Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέο λάδι στη φωτιά - Το Ισραήλ χτύπησε στον Λίβανο, νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Live: Νέο λάδι στη φωτιά – Το Ισραήλ χτύπησε στον Λίβανο, νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Live οι εξελίξεις στο in - «Ζώνη αιματοχυσίας» κινδυνεύει να γίνει η Ράφα - Οι ΗΠΑ έπληξαν πυραύλους των Χούθι - Η Νικαράγουα ζήτησε να συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί η «νίκη», μία ημέρα μετά την απάντηση της Χαμάς στη συμφωνία εκεχειρίας.

Η πρόταση της παλαιστινιακής οργάνωσης περιλαμβάνει την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και τη σταδιακή ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ενώ περιοδεύει στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ μετά την επίθεση στο Ιράκ και τη δολοφονία στελεχών της Καταΐμπ Χεζμπολάχ πραγματοποίησαν εκ νέου χτυπήματα στην Υεμένη.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:33 Διαβάστε τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:40 «Υπερβολική» η επιχείρηση του Ισραήλ, λέει ο Μπάιντεν

Η στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για την έφοδο της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, είναι «υπερβολική», έκρινε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Θεωρώ, όπως γνωρίζετε, ότι η ανταπόδοση στη Γάζα, στη Λωρίδα της Γάζας, είναι υπερβολική», δήλωσε ο δημοκρατικός πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Πιέζω πολύ δυνατά, πάρα πολύ δυνατά, για να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας» και να υπάρξει «παύση» των βομβαρδισμών και των μαχών, είπε ακόμη.

05:10 Νέα πλήγματα των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τη νύχτα σήμερα Παρασκευή πως χθες εξαπέλυσε νέα πλήγματα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο τέσσερα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και επτά πυραύλους κρουζ των ανταρτών Χούθι, που είχαν ετοιμαστεί για «να εξαπολυθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα».

Τα USVs και οι πύραυλοι «εντοπίστηκαν σε τομείς της Υεμένης ελεγχόμενους από τους Χούθι» και ήγειραν «άμεση απειλή», συνόψισε μέσω X το μικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Διευκρίνισε πως τα πλήγματα, «σε νόμιμη άμυνα», κατ’ αυτό, έγιναν από τις 17:00 ως τις 21:00 (ώρες Σανάα· 16:00 ως 20:00 ώρες Ελλάδας).

04:40 Βροχή ρουκετών από τον νότιο Λίβανο

Περίπου τριάντα ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χθες Πέμπτη προς σήμερα Παρασκευή από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, έκανε γνωστό ο ισραηλινός στρατός.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έγιναν περίπου 30 εκτοξεύσεις (σ.σ. ρουκετών) από τον Λίβανο εναντίον των τομέων Αιν Ζεϊτίμ και Νταλτόν στο βόρειο Ισραήλ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

04:05 Παράγοντας αστάθειας οι ΗΠΑ στην περιοχή λέει ο Ιρακινός στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού

«Τα επαναλαμβανόμενα αμερικανικά πλήγματα εναντίον ένοπλων ομάδων στο Ιράκ ωθούν την κυβέρνηση να τερματίσει την αποστολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα», δήλωσε την Πέμπτη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γιαχία Ρασούλ.

Ο Ρασούλ ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «έχει γίνει παράγοντας αστάθειας και απειλεί να εμπλέξει το Ιράκ στον κύκλο των συγκρούσεων». Αυτοκίνητο στην ανατολική Βαγδάτη έγινε στόχος επίθεσης αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις επιβαίνοντες, ενδεχομένως δύο υψηλόβαθμα μέλη της Ισλαμικής Αντίστασης.

Μάρτυρες δήλωσαν ότι οι ταυτότητες που βρέθηκαν κοντά στο απανθρακωμένο όχημα τους αναγνώρισαν ως τους Arkan al-Elayawi και Abu Bakir al-Saadi, αλλά οι σοροί τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα.

03:40 Ο πολιτικός ηγέτης των Χούθι απειλεί τα πολεμικά πλοία

Μιλώντας στο al Mayadeen του Λιβάνου, το μέλος του πολιτικού γραφείο της Ανσάρ Αλλάχ απείλησε ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις που μπορεί να πλεύσουν στην περιοχή. Αυτό που είναι είναι πως «Το μήνυμά μας είναι ότι όπως το βρετανικό πολεμικό πλοίο έφυγε για επισκευές, έτσι θα φύγουν και τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία».

03:15 Επισκέψεις σε Βηρυτό και Συρία για Αμίρ-Αμπντολαχιάν την Παρασκευή

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τον Λίβανο για συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους εκεί για διάφορα θέματα.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στο Λίβανο και τη Συρία είχαν αναφέρει ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν θα επισκεπτόταν τόσο τη Βηρυτό όσο και τη Δαμασκό.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν στον Λίβανο από τότε που το ισραηλινό καθεστώς άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου.

03:00 Η Ιρακινή πολιτοφυλακή των SDF πρέπει να ενισχυθεί για να προστατέψει και τις ΗΠΑ

Μια δύναμη που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της εκστρατείας κατά του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν πρόσθετες αεροπορικές άμυνες στη βορειοανατολική Συρία, αφού έξι μαχητές της σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, την οποία κατηγόρησε φιλοϊρανικές παρατάξεις.

Ο Μαζλούμ Αμπντί, διοικητής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δήλωσε ότι η δύναμή του θεωρεί ότι είναι «μια επικίνδυνη εξέλιξη όταν τα στρατόπεδά μας γίνονται στόχος επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από φατρίες που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Οι παρατηρήσεις του Αμπντί στο Reuters από τη βορειοανατολική Συρία υποδηλώνουν ότι οι μαχητές της δύναμης — που έχουν αναπτυχθεί μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα για να πολεμήσουν τα υπολείμματα του ISIS — είναι όλο και πιο ευάλωτοι στη διευρυνόμενη περιφερειακή αστάθεια.

02:35 Επανεκκίνιση των συνομιλιών Ιράκ-ΗΠΑ σχετικά με την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα

Η Ουάσινγκτον και η Βαγδάτη θα ξεκινήσουν εκ νέου συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο για το μέλλον του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ISIS, δήλωσαν και οι δύο χώρες την Πέμπτη, λιγότερο από 24 ώρες μετά το χτύπημα και τον θάνατο ανώτερων αξιωματούχων της ιρακινής πολιτοφυλακής από τον αμερικανικό στρατό.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τις στρατιωτικές προς στρατιωτικές συνομιλίες με τους εταίρους μας την Κυριακή το απόγευμα, καθώς αξιολογούμε την πρόοδό μας στην κοινή μας αποστολή να νικήσουμε το ISIS, καθώς και να συζητήσουμε τη μελλοντική μετάβαση της αποστολής μας», δήλωσε ο επικεφαλής της επιχείρησης «Inherent Resolve», υποστράτηγος JB Vowell.

02:10 Αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα καθώς το Ισραήλ επεκτείνει τη στρατιωτική εκστρατεία στη νοτιότερη πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με τους Times of Israel, εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν σημαντικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Γάζας. Υπάρχουν αναφορές για πλήγματα σε κτίρια και πολλαπλούς νεκρούς, σύμφωνα με το Al Jazeera, το δίκτυο μέσων ενημέρωσης που ανήκει και διοικείται από το Κατάρ.

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα την τελευταία ημέρα, αφού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε να επεκτείνει τη στρατιωτική επίθεση στην πόλη, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν συνωστιστεί εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απηύθυναν έντονες προειδοποιήσεις κατά της επέκτασης της επίθεσης μεγάλης κλίμακας του Ισραήλ στην πόλη, προειδοποιώντας για καταστροφικές συνέπειες εάν δεν ληφθούν υπόψη οι άμαχοι που βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη.

01:45 Πηγαίνει στην Γερουσία των ΗΠΑ νομοσχέδιο με 95 δισ. σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Ένα νομοσχέδιο ύψους 95,34 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει βοήθεια για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν προωθήθηκε στην αμερικανική Γερουσία την Πέμπτη, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν τη συμβιβαστική νομοθεσία που περιλάμβανε μια πολυπόθητη αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Οι γερουσιαστές υποστήριξαν μια διαδικαστική πρόταση με 67-32, υπερβαίνοντας το όριο των 60 ψήφων για την προώθηση του νομοσχεδίου. Δεκαεπτά Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν υπέρ, σε μια αναπάντεχη αλλαγή, αφού την Τετάρτη μπλόκαραν το ευρύτερο νομοσχέδιο που περιελάμβανε χρηματοδότηση για την φύλαξη των συνόρων.

«Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Αυτό το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την εθνική μας ασφάλεια, για την ασφάλεια των φίλων μας στην Ουκρανία, στο Ισραήλ, για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αθώους πολίτες στη Γάζα και για την Ταϊβάν», λέει ο Σούμερ στη Γερουσία μετά την ψηφοφορία.

Είναι βέβαιο πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπλοκάρουν το νομοσχέδιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός και αν υπάρξει υποχώρηση των Δημοκρατικών σε άλλο ελκυστικό για τους Ρεπουμπλικάνους ζήτημα.

01:25 Επιθέσεις σε νοσοκομεία: Γιατρός του νοσοκομείου Nasser πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν στο χειρουργείο

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Mohammed Akram Al Helo αναφέρει ότι ο γιατρός, Dr. Nusseib, υπέστη τραύμα από πυροβόλο όπλο στο στήθος του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πυροβολισμός, ο οποίος σύμφωνα με τον Al Helo ήταν σκόπιμη στόχευση, σημειώθηκε ενώ ο γιατρός εργαζόταν στο χειρουργείο του νοσοκομείου Nasser στο Khan Younis. «Ακόμα και οι γιατροί γίνονται πλέον στόχος των κατοχικών δυνάμεων ενώ εκτελούν τα καθήκοντά τους στα χειρουργεία. Πόσο ακόμα θα διαρκέσει αυτή η σιωπή;» έγραψε.

Το νοσοκομείο Nasser βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας για πάνω από δύο εβδομάδες. Το ιατρικό προσωπικό καθηλώθηκε από πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών μέσα στο ιατρικό συγκρότημα, ενώ έλαβε χώρα και μια ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκεί που σκότωσε εκτοπισμένους πολίτες.

Σε κατάσταση πολιορκίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ashraf Al-Qudra ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο εχθρός θέτει τις ζωές 300 ιατρικού προσωπικού, 450 τραυματιών και δέκα χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων σε ακραίο κίνδυνο».

Και πρόσθεσε: «Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη φαρμάκων αναισθησίας, εντατικής θεραπείας και χειρουργικών υλικών».

Ο Αλ Κούντρα προειδοποίησε ότι οι ηλεκτρογεννήτριες θα σταματήσουν να λειτουργούν σε λιγότερο από 48 ώρες λόγω της έλλειψης καυσίμων, σημειώνοντας ότι «η ηλεκτροδότηση διακόπηκε από τμήματα του νοσοκομείου Νάσερ για αρκετές ώρες λόγω της έλλειψης καυσίμων».

01:10 Καταφύγια στη Ράφα τοποθέτησε ο αιγυπτιακός στρατός σύμφωνα με το κανάλι Al Mayadeen

Όπως αναφέρει το λιβανέζικο κανάλι Al-Mayadeen, ο αιγυπτιακός στρατός τοποθέτησε καταφύγια κοντά στο πέρασμα της Ράφα, αλλά δεν το έκλεισε.

