Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Δείτε live τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ετοιμάζεται για εισβολή στη Ράφα o Νετανιάχου - Πληροφορίες για νέα επιστράτευση

Δείτε live τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ: Ετοιμάζεται για εισβολή στη Ράφα o Νετανιάχου – Πληροφορίες για νέα επιστράτευση

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Η επικείμενη χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στη Ράφα προκαλεί αντιδράσεις στους συμμάχους του Τελ Αβίβ ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί για λουτρό αίματος

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα με τον ΟΗΕ να επισημαίνει ότι δεν υπάρχει μέρος για να εκκενώσουν στην ισοπεδωμένη Γάζα.

Αποστάσεις κρατούν από το Ισραήλ οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές του χώρες για τη χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο AJ ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο είχαν θετικό πρόσημο. Το Ισραήλ δεν έχει στείλει αντιπροσωπεία και έχει αρνηθεί την πρόταση της οργάνωσης για εκεχειρία.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι απάντησε σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν περιοχές κοντά στη Δαμασκό τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

04:20 «Έχει συλληφθεί προσωπικό μας» αναφέρει η Παλαιστινιακή Εταιρεία της Ερυθράς Ημισελήνου

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι «οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν αρκετούς από το προσωπικό της, τραυματίες συντρόφους και ασθενείς στο νοσοκομείο al-Amal στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο που μετέδωσε το WAFA ότι «οκτώ μέλη του πληρώματός της συνελήφθησαν από τις κατοχικές δυνάμεις στο νοσοκομείο al Amal, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων γιατρών και τεσσάρων τραυματιών και πέντε συνοδών ασθενώ»ν.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις του Ισραήλ «εισέβαλαν στο νοσοκομείο για περίπου 10 ώρες, έσπασαν κάποιες συσκευές, εξοπλισμό και έπιπλα, συνέλαβαν και επιτέθηκαν στα ιατρικά πληρώματα, έκλεψαν επίσης χρήματα από το σωματείο, τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τα δικά τους αποκτήματα, καθώς και κατέσχεσαν τους υπολογιστές και τα ραδιόφωνα των πληρωμάτων, τα οποία ήταν τα μόνα μέσα επικοινωνίας στο Χαν Γιουνίς πριν από μερικούς μήνες», επισήμανε η Εταιρεία.

04:15 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ πλήττει ζωτικό στόχο στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι «οι μουτζαχεντίν της έβαλαν στο στόχαστρο έναν ζωτικό στόχο της σιωνιστικής εχθρικής οντότητας, στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας, χθες το βράδυ. Η στόχευση αυτή έγινε σε υποστήριξη του λαού της Λωρίδας της Γάζας και ως απάντηση στις σφαγές που διαπράττει ο εχθρός εναντίον Παλαιστινίων αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων… απειλώντας ότι «θα συνεχίσει να καταστρέφει τα οχυρά του εχθρού».

Στις 28 Ιανουαρίου, η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για τη στόχευση της ναυτικής βάσης Zevulun του Ισραήλ.

Στις 12 του ίδιου μήνα, στόχευσε έναν ζωτικό στόχο στην κατεχόμενη Ουμ αλ-Ρασρας  ή Εϊλάτ. Εκείνη την εποχή, πηγές της αντίστασης αποκάλυψαν στο Al-Mayadeen ότι «ο βομβαρδισμός στόχευσε έναν ζωτικό στρατιωτικό στόχο, θέτοντάς τον εκτός λειτουργίας», επιβεβαιώνοντας ότι «ο βομβαρδισμός στο Jordan Park στόχευσε μια αίθουσα ελέγχου που ανήκει στην Ταξιαρχία Golani, η οποία είναι υπεύθυνη για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια του εχθρού».

Η τελευταία στοχοποίηση, που πραγματοποιήθηκε από την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, συμπίπτει με τη συνεχή στοχοποίηση των αμερικανικών βάσεων κατοχής τόσο στα συριακά όσο και στα ιρακινά εδάφη, δεδομένου του αμερικανικού ρόλου στήριξης του Ισραήλ.

03:50 Τι προτείνει η συμφωνία της Χαμάς προς το Ισραήλ, με περισσότερες λεπτομέρειες

Κατά την πρώτη φάση, η Χαμάς θα απελευθερώσει Ισραηλινούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών, σε αντάλλαγμα για 1.500 κρατούμενους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται 500 Παλαιστίνιοι που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και μακροχρόνιες ποινές, καθώς και όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, όπως ανέφερε το Al Jazeera.

Η παλαιστινιακή οργάνωση  απαίτησε να μεταφέρονται καθημερινά τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια και καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς απαίτησε την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους τόπους διαμονής τους, την εγγύηση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας και το άνοιγμα των διαβάσεων.

Η Χαμάς απαίτησε επίσης να επιτραπεί η κατασκευή τουλάχιστον 60.000 προσωρινών κατοικιών και 200.000 σκηνών καταφυγής στη Λωρίδα της Γάζας κατά την πρώτη φάση. Επιπλέον εγκρίσεις θα απαιτηθούν για ένα σχέδιο ανοικοδόμησης σπιτιών, οικονομικών εγκαταστάσεων και δημόσιων εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν εντός τριών ετών.

«Πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι η αντιπρόταση της Χαμάς δεν απαιτεί εγγύηση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός από την αρχή, αλλά ότι ο τερματισμός του πολέμου θα πρέπει να συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας πριν απελευθερωθούν οι τελευταίοι όμηροι», σημειώνει το Reuters. Κάτι που μοιάζει εκπληκτικά με την πρόταση του Κατάρ και της Αιγύπτου, που προωθούσε την τελική κατάπαυση του πυρός, αφού κτιστεί πρώτα εμπιστοσύνη στη διαδικασία.

03:30 Συνάντηση ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου με δημάρχους ισραηλινών παραμεθόριων οικισμών

Ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος πραγματοποίησε συνάντηση με τους δημάρχους των βόρειων οικισμών του Ισραήλ, μία ημέρα μετά την πραγματοποίηση εννέα επιχειρήσεων από τη Χεζμπολάχ, προκαλώντας υλικές και έμψυχες απώλειες στο Ισραήλ. Ο δήμαρχοςτης Κιριάτ Σμόνα Αβιχάι Στερν αναφέρθηκε από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε ότι το επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των Ισραηλινών εποίκων στο Κιριάτ Σμόνα έχει αυξηθεί.

Ο Ισραηλινός δήμαρχος αναφέρθηκε σε «υστερικές εκκλήσεις» των Ισραηλινών εποίκων που εξέφρασαν το φόβο ότι «θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν στο βορρά ανά πάσα στιγμή», σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. «Οι ηγέτες του ισραηλινού στρατού πρέπει να μιλούν λιγότερο και να κάνουν περισσότερα», ανέφερε ο δήμαρχος.

03:05 Ο Ιρανός ΥΠΕΞ επισκέφθηκε και τον μεταβατικό πρωθυπουργό του Λιβάνου

Μιλώντας σε συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στη Βηρυτό, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ισλαμική Δημοκρατία προσπάθησε να σταματήσει τον πόλεμο του ισραηλινού καθεστώτος στη Γάζα τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ώστε να αποτραπεί η επέκταση του πεδίου του πολέμου στην περιοχή.

Υποστήριξε ότι οι Παλαιστίνιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της Παλαιστίνης και είναι αυτοί που πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για την Παλαιστίνη και το μέλλον της, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι έχουν σχέδια και πολιτικές πρωτοβουλίες και για τη μεταπολεμική φάση». Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της εμπόλεμης χώρας και αυξάνουν τους κινδύνους όξυνσης της κρίσης στην περιοχή.

Ο Μικάτι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει την ειρήνη και τη σταθερότητα. «Πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος κατά της Γάζας και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος επέκτασης του πεδίου του πολέμου στην περιοχή», σημείωσε. Ευχαρίστησε επίσης την Ισλαμική Δημοκρατία για την υποστήριξη της σταθερότητας του Λιβάνου και εξήγησε την τελευταία πολιτική κατάσταση στην αραβική χώρα καθώς και τις συνθήκες στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις αντιποίνων κατά του Ισραήλ για την υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού, απασχολώντας τον ισραηλινό στρατό.

