βοήθειας σε ισραηλινό λιμάνι, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα τη Δευτέρα.

Ένα φορτίο από την Τουρκία, αποτελούμενο από 1.049 εμπορευματοκιβώτια με προμήθειες (ανάμεσα σε άλλα με αλεύρι, ρεβίθια, ζάχαρη και λάδι μαγειρέματος) για την κάλυψη των αναγκών 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων για ένα μήνα, μπλοκαρίστηκε στο λιμάνι, ανέφερε την Κυριακή μια υπηρεσία βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών.

14:48 Κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους από τo Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε «τέσσερις εξτρεμιστές Ισραηλινούς εποίκους που έχουν διαπράξει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον παλαιστινιακών κοινοτήτων στη Δυτική Όχθη», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Οι σημερινές κυρώσεις θέτουν περιορισμούς σε όσους εμπλέκονται σε μερικές από τις πιο κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το τι συμβαίνει εδώ.

Οι εξτρεμιστές Ισραηλινοί έποικοι απειλούν τους Παλαιστίνιους, συχνά με την απειλή όπλων, και τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν γη που δικαιωματικά τους ανήκει. Αυτή η συμπεριφορά είναι παράνομη και απαράδεκτη.

Το Ισραήλ πρέπει επίσης να αναλάβει ισχυρότερη δράση και να σταματήσει τη βία των εποίκων. Πολύ συχνά βλέπουμε να γίνονται δεσμεύσεις και να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, αλλά να μην τηρούνται. Οι εξτρεμιστές έποικοι, στοχεύοντας και επιτιθέμενοι σε Παλαιστίνιους πολίτες, υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

14:39 NBC: Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μαλάκα», είπε ότι εμποδίζει την κατάπαυση του πυρός

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ιδιωτικές συνομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες, εκφράζοντας βαθιά απογοήτευση για την αδυναμία του να πείσει τον τελευταίο να αλλάξει τη στρατιωτική τακτική του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και αντιμετωπίζοντάς τον ως σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πέντε πηγές που μίλησαν στο NBC News.

Οι πηγές φέρονται να έχουν γνώση των δηλώσεων από πρώτο χέρι και τόνισαν ότι ο Μπάιντεν είπε ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Νετανιάχου του «κάνει τη ζωή κόλαση» και είναι αδύνατο να διαπραγματευτεί μαζί του.

Οι πηγές είπαν ότι σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μαλάκα» (σ.σ. η λέξη που χρησιμοποίησε ήταν asshole) και σε άλλες περιπτώσεις τον αποκάλεσε «αυτόν τον τύπο».

«Απλώς αισθάνεται ότι φτάνει πια. Αυτό (σ.σ. αναφερόμενος στον πόλεμο) πρέπει να σταματήσει», δήλωσε μία από τις πηγές σχετικά με τα λόγια του Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:29 Η «μη αναστρέψιμη πρόοδος» προς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους απαραίτητη προϋπόθεση για την ανοικοδόμηση της Γάζας, σύμφωνα με την πρεσβεύτρια των ΗΑΕ στον ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρεσβεύτρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στον ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να σημειωθεί «μη αναστρέψιμη πρόοδος» προς τη λύση των δύο κρατών στη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ προκειμένου οι χώρες της περιοχής να δεσμευθούν στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Η Λάνα Νουσεϊμπέχ δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ ισχυρή» ομοφωνία μεταξύ των Αράβων ότι απαιτείται αυτή η πρόοδος προκειμένου να υπάρξουν συνεισφορές προς την ανοικοδόμηση της Γάζας μόλις τελειώσει ο καταστροφικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε συνεχώς και μετά να βλέπουμε να καταστρέφονται όλα όσα κτίσαμε», τόνισε η Νουσεϊμπέχ μιλώντας στο World Government Summit που διεξάγεται στο Ντουμπάι.

«Θα πρέπει να υπάρξει μη αναστρέψιμη πρόοδος προς τη λύση των δύο κρατών ώστε οι περιφερειακοί εταίροι να συμφωνήσουν με το κομμάτι της ανοικοδόμησης (…) και αυτό πρέπει να είναι κάτι που θα συνοδεύεται από διεθνείς προβλέψεις και στόχους και θα πρέπει να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ μεταξύ άλλων βασικών παραγόντων», εξήγησε.

