Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Οι ΗΠΑ σκότωσαν ανώτατο διοικητή της Καταέμπ Χεζμπολάχ - Αύριο συζητάται επίσημα η πρόταση της Χαμάς

Live: Οι ΗΠΑ σκότωσαν ανώτατο διοικητή της Καταέμπ Χεζμπολάχ – Αύριο συζητάται επίσημα η πρόταση της Χαμάς

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Σε κρίσιμη φάση οι συνομιλίες για συμφωνία κατάπαυσης πυρός και ομήρους - Το Ισραήλ συνεχίζει τα φονικά χτυπήματα στη Γάζα και τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Η Χαμάς απάντησε επισήμως «θετικά» στο πλαίσιο της πρότασης για εκεχειρία στον πόλεμο της Γάζας, αντιπροτείνοντας ένα σχέδιο οριστικής κατάπαυσης του πυρός αποτελούμενο από τρία στάδια, καθένα διάρκειας 45 ημερών. Αύριο στη συνεδρίαση του Ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου θα συζητηθεί η πρόταση. Αρχικά το Ισραήλ αρνήθηκε, αλλά η συζήτηση θα γίνει, ώστε να υπάρξει κάποια αντιπρόταση.

Η Χαμάς απαιτεί να μεταφέρονται καθημερινά τουλάχιστον 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Μια άλλη απαίτηση είναι η ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Από την μεριά της η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ κινείται αντίστοιχα, αναφέρονται πως «Ο όρος της αντίστασης για μια κατάπαυση του πυρός με το σιωνιστικό καθεστώς είναι ότι πρέπει να είναι συνολική και βιώσιμη», ενώ ζητούν «ανθρωπιστική βοήθεια, ανοικοδόμηση της Γάζας και ανταλλαγή αιχμαλώτων και φυλακισμένων». Τέλος αναφέρονται ως αποδεκτές εγγυήτριες δυνάμεις «Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ και ενδεχομένως η Ρωσία και η Τουρκία, θα είναι οι εγγυητές οποιασδήποτε εκεχειρίας στη Γάζα»

Επίθεση ως αντίποινα για τον θάνατο 3 αμερικανών στρατιωτών στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας. Ανατινάχτηκε τζιπ με χτύπημα πυραύλου από drone σκοτώνοντας ανώτατο και ανώτερο διοικητή της Καταέμπ Χεζμπολάχ, η οποία πλέον απάντησε πως επιφυλάσσεται για δικά της αντίποινα. Η οργάνωση είχε ανακοινώσει πως σταματά τις επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων, για να μην φέρει σε δύσκολη θέση την Ιρακινή κυβέρνηση.

Ειδικές δυνάμεις στη Βαγδάτη έκλεισαν τις εισόδους της Πράσινης Ζώνης, όπου στεγάζονται διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, υπό τον φόβο επιθέσεων. Αναμένεται σχεδιασμός και κλιμάκωση των επιθέσεων κατά των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία.

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

05:40 Η Νορβηγία κόντρα στο… ρεύμα κατέβαλε 24 εκατ. ευρώ στην UNRWA

Η Νορβηγία, από τους λιγοστούς μεγάλους διεθνείς δωρητές που συνεχίζουν τη χορήγηση χρηματοδότησης στο Γραφείο Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ανακοίνωσε πως κατέβαλε 275 εκατομμύρια κορόνες (24 εκατ. ευρώ) στην υπηρεσία, για ν’ αντιμετωπίσει την «καταστροφική» κατάσταση των Παλαιστινίων.

Το UNRWA «είναι κάτι πολύ σημαντικότερο από ανθρωπιστικός οργανισμός. Αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των παλαιστίνιων προσφύγων ωσότου να εξευρεθεί πολιτική λύση στη σύγκρουση», εξήγησε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας Εσπεν Μπαρτ Αιντε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Οι περισσότεροι μεγάλοι δωρητές σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση στο UNRWA έπειτα από τις κατηγορίες του Ισραήλ.

Οι κατηγορίες αυτές «είναι σοκαριστικές και απαιτούμε πλήρη διαφάνεια. Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή σε τέτοιες ενέργειες», τόνισε ο κ. Αιντε.

