Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Φόβοι για «λουτρό αίματος» στη Ράφα μετά την εντολή Νετανιάχου - «Θα έχει καταστροφικές συνέπειες»

Live: Φόβοι για «λουτρό αίματος» στη Ράφα μετά την εντολή Νετανιάχου – «Θα έχει καταστροφικές συνέπειες»

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς, καταγγέλλει η Ερυθρά Ημισέληνος

Ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται εγκλωβισμένος στη Ράφα που πλέον έχει μπει στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού, με τον Αντόνιο Γκουτέρες να προειδοποιεί ότι οι εκτοπισμένοι «δεν έχουν που αλλού να πάνε».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να του παρουσιάσουν σχέδιο εκκένωσης για την περιοχή.

Οι ΗΠΑ αναφέρουν την έλλειψη σχεδιασμού ως λόγο για την αντίθεση στην προτεινόμενη ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα, όπου οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν ενταθεί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των NYT, το Ισραήλ απέχει πολύ από τον διακηρυγμένο του στόχο να εξαλείψει τη Χαμάς, καθώς έχει σκοτώσει μόνο το 1/3 των μαχητών της οργάνωσης.

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ μετά την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τον διοικητή της Χεζμπολάχ στη Ναμπατιέ.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

08:35 Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις εδώ

06:00 Μια σπάνια επίπληξη του Καναδά στο Ισραήλ

Σε μια σπάνια επίπληξη στο Ισραήλ, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά προειδοποίησε ότι η σχεδιαζόμενη επίθεση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική για αθώους ανθρώπους.

«Ανησυχούμε βαθιά από τις αναφορές για μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα. Θα είχε καταστροφικές συνέπειες, θέτοντας τις ζωές Παλαιστινίων και ξένων υπηκόων, συμπεριλαμβανομένων [Καναδών] που αναζητούν καταφύγιο, σε σοβαρό κίνδυνο, και θα καθιστούσε επικίνδυνη τη ζωτικής σημασίας παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Τζολί σε ανάρτησή της στο X.

«Συνεχίζουμε την έκκλησή μας για προστασία των αμάχων, απελευθέρωση ομήρων, επείγουσες προσπάθειες για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός και αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια».

 05:00 UNRWA: Χωρίς στοιχεία απολύσαμε τους υπαλλήλους

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) είπε ότι ακολούθησε «αντίστροφη διαδικασία» για την απόλυση εννέα υπαλλήλων που κατηγορούνται από το Ισραήλ ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της UNRWA, δήλωσε ότι δεν διερεύνησε τις κατηγορίες του Ισραήλ εναντίον των υπαλλήλων πριν τους απολύσει και ξεκινήσει έρευνα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ιερουσαλήμ, ρωτήθηκε αν είχε εξετάσει κατά πόσον υπήρχαν στοιχεία εναντίον των εργαζομένων και απάντησε: «Οχι, η έρευνα συνεχίζεται τώρα».

Χαρακτήρισε την απόφαση ως «αντίστροφη διαδικασία», προσθέτοντας: «Θα μπορούσα να τους είχα θέσει σε διαθεσιμότητα, αλλά τους απέλυσα. Και τώρα έχω μια έρευνα, και αν η έρευνα μας πει ότι αυτό ήταν λάθος, σ’ αυτή την περίπτωση θα πάρουμε μια απόφαση στον ΟΗΕ για το πώς θα τους αποζημιώσουμε σωστά».

Ο κ. Λαζαρινί είπε ότι πήρε «γρήγορη απόφαση, κατ΄ εξαίρεση του κανόνα» να τερματίσει τις συμβάσεις των μελών του προσωπικού λόγω του εκρηκτικού χαρακτήρα των καταγγελιών.

«Η κρίση μου, με βάση αυτή τη δημοσιοποίηση, αληθινή ή αναληθή, ήταν ότι έπρεπε να πάρω την πιο γρήγορη και τολμηρή απόφαση για να δείξω ότι ως υπηρεσία παίρνουμε αυτόν τον ισχυρισμό στα σοβαρά», πρόσθεσε.

04:00 Βίντεο της Χεζμπολάχ με επίθεση κατά ισραηλινού άρματος

Η Χεζμπολάχ στον Λίβανο δημοσίευσε βίντεο με την επίθεση εναντίον ισραηλινού άρματος με κατευθυνόμενους πυραύλους στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν έντονα πυρά με ρουκέτες, πυραύλους, αλλά και από άρματα μάχης και αεροσκάφη μετά τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δημοσιεύουν σχεδόν καθημερινά βίντεο που τεκμηριώνουν τις επιθέσεις τους σε φερόμενες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

(Μετάφραση: Η Χεζμπολάχ δημοσιεύει βίντεο από τη στόχευση αρμάτων μάχης Merkava στην τοποθεσία Αλ-Μπαγκντάντι του ισραηλινού στρατού κατοχής στα λιβανοπαλαιστινιακά σύνορα).

03:00 Ανασκόπηση των κύριων γεγονότων της ημέρας

  • Ο Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να εκπονήσει ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από τη Ράφα, όπου έχει καταφύγει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γάζας (πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι) χωρίς να έχει πού να πάει. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι μια ισραηλινή επίθεση στην πυκνοκατοικημένη περιοχή θα ήταν «καταστροφική» για τους αμάχους και τόνισαν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να προχωρήσει.
  • Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές στο Χαν Γιουνίς έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 21 άτομα έξω από το νοσοκομείο Νάσερ, με το ιατρικό προσωπικό να είναι μεταξύ των στόχων. Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν προσωπικό και ασθενείς στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ.
  • Ένας 17χρονος Παλαιστίνιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι εντάσεις παραμένουν υψηλές και το Ισραήλ έχει προβεί σε μαζικές συλλήψεις, συλλαμβάνοντας περίπου 7.000 Παλαιστίνιους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
  • Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι σχεδόν ένα στα 10 παιδιά στη Γάζα ηλικίας κάτω των πέντε ετών υποφέρει από οξύ υποσιτισμό, καθώς η ακραία πείνα εξαπλώνεται σε όλη την επικράτεια, ενώ το Ισραήλ αποκλείει μεγάλα τμήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Ο Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μειώνει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από Α1 σε Α2 – η πρώτη φορά που υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα στην ιστορία της χώρας – και ότι συνδέει τη νέα αξιολόγηση με «αρνητικές» προοπτικές.

02:44 Η αεράμυνα της χώρας απάντησε σε ισραηλινή «αεροπορική επίθεση»

Ο στρατός του Ισραήλ έπληξε κτίριο κατοικιών δυτικά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Βίαιες εκρήξεις» ακούστηκαν στην περιοχή Ντίμας στην επαρχία της Δαμασκού νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε η βρετανική ομάδα παρακολούθησης.

Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης SANA ανέφεραν νωρίτερα ότι η αεράμυνα της χώρας απάντησε σε ισραηλινή «αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού Γκολάν, με στόχο ορισμένα σημεία στην ύπαιθρο της Δαμασκού».

Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν «κάποιες υλικές απώλειες».

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη χώρα από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία το 2011. Από την έναρξη του πολέμου του με τη Χαμάς στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ο στρατός του Ισραήλ έχει εντείνει την εκστρατεία του κατά των δυνάμεων που πρόσκεινται στο Ιράν στη βόρεια γειτονική χώρα.

02:30 Λευκός Οίκος για την επιχείρηση του Ισραήλ στη Ράφα: Παρέχει διαβεβαιώσεις ότι θα ακολουθήσει το υπόμνημα για το διεθνές δίκαιο

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι ενημέρωσε το Ισραήλ σχετικά με ένα μνημόνιο που καθορίζει τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθούν οι κυβερνήσεις που λαμβάνουν αμερικανικά όπλα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και έλαβε διαβεβαιώσεις από την ισραηλινή πλευρά.

«Επανέλαβαν την προθυμία τους να παράσχουν αυτού του είδους τις διαβεβαιώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου την Παρασκευή.

«Δεν υπάρχουν νέα πρότυπα σε αυτό το υπόμνημα. Δεν επιβάλλουμε νέα πρότυπα για τη στρατιωτική βοήθεια», πρόσθεσε ο Ζαν-Ζαν-Πιέρ. «Αντίθετα, διευκρινίζουμε δημόσια τα υφιστάμενα πρότυπα από το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου των ένοπλων συγκρούσεων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε την Πέμπτη το υπόμνημα εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών μεταξύ των Δημοκρατικών για τον απολογισμό των νεκρών αμάχων από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής περισσότερους από 28.000 ανθρώπους.

02:07 «Δεν έχουμε πού άλλου να πάμε» – «Κραυγή» αγωνίας από τους εκτοπισμένους στη Ράφα

Εγκλωβισμένοι στη Ράφα είναι περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, καθώς πλέον δεν έχουν που άλλου να πάνε μετά τα σχέδια του προέδρου του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Την Πέμπτη, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις «σύντομα θα μπουν στη Ράφα, το τελευταίο προπύργιο της Χαμάς» και την Παρασκευή το γραφείο του ανέφερε ότι έδωσε εντολή στον στρατό να σχεδιάσει την «εκκένωση του πληθυσμού».

Ωστόσο, το γεγονός ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες δεν έχουν που να πάνε κάνει αρκετούς να θεωρούν ότι θα υπάρξει ένα «λουτρό» αίματος και μία «ανθρωπιστική καταστροφή» εφόσον ο ισραηλινός στρατός επιτεθεί τελικά στη Ράφα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:53 ΟΗΕ: Δεν θα επιτρέψουμε να ωθηθούν οι Παλαιστίνιοι στο Σινά

Ο Ριγιάντ Μανσούρ, μόνιμος παρατηρητής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, σημείωσε πως ο οργανισμός δεν θα αφήσει να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι προς το Σινά.

Ο Μανσούρ έκανε τα σχόλια αυτά καθ’ οδόν προς τη συνάντηση με την Αραβική Ομάδα Πρέσβεων στη Νέα Υόρκη.

«Κινητοποιούμαστε και συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας», δήλωσε ο Μανσούρ. «Έτσι, Θεός φυλάξοι, αν ο ισραηλινός στρατός… αρχίσει τη λεγόμενη εκκένωση των ανθρώπων από τη Ράφα, πού θα πάνε; Λένε ότι δεν τους επιτρέπουν να πάνε στο βορρά. Δεν θέλουν να μείνουν στη Ράφα – δεν χρειάζεται πυρηνικός φυσικός για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μόνο ένα μέρος για να πάνε, που είναι η χερσόνησος του Σινά, και δεν θα το επιτρέψουμε αυτό», προσέθεσε.

01:38 Νετανιάχου μετά την απόφαση του Moody’s – «Η ισραηλινή οικονομία είναι ισχυρή»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε δήλωση μετά την απόφαση του οίκου Moody’s να μειώσει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ και να υποβαθμίσει τις μελλοντικές προοπτικές του, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Χαμάς, προσπάθησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας.

«Η ισραηλινή οικονομία είναι ισχυρή. Η υποβάθμιση της αξιολόγησης δεν συνδέεται με την οικονομία, οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

«Η αξιολόγηση θα επανέλθει τη στιγμή που θα κερδίσουμε τον πόλεμο – και θα κερδίσουμε τον πόλεμο», προβλέπει.

01:22 Ο οίκος Moody’s μειώνει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, υποβαθμίζοντας τις προοπτικές

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μειώνει την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ από Α1 σε Α2 – η πρώτη φορά που υποβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα στην ιστορία της χώρας – και ότι συνδέει τη νέα αξιολόγηση με «αρνητικές» προοπτικές.

Πρόκειται για την πρώτη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας που υφίσταται η ισραηλινή κυβέρνηση από τότε που τα ομόλογά της άρχισαν να αξιολογούνται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πριν από περίπου τρεις δεκαετίες.

Η απόφαση του Moody’s να συνδέσει την υποβάθμιση με «αρνητικές» προοπτικές αιφνιδίασε τους αξιωματούχους στην Ιερουσαλήμ. Η προοπτική σημαίνει ότι ο οργανισμός θεωρεί πιθανό ότι η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Ως αποτέλεσμα της υποβάθμισης, η αξιολόγηση της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σήμερα Α2. Αυτή η αξιολόγηση, η οποία ισοδυναμεί με αξιολόγηση Α στην κλίμακα άλλων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ήταν η αξιολόγηση του Ισραήλ μεταξύ 2000 και 2008, πριν ο Moody’s την αυξήσει σε Α1 – που ισοδυναμεί με Α+ σε άλλες εταιρείες.

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της κίνησης αυτής, αποτελεί πρωτίστως πλήγμα για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ.

01:08 Αναφορές για εκρήξεις δυτικά της Δαμασκού

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο πρόσκειται στην αντιπολίτευση της χώρας, ανέφερε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στην περιοχή αλ Ντίμας δυτικά της Δαμασκού ως αποτέλεσμα επίθεσης που αποδίδεται στο Ισραήλ.

00:54 Ανήσυχος ο  πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Ντένις Φράνσις εξέφρασε την ανησυχία του για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέκταση του Ισραήλ στη Ράφα.