Οι χώρες του Κόλπου έχουν συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Γάζας έπειτα από προηγούμενες συγκρούσεις. Ωστόσο αυτή τη φορά το μέγεθος της καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακα έπειτα από τέσσερις μήνες πολέμου είναι πρωτοφανές, με περισσότερο από το 85% των κατοίκων να έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις εστίες του.

14:19 Για τη συνάντηση Νετανιάχου – Μερτς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συναντήθηκε σήμερα με τον Φρίντριχ Μερτς, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι: «Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μερτς για την ακλόνητη υποστήριξή του στο Ισραήλ και το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, καθώς και για την ιστορική δέσμευση της Γερμανίας προς το Ισραήλ. Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:10 Παλαιστίνιος πρωθυπουργός: Το Ισραήλ θέλει να αναδιαμορφώσει τη δημογραφική ισορροπία σκοτώνοντας Παλαιστίνιους

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ δήλωσε ότι «σκοτώνοντας, καταστρέφοντας και προσπαθώντας να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ θέλει να αναδιαμορφώσει τη δημογραφική ισορροπία προς όφελός του, αφού αυτή μετατοπίστηκε υπέρ της Παλαιστίνης, για πρώτη φορά από το 1948», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Μιλώντας κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στη Ραμάλα, ο Σταγιέχ δήλωσε ότι οι τελευταίες 400 ημέρες ήταν οι πιο αιματηρές στη σύγχρονη ιστορία της Παλαιστίνης.

«Έχουμε περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου 2023 και περισσότερους από 640 στη Δυτική Όχθη», υποστήριξε.

«Υπάρχουν επίσης περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι, και αυτοί δεν είναι αριθμοί, αλλά δείχνουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, νέους άνδρες και γυναίκες, και δείχνουν τις οικογένειές μας και τον λαό μας, ο καθένας από αυτούς έχει μια ιστορία, μια ιδιότητα και ένα όνομα και είχε ένα μέλλον και σκοτώθηκε από το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Τραυματισμένα παιδιά στη Ράφα, μια εικόνα γροθιά στο στομάχι.

14:00 IDF: Η διάσωση αιχμαλώτων αποτελεί «ηθική υποχρέωση»

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι η ολονύκτια αποστολή διάσωσης «υπογραμμίζει τη σημασία της χερσαίας επιχείρησής μας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της Ράφα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει «ηθική υποχρέωση» να φέρει όλους τους αιχμαλώτους στην πατρίδα, υποχρέωση που θα συνεχίσει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την εκπληρώσει

13:55 Επτά νεκροί από ελεύθερους σκοπευτές στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν επτά άτομα μέσα στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες.

«Κανείς δεν μπορεί να κινηθεί στις αυλές του ιατρικού συγκροτήματος Nasser στη Χαν Γιουνίς», δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα σε δήλωσή του στο Telegram.

«Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν επτά πολίτες και τραυμάτισαν 14 μέλη του προσωπικού και εκτοπισμένους ανθρώπους μέσα στην αυλή [του νοσοκομείου]», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι οροφές στους κοιτώνες και στα τμήματα επιχειρήσεων κατέρρευσαν ως αποτέλεσμα των εκρήξεων γύρω από το νοσοκομείο.

«Χρειαζόμαστε την προστασία του τεχνικού προσωπικού για να κινηθούμε στην αυλή του νοσοκομείου για να επισκευάσουμε το δίκτυο αποχέτευσης», δήλωσε ο αλ Κούντρα.

13:46 Τι γνωρίζουμε για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα

  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διέσωσε δύο αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της νύχτας: τον 70χρονο Louis Norberto Har και τον 60χρονο Fernando Simon Marman. Οι δύο άνδρες είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Nir Yitzhak κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
  • Η Χαμάς αιχμαλώτισε περίπου 240 άτομα στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Δεκάδες απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια εκεχειρίας μιας εβδομάδας τον Νοέμβριο.
  • Το Ισραήλ εκτιμά ότι στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν 134 αιχμάλωτοι.
  • Την Κυριακή, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι δύο αιχμάλωτοι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν σοβαρά σε πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
  • Η Χαμάς είχε παρουσιάσει ένα λεπτομερές σχέδιο τριών φάσεων για μια πιθανή συμφωνία που θα περιελάμβανε την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα για εκατοντάδες Παλαιστίνιους που φυλακίζονται από το Ισραήλ.
  • Υπάρχουν περισσότεροι από 8.000 Παλαιστίνιοι που βρίσκονται σήμερα υπό ισραηλινή κράτηση, πολλοί από τους οποίους κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
  • Ο Νετανιάχου φαίνεται να απέρριψε το σχέδιο της Χαμάς, υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μέχρι την «οριστική νίκη».
  • Την Κυριακή, ένας ηγέτης της Χαμάς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι «οποιαδήποτε επίθεση του στρατού κατοχής στην πόλη Ράφα θα τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή».

13:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν 35 Παλαιστίνιους

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από το βράδυ της Κυριακής, μεταξύ των οποίων έναν τραυματισμένο ανήλικο και έναν πρώην κρατούμενο, σύμφωνα με μια ομάδα υπεράσπισης.

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων δήλωσε στο Telegram ότι οι συλλήψεις έγιναν κυρίως στην πόλη της Χεβρώνας, ενώ άλλες έγιναν στις πόλεις Ναμπλούς, Ραμάλα, Τζενίν και Καλκίλια, καθώς και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

13:30 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς λένε ότι σκότωσαν ισραηλινούς στρατιώτες σε ενέδρα

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει ότι μαχητές της έστησαν ενέδρα σε ισραηλινά στρατεύματα νωρίς το πρωί της Δευτέρας στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται σφοδρές μάχες.

«Αμέσως μετά την άφιξη των [ισραηλινών] δυνάμεων στο σημείο της ενέδρας, [οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς] τους επιτέθηκαν με πολυβόλα, οβίδες κατά προσωπικού, οχυρά και εκρηκτικούς μηχανισμούς, αφήνοντας πίσω τους νεκρούς και τραυματίες», ανέφεραν οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς σε ανακοίνωσή τους στο Telegram.

Είπε ότι οι μαχητές της βομβάρδισαν ένα ισραηλινό φυλάκιο διοίκησης και ελέγχου στη κεντρική Χαν Γιουνίς με βαριά βλήματα όλμου.

13:24 Τι γνωρίζουμε για τα ισραηλινά χτυπήματα στη Ράφα

  • Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 67 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Γάζας.
  • Χτυπήθηκαν το τέμενος ar-Rahma της Shaboura και το τέμενος al-Huda στον καταυλισμό Yabna, όπου δεκάδες άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο.
  • Υπήρξαν αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς στις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο Κουβέιτ.
  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι διέσωσε δύο αιχμαλώτους από ένα σπίτι στη συνοικία Shaboura της Ράφα περίπου στη 1 π.μ. της Δευτέρας.
  • Η Χαμάς λέει ότι τα πλήγματα αποτελούν «συνέχεια του γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού λαού.

13:17 ΗΑΕ: Το Ισραήλ πρέπει να ενσωματωθεί στην περιοχή μέσω της λύσης των δύο κρατών

Η απεσταλμένη των ΗΑΕ στα Ηνωμένα Έθνη, Λάνα Ζάκι Νουσέιμπεχ, δήλωσε ότι η χώρα της επιθυμεί την πλήρη ενσωμάτωση του Ισραήλ στην περιοχή στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε αυτή τη σύγκρουση, πρέπει να την επιλύσουμε, πράγμα που σημαίνει δύο κράτη», ανέφερε σε δηλώσεις της που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Πρέπει να υπάρξει μια μη αναστρέψιμη πρόοδος προς μια λύση δύο κρατών», πρόσθεσε.

13:00 Νέα επίθεση με πύραυλο σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Δεύτερο ελληνόκτητο πλοίο και αυτό σημαίας των Νήσων Μάρσαλ φαίνεται ότι στοχοποίησαν οι αντάρτες Χούθι μέσα σε μια εβδομάδα σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας δεν είχε πάντως κάποια ενημέρωση για το περιστατικό.

Τόσο η United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) όσο και οι εταιρείες πληροφοριών ναυτικής ασφάλειας Diaplous και Ambrey δήλωσαν ότι ένα περιστατικό έλαβε χώρα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα μεταξύ 00:35 και 01:10 GMT.

Σύμφωνα με το UKMTO και τη Diaplous, η επίθεση δεν προκάλεσε απώλειες στο πλήρωμα και το πλοίο συνέχισε το ταξίδι του προς τον Κόλπο του Άντεν για τον επόμενο λιμένα προσέγγισής του.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

12:45 ΓΧΣ: Η χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα «δεν πρέπει να προχωρήσει»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι «η εξαγγελθείσα χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα ήταν καταστροφική και δεν πρέπει να προχωρήσει».