Ο στόχος φέρεται να είναι να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο εισόδου του ισραηλινού στρατού στη Ράφα – και να αποτρέψουν την εισροή κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο.

00:50 Η Χαμάς ισχυρίζεται πως οι μαχητές της έχουν καταστρέψει περισσότερα από 1.108 οχήματα στη Λωρίδα της Γάζας με Al-Yassin

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα του Ισλαμικού Κινήματος Αντίστασης (Χαμάς), ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν περισσότερα από 1.108 οχήματα του ισραηλινού στρατού από την αρχή του πολέμου με βλήματα «Al-Yassin 105».

Η Al-Qassam ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Τα καταστραμμένα σιωνιστικά οχήματα περιλαμβάνουν 962 άρματα μάχης, 55 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 74 μπουλντόζες, τρεις εκσκαφείς και 14 στρατιωτικά οχήματα».

Και πρόσθεσε: «Η στόχευση σιωνιστικών οχημάτων στον πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα τη θανάτωση και τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού εχθρικών αξιωματικών, στρατιωτών και μισθοφόρων».

Επισήμανε ότι «ένας αριθμός εχθρικών στρατιωτών σκοτώθηκε αφού τα σιωνιστικά αεροσκάφη συνέθλιψαν τα οχήματά τους λόγω της αδυναμίας των δυνάμεων διάσωσης να τα αποσύρουν».
To κόστος των ισραηλινών τανκ Merkava είναι περίπου 3,5 εκατομμύρια δολάρια το ένα.

00:40 Ο Μπλίνκεν ακύρωσε την επίσκεψη στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σαλέμ εν μέσω συνεχιζόμενων διαμαρτυριών για βοήθεια

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ με τη Γάζα, αφού ισραηλινοί αξιωματούχοι του είπαν ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν ότι οι αυτοκινητοπομπές βοήθειας δεν θα διαταράσσονταν από τους ισραηλινούς διαδηλωτές, που προσπαθούν να εμποδίσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Οι διαδηλωτές ζητούν να σταματήσει η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της βοήθειας αναφέρουν ότι η εκστρατεία του Ισραήλ έχει δημιουργήσει ανθρωπιστική καταστροφή και έχει θέσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους σε κίνδυνο λιμοκτονίας.

00:20 Εκατομμύρια Χούθι αύριο στους δρόμους της Υεμένης προς υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού

Ο «ηγέτης της επανάστασης», αλ-Σαγιέντ Αμπντούλ-Μαλίκ Μπάντρ αλ-Χούθι, απηύθυνε κάλεσμα στον λαό της Υεμένης για μια μαζική διαδήλωση αύριο, Παρασκευή, στις πλατείες και τις πλατείες, μια «διαδήλωση εκατομμυρίων που θα εξοργίσει τους εχθρούς και θα εκφράσει την αταλάντευτη θέση της Υεμένης απέναντι στον παλαιστινιακό λαό».

Ο αλ-Χούθι, δήλωσε στη σημερινή του ομιλία σχετικά με τις τελευταίες πληροφορίες: «Δεν θα εκκενώσουμε τις πλατείες όσο χύνεται το αίμα των Παλαιστινίων και τα δάκρυα των πεσόντων και των ορφανών». Τόνισε ότι «η φωνή του λαού της Υεμένης θα παραμείνει δυνατή και η θέση του θα συνεχιστεί γιατί είναι ένας λαός που λέει και πράττει στο πλαίσιο της ανταπόκρισής του στον Αλλάχ».

Υπογράμμισε την ανάγκη «να δράσουμε στο πλαίσιο της προτροπής, της ενθάρρυνσης και της ανάδειξης του μποϊκοτάζ των αμερικανικών και ισραηλινών προϊόντων». Ο Μαλίκ αλ-Χούθι επεσήμανε ότι «η βάναυση ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ξεπερνά τη δέκατη έβδομη εβδομάδα στη σειρά, με αμερικανική και βρετανική συμμετοχή».

Επανέλαβε τα στατιστικά στοιχεία για τους μάρτυρες, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους στη Γάζα, τα οποία δεν είναι πλήρη, διότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, αναφέροντας ότι «οι σιωνιστικές γενοκτονικές σφαγές στη Γάζα ανήλθαν σε 2.370» (σ.σ. Περιστατικά επιθέσεων και όχι ανθρώπινες απώλειες).

00:00 Σε πολλά μέτωπα η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ εναντίον του ισραηλινού στρατού

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η στρατιωτική πτέρυγα του Παλαιστινιακού Κινήματος Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ), ανέφεραν την Πέμπτη ότι κατέρριψαν ένα ισραηλινό κατασκοπευτικό drone κατά τη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής του ανατολικά της κεντρικής επαρχίας της Λωρίδας της Γάζας.

Η ταξιαρχία ανακοίνωσε επίσης ότι στόχευσε Ισραηλινούς στρατιώτες με κατευθυνόμενες ρουκέτες, 107, ενώ ήταν συγκεντρωμένοι σε σκηνές, αφού τους εντόπισε επιτυχώς στην κεντρική περιοχή.

Επιπλέον, τα στρατιωτικά μέσα ενημέρωσης των Ταξιαρχιών al-Quds επιβεβαίωσαν ότι η ομάδα ενεπλάκη σε σφοδρή αντιπαράθεση με στρατιώτες, χρησιμοποιώντας πολυβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους σε όλα τα μέτωπα μάχης στην πόλη Khan Younis, στη νότια Γάζα.

23:40 Δύο Αμερικανοί παλαιστινιακής καταγωγής κρατούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για τις αναφορές ότι δύο Αμερικανοί στη Γάζα συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επιδρομή νωρίς την Πέμπτη και αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το υπουργείο δεν κατονόμασε τους δύο Αμερικανούς πολίτες, επικαλούμενο λόγους προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Ωστόσο, η οικογένεια των διπλών υπηκόων ΗΠΑ-Παλαιστίνης Hashem Alagha, 20 ετών και Borak Alagha, 18 ετών, αναφέρει ότι τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν σε επιδρομή σε σπίτι δυτικά της πόλης Khan Younis το πρωί της Πέμπτης.

Τέσσερις άλλοι συγγενείς συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων ο Καναδός πατέρας των αδελφών και ένας θείος που είναι διανοητικά ανάπηρος, σύμφωνα με την ξαδέλφη των αδελφών, Yasmeen Elagha, η οποία ζει κοντά στο Σικάγο.

Σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι «έλαβε γνώση των αναφορών για (την) κράτηση δύο Αμερικανών πολιτών στη Γάζα και (αναζητούσε) πρόσθετες πληροφορίες».

Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο.

23:20 Ανελέητοι βομβαρδισμοί στην κεντρική Γάζα

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera μεταδίδουν συγκρούσεις και ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε όλη την κεντρική περιοχή της λωρίδας.

Ένας άγριος βομβαρδισμός συγκλόνισε την πόλη Deir el-Balah, όπου μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε μια κατοικία που ανήκει στην οικογένεια al-Zarii.

Στις νοτιοδυτικές περιοχές της πόλης της Γάζας, ο ανταποκριτής αναφέρει ότι σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων, καθώς και έντονοι βομβαρδισμοί.

Η βία στο κέντρο της Γάζας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από θύλακες της περιοχής και την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους.

22:55 Επίθεση με drone στο νοσοκομείο Nasser – Στοχευμένη επίθεση, ένας νεκρός, αρκετοί τραυματίες

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι ένας Παλαιστίνιος είναι νεκρός και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από την επίθεση στο νοσοκομείο Khan Younis.

Πηγές στο νοσοκομείο δήλωσαν ότι ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν σε έναν από τους πάνω ορόφους σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

22:51 Η Meta «έριξε» τους λογαριασμούς σε Instagram και Facebook που ανήκουν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Χαμενεΐ

Η Meta αποσύρει τους λογαριασμούς Facebook και Instagram που ανήκουν στον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ για παραβίαση της πολιτικής της εταιρείας «Επικίνδυνες οργανώσεις και άτομα», αναφέρει εκπρόσωπος της Meta.

Ο λογαριασμός Instagram του Χαμενεΐ στην περσική γλώσσα είχε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια followers, ενώ ο λογαριασμός του στην αγγλική γλώσσα είχε περισσότερους από 200.000.

Και οι τέσσερις λογαριασμοί του στο X, πρώην Twitter, εξακολουθούν να είναι ζωντανοί και η πιο πρόσφατη ανάρτηση στον αγγλόφωνο λογαριασμό είναι πριν από επτά ώρες.

22:34 Πεδίο μάχης…και η Eurovision – Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Ισλανδία και Σουηδία ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ λόγω της εισβολής στη Γάζα

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε ο τελικός του «The Next Star» και η 20χρονη Ίντεν Γκόλαν επιλέχθηκε να είναι η εκπρόσωπος του Ισραήλ στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2024 στο Μάλμε της Σουηδίας. Η εκπροσώπηση του Ισραήλ στη Eurovision θα είναι πιο δύσκολη από ποτέ φέτος, όταν πολλές χώρες απειλούν να μποϊκοτάρουν ή να μποϊκοτάρουν συνολικά τον διαγωνισμό αν το Ισραήλ συμμετάσχει. Πράγματι, πολλοί φίλοι της Eurovision ανέφεραν στα κοινωνικά δίκτυα την επιλογή της Γκόλαν και οι αρνητικές αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν.

Ο επίσημος λογαριασμός Twitter του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision ανακοίνωσε χθες την επιλογή της Ίντεν Γκόλαν για να εκπροσωπήσει το Ισραήλ και παράλληλα με τις υποστηρικτικές αντιδράσεις, η ανάρτηση έλαβε και δεκάδες αρνητικές απαντήσεις. «Είναι ένα αξιολύπητο διπλό πρότυπο, η Ρωσία δικαίως απαγορεύεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά μια άλλη χώρα που διαπράττει γενοκτονία μπορεί να συμμετάσχει… Να το ξαναδούμε αυτό», έγραψε ένας άλλος follower μαζί με τη φωτογραφία του συγκροτήματος Tarry, των εκπροσώπων της Ισλανδίας που κυμάτιζαν τη σημαία της Παλαιστίνης στη Eurovision 2019 στο Ισραήλ. To πρώτο σχόλιο ήταν το βίντεο του Al Jazeera με τα ονόματα όλων των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς. H Ίντεν γεννημένη στο Ισραήλ με καταγωγή από την Ουκρανία, έζησε από τα 6 έως τα 19 στην Ρωσία, όπου καλλιέργησε το ταλέντο της στο τραγούδι.

22:20 Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να ενημερώνουν το Κογκρέσο ότι το Ισραήλ δεν είναι κοντά στο να νικήσει τη Χαμάς

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν σε μέλη του Κογκρέσου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Ισραήλ έχει πλήξει τις πολεμικές ικανότητες της Χαμάς, αλλά δεν είναι κοντά στην επίτευξη του πολεμικού του στόχου να εξαλείψει στρατιωτικά την τρομοκρατική οργάνωση, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι «Αμερικανούς αξιωματούχους».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ότι η καταστροφή των στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και η επιστροφή όλων των ομήρων είναι οι πρωταρχικοί στόχοι του συνεχιζόμενου πολέμου.

21:58 Ο ΠΟΥ λέει ότι το νοσοκομείο Αλ-Σίφα επανήλθε σε φάση «ελάχιστης λειτουργικότητας» μετά από μάχες που έγιναν κοντά σε αυτό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι οι σφοδρές μάχες στην περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα το ανάγκασαν να επανέλθει σε φάση «ελάχιστης λειτουργικότητας» μετά την αρχική αποκατάσταση ορισμένων υπηρεσιών.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας δέχτηκε συνεχείς επιθέσεις από τις ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα στον πόλεμο, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να πραγματοποιούν επιδρομές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων που ήταν παγιδευμένοι στο εσωτερικό, μεταξύ των οποίων και μωρά.