«Είμαι σοκαρισμένος και βαθιά απογοητευμένος από την είδηση της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στέκομαι στο πλευρό του γενικού γραμματέα για να παρακαλέσω για λογαριασμό του πλήθους των αθώων πολιτών που δεν έχουν πουθενά ασφαλές μέρος για να πάνε», ανέφερε ο Φράνσις σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στο όνομα της ανθρωπιάς, απαιτώ να ακουστεί και να εισακουστεί το δράμα τους. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά τα αιτήματα της ΓΣ του ΟΗΕ για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων», προσέθεσε.

Ο Φράνσις είναι ο τελευταίος κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, σε μια χορωδία που περιλαμβάνει τον γενικό γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες και τον επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί.

00:38 «Η εκκένωση της Ράφα θα είχε καταστροφικές συνέπειες»

Το διεθνές παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Human Rights Watch δήλωσε ότι η αναγκαστική απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη Ράφα θα έθετε τους Παλαιστίνιους σε κίνδυνο. Η οργάνωση σημείωσε επίσης ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει διατάξει το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία στη Γάζα.

«Ο εξαναγκασμός 1 εκατομμυρίου και πλέον εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα να εκκενώσουν και πάλι την περιοχή θα ήταν παράνομος και θα είχε καταστροφικές συνέπειες» ανέφερε ο Ομάρ Σακίρ, διευθυντής του HRW για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάει κανείς στη Γάζα. Το Διεθνές Δικαστήριο έχει διατάξει το Ισραήλ να αποτρέψει τη γενοκτονία. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει για να αποτρέψει περαιτέρω φρικαλεότητες», προσέθεσε.

00:22 Στην Αίγυπτο τον επικεφαλής της CIA

Σύμφωνα με το Axios ο Μπάιντεν στέλνει τον επικεφαλής της CIA στην Αίγυπτο σε μία τελευταία προσπάθεια για να επιτευχθεί μία συμφωνία για τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:08 Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ ανακοινώνει επίθεση κατά του Ισραήλ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μία ομάδα-ομπρέλα των πολιτοφυλακών που πρόσκεινται στο Ιράν αναφέρει στο κανάλι της στο Telegram ότι επιτέθηκε σε έναν «ζωτικό στόχο» του Ισραήλ στην ακτή της Νεκράς Θάλασσας.

Το ισχυρότερο μέλος της ομάδας είναι η Kataib Hezbollah, την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν για την επίθεση σε βάση στην Ιορδανία που σκότωσε τρία μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών. Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από αντίποινα σε ομάδες που πρόσκεινται στο Ιράν σε ολόκληρη την περιοχή.

23:53 Ανησυχία στο Ισραήλ για τις  κυρώσεις των ΗΠΑ σε εποίκους – Κίνδυνος για κυρώσεις και σε στρατιωτικούς

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan αναφέρθηκε σε εσωτερική μία έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία συντάχθηκε μετά την ανακοίνωση κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά των δεποίκων για βία στη Δυτική Όχθη.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ΗΠΑ προειδοποίησαν επανειλημμένα το Ισραήλ για την έλλειψη δίωξης κατά των εποίκων, δραστών της βίας και ότι οι απαντήσεις της Ιερουσαλήμ δεν ικανοποίησαν την Ουάσινγκτον.

Αναφέρει ακόμα ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ ζήτησαν εξηγήσεις για μια σειρά περιστατικών στα οποία Παλαιστίνιοι έγιναν άδικα στόχοι τόσο από εποίκους όσο και από στρατιώτες των IDF. Το αίτημα περιελάμβανε επίσης τα ονόματα των υπόπτων που εμπλέκονται στις περιπτώσεις αυτές.

Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα ερωτήματα των ΗΠΑ εντός 60 ημερών, η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων.

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών κινδυνεύει να εμπλακεί. Η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει διυπηρεσιακή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει την απάντηση του Ισραήλ στις κυρώσεις αναφέρει ακόμα ο Kan.

Την περασμένη εβδομάδα, η Israel Hayom ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να απαιτεί από το Ισραήλ να δώσει εξηγήσεις σχετικά με μια σειρά από ισχυρισμούς ότι τα στρατεύματα του IDF χρησιμοποίησαν όπλα που τους παρείχαν οι Αμερικανοί για να πραγματοποιήσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη.

23:39 Ο Νετανιάχου πιστεύει ότι οι IDF θα πρέπει να ολοκληρώσουν την επιχείρηση στη Ράφα μέχρι τον επόμενο μήνα

Το ισραηλινό Κανάλι 12 αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους συμμετέχοντες ότι δεδομένης της διεθνούς πίεσης, οι IDF θα πρέπει να ολοκληρώσουν την επερχόμενη επιχείρησή τους στη Ράφα με στόχο την εξάρθρωση των εναπομεινάντων επιχειρησιακών ταγμάτων της Χαμάς στη Γάζα.

Η πρόβλεψη έγινε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σχετικά με την επικείμενη επιχείρηση στη Ράφα, κατά την οποία ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι είπε στον Νετανιάχου ότι οι IDF είναι έτοιμες να επιχειρήσουν στη νότια πόλη της Γάζας, αλλά ότι χρειάζεται πρώτα η κυβέρνηση να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με τους πάνω από ένα εκατομμύριο αμάχους εκεί, εκτός από τον καθορισμό του τι θέλει να κάνει με τον διάδρομο Φιλαδέλφειας στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων της Γάζας.

Το τελευταίο ζήτημα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να διατηρηθεί η συνεργασία με την Αίγυπτο, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει σε οποιαδήποτε επιχείρηση στη Ράφα, εξηγεί το Κανάλι 12, σημειώνοντας ότι ο Νετανιάχου έχει καθυστερήσει να λάβει αποφάσεις για οποιοδήποτε από τα δύο ζητήματα.

Την Παρασκευή το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στις IDF να καταρτίσουν ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων στη Ράφα, ώστε να προχωρήσει η επιχείρηση των IDF, αλλά το Κανάλι 12 υποστηρίζει ότι η δήλωση αυτή ήταν απλώς μια δημόσια τοποθέτηση, δεδομένου ότι ο στρατός έχει ήδη καταρτίσει τέτοια σχέδια, αλλά περιμένει οδηγίες από το πολιτικό κλιμάκιο.

23:24 Υπάρχει κάπου να μπορούν να πάνε οι εκατομμύρια εκτοπισμένοι στη Ράφα;

Το Ισραήλ φαίνεται να προσπαθεί να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ζωής των αμάχων καθώς σχεδιάζει το επόμενο βήμα του στη Ράφα.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου το βράδυ της Πέμπτης, το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι εργάζονται πάνω σε ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων από την περιοχή της Ράφα, ακόμη και όταν προσπαθούν να εξαλείψουν τις τέσσερις ταξιαρχίες της Χαμάς που όπως υποστηρίζουν λειτουργούν εκεί. Πραγματική ανησυχία σε αυτό την επιχείρηση, προκαλεί η ορολογία που χρησιμοποιείται η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ θα είναι «μαζική».

Σύμφωνα με το Sky News, ο άμαχος πληθυσμός της Γάζας δεν μπορεί να πάει πουθενά πιο νότια, πέρα από το να σπάσει το πέρασμα της Ράφα και να ξεχυθεί στο Σινά. Η Αίγυπτος είναι ανένδοτη ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Μια παλαιστινιακή, και ενδεχομένως μαχητική παρουσία στο Σινά θα μπορούσε να φέρει τον πόλεμο στο αιγυπτιακό έδαφος, υπονομεύοντας τη δύσκολα κερδισμένη ειρηνευτική συνθήκη που υπογράφηκε το 1979 μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει η Αίγυπτος.

Πού αλλού λοιπόν θα έπρεπε να πάνε οι πάνω από ένα εκατομμύριο που βρίσκονται στη Ράφα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι πολλές φορές και ζουν σε σκηνές;

Το Ισραήλ θα μπορούσε να τους κάνει να μεταβούν βορειότερα, αλλά εκεί υπάρχουν ελάχιστες υποδομές για αυτούς, λιγότερες ακόμη και από αυτές που έχουν απομείνει στη Ράφα. Ακόμα μια εντολή εκκένωσης απαιτεί σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική υποστήριξη.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει τέτοιο σχέδιο, ούτε και οι εναπομείναντες οργανισμοί βοήθειας στη Γάζα, οι οποίοι παλεύουν να δώσουν φαγητό και να παρέχουν στέγη ακόμη και στο δικό τους προσωπικό, πόσο μάλλον να παρέχουν στους υπόλοιπους. Η δεινή κατάσταση υπόσχεται μόνο να χειροτερέψει.

23:09 Το Ισραήλ έχει ενημερώσει πολλές χώρες για τα σχέδια επίθεσης στη Ράφα

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας KANN αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ενημερώσει αρκετές χώρες της περιοχής, καθώς και τις ΗΠΑ, ότι προετοιμάζεται για μια στρατιωτική επιχείρηση πλήρους κλίμακας στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επίθεση του στρατού στη Ράφα, επικαλούμενοι τα σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένων Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί και τους σχεδόν αδιάκριτους βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς του Ισραήλ κατά τη διάρκεια προηγούμενων επιχειρήσεων εναντίον άλλων πόλεων της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Χθες, εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν θα υποστήριζε» μια ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της Ράφα χωρίς μια σαφή στρατηγική για την προστασία των αμάχων. Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τον στρατό να προετοιμάσει ένα σχέδιο για την εκκένωση των αμάχων εκεί.

22:52 Έκκληση από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό: «Αποτρέψτε την επέκταση της κρίσης και των εγκλημάτων μίσους στη Ράφα»

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταγέχ κάλεσε τις ΗΠΑ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβουν για να αποτρέψουν την ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Ράφα.

«Ζητούμε επείγουσα διεθνή παρέμβαση για να αποτρέψουμε την επέκταση της κρίσης και των εγκλημάτων μίσους στη Ράφα, η οποία φιλοξενεί περίπου 1,4 εκατομμύρια πρόσφυγες σε μια περιοχή 63 τετραγωνικών χιλιομέτρων (περίπου 25 τετραγωνικών μιλίων)», δήλωσε ο Σταγέχ.

Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή απαιτεί από το Διεθνές Δικαστήριο να διατάξει την παύση των εχθροπραξιών. «Προειδοποιούμε για την αναγκαστική εκκένωση και τις περιπτώσεις φρικτών δολοφονιών στις οποίες τραυματίζονται χιλιάδες άνθρωποι, λόγω του υπερπληθυσμού που προκαλεί ασθένειες και αυξάνει τα δεινά από την πείνα, τη δίψα, το κρύο και την εξάπλωση των ασθενειών».

22:38 Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφυγε από το Κάιρο

Αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον αναπληρωτή ηγέτη Χαλίλ αλ-Χάγια αναχώρησε από το Κάιρο μετά από συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο CNN υψηλόβαθμο μέλος της Χαμάς.

Έφυγαν όπως είχε προγραμματιστεί επειδή οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν, δήλωσε το μέλος της Χαμάς, το οποίο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες.

22:23 Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στο Χαν Γιούνις – Συνελήφθησαν εργαζόμενοι

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) διεξήγαγαν έρευνες στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα το βράδυ της Παρασκευής, μετά από πληροφορίες ότι μέσα σε αυτό βρίσκονται μέλη και υποδομές της Χαμάς.

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν αρκετούς υγειονομικούς που εργάζονται στο νοσοκομείο μαζί με τραυματισμένους ασθενείς και τους συνοδούς τους.

«Επείγον: Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέλαβαν αρκετές από τις ομάδες μας στο νοσοκομείο PRCS Αλ Αμάλ στο Χαν Γιουνίς, μαζί με μερικούς από τους τραυματίες και τους συνοδούς των ασθενών στο νοσοκομείο», ανέφερε η ομάδα σε σημερινή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ιατρικές ομάδες υποστηρίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σταθερά στοχοποιήσει ιατρικές εγκαταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

22:09 Αυτός είναι ο 17χρονος που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη

Νωρίτερα Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας ανέφεραν ότι ένα 17χρονο αγόρι πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες στην κεντρική Δυτική Όχθη.

Το αγόρι, το οποίο οι υγειονομικοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ως Μοάζ Σάμσα, πυροβολήθηκε στο στήθος στο χωριό Μπέιτα, ακριβώς νότια της πόλης Ναμπλούς, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

21:55 Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς: Ολοκληρώσαμε τις συνομιλίες στο Κάιρο σχετικά με την πρόταση για κατάπαυση του πυρός, αναμένουμε την απάντηση του Ισραήλ

Σύμφωνα με τον Τζακ Χούρι της Haaretz, ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία τους αποχωρεί από το Κάιρο αφού συζήτησε το περίγραμμα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και τώρα θα περιμένει την απάντηση του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς, Al-Aqsa, η ανώτερη πηγή είπε ότι οι συνομιλίες στο Κάιρο έγιναν με ανώτερους Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι διαφωνίες εντός της ισραηλινής κυβέρνησης εμπόδισαν την παρουσίαση μιας ξεκάθαρης ισραηλινής θέσης στο περίγραμμα».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ είχαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τους όρους που έθεσε η Χαμάς.

