Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Πάνω από 50 νεκροί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Ράφα - «Απελευθερώθηκαν 2 όμηροι»

Live: Πάνω από 50 νεκροί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Ράφα – «Απελευθερώθηκαν 2 όμηροι»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - «Αρκετοί» εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στη Γάζα, δηλώνει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου

Για 128η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τον εφιάλτη για τους Παλαιστίνιους να μην έχει τέλος.

Οι πληροφορίες ότι οι IDF ετοιμάζονται για χερσαία επιχείρηση στο νότιο άκρο του θύλακα έχουν προκαλέσει πανικό.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να του παρουσιάσουν σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα, όπου έχει καταφύγει ο μισός πληθυσμός από τα 2,3 εκατ. των κατοίκων της Λωρίδας.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ και πολλοί ηγέτες κρατών προειδοποιούν ότι μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της πόλης θα προκαλέσει μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

Δείτε live

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο in

05:57 «Συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοινώνει η Βρετανία

Η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες για «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 40 ναυτικά μίλια (74 χιλιόμετρα) νότια της πόλης Αλ Μόχα της Υεμένης.

«Οι αρχές διενεργούν έρευνα», ανέφερε η υπηρεσία σε ενημερωτικό δελτίο που μεταφόρτωσε στο X.

05:17 Απελευθερώθηκαν 2 όμηροι στη Ράφα, λέει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν δυο όμηροι κατά τη διάρκεια εφόδου των ειδικών δυνάμεων στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Ο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Χαρ, 70 ετών, ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Ράφα που διεξήγαγαν από κοινού ο στρατός, η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και η αστυνομία», σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Οι όμηροι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σίμπα, στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της δομής υγείας. Γιατροί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».

04:41 Πάνω από 50 οι νεκροί στη Ράφα – Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Η σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ που εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ράφα, πόλη της Λωρίδας της Γάζας πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007.

Η σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ που εξαπολύθηκαν απόψε στη Ράφα, πόλη της Λωρίδας της Γάζας πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Ομως οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην πόλη θα ήταν καταστροφική καθώς έχουν καταφύγει εκεί τουλάχιστον 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου για να σωθούν από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς και τις μάχες (περισσότερα εδώ).

03:55 Τουλάχιστον 8 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα

Η σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών που εξαπολύθηκαν απόψε στη Ράφα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 8 ανθρώπους, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007.

Οκτώ πτώματα διακομίστηκαν στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, ανέφεραν οι πηγές αυτές, κάνοντας επίσης λόγο για δεκάδες άλλους τραυματίες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και αυτόπτες μάρτυρες, βομβαρδίστηκαν μεταξύ άλλων έξι σπίτια και δυο ισλαμικά τεμένη.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών θέσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι τα πλήγματά του «ολοκληρώθηκαν», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

03:13 Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Ράφα

Σειρά ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών καταγράφεται τη νύχτα σήμερα Δευτέρα στη Ράφα, πόλη της Λωρίδας της Γάζας πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δεκάδες βομβαρδισμοί, έντασης πολύ υψηλότερης από αυτή των τελευταίων ημερών, γίνονται στα περίχωρα της πόλης κι υψώνονται νέφη καπνού.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη «σφοδρά» ισραηλινά πλήγματα στην πόλη, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν από άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου (περισσότερα εδώ).

02:06 Αρχισαν ξανά οι συζητήσεις Ιράκ – ΗΠΑ

Οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν πως ξανάρχισαν χθες Κυριακή οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το μέλλον του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα τις «διαταράξει» κάποια νέα εξέλιξη, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρωθούν «το ταχύτερο δυνατόν».

Επιδιώκοντας αποκλιμάκωση, Βαγδάτη και Ουάσιγκτον άρχισαν στα τέλη Ιανουαρίου συνομιλίες εντός των ορίων κοινής «ανώτατης στρατιωτικής επιτροπής».

Oμως η διαδικασία ανεστάλη σχεδόν αμέσως, καθώς την 28η Ιανουαρίου επίθεση drone σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην ιορδανική έρημο, στα σύνορα με τη Συρία.

01:29 Επιδρομή ισραηλινών στρατιωτιών σε πόλη της Δυτικής Οχθης

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στην πόλη Χατζάχ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και αφαίρεσαν τις παλαιστινιακές σημαίες, σύμφωνα με εικόνες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έχουν ενταθεί μετά την 7η Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 6.900 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί έκτοτε.

23:58 Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν διακομίσθηκε εκ νέου σήμερα σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον για θεραπεία «συμπτωμάτων που υποδηλώνουν ένα πρόβλημα στην ουροδόχο κύστη», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, διευκρινίζοντας ότι έχει ενημερωθεί ο Λευκός Οίκος.

Ο ‘Οστιν, στον οποίο διαγνώστηκε καρκίνος του προστάτη και πρόσφατα υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την αντιμετώπισή του, εισήχθη σε στρατιωτικό νοσοκομείο, στα προάστια της Ουάσινγκτον.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου διατηρεί επί του παρόντος τα καθήκοντά του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πατ Ράιντερ σε γραπτή ανακοίνωση.

23:48 Ερυθρά Ημισέληνος: Η επίθεση σε τραυματιοφορείς αποτελεί έγκλημα πολέμου

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει την προστασία του προσωπικού και των χώρων εργασίας της, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο δύο μελών του προσωπικού της.

Τα πτώματα των Άχμαντ αλ-Μαντούν και Γιουσούφ Ζέινο βρέθηκαν το Σάββατο, 12 ημέρες μετά την αποστολή τους για τη διάσωση της εξάχρονης Χιντ Ρατζάμπ, η οποία βρέθηκε επίσης νεκρή λίγα μέτρα μακριά.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και τις Συμβάσεις της Γενεύης, η άμεση στοχοποίηση και η σκόπιμη δολοφονία πληρωμάτων και εθελοντών της PRCS θεωρείται έγκλημα πολέμου», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της στο X.

«Τα συμβαλλόμενα μέρη που υπέγραψαν τις Συμβάσεις της Γενεύης και είναι υποχρεωμένα να επιβάλλουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την καταστολή, την επίπληξη και την τιμωρία των δραστών», τόνισε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:39 Το Ισραήλ ενημέρωσε την Παλαιστινιακή Αρχή για τον σκοτωμό Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει ότι ενημερώθηκε από τις ισραηλινές αρχές για τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου, ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να μαχαιρώσει στρατιώτες κοντά στο χωριό Χουσάν της Δυτικής Όχθης νωρίτερα.

Το παλαιστινιακό υπουργείο λέει ότι ο 35χρονος ήταν ο Ράμι Ρασίντ Αλ-Μπάτα.

Οι IDF δήλωσαν νωρίτερα ότι τα στρατεύματα πυροβόλησαν έναν Παλαιστίνιο που προσπάθησε να τους μαχαιρώσει κοντά στο συγκεκριμένο χωριό.

Η σορός του 35χρονου φαίνεται ότι κρατείται από τις ισραηλινές αρχές.

23:29 «Ο πληθυσμός των Ισραηλινών εποίκων της Δυτικής Όχθης αυξήθηκε σχεδόν κατά 3%»

Έκθεση, που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα WestBankJewishPopulationStats.com, η οποία βασίζεται σε πληθυσμιακά στατιστικά στοιχεία της ισραηλινής κυβέρνησης, διαπίστωσε ότι ο πληθυσμός των εποίκων αυξήθηκε σε 517.407 στις 31 Δεκεμβρίου από 502.991 ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο πληθυσμός των εποίκων έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση. Πέρυσι, ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο, ένα σημαντικό όριο.

Η φετινή έκθεση προβλέπει «επιταχυνόμενη αύξηση» τα επόμενα χρόνια, υποστηρίζοντας ότι ο τρέχων πόλεμος έπεισε πολλούς Ισραηλινούς που προηγουμένως ήταν αντίθετοι στην παράνομη οικοδόμηση οικισμών σε κατεχόμενα εδάφη να αλλάξουν θέση.

«Σοβαρές ρωγμές έχουν πράγματι αναπτυχθεί στο τείχος της αντίθεσης στον εβραϊκό εποικισμό της Δυτικής Όχθης», ανέφερε η έκθεση.

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, σχεδόν 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 390 έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πολλοί από αυτούς από εποίκους που αύξησαν τις επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων.

23:19 Ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ: Το Ισραήλ συνεχίζει να αψηφά τα προσωρινά μέτρα του ΔΔΔ

Η κλιμάκωση του Ισραήλ στη Γάζα έχει οδηγήσει σε εκατοντάδες θύματα, περισσότερες καταστροφές και αναγκαστικό εκτοπισμό, λέει η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ.

«Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με την εντολή του δικαστηρίου και τα κράτη πρέπει να δράσουν αποφασιστικά για να αποτρέψουν περαιτέρω φρικαλεότητες», λέει η ίδια.

Το Ισραήλ έλαβε προθεσμία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου για να υποβάλει έκθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για να συμμορφωθεί με έξι εντολές που εξέδωσε το δικαστήριο, μεταξύ των οποίων ο τερματισμός της υποκίνησης σε γενοκτονία και η βελτίωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

23:10 Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναγνώρισε τον 40χρονο ως τον Ράμι αλ-Μπάτ’α.

Ο 40χρονος πυροβολήθηκε στο στήθος και την κοιλιά στην είσοδο της πόλης Μπατίρ, δυτικά της Βηθλεέμ, δήλωσε η PRCS.

23:00 Το 75% των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Γάζας υπέστη ζημιές

Ο Μπάσρι Σάλεχ, υφυπουργός του υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης, δήλωσε ότι το 75% των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Γάζας υπέστη ζημιές.

Αυτό περιλαμβάνει επτά πανεπιστήμια και 12 κολέγια σε ολόκληρο τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λωρίδα της Γάζας υπέστησαν ζημιές, είτε εντελώς είτε εν μέρει», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υφυπουργός στο Al Jazeera.

«Αυτό επηρέασε περισσότερους από 88.000 χιλιάδες φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε ο Σάλεχ.

22:51 Οι ΗΠΑ βλέπουν «πραγματική πρόοδο» στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων

Οι διαπραγματευτές που εργάζονται πάνω σε ένα πλαίσιο συμφωνίας για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στη Γάζα έχουν σημειώσει «πραγματική πρόοδο» τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας 45 λεπτών μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου νωρίτερα σήμερα, παρότι υπάρχουν ακόμη κάποια «σημαντικά» κενά που πρέπει να κλείσουν, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε στην τηλεφωνική αυτή συνομιλία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποστηρίζουν τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες, με περίπου 1,3 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν καταφύγει εκεί «να μην έχουν πού να πάνε».

Διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για την επιστροφή των ομήρων.

22:40 «Το τηλεφώνημα του Μπάιντεν με τον Νετανιάχου αποτελεί αλλαγή τόνου για τη Ράφα»

Ο Σιμπάμπ Ρατάνσι μεταδίδει από την Ουάσινγκτον για το Al Jazeera: «Εδώ και μέρες, αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών υποδεικνύουν ότι αυτή η πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική και ότι δεν μπορεί να προχωρήσει, αλλά τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει η επιχείρηση στη Ράφα, παρά το 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.

Ο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα ‘αξιόπιστο και εκτελέσιμο σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας και την υποστήριξη των περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί’.

Έτσι, αρχικά δεν μπορούσε να προχωρήσει, τώρα μπορεί να προχωρήσει με ένα σχέδιο – και αυτό ακριβώς έλεγε ο Νετανιάχου στις κυριακάτικες εκπομπές λόγου στις ΗΠΑ, ότι ετοιμάζουν ένα σχέδιο.

Και από τη στιγμή που υπάρχει ένα σχέδιο, το συμπέρασμα είναι ότι ο Λευκός Οίκος δίνει το πράσινο φως, όπως πιθανότατα πάντα θα έκανε, όπως έλεγε ότι θα έκανε – στα τέλη του περασμένου έτους ακούσαμε ότι ο Λευκός Οίκος είχε ουσιαστικά δώσει στο Ισραήλ το πράσινο φως να κάνει ό,τι έχει να κάνει, αρκεί να τελειώσει πριν από την κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας. Αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας».

22:27 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες στοχεύουν σπίτια για… διασκέδαση

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media δείχνουν Ισραηλινούς στρατιώτες να στοχεύουν και να καταστρέφουν σπίτια για… διασκέδαση στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:18 Μουσταφά Μπαργκούτι: Ο Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως στον Νετανιάχου να εισβάλει στη Ράφα

Ο Μουσταφά Μπαργκούτι της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας λέει ότι το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός αντιπροσωπεύει οπισθοδρόμηση της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στον πόλεμο στη Γάζα.

«Αυτό που περίμενα να ακούσω από τον Μπάιντεν είναι κάτι που δεν θα ακούσουμε ποτέ. Τα σχόλιά του για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα έπρεπε να συνοδεύονται από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για κατάπαυση του πυρός», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Η Ράφα είναι η μόνη περιοχή που δεν έχει καταστραφεί εντελώς στη Γάζα. Το Ισραήλ δεν εγκατέλειψε ποτέ το σχέδιό του να εκκαθαρίσει εθνοτικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό στην Αίγυπτο. Σε αυτό θα έπρεπε να είχε αντιταχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά δεν το κάνει. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν σε αυτή την επίθεση», πρόσθεσε ο Μπαργκούτι.

22:08 ΠΟΥ: Οποιαδήποτε επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα θα έχει «καταστροφικές συνέπειες»

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους λέει ότι οι αναφορές για την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα είναι «εξαιρετικά ανησυχητικές».

«Η συνέχιση των σχεδίων θα μπορούσε να έχει σοβαρότατα καταστροφικές συνέπειες για τα 1,4 εκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε και που δεν έχουν σχεδόν πουθενά να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη», έγραψε στο Χ.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Ράφα είναι «υπερπλήρη και ξεχειλίζουν».

«Στην υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας, η πλειονότητα των νοσοκομείων είναι είτε ελάχιστα είτε μη λειτουργικά», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:54 IDF: Συλλάβαμε περίπου «20 τρομοκράτες μαχητές» που κρύβονταν στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους συνέλαβαν περίπου 20 «τρομοκράτες μαχητές» που είχαν κρυφτεί στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Η ταξιαρχία πεζικού Givati, η μονάδα κομάντος Shayetet 13 του Πολεμικού Ναυτικού και άλλες ειδικές δυνάμεις επιχειρούσαν στην περιοχή του νοσοκομείου την περασμένη εβδομάδα, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για τη χρήση των εγκαταστάσεων από τη Χαμάς.

Οι IDF λένε ότι οι στρατιώτες συνέλαβαν μαχητές, μεταξύ των οποίων και μέλη της Χαμάς, που κρύβονταν στο νοσοκομείο. Μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για περαιτέρω ανάκριση.

Σύμφωνα με τις IDF, η επιχείρηση στο Αλ-Άμαλ πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με το προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τα στρατεύματα σάρωσαν τους χώρους με «ακριβή και επιλεκτικό τρόπο», χωρίς να ανοίξουν πυρ, για να μη διαταράξουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι IDF λένε ότι κατά την επιχείρηση δεν έπαθαν κακό το προσωπικό ή οι ασθενείς.

Μετά την επιδρομή, οι IDF διευκόλυναν την παράδοση περισσότερων από 20 δεξαμενών οξυγόνου και άλλου ιατρικού εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα είχαν ενημερωθεί πριν από την επιχείρηση για «τη σημασία της αποφυγής βλάβης σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό, πολίτες και ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η επιχείρηση αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον κυνικό τρόπο λειτουργίας της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία και τον άμαχο πληθυσμό για να κρύβει τρομοκράτες», αναφέρουν οι IDF.

21:44 Ισραηλινή ΜΚΟ: Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τον πόλεμο για να δημιουργήσει περισσότερους οικισμούς στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ Ir Amim, μόνο μέσα σε τέσσερις μήνες προωθήθηκαν 17 σχέδια οικισμών για περισσότερες από 8.400 κατοικίες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέσσερα από αυτά, λέει η οργάνωση, αφορούν εντελώς νέους οικισμούς μέσα ή δίπλα σε παλαιστινιακές γειτονιές.

«Ενώ οι Παλαιστίνιοι στερούνται σταθερά τα βασικά δικαιώματα στέγασης και ιδιοκτησίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το κράτος συνεχίζει την ισχυρή επένδυση στην επιχείρηση εποικισμών για να εδραιώσει τον ισραηλινό έλεγχο σε περισσότερα εδάφη και να προκαθορίσει το τέλος της σύγκρουσης», αναφέρει η ισραηλινή ΜΚΟ.

21:35 Haaretz: Επίθεση με μαχαίρι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, πυροβολήθηκε ο δράστης

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή αστυνομία.

Ο δράστης πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Δεν αναφέρθηκαν άλλες απώλειες, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Φωτογραφία από το σημείο του σοβαρού περιστατικού έχει δημοσιεύσει το Quds News Network:

21:25 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Λίβανος κατήγγειλε τα ισραηλινά σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα ως «συνέχιση της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας»
  • Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ δήλωσε ότι οι άμαχοι στη Ράφα πρέπει να προστατευθούν καθώς δεν έχουν πού να πάνε
  • Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρίνι δήλωσε ότι η υπηρεσία αντιμετωπίζει αυξανόμενα διοικητικά εμπόδια από το Ισραήλ – με ένα φορτίο που αντιστοιχεί σε προμήθεια τροφίμων ενός μήνα να κρατείται στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ
  • Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δηλώνει ότι οι συνεχείς βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο Ισραηλινοί αιχμάλωτοι και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ
  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αναφέρει ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν το Σάββατο «πλήγματα αυτοάμυνας» εναντίον δύο μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) και τριών πυραύλων κρουζ κατά πλοίων (ASCM) βόρεια της Χοντέιντα της Υεμένης
  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 112 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τις 7 Οκτωβρίου σε τουλάχιστον 28.176
  • Ο Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η επιχείρηση στη Ράφα χρειάζεται σχέδιο προστασίας των αμάχων
  • Το ΥΠΕΕ της Αιγύπτου προειδοποιεί το Ισραήλ για «ολέθριες συνέπειες» αν ο στρατός του επιτεθεί στη Ράφα

Δείτε σχετική ανάρτηση για την ανακοίνωση της Αιγύπτου:

21:11 Οι IDF λένε ότι δημοσιογράφος του Al Jazeera είναι και διοικητής της Χαμάς

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος που εργάζεται για το Al Jazeera φαίνεται να είναι επίσης διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σύμφωνα με εικόνες και έγγραφα που ανακάλυψαν οι IDF στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αντισυνταγματάρχης Αβιχάι Αντράεε, αραβόφωνος εκπρόσωπος των IDF, λέει ότι πριν από αρκετές εβδομάδες, τα στρατεύματα βρήκαν έναν φορητό υπολογιστή σε μια βάση της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, ο οποίος ανήκει σε έναν άνδρα με το όνομα Μοχάμεντ Γουάσα.

Ο Γουάσα, από το Μπουρέιτζ της κεντρικής Γάζας, έχει εμφανιστεί σε εκπομπές του Al Jazeera τους τελευταίους μήνες, με τον σταθμό που ανήκει στο Κατάρ να τον αποκαλεί έναν από τους δημοσιογράφους του.

Ο Αντράεε λέει ότι τα στοιχεία που ανακτήθηκαν από τον φορητό υπολογιστή αποκαλύπτουν ότι ο Γουάσα είναι επίσης «εξέχων διοικητής» στη μονάδα αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς, ενώ στα τέλη του 2022 άρχισε να εργάζεται στην έρευνα και ανάπτυξη για την αεροπορική μονάδα της οργάνωσης.

Τον περασμένο μήνα, δύο δημοσιογράφοι του Al Jazeera που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα κατηγορήθηκαν αργότερα από τις IDF ότι ήταν μέλη των Χαμάς και Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Αντράεε:

21:01 Ισραηλινοί στρατιώτες κατέστρεψαν κατάστημα στη Ραμάλα και το «διαφήμισαν» στα social media

Ισραηλινοί στρατιώτες βιντεοσκόπησαν τους εαυτούς τους να καταστρέφουν ένα παλαιστινιακό κατάστημα στη Ραμάλα και το δημοσίευσαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:51 Η Σαουδική Αραβία χορηγεί 250 εκατ. δολάρια για να βοηθήσει την κυβέρνηση της Υεμένης

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέβαλε βοήθεια ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, την οποία υποστηρίζει το βασίλειο του Κόλπου στον πόλεμό της κατά των ανταρτών Χούθι.