21:48 Η Νικαράγουα ζητά να συμμετάσχει στην προσφυγή  της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα

Το Διεθνές Δικαστήριο έλαβε αίτημα από τη Νικαράγουα να «παρέμβει στην υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», μετά από προσφυγή που έχει κατατεθεί από τη Νότια Αφρική.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η Νότια Αφρική υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο για να σταματήσει αυτό που λέει ότι είναι μια συνεχιζόμενη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ καθώς διεξάγει πόλεμο στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, το ΔΔΔ εξέδωσε μια σειρά από προσωρινά μέτρα που απαιτούν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να δράσει εναντίον όσων κάνουν δηλώσεις υπέρ της γενοκτονίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΔΔ, ένα κράτος μπορεί να ζητήσει να γίνει διάδικος σε μια από τις υποθέσεις του, όποτε «θεωρεί ότι έχει συμφέρον νομικής φύσης το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από την απόφαση στην υπόθεση».

Για το σκεπτικό της, η Νικαράγουα δήλωσε ότι «έχει συμφέροντα νομικής φύσης που απορρέουν από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Σύμβαση για τη Γενοκτονία» και επιθυμεί να «απελευθερώσει την ανθρωπότητα από μια τέτοια απεχθή μάστιγα».

21:39 Υπέκυψε στα τραύματά του ο διοικητής της Χεζμπολάχ στη Ναμπατιέ

Ο διοικητής της Χεζμπολάχ, Αμπάς αλ-Ντιμπς, ο οποίος είχε τραυματιστεί στην ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου νωρίτερα σήμερα Πέμπτη, υπέκυψε στα τραύματά του, όπως μεταδίδει η Ζέινα Χοντρ για το Al Jazeera από τη Βηρυτό.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης:

21:30 Οι ΗΠΑ λένε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «θα ήταν καταστροφή»

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Βένταντ Πάτελ εξέφρασε την ανησυχία του για τις αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει μια επιχείρηση στη νότια πόλη της Ράφα της Γάζας.

«Δεν έχουμε δει ακόμη κανένα στοιχείο σοβαρού σχεδιασμού για μια τέτοια επιχείρηση», δήλωσε ο Πάτελ, προσθέτοντας ότι «η διεξαγωγή μιας τέτοιας επιχείρησης αυτή τη στιγμή χωρίς σχεδιασμό και χωρίς πολλή σκέψη, σε μια περιοχή όπου υπάρχει καταφύγιο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, θα ήταν καταστροφή».

«Δεν θα υποστηρίζαμε τη διεξαγωγή μιας τέτοιου είδους επιχείρησης χωρίς σοβαρό και αξιόπιστο σχεδιασμό όσον αφορά τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, καθώς και χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφαλή αναχώρηση των ξένων υπηκόων», σημείωσε ο Πάτελ.

21:16 Παλαιστίνιος γιατρός έχει δημιουργήσει αυτοσχέδια κλινική για εγκύους σε σκηνή

Παλαιστίνιος γιατρός έχει δημιουργήσει αυτοσχέδια κλινική για εγκύους που έχουν εκτοπιστεί σε σκηνή στην πολύπαθη Γάζα.

Δείτε χαρακτηριστικό βίντεο.

21:07 Ο Γκουτέρες λέει ότι οι Παλαιστίνιοι που «στριμώχνονται στη Ράφα» δεν έχουν πουθενά να πάνε

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που έχουν παγιδευτεί στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, δεν έχουν πουθενά να καταφύγουν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάζονται για επίθεση.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένες απώλειες ζωών αμάχων.

«Ο μισός πληθυσμός της Γάζας είναι τώρα στριμωγμένος στη Ράφα. Δεν έχουν πού να πάνε», δήλωσε σήμερα ο Γκουτέρες.

«Δεν έχουν σπίτια – και δεν έχουν καμία ελπίδα», τόνισε.

20:57 Οι Χούθι λένε ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι η οργάνωση θα συνεχίσει να πραγματοποιεί επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για την υποστήριξη της Γάζας.

«Τα τρόφιμα, τα φάρμακα και ο ανθρωπιστικός αέρας θα πρέπει να φτάσουν σε όλα τα διαφορετικά μέρη της Γάζας. Αν όχι, θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Χούθι Αμπντέλ Μαλίκ αλ-Χούθι.

Ο αλ-Χούθι πρόσθεσε ότι τα συνεχιζόμενα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον της οργάνωσης δεν θα ωφελήσουν «τις ΗΠΑ, τη Βρετανία ή το Ισραήλ».

Νωρίτερα την Πέμπτη, εκπρόσωπος των Χούθι είχε δηλώσει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ/Βρετανίας έπληξαν το λιμάνι Σαλίφ, στη δυτική Υεμένη.

20:47 Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην ισραηλινή πρεσβεία στη Χάγη

Η Ολλανδία ενίσχυσε σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Χάγη, έπειτα από μια απειλή «που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη», ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Γιαν φαν Ζάνεν, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές σε ολλανδικά ΜΜΕ.

Ο Φαν Ζάνεν δεν είπε για πόσο χρονικό διάστημα αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ.

Το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP πρόσθεσε πως η πρεσβεία έχει αποκλειστεί.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει πως η ισραηλινή πρεσβεία δεν έχει σχολιάσει σχετικά.

Τον περασμένο μήνα, ένα αντικείμενο, που πιστευόταν πως ήταν εκρηκτικός μηχανισμός, βρέθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Σουηδία. Το θέμα ερευνάται ως ύποπτο τρομοκρατική ενέργεια.

20:38 Η ομάδα γυναικών της Ιρλανδίας αρνήθηκε να κάνει χειραψίες με την αντίστοιχη του Ισραήλ

Η ομάδα γυναικών της Ιρλανδίας απέφυγε τις συνήθεις χειραψίες πριν από τον αγώνα της με το Ισραήλ στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ αφού εξοργίστηκε από τις κατηγορίες Ισραηλινής παίκτριας για αντισημιτισμό.

Δείτε βίντεο:

20:29 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις αναφορές ότι δύο Αμερικανοί πολίτες κρατούνται στη Γάζα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για αναφορές ότι δύο Αμερικανοί πολίτες έχουν συλληφθεί στη Γάζα και αναζητούν πρόσθετες πληροφορίες, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πάτελ.

«Δεν έχουμε υψηλότερη προτεραιότητα από την ασφάλεια και την προστασία των Αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό», δήλωσε ο Πάτελ.

«Είμαστε ενήμεροι για αυτές τις αναφορές και επί του παρόντος αναζητούμε πρόσθετες πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε καμία πληροφορία να μοιραστούμε», σημείωσε.

20:20 Το Ισραήλ φέρεται να απέρριψε το αιγυπτιακό αίτημα να στείλει εκπροσώπους στο Κάιρο για συνομιλίες για τους ομήρους

Η Αίγυπτος πίεσε το Ισραήλ να στείλει εκπροσώπους για να συζητήσουν μια συμφωνία για τους ομήρους, ενώ η Χαμάς βρισκόταν στο Κάιρο, αναφέρει το Κανάλι 12, αλλά το Τελ ΑΒίβ αρνήθηκε να το κάνει.

Ισραηλινός αξιωματούχος δηλώνει στους Times of Israel ότι «ο κύριος στόχος τώρα είναι να δημιουργηθεί πίεση από τους Αμερικανούς και άλλες χώρες στο Κατάρ, και από εκεί στη Χαμάς, εκτός από τη στρατιωτική πίεση για να μειώσουμε τις παραληρηματικές απαιτήσεις τους».

20:11 Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συνεδριάζει – Οικογένειες ομήρων διαδηλώνουν στην Ιερουσαλήμ

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο συζητά την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς, την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι απορρίπτει.

Οι οικογένειες των ομήρων διαμαρτύρονται έξω από το κυβερνητικό συγκρότημα στην Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Haaretz, ταυτόχρονα γίνεται και διαδήλωση ενάντια στη νέα συμφωνία.

20:01 Νεκρός 21χρονος Παλαιστίνιος που βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση

Η Αρχή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και ο Σύλλογος Παλαιστινίων Κρατουμένων δήλωσαν ότι ο 21χρονος κάτοικος της Αλ-Νταχιρίγια, Μουχάμαντ Άχμαντ Ρατίμπ αλ-Σαμπάρ πέθανε σε ισραηλινή φυλακή, όπου βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση από τον Μάιο του 2022.

Οι οργανώσεις αναφέρουν ότι η τελευταία εντολή παράτασης της κράτησής του εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2023 για περίοδο τεσσάρων μηνών. Οι οργανώσεις δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει εδώ και καιρό τις συνθήκες κράτησης Παλαιστινίων.

«Η διοικητική κράτηση είναι φυλάκιση χωρίς δίκη ή κατηγορία, με τον ισχυρισμό ότι ένα άτομο σχεδιάζει να διαπράξει μελλοντικό αδίκημα», σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων B’tselem.

«Δεν έχει χρονικό όριο και τα στοιχεία στα οποία βασίζεται δεν αποκαλύπτονται. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί αυτό το μέτρο εκτενώς και συστηματικά και το έχει χρησιμοποιήσει για να κρατήσει χιλιάδες Παλαιστίνιους για μεγάλα χρονικά διαστήματα», τονίζεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:51 Ο Ερυθρός Σταυρός θρηνεί την απώλεια του εργαζόμενου της PRCS που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Εδάφη (ΔΕΕΣ) εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία θρηνεί την απώλεια ενός μέλους της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS), του Μοχάμαντ Αλ-Ομάρι, ο οποίος σύμφωνα με την PRCS σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε επίθεση κατά τη διάρκεια συντονισμένης ανθρωπιστικής αποστολής.

«Το γεγονός ότι αυτή η ζωή αφαιρέθηκε εν ώρα υπηρεσίας είναι απαράδεκτο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΕΣ.

«Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του», σημειώνει η Διεθνής Επιτροπή.

Η ανακοίνωση δεν κατονομάζει το Ισραήλ, το οποίο η PRCS έχει κατηγορήσει ότι στοχοποιεί σκόπιμα το προσωπικό της.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Δείτε σχετικό βίντεο από την Ερυθρά Ημισέληνο:

19:42 «Εκατοντάδες στόχοι ταυτόχρονα»: Ο διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας απειλεί τον Λίβανο

«Δεκάδες αεροπλάνα περιμένουν τώρα εντολές στον ουρανό πάνω από τον Λίβανο και η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα», δήλωσε ο συνταγματάρχης και διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας, Τομέρ Μπαρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του.

«Εκατοντάδες στόχοι θα προσβληθούν ταυτόχρονα – και στα βάθη της χώρας – στην Τύρο, τη Σιδώνα, τη Βηρυτό και την Μπεκαά», απείλησε.

Η ρητορική των ισραηλινών αξιωματούχων που απειλούν με πόλεμο πλήρους κλίμακας εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς απαιτούν από τη λιβανέζικη οργάνωση να σταματήσει τις επιθέσεις της στο ισραηλινό έδαφος.

19:32 ΟΗΕ: Οι ισραηλινές καταστροφές που στοχεύουν στο να δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» στη Γάζα συνιστούν «έγκλημα πολέμου»

Ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι οι καταστροφές του ισραηλινού στρατού σε κτίρια στη συνοριακή ζώνη με το Ισραήλ στη Γάζα, με στόχο να αποτελέσει μια «ουδέτερη ζώνη», συνιστούν «έγκλημα πολέμου».