21:41 Νέα έκκληση της Ερυθράς Ημισελήνου για την εξάχρονη Χιντ και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που αγνοούνται

Για έντεκα ημέρες αγνοούνται πλέον η 6χρονη Χιντ και το πλήρωμα του ασθενοφόρου που είχε πάει να τη σώσει στην πόλη της Γάζας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος κάνει και πάλι έκκληση για τον εντοπισμό τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:32 Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου εν μέσω απειλών για βομβαρδισμό της Βηρυτού

Χθες Πέμπτη, ένα ζεύγος ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών εθεάθη στον ουρανό του Λιβάνου και η κρατική εθνική υπηρεσία ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε αρκετές παραβιάσεις του λιβανέζικου εναέριου χώρου από «ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη».

Τα αεροπλάνα ήταν ορατά στη Βηρυτό και ακόμη, όπως αποτυπώνει η παρακάτω φωτογραφία από έναν υπάλληλο του Al Jazeera, ψηλά στα βουνά του Κφαρντεμπιάν σε ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα, οι παραβιάσεις ισραηλινών μαχητικών έχουν γίνει σχεδόν εβδομαδιαίο φαινόμενο.

Πηγή φωτογραφίας: Adam Muro / Al Jazeera

21:22 Διεθνής Αμνηστία: Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο» γενοκτονίας

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Καλαμάρ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται από πιθανές πράξεις γενοκτονίας, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση στη Ράφα, η οποία είναι «πλημμυρισμένη» με περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους.

«Εκκένωση; ΑΛΛΑ ΠΟΥ; Δεν υπάρχει πουθενά να πάνε», ανέφερε η Καλαμάρ σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Αμνηστία επαναλαμβάνει ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο γενοκτονίας. Η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να δράσει για να αποτρέψει τη γενοκτονία», τόνισε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:13 Αναφορές ότι η Moody’s θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ισραήλ λόγω του πολέμου

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ λόγω του πολέμου με τη Χαμάς, όπως μεταδίδει το ισραηλινό Κανάλι 12, λέγοντας ότι οι ισραηλινές προσπάθειες να πεισθεί ο οίκος κατά της κίνησης αυτής την τελευταία στιγμή δεν ευοδώθηκαν.

21:04 Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ στο Ιράκ κατηγορούν τις ΗΠΑ για τα πλήγματα που διεξάγουν στη χώρα

Οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ, ιρακινή ένοπλη οργάνωση με μεγάλη επιρροή, σύμμαχος της Τεχεράνης, κατηγόρησαν με σφοδρότητα σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα πλήγματα που διεξάγουν στο Ιράκ, μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά την οποία σκοτώθηκε ανώτερος διοικητής της οργάνωσης αυτής στη Βαγδάτη.

Το βράδυ της Τετάρτης στην ιρακινή πρωτεύουσα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε ανώτερο διοικητή των Ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ, τον Αμπού Μπακίρ αλ-Σαάντι, που κατηγορείτο από τον αμερικανικό στρατό ότι ευθύνεται άμεσα για τον σχεδιασμό και τη συμμετοχή στις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων» στη Μέση Ανατολή.

Πριν από μια εβδομάδα, η Ουάσινγκτον είχε ήδη διεξάγει πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον στόχων των επίλεκτων ιρανικών δυνάμεων και των φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, σε αντίποινα για μια επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν τρείς Αμερικανοί στην έρημο της Ιορδανίας, στα συριακά σύνορα.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, οι ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες έχουν εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες και πραγματοποιήσει πλήγματα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά των Αμερικανών στρατιωτών και αυτών του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία.

«Για το αίμα που χύθηκε από τους διοικητές μας και τους μαχητές μας, φέρουν την ευθύνη η Αμερική και αυτοί που αρνούνται ή εμποδίζουν την αποχώρηση από το Ιράκ των κατοχικών των δυνάμεων», κατηγόρησαν οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ – Κατάεμπ Χεζμπολάχ στα αραβικά.

«Να ξέρουν ότι το έθνος μας δεν θα εγκαταλείψει το αίμα των μαρτύρων του και ότι οι άνδρες του είναι πάντα αποφασισμένοι να πολεμούν», προσθέτει η οργάνωση.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότερες από 165 επιθέσεις είχαν στόχο τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και τη Συρία, σε ένα τεταμένο κλίμα λόγω της βίας που προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.

Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ»

Για τις περισσότερες από τις επιθέσεις αυτές την ευθύνη ανέλαβε «Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», ένα νεφέλωμα φιλοϊρανών μαχητών, στο οποίο ανήκουν οι Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ.

Η οργάνωση, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Ουάσινγκτον και σε βάρος της έχουν επιβληθεί κυρώσεις, έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από την Ουάσινγκτον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση στην Ιορδανία έφερε «το αποτύπωμα των Κατάεμπ Χεζμπολάχ». Απέναντι στην απειλή μιας αμερικανικής απάντησης, η οργάνωση ανακοίνωσε στο τέλος Ιανουαρίου «την αναστολή» των «στρατιωτικών επιχειρήσεών» της κατά των αμερικανικών δυνάμεων.

Σε ένα εκρηκτικό περιφερειακό περιβάλλον, οι ιρακινές αρχές θα επαναλάβουν την Κυριακή διαπραγματεύσεις που είχαν αρχίσει με την Ουάσινγκτον για το μέλλον του διεθνούς συνασπισμού κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Βαγδάτη θέλει να λάβει ένα χρονοδιάγραμμα της μείωσης των στρατευμάτων — παρότι οι εταίροι του Ιράκ είναι πιο προσεκτικοί στην ορολογία που χρησιμοποιείται.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ με τον συνασπισμό. Σήμερα, τα στρατεύματα παρέχουν βοήθεια και συμβουλές στις κυβερνητικές δυνάμεις, για να εμποδίσουν την επάνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

20:54 Διαμαρτυρία που συμμετείχαν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι για κατάπαυση του πυρός δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς και στρατιώτες στη Δυτική Όχθη

«Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί που διαδήλωναν για κατάπαυση του πυρός στη Δυτική Όχθη σήμερα το πρωί δέχθηκαν επίθεση από Ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς, οι οποίοι προχώρησαν σε συλλήψεις και κατάσχεσαν πανό», ανέφερε ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Χαγκάι Ματάρ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Βίντεο από την εκδήλωση δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να θέτουν έναν διαδηλωτή σε ασφυκτικό κλοιό και να ξηλώνουν αφίσες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:45 Ο Μπορέλ εκφράζει την ανησυχία του για τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ εκφράζει την ανησυχία του για τη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

«1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται σήμερα στη Ράφα χωρίς ασφαλές μέρος για να πάνε, αντιμετωπίζοντας την πείνα.

Οι αναφορές για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα είναι ανησυχητικές. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες επιδεινώνοντας την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση και τον αβάσταχτο φόρο αίματος των πολιτών», τονίζει ο Μπορέλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:31 Για νέα Νάκμπα φοβούνται οι Παλαιστίνιοι μετά την εντολή Νετανιάχου για σχέδιο εκκένωσης της Ράφα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η αναμενόμενη εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα θα «σπρώξει την περιοχή σε ατελείωτους πολέμους», όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Στη δήλωσή του σήμερα Παρασκευή, ο Αμπάς είπε ότι το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για τη δημιουργία μιας νέας «Νάκμπα», αναφερόμενος στον μαζικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1948.

Ο Αμπάς κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει επειγόντως δράση.

«Ήρθε η ώρα όλοι να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της δημιουργίας μιας νέας Νάκμπα, η οποία θα ωθήσει ολόκληρη την περιοχή σε ατελείωτους πολέμους», ανέφερε στη δήλωσή του ο Αμπάς.

20:22 Πλήρωμα παλαιστινιακού ασθενοφόρου συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει θύματα ισραηλινών πυροβολισμών στη Δυτική Όχθη

Ο Άιμαν Νομπάνι μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Ναμπλούς στη Δυτική Όχθη: «Ο Άχμεντ Τζιμπρίλ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών και ασθενοφόρων της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε ότι ένα διμελές πλήρωμα ασθενοφόρου βρισκόταν στη Μπεϊτά προσπαθώντας να απομακρύνει τους τραυματίες όταν συνελήφθησαν και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν ως ‘ανθρώπινες ασπίδες’.

Ο Τζιμπρίλ πρόσθεσε ότι οι ομάδες της PRCS είχαν επανειλημμένα προσπαθήσει να σώσουν τη ζωή του Μουάντ Άσραφ Φαλέχ, αλλά είχαν αποτύχει. Ο ίδιος είπε ότι τρεις άλλοι είχαν τραυματιστεί, ένας μετά από πυροβολισμό και ένας άλλος μετά από πτώση από ύψος ενώ έτρεχαν να ξεφύγουν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της Ναμπλούς, Γκασάν Νταγκλάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η επιδρομή στην Μπεϊτά συνεχίζεται.

‘Οι δολοφονίες είναι συνεχείς εδώ και δύο χρόνια γύρω από τη Ναμπλούς και υπάρχουν περισσότερα από 7 σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη’, δήλωσε ο Νταγκλάς. ‘Οι αποκλεισμοί αυξάνονται μέρα με τη μέρα και έχουν προκαλέσει οικονομική παράλυση’».

20:12 Οι ΗΠΑ λένε ότι ο χαρακτηρισμός των Χούθι ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας

Ο Στιβ Φάγκιν, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Υεμένη, δηλώνει στο X μέσω του λογαριασμού της αμερικανικής πρεσβείας, ότι οι ΗΠΑ θα χαρακτηρίσουν σύντομα τους Χούθι ως «τρομοκρατική οργάνωση, εκτός εάν σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την κίνηση τον Ιανουάριο, δίνοντας στους Χούθι 30 ημέρες για να σταματήσουν τις επιθέσεις πριν τεθεί σε ισχύ.

20:03 Η Meta μπορεί να επισημάνει περισσότερες κοινωνικές αναρτήσεις που περιέχουν τη λέξη «σιωνιστής» ως αντισημιτικές

Η Washington Post αναφέρει ότι είδε εσωτερικές οδηγίες του τεχνολογικού κολοσσού Meta, της μητρικής εταιρείας του Facebook και του Instagram, οι οποίες δείχνουν ότι διεξάγεται συζήτηση εντός της εταιρείας σχετικά με το πώς θα επισημαίνονται οι αναρτήσεις χρηστών που περιέχουν τη λέξη «σιωνιστής».

Η αμερικάνικη εφημερίδα αναφέρει ότι η κίνηση αυτή θα γίνει για να «αντιμετωπιστεί ένα κύμα αντισημιτισμού στο διαδίκτυο» και θα μπορούσε να προετοιμάσει την εταιρεία για μια σύγκρουση σχετικά με τη λογοκρισία, καθώς οι χρήστες συνεχίζουν να δημοσιεύουν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να έχει ενημερώσει ορισμένες ομάδες υπεράσπισης, τόσο εβραϊκές όσο και παλαιστινιακές, για την πιθανή αλλαγή, η οποία θα επεκτείνει «τον τρόπο με τον οποίο επιβάλλει την απαγόρευση της κατά της ρητορικής μίσους, ώστε να συμπεριλάβει περισσότερες χρήσεις του όρου, ειδικά όταν μπορεί να εμφανιστεί ως ένα μισητό υποκατάστατο των ‘Εβραίων’ ή των ‘Ισραηλινών’», αναφέρει η Post, επικαλούμενη «άτομα που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν εσωτερικά θέματα» στη Meta.

Χθες, ο Παλαιστινιακός Συνασπισμός Ψηφιακών Δικαιωμάτων, μια ομάδα παρακολούθησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έστειλε επιστολές στις Meta, X, Telegram και TikTok εφιστώντας την προσοχή στην εξάπλωση της απάνθρωπης ρητορικής κατά των Παλαιστινίων στις πλατφόρμες τους εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

19:54 Οι IDF λένε ότι κατέστρεψαν θέση στον Λίβανο από την οποία εκτοξεύτηκαν δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε θέση στον Λίβανο από την οποία εκτοξεύτηκαν δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:44 Ο πρόεδρος της ισραηλινής Κνεσέτ ακύρωσε τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της ισραηλινής Κνεσέτ, Αμίρ Οχάνα ανακοίνωσε την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησής του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Είχα σκοπό να προσπαθήσω να πείσω, αλλά χθες κάλεσε και πάλι το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει να πολεμά και το επέκρινε. Υπάρχουν χαμένες αιτίες και κόκκινες γραμμές. Δεν θα ξεπλύνω τον Γκουτέρες», δήλωσε ο Οχάνα.

Ο Οχάνα έφτασε στη Νέα Υόρκη σήμερα Παρασκευή για να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, όπου αναμένεται να μιλήσει και ο ίδιος.

19:30 Η Αίγυπτος επικρίνει τον Μπάιντεν επειδή είπε ότι έπρεπε να πείσει τον Σίσι να ανοίξει διάδρομο βοήθειας

Η προεδρία της Αιγύπτου απέρριψε με έντονο τρόπο τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι έπρεπε να πείσει τον πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα.