Το ποσό αυτό δίδεται μετά μια πρώτη δόση 250 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, όταν το Ριάντ δεσμεύτηκε να παράσχει 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης και για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Η δεύτερη δόση που προορίζεται να βοηθήσει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης της Υεμένης μεταφέρθηκε στην κεντρική τράπεζα της Υεμένης στο Άντεν, έναντι ποσού 250 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Μοχάμεντ αλ-Τζάμπερ, ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στο Άντεν.

Η κυβέρνηση της Υεμένης μετέφερε την έδρα της στο Άντεν, πόλη λιμάνι που βρίσκεται στη νότια ακτή της Υεμένης, όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά το 2014.

Το 2015, η Σαουδική Αραβία συγκρότησε έναν διεθνή συνασπισμό με στόχο να εκδιώξει τους αντάρτες. Ο πόλεμος που ακολούθησε άφησε πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, είτε στις μάχες είτε από τις ελλείψεις που προκλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης.

Η κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Απρίλιο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εχθροπραξιών. Η εκεχειρία έληξε επίσημα έξι μήνες αργότερα, αλλά οι μάχες τουλάχιστον μειώθηκαν.

Τον Μάρτιο του 2023 μια ξαφνική συμφωνία προσέγγισης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δημιούργησε ελπίδες για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί καμιά πρόοδος.

20:42 Αναφορές για νέο ισραηλινό χτύπημα στην κεντρική Γάζα

Ισραηλινά αεροσκάφη πλήττουν κτίριο κατοικίας της οικογένειας Γκουράμπ βόρεια του Αλ-Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το Quds News Network.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:32 Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου ότι η επιχείρηση στη Ράφα χρειάζεται σχέδιο προστασίας των αμάχων

Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου όπου φαίνεται να επανέλαβε τη γραμμή των ΗΠΑ ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υποστήριξης περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί».

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο Μπάιντεν τόνισε «την ανάγκη να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων το συντομότερο δυνατό».

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πριν από το τηλεφώνημα ότι δεν είχε μιλήσει με τον Μπάιντεν από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος είχε πει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ είναι «υπερβολική».

20:23 Ο βασιλιάς της Ιορδανίας συμμετείχε σε ρίψη βοήθειας από αέρος στη Γάζα

Σε ένα βίντεο της κρατικής τηλεόρασης Al Mamlaka, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ εμφανίζεται με στρατιωτικό εξοπλισμό πάνω σε στρατιωτικό αεροπλάνο, στις τελευταίες αποστολές της ιορδανικής πολεμικής αεροπορίας για την απόρριψη επειγόντων ιατρικών προμηθειών σε νοσοκομεία που διαχειρίζεται στη Γάζα.

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν έδωσε ημερομηνία για το πότε πραγματοποιήθηκε η ρίψη της βοήθειας από αέρος.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

20:14 Η UNRWA λέει ότι φορτίο βοήθειας για τη Γάζα μπλοκαρίστηκε στο ισραηλινό λιμάνι

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, η οποία παρέχει βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενα διοικητικά εμπόδια από το Ισραήλ – με ένα φορτίο που αντιστοιχεί σε προμήθεια τροφίμων ενός μήνα να έχει μπλοκαριστεί στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ.

«Έχουμε ένα περιβάλλον εδώ το οποίο είναι προς το παρόν αρκετά εχθρικό προς την υπηρεσία, αλλά έχουν ληφθεί τώρα κάποιες αποφάσεις που αρχίζουν να επηρεάζουν την ικανότητα της υπηρεσίας να λειτουργεί σωστά», δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA.

Ο ίδιος είπε ότι η UNRWA ενημερώθηκε από έναν εργολάβο που παρείχε υπηρεσίες διακίνησης στο λιμάνι του Ασντόντ ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να συνεργάζεται με την UNRWA, κατόπιν οδηγιών των ισραηλινών αρχών.

Το περιστατικό συνέβη καθώς η Γάζα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν καταφύγει στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας.

20:04 Συνομίλησαν Νετανιάχου και Μπάιντεν

Σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, Ισραηλινός πολιτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ήταν καλή και επικεντρώθηκε κυρίως στις χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα και στην εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, νωρίτερα, αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν ανέφερε ότι η συζήτηση με τον Νετανιάχου θα επικεντρωθεί στο θέμα των απαχθέντων.

19:55 Το ΥΠΕΕ της Αιγύπτου προειδοποιεί το Ισραήλ για «ολέθριες συνέπειες» αν ο στρατός του επιτεθεί στη Ράφα

Σύμφωνα με το Reuters, η Αίγυπτος προειδοποίησε την Κυριακή για τις «ολέθριες συνέπειες» μιας ενδεχόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, κοντά στα σύνορά της.

«Η Αίγυπτος κάλεσε για την αναγκαιότητα να ενωθούν όλες οι διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες για να αποτραπεί η στοχοποίηση της παλαιστινιακής πόλης Ράφα», πρόσθεσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών της σε ανακοίνωσή του.

19:45 Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδικάζει τα ισραηλινά σχέδια εισβολής στη Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου κατήγγειλε τα ισραηλινά σχέδια για χερσαία εισβολή στη Ράφα ως «συνέχιση της συνεχιζόμενης επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας και του αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων», σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξασφαλίσει την άμεση κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

19:36 Ο Αμπάς έχει φτάσει στο Κατάρ

Στην Ντόχα βρίσκεται ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο Αμπάς θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων που διεξάγει για να σταματήσει η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα συζητήσει επίσης με τον εμίρη του Κατάρ τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κατάρ και Παλαιστίνης και τους τρόπους στήριξης και ενίσχυσής τους.

19:26 Αμερικανίδα βουλευτής: Οι ΗΠΑ «χρηματοδοτούν τη σφαγή των Παλαιστινίων»

Η Κόρι Μπους, από την πολιτεία του Μιζούρι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «χρηματοδοτούν αυτόν τον μαζικό εκτοπισμό και τη σφαγή των Παλαιστινίων» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας την Ουάσινγκτον να τερματίσει τη «συνενοχή» της.

«Πρέπει να διεκδικήσουμε την ανθρωπιά μας και να διευκολύνουμε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός τώρα», έγραψε στο X.

Τα σχόλιά της έρχονται με αφορμή την προετοιμασία του Ισραήλ να απομακρύνει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Ράφα ενόψει της χερσαίας εισβολής που σχεδιάζει.

«Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας έχει καταφύγει στη Ράφα», δήλωσε η Μπους.

«Δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πάνε», τόνισε η ίδια.

Η σχετική ανάρτηση:

19:17 Περίπου 100 πτώματα Παλαιστινίων ανασύρθηκαν μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από δύο συνοικίες της πόλης της Γάζας

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Γάζα, Ισμαήλ αλ-Γκουλ αναφέρει ότι ομάδες διάσωσης κατάφεραν να ανασύρουν τα πτώματα περίπου 100 Παλαιστινίων από τις γειτονιές Ταλ αλ-Χάουα και αλ-Ριμάλ στην πόλη της Γάζας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τις περιοχές αυτές.

Τα περισσότερα από τα πτώματα είχαν δεχθεί σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών, δήλωσε ο αλ-Γκουλ.

19:07 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «ανησυχεί βαθύτατα» για το σχέδιο εισβολής στη Ράφα

Η Νάντια Χάρντμαν, ερευνήτρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι οι άνθρωποι ήδη αγωνίζονται να επιβιώσουν στη μικρή περιοχή όπου έχουν απωθηθεί και εκτοπιστεί.

Η Χάρντμαν δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί έως και δέκα φορές από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, λένε ότι φοβούνται μια χερσαία εισβολή στην περιοχή.

«Το μοναδικό ερώτημα που συνεχίζουν να θέτουν είναι ‘πού θα πάμε;’. Έχουν φύγει από περιοχές που κάποτε θεωρούνταν ασφαλείς. Η υπόσχεση του Ισραήλ να παράσχει ασφαλή διέλευση πρέπει να αναλυθεί υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι έχει αποτύχει σταθερά να το κάνει αυτό», δήλωσε η Χάρντμαν.

«Αυτή η εκκένωση θα είναι παράνομη αν διαταχθεί», πρόσθεσε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:58 Η οικονομία θα ανακάμψει υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης του Ισραήλ

Η οικονομία του Ισραήλ είναι ισχυρή και θα ανακάμψει από τις επιπτώσεις του πολέμου, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιαρόν. Ωστόσο κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθεσε ο οίκος Moody’s μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:48 Το αδιαχώρητο επικρατεί στα νοσοκομεία στη Ράφα, λείπουν ιατρικές προμήθειες λέει γιατρός

Ο Τζαμάλ αλ-Χαμς, γιατρός στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα, λέει ότι μια ισραηλινή επίθεση στη νότια πόλη θα προκαλέσει ατελείωτο πόνο στους Παλαιστίνιους.

«Υποφέρουμε πολύ αυτές τις ημέρες εξαιτίας του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί από τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας προς τη Ράφα»», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Δεύτερον, έχουμε (σ.σ. ήδη) έναν τεράστιο αριθμό τραυματιών και ασθενών με χρόνιες ασθένειες και οξείες ασθένειες που έχουν συγκεντρωθεί από όλη τη Λωρίδα της Γάζας (σ.σ. στη Ράφα).

Υποφέρουμε από την έλλειψη ιατρικών αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων – τα περισσότερα αντιβιοτικά και αναλγητικά δεν είναι διαθέσιμα», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα.

18:39 Επίθεση των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς σε Ισραηλινούς στρατιώτες με RPG

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, το ένοπλο τμήμα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανάρτησαν βίντεο στο οποίο αποτυπώνονται μαχητές τους να στοχεύουν Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν κρυφτεί σε ένα σπίτι στο Block (C) δυτικά της Χαν Γιουνίς στη Γάζα με έναν πύραυλο από RPG.

Δείτε το βίντεο:

18:29 Δύο αξιωματικοί των IDF και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν σοβαρά σε μάχες στη νότια Γάζα

Δύο Ισραηλινοί αξιωματικοί και ένας στρατιώτης τραυματίστηκαν σοβαρά στις μάχες στη νότια Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή, αναφέρει η μονάδα του εκπροσώπου των IDF.

Επιπλέον, ένας αξιωματικός του 603ου Τάγματος Μηχανικού Μάχης τραυματίστηκε το Σάββατο.