«Οι καταστροφές που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια «ουδέτερη ζώνη» για λόγους ασφαλείας δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια (…) του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.

«Επιμένω προς τις ισραηλινές αρχές για το γεγονός ότι το άρθρο 53 της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης απαγορεύει την καταστροφή από την κατοχική δύναμη των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, εκτός κι αν η καταστροφή αυτή έχει καταστεί απολύτως απαραίτητη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», επισήμανε.

«Η μαζική καταστροφή κτιρίων, που δεν δικαιολογείται από στρατιωτικές επιταγές και που εκτελείται με αυθαίρετο τρόπο (…) συνιστά έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε, επίσης, ότι από τον Οκτώβριο, οι υπηρεσίες του έχουν καταγράψει «γενικευμένες καταστροφές και κατεδαφίσεις πολιτικών υποδομών από τον (ισραηλινό) στρατό».

Πρόκειται κυρίως για «κτίρια οικιστικής χρήσης και πανεπιστήμια σε ζώνες όπου μάχες δεν έλαβαν χώρα ή δεν λαμβάνουν πλέον χώρα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Πού έχουν συμβεί τέτοιες καταστροφές

Τέτοιου είδους καταστροφές παρατηρήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Μπέιτ Χανούν και στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του υπό πολιορκία παλαιστινιακού θύλακα, όπως και στον καταυλισμό Νουσεϊράτ και στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα.

«Το Ισραήλ δεν παρέθεσε πειστικούς λόγους για να δικαιολογήσει αυτήν τη μαζική καταστροφή των πολιτικών υποδομών», τόνισε ο Τουρκ.

Αυτές οι καταστροφές μοιάζει «να έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των αμάχων σε αυτές τις ζώνες».

«Υπενθυμίζω στις αρχές ότι η βίαιη μετακίνηση αμάχων μπορεί να αποτελέσει έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.

19:22 Σοβαρά τραυματίας ο διοικητής της Χεζμπολάχ μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Ναμπατιέ

Στρατιωτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ τραυματίστηκε σοβαρά σε ισραηλινή επιδρομή που έθεσε σήμερα στο στόχαστρο το αυτοκίνητό του στον νότιο Λίβανο, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το αυτοκίνητο στοχοποιήθηκε στην πόλη Ναμπατιέ, που βρίσκεται σχετικά μακριά από τα σύνορα και είχε γλιτώσει από την καθημερινή βία ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό.

Ο αξιωματούχος «τραυματίστηκε σοβαρά και ένα πρόσωπο που τον συνόδευε τραυματίστηκε επίσης», διευκρίνισε η πηγή που ζήτησε ανωνυμία.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI, «ισραηλινό drone εκτόξευσε έναν πύραυλο γύρω στις 16:15 στην ανατολική είσοδο της Ναμπατιέ σε όχημα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς το οποίο πήρε φωτιά».

Ο λιβανέζικος στρατός απέκλεισε το σημείο όπου χτυπήθηκε το αυτοκίνητο, σε έναν κύριο δρόμο της πόλης, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «εξετάζει τις πληροφορίες» για το θέμα της επιδρομής.

Συνεχείς εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου

Από την επομένη της πρωτόγνωρης επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που οδήγησε στο ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η Χεζμπολάχ βομβαρδίζει θέσεις του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, σε ένδειξη υποστήριξης προς την παλαιστινιακή οργάνωση.

Το Ισραήλ απαντά βομβαρδίζοντας στόχους στον νότιο Λίβανο και τα drones του θέτουν τακτικά στο στόχαστρο μαχητές της Χεζμπολάχ.

Σήμερα, η σιιτική λιβανέζικη οργάνωση διεκδίκησε την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού από την άλλη πλευρά των συνόρων, με μία από αυτές να θέτει στο στόχαστρο στρατώνα στην Κιριάτ Σμόνα.

Σε διάστημα τεσσάρων μηνών, 227 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και 27 άμαχοι, εκ των οποίων τρεις  δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από ισραηλινής πλευράς, 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον στρατό.

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

19:12 Στον Λίβανο την Παρασκευή ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν θα ταξιδέψει στον Λίβανο αύριο, Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσει διάφορα περιφερειακά θέματα, ανέφεραν σήμερα ιρανικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

18:57 Οι νεότερες πληροφορίες για το ισραηλινό χτύπημα στη Ναμπατιέ του Λιβάνου – Το Al Jazeera δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του διοικητή της Χεζμπολάχ

Νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για νεκρό διοικητή της Χεζμπολάχ μετά από το ισραηλινό χτύπημα στη Ναμπατιέ του Λιβάνου.

Η Ζέινα Χοντρ μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Βηρυτό του Λιβάνου ότι: «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της Χεζμπολάχ τραυματίστηκε σοβαρά σε αυτό που πιστεύεται ότι ήταν ισραηλινό πλήγμα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη νότια πόλη Ναμπατιέ. Φαίνεται ότι το πρώτο χτύπημα δεν πέτυχε το όχημα-στόχο και γι’ αυτό οι δύο άνδρες που βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο προσπάθησαν να διαφύγουν. Στη συνέχεια υπήρξε ένα δεύτερο χτύπημα και ο ένας από αυτούς τραυματίστηκε σοβαρά.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον βαθμό του και δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τη Χεζμπολάχ. Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού λέει ότι το άτομο στο όχημα ήταν ένας διοικητής πεδίου της Χεζμπολάχ που ήταν υπεύθυνος για την επίθεση εναντίον της Κιριάτ Σμόνα στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιχειρεί μια στοχευμένη δολοφονία, αλλά είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στη Ναμπατιέ, μια πυκνοκατοικημένη πόλη 25 χιλιόμετρα από τα σύνορα, οπότε βρίσκεται εκτός του πεδίου μάχης, και αυτή η επίθεση αποτελεί αναμφίβολα κλιμάκωση».

18:48 Το Ιράν καταδικάζει το αμερικανικό χτύπημα στη Βαγδάτη ως πράξη «κρατικής τρομοκρατίας»

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανανί καταδίκασε την αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη, η οποία σκότωσε έναν διοικητή της Καταΐμπ Χεζμπολάχ, ως παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας και ως «σαφές παράδειγμα αμερικανικής κρατικής τρομοκρατίας».

Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ιρακινού πρωθυπουργού Σία αλ-Σουντάνι κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι ενεργούν «για να μπλέξουν το Ιράκ στον κύκλο των συγκρούσεων».

18:38 Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτισμού λέει ότι «η Γάζα δεν είναι πλέον Γάζα»

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτισμού, Άτεφ Αμπού Σαΐφ δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα χρειαστούν «μια νέα Γάζα», καθώς η επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα – μια από τις πιο καταστροφικές στρατιωτικές εκστρατείες στη σύγχρονη ιστορία – την έχει αφήσει σχεδόν αγνώριστη.

«Η Γάζα δεν είναι πλέον Γάζα», δήλωσε ο Αμπού Σαΐφ σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

Ο Αμπού Σαΐφ ήταν παγιδευμένος στη Γάζα για 90 ημέρες και λέει ότι έγινε μάρτυρας τρομερών δεινών και ότι έχει χάσει περισσότερους από 100 συγγενείς.

Στη συνέντευξη, ο Σαΐφ είπε επίσης ότι βοήθησε να ανασυρθούν πτώματα από τα ερείπια μετά από ισραηλινή επίθεση στο σπίτι ενός συγγενή του.

«Σοκαριστήκαμε όταν διαπιστώσαμε ότι ένα πτώμα που ανέσυρε ένας φίλος ανήκε στον 16χρονο γιο του», δήλωσε ο Αμπού Σαΐφ.

«Ο πόλεμος στη Γάζα είναι άσχημος», τόνισε.

18:29 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν επίθεση σε ισραηλινές δυνάμεις στη Χαν Γιουνίς

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν έναν «κατευθυνόμενο πύραυλο» για να επιτεθούν σε ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν λάβει θέση μέσα σε κτίριο κατοικιών.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή αλ-Χαουάζ στη δυτική Χαν Γιουνίς, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έκανε καμία αναφορά σε τραυματισμούς ή θανάτους στρατιωτών.

Ο ισραηλινός στρατός έχει στρέψει την προσοχή του προς τα νότια, προς τη Ράφα, αφότου ο στρατός κήρυξε τη νίκη την περασμένη εβδομάδα επί των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Χαν Γιουνίς.

Ωστόσο, τα δύο κύρια νοσοκομεία της πόλης, το Αλ-Άμαλ και το Νάσερ παραμένουν υπό πολιορκία.

18:19 Επικεφαλής της UNRWA: Οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα είναι στα «πρόθυρα λιμού»

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, δήλωσε ότι 300.000 άνθρωποι στη βόρεια Γάζα εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την επιβίωσή τους, η οποία δεν είναι προσβάσιμη σε αυτούς από τις 23 Ιανουαρίου.

«Από την αρχή του έτους, τα μισά από τα αιτήματα της αποστολής μας στον βορρά απορρίφθηκαν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ, προειδοποιώντας για τους «βαθύτατους θύλακες πείνας» στην περιοχή, όπου επίκειται λιμός.

«Η παρεμπόδιση της πρόσβασης εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές. Με την απαραίτητη πολιτική βούληση, αυτό μπορεί εύκολα να ανατραπεί», πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:04 Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αυξήσει τα μέτρα «για την πάταξη αντισημιτών και βίαιων διαδηλωτών»

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ανάρτησε ένα βίντεο στο Χ, στο οποίο εξηγεί ότι ορισμένες από τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα από τις 7 Οκτωβρίου έχουν στιγματιστεί από «πάρα πολλά τρομακτικά παραδείγματα αντισημιτισμού, βίαιου εκφοβισμού και εξύμνησης της τρομοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι η αστυνομία θα επιβάλει μέτρα για να «εμποδίσει τους ανθρώπους να καλύπτουν τα πρόσωπά τους για να αποκρύψουν την ταυτότητά τους και να αποφύγουν τη σύλληψη.

Όσοι κάνουν κατάχρηση της ελευθερίας τους διαδηλώνοντας, υπονομεύουν τη δημόσια ασφάλεια και τις δημοκρατικές μας αξίες και θα δώσω στην αστυνομία τις εξουσίες που χρειάζεται για να πατάξει αυτή την εκφοβιστική και αποκρουστική συμπεριφορά».

Δείτε σχετικό βίντεο:

17:55 Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της ισραηλινής El Al στη Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, σε ανακοίνωσή της, η εθνική αεροπορική εταιρεία του Ισραήλ ανέφερε ότι η πτήση LY2522 από την Πράγα στο Ισραήλ αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Ελλάδα, όπου ο βίαιος επιβάτης απομακρύνθηκε από την πτήση σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία.

«Η El Al εφαρμόζει πολιτική μηδενικής ανοχής στη βία και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε την ασφάλεια των επιβατών μας» προστίθεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

17:45 Για «ναζισμό του 21ου αιώνα» μίλησε ο ακροδεξιός Μιλέι στην επίσκεψή του σε κιμπούτς που επιτέθηκε η Χαμάς

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, επισκέφθηκε σήμερα μαζί με τον Ισραηλινό ομόλογό του ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ, κοντά στη Γάζα, το οποίο επλήγη σκληρά από την επίθεση της Χαμάς, όπου μίλησε για «τον ναζισμό του 21ου αιώνα», σε μια τοποθέτηση που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:36 Αναφορές για νεκρό διοικητή της Χεζμπολάχ μετά από το ισραηλινό χτύπημα στη Ναμπατιέ του Λιβάνου

Σαουδαραβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι από την επίθεση στη Ναμπατιέ στον Λίβανο σκοτώθηκε ο περιφερειακός διοικητής της Χεζμπολάχ, Αμπάς αλ Ντεμπς.