«Καθώς συνεχίζεται ο αεροπορικός βομβαρδισμός της περιοχής, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους ζουν σε σκηνές και πρόχειρα καταφύγια, αντιμετωπίζουν τώρα μια δραματική κλιμάκωση αυτής της συνεχιζόμενης σφαγής», ανέφερε στο Χ.

«Πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές και οι επανειλημμένες αναγκαστικές μετακινήσεις έχουν ωθήσει τους ανθρώπους στη Ράφα, όπου είναι παγιδευμένοι σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι γης και δεν έχουν επιλογές», πρόσθεσε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφεραν επίσης ότι, από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, οι ιατρικές ομάδες και οι ασθενείς της οργάνωσης αναγκάστηκαν να εκκενώσουν εννέα διαφορετικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Λωρίδα της Γάζας.

Είπε ότι οι εγκαταστάσεις των ΓΧΣ έχουν δεχθεί «πυρά από άρματα μάχης, πυροβολικό, μαχητικά αεροσκάφη, ελεύθερους σκοπευτές και χερσαία στρατεύματα, ή υπόκεινται σε εντολή εκκένωσης».

12:26 Κραυγή αγωνίας από το νοσοκομείο Νάσερ – Λύματα έχουν πλημμυρίζουν το τμήμα επειγόντων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρει ότι τα λύματα πλημμυρίζουν το τμήμα επειγόντων περιστατικών, παρεμποδίζοντας το έργο των ιατρικών ομάδων στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Yunis, ενώ υπάρχει φόβος ότι εξαπλώνονται στα ακτινολογικά τμήματα.

12:17 Οι απελευθερωμένοι όμηροι φωτογραφίζονται με τις οικογένειές τους

Οι απελευθερωμένοι όμηροι Fernando Simon Marman και Louis Har φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη διάσωσή τους από τη Γάζα.

Οι δύο άνδρες επανενώθηκαν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα στο ιατρικό κέντρο Sheba στο Ισραήλ μετά την απελευθέρωσή τους σε μια «πολύπλοκη» επιχείρηση των IDF.

Οι άνδρες – ηλικίας 60 και 70 ετών – λέγεται ότι είναι «λίγο αδύναμοι» αλλά επικοινωνούν καλά.

Ο κ. Har και ο κ. Marman απήχθησαν από το σπίτι τους στο νότιο Ισραήλ μαζί με άλλα τρία μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στα τέλη Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς τους δεν παραμένει στη Γάζα.

Με μέλη της οικογένειάς τους οι δύο απελευθερωμένοι όμηροι

12:02 Σειρήνες ηχούν στο νότιο Ισραήλ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι σήμανε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής στο Ein HaBesor, μια ισραηλινή αγροτική κοινότητα κοντά στον φράχτη με τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι σειρήνες κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα δεν είχαν ηχήσει για πέντε ημέρες.

11:45 Ολλανδικό δικαστήριο διατάσσει την κυβέρνηση να αναστείλει την προμήθεια όπλων στο Ισραήλ

Εφετείο στην Ολλανδία διέταξε την κυβέρνηση να αναστείλει όλες τις προμήθειες εξαρτημάτων αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ.

Η διαταγή εκδόθηκε μετά από προσφυγή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που απέρριψε το επιχείρημά τους ότι η προμήθεια των εξαρτημάτων συνέβαλε σε φερόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.

11:37 Ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο – Στοχοποιήθηκε αυτοκίνητο κοντά στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με ΜΜΕ του Λιβάνου drone από το Ισραήλ επιτέθηκε κοντά σε νοσοκομείο στην πόλη Bint Zbeil κοντά στα σύνορα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

11:30 Τουλάχιστον 28.340 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν σκοτώσει 28.340 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει 67.984 από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 164 ανθρώπους και τραυμάτισαν 200 στη Γάζα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου στο Telegram.