Ωστόσο «δεν πρέπει να προβούμε σε συλλογική τιμωρία εκατομμυρίων ανθρώπων εξαιτίας των φερόμενων πράξεων 12 μελών του προσωπικού» της υπηρεσίας του ΟΗΕ, συμπλήρωσε.

05:10 Νέοι βομβαρδισμοί ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία βομβάρδισαν εκ νέου θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, στην επαρχία Χοντάιντα (δυτικά), ανέφερε πρακτορείο ειδήσεων προσκείμενο στο ένοπλο σιιτικό κίνημα.

Ουάσιγκτον και Λονδίνο δεν έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση ως αυτό το στάδιο. Τα πλήγματα έγιναν στην περιοχή Ρας Ισα, στην πόλη Σουλέιφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA, και εργαζόμενος σε διυλιστήριο εκεί, ο Αλάα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως άκουσε τουλάχιστον δυο εκρήξεις.

04:40 Τρεις εκδοχές για τη δολοφονία των 3 Παλαιστινίων

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη χθες Τετάρτη, ανέφεραν το ισραηλινό επιτελείο και η Φάταχ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ένας από τους τρεις άνδρες που σκοτώθηκαν υπήρχαν υποψίες πως ενεχόταν σε «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και σκοπός της επιχείρησης ήταν να συλληφθεί.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα έκανε λόγο για εκτόξευση πυραύλων εναντίον κατοικίας με δυο νεκρούς.

Ο ένοπλος βραχίονας του κόμματος Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά) ανακοίνωσε πως σκοτώθηκαν τρία μέλη του. Το ένα φέρεται να ήταν αξιωματικός.

04:1ο Πρωθυπουργός Ιράκ Αλ Σουντάνι: Οι Αμερικανοί θα αποχωρήσουν από το Ιράκ σιγά-σιγά

«Η ιρακινή κυβέρνηση έχει καταλήξει σε μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία οι ομάδες (πολιτοφυλακές) θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους με αντάλλαγμα την παύση των αμερικανικών επιθέσεων», εξήγησε ο Σουντάνι.

Εν τω μεταξύ, αναφέρθηκε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσεΐν τόνισε τη σημασία και την αναγκαιότητα της επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητηθεί το μέλλον των δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ο Χουσεΐν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, την Τρίτη, δήλωσε ότι «το Ιράκ δεν είναι αρένα για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων χωρών».

04:05 Μπλίνκεν: Η πρόταση της Χαμάς «δημιουργεί χώρο» για συμφωνία

Η Χαμάς παρουσίασε ένα λεπτομερές σχέδιο τριών φάσεων που θα εκτυλισσόταν σε τεσσερισήμισι μήνες. Το σχέδιο προβλέπει ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους που έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων μαχητών και τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Νετανιάχου φάνηκε να απορρίπτει το σχέδιο της Χαμάς, υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα μέχρι την «απόλυτη νίκη».«Βρισκόμαστε καθ’ οδόν προς την απόλυτη νίκη», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η επιχείρηση θα διαρκέσει μήνες και όχι χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Αργότερα την Τετάρτη, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι η απάντηση της Χαμάς «δημιουργεί χώρο» για μια συμφωνία. «Ενώ υπάρχουν κάποιοι σαφείς μη-σταθεροί στόχοι στην απάντηση της Χαμάς, πιστεύουμε ότι δημιουργεί χώρο για την επίτευξη συμφωνίας και θα εργαστούμε αδιάκοπα γι’ αυτό», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να κάνουμε αυτή τη δουλειά και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την απελευθέρωση των ομήρων που είχε διακοπεί».

04:00 Αμερικανική ομάδα πολιτικών ελευθεριών ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να απορρίψει τον ορισμό του αντισημιτισμού της IHRA

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η μεγαλύτερη ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, συνέταξε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας των ΗΠΑ Μιγκέλ Καρντόνα, με την οποία τον καλεί να απορρίψει τον ορισμό του αντισημιτισμού που προωθεί η Διεθνής Ένωση Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA), η οποία έχει κατηγορηθεί ευρέως ότι ορίζει την κριτική στο Ισραήλ ως αντισημιτική.