Την Παρασκευή, ένας αξιωματικός και ένας στρατιώτης του Τάγματος Αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών τραυματίστηκαν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:20 Ο Μπάιντεν θα μιλήσει με τον Νετανιάχου σήμερα Κυριακή, λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα συνομιλήσει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, στην πρώτη συνομιλία των δύο ηγετών από τότε που ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα ήταν «υπερβολική».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος περνάει το Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, αναμένεται να μιλήσει με τον Νετανιάχου την Κυριακή το πρωί (σ.σ. ώρα ΗΠΑ), δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Ο Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα την Κυριακή στην εκπομπή «Fox News Sunday» ότι δεν έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν μετά το σχόλιο «over the top» την Πέμπτη και δεν γνώριζε τι εννοούσε ο Αμερικανός ηγέτης με αυτό.

18:10 Νετανιάχου: «Αρκετοί» εναπομείναντες Ισραηλινοί όμηροι είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στη Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα ότι «αρκετοί» από τους 132 εναπομείναντες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί ώστε να δικαιολογηθεί ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:01 Τουλάχιστον 395 εκτοπισμένοι σκοτώθηκαν σε καταφύγια της UNRWA από τις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μέχρι τώρα υπήρξαν 298 περιστατικά που επηρέασαν τις εγκαταστάσεις της UNRWA, τα οποία περιλαμβάνουν τουλάχιστον 31 περιστατικά στρατιωτικής φύσης και παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις της UNRWA.

Η υπηρεσία δήλωσε ότι 150 διαφορετικές εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν επηρεαστεί.

«Η UNRWA εκτιμά ότι συνολικά τουλάχιστον 395 εσωτερικά εκτοπισμένοι που βρίσκουν καταφύγιο σε καταφύγια της UNRWA έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον άλλοι 1.379 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου», τονίζεται.

17:51 «Αρνούμαι να υπηρετήσω» – Κίνημα αντιρρησιών συνείδησης, εν μέσω πολέμου, στο Ισραήλ

«Αρνούμαι να πάρω μέρος σε αυτόν τον εκδικητικό πόλεμο».

Είναι τα λόγια του Ταλ Μίτνικ, ενός 18χρονου από το Ισραήλ.

Έγινε τον Δεκέμβριο ο πρώτος αντιρρησίας συνείδησης εν μέσω πολέμου της χώρας του με τη Χαμάς και των ασύμμετρων αντιποίνων του Τελ Αβίβ στην τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου της Μαργαρίτας Βεργολιά εδώ

17:42 Νέα έκκληση της Γαλλίας να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα

Η Γαλλία, που εκφράζει την ανησυχία της μετά τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον της Ράφα (νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας), προέτρεψε σήμερα το Ισραήλ να τερματίσει τις εχθροπραξίες για να αποφευχθεί «μία καταστροφή».

«Μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα δημιουργούσε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση μιας νέας διάστασης και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Κριστόφ Λεμουάν.

«Προκειμένου να αποφευχθεί μία καταστροφή, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παύση των εχθροπραξιών», επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.

Το Παρίσι υπενθυμίζει ότι η «Ράφα είναι σήμερα μια περιοχή όπου περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο».

«Είναι επίσης ένα ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε σήμερα στη βούλησή του να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα. Διαβεβαίωσε πως ο πληθυσμός θα επωφεληθεί από ένα «ασφαλές πέρασμα» για να φύγει από εκεί.

«Στη Γάζα, όπως οπουδήποτε αλλού, η Γαλλία αντιτίθεται σε κάθε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών, που απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» σχολίασε ο Κριστόφ Λεμουάν.

«Το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των κατοίκων της δεν μπορεί να εγγραφεί παρά μόνο εντός ενός παλαιστινιακού Κράτους όπου θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια στο πλευρό του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Το ισραηλινό πυροβολικό συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές στη Γάζα.

17:32 Ο Μπεν-Γκβιρ επιτέθηκε στις IDF και στους αρχηγούς της αστυνομίας για τη διάλυση διαδηλώσεων που εμπόδιζαν φορτηγά βοήθειας να εισέλθουν στη Γάζα

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι ο αρχηγός του επιτελείου των IDF πίεσε τον αστυνομικό διευθυντή, Κόμπι Σαμπτάι να διαλύσει τους διαδηλωτές που εμπόδισαν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ επιτέθηκε επίσης στην αστυνομία, λέγοντας ότι λόγω της μερικής επιτυχίας της να διαλύσει τους διαδηλωτές, ο στρατός «έπρεπε να μετακινήσει ένα ολόκληρο τάγμα από τη Λωρίδα της Γάζας».

«Αντί να σκοτώνει τρομοκράτες της Χαμάς, ο στρατός πρέπει να επιβάλει την τάξη στο Κερέμ Σαλόμ. Η αστυνομία είναι η υπηρεσία επιβολής του νόμου και η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το θέμα αυτό πρέπει να γίνει σεβαστή», τόνισε.

17:22 Ο Αμπάς διόρισε νέο επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας, στο Κατάρ για να συζητήσει για τη μεταπολεμική Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τον διορισμό ενός νέου διοικητή και ενός αναπληρωτή διοικητή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας. Οι νέοι αρχηγοί, ο στρατηγός Σουλεϊμάν Αμπού Μαχμίντ και ο υποδιοικητής του, συνταγματάρχης Ιγιάντ αλ-Άκρα, θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους τις επόμενες ημέρες.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής μεταρρύθμισης που είχε ανακοινώσει ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους, η μεταρρύθμιση στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) ανακοινώθηκε μετά το αμερικανικό αίτημα για αλλαγές στη διοικητική της δομή.

Υψηλόβαθμες πηγές στη Ραμάλα δήλωσαν στη Haaretz ότι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης εξαρτάται από το κατά πόσο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα προωθήσουν κινήσεις για τη σημαντική ενίσχυση της ΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς πίεσης που θα ασκηθεί στο Ισραήλ για την αποδέσμευση των φορολογικών εσόδων που εισπράττει για λογαριασμό της ΠΑ αλλά έχει παρακρατήσει το Ισραήλ.

Επίσης, την Κυριακή, ο Αμπάς μετέβη αεροπορικώς στο Κατάρ για να συναντηθεί με τον εμίρη σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθούν τα διάφορα σενάρια για μια μεταπολεμική Γάζα.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι αξιωματούχοι του Κατάρ πρότειναν το σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα αποτελείται κυρίως από διακομματικούς Παλαιστίνιους αξιωματούχους και η οποία θα κυβερνά τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό το ενδεχόμενο λέγεται ότι θα συζητηθεί επίσης κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στη Ντόχα.

Προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Αμπάς και της ηγεσίας της Χαμάς.

Ωστόσο, παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν στη Haaretz ότι διεξάγονται συνομιλίες μέσα στην παράταξη όπου εκπρόσωπος του Αμπάς είναι ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ, ανώτερος αξιωματούχος της ΠΑ.

17:13 Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν μετά το σχόλιο του Αμερικανού προέδρου για την «υπερβολική» εκστρατεία στη Γάζα

Μιλώντας στο Fox News την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν από τότε που «χαρακτήρισε τη στρατιωτική μας απάντηση υπερβολική».

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα είναι «υπερβολική».

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν αργότερα σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.

Ο Νετανιάχου επιμένει επίσης στη συνέντευξη ότι η ανατροπή της Χαμάς και η επιστροφή όλων των ομήρων στην πατρίδα «δεν αποκλείουν η μία την άλλη» και ότι ο τρόπος για να τους πάρουμε πίσω είναι μέσω μιας «διαρκούς στρατιωτικής προσπάθειας».

17:03 Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ θα ταξιδέψει στο Ισραήλ μεσοβδόμαδα

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών την Κυριακή, αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Reuters.

16:54 Το Ισραήλ απελαύνει στη Λωρίδα της Γάζας Παλαιστίνια δημοσιογράφο που συνελήφθη στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις απέλασαν μια Παλαιστίνια στη Λωρίδα της Γάζας, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψή της από στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η Σικάλ Γιούσεφ Καντούμ, 51 ετών, είναι δημοσιογράφος της Palestine TV. Αν και γεννήθηκε στη Γάζα, η Καντούμ ζούσε για πολλά χρόνια στην πόλη αλ-Σουγιούκ, βορειοανατολικά της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων δήλωσε ότι η Καντούμ συνελήφθη την 1η Φεβρουαρίου σε σημείο ελέγχου κοντά στη Ραμάλα και μεταφέρθηκε στις φυλακές Χασαρόν και στη συνέχεια στις φυλακές Νταμόν.

Η δημοσιογράφος απελάθηκε μέσω του νότιου περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:45 Aρχηγός των IDF: Κάθε συζήτηση για την επιχείρηση στη Ράφα στα ΜΜΕ «διευκολύνει τον Σινουάρ»

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε στους Ισραηλινούς υπουργούς κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή ότι ενέκρινε μια στρατιωτική χερσαία επιχείρηση στη Ράφα τρεις φορές στο παρελθόν και ότι θα παρουσιάσει τις πλήρεις λεπτομέρειές της όταν απαιτηθεί.

«Το να μιλάμε γι’ αυτό στα ΜΜΕ διευκολύνει τον Σινουάρ (σ.σ. τον ηγέτη της Χαμάς)», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων του υπουργικού συμβουλίου δήλωσαν στη Haaretz ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα.

16:35 Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε «στόχους υποδομής» της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις στη Μαρουαχίν, οι οποίες περιλάμβαναν ένα φυλάκιο εκτόξευσης πυραύλων και άλλες υποδομές.

Νωρίτερα, επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και κατά των Ραμιέχ και Γιαρούν στον νότιο Λίβανο.

Ο στρατός λέει ότι άνοιξε επίσης πυρ εναντίον ενός υπόπτου στην Κφαρκέλα, ένα άλλο χωριό στο νότο.

16:26 WAFA: Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν δύο αδέλφια από την Καλκίλια της Δυτικής Όχθης

Ισραηλινή μονάδα ειδικών δυνάμεων συνέλαβε δύο αδέλφια από την κατεχόμενη πόλη Καλκίλια της Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι Ματζίντ και Σαλίμ Ναζάλ συνελήφθησαν μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοικία αλ-Χασάμις, ανατολικά της πόλης.

Τα δύο αδέλφια ήταν πρώην κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές που αποφυλακίστηκαν πρόσφατα.

16:17 Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέα πλήγματα κοντά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αναφέρει ότι οι δυνάμεις της πραγματοποίησαν «πλήγματα αυτοάμυνας» κατά δύο μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας (USV) και τριών πυραύλων κρουζ κατά πλοίων (ASCM) βόρεια της Χοντέιντα της Υεμένης το Σάββατο.