17:26 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Το Ιράν μετέφερε εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα, εκ των οποίων το ένα εκατομμύριο πήγε στον Σινουάρ

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επισκέφθηκε μια μονάδα της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των IDF και αποκάλυψε ότι φάκελοι με χρήματα έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας και στάλθηκαν από το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Γκάλαντ, οι πληροφορίες που συνέλεξε η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών δείχνουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, είχε στην κατοχή του ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων.

«Από το υλικό που κατασχέσαμε στη Γάζα, καταλαβαίνουμε ότι ο Σινουάρ φροντίζει πρώτα απ’ όλα για τον εαυτό του», δήλωσε ο Γκάλαντ.

«Η Χαμάς πολεμάει, οι πολίτες της Γάζας υποφέρουν και ο Σινουάρ γιορτάζει με την οικογένειά του χάρη στα ιρανικά χρήματα – αυτό έχει πλέον τελειώσει, ο Σινουάρ έχει γίνει ένας φυγάς τρομοκράτης. Οι πληροφορίες που κράτησε η Χαμάς για τον εαυτό της κατευθύνουν τους μαχητές των IDF στα πιο ευαίσθητα σημεία», πρόσθεσε.

«Από τα εκατομμύρια δολάρια, το ένα εκατομμύριο πηγαίνει σε αυτόν, από τα δεκάδες εκατομμύρια, τσεπώνει ό,τι χρειάζεται. Πάρτε για παράδειγμα αυτόν τον φάκελο που προορίζεται ειδικά για τον Γιάχια Σινουάρ και την οικογένειά του», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

17:16 Ερυθρά Ημισέληνος: Θραύσματα από οβίδες πυροβολικού χτύπησαν το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) αναφέρει ότι το προσωπικό και οι ασθενείς βρίσκονται σε κίνδυνο στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση που διαχειρίζεται το νοσοκομείο ανέφερε «πολύ κοντινούς βομβαρδισμούς πυροβολικού», με θραύσματα να χτυπούν το κτίριο του νοσοκομείου «εν μέσω συνεχιζόμενων σφοδρών πυρών».

Η ανάρτηση της Ερυθράς Ημισελήνου στο X:

17:07 Αναφορές από τον Λίβανο: Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν οχήματα στην πόλη Ναμπατιέ

Σύμφωνα με αναφορές από τον Λίβανο, το Ισραήλ χτύπησε οχήματα στην πόλη Ναμπατιέ.

Δείτε βίντεο:

16:57 Βίντεο δείχνουν ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν πάνω από τη Βηρυτό

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνουν ισραηλινά αεροσκάφη να πετούν χαμηλά πάνω από τη Βηρυτό.

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan σημειώνει ότι οι αναφορές για ισραηλινή εναέρια δραστηριότητα πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου έρχονται την ώρα που ο στρατηγός Χασάν Άουντε διορίζεται νέος αρχηγός του επιτελείου του στρατού του Λιβάνου.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ εκτόξευσε σήμερα πολλές φορές αντιαρματικούς πυραύλους από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, τραυματίζοντας τρεις στρατιώτες και χτυπώντας ένα σπίτι, σημειώνουν οι Times of Israel.

Δείτε σχετικό βίντεο με τις πτήσεις των ισραηλινών μαχητικών:

16:48 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα πλήγματα κατά των Χούθι – Αυξάνεται ο φόβος για περιφερειακή κλιμάκωση του πολέμου

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε χθες νέα πλήγματα κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που ετοιμάζονταν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, να εκτοξεύσουν πολλαπλούς πυραύλους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:39 Αναφορές για τέσσερις νεκρούς μετά από ισραηλινή επίθεση στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα

Σύμφωνα με το Quds News Network, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινή επίθεση στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:30 Χέρτζογκ και Μιλέι στο κιμπούτς Νιρ Οζ που είχε επιτεθεί η Χαμάς

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ και ο ομόλογός του από την Αργεντινή, Χαβιέρ Μιλέι επισκέφθηκαν μαζί το κιμπούτς Νιρ Οζ, στο οποίο η Χαμάς επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

16:20 Το κιμπούτς Μπε’έρι αρχίζει να απομακρύνει τα ερείπια των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές και καταστράφηκαν στις 7 Οκτωβρίου

Το κιμπούτς Μπε’έρι, μία από τις κοινότητες που επλήγησαν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, άρχισε να απομακρύνει τα μπάζα από τα κατεστραμμένα σπίτια.

Ο καθαρισμός των συντριμμιών και των ερειπίων οργανώθηκε από τη νότια πόλη Τκούμα και υπό την επίβλεψη της διοίκησης του Μπε’έρι.

Οι εργασίες έγιναν με τη συγκατάθεση των ενοίκων των σπιτιών ή των οικογενειών τους.

Επιπλέον, στο κιμπούτς δημιουργείται μια ομάδα που θα ασχοληθεί με τη μνήμη των θυμάτων και θα αποφασίσει αν θα διατηρηθούν κάποια από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές ή κάηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς.

16:11 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται σε Σε’άρ Γιασούβ και Σνιρ στο βόρειο Ισραήλ.

16:01 Ο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας στον Λευκό Οίκο στις 12 Φεβρουαρίου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στην Ουάσινγκτον στις 12 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη κατάσταση στη Γάζα και τις προσπάθειες για να μπει ένα οριστικό τέλος στην κρίση.

15:51 Πόσες είναι οι ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του πολέμου

Το Al Jazeera έχει συγκεντρώσει σε γράφημα πόσες είναι οι απώλειες εξαιτίας του πολέμου, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία.

Πηγή: Al Jazeera

15:41 IDF: Χτυπήσαμε μια θέση εκτόξευσης στον Λίβανο που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι το πυροβολικό τους επιτέθηκε στις θέσεις εκτόξευσης από τις οποίες εκτοξεύτηκαν ρουκέτες κατά της Κιριάτ Σμόνα, της Μετούλα και της Χερμόν.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε επίσης ότι πολεμικά αεροσκάφη του επιτέθηκαν σε στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:32 Αναλυτής Μέσης Ανατολής για το Al Jazeera: Η Χαμάς επιδιώκει εκεχειρία σε διάφορες φάσεις

Σύμφωνα με τον Χάσεμ Αχελμπάρα του Al Jazeera που είναι ανταποκριτής του Μέσου για τη Μέση Ανατολή: «Η Χαμάς θέλει αυτή η εκεχειρία να περάσει από διάφορες φάσεις για τον απλούστατο λόγο ότι θέλει να παρατείνει το χρονικό πλαίσιο για την παύση των μαχών και πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την τελευταία φορά, που ήταν μόλις μια εβδομάδα.

Όσον αφορά τις φάσεις, η Χαμάς δήλωσε ότι η πρώτη φάση αφορά την οικοδόμηση γεφυρών με τους Ισραηλινούς και ότι μόνο στη δεύτερη φάση, η οποία έρχεται στο τέλος των 45 ημερών, θα χρειαστούμε μια τελική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Θα το δεχτεί αυτό το Ισραήλ; Οι Ισραηλινοί επίσημα λένε ότι έχουν δεσμευτεί να καταστρέψουν τη Χαμάς και αυτός είναι ο απώτερος στόχος τους, να έχουν τους αιχμαλώτους, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα.

Πώς μπορεί κανείς να συμβιβαστεί με αυτά; Πιστεύω ότι αυτός είναι ο στόχος των διαπραγματεύσεων τώρα».

15:22 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ.

15:13 Με ποιους έχει συναντηθεί ο Μπλίνκεν μέχρι τώρα;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή όπου συζητά για το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συμφωνία εκεχειρίας.

Μέχρι στιγμής, τον Μπλίνκεν έχουν συναντήσει οι:

  • Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι
  • Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
  • Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι
  • Ο πρωθυπουργός του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι
  • Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου
  • Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Μπένι Γκαντζ
  • Το μέλος του του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, Γκάντι Έισενκοτ
  • Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ
  • Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς

15:03 Οι Ταξιαρχίες Κασάμ στόχευσαν ισραηλινό άρμα δυτικά της πόλης της Γάζας

Μαχητές της Χαμάς στόχευσαν ένα ισραηλινό άρμα Merkava με πύραυλο Yassin-105 στη βιομηχανική περιοχή της πόλης της δυτικής Γάζας.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε επίσης ότι στην ίδια περιοχή σημειώθηκαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες, με απροσδιόριστο αριθμό νεκρών και τραυματιών.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι 219 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και άλλοι 1.260 έχουν τραυματιστεί από τότε που άρχισε η χερσαία εισβολή στη Γάζα στα τέλη Οκτωβρίου.

14:53 «Σκοτώνονται και λιμοκτονούν»: Η κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο Άσραφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, λέει ότι το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς υφίσταται μια «ανθρωπιστική καταστροφή» λόγω της ισραηλινής πολιορκίας και των στοχευμένων επιθέσεων.

«Υπάρχουν 300 άτομα ιατρικό προσωπικό, 450 τραυματίες και 10.000 εκτοπισμένοι άνθρωποι στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ που σκοτώνονται και λιμοκτονούν», είπε.

Το νοσοκομείο αντιμετωπίζει επίσης σοβαρή έλλειψη φαρμάκων αναισθησίας και εντατικής θεραπείας καθώς και χειρουργικών προμηθειών, πρόσθεσε.

Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία στη Γάζα από τις ισραηλινές δυνάμεις. Πηγή: Al Jazeera

14:44 Ενώσεις Παλαιστίνιων κρατουμένων: 6.920 συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που συνελήφθησαν από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τους τελευταίους τέσσερις μήνες υπερβαίνει τους 6.920 κρατούμενους, αναφέρει η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

«Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται όσοι συνελήφθησαν από τα σπίτια τους, από στρατιωτικά σημεία ελέγχου και όσοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν υπό πίεση», αναφέρει η οργάνωση.

Οι συλλήψεις αποτελούν μέρος της «συνολικής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού και της συνεχιζόμενης γενοκτονίας στη Γάζα», προσθέτει.

Πηγή φωτογραφίας: Mussa Qawasma / Reuters

14:35 Ασθενής απομακρύνεται από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα λόγω των ισραηλινών χτυπημάτων

Ασθενής απομακρύνεται από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, καθώς ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιδρομές του στην περιοχή.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

14:30 IDF: 12 στρατιώτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες

Σύμφωνα με τις IDF, 12 στρατιώτες τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Δέκα τραυματίστηκαν σε μάχες εντός της Λωρίδας της Γάζας και άλλοι δύο σε ξεχωριστή επιχειρησιακή δραστηριότητα, εκ των οποίων ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού, 25 στρατιώτες που τραυματίστηκαν σοβαρά στον πόλεμο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε ισραηλινά νοσοκομεία, μαζί με 227 που τραυματίστηκαν μέτρια.