Οι υπέρμαχοι των παλαιστινιακών δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η υιοθέτηση του ορισμού της IHRA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φιμωθεί η κριτική στο Ισραήλ στο όνομα της καταπολέμησης του αντιεβραϊκού φανατισμού. «Αυτός ο ορισμός του αντισημιτισμού συγχέει τον προστατευόμενο πολιτικό λόγο με τις μη προστατευόμενες διακρίσεις και η κατοχύρωσή του σε κανονισμό θα παγώσει την άσκηση των δικαιωμάτων της Πρώτης Τροπολογίας και θα κινδυνεύσει να υπονομεύσει τις νόμιμες και σημαντικές προσπάθειες του οργανισμού για την καταπολέμηση των διακρίσεων», αναφέρεται στην επιστολή. «Σε άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει αυτόν τον ορισμό, τα πανεπιστήμια λογοκρίνουν συστηματικά την ομιλία με τρόπο που θα ήταν αντισυνταγματικός εάν διεξαγόταν από ένα αμερικανικό δημόσιο πανεπιστήμιο», προστίθεται.

03:35 Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου: Ο ισραηλινός στρατός πυρπόλησε 3000 κατοικίες στη Γάζα

Το γραφείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι απώλειες από αυτές τις πυρκαγιές «ξεπερνούν τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» και ότι τα περισσότερα από τα σπίτια που φέρονται να κάηκαν βρίσκονται στην κεντρική και βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Την περασμένη εβδομάδα, το Al Jazeera αναφέρθηκε σε μια έρευνα των μέσων ενημέρωσης που διαπίστωσε ότι οι διοικητές του ισραηλινού στρατού διέταζαν τα στρατεύματά τους να καταστρέφουν ακατοίκητα σπίτια στη Γάζα.

Το δημοσίευμα ακολούθησε την παραδοχή κορυφαίων ισραηλινών αξιωματούχων ότι η χώρα επιδιώκει μια «νεκρή ζώνη» περιμετρικά της Γάζας, η οποία, όπως λένε, αποσκοπεί στην αποτροπή μελλοντικών επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Η δήλωση του Γραφείου Τύπου επαναλαμβάνει αυτούς τους ισχυρισμούς. «Οι επιχειρήσεις πυρπόλησης πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με σαφείς και άμεσες οδηγίες και εντολές από τους διοικητές του ισραηλινού στρατού κατοχής», αναφέρεται.

03:25 Εβραϊκές ομάδες των ΗΠΑ προσπαθούν να μπλοκάρουν την αυτοκινητοπομπή του Μπάιντεν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική στη Γάζα

Οι αμερικανικές ομάδες Jews for Racial and Economic Justice και Jewish Voice for Peace προσπάθησαν να μπλοκάρουν την αυτοκινητοπομπή του Αμερικανού προέδρου, καθώς αυτός μεταβαίνει σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων στη Νέα Υόρκη, η τελευταία πράξη πολιτικής ανυπακοής από αριστερές εβραϊκές ομάδες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα που υποστηρίζεται από το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν δρόμο, φωνάζοντας «Ούτε άλλο πεντάλεπτο, ούτε άλλη δεκάρα, όχι άλλα χρήματα για τα εγκλήματα του Ισραήλ».

03:00 Η Σαουδική Αραβία δηλώνει ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Υεμένη

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Σαλμάν δήλωσε ότι το βασίλειο εξακολουθεί να είναι δεσμευμένο στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στην Υεμένη, εν μέσω ανησυχιών ότι οι περιφερειακές εντάσεις που προέρχονται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη πρόοδο μετά από χρόνια πολέμου, ο οποίος περιελάμβανε μια βάναυση πολιορκία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και μια αεροπορική εκστρατεία που οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση.

«Συναντήθηκα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ για να συζητήσω για την Υεμένη και την υποστήριξη του Βασιλείου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη», ανέφερε ο μπιν Σαλμάν σε σημερινή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Επανέλαβα τη δέσμευση του Βασιλείου να στηρίξει την Υεμένη και να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ των μερών για την επίτευξη πολιτικής λύσης υπό την εποπτεία του ΟΗΕ».