«Νομίζω ότι, όπως γνωρίζετε, αρχικά ο πρόεδρος του Μεξικού, ο Σίσι, δεν ήθελε να ανοίξει την πύλη για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε, αναφερόμενος σε λάθος χώρα.

«Όσον αφορά τη θέση και τον ρόλο της Αιγύπτου στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και την ανακούφιση των Παλαιστινίων αδελφών, η προεδρία της δημοκρατίας δηλώνει οριστικά ότι, από την πρώτη στιγμή, η Αίγυπτος άνοιξε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα από τη δική της πλευρά χωρίς περιορισμούς ή όρους και κινητοποίησε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση, η οποία συγκεντρώθηκε τόσο από την ίδια την Αίγυπτο όσο και από χώρες παγκοσμίως που παρέδωσαν την υποστήριξή τους απευθείας στο αεροδρόμιο Αλ Αρίς», ανέφερε η αιγυπτιακή προεδρία.

«Η Αίγυπτος έχει ασκήσει σημαντική πίεση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλίσει τη ροή αυτής της βοήθειας στον τομέα. Ωστόσο, ο επίμονος βομβαρδισμός της παλαιστινιακής πλευράς του περάσματος από το Ισραήλ, ο οποίος επαναλήφθηκε τέσσερις φορές, εμπόδισε και σταμάτησε τη διαδικασία παράδοσης. Η Αίγυπτος υπογραμμίζει ότι μόλις έληξε ο βομβαρδισμός της άλλης πλευράς του περάσματος, η Αίγυπτος προέβη αμέσως στις απαραίτητες επισκευές και τεχνικές προσαρμογές, διευκολύνοντας την επανέναρξη της ροής σημαντικής ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας και συνδρομής προς τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

19:18 Αμπάς: Η στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στη Ράφα έχει ως στόχο να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς ανέφερε σε δήλωσή του ότι η στρατιωτική κλιμάκωση του Ισραήλ στη Ράφα έχει ως στόχο να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το γραφείο του Παλαιστίνιου προέδρου τόνισε ότι θεωρεί υπεύθυνες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ για τις όποιες συνέπειες της αναμενόμενης εισβολής.

Ο Αμπάς δήλωσε επίσης ότι η αναμενόμενη στρατιωτική επιχείρηση θα απειλήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα για το ισραηλινό σχέδιο σχετικά με τη Ράφα εδώ

19:09 Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας: Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μεταφέραμε περίπου 40 τανκς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Αίγυπτος μετέφερε ένοπλες δυνάμεις και περίπου 40 άρματα μάχης στη συνοριακή περιοχή με τη Λωρίδα της Γάζας για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή.

Αυτό ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ασφαλείας.

Αυτήν την εβδομάδα, η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal ανέφερε ότι η Αίγυπτος ενισχύει τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας από φόβο ότι πλήθη Παλαιστινίων θα περάσουν στο έδαφός της – και, μεταξύ άλλων, εγκαθιστά εκεί κάμερες, παρατηρητήρια και αισθητήρες.

Αναφέρθηκε επίσης από πηγές στο Κάιρο ότι το Ισραήλ ενημέρωσε την Αίγυπτο ότι τουλάχιστον 12 σήραγγες προς το Σινά παραμένουν στην περιοχή της Ράφα.

19:00 Οργανώσεις δικαιωμάτων στη Γάζα λένε ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να σταματήσει η επερχόμενη ισραηλινή εισβολή στη Ράφα

Η ομάδα δικαιωμάτων Al-Mezan Center, με έδρα τη Γάζα, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κινητοποιηθεί γρήγορα για να σταματήσει την αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι και δεν έχουν πουθενά να διαφύγουν.

«Επί μήνες, το Al-Mezan Center προειδοποιούσε για τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ ως πρόσχημα για να σπρώξει τον πληθυσμό της Γάζας πιο κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, προετοιμάζοντας τη μαζική απέλασή τους», ανέφερε η οργάνωση σε σημερινή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


«Ο χρόνος τελειώνει: η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει τώρα για να σταματήσει την επίγεια εισβολή στη Ράφα».

18:50 Συζήτηση για τη μεταπολεμική Γάζα ανάμεσα σε Λόιντ Όστιν και Γιοάβ Γκάλαντ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε την Πέμπτη με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ για να συζητήσουν τα μεταπολεμικά σχέδια, την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις προσπάθειες σταθεροποίησης της Δυτικής Όχθης.

Ο Όστιν επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς.

Επιπλέον, ο Όστιν και ο Γκάλαντ συζήτησαν την απάντηση των αμερικανικών δυνάμεων στις επιθέσεις από πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στο Ιράν.

18:35 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, 17χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη.

Το όνομα του εφήβου που σκοτώθηκε είναι Μουάντ Άσραφ Φαλίχ, ο οποίος πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Μπεϊτά, νότια της Ναμπλούς.

18:26 Η Νορβηγία χορηγεί 26 εκατομμύρια δολάρια στην UNRWA φέτος, ίσως δοθούν περισσότερα

Η Νορβηγία δίνει φέτος 26 εκατομμύρια δολάρια στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, την UNRWA, και θα μπορούσε να αυξήσει το ποσό αυτό αν χρειαστεί, δήλωσε σήμερα Παρασκευή, λίγες ημέρες αφότου η υπηρεσία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να σταματήσει κάθε δραστηριότητα μέχρι το τέλος του μήνα.

Μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας και της Βρετανίας, διέκοψαν τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία βοήθειας μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η Νορβηγία, κορυφαίος δωρητής της UNRWA, διατηρεί τη χρηματοδότησή της.

Η UNRWA δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου ότι θα μπορούσε να αναγκαστεί να τερματίσει τις δραστηριότητές της στη Μέση Ανατολή, όχι μόνο στη Γάζα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εάν η χρηματοδότησή της παραμείνει σε αναστολή.

Το Όσλο δήλωσε την Τετάρτη ότι μεταφέρει 275 εκατομμύρια κορώνες (26 εκατομμύρια δολάρια) στην UNRWA. Σήμερα Παρασκευή, το υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα χρήματα αυτά καλύπτουν την τακτική, ετήσια συνεισφορά της Νορβηγίας στην UNRWA, αλλά επισήμανε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόσθετες πληρωμές.

18:17 Ισραηλινός πύραυλος δεν εξερράγη – Έπεσε σε σχολείο της UNRWA όπου βρίσκονται εκτοπισμένοι

Ισραηλινός πύραυλος που δεν είχε εκραγεί έπεσε πάνω σε σχολείο της UNRWA, όπου φιλοξενούνται δεκάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, σύμφωνα με το Quds News Network.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:07 Η φονική επίθεση των μεταμφιεσμένων Ισραηλινών κομάντο σε νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης, μπορεί να είναι έγκλημα πολέμου, λένε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ

Η δολοφονία τριών Παλαιστινίων σε νοσοκομείο της Δυτικής Όχθης τον Ιανουάριο από Ισραηλινούς κομάντο μεταμφιεσμένους σε ιατρικό προσωπικό και μουσουλμάνες γυναίκες μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου, δήλωσε την Παρασκευή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Τρεις μαχητές σκοτώθηκαν στις 29 Ιανουαρίου σε κοινή μυστική επιχείρηση του στρατού, της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ και της συνοριακής αστυνομίας στο νοσοκομείο Ιμπν Σινά στην Τζενίν, δήλωσε ο στρατός του Ισραήλ.

«Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, η δολοφονία ενός ανυπεράσπιστου τραυματία ασθενούς που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου», ανέφεραν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή τους, αναφερόμενοι στον Μπαζέλ Αλ-Γκαζάουι, έναν ασθενή που νοσηλευόταν για τραυματισμούς που, όπως είπαν, προκλήθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

«Μεταμφιέζοντας τους εαυτούς τους σε φαινομενικά ακίνδυνο, προστατευόμενο ιατρικό προσωπικό και πολίτες, οι ισραηλινές δυνάμεις διέπραξαν επίσης εκ πρώτης όψεως (σ.σ. prima facie) το έγκλημα πολέμου της δολιότητας, το οποίο απαγορεύεται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», πρόσθεσαν, καλώντας το Ισραήλ να διεξάγει έρευνα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας από τους άνδρες που σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο ήταν μέλος της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, και οι άλλοι ήταν μέλη της Ταξιαρχίας Τζενίν και της ένοπλης πτέρυγας της Ισλαμικής Τζιχάντ.

17:58 Τουρκία: Η σιωπή του κόσμου για τη Γάζα «συνενοχή στη γενοκτονία»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν εξέφρασε την ανησυχία του για τη σιωπή του κόσμου σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «συνενοχή σε γενοκτονία».

«Εάν η σφαγή στη Γάζα δεν σταματήσει, εάν η λύση των δύο κρατών δεν τεθεί σε εφαρμογή στην Παλαιστίνη, δεν είναι δύσκολο να προβλέψουμε ότι τέτοιες συγκρούσεις θα επαναληφθούν και θα εξαπλωθούν», προειδοποίησε ο Φιντάν σε ομιλία του σε φόρουμ νεολαίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει λύση δύο κρατών στην Παλαιστίνη για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις.

«Δεν υπάρχει καμία ηθική αξία, κανένα διεθνές νομικό έδαφος που να έχει απομείνει στον κόσμο ως αναφορά σε επόμενες συγκρούσεις», δήλωσε ο Φιντάν.

17:49 Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει χάσει κάθε επαφή με τα συνεργεία της στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι έχει χάσει κάθε επαφή με τα συνεργεία της στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ μετά την εισβολή του ισραηλινού στρατού.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:39 Οι IDF έπληξαν χώρο όπου συγκεντρώνονταν στελέχη της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι IDF λένε ότι μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στοn νότιο Λίβανο πριν από λίγο, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκροτήματος όπου είχαν συγκεντρωθεί στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης στη Μαρούν αλ-Ρας.

Οι IDF σημειώνουν ότι έπληξαν επίσης τρία ακόμη κτίρια που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στη Γιοχμόρ και τη Νακούρα.

Αρκετά βλήματα εκτοξεύτηκαν επίσης από το Λίβανο τις τελευταίες ώρες, στη Μενάρα, στο Όρος Ντοβ και στη Μαλκιά.

Οι IDF λένε ότι βομβαρδίζουν τις θέσεις εκτόξευσης βλημάτων με πυροβολικό.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:30 «Μπλόκο» από Πράγα και Βουδαπέστη στην προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά Ισραηλινών εποίκων

Μια προσπάθεια της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη έχει κολλήσει λόγω αντιρρήσεων από την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία, λένε διπλωμάτες, σύμφωνα με το Reuters.

Οι δύο σταθεροί σύμμαχοι του Ισραήλ κατέστησαν σαφές σε επιτροπή της ΕΕ την Πέμπτη ότι δεν είναι έτοιμοι να αφήσουν την πρόταση να προχωρήσει προς το παρόν, δήλωσαν τέσσερις διπλωμάτες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας για τις εσωτερικές διαβουλεύσεις της ΕΕ.

Κάποιοι είπαν ότι μπορεί να βρεθεί συμβιβασμός αργότερα για να προχωρήσουν τα μέτρα, ενδεχομένως μετά από περισσότερες κυρώσεις της ΕΕ στη Χαμάς.

17:20 Υπουργός φέρεται να επέκρινε τη Σάρα Νετανιάχου για ακατάλληλη παρακολούθηση των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου

Το ισραηλινό Κανάλι 13 μεταδίδει ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, Σάρα, εθεάθη σε ένα γραφείο που βρίσκεται δίπλα σε εκείνο στο οποίο διεξάγονταν χθες οι συζητήσεις του υπουργικού συμβουλίου για ευαίσθητα θέματα ασφαλείας και ότι η υπουργός Μεταφορών Μίρι Ρεγκέβ εθεάθη να εισέρχεται στο προηγούμενο δωμάτιο για να ενημερώσει τη σύζυγο του πρωθυπουργού καθώς εξελισσόταν η συνεδρίαση.

«Φαίνεται ότι με αυτόν τον τρόπο παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα. Πρόκειται για ανάρμοστη συμπεριφορά», αναφέρει το Κανάλι 13 που επικαλείται υπουργό υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού απορρίπτει τον πιο πάνω ισχυρισμό, λέγοντας ότι η Σάρα Νετανιάχου είναι παρούσα στο πρωθυπουργικό γραφείο κατά διαστήματα για τις συναντήσεις που πραγματοποιεί με τις οικογένειες των ομήρων.

17:05 Ο Νετανιάχου διέταξε να του παρουσιάσουν σχέδιο εκκένωσης για τη Ράφα – Φόβοι για νέα αιματοχυσία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι διέταξε τον στρατό να αναπτύξει ένα διπλό σχέδιο για την εκκένωση της πόλης Ράφα – την τελευταία περιοχή όπου έχουν βρει καταφύγιο οι κάτοικοι της Γάζας – και για την εξουδετέρωση των ταγμάτων της Χαμάς που έχουν απομείνει.