Η CENTCOM δήλωσε ότι εντόπισε τα USV και τα ASCM σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και διαπίστωσε ότι αποτελούσαν «άμεση απειλή» για τις ΗΠΑ.

Οι αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το λιμάνι της Χοντέιντα, στοχεύουν, όπως λένε, πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα.

16:07 Επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στη Ραμάλα

Σύμφωνα με το Quds News Network, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομή στην Τουρμουσάγια, βορειανατολικά της Ραμάλας στη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:57 Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Μαρόκο κατά του Ισραήλ

Χιλιάδες Μαροκινοί έχουν βγει στους δρόμους της πρωτεύουσάς τους για να ζητήσουν να τερματιστούν οι δεσμοί της χώρας τους με το Ισραήλ, το οποίο καταγγέλλουν για «γενοκτονία» στη Γάζα.

Δημοσιογράφοι του AFP εκτιμούν ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συμμετέχουν στη συγκέντρωση, ορισμένοι από τους οποίους κρατούν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία.

Στα τέλη του 2020, το Μαρόκο εγκαθίδρυσε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ, με τις ΗΠΑ να μεσολαβούν, ενώ παρόμοιες κινήσεις έγιναν και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ραμπάτ έλαβε την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον της διεκδίκησης της κυριαρχίας του επί της αμφισβητούμενης περιοχής της Δυτικής Σαχάρας.

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, πολλές μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στο βορειοαφρικανικό βασίλειο ζήτησαν την κατάργηση της συμφωνίας εξομάλυνσης.

«Η εξομάλυνση είναι προδοσία«» και «Σταματήστε τη σφαγή», γράφουν τα πανό των διαδηλωτών μπροστά από το κοινοβούλιο του Μαρόκου, στο κέντρο του Ραμπάτ.

15:46 UNICEF: Οι άμαχοι στη Ράφα πρέπει να προστατεύονται

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, δηλώνει ότι οι άμαχοι στη Ράφα πρέπει να προστατευθούν, καθώς δεν έχουν πού να πάνε.

«Η Ράφα είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης, που σφύζει από παιδιά και οικογένειες, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη εκτοπιστεί πολλές φορές από τον πόλεμο», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Χ.

«Περίπου 1,3 εκατ. άμαχοι έχουν στριμωχτεί στη γωνία, ζώντας στους δρόμους ή σε καταφύγια. Πρέπει να προστατευτούν. Δεν έχουν πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε», προσθέτει.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επεκταθεί σταθερά προς τα νότια της Γάζας, καθιστώντας τη Ράφα την τελευταία πόλη-κλειδί στην οποία δεν έχουν εισέλθει ακόμη στρατεύματα.

Οι αεροπορικές επιθέσεις στην πόλη γίνονται σε καθημερινή βάση και παρά τη διεθνή ανησυχία για το ενδεχόμενο μακελειού στην πόλη, το Ισραήλ δηλώνει αποφασισμένο να επεκτείνει την χερσαία επιχείρησή του εκεί.

15:33 Διαδήλωση στη Βηρυτό υπέρ των Παλαιστινίων

Παλαιστίνιοι στον Λίβανο διαδηλώνουν προκειμένου να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Μεταξύ άλλων, φωνάζουν συνθήματα και κρατούν μία μεγάλη σημαία με μία επιγραφή που γράφει «7 Οκτωβρίου.. Η αρχή της απελευθερωτικής πλημμύρας».

Διαδηλωτές κρατούν σημαίες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Βηρυτό για τον πόλεμο στη Γάζα

Γυναίκες διαδηλώνουν, δείχνοντας την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους

Ένα αγόρι κρατάει ένα παιδικό όπλο και συμμετέχει στη διαδήλωση

Παλαιστινιακή σημαία με επιγραφή που γράφει «7 Οκτωβρίου.. Η αρχή της απελευθερωτικής πλημμύρας»

15:20 Η Αίγυπτος δεν θα αντιταχθεί στην επιχείρηση στη Ράφα εφόσον το Ισραήλ δεσμευτεί την προστασία των αμάχων

Ανώτεροι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους Ισραηλινούς ομολόγους τους ότι δεν θα αντιταχθούν σε μια επιχείρηση στη Ράφα, αρκεί να διεξαχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν οι απώλειες Παλαιστινίων αμάχων, αναφέρει το Army Radio.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μήνυμα από το Κάιρο δείχνει ότι ενώ η Αίγυπτος μπορεί να ασκήσει έντονη κριτική στο Ισραήλ σε περίπτωση που ξεκινήσει επίθεση στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, δεν θα ενεργήσει με τρόπο που να εμποδίζει τις επιχειρήσεις των IDF.

Την Παρασκευή, η Wall Street Journal ανέφερε ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η επί δεκαετίες ειρηνευτική συνθήκη μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ θα μπορούσε να ανασταλεί εάν στρατεύματα των IDF εισέλθουν στη Ράφα ή εάν οποιοσδήποτε από τους πρόσφυγες της Ράφα αναγκαστεί να κατευθυνθεί νότια στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

Καταφύγιο εκτοπισμένης παλαιστινιακής οικογένειας στα σύνορα με την Αίγυπτο, στη Ράφα

15:11 IDF: Ισχυρές υποψίες ότι η Χαμάς διείσδυσε στον ισραηλινό στρατό πριν τις 7 Οκτωβρίου

Ανώτερος αξιωματούχος των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών των IDF δηλώνει στην εφημερίδα Israel Hayom πως υπάρχουν «σοβαρές υποψίες» ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Χαμάς διείσδυσαν στον ισραηλινό στρατό πριν τις 7 Οκτωβρίου.

«Οι μαχητές της δύναμης Nukhba είχαν πληροφορίες για τις πιο ευαίσθητες τοποθεσίες των IDF, συμπεριλαμβανομένων εκείνων εντός του στρατού που είναι πιο απόρρητες», λέει ο αξιωματικός.

Και προσθέτει: «Πρέπει να προσδιορίσουμε πώς έφτασαν αυτές οι πληροφορίες σε αυτούς. Μιλάμε για λεπτομέρειες για τις οποίες οι διοικητές των IDF δεν μιλούν ούτε στους πιο στενούς τους φίλους».

Η Χαμάς φαίνεται πως είχε πληροφορίες, που δεν είναι δυνατό να συλλεχθούν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή παρατηρητήρια, όπως εξηγεί ο αξιωματικός, τονίζοντας ότι η βοήθεια από μια ξένη δύναμη είναι απολύτως πιθανή.

Ο ίδιος σημειώνει ότι αυτό θα αποτελούσε «διπλή αποτυχία» για τη Shin Bet, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποκάλυψη των σχεδίων της Χαμάς και την αποτροπή των προσπαθειών κατασκοπείας της.

14:59 Προθεσμία δύο εβδομάδων για την επίτευξη συμφωνίας δίνει η Αίγυπτος

Η Αίγυπτος προειδοποιεί τη Χαμάς ότι πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία ομηρίας έναντι εκεχειρίας με το Ισραήλ εντός δύο εβδομάδων, αλλιώς ο ισραηλινός στρατός θα κινηθεί στη Ράφα, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σημειώνεται ότι το Κάιρο θα φιλοξενήσει τις συνομιλίες για μια ενδεχόμενη συμφωνία, στις οποίες θα συμμετάσχουν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Κατάρ. Οι συζητήσεις θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη.

14:48 Αλ Κασάμ: Νεκροί δύο όμηροι από ισραηλινό βομβαρδισμό

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ισχυρίζονται ότι από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας δύο ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι οι συνθήκες κράτησης των αιχμαλώτων γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες λόγω της αδυναμίας να τους παρασχεθεί η κατάλληλη περίθαλψη, ενώ θεωρούν το Ισραήλ πλήρως υπεύθυνο για τις ζωές των τραυματισμένων ομήρων.

«Η κατάστασή τους γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη λόγω της αδυναμίας να τους παρασχεθεί η ενδεδειγμένη αγωγή. Το Ισραήλ φέρει την πλήρη ευθύνη για τις ζωές εκείνων που τραυματίστηκαν δεδομένων των συνεχόμενων βομβαρδισμών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

14:39 «Καμπανάκι» από το Ομάν για την επικείμενη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα

Το Ομάν τονίζει ότι απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόθεση του Ισραήλ να εισβάλει στην πόλη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Προειδοποιούμε για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η εισβολή και απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αποτρέψει το Ισραήλ από την αλαζονεία του, να το ωθήσει να σταματήσει τα πυρά και να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ομάν.

14:31 Σχεδόν 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει 6.950 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ αρνείται να δώσει πληροφορίες για τον αριθμό και την τύχη όσων έχει συλλάβει από τη Λωρίδα της Γάζας.

14:23 Χαμάς: Ψέματα η ύπαρξη σήραγγας κάτω από εγκαταστάσεις της UNRWA

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, χαρακτηρίζει «ψέματα» τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η οργάνωση διατηρούσε τούνελ κάτω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γάζα.

Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters ότι, το Ισραήλ έχει ως στόχο να υπονομεύσει το έργο της UNRWA και γι’ αυτό προχωρά σε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο νοσοκομείο αλ-Σίφα, στην προηγούμενη φάση του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς διατηρούσε κέντρο διοίκησης κάτω από τη μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Γάζας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει παράσχει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

Επίσης, κατηγόρησε 12 μέλη του προσωπικού της UNRWA για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Αυτό οδήγησε την οργάνωση να αντιμετωπίσει μια άνευ προηγουμένου κρίση χρηματοδότησης, αφού περισσότεροι από 12 διεθνείς δωρητές απέσυραν τη βοήθειά τους. Και αυτή τη φορά, το Ισραήλ προσκόμισε αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του.

To έργο της UNRWA στη Γάζα

14:12 PRCS: Τρεις ασθενείς πέθαναν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν το οξυγόνο να φτάσει στο νοσοκομείο

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) παρουσίασε τα γεγονότα που προηγήθηκαν της παράδοσης φιαλών οξυγόνου στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ στη Χαν Γιουνίς από τον ισραηλινό στρατό που πολιορκεί την ιατρική εγκατάσταση εδώ και εβδομάδες.

«Στην πραγματικότητα, εμπόδισαν το οξυγόνο να φτάσει στο νοσοκομείο για πάνω από μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να πεθάνουν τρεις ασθενείς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες συντονισμού με διεθνείς οργανισμούς», δήλωσε η PRCS στο X.