02:40 Δέκα νεκροί οι 6 πολίτες από Ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης φερόμενες θέσεις πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν στα περίχωρα της Χομς στη δυτική Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι, σύμφωνα με παρατηρητή πολέμου.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα πλήγματα εξαπολύθηκαν γύρω στις 12:30 π.μ. τοπική ώρα, με στόχο στρατιωτικές θέσεις στη Χομς και τα περίχωρά της, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν κάποιοι άμαχοι, χωρίς να δώσει αριθμό.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι στις περιοχές που στοχοθετήθηκαν περιλαμβάνονται θέσεις των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προσθέτοντας ότι από τα πλήγματα σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι και άλλα δύο άτομα αγνώστων στοιχείων. Τουλάχιστον επτά άλλοι τραυματίστηκαν. Αργότερα ανανέωσαν τον αριθμό των απωλειών σε 10.

02:15 Επίθεση σε αμερικάνικη βάση στη Συρία

Η αμερικανική στρατιωτική βάση στην πετρελαιοπηγή Al-Omar στην ανατολική Συρία έγινε στόχος ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο Συριακό έδαφος ως δύναμη κατοχής, χωρίς άδεια από τη χώρα.

01:50 Οργή στη Βαγδάτη – Αυξάνεται το αντιαμερικανικό αίσθημα στη χώρα

Εν τω μεταξύ, αντιαμερικανικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο σημείο της έκρηξης του αυτοκινήτου στην ανατολική Βαγδάτη, με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα και να ζητά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε επίσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, φωνάζοντας «Η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος Σατανάς». Το βράδυ της Τετάρτης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τις εισόδους της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης, όπου στεγάζονται διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, υπό τον φόβο επιθέσεων.

Το αντιαμερικανικό συναίσθημα είναι υψηλό στην αραβική χώρα, το οποίο έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη, αλλά καταδίκασε τις αμερικανικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας ως παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Ιράκ στα Ηνωμένα Έθνη καυτηρίασε επίσης κάθε επίθεση εναντίον της χώρας του με «ψευδείς και παράλογες προφάσεις», μια αναφορά στους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι τα αμερικανικά πλήγματα ήταν απάντηση στην εμπλοκή μιας ιρακινής ομάδας αντίστασης στην επίθεση στη βάση της Ιορδανίας.

«Οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή συνδέονται μεταξύ τους και έχουμε προειδοποιήσει για τη διεύρυνση του εύρους των συγκρούσεων στην περιοχή», δήλωσε ο Ιρακινός απεσταλμένος στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο ιρακινός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ να γίνει η χώρα του πεδίο πολιτικών διευθετήσεων.

01:25 Ιρανός ταξίαρχος, το Νο2 στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης μιλά για τις ισορροπίες στη Δυτική Ασία

Ο ταξίαρχος Αμπας Νιλφορουσάν, αναπληρωτής διοικητής επιχειρήσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, δήλωσε σε τελετή την Τρίτη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι η πιο εξέχουσα δύναμη πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Δυτική Ασία, σημειώνοντας ότι η γεωπολιτική διαμόρφωση της περιοχής έχει αλλάξει με βάση τη δύναμη του Ιράν.

Ανέφερε ακόμα ότι «οι ΗΠΑ είναι ανίκανες να προστατεύσουν το σιωνιστικό καθεστώς όπως παλαιότερα». Έτσι,« το ισραηλινό καθεστώς έχει καταφύγει στη στρατηγική του πολέμου μεταξύ των πολέμων» ή του «πολέμου στη γκρίζα ζώνη», σημείωσε ο διοικητής στο MEHR.

Ο κύριος στόχος μιας τέτοιας στρατηγικής, είπε, «συνίσταται στην προσπάθεια αποδυνάμωσης των συστατικών στοιχείων της ισχύος του Ιράν, όπως η πυρηνική, πυραυλική, μη επανδρωμένη και περιφερειακή ισχύς της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Ο Νιλφορουσάν προσδιόρισε ως βασικές αρχές της στρατηγικής την εμπλοκή σε «πόλεμο πληροφοριών και τη διατήρηση του επιπέδου του πολέμου κάτω από το όριο ανοχής μας».