14:15 Οι ΗΠΑ έπληξαν αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι που ήταν έτοιμοι να εκτοξευτούν

Οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Τετάρτη πλήγματα αυτοάμυνας εναντίον δύο αντιπλοϊκών πυραύλων κρουζ των Χούθι που ετοιμάζονταν να εκτοξευθούν εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Αργότερα, στις 11.30 μ.μ. τοπική ώρα, η CENTCOM δήλωσε ότι «πραγματοποίησε ένα δεύτερο πλήγμα εναντίον ενός πυραύλου κρουζ χερσαίας επίθεσης των Χούθι που ήταν έτοιμος να εκτοξευθεί».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

13:58 ΜΚΟ προειδοποιεί κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα – «Ζώνη αιματοχυσίας»

Μια στρατιωτική επίθεση στην υπερπλήρη περιοχή της Ράφα της Γάζας -όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι- θα οδηγήσει σε τεράστιο αριθμό θανάτων αμάχων και ακόμη μεγαλύτερο πόνο, προειδοποιεί το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων.

«Μια επέκταση των εχθροπραξιών θα μπορούσε να μετατρέψει τη Ράφα σε μια ζώνη αιματοχυσίας και καταστροφής από την οποία οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ξεφύγουν. Δεν έχει μείνει πουθενά για να διαφύγουν οι άνθρωποι», δήλωσε η Angelita Caredda, διευθύντρια της ομάδας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι συνθήκες στη Ράφα είναι ήδη άσχημες και μια πλήρους κλίμακας ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερες απώλειες ζωών αμάχων. Οι επιθέσεις σε περιοχές όπου παρέχουν τρόφιμα, νερό και καταφύγιο σημαίνει ότι αυτή η σωτήρια για τη ζωή υποστήριξη θα παρεμποδιστεί, αν δεν σταματήσει εντελώς».

Η Ράφα, έκτασης 63 τετραγωνικών χιλιομέτρων (24 τετραγωνικών μιλίων), είναι σήμερα η πιο υπερπλήρης διοικητική περιφέρεια στη Λωρίδα της Γάζας, πενταπλάσια σε σχέση με το επίπεδο πριν από τη σύγκρουση. Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι τώρα στριμωγμένοι στην περιοχή – ή τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας.

13:56 Στοχοποίησαν σκόπιμα υγειονομικούς της Ερυθράς Ημισελήνου

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία της Ερυθράς Ημισελήνου αναφέρει ότι μία από τις ομάδες της που εκτελούσε αποστολή για την απομάκρυνση πολλών τραυματιών την Τετάρτη έγινε σκόπιμα στόχος.

Ως αποτέλεσμα σκοτώθηκε ο υγειονομικός Μοχάμεντ αλ-Ομάρι και τραυματίστηκαν δύο συνάδελφοί του.

«Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των συναδέλφων που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση του ανθρωπιστικού τους έργου από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα σε 12», ανέφερε η οργάνωση.

13:53 Δημοσκόπηση: Το 51% των Ισραηλινών επιθυμεί η απελευθέρωση των αιχμαλώτων να είναι ο κύριος στόχος του Ισραήλ

Μια δημοσκόπηση μεταξύ Ισραηλινών που δημοσιεύθηκε από μια μη κομματική δεξαμενή σκέψης, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας του Ισραήλ, έδειξε ότι το 51% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ανάκτηση των αιχμαλώτων από τη Γάζα θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος του πολέμου του Ισραήλ.

Συγκριτικά, το 36% δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανατροπή της Χαμάς.

13:50 Ο Μπένι Γκαντζ ευχαριστεί τον Μπλίνκεν για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το μέλος του ισραηλινού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου επαίνεσε επίσης τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις προσπάθειες να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων από τη Γάζα.

Ο Γκαντζ δήλωσε ότι οι δύο τους συζήτησαν την προώθηση της «εξομάλυνσης» με τη Σαουδική Αραβία, τη λύση των εντάσεων στα σύνορα με το Λίβανο, καθώς και την απειλή που συνιστά το Ιράν.

Πρόσθεσε ότι είπε στον Μπλίνκεν ότι η μεταφορά βοήθειας στη Γάζα μέσω της Χαμάς θα βλάψει τον λαό της Γάζας και θα παρατείνει τις μάχες.

Τον Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να «λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα» για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα.

13:36 Καναδοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη δει πληροφορίες που να συνδέουν την UNRWA με τη Χαμάς

Πηγές της καναδικής κυβέρνησης δήλωσαν στο CBC News ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να μην έχει κοινοποιήσει στον Καναδά στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό του ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν με κάποια ιδιότητα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ από τη Χαμάς και τη συνδεδεμένη με αυτήν ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ.

Καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CBC News ότι η απόφαση του Καναδά να μην χρηματοδοτήσει τον οργανισμό του ΟΗΕ ήταν μια αντίδραση στην απόφαση της UNRWA να απολύσει τους υπαλλήλους, η οποία δημιούργησε την εντύπωση ότι ο οργανισμός θεώρησε αξιόπιστο τον ισχυρισμό του Ισραήλ.

13:30 Σχέδιο εξορίας αλά Αραφάτ προτείνει το Ισραήλ για τον ηγέτη της Χαμάς

Το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να αφήσει τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, να «σαλπάρει» στην εξορία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το τέλος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσαν στο NBC News έξι ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανώτεροι σύμβουλοι.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

13:28 Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 27.840

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ στην αποκλεισμένη περιοχή αυξήθηκε σε 27.840 που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 67.317 έχουν τραυματιστεί.

Τις τελευταίες 24 ώρες, το υπουργείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 130 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 170.

Χιλιάδες άλλοι αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί κάτω από τα χαλάσματα ή σε δρόμους στους οποίους το Ισραήλ έχει εμποδίσει την πρόσβαση ασθενοφόρων και πληρωμάτων της πολιτικής προστασίας.

13:15 Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα φοβούνται μόνιμο εκτοπισμό

Οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα ανησυχούν για τη διαφαινόμενη πρόθεση του Ισραήλ να επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη νότια Γάζα, όπου περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν ασφάλεια από τις επιθέσεις.

Ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα, δήλωσε ότι οι επιδρομές στην πόλη κάνουν τους Παλαιστίνιους να φοβούνται μόνιμο εκτοπισμό παρόμοιο με το 1948, ενώ ωθούνται στην Αίγυπτο.

Παρά τους φόβους αυτούς, η παραμονή στη Ράφα είναι εξίσου επικίνδυνη, δεδομένου ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έχει «παράσχει κανένα σχέδιο ασφαλείας ή ασφαλείς διαδρόμους για να φύγουν οι άνθρωποι», σημείωσε.

13:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυρπόλησαν 3.000 κατοικίες

Οι ισραηλινές δυνάμεις πυρπόλησαν 3.000 οικιστικές μονάδες στη Λωρίδα της Γάζας με ζημιές που ξεπερνούν τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το γραφείο ενημέρωσης της Γάζας.

«Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις καίνε σκόπιμα κατοικίες προκειμένου να προκαλέσουν ζημιές και απώλειες στους πολίτες, ιδιαίτερα σε εκείνους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και εκτοπίστηκαν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Πολλοί στρατιώτες της κατοχής δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ συμμετείχαν στην αδικαιολόγητη πυρπόληση σπιτιών στη Γάζα και έδειχναν τη χαρά τους στις επιχειρήσεις πυρπόλησης».

Το γραφείο περιέγραψε τις ενέργειες ως «συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου».

12:45 Αντιπροσωπεία της Χαμάς φθάνει στο Κάιρο για περαιτέρω συνομιλίες εκεχειρίας

Αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ-Χάγια, αναπληρωτή επικεφαλής του κινήματος στη Γάζα, έφτασε στο Κάιρο για συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι οι νέες διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν τουλάχιστον 10 ημέρες προτού αρχίσει η εκεχειρία στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της συμφωνίας.

Μια αντιπροσωπεία του Κατάρ αναμένεται επίσης να φτάσει στην Αίγυπτο για να ξεκινήσει «μακρές και σε βάθος» συζητήσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των όσων ζητούσε η Χαμάς στην απάντησή της στην αρχική πρόταση που διαμεσολάβησε μεταξύ της Ντόχα και του Καΐρου με τη συμβολή των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

12:30 Μήπως συμβάλλουν Ευρωπαίοι επιστήμονες και ΕΕ στο… εγκληματικό «αξιόμαχο» του Ισραηλινού Στρατού;

Μπορεί για τους Ισραηλινούς υπουργούς οι πρόσφατες εντολές των δικαστών στη Χάγη να είναι «κουραφέξαλα», αλλά για εκατοντάδες επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη -μεταξύ αυτών και Έλληνες- το εάν ο στρατός του Μπενιαμίν Νετανιάχου τελεί εγκλήματα πολέμου και με… ευρωπαϊκό επιστημονικό expertise και χρήματα είναι μείζον θέμα.

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Γεωργίου εδώ

12:14 Το Ισραήλ απελευθερώνει δεκάδες κρατούμενους από τη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν 71 κρατούμενους από τη Γάζα, μεταξύ των οποίων 19 γυναίκες κρατούμενες, μέσω του νότιου περάσματος Karem Abu Salem (Kerem Shalom), αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Ισραήλ δεν έχει αποκαλύψει τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχει συλλάβει ή εξαφανίσει με τη βία από τη Λωρίδα της Γάζας από τότε που άρχισε η χερσαία εισβολή του στα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές ομάδες για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές υπερβαίνει τους 8. 800 από τα τέλη Δεκεμβρίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται περισσότεροι από 3. 290 διοικητικοί κρατούμενοι που κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να έχει γίνει δίκη.

Πάνω από 3.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου

12:03 Reporters Without Borders: Αποδεκατισμός των δημοσιογράφων στην Παλαιστίνη

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδίκασαν τη δολοφονία Παλαιστίνιων δημοσιογράφων ως «φρικτή».

«Μέσα σε τέσσερις μήνες σύγκρουσης, η παλαιστινιακή δημοσιογραφία αποδεκατίστηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις με πλήρη ατιμωρησία, με έναν συγκλονιστικό αριθμό νεκρών που ξεπερνά τους 84 δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 20 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος», αναφέρουν οι RSF σε ανακοίνωσή τους.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν είναι τουλάχιστον 123.

Η οργάνωση κάλεσε τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να αυξήσουν την πίεση προς το Ισραήλ για να «σταματήσει αμέσως αυτό το μακελειό».

«Μετά την υποβολή δύο καταγγελιών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς, οι RSF προτρέπουν για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσει αμέσως την απόφαση 2222 (2015) για την προστασία των δημοσιογράφων», αναφέρει.

11:45 Το Ιράκ καταγγέλλει την επιχείρηση «ξεκάθαρης δολοφονίας» των ΗΠΑ

Οι επανειλημμένες αμερικανικές επιθέσεις κατά των πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ ωθούν την κυβέρνηση να τερματίσει την αποστολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού Yehia Rasool.

Τα σχόλια έρχονται μετά την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή της Καταέμπ Χεζμπολάχ σε κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

Οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν «επανειλημμένα και ανεύθυνα» μια «ξεκάθαρη επιχείρηση δολοφονίας», δήλωσε ο Rasool. Τέτοιες επιθέσεις δεν «ενδιαφέρονται για τις ζωές των αμάχων και το διεθνές δίκαιο».

Οι ΗΠΑ διατηρούν αρκετές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ που χρησιμοποιούνται μαζί με συμμάχους για την καταπολέμηση της ένοπλης ομάδας ISIL (ISIS).

«Αυτή η πορεία ωθεί την ιρακινή κυβέρνηση, περισσότερο από ποτέ, να τερματίσει την αποστολή του συνασπισμού. Οι επιθέσεις απειλούν να σύρουν το Ιράκ στον κύκλο των συγκρούσεων», δήλωσε ο Rasool.