«Πριν από δύο ημέρες, μετά από σημαντικές πιέσεις, λάβαμε την έγκριση να φέρουμε οξυγόνο στο νοσοκομείο. Το ασθενοφόρο της PRCS μετέφερε 25 φιάλες οξυγόνου από το νοσοκομείο Νασέρ. Ωστόσο, οι ισραηλινές δυνάμεις απαίτησαν να τοποθετηθούν οι φιάλες πιο κοντά στο νοσοκομείο, υποσχόμενες να τις παραδώσουν. Την επόμενη ημέρα, μόνο 21 φιάλες οξυγόνου τοποθετήθηκαν μπροστά από το κτίριο του νοσοκομείου», εξήγησε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

13:55 Χαμάς: Μία ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Ράφα θα «τινάξει στον αέρα» τις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, προειδοποιεί η Χαμάς.

Παρά τον διεθνή συναγερμό για το ενδεχόμενο μακελειού στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, το Ισραήλ λέει ότι οι δυνάμεις του είναι αποφασισμένες να εισβάλουν στη Ράφα, όπου ζουν πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη του θύλακα, η οποία φιλοξενεί Παλαιστίνιους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις εντολές εκκένωσης.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες τονίζουν ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση θα προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πού να πάνε.

13:42 Haaretz: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον πόλεμο στη Γάζα για να επιταχύνει την κατασκευή παράνομων οικισμών

Δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz αναφέρει ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου χρησιμοποιεί τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ως αντιπερισπασμό για να χτίσει περισσότερους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι οικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δηλώνει ο Rory Challands του Al Jazeera, μιλώντας από την Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την Ir Amim, μια ισραηλινή ΜΚΟ που παρακολουθεί την παράνομη οικιστική δραστηριότητα, 17 σχέδια οικισμών έχουν προωθηθεί από τις 7 Οκτωβρίου ή αλλιώς περίπου 8.000 κατοικίες.

«Τέσσερα σχέδια έχουν εγκριθεί από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή 3.700 κατοικίες», αναφέρει ο Challands.

Και εξηγεί: «Αυτό που λέει η Ir Amim ότι συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον πόλεμο για να επιταχύνει ουσιαστικά την κατασκευή οικισμών. Πρόκειται για μια απίστευτα γραφειοκρατική διαδικασία τις περισσότερες φορές, η οποία περιλαμβάνει τοπικές επιτροπές σχεδιασμού, δημοτικές αρχές στέγασης, πολεοδομικές αναθεωρήσεις, διαδικασίες διαγωνισμών κ.λπ».

«Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι οποιοσδήποτε από αυτούς τους οικισμούς είναι πολιτικά σκόπιμος, τότε μπορεί να τους επισπεύσει και αυτό είναι που, σύμφωνα με την Ir Amin, συμβαίνει με πρωτοφανή ρυθμό από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου», καταλήγει ο Challands.

Παλαιστίνιοι περπατούν στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

13:33 Τρεις μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι, κατά την τελευταία ημέρα, έχει:

  • σκοτώσει τρεις μαχητές που εκτόξευσαν δύο αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στο κέντρο της Γάζας.
  • χτυπήσει τρεις αποθήκες όπλων και μια ομάδα μαχητών στο δυτικό Χαν Γιουνίς.
  • εξαπολύσει αεροπορικά πλήγματα εναντίων διαφόρων στόχων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης μιας υποτιθέμενης αποθήκης όπλων.

13:24 Τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον ΟΗΕ ζητά το Ιράν

Ο πρόεδρος του Ιράν τάχθηκε σήμερα υπέρ του αποκλεισμού του Ισραήλ από τον ΟΗΕ, κατά τους εορτασμούς της 45ης επετείου της ισλαμικής Επανάστασης, η οποία σηματοδοτείται από συγκεντρώσεις στην Τεχεράνη και σε μεγάλες πόλεις του Ιράν.

Η στήριξη στους Παλαιστινίους επικράτησε φέτος στις παραδοσιακές εκδηλώσεις για την επέτειο της επανάστασης του 1979. «Προτείνουμε να αποκλειστεί η σιωνιστική οντότητα από τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί αναφερόμενος στο Ισραήλ, μια χώρα που δεν αναγνωρίζει το Ιράν.

Διότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα αποτελεί ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας και οι υποστηρικτές αυτού του εγκληματικού καθεστώτος είναι οι ΗΠΑ και ορισμένες δυτικές χώρες», συμπλήρωσε ο Ιρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Αζάντι στην Τεχεράνη.

Ο πρόεδρος Ραϊσί κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι «παραβίασε 400 διακηρύξεις, ψηφίσματα και συμφωνίες» που συνάφθηκαν στους κόλπους «διεθνών οργανώσεων».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

13:11 Συνεχίζονται οι μάχες στη Χαν Γιουνίς

Στρατεύματα της 98ης Μεραρχίας των IDF συνεχίζουν να μάχονται τη Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, ενώ η 162η Μεραρχία πραγματοποιεί μικρότερες επιδρομές στην κεντρική και βόρεια Γάζα, αναφέρουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Δυτκά της Χαν Γιουνίς η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών και η μονάδα Egoz πραγματοποίησαν νωρίτερα επιδρομές, σκοτώνοντας αρκετούς πράκτορες της Χαμάς και εντοπίζοντας όπλα.

Σε μια άλλη περιοχή της Χαν Γιουνίς, η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε αρκετούς ενόπλους της οργάνωσης και η 646η Εφεδρική Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών εντόπισε όπλα, αναφέρουν οι IDF και υπογραμμίζουν ότι η αεροπορία και το ναυτικό πραγματοποιούν πλήγματα σε διάφορους στόχους της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

12:57 Οικογένειες αιχμαλώτων διαμαρτύρονται μπροστά από την Κνεσέτ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι οικογένειες των αιχμαλώτων πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από την Κνεσέτ για την καθυστέρηση στην υπογραφή συμφωνίας για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων, που κρατούνται από τη Χαμάς.

Πλάνα από τη διαμαρτυρία, που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν διαδηλωτές να βρίσκονται στη μέση ενός δρόμου και να έχουν πάνω τους κόκκινη μπογιά, που μοιάζει με αίμα.

12:45 Οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν μισό γεύμα κάθε δύο ημέρες

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας έχει ξεπεράσει το στάδιο της καταστροφής, σύμφωνα με τον Ισμαήλ αλ-Θαουάμπτα, γενικό διευθυντή του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα.

Όπως ο ίδιος δήλωσε στο Al Jazeera, «ορισμένες οικογένειες λαμβάνουν μόνο μισό γεύμα κάθε δύο ημέρες. Οι πολίτες στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας δεν μπορούν καν να βρουν ζωοτροφές και σιτηρά».

Ο αλ-Θαουάμπτα ανέφερε επίσης ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και την παρεμπόδιση της άφιξης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Απαιτούμε τον τερματισμό των επιθέσεων κατά των αμάχων και τον τερματισμό του πολέμου», τόνισε.

12:32 Γιόαβ Γκάλαντ: Να εμβαθύνουμε τις επιχειρήσεις στη Γάζα

Σε εμβάθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα καλεί ο Γιόαβ Γκάλαντ.

«Διεισδύσαμε στην καρδιά των πιο ευαίσθητων σημείων της Χαμάς και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες τους εναντίον της», δηλώνει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, δείχνοντας πυραύλους, εκρηκτικά, νάρκες, πολλούς χάρτες, συσκευές επικοινωνίας, έγγραφα, υπολογιστές και σκληρούς δίσκους που βρήκαν οι IDF κατά τις επιχειρήσεις τους στη Γάζα.

«Όσο περισσότερο εμβαθύνουμε αυτή την επιχείρηση, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μια ρεαλιστική συμφωνία προκειμένου να επιστρέψουν οι όμηροι», προσθέτει.

Περίπου 130 αιχμάλωτοι συνεχίζουν να κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακα. Τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 100 όμηροι απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές.

12:19 Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς: Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται

Ο Μοχάμεντ Νιζάλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας, με την οργάνωση να ζητά «τα λιγότερα» όσον αφορά τα αιτήματά της.

«Ο Νετανιάχου θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος για να παραμείνει στην εξουσία και δεν θέλει να χάσει τον δεξιό συνασπισμό του. Θέλει να συνεχίσει τις μάχες μέχρι τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου για να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ», ισχυρίζεται ο Νιζάλ.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς βρέθηκε στο Κάιρο την περασμένη Πέμπτη και αναχώρησε την επόμενη ημέρα αφού συνομίλησε με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Νετανιάχου απέρριψε την τελευταία προσφορά της Χαμάς για εκεχειρία σε τρία στάδια, κατά τη διάρκεια της οποίας όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Γάζα και θα επιτευχθεί συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.

12:08 ΙΜΟ: Εργαζόμαστε για την επίλυση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) εργάζεται για την επίλυση της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία διαταράσσει σοβαρά τις παγκόσμιες μεταφορές εμπορευμάτων, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του, Αρσένιο Ντομίνγκες, στο AFP.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο, στοχεύοντας σκάφη που, όπως ισχυρίζονται, έχουν δεσμούς με το Ισραήλ ως πράξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους, που υποφέρουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Παρά τα αντίποινα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η ομάδα των ανταρτών εξακολουθεί να εξαπολύει επιθέσεις, βάλλοντας εναντίον του αμερικανικού πλοίου Star Nasia και του βρετανικού πλοίου Morning Tide την περασμένη Τρίτη.

Ο ΙΜΟ, που είναι αρμόδιος για την ασφάλεια στη θάλασσα, εργάζεται για να διασφαλίσει ότι «τα μέρη θα συνεχίσουν να συνομιλούν, ώστε η κατάσταση να μην εκφυλιστεί περαιτέρω και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε ένα ασφαλές θαλάσσιο περιβάλλον», αναφέρει ο Ντομίνγκες.

«Εργαζόμαστε ακούραστα για να συντονίσουμε τη δράση που θα οδηγήσει σε λύση», καταλήγει.

11:58 Νεκρός Παλαιστίνιος σε νοσοκομείο από ελεύθερο σκοπευτή

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή στον προαύλιο χώρο του ιατρικού συγκροτήματος Νασέρ στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιορκούν το νοσοκομείο επί 21 συνεχόμενες ημέρες, με ελεύθερους σκοπευτές να στοχεύουν όσους βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα, με αποτέλεσμα οι ιατρικές ομάδες να μην μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ των κτιρίων του.