Ο διοικητής του IRGC δήλωσε: «Η διαδικασία ανάπτυξης και οι ρυθμίσεις ασφαλείας έχουν υποστεί ουσιαστικές αλλαγές στην περιοχή. Ο αυξανόμενος ρυθμός των εξελίξεων στην Ασία και οι παγκόσμιες ρυθμίσεις ασφάλειας και πολιτικής έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της ηγεμονικής δύναμης των ΗΠΑ». Ο Νιλφορουσάν υποστήριξε ότι «δεκάδες λαϊκές ομάδες αντίστασης έχουν, σε συνδυασμό η μία με την άλλη, μετατραπεί σε αδιαμφισβήτητη δύναμη της περιοχής της Δυτικής Ασίας. Σήμερα, το μονοπολικό σύστημα του κόσμου έχει καταρρεύσει και η γεωπολιτική της περιοχής έχει αλλάξει με βάση τη δύναμη της Ισλαμικής Δημοκρατίας.Η παρουσία μεγάλων δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν έχει διαμορφώσει μια νέα κατάσταση, στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έχουν ρόλο».

01:00 Η επίσημη ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για την εξωδικαστική εκτέλεση 3 στελεχών της Καταέμπ Χεζμπολάχ

Οι ΗΠΑ ευθύνονται και επίσημα για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ιρακινή πρωτεύουσα Βαγδάτη που σκότωσε τουλάχιστον τρία μέλη της Kataeb Hezbollah, ένα εκ των οποίων ήταν υψηλόβαθμος διοικητής, αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM).

Ο διοικητής ήταν «υπεύθυνος για τον άμεσο σχεδιασμό και τη συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή», αναφέρει η CENTCOM, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα μεταξύ των πολιτών.

»Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας. Δεν θα διστάσουμε να καταστήσουμε υπεύθυνους όλους εκείνους που απειλούν την ασφάλεια των δυνάμεών μας», προστίθεται.

00:35 Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ δηλώνει «εξαιρετικά ανήσυχος» για τους αμάχους στη Ράφα

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ανήσυχος» για τα ισραηλινά σχέδια επέκτασης των επιχειρήσεών τους στη Ράφα, όπου εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι άμαχοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και δεν έχουν πού να καταφύγουν.

«Περισσότερος από τον μισό πληθυσμό της Γάζας (σ.σ. Πηγές κάνουν λόγο για 1,4 εκάτ. ψυχές) είναι τώρα στριμωγμένος στη Ράφα, μια πόλη αρχικά 250.000 ανθρώπων ακριβώς στο κατώφλι της Αιγύπτου. Οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άθλιες – στερούνται τα βασικά αγαθά για να επιβιώσουν, καταδιωκόμενοι από την πείνα, τις ασθένειες και τον θάνατο», ανέφερε ο Griffiths σε σημερινή του δήλωση.

«Περαιτέρω μάχες στη Ράφα κινδυνεύουν να στοιχίσουν τη ζωή ακόμη περισσότερων ανθρώπων. Κινδυνεύει επίσης να παρεμποδίσει περαιτέρω μια ανθρωπιστική επιχείρηση που ήδη περιορίζεται από την ανασφάλεια, τις κατεστραμμένες υποδομές και τους περιορισμούς πρόσβασης», πρόσθεσε. «Για να το θέσω απλά: Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει».

00:10 Σε εξέλιξη επιχείρηση με μεγάλη ισραηλινή δύναμη να εισβάλλει στη Χεβρώνα

Τοπικές παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι μια ευμεγέθης ομάδα ισραηλινών στρατιωτών εισέβαλε στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει μια μεγάλη ομάδα οχημάτων του ισραηλινού στρατού να εισέρχεται στην πόλη, πριν εισβάλει σε ένα σπίτι εκεί.

Θα σας μεταφέρουμε περισσότερες ενημερώσεις καθώς θα έρχονται πληροφορίες.