02:40 Η Αίγυπτος προειδοποιεί το Ισραήλ για αναστολή της ειρήνης λόγω του σχεδίου εισβολής στη Ράφα

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Αιγύπτου σχετικά με την χερσαία εισβολή, στην οποία οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντιστέκονται, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές στη Wall Street Journal. Ενημερωμένες πηγές δήλωσαν στη Wall Street Journal ότι το Κάιρο φέρεται να έστειλε προειδοποιήσεις στο Ισραήλ σχετικά με τις διπλωματικές τους σχέσεις – ότι αυτές μπορεί να διακοπούν σε περίπτωση που οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην πόλη Ράφα, την οποία το καθεστώς έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγούσε σε άμεση αναστολή της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τις πηγές. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στη WSJ ότι αντιπροσωπεία από το Κάιρο επισκέφθηκε πρόσφατα τους Ισραηλινούς ομολόγους της στο Τελ Αβίβ για να συζητήσει ειδικά την κατάσταση στη Ράφα.

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν την Αίγυπτο να συμφωνήσει σε κάποια συνεργασία σχετικά με την χερσαία εισβολή, στην οποία οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντιστέκονται», δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, η Αίγυπτος έχει επανατοποθετήσει τις τελευταίες ημέρες αρκετά άρματα μάχης M60A3 Patton και οχήματα μάχης πεζικού YPR-765 στην περιοχή του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

02:15 Δήμαρχος Μέτουλα: 80.000 έποικοι εκτοπίστηκαν, χωρίς προοπτική επιστροφής

Ο δήμαρχος της Μέτουλα αποκάλυψε ότι εδώ και τέσσερις μήνες οι έποικοι έχουν φύγει και δεν μπορούν να επιστρέψουν εν μέσω της κυβερνητικής αμέλειας και των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Ο David Azoulay, δήμαρχος του οικισμού Μέτουλα στον κατεχόμενο βορρά, αποκάλυψε το Σάββατο ότι περίπου 80.000 έποικοι βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους εδώ και τέσσερις μήνες, χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική για το πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Συνολικά ο αριθμός των εκτοπισμένων Ισραηλινών κυμαίνεται από 80.000 – 120.000, πάντα από διαφορετικές πηγές

01:50 Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα ήταν αδικαιολόγητη λέει η Ολλανδή ΥΠΕΞ

Η υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλοτ δηλώνει ότι η κατάσταση στη νότια πόλη της Γάζας είναι «πολύ ανησυχητική» εν μέσω μιας διαφαινόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

«Πολλοί άμαχοι στη Γάζα έχουν καταφύγει νότια», έγραψε η ίδια στο Χ.

«Είναι δύσκολο να δούμε πως στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή δεν θα οδηγήσουν σε πολλές απώλειες αμάχων και σε μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή. Αυτό είναι αδικαιολόγητο».

Η Ράφα είναι πυκνοκατοικημένη, καθώς περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι βρήκαν καταφύγιο στην παραμεθόρια πόλη κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

01:25 «Ένας πόλεμος κατά του Λιβάνου θα σήμαινε το τέλος του Νετανιάχου» είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν στον Νασράλα

Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες των παρατάξεων της Αντίστασης και τις συγχρονισμένες προσπάθειές τους για την υποστήριξη της Παλαιστίνης και της Γάζας. Δήλωσε ότι ο «σιωνιστικός εχθρός έχει εμπλακεί σήμερα σε μια στρατηγική κρίση έχοντας αποτύχει να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους του στο πεδίο της μάχης». Αναφερόμενος στην αντίσταση ως κρίσιμο παράγοντα στην περιφερειακή δυναμική, ο Σαγιέντ Νασράλα επιβεβαίωσε τη διαβεβαίωσή του ότι η τελική νίκη ανήκει στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίσταση.

Στον λογαριασμό του, ο Αμίρ Αμπντολαχιάν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις διπλωματικές προσπάθειες του Ιράν να βοηθήσει την Παλαιστίνη, οι οποίες αναδεικνύονται στην ενεργό δράση του Ιράν στα διεθνή θεσμικά όργανα για την προτεραιότητα των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. «Οποιαδήποτε ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος με σκοπό μια επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά του Λιβάνου θα σήμαινε το τέλος του Νετανιάχου», δήλωσε ο Αμίρ Αμπντολαχιάν, για να προσθέσει πως «το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα είναι ποτέ ικανό να πολεμήσει σε δύο μέτωπα».

01:00 ΠΟΥ: Έχουν καταγραφεί 721 επιθέσεις του Ισραήλ σε δομές υγείας από την έναρξη του πολέμου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι κατέγραψε 721 επιθέσεις κατά της υγειονομικής περίθαλψης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από τις 7 Οκτωβρίου. Σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ, ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, δήλωσε ότι περίπου 357 από τις επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες σκοτώθηκαν 645 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 818.

«Οι επιθέσεις έπληξαν 98 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης (συμπεριλαμβανομένων 27 νοσοκομείων που υπέστησαν ζημιές από τα 36) και επηρέασαν 90 ασθενοφόρα, συμπεριλαμβανομένων 50 που υπέστησαν ζημιές», πρόσθεσε ο Γιασάρεβιτς. Πρόσθεσε ότι 364 επιθέσεις στη Δυτική Όχθη είχαν ως αποτέλεσμα 10 νεκρούς και 62 τραυματίες.

Οργανώσεις και ακτιβιστές επισημαίνουν πως οι επιθέσεις εναντίον υγειονομικών και εγκαταστάσεων υγείας, συνιστούν έγκλημα πολέμου

«Οι επιθέσεις επηρέασαν 44 εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων 15 κινητών κλινικών και 249 ασθενοφόρων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Περισσότερα εδώ

00:35 Οι Χούθι πραγματοποίησαν κηδεία για 17 θύματα των αεροπορικών βομβαρδισμών

Η πολιτοφυλακή των Χούθι της Υεμένης πραγματοποίησε το Σάββατο κηδεία για τουλάχιστον 17 μαχητές που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινών αμερικανοβρετανικών αεροπορικών επιδρομών με στόχο τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Saba, το οποίο διοικείται από τους Χούθι.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει κύματα εκρηκτικών drones και πυραύλων εναντίον εμπορικών πλοίων από τις 19 Νοεμβρίου, ως απάντηση, όπως λένε, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, γεγονός που ώθησε τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξεκινήσουν αντίποινα τον περασμένο μήνα.

Οι Χούθι δήλωσαν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στην υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού

«Αυτά τα εγκλήματα δεν θα αποθαρρύνουν τον λαό της Υεμένης από το να συνεχίσει να υποστηρίζει και να στηρίζει τους αδελφούς του στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η Saba στην κάλυψη των κηδειών.

Περισσότερα εδώ

00:10 Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ολοκλήρωσε 1.000 επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Λίβανο – Χεζμπολάχ ολοκλήρωσε τις επιθέσεις της Παρασκευής κατά του Ισραήλ , εξαπολύοντας την 1.000ή επιχείρησή της για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν το πρωί του Σαββάτου αποκάλυψαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την όγδοη επιχείρηση της Χεζμπολάχ στις 9 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης της ομάδας εξηγούν ότι μαχητές της Αντίστασης εκτόξευσαν βλήματα πυραύλων Κατιούσα στους στρατώνες Kela στο κατεχόμενο από το Ισραήλ συριακό Γκολάν.

Το βίντεο, με τίτλο «Επιχείρηση νούμερο 1000 για την Ισλαμική Αντίσταση στο Λίβανο κατά του ισραηλινού εχθρού για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και της σταθερής αντίστασής του στο Βατερλό του Κατακλυσμού της Αλ Άκσα», δείχνει τη στιγμή που μαχητές της Χεζμπολάχ φορτώνουν έναν εκτοξευτή πολλαπλών ρουκετών (MRL) με πολλαπλά βλήματα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιχείρηση.