11:30 Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από πυρά της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ λέει ότι στόχευσε τον ισραηλινό στρατώνα «Pranit» με πυραύλους και πέτυχε άμεσο χτύπημα.

Η λιβανέζικη ομάδα δήλωσε επίσης ότι είχε βάλει στο στόχαστρο το αρχηγείο της 769ης Ανατολικής Ταξιαρχίας της 91ης Μεραρχίας Γαλιλαίας στους στρατώνες Kiryat Shmona.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένας στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά και δύο άλλοι έφεδροι τραυματίστηκαν ελαφρά ως αποτέλεσμα των χτυπημάτων από τον Λίβανο.

Είπε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη είχαν επιτεθεί σε θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, από όπου εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι στο Kiryat Shmona.

11:22 Οι διαπραγματεύσεις φτάνουν σε μια «κρίσιμη φάση»

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια κρίσιμη φάση οποιασδήποτε πιθανής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αναφέρει ο Hashem Ahelbarra του AJ.

«Ο Οσάμα Χαμντάν, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, λέει ότι μια αντιπροσωπεία πηγαίνει τώρα στο Κάιρο για να μιλήσει με τους Αιγύπτιους. Συχνά οι συνομιλίες αυτές προηγούνται της επίσημης ανακοίνωσης μιας συμφωνίας», σημειώνει και προσθέτει:

«Νομίζω λοιπόν ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου μιλάμε πραγματικά για τις επιχειρησιακές πτυχές της συμφωνίας, και αυτό που συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι μια πραγματική, γνήσια ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας ότι πλησιάζει το Ραμαζάνι τον Μάρτιο – ένας μήνας που ασκεί μεγάλη πολιτική πίεση στους ηγέτες σε αυτό το μέρος του κόσμου. Εάν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχιστούν, τότε δεν θα έβλεπα πιθανότητα για οποιαδήποτε συμφωνία στο εγγύς μέλλον».

11:10 Ο Μπλίνκεν πιέζει για συμφωνία συζητώντας με τους «μετριοπαθείς» του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν συζητά με «μετριοπαθείς» στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο για τρόπους που θα εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων στη Γάζα.

Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε στο Τελ Αβίβ με τον Benny Gantz και τον Gabi Eisenkot, δύο πρώην αρχηγούς του στρατού.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν «στους ομήρους και στην έντονη επιθυμία που και έχουμε να τους δούμε να επιστρέφουν στις οικογένειές τους, καθώς και στις εργασίες που γίνονται για το σκοπό αυτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά την έναρξη της συνάντησης.

«Το πιο επείγον ζήτημα είναι φυσικά να βρεθούν τρόποι για να επιστρέψουν οι όμηροι», δήλωσε ο Γκαντζ στο Μπλίνκεν. «Αφού γίνει αυτό, πολλά πράγματα μπορούν να επιτευχθούν»

Η συνάντηση του Μπλίνκεν έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου των αιτημάτων της Χαμάς για εκεχειρία και ανταλλαγή αιχμαλώτων.

10:55 Οι αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράκ έχουν γίνει παράγοντας αστάθειας

Τα επαναλαμβανόμενα αμερικανικά πλήγματα εναντίον ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ ωθούν την κυβέρνηση να τερματίσει την αποστολή του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη χώρα, δήλωσε την Πέμπτη ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Γιαχία Ρασούλ.

Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένα χτύπημα την Τετάρτη σκότωσε έναν διοικητή της Kataib Hezbollah, μιας ένοπλης ομάδας στο Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν και την οποία το Πεντάγωνο κατηγορεί για επιθέσεις κατά των στρατευμάτων του.

Ο Ρασούλ ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ «έχει γίνει παράγοντας αστάθειας και απειλεί να εμπλέξει το Ιράκ στον κύκλο των συγκρούσεων».

10:47 Ο Νετανιάχου βλέπει τους αιχμαλώτους στη Γάζα ως παράπλευρες απώλειες

Ο Shahram Akbarzadeh, καθηγητής πολιτικής της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο Deakin, λέει ότι ο ηγέτης του Ισραήλ δεν επιθυμεί να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας, καθώς θα έδινε αξιοπιστία και αναγνώριση στη Χαμάς.

«Γνωρίζει ότι το πολιτικό του μέλλον είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με τους ακροδεξιούς πολιτικούς και δεν πρόκειται να τους ανταγωνιστεί κάνοντας πίσω από την καταστροφή της Χαμάς», δήλωσε ο Akbarzadeh στο Al Jazeera.

Είπε ότι ο ηγέτης του Ισραήλ θεωρεί τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα ως «παράπλευρες απώλειες».

«Ο Νετανιάχου δεν λαμβάνει αποφάσεις με βάση τα συμφέροντα των ομήρων. Παίρνει αποφάσεις με βάση τα δικά του πολιτικά συμφέροντα»

Παρά την απογοητευτική επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή χωρίς συμφωνία εκεχειρίας, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν άνευ όρων το Ισραήλ, προέβλεψε ο Akbarzadeh.

«Βάζει τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση, αλλά στο τέλος της ημέρας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ στη διεθνή σκηνή και δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει.

10:40 Ισραηλινοί έποικοι αποκλείουν το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να μην περάσει βοήθεια στη Γάζα

Εκατοντάδες ισραηλινοί έποικοι πέρασαν χθες το βράδυ στο συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να διασφαλίσουν ότι δεν θα περάσει ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα, όπου καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια αναφορές για θανάτους από ασιτία.

10:30 Δημοσιογράφος και ο γιος του σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή – Σχεδόν ένας εργαζόμενος στα ΜΜΕ σκοτώνεται κάθε μέρα στη Γάζα

Ο Nafez Abdel Jawad, ο οποίος εργαζόταν για την Palestine TV, σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση σε κτίριο κατοικιών στη συνοικία al-Salam στο Deir el-Balah στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας χθες το βράδυ.

Ο μοναχογιός του έχασε επίσης τη ζωή του κατά την αεροπορική επιδρομή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τραυματισμοί. Πλάνα που περιήλθαν στην κατοχή του Al Jazeera δείχνουν την πολιτική προστασία και τα πληρώματα ασθενοφόρων να προσπαθούν να απομακρύνουν τα θύματα της ισραηλινής επίθεσης.

Περισσότεροι από 122 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από το ξέσπασμα του πολέμου τον Οκτώβριο. Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν τις φονικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στη Γάζα.

10:19 Ισραηλινές δυνάμεις εκτελούν νεαρό Παλαιστίνιο που τρέχει να ξεφύγει στη Δ. Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν εν ψυχρώ νεαρό Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς. Στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα social media και έχει δημοσιευτεί από το Quds News Network φαίνεται ένας νεαρός άνδρας να τρέχει ενώ ακούγονται πάνω από 20 πυροβολισμοί.

Στη συνέχεια ο άνδρας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες.

Ο νεαρός Παλαιστίνιος νεκρός από ισραηλινά πυρά

10:09 Ανταπόκριση από τη Ράφα: Οι βομβαρδισμοί εντείνονται και προετοιμάζουν τη χερσαία επιχείρηση

Υπάρχει μια έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών σε όλη την πόλη της Ράφα, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα, αναφέρει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη ότι επίκειται χερσαία εισβολή.

«Στο στόχαστρο έχουν μπει κατοικίες. Μια οικογένεια εκτοπισμένων από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και μια άλλη που είχε έρθει από τη Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν σε μαζικές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες κατέστρεψαν ένα ολόκληρο κτίριο.

Δεκατέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να απομακρύνονται από τα ερείπια.

Στο ανατολικό τμήμα της πόλης, κοντά στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότερες κατοικίες καταστράφηκαν.

Στις κεντρικές περιοχές επικρατεί παρόμοια κατάσταση, με περισσότερους από 10 νεκρούς σε καθορισμένες «ασφαλείς περιοχές»», αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Ράφα όπου βρίσκονται σχεδόν 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι το παρακάτω βίντεο που φαίνεται η επίθεση σε σχολείο – καταφύγιο που πραγματοποιούνταν εκδήλωση για τα εκτοπισμένα παιδιά.

09:58 Ο φόβος αυξάνεται στη Ράφα καθώς το Ισραήλ απειλεί με χερσαία επιχείρηση

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διέταξε τα ισραηλινά στρατεύματα να «ετοιμαστούν να επιχειρήσουν» στη Ράφα, λέγοντας ότι η «ολοκληρωτική νίκη» επί της Χαμάς απέχει μόλις λίγους μήνες.

Με περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να βρίσκουν καταφύγιο στην πόλη, τα σχόλια του Νετανιάχου προκάλεσαν ανησυχία στις ανθρωπιστικές ομάδες και στους πολίτες που βρίσκονται επί τόπου.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Martin Griffiths δήλωσε ότι η αύξηση των μαχών στη Ράφα ενέχει τον κίνδυνο «να στοιχίσει τη ζωή ακόμη περισσότερων ανθρώπων» και «να παρεμποδίσει μια ανθρωπιστική επιχείρηση που ήδη περιορίζεται από την ανασφάλεια».

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα την περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα.

09:48 Στο Κάιρο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μετά την απόρριψη των όρων της Χαμάς από το Ισραήλ

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη «ηρεμίας» στη Γάζα και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πρόκειται να ξεκινήσει στο Κάιρο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η Αίγυπτος προτρέπει «και τα δύο μέρη να επιδείξουν την απαραίτητη ευελιξία» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αναφέρει Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Μια πηγή της Χαμάς με γνώση του θέματος επιβεβαίωσε στο AJ τις συνομιλίες στο Κάιρο με στόχο «την κατάπαυση του πυρός, τον τερματισμό του πολέμου και μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων».

Δεν είναι σαφές αν θα παραστεί κάποιος Ισραηλινός αξιωματούχος στη συνάντηση, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χλεύασε τα «παράξενα αιτήματα» της Χαμάς την Τετάρτη.

09:32 Οι IDF λένε ότι συνέλαβαν στη Χαν Γιουνίς «τρομοκράτες» που είχαν πάρει μέρος στην επίθεση στις 7 Οκτώβρη

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα συνέλαβαν δύο τρομοκράτες που συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καθώς και ένα ακόμη μέλος της δύναμης Nukhba της Χαμάς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, οι τρεις συνελήφθησαν μαζί με δεκάδες άλλους υπόπτους για συμμετοχή στην τρομοκρατία. Τα πλήγματα που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις σε όλη τη Χαν Γιουνίς έπληξαν στόχους της Χαμάς και φέρεται να σκότωσαν πάνω από 20 τρομοκράτες.

Οι μάχες στη βόρεια και κεντρική Γάζα συνεχίζονται.

09:27 Κατά συμβούλου του ΟΗΕ στρέφονται παλαιστινιακές οργανώσεις

Κορυφαίες παλαιστινιακές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν την ειδική σύμβουλο του ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας ότι δεν εκπλήρωσε την εντολή της, αφού εξέδωσε μόνο μία δήλωση σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα – που υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ – και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.000 Παλαιστίνιους.

Σε μια δήλωση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, η Κενυάτισσα Alice Wairimu Nderitu, παρέλειψε οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ.

Σε επιστολή που απέστειλαν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Τετάρτη, 16 παλαιστινιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του οργανισμού-ομπρέλα του Παλαιστινιακού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσαν ότι υπήρξε «κραυγαλέα απουσία οποιασδήποτε δράσης ως απάντηση στις συνεχείς μαζικές φρικαλεότητες που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα» και ότι αυτό εγείρει «σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της ειδικής συμβούλου να εκτελέσει την εντολή της με τη δέουσα αποτελεσματικότητα και αμεροληψία».