«Είναι αδύνατο να επιτευχθεί ο πολεμικός στόχος της εξάλειψης της Χαμάς και να παραμείνουν τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο του σε ανακοίνωσή του.

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF και το αμυντικό κατεστημένο να φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο ένα διπλό σχέδιο τόσο για την εκκένωση του πληθυσμού όσο και για τη διάλυση των ταγμάτων (σ.σ. της Χαμάς)».

16:57 Οι IDF λένε ότι ο Γιόσι Σαράμπι πιθανότατα σκοτώθηκε σε κατάρρευση κτιρίου κοντά σε κτίριο που είχε δεχθεί χτύπημα των ισραηλινών δυνάμεων

Οι IDF παρουσίασαν την έρευνά τους για τον θάνατο του ομήρου Γιόσι Σαράμπι στη Λωρίδα της Γάζας στην οικογένειά του.

Σύμφωνα με την έρευνα των IDF, ο Σαράμπι πιθανότατα σκοτώθηκε σε ένα κτίριο που κατέρρευσε, κοντά σε ένα άλλο κτίριο που είχε γίνει στόχος του στρατού.

Παρόλα αυτά, η έρευνα των IDF διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο ο Σαράμπι να δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του.

Ο Γιόσι Σαράμπι.

Το κτίριο που δέχθηκε επίθεση, χτυπήθηκε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των IDF, διαπιστώνει η έρευνα.

Η έρευνα λέει ότι οι IDF είχαν πληροφορίες ότι σχεδιαζόταν επίθεση κατά των στρατευμάτων από το κτίριο.

Οι IDF εξακολουθούν να λένε ότι έχουν αντλήσει διδάγματα από το περιστατικό και θα τα εφαρμόσουν σε μελλοντικά χτυπήματα.

Στο ίδιο κτίριο όπου σκοτώθηκε ο Σαράμπι, η Χαμάς κρατούσε άλλους δύο ομήρους, τον Ιτάι Σβίρσκι και τη Νόα Αργκαμάνι.

Οι IDF εξακολουθούν να εκτιμούν ότι ο Σβίρσκι σκοτώθηκε αργότερα από μαχητές της Χαμάς στη Γάζα και δεν πέθανε σε άλλο χτύπημα, όπως ισχυρίζεται η παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις θεωρούν ότι η Αργκαμάνι είναι ζωντανή.

Οι σοροί των Σαράμπι και Σβίρσκι παραμένουν στη Γάζα.

16:47 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν αληθινά πυρά σε επιδρομή κοντά στη Ραμάλα

Ισραηλινοί στρατιώτες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά κατά Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια επιδρομής στη Σιλουάντ, ανατολικά της Ραμάλα.

Δείτε βίντεο:

16:38 Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής ζητά επιπλέον ασφάλεια μετά από απειλές

Η υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ λέει ότι δέχεται απειλητικά μηνύματα από τότε που η χώρα της κατέθεσε προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, κατηγορώντας το για γενοκτονία στη Γάζα.

«Μίλησα με τον υπουργό Αστυνομίας Μπέκι Τσέλε εξαιτίας των διαφόρων μηνυμάτων που λαμβάνω και θεώρησα ότι είναι καλύτερα να έχουμε επιπλέον ασφάλεια», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι ανησυχεί περισσότερο για την οικογένειά της, επειδή σε ορισμένα από τα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρονται τα παιδιά της.

Η Πάντορ κατηγόρησε την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών ότι χρησιμοποιεί απειλές για να εκφοβίσει όσους παίρνουν θέση κατά της καταπίεσης.

«Οι λαοί του κόσμου και η Παλαιστίνη δεν υποχώρησαν όταν το κράτος απαρτχάιντ (σ.σ. στη Νότια Αφρική) ήταν στα χειρότερά του. Στάθηκαν μαζί μας στο απελευθερωτικό κίνημα, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω τώρα», δήλωσε.

«Πρέπει να είμαστε μαζί με τους Παλαιστίνιους και ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε είναι η αποτυχία του θάρρους», πρόσθεσε.

16:29 Η πείνα «θερίζει» στη Γάζα – Μεγάλοι χαμένοι τα παιδιά

Σχεδόν ένα στα 10 παιδιά της Γάζας κάτω των πέντε ετών πάσχει από οξύ υποσιτισμό, κάτι που αποδίδεται στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ΟΗΕ, από τις μετρήσεις των άνω άκρων που δείχνουν τη σωματική εξουθένωση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:19 Συνεχίζεται η επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Το πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) έχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στην πόλη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας σήμερα Παρασκευή.

«Οι κατοχικές (σ.σ. ισραηλινές) δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ και άρχισαν να το ερευνούν. Δυσκολευόμαστε να επικοινωνήσουμε με τα συνεργεία μας μέσα στο νοσοκομείο», ανέφερε ανακοίνωση της Παλαιστινιακής  Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS).

Ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε αμέσως όταν επικοινώνησε με το AFP σχετικά με την είσοδο στρατιωτών στο νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ, το οποίο διοικείται από την PRCS, βρίσκεται σε περιοχή όπου έχουν γίνει σφοδρές μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς, με την Ερυθρά Ημισέληνο να αναφέρει ότι «έντονοι βομβαρδισμοί πυροβολικού και βαριά πυρά» ακούγονταν γύρω από το νοσοκομείο την Πέμπτη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:10 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 340 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί

Ο Άσραφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, κατήγγειλε ότι από τις 7 Οκτωβρίου οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 340 μέλη του υγειονομικού προσωπικού και έχουν συλλάβει 99.

Τουλάχιστον 123 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί την ίδια περίοδο, πρόσθεσε.

16:00 Πληρώνουν ακριβά το μποϊκοτάζ Starbucks και McDonald’s λόγω Ισραήλ – O ρόλος του TikTok

Όλο και περισσότεροι food bloggers προτείνουν στο TikTok εναλλακτικές για παρασκευή ροφημάτων τύπου Starbucks, παίρνοντας ουσιαστικά θέση εναντίον των ανελέητων επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα με δεκάδες χιλιάδες θύματα και ενισχύοντας το μποϊκοτάζ σε βάρος της αλυσίδας καφέ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή φωτογραφίας: ot.gr

15:47 Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συλληφθέντων στη Δυτική Όχθη

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων δηλώνουν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε 15 άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων εκεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 6.940.

Σε κοινή δήλωση των δύο οργανώσεων αναφέρεται ότι οι τελευταίες επιχειρήσεις συλλήψεων επικεντρώθηκαν στη Ραμάλα, την Ιερουσαλήμ, την Τουλκαρέμ, τη Ναμπλούς και την Ιεριχώ.

15:38 Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, πραγματοποιήθηκε η προσευχή της Παρασκευής στον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπάλια

Ο Άνας αλ-Σαρίφ του Al Jazeera μεταδίδει ότι για πρώτη φορά από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε η προσευχή της Παρασκευής στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων τζαμιών και εκκλησιών στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν καταστραφεί σε ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:28 Κρατικά ΜΜΕ Συρίας: Η αντιαεροπορική άμυνα αποκρίθηκε σε επίθεση κοντά στη Δαμασκό

Η αντιαεροπορική άμυνα του συριακού στρατού αποκρίθηκε σήμερα σε επίθεση κοντά στη Δαμασκό, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ.

Τα συριακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αντιμετώπισαν «εχθρικά αντικείμενα κοντά στη Δαμασκό», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η προέλευση της επίθεσης δεν είναι γνωστή προς το παρόν, όμως το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από το 2011 όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική χώρα.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν πολλαπλασιαστεί από την έναρξη, τον Οκτώβριο, του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, σύμμαχο της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Ισραήλ σπάνια σχολιάζει τα πλήγματα αλλά έχει πει κατ’ επανάληψη πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να επεκτείνει την παρουσία του στη Συρία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και στη Συρία εναντίον περισσότερων από 85 στόχων που συνδέονταν με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και των πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν, σε αντίποινα για μια επίθεση στην Ιορδανία τον Ιανουάριο που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις Αμερικανοί στρατιώτες.

Από τον Δεκέμβριο, ισραηλινά πλήγματα έχουν σκοτώσει τουλάχιστον έξι Φρουρούς της Επανάστασης, περιλαμβανομένου ενός υψηλόβαθμου στρατηγού των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι Φρουροί έχουν υποστεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματά τους στη Συρία αφότου έφθασαν εκεί πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ στον συριακό πόλεμο.

Ενημερωμένες πηγές δήλωσαν στο Reuters πως οι Φρουροί απέσυραν ορισμένους από τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς τους ως αποτέλεσμα. Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Συρία δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το Ιράν παραμένει «παρόν» στη Συρία.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται σήμερα στον Λίβανο και στη συνέχεια στη Δαμασκό στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους.

15:19 Ερυθρά Ημισέληνος: Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς, ανέφερε η PRCS.

Το νοσοκομείο βρίσκεται υπό ισραηλινή πολιορκία τις τελευταίες 19 ημέρες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:09 Για νέο «λουτρό αίματος» στη Ράφα προειδοποιούν ανθρωπιστικές οργανώσεις αν ο ισραηλινός στρατός κάνει χερσαία επίθεση

Οποιαδήποτε προώθηση του ισραηλινού στρατού στην περιοχή της Ράφα στη νότια Γάζα μπορεί να προκαλέσει μαζικούς θανάτους στο ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που έχουν εγκλωβιστεί εκεί, με την ανθρωπιστική βοήθεια να κινδυνεύει με κατάρρευση, δήλωσαν σήμερα εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής.

Το Ισραήλ απείλησε ότι θα προχωρήσει από τη Χαν Γιούνις, την κύρια πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, στη Ράφα, όπου ο πληθυσμός έχει πενταπλασιαστεί καθώς οι άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, συχνά έχοντας λάβει διαταγές εκκένωσης, αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που διοικεί τη Γάζα.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στοιβάζονται τώρα σε βρώμικα, υπερπλήρη καταφύγια ή στον δρόμο στριμωγμένοι σε μια έκταση γης ανάμεσα στον αιγυπτιακό και τον ισραηλινό συνοριακό φράχτη και τη Μεσόγειο, καθώς και από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Γιατροί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής πασχίζουν να προσφέρουν ακόμη και βασική βοήθεια και να σταματήσουν τη διάδοση ασθενειών.

«Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν τεράστιο προσφυγικό καταυλισμό», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (Norwegian Refugee Council — NRC), προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός «λουτρού αίματος» αν οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκταθούν εκεί.

«Οι διευρυμένες εχθροπραξίες στη Ράφα θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατάρρευση της ανθρωπιστικής απόκρισης», πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση το NRC.

To πρακτορείο Reuters έχει τραβήξει τις τελευταίες ημέρες πλάνα από κηδείες αμάχων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αποφύγει να προκαλέσει κακό σε αμάχους και κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι κρύβονται ανάμεσά τους, ακόμη και σε καταφύγια — κάτι που αρνείται η Χαμάς.

Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί στη Γάζα

Περίπου 28.000 Παλαιστίνιοι έχουν επιβεβαιωμένα σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σε έναν πόλεμο που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και έπιασαν 253 ομήρους στο Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.

Ένας γιατρός που έφυγε από τη Γάζα την περασμένη εβδομάδα χαρακτήρισε τη Ράφα «κλειστή φυλακή» με περιττώματα παντού στους δρόμους που είναι τόσο γεμάτοι κόσμο με αποτέλεσμα μην μένει σχεδόν καθόλου χώρος για να περάσουν τα οχήματα των υγειονομικών.

«Αν οι ίδιες βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στη Χαν Γιούνις χρησιμοποιηθούν στη Ράφα, ο απολογισμός θα είναι τουλάχιστον διπλάσιος ή τριπλάσιος επειδή είναι τόσο πυκνοκατοικημένη», δήλωσε ο Σάντος Κούμαρ.

Η φιλανθρωπική ΜΚΟ ActionAid δήλωσε πως ορισμένοι άνθρωποι καταλήγουν να τρώνε χορτάρια. «Κάθε άνθρωπος στη Γάζα πεινάει τώρα, και ο κόσμος έχει μόλις 1,5 με 2 λίτρα μη ασφαλές νερό κάθε μέρα για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του», ανέφερε η δήλωσή της.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε πως δεν μπορούν να μετακινήσουν τους ανθρώπους σε ασφαλέστερες περιοχές επειδή ισραηλινά στρατεύματα έχουν τοποθετηθεί στον βορρά, και πως η βοήθεια που επιτρέπεται να εισέλθει στον θύλακα δεν επαρκεί για όλους.

«Όλα τα καταφύγιά μας πλημμυρίζουν από κόσμο και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλους’, δήλωσε η Ζιλιέτ Τούμα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Εκτοπισμένες Παλαιστίνιες στη Ράφα στη νότια Γάζα.

15:00 Μια «θάλασσα» διαδηλωτών στη Σαναά υπέρ της Γάζας και για τον τερματισμό του πολέμου

Τεράστια είναι η διαδήλωση που γίνεται σήμερα στη Σαναά στην Υεμένη υπέρ των Παλαιστινίων και για τον τερματισμό του πολέμου.