23:48 Η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγήσει σε «ανθρωπιστική καταστροφή» λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ από τις Βρυξέλλες

Οεπικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, δήλωσε πως η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, θα οδηγήσει σε ανθρωπιστικές καταστροφή και σε «σοβαρές εντάσεις» με την Αίγυπτο.

«Η απελευθέρωση των ομήρων και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την τακτοποίηση των εχθροπραξιών είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η αιματοχυσία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

23:30  Μια Παλαιστινιακή σημαία έκανε την εμφάνισή της στην Αθήνα

Στην οδό Καλλιδρομίου, σκαλιά διακοσμήθηκαν με την Παλαιστινιακή σημαία. Την εικόνα απαθανάτισε ο Moutaz Mahmoud.

23:16 Τρεις νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό το πρωί του Σαββάτου

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επικαλέστηκε στρατιωτική πηγή που ανέφερε ότι γύρω στη 1:05 π.μ. (2205 GMT της Παρασκευής), «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, στοχεύοντας ορισμένα σημεία στην ύπαιθρο της Δαμασκού».
Η αεράμυνα απάντησε στους πυραύλους και «κατέρριψε ορισμένους από αυτούς», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι η επίθεση προκάλεσε «κάποιες υλικές απώλειες».

Παρόλα αυτά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων ΔΙκαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε την ύπαρξη των τριών νεκρών Σύριων.

23:05 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί την άμεση απελευθέρωση του προσωπικού και των ασθενών στο νοσοκομείο al-Amal

Ο διευθυντής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ Δρ. Τέδρος Γκεμπρεγιέσους δηλώνει ότι οι αναφορές για την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο Χαν Γιουνίς και την κράτηση του υγειονομικού προσωπικού και των ασθενών είναι «εξαιρετικά ανησυχητικές».

«Ζητάμε επιτακτικά την άμεση απελευθέρωση των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού. Το προσωπικό υγείας, οι ασθενείς και οι εγκαταστάσεις ΠΡΕΠΕΙ να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή», ανέφερε στο X.

Προηγουμένως είχαμε αναφέρει ότι η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου είχε δηλώσει ότι τα κεντρικά της γραφεία στο νοσοκομείο al-Amal δέχονται επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις.

22:40 Ο επικεφαλής της UNRWA απαντά στους ισχυρισμούς του Ισραηλινού στρατού για όπλα της Χαμάς, σήραγγες που βρέθηκαν στο αρχηγείο: «Φύγαμε στις 12 Οκτωβρίου»

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Phillippe Lazzarini, αρνήθηκε ότι η υπηρεσία γνώριζε ότι υπήρχε σήραγγα της Χαμάς κάτω από την έδρα της στην πόλη της Γάζας.

Σε ανάρτησή του στο Χ, πρόσθεσε ότι η UNRWA δεν ήταν σε θέση να «επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει με άλλο τρόπο» τις αναφορές που έγιναν από τον ισραηλινό στρατό νωρίτερα το Σάββατο σχετικά με την ύπαρξη της σήραγγας, καθώς και τα όπλα που βρέθηκαν μέσα στο αρχηγείο.

«Το προσωπικό της UNRWA εγκατέλειψε το αρχηγείο της στην πόλη της Γάζας στις 12 Οκτωβρίου μετά τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης και καθώς οι βομβαρδισμοί στην περιοχή εντάθηκαν», σημείωσε ο Λαζαρινί. «Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το εν λόγω συγκρότημα από τότε που το εγκαταλείψαμε, ούτε γνωρίζουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να έχει λάβει χώρα εκεί».

22:15 Εργατικός βουλευτής του Ισραήλ προπηλακίστηκε από αστυνομικό

Οι νομοθέτες του Εργατικού Κόμματος Τζιλάντ Καρίβ και Ναάμα Λαζίμι έλαβαν μέρος σε διαδήλωση στην οδό Kaplan στο Τελ Αβίβ και διαπληκτίστηκαν με αρκετούς αστυνομικούς στη σημείο της διαδήλωσης. Ανάμεσα σε άλλες σκηνές βίας κατά διαδηλωτών, ένας αστυνομικός έσπρωξε βίαια τον Καρίβ. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η ισραηλινή αστυνομία την κήρυξε παράνομη και προέβη σε συλλήψεις και ξυλοδαρμούς.

21:55 1,7 εκατ. εκτοπισμένοι

Μια από τις πιο δραματικές πράξεις του Ισραήλ στον πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, είναι ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Γάζας από τα σπίτια τους και η καταστροφή μεγάλων περιοχών της Λωρίδας της Γάζας. Κάτοικοι, στρατιωτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι περιγράφουν σκηνές τεράστιας καταστροφής. «Είναι σαν μετά από ατομική βόμβα», ανέφερε ένας από αυτούς στη Haaretz μετά από επίσκεψή του στη βόρεια Γάζα.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται τώρα στο νότο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Κατά μήκος των αιγυπτιακών συνόρων έχουν στηθεί τεράστιες πόλεις με σκηνές.

21:40 Πληροφορίες για νέα επιστράτευση από τον Νετανιάχου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός προέτρεψε τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χάλεβι να στρατολογήσει εκ νέου εφέδρους που είχαν απαλλαγεί από τη στρατιωτική θητεία, αναφέρει το ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Channel 13.

Η απάντηση του Halevi, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ήταν να πει στον Netanyahu ότι ο στρατός μπορεί να αντεπεξέλθει σε οποιαδήποτε αποστολή.

Το Channel 13 συνεχίζει, επικαλούμενο «ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο», ότι η επιχείρηση του στρατού στη Ράφα πλησιάζει στην έναρξη, αλλά ο συντονισμός με τους Αιγύπτιους δεν έχει επιτευχθεί ακόμη.

21:30 Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν την Deir al-Balah

Σύμφωνα με το Al Jazeera οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν ένα σπίτι στην Deir al-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Δεν είναι ακόμα γνωστό πόσες απώλειες προέκυψαν από την επίθεση.

21:15 Η αστυνομία στο Τελ Αβίβ διαλύει διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η αστυνομία ανέλαβε δράση εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι ανέρχονται σε χιλιάδες, αφού προσπάθησαν να αποκλείσουν την οδό Κάπλαν στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Οι διαδηλωτές ζητούν εκλογές και δείχνουν την οργή τους στον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την αποτυχία του να φέρει πίσω στην πατρίδα τους αιχμαλώτους που κρατούνται ακόμη στη Γάζα.

20:20 Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπήθηκαν στην κεντρική Γάζα

Σε ανακοίνωσή της, η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ αναφέρει ότι μαχητές της βομβάρδισαν ομάδα ισραηλινών στρατιωτών και οχημάτων κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi.

20:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν την πόλη Χαν Γιουνίς

Περισσότερες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ιδίως τις τελευταίες ώρες, στη νότια Γάζα.

Οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν γενικά στην περιοχή της Ράφα, όπου ορισμένες περιοχές είναι πολύ πυκνοκατοικημένες. Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας έγινε στόχος αεροπορικής επιδρομής κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί Παλαιστίνιοι αστυνομικοί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν επίσης στο στόχαστρο ένα πολιτικό αυτοκίνητο στη συνοικία Tal as-Sultan, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ράφα, όπου καταφεύγουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Χτυπήθηκε επίσης η πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπου συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε κατοικημένες γειτονιές … αναγκάζοντας τους ανθρώπους να φύγουν και καθιστώντας τις συνθήκες διαβίωσης εκεί εντελώς ακατοίκητες.

19:35 Δύο επιθέσεις στην ισραηλινή θέση ανακοίνωσε η Χεζμπολάχ

Την τελευταία ώρα, η λιβανική ομάδα κυκλοφόρησε δύο ανακοινώσεις που ισχυρίζονται ότι χτύπησαν Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το πρώτο συνέβη στις 17:15 τοπική ώρα (15:15 GMT) και στόχευσε με ρουκέτες μια «συγκέντρωση Ισραηλινών εχθρικών στρατιωτών» στα υψώματα Hadab Aita, χτυπώντας τους απευθείας, ανέφερε μια δήλωση.