23:47 Η ιστορία μεταξύ των ΗΠΑ και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης

Μαχητές και διοικητές της Kataib Hezbollah αποτελούν μέρος των PMF. Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, η οποία, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, «έφερε τα ίχνη» της Kataib Hezbollah. Η ομάδα ανακοίνωσε τότε ότι ανέστειλε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Το Ιράκ και η Συρία έχουν γίνει μάρτυρες σχεδόν καθημερινών επιθέσεων τύπου «tit-for-tat» (σ.σ. Μια σου και μια μου) μεταξύ των ένοπλων ομάδων του Ιράκ και των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Ιράκ δεν αμύνεται στα χτυπήματα των ΗΠΑ, παρότι οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης είναι αναγνωρισμένες ως κομμάτι του τακτικού στρατού. Οι ΗΠΑ έπληξαν ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε αυτό που είπαν ότι ήταν μόνο η αρχή της απάντησής τους στη δολοφονία των τριών Αμερικανών στρατιωτών.

Τον Ιανουάριο, ένα αμερικανικό πλήγμα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε έναν ανώτερο διοικητή πολιτοφυλακής στο κέντρο της Βαγδάτης, μια επίθεση που η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ήρθε ως απάντηση στις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον των δυνάμεών της.

Την Τετάρτη, οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις βρίσκονταν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού στη Βαγδάτη και περαιτέρω μονάδες αναπτύχθηκαν εντός της Πράσινης Ζώνης όπου στεγάζονται διεθνείς διπλωματικές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ, δήλωσε πηγή ασφαλείας.

23:43 Η ανακοίνωση των ΗΠΑ για το χτύπημα ενάντια στην Καταέμπ Χεζμπολάχ

«(Οι αμερικανικές) δυνάμεις διεξήγαγαν μονομερές πλήγμα στο Ιράκ ως απάντηση στις επιθέσεις εναντίον μελών των αμερικανικών υπηρεσιών, σκοτώνοντας έναν διοικητή της Kataeb Hezbollah, η οποίος ήταν υπεύθυνη για τον άμεσο σχεδιασμό και τη συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού. Δεν κατονομάστηκαν οι διοικητές στην αμερικανική ανακοίνωση. Είναι δύο και πρόκειται για τους Βισσάμ Μοχάμεντ -Αμπού Μπάκρ- αλ-Σάαντι και Αρκάν αλ-Αλάουι.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και ότι το όχημα που στοχοποιήθηκε χρησιμοποιούνταν από τις Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) του Ιράκ, μια κρατική υπηρεσία ασφαλείας που αποτελείται από δεκάδες ένοπλες ομάδες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται κοντά στο Ιράν.

23:28 Οι κρατούμενοι χωρίς κατηγορίες στις ισραηλινές φυλακές είναι 3.484, εκ των οποίων 40 παιδιά, 11 γυναίκες

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων (PPS) δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των διοικητικά κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές κατοχής έφτασε τους 3.484 στα τέλη Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 40 παιδιών και 11 γυναικών.

Σε ανακοίνωσή της, η PPS υπογράμμισε τη σημαντική αύξηση του αριθμού των διοικητικά κρατουμένων, εξηγώντας ότι ο αριθμός αυτός δεν είχε καταγραφεί ούτε τα χρόνια της πρώτης ιντιφάντα που ξέσπασε το 1987. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι κατοχικές αρχές έχουν εκδώσει περισσότερα από 3.400 διατάγματα διοικητικής κράτησης, συμπεριλαμβανομένων νέων και ανανεωμένων διαταγμάτων, από την έναρξη της συνολικής ισραηλινής επίθεσης κατά του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Προστίθεται ότι ο Νοέμβριος κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό στην έκδοση διαταγμάτων διοικητικής κράτησης, που ανήλθε σε 1.120 διαταγές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο αριθμός των διοικητικά κρατουμένων έφτασε τους 3.484 στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς τέθηκαν υπό κράτηση μετά τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κατοχή στόχευε όλες τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των γυναικών, των ακτιβιστών και των δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρατουμένων πριν από τις 7 Οκτωβρίου έφτασε περίπου τους 1.320 κρατούμενους. Διευκρινίζει ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση έφτασε τουλάχιστον τα 40, ο αριθμός των γυναικών έφτασε τα 11 και ο αριθμός των δημοσιογράφων που μεταφέρθηκαν σε διοικητική κράτηση έφτασε τους 21, συμπεριλαμβανομένης μιας δημοσιογράφου.