Δείτε βίντεο:

14:50 Οι IDF προετοιμάζονται για «επέκταση του πολέμου», λέει ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης στους επικεφαλής των εκκενωμένων κοινοτήτων

Ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Όρι Γκορντίν συναντήθηκε με τους δημάρχους και τους επικεφαλής των συμβουλίων των εκκενωμένων κοινοτήτων στον βορρά για να συζητήσουν την κατάσταση ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Ο Γκορντίν διαβεβαίωσε τους τοπικούς αξιωματούχους ότι στόχος του στρατού είναι «να αλλάξει η κατάσταση ασφαλείας στον βορρά με τρόπο που θα επιτρέψει στους κατοίκους να επιστρέψουν με ασφάλεια και με αίσθημα ασφάλειας» και δήλωσε ότι οι IDF συνεχίζουν «να προετοιμάζονται για την επέκταση του πολέμου και να περάσουν στην επίθεση» εναντίον της Χεζμπολάχ.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

14:41 Η British Airways λέει ότι θα επανεκκινήσει τις πτήσεις προς το Ισραήλ

Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα επανεκκινήσει τις πτήσεις προς το Ισραήλ αφού τις ανέστειλε τον Οκτώβριο λόγω φόβων για την ασφάλεια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία ανήκει στον εισηγμένο στο Λονδίνο αεροπορικό όμιλο IAG, δήλωσε ότι θα επανεκκινήσει τις πτήσεις την 1η Απριλίου προς το Τελ Αβίβ.

Το δρομολόγιο θα εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα, αλλά με μικρότερα αεροσκάφη από ό,τι πριν από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών λόγω των προσδοκιών για ασθενέστερη ζήτηση.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες σταμάτησαν τις πτήσεις προς το Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά αρκετές έχουν από τότε ανακοινώσει την επανέναρξή τους – μεταξύ των οποίων η Air France, η Lufthansa και η Ryanair.

14:31 Αναφορές σε ΜΜΕ: Η συριακή αεράμυνα απαντά σε «εχθρικούς στόχους»

Η συριακή αεράμυνα απάντησε σε «εχθρικούς στόχους» κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει αυξήσει τις επιθέσεις εναντίον στόχων που ανήκουν στο Ιράν και σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία τους τελευταίους μήνες, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει τέτοιες αναφερόμενες επιθέσεις στη Συρία.

14:25 Η κυβέρνηση της Χαμάς απαιτεί 1.000 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας την ημέρα για τη βόρεια Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα απαίτησε να δοθεί πρόσβαση σε 1.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα κάθε μέρα μέχρι να αντιστραφούν οι επιπτώσεις του πολέμου στους αμάχους, αναφέρουν αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Το κυβερνητικό Γραφείο Τύπου της Χαμάς στη Γάζα υποστηρίζει ότι αυτή η ποσότητα βοήθειας απαιτείται επειδή «η πείνα στη βόρεια Γάζα αυξάνεται» ως αποτέλεσμα των αμερικανικών και ισραηλινών ενεργειών, αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

«Απαιτούμε άμεσα την είσοδο 1.000 φορτηγών καθημερινά στη βόρεια Γάζα μέχρι να ανακάμψει από την πείνα και τις επιπτώσεις της», αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τη Χαμάς.

Υπολογίζεται ότι 300.000 έως 400.000 Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να ζουν στη βόρεια Γάζα. Οι IDF είχαν διατάξει να εκκενωθεί στην αρχή του πολέμου.

14:15 Οι IDF λένε ότι βρήκαν εκτοξευτή ρουκετών της Χαμάς κοντά σε παιδικό σταθμό και τζαμί στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα της 646ης Ταξιαρχίας Εφέδρων Αλεξιπτωτιστών, που επιχειρούν στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, εντόπισαν έναν εκτοξευτή ρουκετών της Χαμάς δίπλα σε έναν παιδικό σταθμό και ένα τζαμί.

Οι εκτοξευτές ρουκετών, οπλισμένοι με βλήματα και με στόχο το Ισραήλ, καταστράφηκαν αργότερα, αναφέρουν οι IDF.

Δείτε σχετικό βίντεο:

14:00 Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων απαιτεί την απελευθέρωση των δύο Αμερικανών που έχουν απαχθεί από το Ισραήλ

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) λέει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να απαιτήσει την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που φέρονται να έχουν απαχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.

Δύο αδέρφια με αμερικανική υπηκοότητα, ο Καναδός πολίτης πατέρας τους, ένας θείος με διανοητική αναπηρία και δύο άλλοι ενήλικοι άνδρες συγγενείς απομακρύνθηκαν από τους Ισραηλινούς και εξακολουθούν να αγνοούνται, αναφέρουν οι ειδήσεις.

«Όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέχει πολιτική και υλική υποστήριξη στην αδιάκριτη εκστρατεία γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης, θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς που είναι παγιδευμένοι ή κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα», δήλωσε ο Εθνικός Εκτελεστικός Διευθυντής του CAIR Nihad Awad.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνομιλήσει με τις ισραηλινές αρχές σχετικά με τις αναφερόμενες συλλήψεις.

13:48 Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ ζήτησε να αποτραπεί η επέκταση των συγκρούσεων στην περιοχή σε συνάντηση στο Ριάντ

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΑΕ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Ιορδανίας, μαζί με έναν ανώτερο αξιωματούχο της PLO, συναντήθηκαν στο Ριάντ για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ ζήτησε να ενταθούν οι προσπάθειες για την αποτροπή της επέκτασης των συγκρούσεων στην περιοχή.

13:42 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Το Ισραήλ πρέπει να πιεστεί από τους συμμάχους του να μην επιτεθεί στη Ράφα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής δήλωσε ότι η αποθάρρυνση του Ισραήλ από την πραγματοποίηση επιθέσεων στη νότια πόλη Ράφα πέφτει κυρίως στις χώρες που εξακολουθούν να πιστεύουν στο «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του».

Ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας έχει στριμωχτεί στη συνοριακή πόλη, αφού τα κύματα εκτοπισμένων Παλαιστινίων διόγκωσαν τον πληθυσμό της από 300. 000 πριν από τις 7 Οκτωβρίου σε 1,4 εκατομμύρια.

«Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δολοφονιών αμάχων, της εμπέδωσης του εκτοπισμού τους, της παρεμπόδισης της επαρκούς πρόσβασης σε βοήθεια και της στοχοποίησης κέντρων υγείας και πολιτών, ο κόσμος έχει αρχίσει να εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα όσα δήλωσαν ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχετικά με την έναρξη της επίθεσης στην περιοχή της Ράφα, η οποία έχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

13:20 Ισραηλινά άρματα μάχης στοχεύουν το νοσοκομείο αλ-Κουντς στη βόρεια Γάζα

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αναφέρει ότι το νοσοκομείο al-Quds στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω των πυρών που δέχθηκε από ισραηλινά τανκς.

«Ο ισραηλινός στρατός στόχευσε σκόπιμα την έδρα και τα οχήματα της εταιρείας για να τα θέσει εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου Raed al-Nims.

«Οι πιο σοβαρές ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της κοινωνίας ήταν αυτές στη βόρεια Γάζα, οι οποίες προκάλεσαν υγειονομική και ανθρωπιστική κρίση, ιδίως αφού τα νοσοκομεία και τα ιατρικά κέντρα έμειναν εκτός λειτουργίας εκεί», πρόσθεσε.

Ο Νιμς δήλωσε ότι μόνο μία υγειονομική μονάδα που συνδέεται με την Ερυθρά Ημισέληνο λειτουργεί τώρα στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ έχει διακόψει τις ιατρικές και επισιτιστικές προμήθειες στην περιοχή.

Ο στρατός πλήττει επίσης εγκαταστάσεις υγείας στη νότια Γάζα. «Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πολιορκεί το νοσοκομείο al-Amal , δυτικά της Χαν Γιουνίς από όλες τις πλευρές. Το νοσοκομείο στεγάζει περισσότερους από 200 ασθενείς, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.

13:05 «Πυροβολούν ό,τι κινείται» οι ελεύθεροι σκοπευτές στη Γάζα

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές σκότωσαν τουλάχιστον 21 άτομα στη Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας, όπου εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν πυρά προσπαθώντας να φτάσουν στο νοσοκομείο Νάσερ.

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, λέει ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές περικυκλώνουν την περιοχή του νοσοκομείου Nasser και «πυροβολούν κάθε κινούμενο αντικείμενο» καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν σε αυτό από τις δύο πυκνοκατοικημένες κατοικημένες γειτονιές από το ανατολικό και το δυτικό τμήμα του νοσοκομείου.

«Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο είναι πολύ επικίνδυνη και έχει μετατραπεί σε ζώνη μάχης», είπε, σημειώνοντας ότι η περιοχή του νοσοκομείου είναι το μόνο μέρος αυτή τη στιγμή στη Χαν Γιουνίς που έχει απομείνει λίγο νερό.

12:55 Συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου ζητούν οι οικογένειες των ομήρων

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων απαίτησε συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο πολέμου της κυβέρνησης μετά από αυτό που αποκαλούν «μια σειρά γεγονότων και σχολίων που εγείρουν δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση του υπουργικού συμβουλίου για την απελευθέρωση των ομήρων».

«Οι οικογένειες ζητούν να ακούσουν αν το υπουργικό συμβούλιο εξακολουθεί να δεσμεύεται για την απελευθέρωση των ομήρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ή αν η αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων πρέπει να παραχωρηθεί σε άλλα μέρη που θεωρούν ότι δεσμεύονται να σώσουν τις ζωές τους».

12:43 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ στην αποκλεισμένη περιοχή έχει αυξηθεί σε 27.947 από τις 7 Οκτωβρίου.
  • Ο Φιλίπε Λαζαρίνι, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, λέει ότι έθεσε την «κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
  • Ανώτεροι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού λένε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει το ένα τρίτο των μαχητών της Χαμάς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
  • Η πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Μισέλ Ο’Νιλ δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Χαμάς θα γίνει τελικά «εταίρος για την ειρήνη» στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστίνης.
  • Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να «διεισδύουν σε προηγουμένως εκκαθαρισμένες περιοχές» στη βόρεια Γάζα, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του ισραηλινού στρατού.
  • Ανάμεσα στους 8 νεκρούς από τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα είναι και παιδιά.

12:30 Συνάντηση Μπάιντεν με Σολτς για Ισραήλ και Ουκρανία

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα παράσχει ευρωπαϊκή υποστήριξη στις προσπάθειες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, όπου θα συζητηθεί επίσης η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Πέμπτη, ότι οι δύο ηγέτες «θα επαναβεβαιώσουν την ισχυρή υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και την εξεύρεση ενός τρόπου για να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία».

Η αμερικανική Γερουσία προώθησε την Πέμπτη νομοσχέδιο ύψους 95,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι μπλόκαραν συμβιβαστική νομοθεσία που περιελάμβανε μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική πολιτική.

Ο Κίρμπι δήλωσε την Πέμπτη ότι ο Μπάιντεν και ο Σολτς ήταν πιθανό να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και «τι μπορούμε να κάνουμε μαζί ως … ισχυροί σύμμαχοι για να συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους που την χρειάζονται».

12:20 Παλαιστίνιος κρατούμενος πεθαίνει υπό ισραηλινή κράτηση

Ένας 21χρονος Παλαιστίνιος πέθανε ενώ κρατείτο σε ισραηλινή φυλακή, και έγινε ο όγδοος κρατούμενος που πεθαίνει υπό ισραηλινή κράτηση από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, ο Mohammed Ahmad al-Sabar πέθανε ως αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας από τις ισραηλινές αρχές των φυλακών.

Ο Αλ Σαμπάρ βρισκόταν υπό κράτηση χωρίς κατηγορίες ή δίκη από τον Μάιο του 2022, ενώ η τελευταία διοικητική εντολή εκδόθηκε εναντίον του τον περασμένο Νοέμβριο για περίοδο τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με ανταποκριτή της Wafa, ο νεαρός πέθανε στο ιατρικό κέντρο Hadassah στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά τη μεταφορά του από τη φυλακή Ofer. Έπασχε από επιπλοκές που σχετίζονταν με μια πάθηση, η οποία απαιτούσε ειδική φαρμακευτική αγωγή στην οποία οι ισραηλινές αρχές του αρνήθηκαν την πρόσβαση.

12:15 Διαδηλωτές στην Ιορδανία προσπαθούν να μπλοκάρουν την είσοδο προϊόντων στο Ισραήλ

Οι ιορδανικές δυνάμεις ασφαλείας αποκλείουν τους δρόμους που οδηγούν στη συνοριακή διάβαση με το Ισραήλ, καθώς δεκάδες Ιορδανοί συγκεντρώνονται εκεί για να εμποδίσουν την παράδοση ιορδανικών προϊόντων στο Ισραήλ.

12:00 Φόβοι για «λανθασμένο υπολογισμό» στη Μέση Ανατολή

Ο κίνδυνος ενός «λανθασμένου υπολογισμού» στη Μέση Ανατολή αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας μαίνεται, λέει ο Comfort Ero, πρόεδρος της ΜΚΟ Crisis Group.