11:25 Συνάντηση του προέδρου της ΠΑ με τον εμίρη του Κατάρ στη Ντόχα

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ ιμπν Χαμάντ Αλ Θάνι στη Ντόχα τη Δευτέρα για να συζητήσουν την «επόμενη μέρα» του πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με πηγές του Κατάρ, η Ντόχα αναγνωρίζει μια ευκαιρία να προωθήσει μια κίνηση για τη δημιουργία μιας συμφωνημένης κυβέρνησης κυρίως από αξιωματούχους που θα είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν στο τέλος του πολέμου και με τη συγκατάθεση όλων των παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

11:08 Μπορέλ: Η UNRWA πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο της

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, UNRWA, πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο της, ενώ διερευνώνται οι ισχυρισμοί ότι ορισμένοι από τους 13.000 υπαλλήλους της στη Γάζα συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ υπό την ηγεσία της Χαμάς, λέει ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Κανείς άλλος δεν μπορεί να κάνει ό,τι κάνει η UNRWA, οι ισχυρισμοί πρέπει να επαληθευτούν… ας περιμένουμε να γίνουν οι έρευνες», δήλωσε ο Μπορέλll πριν από τη συνάντηση των υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να τρώνε, πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στους γιατρούς».

10:55 Νετανιάχου: Το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει την επίθεση στη Γάζα για να απελευθερώσει περισσότερους αιχμαλώτους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ δεν θα χάσει καμία ευκαιρία για να απελευθερώσει περισσότερους αιχμαλώτους από τη Γάζα.

Χαρακτήρισε τη συνεχή στρατιωτική πίεση μέχρι την «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς ως απαραίτητη για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Η δήλωσή του εκδόθηκε μετά την απελευθέρωση δύο αιχμαλώτων από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις σε επιχείρηση διάσωσης στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Η προοπτική ευρύτερων επιχειρήσεων στην πόλη, η οποία είναι γεμάτη με εκτοπισμένους ανθρώπους, έχει θορυβήσει τη διεθνή κοινότητα.

10:40 Γερμανία: Το έργο της UNRWA πρέπει να συνεχιστεί

Η Γερμανία δήλωσε ότι το έργο της UNWRA στη Γάζα πρέπει να συνεχιστεί παράλληλα με την έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι αρκετοί εργαζόμενοι συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Ενόψει μιας συνάντησης στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής της UNWRA, ο υπουργός Ανάπτυξης της Γερμανίας, Jochen Flasbarth, δήλωσε ότι η Γερμανία έχει αναστείλει πρόσθετη νέα χρηματοδότηση για την UNWRA έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς.

10:23 Επαινεί τους «γενναίους πολεμιστές» και καλωσορίζει τους ομήρους ο Νετανιάχου

«Φερνάντο και Λουίς – καλώς ήρθατε σπίτι. Χαιρετίζω τους γενναίους πολεμιστές μας για την τολμηρή δράση που οδήγησε στην απελευθέρωσή τους», έγραψε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Χ.

Συνέχισε λέγοντας ότι η «στρατιωτική πίεση» πρέπει να συνεχιστεί για τη διάσωση περισσότερων ομήρων.

Στόχος του Ισραήλ είναι η «πλήρης νίκη», πρόσθεσε – η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση όλων των απαχθέντων μας».

«Δεν θα χάσουμε καμία ευκαιρία για να τους φέρουμε πίσω», πρόσθεσε.

10:10 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Μαζικές σφαγές και σχέδιο αναγκαστικού εκτοπισμού

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο τις μαζικές σφαγές» που συνεχίζουν να διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις εναντίον των Παλαιστινίων, ιδίως των εκτοπισμένων.

«Το Ισραήλ συνεχίζει επισήμως να στοχοποιεί αμάχους και να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ράφα για να οδηγήσει τον πληθυσμό σε εκτοπισμό», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε στο Χ.

«Οι πρόσφατες σφαγές της κατοχής αποδεικνύουν την εγκυρότητα των διεθνών προειδοποιήσεων και των φόβων για καταστροφικά αποτελέσματα από την επέκταση του πολέμου στη Ράφα», πρόσθεσε το υπουργείο.

Παρά τη διεθνή ανησυχία για το ενδεχόμενο σφαγής στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, το Ισραήλ λέει ότι οι δυνάμεις του είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν χερσαία επίθεση στην πόλη που είναι γεμάτη με περίπου 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέφυγαν στη Ράφα από άλλες περιοχές της Γάζας καθώς το Ισραήλ επέκτεινε την εισβολή του.