Στις 17:45 τοπική ώρα (15:45 GMT), ανέφερε η δεύτερη δήλωση, ένα κτίριο στην al-Manara που περιείχε Ισραηλινούς στρατιώτες δέχτηκε επίθεση και χτυπήθηκε απευθείας.

Αυτή η επίθεση, είπε η Χεζμπολάχ, ήταν «σε απάντηση στις σιωνιστικές επιθέσεις σε χωριά του νότου και σπίτια πολιτών».

Νωρίτερα, αναφέραμε μια επίθεση του ισραηλινού στρατού βαθιά στο λιβανέζικο έδαφος που είχε στόχο ένα ανώτερο στέλεχος της Χαμάς. Από την επίθεση σκοτώθηκαν δύο πολίτες, δήλωσε στην υπηρεσία ειδήσεων Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της Λιβανέζικης Πολιτικής Άμυνας.

19:00 Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε δύο στελέχη της Χαμάς στη Ράφα

Η ισραηλινή αεροπορία λέει ότι σκότωσε δύο στελέχη της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Ράφα.

Σε μια στρατιωτική δήλωση, ισχυρίστηκε ότι ένα από τα θύματα ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια των ηγετών της Χαμάς, ενώ το άλλο υπηρέτησε ως ανώτερος ερευνητής για την παλαιστινιακή ομάδα, ανέφερε μια στρατιωτική δήλωση.

Οι Times of Israel αναγνώρισαν το πρώτο θύμα ως τον Ahmed Al-Yaaqoubi, ο οποίος περιγράφεται ως ανώτερος αστυνομικός αξιωματούχος της Χαμάς και ο κύριος στόχος της επίθεσης.

Ένα τρίτο άτομο, ένας αξιωματικός στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, σκοτώθηκε επίσης, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα.

Η Ράφα είναι πυκνοκατοικημένη, καθώς 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εκτιμάται ότι βρίσκονται καταφύγιο κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

18:30 Ο επικεφαλής της UNRWA λέει ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα είναι «συνταγή καταστροφής»

Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, προειδοποίησε κατά μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, όπου εκτιμάται ότι ζει εκτοπισμένος ο μισός από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

«Υπάρχει μια αίσθηση αυξανόμενης ανησυχίας και αυξανόμενου πανικού στη Ράφα. Οι άνθρωποι δεν έχουν απολύτως καμία ιδέα για το πού αλλού να πάνε», ανέφερε ο Lazzarini σε ανάρτησή του στο X. «Οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας μεταξύ αυτού του πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ένα επιπλέον στρώμα της ατελείωτης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στη #Γάζα».

«Μια στρατιωτική επίθεση στη μέση αυτών των εντελώς εκτεθειμένων, ευάλωτων ανθρώπων είναι συνταγή καταστροφής. Έχω σχεδόν μείνει άφωνος», πρόσθεσε σε ξεχωριστή ανάρτηση.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε επίσης ότι ο πληθυσμός της Γάζας «είναι τώρα στριμωγμένος στη Ράφα χωρίς να έχει πού να πάει», προειδοποιώντας ότι οι εκτοπισμένοι «δεν έχουν σπίτια» και «δεν έχουν ελπίδα».

Η Γερμανία, σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ, προειδοποίησε κατά της στρατιωτικής εισβολής στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ο λαός της Γάζας δεν μπορεί να εξαφανιστεί στον αέρα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ.

18:15 Το Κατάρ καταδικάζει έντονα τις ισραηλινές απειλές για εισβολή στη Ράφα

Το Κατάρ κατήγγειλε με τον πιο έντονο τρόπο τις ισραηλινές απειλές για εισβολή στη Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και προειδοποίησε για ανθρωπιστική καταστροφή στην πόλη, η οποία έχει γίνει το τελευταίο καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους εντός της πολιορκημένης Λωρίδας.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «να αναλάβει επείγουσα δράση για να εμποδίσει τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής να εισβάλουν στη Ράφα και να διαπράξουν γενοκτονία στην πόλη και να παράσχει πλήρη προστασία στους αμάχους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Το υπουργείο επιβεβαίωσε επίσης την κατηγορηματική απόρριψη από το Κατάρ των προσπαθειών βίαιου εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από τη Λωρίδα της Γάζας.ε

17:50 Οι Χούθι κήδευσαν 17 μαχητές που σκοτώθηκαν σε αμερικανο-βρετανικά πλήγματα

Mέλη των Χούθι κήδευσαν σήμερα τουλάχιστον 17 μαχητές που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των κοινών αεροπορικών πληγμάτων ΗΠΑ-Βρετανίας εναντίον της φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης της Υεμένης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων που ελέγχουν οι Χούθι Saba.

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει κύματα από ντρόουν με εκρηκτικά και πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων από τη 19η Νοεμβρίου ως απάντηση, όπως λένε, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ωθώντας τη Βρετανία και τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν ως αντίποινα επιθέσεις τον περασμένο μήνα.

«Αυτά τα εγκλήματα δεν θα αποθαρρύνουν τον λαό της Υεμένης από το να συνεχίσει να προσφέρει τη συμπαράστασή του και να στηρίζει τους αδελφούς του στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το Saba κατά την κάλυψη των κηδειών.

17:40 «Το Ιράν δεν επιθυμεί την επέκταση του πολέμου»

Ο Hossein Amirabdollahian δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, μαζί με τον Abdallah Bou Habib, υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, ότι το Ιράν δεν έχει επιδιώξει ποτέ πόλεμο στην περιοχή.

«Το Ιράν και ο Λίβανος επιβεβαιώνουν ότι ο πόλεμος δεν είναι η λύση και ότι απολύτως ποτέ δεν επιδιώξαμε την επέκτασή του», δήλωσε ο Amirabdollahian.

Ωστόσο, απείλησε ότι οποιαδήποτε εκτεταμένη επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο θα είναι η «τελευταία μέρα» του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η επίσκεψή του στη Βηρυτό πραγματοποιείται καθώς οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν κατηγορήσει το Ιράν και τις συμμαχικές ένοπλες ομάδες του στο Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο και την Υεμένη για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή μέσω επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και ισραηλινών στόχων.

17:00 Πυροβολισμοί εναντίον ανθρώπων μέσα στο Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πυροβολούν ανθρώπους μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Nasser στο Khan Younis, προσθέτοντας ότι το ιατρικό προσωπικό φοβάται να κυκλοφορήσει μέσα στο νοσοκομείο από φόβο μην πυροβοληθεί.

Εδώ και 20 μέρες το νοσοκομείο βρίσκεται υπό κατάληψη, με άτομα εγκλωβισμένα μέσα στο κτίριο. Τις τελευταίες 48 ώρες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ελεύθερου σκοπευτή και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων μια νοσοκόμα.

«Ανησυχούμε για τις ζωές των συναδέλφων των ΓΧΣ, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών στο νοσοκομείο Νάσερ», ανέφερε η οργάνωση.

«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις, το περιβάλλον και το προσωπικό τους πρέπει πάντα να προστατεύονται και η πρόσβαση στα νοσοκομεία να είναι ανεμπόδιστη».

16:00 Φόβοι για τεράστιο αριθμό νεκρών εάν το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα

Πολλοί Παλαιστίνιοι μέσα στην πόλη Ράφα της Γάζας λένε ότι δεν θα έφευγαν ακόμη κι αν μπορούσαν, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει σε έναν άλλο μόνιμο εκτοπισμό σε μια επανάληψη της Nakba του 1948, ή «καταστροφή».

Η Αίγυπτος, εν τω μεταξύ, έχει κρατήσει τα σύνορα σταθερά κλειστά, εκτός από μερικές χιλιάδες αλλοδαπούς, διπλούς υπηκόους και μια χούφτα άλλους.

Η Αίγυπτος και άλλα αραβικά έθνη αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε προσπάθεια ώθησης των Παλαιστινίων πέρα ​​από τα σύνορα. Ωστόσο, η κλίμακα αυτής της σύγκρουσης επισκιάζει άλλες κρίσεις ή εξάρσεις στη Γάζα τις προηγούμενες δεκαετίες και η ανθρωπιστική καταστροφή βαθαίνει μέρα με τη μέρα για τους Παλαιστίνιους.

