Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Ο Μπάιντεν πιέζει για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων - Στην Αίγυπτο ο επικεφαλής της CIA

Ισραήλ: Ο Μπάιντεν πιέζει για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων – Στην Αίγυπτο ο επικεφαλής της CIA

Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να ταξιδέψει στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα για να πιέσει για μία συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Μία ύστατη προσπάθεια για να επιτευχθεί μία συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις συνομιλίες που διεξάγονται στην Αίγυπτο, φαίνεται πως κάνει ο Τζο Μπάιντεν και γι’ αυτόν τον λόγο φαίνεται κάθως στέλνει στο Κάιρο τον επικεφαλής της CIA, προκειμένου να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η αποστολή του στο Κάιρο έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου προκειμένου να πιέσουν τη Χαμάς να πει το «ναι»

Σύμφωνα με το Axios, το οποίο επικαλείται δύο Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς αναμένεται να ταξιδέψει στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την επόμενη Τρίτη για συναντήσεις με Αιγύπτιους αξιωματούχους σχετικά με τις προσπάθειες έναρξης διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται στη Γάζα.

Ο Μπερνς ήταν ο σύνδεσμος του προέδρου Μπάιντεν στις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός, όποτε η αποστολή του στο Κάιρο έχει ως στόχο να ασκήσει πίεση στους διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου προκειμένου να πιέσουν τη Χαμάς να πει το «ναι» σε μια λογική συμφωνία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Λευκός Οίκος αναγνωρίζει ότι η συμφωνία για τους ομήρους είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ο Μπάιντεν δήλωσε σε τηλεοπτικές δηλώσεις την Πέμπτη ότι πιέζει σκληρά για μια συμφωνία.

Τι αναφέρουν οι συνομιλίες

Το Ισραήλ ανέφερε την Πέμπτη στους Αιγύπτιους και Καταριανούς διαμεσολαβητές ότι ενώ απορρίπτει τα περισσότερα από τα αιτήματα της Χαμάς στην απάντησή της στην τελευταία πρόταση για συμφωνία ομηρίας, είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με βάση την αρχική πρόταση που υποβλήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, δήλωσε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος στο Axios.

Η πρόταση αυτή επικεντρώθηκε σε ένα πλαίσιο για μια συμφωνία τριών φάσεων που περιελάμβανε κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες και την απελευθέρωση ενός καθορισμένου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 35 έως 40 Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς στο πρώτο στάδιο.

Η Χαμάς στην αρχική της απάντηση στο σχέδιο έθεσε διάφορα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών μη εκκινήσεων για το Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, εξέφρασαν κάποια αισιοδοξία και δήλωσαν ότι ενώ υπάρχουν ακόμη μεγάλα κενά μεταξύ των μερών, η απάντηση της Χαμάς παρέχει ένα άνοιγμα για διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις απαιτήσεις «παραληρηματικές», αλλά δεν έκλεισε την πόρτα για πιθανές συνομιλίες.

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς είχε συνομιλίες στο Κάιρο την Πέμπτη με ανώτερους αξιωματούχους των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και συζήτησε τη συμφωνία για τους ομήρους και τους πιθανούς τρόπους για να προχωρήσουν, σύμφωνα με δηλώσεις Αιγυπτίων και αξιωματούχων της Χαμάς.

Αναχώρησε από το Κάιρο η αντιπροσωπεία της Χαμάς

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον αναπληρωτή ηγέτη Χαλίλ αλ-Χάγια αναχώρησε από το Κάιρο μετά από τις συνομιλίες. Έφυγαν όπως είχε προγραμματιστεί επειδή οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν, δήλωσε ένα μέλος της Χαμάς, το οποίο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες μιλώντας στο CNN.

Σύμφωνα με τον Τζακ Χούρι της Haaretz, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία τους αποχωρεί από το Κάιρο αφού συζήτησε το περίγραμμα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και τώρα θα περιμένει την απάντηση του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς, Al-Aqsa, η ανώτερη πηγή είπε ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο έγιναν με ανώτερους Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους.

Ακόμα «οι διαφωνίες εντός της ισραηλινής κυβέρνησης εμπόδισαν την παρουσίαση μιας ξεκάθαρης ισραηλινής θέσης στο περίγραμμα».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους όρους που έθεσε η Χαμάς.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024