Το νοσοκομείο, το οποίο υποφέρει από σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικά είδη, έχει 300 άτομα ιατρικό προσωπικό, 450 ασθενείς και τραυματίες, ενώ φιλοξενεί και 10.000 εκτοπισμένους.

Τραγικές εικόνες από το νοσοκομείο Νασέρ

11:42 Στους 28.176 οι νεκροί στη Γάζα – Πάνω από 67.700 οι τραυματίες

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου έχει φτάσει τους 28.176, ενώ επιπλέον 67.784 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, το υπουργείο ανέφερε ότι 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 173 τραυματίστηκαν.

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι δυνατό να επαληθευτούν ανεξάρτητα. Πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν τόσο άμαχους όσο και μέλη της Χαμάς, που έχουν σκοτωθεί στον θύλακα.

Οι IDF λένε ότι έχουν σκοτώσει πάνω από 10.000 μαχητές στη Γάζα και περίπου 1.000 μέσα στο Ισραήλ.

11:33 Αμίρ Γιάρον: Η οικονομία του Ισραήλ θα ανακάμψει, απαιτείται δράση

Αισιόδοξος ότι η οικονομία του Ισραήλ θα ανακάμψει μετά τον πόλεμο, εμφανίστηκε σε δηλώσειες του ο Διοικητής της Τράπεζας του Ισραήλ, Αμίρ Γιάρον.

Ωστόσο, κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έθεσε ο οίκος Moody’s μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ σε Α2 από Α1 την Παρασκευή.

Οι πιστωτικές προοπτικές της χώρας διατηρήθηκαν αρνητικές, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανή μια περαιτέρω υποβάθμιση. Ο Moody’s επικαλέστηκε ως λόγους για την υποβάθμιση σημαντικούς πολιτικούς και δημοσιονομικούς κινδύνους από τον πόλεμο στη Γάζα.

«Προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των οίκων αξιολόγησης στην ισραηλινή οικονομία, είναι σημαντικό η κυβέρνηση και η Κνέσετ να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά ζητήματα που θίγονται στην έκθεση», δήλωσε ο Γιάρον.

Επίσης, είπε ότι η οικονομία «βασίζεται σε στέρεα και υγιή οικονομικά θεμέλια» και έχει καταφέρει να ανακάμψει «από δύσκολες στιγμές του παρελθόντος» και να «επιστρέψει στην ευημερία».

11:24 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη δολοφονία της Χιντ Ρατζάμπ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη δολοφονία της 6χρονης Χιντ Ρατζάμπ από τον ισραηλινό στρατό.

«Καταδικάζουμε το αποτρόπαιο έγκλημα των κατοχικών δυνάμεων εναντίον της Χιντ, της οικογένειάς της και του πληρώματος του ασθενοφόρου που πήγε να τη σώσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο X.

«Το σύνθετο έγκλημα κατά του παιδιού, της οικογένειάς της και των τραυματιοφορέων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ζωές δεκάδων χιλιάδων αγνοουμένων στη Γάζα. Το έγκλημα αυτό υποχρεώνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αναλάβει τις ευθύνες του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Χιντ Ρατζάμπ, η 6χρονη Παλαιστίνια η τύχη της οποίας αγνοείτο για σχεδόν δύο εβδομάδες στην πόλη της Γάζας, εντοπίστηκε νεκρή, όπως ανακοίνωσαν χθες η Χαμάς και η οικογένειά της, οι οποίοι κατηγορούν τον ισραηλινό στρατό για την δολοφονία της.

Το κοριτσάκι εντοπίστηκε το πρωί του Σαββάτου σε αυτοκίνητο κοντά σε πρατήριο βενζίνης στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα, μετά την υποχώρηση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από την περιοχή.

Η 6χρονη Χιντ Ρατζάμπ

11:11 Κύμα συλλήψεων στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρεις νεαρούς άνδρες στην Ιεριχώ.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν καθώς περνούσαν από στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη βόρεια είσοδο της πόλης.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ανέφερε συλλήψεις σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στις πόλεις Χεβρώνα, Γιάτα, αλ-Μπιρέχ και Βηθλεέμ.

10:59 Η διεθνής κοινότητα προειδοποιεί για «καταστροφή» στη Ράφα

Διεθνής είναι η ανησυχία για τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει δώσει εντολή για «σχέδιο εκκένωσης» των αμάχων στη Ράφα.

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα είναι ανησυχητικές», τονίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επιδεινώνοντας μια ήδη οικτρή ανθρωπιστική κατάσταση και έναν αβάσταχτο απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, δηλώνει ότι «ανησυχεί βαθύτατα για την προοπτική μιας στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα», σημειώνοντας ότι πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γάζας έχει βρει καταφύγιο εκεί.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποιεί με τη σειρά της ότι μια ενδεχόμενη επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα οδηγούσε σε μια «εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή».

«Απελπισία»

«Η απελπισία στη Ράφα είναι ήδη αδιανόητη. Εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν εκεί καταφύγιο από τις μάχες σε ένα πολύ περιορισμένο χώρο. Μια επίθεση του ισραηλινού στρατού εναντίον της Ράφα θα ήταν μια εξαγγελλόμενη ανθρωπιστική καταστροφή», επισημαίνει η Μπέρμποκ και τονίζει ότι «το Ισραήλ πρέπει να αμυνθεί έναντι του τρόμου της Χαμάς, όμως περιορίζοντας όσο είναι δυνατόν τα βάσανα του άμαχου πληθυσμού».

Στην Ουάσιγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ένα ανάλογο σενάριο με εκείνο που εκτυλίχθηκε στο βόρειο τμήμα του θύλακα, με την Αμερικανίδα βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ να υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει άλλο μέρος για να πάνε οι κάτοικοι της Γάζας. Η εκκαθάριση της Ράφα δεν είναι πόλεμος, δεν είναι άμυνα, είναι μια ευθεία επίθεση κατά των αθώων. Αυτή είναι η στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δράσουν. Πρέπει να εξαντλήσουμε τα διαθέσιμα μέτρα που έχουμε για να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», κάνει λόγο ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μιχόλ Μάρτιν. «Είναι απολύτως σαφές ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, η οποία ουσιαστικά έχει πλέον μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στον κόσμο, θα συνεπαγόταν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», αναφέρει σε δήλωσή του.

Και προσθέτει: «Είναι επίσης απολύτως σαφές ότι η εντολή εκκένωσης των εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν ασφαλές μέρος να πάνε, ενέχει τον κίνδυνο μαζικής αναγκαστικής εκτόπισης. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, πρέπει να απαιτήσουν άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Δεν μπορούν να υπάρξουν περαιτέρω αμφιταλαντεύσεις».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποιεί για τις «εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες» μιας τέτοιας επιχείρησης. Διατρανεί ακόμη «την κατηγορηματική απόρριψη και την απερίφραστη καταδίκη» για τον «αναγκαστικό εκτοπισμό… εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων που αναγκάζονται να φύγουν για να σωθούν από τη βίαιη ισραηλινή επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ριάντ καταγγέλλει «αυτήν τη συνεχή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και τονίζει την ανάγκη «να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει το Ισραήλ να προκαλέσει μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, η ευθύνη της οποίας βαρύνει όλους εκείνους που υποστηρίζουν την επίθεση».

10:42 Πώς είναι δυνατή μια «ασφαλής διέλευση» στη Ράφα;

Ο Νετανιάχου υπόσχεται μια «ασφαλή διέλευση» στους εκτοπισμένους πολίτες στη Ράφα, καθώς αυξάνεται η διεθνής πίεση κατά της σχεδιαζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό, αν ληφθεί υπόψη ότι εκεί ζουν πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν συστηματικά τις καθορισμένες ασφαλείς ζώνες, όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν μετακινηθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Η ίδια η Ράφα ανακηρύχθηκε κάποτε ασφαλής ζώνη για τους εκτοπισμένους, αλλά αποτελεί τακτικά στόχο των IDF. Τις τελευταίες 24 ώρες, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 40 άτομα ενώ βρίσκονταν σε καταφύγιο ανατολικά της Ράφα», σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Παραμένει επίσης ασαφές πού θα μπορούσαν να πάνε οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα, δεδομένου ότι ήδη έχουν στριμωχτεί στα αιγυπτιακά σύνορα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επισημαίνει ότι οι άνθρωποι της Γάζας δεν μπορούν απλά να εξαφανιστούν.

10:36 Έφοδοι των IDF σε σπίτια στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο, που είχε αποφυλακιστεί προηγουμένως, όταν εισέβαλαν σε διάφορες περιοχές της πόλης Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πηγές δηλώνουν στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι οι IDF συνέλαβαν τον 30χρονο Hisham Fawaz Ali Salah, μετά από έφοδο στο σπίτι του στην al-Khader.

Τα στρατεύματα εισέβαλαν επίσης και έκαναν έρευνες σε σπίτια στην al-Asakra, την al-Ubaidiya και την Taqou στη Βηθλεέμ.

10:25 Διαμαρτυρία στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ – 18 συλλήψεις

Η αστυνομία του Ισραήλ συνέλαβε 18 άτομα στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, που διαμαρτύρονταν και ζητούσαν την απελευθέρωση των ομήρων πριν εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σύμφωνα με την Haaretz.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Ισραηλινοί οργανώνουν αρκετές τέτοιες διαμαρτυρίες, σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του λιμανιού της Ασντόντ, ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι οι αιχμάλωτοι της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Άνθρωποι συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν κατά της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

10:10 Διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη

Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, απαιτώντας από το μουσείο να διακόψει τους δεσμούς του με δωρητές που συνδέονται με το Ισραήλ.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει διαδηλωτές να κρεμούν πανό από τους επάνω ορόφους του μουσείου και να φωνάζουν «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη».

Το MoMA έκλεισε τις γκαλερί του για το κοινό γύρω στις 15:45 το Σάββατο, αφού οι διαδηλωτές κατέλαβαν το αίθριο του δεύτερου ορόφου του κτιρίου κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η οποία συνέπεσε με μια διαμαρτυρία στο Μουσείο του Μπρούκλιν της πόλης, αναφέρει το διαδικτυακό περιοδικό τεχνών Hyperallergic.