Σε αντίθεση με προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις σε πόλεις κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν ο στρατός διέταξε τους αμάχους να φύγουν νότια, καμία άλλη σχετικά αλώβητη περιοχή δεν παραμένει στη μικροσκοπική Γάζα και οι υπηρεσίες βοήθειας προειδοποιούν ότι μεγάλος αριθμός αμάχων μπορεί να πεθάνει εάν το Ισραήλ εισβάλει.

Το Κάιρο έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μετακίνηση Παλαιστινίων πέρα ​​από τα σύνορα προς την Αίγυπτο θα απειλούσε τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

15:45 Η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα «σημαίνει σφαγές, καταστροφές»

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές με τους φόβους να αυξάνονται μεταξύ των Παλαιστινίων για επικείμενη χερσαία εισβολή και την επακόλουθη φρίκη.

«Οποιαδήποτε ισραηλινή εισβολή στη Ράφα σημαίνει σφαγές, σημαίνει καταστροφή. Οι άνθρωποι γεμίζουν κάθε σπιθαμή της πόλης και δεν έχουμε πού να πάμε», δήλωσε ο Rezik Salah, 35 ετών, ο οποίος εγκατέλειψε το σπίτι του στην πόλη της Γάζας με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του για τη Ράφα στις αρχές του πολέμου.

Ο Mohammad al-Jarrah είναι ένας Παλαιστίνιος που εκτοπίστηκε από βορειότερα στη Ράφα. «Δεν ξέρουμε πού να πάμε», είπε.

Η πόλη είναι το τελευταίο μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο της Λωρίδας της Γάζας στο οποίο δεν έχουν εισέλθει ακόμη τα ισραηλινά στρατεύματα, αλλά και το κύριο σημείο εισόδου για τις απεγνωσμένα αναγκαίες προμήθειες ανακούφισης.

Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να οργανώσει τη μετακίνηση των ανθρώπων στη Ράφα προς τα βόρεια πριν από οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα.

15:27 ΓΧΣ: Πυροβολισμοί μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Nasser

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή MSF) λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πυροβολούν ανθρώπους μέσα στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, προσθέτοντας ότι το ιατρικό προσωπικό φοβάται να κινηθεί μέσα στο νοσοκομείο από φόβο μήπως δεχτεί πυρά.

Εδώ και 20 ημέρες, το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία, με ανθρώπους παγιδευμένους μέσα στο κτίριο. Τις τελευταίες 48 ώρες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων και μια νοσοκόμα.

«Ανησυχούμε για τις ζωές των συναδέλφων των ΓΧΣ, του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών στο νοσοκομείο Νάσερ», δήλωσε η οργάνωση.

«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις, το περιβάλλον τους και το προσωπικό πρέπει πάντα να προστατεύονται και η πρόσβαση στα νοσοκομεία να είναι ανεμπόδιστη».

15:11 Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 28.000

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από την ισραηλινή επίθεση από τις 7 Οκτωβρίου ανήλθε σε 28.064, ενώ άλλοι 67.611 έχουν τραυματιστεί.

«Η ισραηλινή κατοχή διέπραξε 16 σφαγές εναντίον οικογενειών στη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας 117 και τραυματίζοντας 152 κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών», ανέφερε το υπουργείο.

Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί, παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

15:02 Η Ιορδανία προειδοποιεί κατά της ισραηλινής στόχευσης της Ράφα

Η Ιορδανία προειδοποίησε το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει επίθεση στη Ράφα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της.

«Προειδοποιούμε για τον κίνδυνο ο στρατός κατοχής να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, νότια της Γάζας, η οποία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων ανθρώπων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Απορρίπτουμε τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων εντός ή εκτός των εδαφών τους και τονίζουμε την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», προστίθεται.

14:48 Παλαιστίνιος με σχέσεις με τη Χαμάς επιβίωσε από το χτύπημα στον Λίβανο

Παλαιστίνιος που πρόσκειται στη Χαμάς επέζησε από ισραηλινή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο περίπου 60 χιλιόμετρα μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, επιβεβαίωσαν τέσσερις πηγές ασφαλείας στο Reuters.

14:30 Τρεις νεκροί στον Λίβανο από την επίθεση των IDF – Ανάμεσά τους υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ

Τα λιβανέζικα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στο χτύπημα που αποδίδεται στο Ισραήλ βόρεια της Sidon, στονΛίβανο, μεταξύ των οποίων δύο μέλη της Χεζμπολάχ και ένας Σύρος πολίτης. Σύμφωνα με τις αναφορές, ένα από τα θύματα είναι ο Χαλίλ Φαρς, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ.

14:15 Διαμαρτυρία αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έξω από τα McDonald’ s στο Σύνταγμα – Ένταση, δακρυγόνα και προσαγωγές

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα McDonald’ s στο Σύνταγμα απευθύνοντας κάλεσμα για μποϊκοτάζ στην εταιρεία, η οποία όπως καταγγέλλουν στηρίζει τον ισραηλινό στρατό ενώ στη Γάζα διαπράττεται γενοκτονία.

Στο στόχαστρο των διαδηλωτών μπαίνουν αναρτήσεις της εταιρείας στο Χ στις οποίες προσέφερε 100.000 μερίδες φαγητού στους ισραηλινούς στρατιώτες «για να είναι χορτάτοι όταν θα αδειάζουν τα όπλα τους σε αθώους πεινασμένους πολίτες της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση της συλλογικότητας «Μητέρες κατά της γενοκτονίας» που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ που σύμφωνα με πληροφορίες του in πέταξαν δακρυγόνα και κρότου λάμψης στους διαδηλωτές ενώ προχώρησαν και σε προσαγωγές.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

14:00 Η Χαμάς προειδοποιεί για επικείμενη «σφαγή» στη Ράφα

Η Χαμάς προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα διαπράξει «σφαγή» στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι εκτοπισμένοι κάτω από σκληρές ανθρωπιστικές συνθήκες, μετά τη διαταγή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου προς το στρατό του να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην υποστηρίξει την επίθεση στη Ράφα δεν την απαλλάσσει από την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειές της.

13:39 Ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιούν περιοχές στον Λίβανο σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα

Ο ανταποκριτής του Al Mayadeen ανέφερε ότι καθώς το «Ισραήλ» εξαπολύει πλήγματα προς χωριά στον Νότιο Λίβανο, ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα αυτοκίνητο στη Jadra, βόρεια της πόλης Saida, δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

13:27 CNN: Ο Νετανιάχου θέλει η επιχείρηση στη Ράφα να τελειώσει πριν αρχίσει το Ραμαζάνι στις 10 Μαρτίου

Το CNN μετέδωσε ότι, σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ότι η επιχείρηση στη Ράφα πρέπει να τερματιστεί μέχρι το Ραμαζάνι που αρχίζει στις 10 Μαρτίου.

13:18 Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί για τις «επικίνδυνες επιπτώσεις» της επίθεσης στη Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε για τις «εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις» της επίθεσης του Ισραήλ και της στοχοποίησης της πόλης Ράφα, του τελευταίου καταφυγίου εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν βίαια εκεί.

Σε ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στο X, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την κατηγορηματική απόρριψη και την έντονη καταδίκη του για τον αναγκαστικό εκτοπισμό τους και ανανέωσε την απαίτησή του για την αναγκαιότητα άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

«Αυτή η συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επείγουσας σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποτραπεί το Ισραήλ από το να προκαλέσει μια επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή για την οποία φέρουν ευθύνη όλοι όσοι υποστηρίζουν την επίθεση», ανέφερε το υπουργείο.

13:00 Φεύγουν από τη Ράφα προς τα βόρεια

Καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του στη Ράφα, οι άνθρωποι διαφεύγουν τώρα στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά.