Ηγέτες ανά τον κόσμο λένε ότι η σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς οι Παλαιστίνιοι εκεί δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

10:05 Ισραηλινά αεροσκάφη χτυπούν σπίτι στον νότιο Λίβανο – Αναφορές για τραυματισμούς

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα σπίτι στην πόλη Σιχίν του νότιου Λιβάνου, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, σύμφωνα με το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Το πρακτορείο ανέφερε ότι η επίθεση προκάλεσε τραυματισμούς, αλλά δεν έδωσε αριθμό θυμάτων.

09:51 Βίντεο με το κτίριο από όπου απελευθερώθηκαν οι ισραηλινοί όμηροι – Κατεστραμμένο τοπίο

Παλαιστινιακά μέσα δημοσίευσαν βίντεο με κτίριο από το οποίο απελευθερώθηκαν όμηροι στη Ράφα. Όπως φαίνεται η περιοχή έχει ισοπεδωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

09:41 Συνάντηση Νασράλα με τον γ.γ. της Ισλαμικής Τζιχάντ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιγιάντ αλ-Νακάλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δυο τους συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και «τη βοήθεια που παρέχει ο άξονας της αντίστασης στους διάφορους χώρους».

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Nasrallah και ο al-Nakhalah τόνισαν την «ανάγκη να συνεχίσουμε να ενεργούμε δυναμικά για να επιτύχουμε την υποσχόμενη νίκη».

09:30 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ καλεί σε κατάπαυση του πυρός

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τη Δευτέρα σε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus πρόσθεσε στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κυβερνήσεων 2024 στο Ντουμπάι ότι η βοήθεια που έχει παρασχεθεί μέχρι στιγμής στη Γάζα από πλευράς ιατρικών προμηθειών είναι «σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών που συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε μέρα».

09:20 Τουλάχιστον 15 νεκροί σε βομβιστική επίθεση στη Ντέιρ ελ Μπαλάχ

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera Arabic μεταδίδουν ότι μια ισραηλινή βόμβα σκότωσε τουλάχιστον 15 άτομα στη Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα.

09:13 Γερμανικό ινστιτούτο απολύει καθηγητή για αναρτήσεις του υπέρ της Παλαιστίνης

Ένας καθηγητής ανθρωπολογίας απολύθηκε από το διάσημο γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck για την έρευνα, αφού καταδίκασε τη γενοκτονία του «Ισραήλ» στη Γάζα.

Το Ινστιτούτο επιβεβαίωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία του με τον «εξαιρετικά αναγνωρισμένο» ακαδημαϊκό Λιβανέζο-Αυστραλό Ghassan Hage για μια σειρά αναρτήσεων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες θεώρησε «ασύμβατες» με τις αξίες του.

Πρόσθεσε ότι «ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός, οι διακρίσεις, το μίσος και η διέγερση δεν έχουν θέση στην Εταιρεία Μαξ Πλανκ».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης απάντησε επικρίνοντας το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την απόφασή του, λέγοντας ότι μπορεί να ζήσει με το να θεωρείται ότι έχει «ασύμβατες αξίες» με το γερμανικό ίδρυμα, αλλά «το να υπονοείται ότι είμαι ρατσιστής, δεν μπορώ να το δεχτώ».

08:59 Η Ιαπωνία «ανησυχεί βαθύτατα» για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι είναι «βαθιά ανήσυχο» για «αναφορές για μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα».

«Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση επί τόπου επιδεινώνεται και ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, συνεχίζει να αυξάνεται, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση το συντομότερο δυνατό και να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον στο οποίο μπορούν να διεξαχθούν δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας για να επιτευχθεί αυτό», αναφέρει η δήλωση.

08:47 «Βομβάρδισαν τη Ράφα με απαγορευμένα όπλα», λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου του Κουβέιτ

Ο διευθυντής του νοσοκομείου του Κουβέιτ στη Ράφα, Suhaib Al-Hams δήλωσε: «Η ισραηλινή κατοχή χρησιμοποίησε διεθνώς απαγορευμένους εμπρηστικούς πυραύλους στις επιδρομές της στη Ράφα και υπάρχουν ακρωτηριασμοί, εγκεφαλικές κακώσεις και εγκαύματα».

08:35 Θρήνος στη Ράφα μετά το μακελειό

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη Ράφα άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 100 νεκρούς. Το πρωί οι Παλαιστίνιοι θρηνούν τους δικούς τους.