09:58 Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η επέκταση του πολέμου θα επιδεινώσει την οικονομική ζημία

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε επέκταση του πολέμου στη Γάζα θα επιδεινώσει την οικονομική ζημία, που ήδη έχει προκαλέσει η σύγκρουση.

Σε ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου γίνεται αισθητός στη μείωση του τουρισμού στις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και στην αύξηση του κόστους των εμπορευματικών μεταφορών και στη μείωση της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ίδια σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι πεπεισμένη για τις συνολικές οικονομικές προοπτικές παρά τις αβεβαιότητες, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέχρι στιγμής.

09:47 Aνένδοτος ο Νετανιάχου για την επίθεση στη Ράφα

Παρά τον διεθνή συναγερμό για το ενδεχόμενο σφαγής στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, ο Νετανιάχου εμφανίζεται ανένδοτος και τονίζει ότι η χερσαία επιχείρηση στην πόλη θα γίνει.

Σε συνέντευξή του στο ABC News, που θα δημοσιευτεί σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την πρόθεσή του να επεκτείνει τη στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο τμήμα του θύλακα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Θα το κάνουμε», δηλώνει και παραδέχεται ότι συμφωνεί «με τους Αμερικανούς» ότι θα πρέπει πρώτα να ληφθούν υπόψη οι επιπτώσεις στους αμάχους, ενώ υπόσχεται ένα «ασφαλές πέρασμα».

«Θα το κάνουμε παρέχοντας ασφαλή διέλευση στον άμαχο πληθυσμό ώστε να μπορούν να φύγουν», λέει.

Ωστόσο, δεν κάνει σαφές πού μπορεί να πάει ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων, που έχει βρει καταφύγιο εκεί, μένοντας σε πρόχειρες σκηνές.

«Η νίκη είναι κοντά. Θα τα καταφέρουμε. Θα πιάσουμε τα τελευταία τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, που είναι το τελευταίο προπύργιο», συμπληρώνει.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς και αφήνοντας τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα. Είναι σαφές ότι η έντονη δραστηριότητα στη Ράφα απαιτεί από τους πολίτες να εκκενώσουν τις περιοχές μάχης», αναφέρει το γραφείο του Νετανιάχου.

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επεκτείνονται σταθερά προς τα νότια, η Ράφα έχει γίνει η τελευταία μεγάλη πόλη της Γάζας στην οποία δεν έχουν εισέλθει ακόμη στρατεύματα, ακόμη και αν βομβαρδίζεται από αεροπορικές επιδρομές σχεδόν καθημερινά.

09:35 Την παραίητηση του Λαζαρίνι ζητά και ο Ερντάν

Μετά τον Ισραέλ Κατς, και ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, καλεί τον Φιλίπ Λαζαρινί να παραιτηθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη φερόμενη χρήση των σχολείων της υπηρεσίας του ΟΗΕ από τη Χαμάς.

Η έκκληση του Ερντάν έρχεται μετά από την ανάρτηση του επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), μέσω του οποίου αρνείται ότι η υπηρεσία γνώριζε την ύπαρξη σηράγγων της Χαμάς κάτω από τις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα.

«Δεν είναι ότι δεν γνωρίζατε, αλλά ότι δεν θέλατε να γνωρίζετε. Αποκαλύψαμε τις σήραγγες κάτω από τα σχολεία της UNRWA και δώσαμε αποδείξεις ότι η Χαμάς εκμεταλλεύεται την UNRWA. Σας παρακαλέσαμε να πραγματοποιήσετε μια συνολική έρευνα σε όλες τις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα. Αλλά όχι μόνο αρνηθήκατε, αλλά επιλέξατε να χώσετε το κεφάλι σας στην άμμο», αναφέρει ο Ερντάν.

09:27 Φιλίπ Λαζαρίνι: Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για την σήραγγα

Με ανάρτησή του στο Χ, ο επικεφαλής του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρίνι, τονίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν έχουν ενημερώσει επίσημα την UNRWA για την υποτιθέμενη σήραγγα» κάτω από την έδρα της υπηρεσίας στην πόλη της Γάζας και σημειώνει ότι το προσωπικό της εγκατέλειψε το συγκεκριμένο κτίριο στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

«Η UNRWA δεν έχει χρησιμοποιήσει το συγκρότημα από τότε που το προσωπικό αναχώρησε στις 12 Οκτωβρίου μετά τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης και καθώς οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν στην περιοχή», λέει και προσθέτει ότι η UNRWA έμαθε για τους ισχυρισμούς και την παρουσία των ισραηλινών στρατευμάτων εντός της έδρας της από τα ΜΜΕ.

«Αυτές οι πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αξίζουν μια ανεξάρτητη έρευνα, η οποία προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί, δεδομένου ότι η Γάζα είναι μια ενεργή εμπόλεμη ζώνη», καταλήγει.

09:19 Ισραήλ: Η Χαμάς λέει «όχι» σε παύση των μαχών

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς δεν επιθυμεί μια παύση των μαχών που θα επέτρεπε την παράδοση βοήθειας και την απελευθέρωση αιχμαλώτων εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς αντίδρασης στη σχεδιαζόμενη επίθεσή της στη Ράφα.

«Δυστυχώς, η Χαμάς δεν θέλει μια παύση για να εισέλθει βοήθεια και να φύγουν όμηροι. Αν ήταν τόσο εύκολο, θα το είχαμε κάνει εδώ και καιρό», δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Έιλον Λεβί, σε ανάρτησή του στο X.

«Η Χαμάς προσπαθεί να κρατήσει τους 136 ομήρους ως μοχλό πίεσης για να επιβιώσει σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκίνησε. Πραγματικά ευχόμαστε να ήταν τόσο εύκολο», προσθέτει.

Ο Λεβί αναφέρει τα παραπάνω μετά τη δήλωση του Ντέιβιντ Κάμερον, ότι «ανησυχεί βαθύτατα» για τη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα. Ο ίδιος ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε επίσης «άμεση παύση» των μαχών για να διευκολυνθεί η παράδοση βοήθειας και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

09:09 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βομβιστική επίθεση σε σπίτι ανατολικά της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας
  • Δύο πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μίας αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς κοντά στη Βηρυτό του Λιβάνου
  • Το Iron Dome αναχαίτισε ύποπτο στόχο πάνω από την Άνω Γαλιλαία
  • Την παραίτηση του επικεφαλής της UNRWA ζητά το Ισραήλ, μετά τη φερόμενη ανακάλυψη ενός συγκροτήματος της Χαμάς κάτω από την έδρα της υπηρεσίας στη Γάζα
  • «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτό το κτίριο από τότε που το εγκαταλείψαμε και δεν γνωρίζουμε για οποιαδήποτε δραστηριότητα ενδεχομένως να έγινε εκεί», ξεκαθαρίζει η UNRWA.
  • «Είναι εντελώς απίστευτο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παράσχουν νέα στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ», σχολιάζει ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ενώ οι IDF ετοιμάζονται για επίθεση στη Ράφα.

08:55 Μπέρνι Σάντερς: Απαράδεκτη η στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ

Στο στόχαστρο του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς μπαίνει το Κογκρέσο, καθώς εξετάζει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 14 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, ενώ ο Νετανιάχου ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση στη Ράφα.

«Είναι εντελώς απίστευτο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παράσχουν νέα στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεδομένου του τεράστιου αριθμού των νεκρών και της καταστροφής στη Γάζα», τονίζει ο Σάντερς.

Και αναρωτιέται: «Θέλει πραγματικά το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στον Νετανιάχου, ώστε να μπορεί να εξοντώσει χιλιάδες άλλους άνδρες, γυναίκες και παιδιά; Θέλουμε πραγματικά να επιβραβεύσουμε τον Νετανιάχου, ακόμη και όταν αυτός αγνοεί σχεδόν όλα όσα του ζητά ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να κάνει;».

08:46 Το Iron Dome αναχαίτισε ύποπτο στόχο πάνω από την Άνω Γαλιλαία

Βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση ενός στόχου πάνω από το κιμπούτς Κανταρίμ στην Άνω Γαλιλαία, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ισραήλ.

Νωρίτερα, το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης Ynet ανέφερε ότι ήχησε συναγερμός στην περιοχή και ότι κάτοικοι της Τιβεριάδας έκαναν λόγο για μια έκρηξη.

08:39 Παραίτηση του επικεφαλής της UNRWA ζητά το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, ζητά την παραίτηση του επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μετά τη φερόμενη ανακάλυψη ενός συγκροτήματος της Χαμάς κάτω από την έδρα της UNRWA στη Γάζα.

«Η άμεση παραίτηση» του Φιλίπ Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ, «είναι επιβεβλημένη», έγραψε ο Κατς σε ανάρτησή του στο Χ.

Από την πλευρά της, η UNRWA απαντά ότι έχει εγκαταλείψει την έδρα της από τις 12 Οκτωβρίου και ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.

«Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει αυτό το κτίριο από τότε που το εγκαταλείψαμε και δεν γνωρίζουμε για οποιαδήποτε δραστηριότητα ενδεχομένως να έγινε εκεί», ξεκαθαρίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ για την ανακάλυψη της «εισόδου σήραγγας» κοντά σε σχολείο που διαχειρίζεται η ίδια.

08:30 Οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα δεν έχουν άλλες επιλογές

Οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται απελπισμένοι και ότι δεν τους απομένουν άλλες επιλογές, τονίζει ο Tareq Abu Azzoum, δημοσιογράφος του Al Jazeera.

«Ακολουθούσαν τις ισραηλινές εντολές να φύγουν προς τη Ράφα και τώρα, λαμβάνουν νέες εντολές να φύγουν από αυτή την πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή χωρίς να έχουν ασφαλή διάδρομο για να διαφύγουν», προσθέτει.

«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον ισραηλινό στρατό να προετοιμάσει σχέδιο τόσο για την εκκένωση των αμάχων, όσο και την εξόντωση των μαχητών της Χαμάς, που παραμένουν εδώ στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας«, συμπληρώνει ο Tareq Abu Azzoum.

«Όμως όλοι οι εμπειρογνώμονες και οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι αυτό το βήμα θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τον ιατρικό τομέα και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Ράφα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειοψηφία των τραυματιών και των εκτοπισμένων μεταφέρθηκε εδώ για να είναι μακριά από τις ισραηλινές επιχειρήσεις», τονίζει ο ίδιος.

08:22 25 νεκροί από βομβιστική επίθεση σε σπίτι ανατολικά της Ράφα

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό ενός σπιτιού, όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι άνθρωποι ανατολικά της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024