«Μερικοί άνθρωποι προσπαθούν να διαφύγουν από τη Ράφα προς τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ. Οι άνθρωποι είναι τρομοκρατημένοι. Έχω φτάσει στη Ντέιρ ελ-Μπάλα τώρα, αλλά είναι πραγματικά πολύ γεμάτο», δήλωσε στο Al Jazeera ο Mahmood Shafeeq, ο οποίος έκανε το ταξίδι προς τα βόρεια.

Είκοσι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο Tal al-Sultan, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια περιοχή στη Ράφα που φιλοξενεί έναν καταυλισμό εκτοπισμένων.

«Οι βομβαρδισμοί ήταν έντονοι. Οι άνθρωποι παίρνουν τα πράγματά τους και φεύγουν. Εγώ έφυγα για όγδοη φορά. Πού μπορώ να πάω τώρα; Αγόρασα δύο σκηνές και τώρα ψάχνω για άλλη μία για την 30μελή οικογένειά μου», δήλωσε ο Shafeeq.

Η ίδια η Deir el-Balah δεν έχει γλιτώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με θανατηφόρες επιθέσεις την Παρασκευή και εκεί.

Πηγή χάρτη: Sky News

12:47 Οι πρώτες φωτογραφίες του ασθενοφόρου, το οποίο πήγαινε να σώσει την 6χρονη Χιντ

Ο στρατός του Ισραήλ βομβάρδισε το ασθενοφόρο, σκοτώνοντας δύο εργαζόμενους της Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και μετά από συντονισμό με τις IDF.

Ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου, Nibal Farsakh, δήλωσε στο Al Jazeera ότι στο τελευταίο τηλεφώνημα με τους τραυματιοφορείς, είπαν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες σημάδευαν με λέιζερ το ασθενοφόρο.

Το κατεστραμμένο ασθενοφόρο βρέθηκε λίγα μέτρα μακριά από το αμάξι που ήταν παγιδευμένη η 6χρονη Χιντ ανάμεσα στα πτώματα των μελών της οικογένειάς της.

Το κατεστραμμένο ασθενοφόρο που κατευθυνόταν να σώσει την 6χρονη Χιντ

Η Ερυθρά Ημισέληνος κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση στο ασθενοφόρο που είχε ως αποτέλεσμα των θάνατο των δύο υγειονομικών, αν και η επιχείρηση διάσωσης γινόταν σε συντονισμό με τις IDF

12:30 Μια επίθεση στην πόλη θα οδηγήσει σε λουτρό αίματος, λέει ο δήμαρχος της Ράφα

Ο Ahmed al-Sufi, δήμαρχος της Ράφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στην πόλη που είναι γεμάτη με περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους θα οδηγήσει σε σφαγή και λουτρό αίματος».

«Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα και σε καθέναν που έχει συνείδηση να σταματήσει η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο al-Sufi.

Συνέχισε λέγοντας ότι η πόλη αντιμετωπίζει λιμό λόγω έλλειψης προμηθειών και ότι η βοήθεια που εισέρχεται από το πέρασμα της Ράφα επαρκεί μόνο για το 10% του πληθυσμού της πόλης.

12:16 Τουλάχιστον 28 νεκροί στη Ράφα – Ανάμεσά τους και ένα βρέφος τριών μηνών

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιους στη Ράφα νωρίς το Σάββατο.

Σε κάθε χτύπημα σκοτώθηκαν πολλά μέλη τριών οικογενειών, συμπεριλαμβανομένων συνολικά 10 παιδιών, το μικρότερο τριών μηνών. Το Ισραήλ διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σχεδόν καθημερινά, ακόμη και αφού τις τελευταίες εβδομάδες είπε στους πολίτες να αναζητήσουν εκεί καταφύγιο από τις χερσαίες μάχες στην πόλη Χαν Γιουνίς, λίγο βορειότερα.

Στη Χαν Γιουνίς, που προς το παρόν βρίσκεται στο επίκεντρο της χερσαίας εισβολής, τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ στο νοσοκομείο Νάσερ, το μεγαλύτερο της περιοχής, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας αρκετούς, δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

12:09 Ο διευθυντής του Αλ Σίφα υποβάλλεται σε βασανιστήρια για να δηλώσει ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν ως ορμητήριο της Χαμάς

Η οικογένεια του γιατρού Muhammad Abu Salmiya δήλωσε ότι υποβάλλεται σε βασανιστήρια, ενώ βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση, επειδή αρνήθηκε να εμφανιστεί σε ένα βίντεο που κατηγορεί την παλαιστινιακή αντίσταση ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο Αλ Σίφα ως στρατιωτικό ορμητήριο.

Ένας άλλος γιατρός, ο οποίος απήχθη μαζί με τον Abu Salmiya, δήλωσε ότι ο τελευταίος αναγκάστηκε να περπατάει στα τέσσερα και να τρώει από ένα μπολ στο πάτωμα σαν ζώο και μάλιστα του έβαλαν λουρί. Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έσπασαν και τα δύο του χέρια.

Ο διευθυντής του Αλ Σίφα βρίσκεται υπό ισραηλινή κράτηση μετά την αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου από τις IDF

12:06 Προειδοποίηση Αιγύπτου σε Ισραήλ: Εάν Παλαιστίνιοι εξαναγκαστούν να περάσουν στη χερσόνησο Σινά θα διακόψουμε την εξομάλυνση των σχέσεων

Η WSJ αναφέρει ότι αφού το Ισραήλ ενημέρωσε το Κάιρο ότι σχεδίαζε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι αν οποιοσδήποτε Παλαιστίνιος αναγκαστεί να περάσει στη χερσόνησο του Σινά, η συνθήκη εξομάλυνσης μεταξύ της Αιγύπτου και του κράτους κατοχής θα ανασταλεί.

11:52 Οι IDF σκότωσαν τον επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας πληροφοριών της Χαμάς στη Ράφα

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που μεταδίδει και η ισραηλινή Haaretz ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της  αστυνομίας στη Γάζα Ahmed al-Yaakobi και τον αναπληρωτή του, Iman a-Rantisi, ενώ επέβαιναν σε όχημα στη δυτική Ράφα.

Στην επίθεση σκοτώθηκε επίσης ο Ibrahim Shatat, ο οποίος είναι ο διορισμένος από την αστυνομία για τη διανομή βοήθειας.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει τις πρώτες στιγμές μετά την επίθεση:

Ο δήμαρχος της Ράφα, Ahmed al-Sufi, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πόλη κατοικείται από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους και μια επίθεση θα οδηγήσει σε μακελειό.

11:43 Χαμάς: Η δολοφονία της 6χρονης Χιντ θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη των Παλαιστινίων – Θα έρθει η μέρα που το Ισραήλ θα λογοδοτήσει

Όπως αναφέραμε προηγουμένως η 6χρονη Χιντ Ραχάμπ βρέθηκε νεκρή 12 ημέρες μετά από την τελευταία φορά που έδωσε στίγμα ζωής. Το κορίτσι είχε εγκλωβιστεί μαζί με τα νεκρά μέλη της οικογένειάς της σε αυτοκίνητο που δέχτηκε επίθεση από ισραηλινές δυνάμεις.

Οι διασώστες που είχαν σπεύσει να τη βοηθήσουν εντοπίστηκαν επίσης σήμερα νεκροί καθώς το ασθενοφόρο τους χτυπήθηκε από τις IDF αν και η επιχείρηση διάσωσης γινόταν σε γνώση και συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό.

Η Χαμάς κάνει λόγο για αποτρόπαιο έγκλημα και υπόσχεται ότι το Ισραήλ μια μέρα θα λογοδοτήσει:

«Ο στρατός κατοχής σκότωσε σκόπιμα και εν ψυχρώ την εξάχρονη Hind Rajab, την αδελφή της Layyan και δύο υγειονομικούς που είχαν αναλάβει τη διάσωσή τους και είχαν ειδοποιήσει για αυτό τις IDF.

Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, μαζί με άλλα ειδεχθή εγκλήματα κατά των παιδιών και του λαού μας στη Γάζα, θα παραμείνει χαραγμένο στη μνήμη των Παλαιστινίων και θα έρθει η μέρα που αυτή η οντότητα (σσ Ισραήλ) θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της κατά του λαού μας και της γης μας».