«Νομίζω ότι οι τρεις μεγάλοι – το Ιράν, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ – δεν θέλουν να δουν κλιμάκωση. Αλλά βλέπουμε επίσης ότι κάθε μέρα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε έναν λανθασμένο υπολογισμό. Η αποτροπή αυτού του είδους της καταστροφής γίνεται και πάλι πολύ σημαντική», δήλωσε ο Έρο.

Ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή σταθερότητα, πρόσθεσε.

«Υπάρχουν τώρα συνομιλίες για ένα είδος εκεχειρίας 40 ημερών. Και αυτό είναι το θεμέλιο, να πετύχουμε αυτές τις 40 ημέρες και στη συνέχεια να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του παζλ».

11:46 Έντεκα Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τοπικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στη Ραμάλα, ο αριθμός των Παλαιστινίων που συνελήφθησαν αυξήθηκε σε επτά από τέσσερις που είχε αναφερθεί προηγουμένως, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε διάφορα χωριά.

Σε μία από τις επιδρομές στο Σιντζίλ, ο ισραηλινός στρατός κατέσχεσε τρία ιδιωτικά οχήματα και μετρητά σε σέκελ αξίας σχεδόν 2.800 δολαρίων, δήλωσαν μάρτυρες στο πρακτορείο.

Στην Τουλκάρεμ, βόρεια της Δυτικής Όχθης, τέσσερις Παλαιστίνιοι φέρεται να συνελήφθησαν σε ξεχωριστή επιδρομή του ισραηλινού στρατού.

Οι τέσσερις, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος που αναγνωρίστηκε ως Χαμζά Σάφι, 31 ετών, συνελήφθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες που εισέβαλαν και έψαξαν τα σπίτια τους, ανέφερε το Wafa.

11:33 Ένα τετράχρονο παιδί δέχτηκε επίθεση από σκύλο ισραηλινών δυνάμεων

Η Διεθνής Οργάνωση Άμυνας για τα Παιδιά – Παλαιστίνη ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν ένα σκύλο του στρατού στο διαμέρισμα της οικογένειας Hashash το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου μετά από επιχείρηση σύλληψης στον προσφυγικό καταυλισμό Balata, κοντά στη Ναμπλούς στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο σκύλος έτρεξε στο διαμέρισμα, πήρε τον Ιμπραήμ από την αγκαλιά της μητέρας του και άρχισε να του επιτίθεται. Του έσκισε τα ρούχα και συνέχισε να τον δαγκώνει στο κάτω μέρος του σώματός του, προκαλώντας σοβαρή αιμορραγία.

Η επίθεση συνεχίστηκε για περίπου τρία λεπτά προτού οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισέλθουν στο διαμέρισμα και δέσουν τον σκύλο με λουρί.

Ο Ibrahim θα παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι να υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση των τραυμάτων του, σύμφωνα με τις ιατρικές πληροφορίες που συνέλεξε η DCIP.

Ο τετράχρονος Ιμπραήμ Χασάς

11:23 ΟΗΕ: Ο κόσμος πρέπει να «πιέσει για να αποφευχθεί» η τραγωδία στη Ράφα

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα προτού «αναπτυχθεί μια γιγαντιαία τραγωδία» στη Ράφα, εάν το Ισραήλ επιτεθεί.

Περισσότεροι από τους μισούς από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας ωθήθηκαν στη Ράφα αναζητώντας ασφάλεια από τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ.

«Ζουν σε υπερπλήρη αυτοσχέδια καταφύγια σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και επαρκή τρόφιμα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες.

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τους αμάχους στη Ράφα να πάνε κάπου αλλού και αν θα πιέσει για το άνοιγμα των συνόρων προς την Αίγυπτο, ο Γκουτέρες απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να πιέσουμε για να αποφύγουμε την τραγωδία αντί να πιέσουμε για πράγματα που θα διευκολύνουν την τραγωδία».

Η Αίγυπτος έχει αντιδράσει σκληρά στις εκκλήσεις που της ζητούν να συμμετάσχει σε μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων. Φοβάται ότι το Ισραήλ δεν θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν στη Γάζα και λέει ότι δεν θέλει να υποθάλψει την εθνοκάθαρση.

11:18 Η μυστική ισραηλινή αστυνομία συλλαμβάνει 18 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 Καναδούς, στη νότια Γάζα

Ισραηλινοί αστυνομικοί συνέλαβαν 18 άτομα -μεταξύ των οποίων τρεις Καναδούς υπηκόους της ίδιας οικογένειας- στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς.

«Μια ισραηλινή ειδική δύναμη, αποτελούμενη με άτομα με πολιτικά ρούχα, συνέλαβε τον Ahmed Hashem al-Agha και τους γιους του Hashem και Baraa, οι οποίοι έχουν καναδική υπηκοότητα», δήλωσε ο Ahmed al-Agha, κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παλαιστίνης.

Ο al-Agha είπε ότι η ισραηλινή δύναμη έφτασε στην περιοχή όπου διέμενε η εκτοπισμένη οικογένεια στη δυτική Χαν Γιουνίς φορώντας πολιτικά ρούχα και οδηγώντας πολιτικά οχήματα. Συνέλαβαν επίσης άλλα 15 άτομα από την οικογένεια al-Agha.

11:11 Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται σε 27.947

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ στο αποκλεισμένο έδαφος έχει αυξηθεί σε 27.947 από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 67.459 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, το υπουργείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 107 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 142 στη Γάζα.

11:03 Ο ΥΠΕΞ του Ιράν μεταβαίνει στον Λίβανο για συνομιλίες με «ηγέτες της αντίστασης»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amirabdollahian αναχώρησε από την Τεχεράνη για τη Βηρυτό για να συναντηθεί με «ανώτερους Λιβανέζους αξιωματούχους και ηγέτες αντιστασιακών ομάδων», σύμφωνα με την ημιεπίσημη ειδησεογραφική ιστοσελίδα Tasnim.

Δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο Amirabdollahian συναντήθηκε με τον Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ και αξιωματούχους της Χαμάς τον Νοέμβριο στη Βηρυτό για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Είχε προειδοποιήσει τότε ότι «το πεδίο του πολέμου θα επεκταθεί» εάν η κατάπαυση του πυρός δεν κρατήσει.

Η Χεζμπολάχ, στενός σύμμαχος του Ιράν, έχει επανειλημμένα ανταλλάξει θανατηφόρα διασυνοριακά πυρά με το Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί ολοκληρωτικό πόλεμο.

Πηγή: AJ

10:58 Οι έποικοι εμποδίζουν την είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Νιτζάνα

Ισραηλινοί έποικοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το πέρασμα της Νιτζάνα με τα αιγυπτιακά σύνορα, εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με αναρτήσεις ισραηλινών ακτιβιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι έποικοι ύψωσαν πανό και συνθήματα μπροστά από το πέρασμα και προσπάθησαν να εμποδίσουν την είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν επίσης να παγώσει η χρηματοδότηση της UNRWA, της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων, για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Ισραηλινοί έποικοι διαμαρτύρονται σε πολλά συνοριακά περάσματα με τη Γάζα τις τελευταίες εβδομάδες, εμποδίζοντας φορτηγά με βοήθεια να εισέλθουν στην πολιορκημένη λωρίδα.

10:55 Ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει τέσσερις Παλαιστίνιους στη Ραμάλα και την αλ-Μπιρέχ

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τέσσερις Παλαιστίνιους στα χωριά al-Mughayyir και Deir Nizam στις πόλεις Ramallah και al-Bireh.

Τοπικές πηγές ανέφεραν στο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι τα στρατεύματα συνέλαβαν δύο κρατούμενους που είχαν αποφυλακιστεί προηγουμένως και έναν μαθητή λυκείου στο al-Mughayyir. Ένας άλλος Παλαιστίνιος συνελήφθη στην Deir Nizam.

Στα σπίτια τους έγιναν επιδρομές και έρευνες, ανέφερε το πρακτορείο.

10:45 Ο Μπάιντεν είπε ότι η Αίγυπτος εμπόδισε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου εμπόδισε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα. Οι καταγγελίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων αναφέρουν ότι το Ισραήλ είναι αυτό που εμποδίζει συστηματικά την είσοδο και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα.

Στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο έκανε ακόμα μία γκάφα, αναφέροντας τον πρόεδρο Αλ Σίσι ως πρόεδρο του Μεξικό.

10:28 Επεισοδιακή υποδοχή Μπλίνκεν μετά το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή – Του πέταξαν κόκκινες μπογιές

«Ντροπή σου εγκληματία πολέμου!» φώναξαν δεκάδες διαδηλωτές που υποδέχθηκαν χθες το βράδυ με κόκκινη μπογιά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την επιστροφή του από το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή.

Ακτιβιστές είχαν κατασκηνώσει έξω από το σπίτι του Μπλίνκεν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απεριόριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα.

10:18 Αναχαίτιση ύποπτου εναέριου αντικειμένου στα ανοικτά των ακτών της Χάιφα

Ένα ύποπτο εναέριο αντικείμενο αναχαιτίστηκε στα ανοικτά των ακτών της πόλης-λιμάνι της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον στρατό της χώρας.

Η Jerusalem Post ανέφερε ότι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν μια έκρηξη στην περιοχή.

Καμία σειρήνα αντιπυραυλικής προστασίας δεν ενεργοποιήθηκε εκείνη τη στιγμή, ανέφερε η εφημερίδα.

10:00 «Ληστεία της παιδικής ηλικίας»: 500.000 παιδιά εκτός σχολείου στη Γάζα

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει θέσει εκτός σχολείου περισσότερα από μισό εκατομμύριο αγόρια και κορίτσια.

«Κάθε μέρα πολέμου βαθαίνει τα σημάδια, με κίνδυνο να χαθεί μια γενιά ευάλωτη στην εκμετάλλευση», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Philippe Lazzarini. «Τα παιδιά στερούνται την παιδική τους ηλικία».

Ο γενικός επίτροπος δήλωσε ότι η κατάσταση αυτή «πρέπει να αντιστραφεί ξεκινώντας με μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

09:45 Δεν έχει μείνει μέρος να τρέξουμε: Παλαιστίνιοι στη Ράφα φοβούνται ισραηλινή επίθεση

Ισραηλινά άρματα μάχης βομβαρδίζουν περιοχές στην ανατολική Ράφα, εντείνοντας τους φόβους των κατοίκων για επικείμενη χερσαία επίθεση.

Οι πενθούντες κλαίνε πάνω από τις σορούς των νεκρών που σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή που έπληξε τη γειτονιά Τελ ασ-Σουλτάν. «Ένας άνδρας μετέφερε το πτώμα ενός μικρού παιδιού μέσα σε μια μαύρη σακούλα», περιγράφει ο ανταποκριτής του AJ.

«Ξαφνικά, σε μια στιγμή, ρουκέτες έπεσαν πάνω σε παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους άνδρες. Για ποιο λόγο; Γιατί; Λόγω της επικείμενης κατάπαυσης του πυρός; Συνήθως πριν από κάθε εκεχειρία συμβαίνει αυτό», δήλωσε ο κάτοικος Μοχάμεντ Αμπού Χαμπίμπ.

Ο Εμάντ, 55 ετών, πατέρας έξι παιδιών στη Ράφα που έφυγε από το σπίτι του αλλού, είπε ότι δεν είχαν πουθενά να τρέξουν.

«Έχουμε στην πλάτη μας στον [συνοριακό] φράχτη και τα πρόσωπά μας προς τη Μεσόγειο. Πού να πάμε;», είπε.

09:38 Η δημιουργία νεκρής ζώνης στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου

Η προσπάθεια του Ισραήλ να δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» με τη Γάζα θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου, λέει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η εκτεταμένη καταστροφή περιουσιών, που δεν δικαιολογείται από στρατιωτική ανάγκη και πραγματοποιείται παράνομα και εσκεμμένα, ισοδυναμεί με σοβαρή παραβίαση της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης και έγκλημα πολέμου», δήλωσε ο Φόλκερ Τερκ.

Η καταστροφή «φαίνεται να αποσκοπεί ή να έχει ως αποτέλεσμα να καταστήσει αδύνατη την επιστροφή των αμάχων στις περιοχές αυτές».

«Το Ισραήλ δεν έχει παράσχει πειστικούς λόγους για μια τόσο εκτεταμένη καταστροφή της μη στρατιωτικής υποδομής», πρόσθεσε ο Turk.

09:30 Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Οι συνομιλίες θα είναι πολύ περίπλοκες και δύσκολες

Παλαιστίνιος αξιωματούχος με έδρα τη Γάζα που πρόσκειται στην ομάδα των μαχητών δήλωσε ότι οι συνομιλίες στην Αίγυπτο για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αναμένεται να είναι «πολύ περίπλοκες και δύσκολες».

«Αναμένουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ περίπλοκες και δύσκολες», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Αλλά η Χαμάς είναι ανοιχτή στις συζητήσεις και το κίνημα επιθυμεί να επιτύχει εκεχειρία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Αίγυπτος επρόκειτο να φιλοξενήσει νέες συνομιλίες με τους διαπραγματευτές του Κατάρ και της Χαμάς με την ελπίδα να επιτευχθεί εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγή αιχμαλώτων-ομήρων.