09:20 Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αυστραλία καλεί τους Πράσινους να δουν «ακατέργαστο υλικό» από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αυστραλία, Amir Maimon, προσκάλεσε το κόμμα των Πρασίνων να «δουν το ακατέργαστο υλικό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Ο Maimon δήλωσε ότι «δεδομένου του χρόνου που οι Πράσινοι έχουν αφιερώσει στην επίθεση κατά του Ισραήλ» κάλεσε όλους τους βουλευτές του κόμματος να «διαθέσουν 42 λεπτά στο πρόγραμμά τους» για να δουν το βίντεο.

Είπε ότι το υλικό δείχνει τη Χαμάς να προσπαθεί να «καθαρίσει εθνοτικά το Ισραήλ από τους Εβραίους».

Τα σχόλια του Μάιμον έρχονται μετά την δήλωση του Άνταμ Μπαντ, του ηγέτη των Αυστραλών Πρασίνων, στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα ότι οι ενέργειες του Ισραήλ «ξεπέρασαν την αυτοάμυνα – πρόκειται πλέον για σφαγή».

09:09 Υπέκυψε στα τραύματά του Παλαιστίνιος που δέχτηκε πυρά στη Δυτική Όχθη

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει ότι ο Mohammad Khalil Barghouti από την πόλη Kafr Ain, βορειοδυτικά της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πέθανε δύο εβδομάδες μετά τον πυροβολισμό του.

Οι ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είναι εδώ και καιρό τακτικό φαινόμενο, αλλά η κλίμακα, η συχνότητα και η έντασή τους έχουν αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε πρόσφατη έκθεση της, η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «εξαπέλυσαν ένα κύμα βίας κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη» τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν προβεί σε παράνομες δολοφονίες, μεταξύ άλλων με τη χρήση θανατηφόρας βίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επιδρομών για συλλήψεις, και αρνούμενες την ιατρική βοήθεια στους τραυματίες.

08:57 «Ο Νετανιάχου δεν παίρνει αποφάσεις με αποτέλεσμα η Χαμάς να ξαναστέκεται στα πόδια της» λέει αρχηγός αντιπολιτευτικού κόμματος

Ο υπουργός Gadi Eisenkot, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, φέρεται να επιτέθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον της Γάζας, προς όφελος της Χαμάς.

«Ο Νετανιάχου δεν αποφασίζει ποιος θα αντικαταστήσει τη Χαμάς και αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι περίπου το 60% της βοήθειας καταλήγει στα χέρια της Χαμάς», δήλωσε ο Eisenkot, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan.

«Όταν ένας πρωθυπουργός παίρνει το χρόνο του και δεν παίρνει αποφάσεις για τα σημαντικά ζητήματα, η Χαμάς αποκαθιστά κάποιες από τις δυνατότητές της, επιστρέφει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και αναλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια», είπε.

«Συνεχίζω να αναφέρω το θέμα της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δεν υπάρχουν αποτελέσματα», φέρεται να είπε στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, το στρατιωτικό κατεστημένο έχει προειδοποιήσει τους πολιτικούς ηγέτες ότι η Χαμάς έχει αρχίσει να αποκαθιστά τις δυνατότητές της για πολιτική διακυβέρνηση σε τμήματα της βόρειας και κεντρικής Γάζας, όπου έχουν αποσυρθεί ορισμένες ισραηλινές δυνάμεις.

Πηγές ασφαλείας έχουν πει στο παρελθόν στο Kan ότι η άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει «την επόμενη μέρα» στη Γάζα βοηθούσε να δημιουργηθεί ο χώρος για τη Χαμάς να αποκαταστήσει την πολιτική διακυβέρνηση σε τμήματα της Γάζας. Το θέμα φέρεται να τέθηκε κατά τη διάρκεια τουλάχιστον μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

08:40 Ο Μπλίνκεν «συζήτησε τα οφέλη μιας ανανέωσης της ΠΑ» κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμπάς, λένε οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν «συζήτησε τα οφέλη της αναγέννησης της Παλαιστινιακής Αρχής» κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην ΠΑ προκειμένου να επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Γάζας.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αναφέρει το αμερικανικό κείμενο.

«Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ως τον καλύτερο δρόμο για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Παλαιστίνιους όσο και για τους Ισραηλινούς», προσθέτει η ανακοίνωση.

08:22 Οι Χούθι απειλούν να κόψουν στη μέση τις επικοινωνίες Ευρώπης – Ασίας

Οι αντάρτες Χούθι που είναι η de facto κυβέρνηση στη βορειοανατολική Υεμένη, ελέγχοντας μεταξύ άλλων την πρωτεύουσα Σαναά και τη σημαντική πόλη-λιμάνι Χοντέιντα, έχουν βάλει στο στόχαστρο την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, καθώς σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους στοχοποιούν τα πλοία που έχουν σχέσεις με το Ισραήλ.

Οι Χούθι έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι θα απαντήσουν στις επιθέσεις και μάλιστα όπως προειδοποίησε σύμφωνα με το BBC, η  αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Υεμένης στο Άντεν, απειλούν τώρα να σαμποτάρουν τα κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών διαδικτύου, που διέρχονται κάτω από την Ερυθρά Θάλασσα – συνδέοντας την Ασία με την Ευρώπη.

Η προειδοποίηση ήρθε μετά την ανάρτηση σε ένα κανάλι που συνδέεται με τους Χούθι στο Telegram, ενός χάρτη που δείχνει τις διαδρομές των υποθαλάσσιων καλωδίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσαν οι Χούθι να σαμποτάρουν αυτές τις γραμμές; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το έκαναν αν μπορούσαν.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

08:05 IDF: Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων δεν μπορεί να γίνει «χωρίς στρατιωτική πίεση»

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανάρτησαν χθες απόσπασμα από την εκτίμηση της κατάστασης από τον αρχηγό του στρατού Χέρζι Χάλεβι, στο οποίο αναφέρει ότι η «διάλυση της Χαμάς» δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Είπε ότι όσο περισσότεροι μαχητές και διοικητές της Χαμάς σκοτώνονται και περισσότερες υποδομές καταστρέφονται, τόσο πιο κοντά θα βρεθεί ο στρατός στην επίτευξη του «σημαντικού στόχου» της επιστροφής των αιχμαλώτων.

«Ελπίζω σε όλους αυτούς, καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό. Δεν θα συμβεί χωρίς στρατιωτική πίεση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

07:51 Ο Μπλινκέν θα συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ και τις οικογένειες των αιχμαλώτων

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα με συνάντηση με τους υπουργούς του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ και Gadi Eisenkot.

Ο Antony Blinken δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Yair Lapid και τις οικογένειες των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει καταβάλει προσπάθειες να διατηρήσει στενούς δεσμούς με τον Γκαντζ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την προσέγγισή του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Ο Γκαντζ είναι το φαβορί για να αναλάβει τα ηνία ως ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, καθώς η δημοτικότητα του Νετανιάχου πέφτει κατακόρυφα λόγω των χειρισμών του στη σύγκρουση και της αποτυχίας του να εξασφαλίσει την επιστροφή των αιχμαλώτων.

07:34 Βίντεο από την επίθεση κοντά σε σχολείο – καταφύγιο στη Ράφα

Χθες, Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν κοντά σε σχολείο – καταφύγιο στη Ράφα όπου πραγματοποιούνταν εκδήλωση για τα εκτοπισμένα παιδιά.

07:24 Η Χίλαρι Κλίντον λέει ότι ο Νετανιάχου «πρέπει να φύγει» καθώς δεν είναι «αξιόπιστος ηγέτης»

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «πρέπει οπωσδήποτε να φύγει» για τους χειρισμούς του στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει. Δεν είναι αξιόπιστος ηγέτης. Επί των ημερών του έγινε η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε η Κλίντον στο MSNBC. «Πρέπει να φύγει, και αν αποτελεί εμπόδιο στην κατάπαυση του πυρός, αν αποτελεί εμπόδιο στη διερεύνηση του τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα, πρέπει οπωσδήποτε να φύγει».

Η Κλίντον, ωστόσο, υπερασπίστηκε επίσης τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας, λέγοντας ότι η Χαμάς ξεκίνησε τη σύγκρουση με την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Τι κάνεις με έναν επιτιθέμενο; Πρέπει να τους σταματήσεις», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Νετανιάχου, η Κλίντον είπε ότι είναι «σαφές ότι ο Μπάιντεν κάνει ό,τι μπορεί για να επηρεάσει τον Νετανιάχου».

07:18 Ανησυχία για τη Ράφα – Νέος κύκλος συνομιλιών στο Κάιρο

Η ανησυχία εντείνεται σήμερα για την τύχη του μισού και πλέον πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, τους 1,3 εκατ. ανθρώπους που κατέφυγαν στη Ράφα, στο νότιο άκρο του θυλάκου, όπου ο στρατός του Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει επιχείρηση ευρείας κλίμακας, την ώρα που ξεκινά στο Κάιρο νέος κύκλος συνομιλιών για την ενδεχόμενη κήρυξη ανακωχής.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα την περιοδεία του στην περιοχή συναντώντας τον επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, έπειτα από τις χωριστές συνομιλίες που είχε χθες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι έδωσε διαταγή στον ισραηλινό στρατό να «προετοιμαστεί» να επιτεθεί στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν στοιβαχτεί 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας των βομβαρδισμών και των μαχών των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών σε άλλους τομείς του θυλάκα.

07:06 Οι σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων ωρών

  • Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια στη Ράφα και τη Ντέιρ ελ Μπαλάχ στη νότια και κεντρική Γάζα.
  • Ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε το σπίτι ενός Παλαιστίνιου στην πόλη Χεβρώνα, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του βομβάρδισαν στόχους της Χεζμπολάχ στο χωριό αλ-Κιάμ στον νότιο Λίβανο.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προχώρησε στην πιο επικριτική δήλωση προς το Τελ Αβίβ μέχρι σήμερα, καθώς προειδοποίησε το Ισραήλ ότι δεν έχει «άδεια να απανθρωποιεί τους άλλους» εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα.
  • Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Ρωσίας ότι η Μόσχα έχει επιτύχει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» στις προσπάθειές της να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

06:50 Μπλίνκεν: Το Ισραήλ δεν έχει άδεια για να απανθρωποιεί άλλους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε το Ισραήλ ότι δεν έχει «την άδεια να απανθρωποποιεί τους άλλους», καθώς η Ουάσινγκτον άσκησε μια από τις πιο σκληρές κριτικές μέχρι σήμερα στο Τελ Αβίβ εν μέσω του πολέμου του στη Γάζα.

«Οι Ισραηλινοί υπέστησαν φρικτή απανθρωποίηση με τον πιο φρικτό τρόπο στις 7 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ. «Οι όμηροι υφίστανται εξευτελισμό κάθε μέρα από τότε. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί άδεια για να απανθρωποποιούνται και άλλοι».

Ο Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος συναντήθηκε με πολλούς ανώτερους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στο πλαίσιο περιοδείας του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, είχε ήδη πει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο αριθμός των νεκρών «αθώων πολιτών» στη Γάζα παραμένει «πολύ υψηλός».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στη Γάζα δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ.

06:38 Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί την πέμπτη περιοδεία του ενώ στη Γάζα το σφυροκόπημα συνεχίζεται.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024