Η εξάχρονη Χιντ

11:30 Νοσοκόμα σώζει τραυματία από ελεύθερους σκοπευτές έξω από το νοσοκομείο Νάσερ

Στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύει το Quds News Network μία νοσοκόμα ρισκάρει τη ζωή της μαζί με άλλους για να σώσει έναν νεαρό άνδρα που δέχτηκε πυρά από ελεύθερους σκοπευτές έξω από το νοσοκομείο Νάσερ.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί σε διάφορα σημεία και γύρω από νοσοκομεία στη νότια Γάζα και σύμφωνα με μαρτυρίες Παλαιστινίων ανοίγουν πυρ σε ό,τι κινείται.

11:15 Να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη FIFA ζητά το Ιράν

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ιράν ζήτησε από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία FIFA να αποκλείσει το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου που έχει εξαπολύσει στη Γάζα.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ιρανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, το Ιράν ζήτησε από τη FIFA να «αναστείλει πλήρως τη συμμετοχή» της ισραηλινής ομοσπονδίας «από όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο».

Ζητά επίσης «άμεσα και σοβαρά μέτρα» από τη FIFA και τις ενώσεις μέλη της «για να αποτρέψουν τη συνέχιση» των ισραηλινών «εγκλημάτων και να παράσχουν τρόφιμα, πόσιμο νερό, φάρμακα και ιατρικές προμήθειες σε αθώους ανθρώπους και αμάχους».

Η Ισλαμική Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει το Ισραήλ και απαγορεύει κάθε επαφή μεταξύ Ιρανών και Ισραηλινών αθλητών.

11:00 Συνάντηση Νασράλα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στον Λίβανο

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συναντήθηκε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και τον πρέσβη του Ιράν στον Λίβανο Μοτζτάμπα Αμανί.

Σε ανακοίνωσή της, η Χεζμπολάχ ανέφερε το πρωί του Σαββάτου ότι τα μέρη συζήτησαν τις πρόσφατες περιφερειακές διπλωματικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας, συγκεκριμένα στη Λωρίδα της Γάζας, στον νότιο Λίβανο και σε άλλα μέτωπα του «Άξονα της Αντίστασης». Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στον Λίβανο.

10:46 Τρεις νεκροί στη Συρία από τις ισραηλινές επιδρομές

Από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο κτίριο σε περιοχή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι νωρίς το Σάββατο, μεταδίδει το AFP επικαλούμενο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία, δήλωσε ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές, αλλά δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως αν οι νεκροί ήταν μαχητές.

Ο Ραχμάν πρόσθεσε ότι πολλοί άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιδρομές σε μια γειτονιά που υπάρχουν «βίλες για κορυφαίους στρατιωτικούς και αξιωματούχους».

Το Παρατηρητήριο Πολέμου, το οποίο διαθέτει δίκτυο πηγών στο εσωτερικό της Συρίας, ανέφερε νωρίτερα την «ισραηλινή επίθεση» σε «κτίριο κατοικιών δυτικά της συριακής πρωτεύουσας Δαμασκού», με τον ήχο «βίαιων εκρήξεων».

Το AFP σημειώνει ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η συριακή αεράμυνα απάντησε σε ισραηλινή «αεροπορική επίθεση».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana επικαλείται στρατιωτική πηγή που αναφέρει ότι περίπου στις 1.05 π.μ., «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, με στόχο ορισμένα σημεία στην ύπαιθρο της Δαμασκού».

Η αεράμυνα απάντησε στους πυραύλους και «κατέρριψε ορισμένους από αυτούς», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επίθεση προκάλεσε «ορισμένες υλικές απώλειες».

Τα πλήγματα ήρθαν λίγες ώρες αφότου μια περιοχή κοντά σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο δυτικά της Δαμασκού δέχθηκε πυραυλική επίθεση την Παρασκευή, ανέφερε το Παρατηρητήριο, ενώ το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Συρίας από την κατεύθυνση των κατεχόμενων από το Ισραήλ υψωμάτων του Γκολάν.

Το Παρατηρητήριο δεν ανέφερε ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση που χαρακτήρισε «πυραυλική».

«Θέσεις που ανήκουν στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες φιλοϊρανικές ομάδες είναι παρούσες» στην περιοχή, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

10:35 «Το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει την απόφαση του ΔΔΔ» λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Το Ισραήλ φαίνεται να παραβιάζει τις εντολές που εκδόθηκαν πριν από δύο εβδομάδες από το Διεθνές Δικαστήριο και οι οποίες το υποχρεώνουν να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και να σταματήσει όλες τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να συνιστούν γενοκτονία, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, στον Guardian.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έλαβε προθεσμία μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου για να υποβάλει έκθεση στο ΔΔΔ σχετικά με το τι έχει κάνει για να συμμορφωθεί με έξι εντολές που εξέδωσε το δικαστήριο, μεταξύ των οποίων μία που αφορά τον τερματισμό της υποκίνησης σε γενοκτονία και μία άλλη που απαιτεί άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανώτεροι δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους υπάρχει στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή και σταδιακή βελτίωση από την απόφαση της 26ης Ιανουαρίου. «Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι η κατάσταση είναι τραγική και χειροτερεύει», δήλωσε ένας από αυτούς.

10:26 Αντίδραση Σίσι στους ισχυρισμούς Μπάιντεν για άρνηση εισόδου βοήθειας στη Γάζα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι αρνήθηκε ότι αρχικά ήταν αντίθετος στο να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, μέχρι που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον έπεισε για το αντίθετο.

«Από την πρώτη στιγμή [του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα], η Αίγυπτος άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από την πλευρά της χωρίς περιορισμούς ή όρους και κινητοποίησε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση», ανέφερε ο Αιγύπτιος ηγέτης σε δήλωσή του.

Ο Μπάιντεν νωρίτερα πήρε τα εύσημα για το γεγονός ότι έπεισε τον Αλ Σίσι -τον οποίο αποκάλεσε λανθασμένα πρόεδρο του Μεξικού- να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα για τη βοήθεια. «Του μίλησα. Τον έπεισα να ανοίξει την πύλη», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά την έναρξη του πολέμου, το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο τροφίμων, νερού, καυσίμων και άλλων προμηθειών στη Γάζα, υποσχόμενο να μην αφήσει τίποτα να περάσει μέχρι η Χαμάς να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που πήρε στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ ανάγκασε το κλείσιμο του περάσματος της Ράφα βομβαρδίζοντας επανειλημμένα την παλαιστινιακή πλευρά.

Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής ζητούν συνεχώς να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας, παραπονούμενοι ότι η παράδοση εμποδίζεται από το άνοιγμα πολύ λίγων συνοριακών διαβάσεων, την αργή ισραηλινή διαδικασία ελέγχου των φορτηγών και τις συνεχιζόμενες μάχες.

10:12 Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει 14 Παλαιστινίους στην Μπέιτ Ουμάρ

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 14 Παλαιστίνιους στην πόλη Μπέιτ Ουμάρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο στρατός πραγματοποίησε έφοδο και έψαξε τα σπίτια τους πριν τους συλλάβει, ανέφερε το Wafa, προσθέτοντας ότι οι δρόμοι που οδηγούν στην πόλη έκλεισαν επίσης.

Η Μπέιτ Ουμάρ βρίσκεται στα βόρεια της νότιας πόλης της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη.

09:59 Η Χιντ βρέθηκε νεκρή 12 μέρες μετά τον βομβαρδισμό του αυτοκινήτου που επέβαινε με την οικογένειά της

Δώδεκα ημέρες μετά την εξαφάνισή της μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό του αυτοκινήτου της οικογένειάς της, το πτώμα της εξάχρονης Hind Rajab, μαζί με τα πτώματα πέντε μελών της οικογένειάς της, βρέθηκαν στη συνοικία Tal Al-Hawa της πόλης της Γάζας.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι συγγενείς της Χιντ βρήκαν σήμερα το πρωί τη σορό της και τα πτώματα όσων βρίσκονταν στο όχημα, το οποίο είχε περικυκλωθεί από τανκς των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή του κυκλικού κόμβου Finance στη γειτονιά Tal Al-Hawa.