Μια αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στη χώρα την Πέμπτη.

09:23 ΗΠΑ: Η ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα «δεν είναι κάτι που υποστηρίζουμε»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για μια επαπειλούμενη «καταστροφή» καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα, μια περιοχή γεμάτη με περίπου 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει αργότερα στους δημοσιογράφους ότι θεωρεί «υπερβολική» τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος Vedant Patel δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον «δεν έχει δει ακόμη κανένα στοιχείο σοβαρού σχεδιασμού» για μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Σημειώνοντας ότι η Ράφα ήταν επίσης ένα κρίσιμο σημείο εισόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια, πρόσθεσε ότι μια τέτοια επίθεση «δεν ήταν κάτι που θα υποστηρίζαμε».

«Η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης αυτή τη στιγμή χωρίς σχεδιασμό και με λίγη σκέψη… θα ήταν καταστροφή», είπε.

09:16 Το Ισραήλ έχει εξετάσει περισσότερα από 350 πτώματα που έχουν αφαιρεθεί από τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έχει πάρει και εξετάσει περισσότερα από 350 πτώματα από τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ Kan.

Τα πτώματα εξετάζονται στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο Αμπού Καμπίρ στο Τελ Αβίβ για να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά ανήκει στους 136 Ισραηλινούς αιχμαλώτους που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Στα τέλη Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μαζική ταφή στη Ράφα της νότιας Γάζας για δεκάδες Παλαιστίνιους των οποίων τα λείψανα επέστρεψαν στον πολιορκημένο θύλακα από τον ισραηλινό στρατό.

Ένας πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε επίσης ότι τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σκάψει ορισμένους παλαιστινιακούς τάφους στη Γάζα για να βεβαιωθούν ότι τα πτώματα των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς δεν θάφτηκαν εκεί.

09:03 Ο ακροδεξιός Μιλέι χορεύει με εποίκους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ

Ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής φαίνεται σε πλάνα να χορεύει με Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ.

Ο Μιλέι, ο οποίος πραγματοποιεί επί ένα αμφιλεγόμενο ταξίδι στο Ισραήλ, έχει ήδη δεσμευτεί να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι θα μεταφέρει την πρεσβεία της Αργεντινής στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

08:49 Ο ΟΗΕ λέει ότι 300.000 άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού στη βόρεια Γάζα

08:36 Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί στη Χαν Γιουνίς

Μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Ισραήλ να επεκτείνει την χερσαία εισβολή στην πόλη Ράφα, βλέπουμε μια αύξηση των βομβαρδισμών, μια σημαντική ένταση στην κλίμακα και το επίπεδο της καταστροφής.

Στο κέντρο της Γάζας, μεγάλος αριθμός ανθρώπων φέρεται να σκοτώθηκε μετά από βομβαρδισμό κατοικημένης περιοχής. Τα μέλη της πολιτικής προστασίας δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην περιοχή λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών και των όπλων που τους στόχευαν. Πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Γύρω από το νοσοκομείο Nasser στη νότια πόλη Khan Younis, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας τάσης στοχευμένων δολοφονιών. Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές περικυκλώνουν την περιοχή κοντά στις εγκαταστάσεις υγείας και πυροβολούν ανθρώπους. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 17 πτώματα από τους δρόμους.

Τα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στοχοθέτησαν επίσης μια ομάδα νέων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στην οροφή του νοσοκομείου. Λόγω της διακοπής των επικοινωνιών, προσπαθούσαν να πάρουν σήμα για το διαδίκτυο στα κινητά τους τηλέφωνα, ώστε να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με τα μέλη της οικογένειάς τους.

08:19 Ο επικεφαλής της UNRWA συζητά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Ο Philippe Lazzarini, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ότι έθεσε την «κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» και τους κινδύνους για την περιοχή εάν «η UNRWA δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες» σε συνάντηση που είχε με τον Faisal bin Farhan Al-Saud.

Σε δική του ανάρτηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι «επαναβεβαίωσε την υποστήριξη του Βασιλείου» προς την UNRWA και «προέτρεψε όλους τους δωρητές να εκπληρώσουν την ευθύνη τους για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών» στην Παλαιστίνη.

Τουλάχιστον δώδεκα κυρίως δυτικές χώρες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω των ισραηλινών κατηγοριών ότι αρκετά μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

08:05 Haaretz: 1,7 εκατ. εκτοπισμένοι στη Γάζα δεν έχουν που να πάμε

Η ισραηλινή Haaretz δημοσιεύει στοιχεία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραθέτοντας τις επιθέσεις σε αμάχους, δομές υγείας, καταφύγια από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

Στη Ράφα, αναφέρει το ισραηλινό ΜΜΕ, ζουν αυτή τη στιγμή 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι. Οι εικόνες της περιοχής πριν τον πόλεμο και τώρα είναι ενδεικτικές καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή γης ελεύθερη. Παντού έχουν στηθεί σκηνές προκειμένου να μπορέσουν να μείνουν οι εκτοπισμένοι.

Η Ράφα πριν τον πόλεμο

Σκηνές έχουν καταλάβει όλον τον χώρο

07:56 Συζητήσεις στο Ριάντ χωρίς το Ισραήλ

Τέσσερις κορυφαίοι διπλωμάτες της Μέσης Ανατολής επανέλαβαν τις εκκλήσεις για «μη αναστρέψιμα» βήματα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους κατά τη διάρκεια συνομιλιών για τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα που φιλοξένησε η Σαουδική Αραβία, μεταδίδει το AFP και το TOI STAFF.

Στη συνάντηση -που πραγματοποιήθηκε χθες, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την πέμπτη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή μετά το ξέσπασμα του πολέμου – συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιορδανίας, καθώς και ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Δύο διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες της συνάντησης δήλωσαν στο AFP ότι η συνάντηση είχε ως στόχο να προωθήσει μια ενιαία αραβική θέση για τον πόλεμο, που διανύει πλέον τον πέμπτο μήνα του.

«Στη συνάντησή τους, οι υπουργοί τόνισαν την ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, να επιτευχθεί άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός, να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που εμποδίζουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα», αναφέρει το επίσημο Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων (SPA).

Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, η οποία απέλυσε 12 μέλη του προσωπικού της για τη φερόμενη συμμετοχή τους στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Πολλές χώρες έχουν αναστείλει τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

07:44 Παλαιστίνιοι μαχητές «διεισδύουν» στη βόρεια Γάζα, νέα ομάδα μάχεται στον Νότο

Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να «διεισδύουν σε περιοχές που είχαν προηγουμένως εκκαθαριστεί» στη βόρεια Γάζα, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του ισραηλινού στρατού ότι είχε διαλύσει την κύρια δύναμη μάχης της Χαμάς στον Βορρά.

Την Πέμπτη, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μαχητών που προσπαθούσαν να «μεταφέρουν τεχνολογικά συστήματα» σε μονάδες της Χαμάς στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, ανέφεραν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Οι δύο δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ επισήμαναν στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες «πιθανότατα βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της ανασύστασης των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων» στον Βορρά.

Στην τελευταία τους αξιολόγηση του πεδίου μάχης, οι ISW/CTP σημειώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να αμύνονται κατά της ισραηλινής προέλασης στη νότια Χαν Γιουνίς και, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε ότι μια ομάδα με έδρα κυρίως τη Συρία, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση (PFLP-GC), δραστηριοποιείται στη Γάζα.

«Η CTP-ISW δεν έχει παρατηρήσει προηγουμένως το PFLP-GC να επιτίθεται [στις ισραηλινές δυνάμεις] στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου», ανέφεραν οι παρατηρητές.

07:37 Ο Γολγοθάς των νεφροπαθών στη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας προειδοποίησε ότι περισσότεροι από 1.000 ασθενείς κινδυνεύουν από νεφρική ανεπάρκεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται συνεχείς επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό τους τελευταίους μήνες.

Στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων της Αλ-Άκσα στη Ντέιρ ελ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα, ο αριθμός των ασθενών για αιμοκάθαρση έχει υπερδιπλασιαστεί, με εκατοντάδες ανθρώπους να λαμβάνουν πλέον μειωμένες συνεδρίες θεραπείας από μόλις 24 μηχανήματα.

07:22 Οκτώ νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα –  Ανάμεσά τους παιδιά

Τουλάχιστον τρία παιδιά ήταν μεταξύ των οκτώ ανθρώπων που φέρονται να σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί σε ισραηλινές επιθέσεις εναντίον κατοικιών στη Ράφα, αναφέρει το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πέντε από τους νεκρούς ήταν μέλη της οικογένειας al-Sayyid και τρεις από την οικογένεια al-Nahhal, αναφέρει το πρακτορείο.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης και αρκετοί τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό ενός νηπιαγωγείου που στεγάζει εκτοπισμένους στην πόλη az-Zawayda στην κεντρική Γάζα, ενώ ένα άτομο σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση στην Deir el-Balah.

07:10 Πρωθυπουργός Β. Ιρλανδίας: Η Χαμάς θα θεωρηθεί τελικά εταίρος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Michelle O’Neill, λέει ότι η Χαμάς θα θεωρηθεί τελικά εταίρος για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Πριν από πολύ καιρό, ο IRA θεωρούνταν μια τρομοκρατική οργάνωση με την οποία η βρετανική κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι δεν μπορούσαν ποτέ να μιλήσουν, και όμως ξέρουμε τι ακολούθησε από αυτό», πρόσθεσε.

Η Michelle O’Neill από το κόμμα Σιν Φέιν ορκίστηκε πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες μετά από δύο χρόνια ακυβερνησίας στη Β. Ιρλανδία.

Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε εν μέσω των αιματηρών επιθέσεων στη χώρα, γνωστών και ως The Troubles. Βρίσκεται στη πολιτική σκηνή και στο Sinn Fein από το 1998 ενώ αναφέρεται ότι ο πατέρας της ήταν πρώην μέλος του IRA, δηλαδή του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού.

07:05 Μπάιντεν: Οι χώρες πρέπει να τηρούν το διεθνές δίκαιο εάν λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε υπόμνημα με το οποίο καθορίζει τα πρότυπα που πρέπει να τηρούν οι χώρες που λαμβάνουν αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Το μνημόνιο δεν περιγράφει νέες κατευθυντήριες γραμμές, αλλά καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να λαμβάνει γραπτές διαβεβαιώσεις από τις χώρες ότι θα τηρούν τα ισχύοντα αμερικανικά πρότυπα.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ για τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Σε ομιλία του την Πέμπτη, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη ήταν «υπερβολικές».

Το μνημόνιο για την εθνική ασφάλεια απαιτεί επίσης, για πρώτη φορά, από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να υποβάλει ετήσια έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το κατά πόσον οι χώρες πληρούν τις απαιτήσεις αυτές.

«Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είναι υπεύθυνοι να διασφαλίζουν ότι όλες οι μεταφορές αμυντικών ειδών και αμυντικών υπηρεσιών… διεξάγονται κατά τρόπο που να συνάδει με όλο το εφαρμοστέο διεθνές και εθνικό δίκαιο και πολιτική, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου σχετικά με το μνημόνιο.

06:57 Εκστρατεία μαζικών συλλήψεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τρία άτομα και κατέσχεσαν τρία οχήματα στην πόλη Sinjil, βόρεια της Ραμάλα, μεταδίδουν οι συνάδελφοί μας στο Al Jazeera Arabic.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης δύο πολίτες, μεταξύ των οποίων και έναν δημοσιογράφο, στην πόλη Τουλκαρέμ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

06:45 New York Times: Αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι μόνο το 1/3 των μαχητών της Χαμάς έχει σκοτωθεί

Ανώτεροι αξιωματικοί των αμερικανικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν σε μέλη του Κογκρέσου τις τελευταίες ημέρες ότι ενώ το Ισραήλ έχει υποβαθμίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, δεν είναι κοντά στην εξάλειψή της, ανέφεραν οι New York Times.

Οι αξιωματικοί απέφυγαν να δώσουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των μαχητών της Χαμάς που σκοτώθηκαν, αλλά είπαν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι φαίνεται πως μόνο το ένα τρίτο των μελών της στρατιωτικής πτέρυγας της οργάνωσης έχει σκοτωθεί, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα των New York Times σημείωσε επίσης ότι οι αξιωματικοί τόνισαν το μάθημα που έχουν διδαχθεί οι ΗΠΑ από τους προηγούμενους πολέμους – ότι δεν είναι σοφό να υπολογίζουμε τον αριθμό των νεκρών μεταξύ των μαχητών του εχθρού.

06:33 Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στη Ράφα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή. Οι IDF κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς στη Ράφα ενώ επίκειται η χερσαία επίθεση.

Το Ισραήλ δεν έστειλε αποστολή στη Αίγυπτο για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος οι περιφερειακές πολεμικές εστίες που έχουν διαμορφωθεί να ενταθούν.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024