08:19 Αγόρι έπεσε νεκρό από ισραηλινά πυρά στην Ιερουσαλήμ

Ένα αγόρι έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Τοπικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa δήλωσαν ότι το αγόρι, ο 15χρονος Μοχάμεντ Ταρίκ Αμπού Σνέινα από την πόλη αλ-Ειζάρια, πέθανε από τα τραύματά του μετά από πυροβολισμούς των ισραηλινών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να έγινε στόχος επειδή «επιχείρησε να πραγματοποιήσει επίθεση με μαχαίρι» στην οδό αλ-Βαντ στην Παλιά Πόλη.

Το Wafa επικαλείται μάρτυρες που δήλωσαν ότι οι κατοχικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην εν λόγω οδό άνοιξαν πυρ εναντίον του αγοριού, τραυματίζοντάς το και αφήνοντάς το να αιμορραγεί για αρκετή ώρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στη συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε με ισραηλινό ασθενοφόρο.

Ο στρατός απέκλεισε την περιοχή μετά το περιστατικό.

08:10 Στην Ουάσιγκτον ο βασιλιάς της Ιορδανίας

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα κατά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα.

Η επίσκεψη έρχεται μετά από ένα πρόσφατο βίντεο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ιορδανίας που έδειχνε τον βασιλιά να βοηθά προσωπικά στην εναέρια ρίψη ιατρικών προμηθειών πάνω από τη Γάζα.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο οποίος φιλοξενεί την επίσκεψη, αναφέρεται ότι οι ηγέτες θα συζητήσουν «τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός διαρκούς τέλους στην κρίση» στη Γάζα, καθώς και την «ισχυρή διμερή σχέση» μεταξύ της Ιορδανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η διμερής σχέση περιλαμβάνει μια αμερικανική στρατιωτική βάση στα βορειοανατολικά της Ιορδανίας, γνωστή ως Πύργος 22, όπου τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιανουάριο.

Η βάση βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ, το οποίο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιρακινού στρατού, επανέλαβε και πάλι τις συνομιλίες για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφός του

07:56 Ο πρόεδρος της Αργεντινής ευχαριστεί τις ισραηλινές δυνάμεις για τη διάσωση των δύο ομήρων

Το γραφείο του προέδρου της Αργεντινής ευχαρίστησε τις ισραηλινές δυνάμεις για την επιτυχή επιχείρηση διάσωσης του Φερνάντο Μαρμάν και του Λουίς Χαρ, των δύο ομήρων με διπλή υπηκοότητα που κρατούνταν αιχμάλωτοι από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο ακροδεξιός Μίλεϊ επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες το Ισραήλ και εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο Τελ Αβίβ.

07:50 Το Ισραήλ ανακοινώνει τον θάνατο δύο στρατιωτών

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχη την Κυριακή.

Οι δύο άνδρες, και οι δύο 21 ετών και μέλη της μονάδας Magellan, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη νότια Γάζα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

07:42 Βίντεο από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Ράφα – Εκτοπισμένοι για πολλοστή φορά

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η στιγμή των σφοδρών βομβαρδισμών της Ράφα, του τελευταίου καταφυγίου των Παλαιστίνιων που πλέον δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Μία μητέρα με την κόρη της φεύγουν για ακόμα μία φορά από το σημείο που έμεναν για να πάνε στο νοσοκομείο ελπίζοντας να είναι πιο ασφαλείς.

07:35 Στους 100 έφτασαν οι νεκροί από τον βομβαρδισμό της Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας – «Το Ισραήλ συνεχίζει τον γενοκτονικό πόλεμο»

Οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ράφα, πόλη της Λωρίδας της Γάζας πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, στοίχισαν τη ζωή σε «περίπου 100 ανθρώπους», κατά νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Η Χαμάς έκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αποτελούν τη συνέχεια του «γενοκτονικού πολέμου» που διεξάγει και της προσπάθειας βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού.

07:22 Η ανακοίνωση του στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχείρησης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Χαρ, 70 ετών, ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Ράφα που διεξήγαγαν από κοινού ο στρατός, η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και η αστυνομία», σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Οι όμηροι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σίμπα, στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε η δομή υγείας. Γιατροί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».

Οι δύο όμηροι έχουν διπλή υπηκοότητα, Αργεντινής και Ισραήλ

07:10 Προαναγγελία αιματοχυσίας η ανακοίνωση εισβολής στη Ράφα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ράφα καθώς το σχέδιο των IDF για χερσαία επίθεση γεννά φόβους για ένα άνευ προηγουμένου λουτρό αίματος.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024