Η εξάχρονη Χιντ βρέθηκε νεκρή μετά από 12 ημέρες

Το κορίτσι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με διασώστες μετά τον βομβαρδισμό του αυτοκινήτου και είχε πει ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της ήταν νεκρά. Γιατροί της Ερυθράς Ημισελήνου είχαν σπεύσει να βοηθήσουν αλλά αγνοούνταν επίσης από εκείνη την ημέρα.

Σήμερα η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι οι γιατροί Yousef Zeino και Ahmad al-Madhoun που είχαν αποσταλεί για τη διάσωση του κοριτσιού βρέθηκαν νεκροί μέσα στο ασθενοφόρο στη γειτονιά  Tal Al-Hawa.

Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι τα τανκς της ισραηλινής κατοχής βομβάρδισαν σκόπιμα το ασθενοφόρο μόλις έφτασε στην περιοχή που ήταν το κορίτσι, παρά τον προηγούμενο συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό.

09:44 IDF: Συνεχίζονται οι έντονες μάχες σε όλη τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι οι εντατικές μάχες μεταξύ στρατευμάτων και Παλαιστίνιων μαχητών συνεχίζονται στη νότια, δυτική και βόρεια Γάζα, ενώ η αεροπορία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές.

Ο στρατός δήλωσε στο X ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν αρκετά μέλη της Χαμάς και αιχμαλώτισαν άλλα στην κεντρική Γάζα την προηγούμενη ημέρα. Στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε αρκετές τοποθεσίες της Χαμάς και σκοτώθηκαν μαχητές της, σύμφωνα με στρατιωτική ανακοίνωση.

Κατασχέθηκαν όπλα -μεταξύ των οποίων χειροβομβίδες με ρουκέτες, τουφέκια εφόδου και πυρομαχικά-, προστίθεται.

09:32 Πώς θα μετακινήσει ο Νετανιάχου τους Παλαιστίνιους από τη Ράφα;

Ερωτήματα σε σχέση με τις ανακοινώσεις του Νετανιάχου για τη Ράφα θέτει ο ανταποκριτής του AJ Rory Challands από την κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι «πολεμικοί στόχοι» του Ισραήλ αφήνοντας αυτό που περιέγραψε ως τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη νότια πόλη Ράφα.

Παράλληλα, είπε ότι οποιαδήποτε μαζική επιχείρηση του στρατού στη Ράφα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την εκκένωση των αμάχων από τη ζώνη μάχης. Είπε στον στρατό και στις δυνάμεις ασφαλείας να παρουσιάσουν σχέδια που να περιλαμβάνουν και τα δύο.

«Αυτό προκαλεί τεράστια ανησυχία σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι δεν μπορούν να επιδοκιμάσουν οποιαδήποτε επιχείρηση εκεί που δεν θέτει σε εφαρμογή ένα κατάλληλο ανθρωπιστικό σχέδιο. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι οποιαδήποτε αναγκαστική εκτόπιση των 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων εκεί είναι εκτός ορίων», αναφέρει ο Challands και προσθέτει:

«Η Παλαιστινιακή Αρχή λέει ότι μια επίθεση στη Ράφα ξεπερνά όλες τις κόκκινες γραμμές και η Αίγυπτος ανησυχεί εξαιρετικά για μια πιθανή αύξηση των Παλαιστινίων προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά από τη νότια Γάζα.

Τα μεγάλα ερωτήματα είναι: πώς θα μετακινήσει το Ισραήλ όλους αυτούς τους ανθρώπους; Θα τους αναγκάσει; Ή απλά θα τους ενθαρρύνει να φύγουν;».

Η Ράφα έχει έκταση 62 τ.χλμ και φιλοξενεί 1,4 εκατ. Παλαιστίνιους

09:20 NYT: Η διοίκηση Μπάιντεν παραδέχεται ότι έκανε λάθη στην αντίδραση της στις 7 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζον Φάινερ, «αναγνώρισε λάθη στην αντίδραση της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Γάζα, λέγοντας ότι δεν είχε «καμία εμπιστοσύνη» ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ήταν πρόθυμη να κάνει «σημαντικά βήματα» προς την κατεύθυνση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης».

Ο Φάινερ το είπε αυτό σε μια ιδιωτική συνάντηση στο Μίσιγκαν με Αραβοαμερικανούς ηγέτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε κάνει λάθη κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης αυτής της κρίσης από τις 7 Οκτωβρίου».

Το Μίσιγκαν έχει τον μεγαλύτερο αραβοαμερικανικό πληθυσμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπάιντεν μεταξύ των δημοκρατικών, ιδίως των μουσουλμάνων πολιτών, έχει μειωθεί στο Μίσιγκαν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με τους New York Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος προειδοποιήθηκε πρόσφατα ότι ο Μπάιντεν κινδυνεύει να χάσει στις εκλογές του Μίσιγκαν.

Εκτός από τον Φάινερ, το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι στη συνάντηση ήταν παρόντες και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων η Σαμάνθα Πάουερ, η διαχειρίστρια της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID).

09:08 Ανησυχία για τη «μείωση του ασφαλούς χώρου» για τους αμάχους στη Γάζα εκφράζει η Αυστραλία

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong εξέφρασε την ανησυχία της για τον «μειούμενο ασφαλή χώρο» για τους αμάχους στη Γάζα πριν από τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα.

«Η Αυστραλία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με τη μείωση του ασφαλούς χώρου για τους αμάχους στη Γάζα. Ανησυχούμε βαθύτατα από τις αναφορές για μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, όπου καταφεύγουν άμαχοι. Οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές πρέπει να προστατεύονται», ανέφερε ο Γουόνγκ σε ανάρτησή του στο Χ.

«Ζητάμε και πάλι την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων και την ασφαλή και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση. Η Αυστραλία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη φωνή της για να υπερασπιστεί μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».

08:56 «Η ισραηλινή επιδρομή έπληξε κτίριο κατοικιών – Φόβοι για θύματα»

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν αρκετές περιοχές στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, ανακοίνωσε ο συριακός στρατός το Σάββατο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τον πόλεμο, δήλωσε ότι ένα από τα πλήγματα έπληξε κτίριο κατοικιών δυτικά της πρωτεύουσας και ενδέχεται να σκότωσε «άτομα μη συριακής εθνικότητας», αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι η επίθεση του Σαββάτου ήταν το 10ο προφανές ισραηλινό πλήγμα σε συριακό έδαφος από την αρχή του έτους.

08:46 Χαμάς: Οι συνομιλίες εκεχειρίας στο Κάιρο είναι «θετικές»

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι οι συζητήσεις εκεχειρίας που πραγματοποιήθηκαν στην Αίγυπτο ήταν «θετικές και καλές».

Οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μαζί με Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές για μια νέα εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή αιχμαλώτων-κρατουμένων.

«Η αντιπροσωπεία έφυγε από το Κάιρο απόψε [Παρασκευή] και περιμένει την απάντηση του Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων AFP υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει για το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν – αφού δεν κατάφερε να επιτύχει συμφωνία εκεχειρίας αυτή την εβδομάδα – δηλώνει ότι απομένει «πολλή» δουλειά, αλλά πρόσθεσε ότι εξακολουθεί να βλέπει «περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας» ώστε να σταματήσουν οι μάχες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε πρόταση της Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς την «παραληρηματική», προσθέτοντας ότι η νίκη στον πόλεμο είναι ορατή, ενώ ανακοίνωσε ότι επίκειται μεγάλη χερσαία επιχείρηση στην πόλη Ράφα.

08:35 Εντολή εκκένωσης… στο πουθενά

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Στο τελευταίο τους «καταφύγιο», στη Ράφα, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι με τον Νετανιάχου να προαναγγέλλει χερσαία επίθεση.

«Δεν έχουμε πουθενά να πάμε» λένε στη Ράφα την ώρα που το Ισραήλ εκδίδει εντολή εκκένωσης.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024