23:11 Πεντάγωνο: Είμαστε ενήμεροι για τις επιθέσεις στη Βαγδάτη, θα σχολιάσουμε την κατάλληλη στιγμή

«Είμαστε ενήμεροι για τις αναφορές σχετικά με την επίθεση στη Βαγδάτη και θα σχολιάσουμε την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε το Πεντάγωνο.

Πολλές πηγές ασφαλείας ανέφεραν το βράδυ της Τετάρτης ότι «βομβαρδισμός από μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε ένα πολιτικό όχημα, εκτός από αποθήκη των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) ανατολικά της Βαγδάτης».

Μια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Shafaq ότι «ένας πύραυλος στόχευσε ένα σταθμευμένο όχημα μάρκας Jeep στην περιοχή al-Mashtal, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς».

Σύμφωνα με άλλη πηγή ασφαλείας, «φωτιά ξέσπασε σε πολιτικό όχημα ανατολικά της Βαγδάτης, το οποίο επίσης πιθανόν να είχε στοχοθετηθεί από μη επανδρωμένο αεροσκάφος».

Επιπλέον, πηγή ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι «η αποθήκη των PMF στην περιοχή al-Baladiyat ανατολικά της Βαγδάτης έγινε στόχος δύο αεροπορικών βομβαρδισμών».

Αυτές οι τηλεγραφικές πληροφορίες, μαζί με τις προηγούμενες έχουν ήδη διαμορφώσει ένα σαφές πλαίσιο.

22:56 Εκρηκτικός μηχανισμός σε αυτοκίνητο εποίκου στην Πετάχ Τίκβα, κοντά στο Τελ-Αβίβ

Ισραηλινά ΜΜΕ μιλούν για εκρηκτικό μηχανισμό. Ο 30χρονος έποικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μπλίνσον σε βοαρή κατάσταση με πολυοργανικά προβλήματα και μετά από λίγο εξέπνευσε. Δεν είναι ακόμα γνωστό αν πρόκειται για μαφιόζικο χτύπημα ή χτύπημα οργάνωσης. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Οι αρχές αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

22:50 Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ: Θα δεχθούμε μονάχα μια βιώσιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το Ιρανικό πρακτορείο IRNA αναφέρεται το εξής: «Η Ισλαμική Αντίσταση θα δεχτεί μόνο μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός με το σιωνιστικό καθεστώς που θα οδηγήσει στην πλήρη παύση των εχθροπραξιών και στην αποχώρηση όλων των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα», όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Χαλέντ αλ Μπατς, μέλος του πολιτικού γραφείου της Ισλαμικής Τζιχάντ.

«Ο όρος της αντίστασης για μια κατάπαυση του πυρός με το σιωνιστικό καθεστώς είναι ότι πρέπει να είναι συνολική και βιώσιμη», πρόσθεσε. Η Χαμάς έχει απαντήσει σε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός για τη Γάζα, το οποίο εστάλη την περασμένη εβδομάδα από μεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου, κρατώντας την ίδια γραμμή.

Σύμφωνα με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα θα σταματήσει και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν πλήρως. Το σχέδιο καλύπτει και άλλα θέματα, όπως η «ανθρωπιστική βοήθεια, η ανοικοδόμηση της Γάζας και η ανταλλαγή αιχμαλώτων και φυλακισμένων».

«Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ, και ενδεχομένως η Ρωσία και η Τουρκία, θα είναι οι εγγυητές οποιασδήποτε εκεχειρίας στη Γάζα», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ισλαμικής Τζιχάντ.

22:44 Δύο τα ηγετικά στελέχη της Καταέμπ Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν στην επίθεση

Πηγές στην ίδια την οργάνωση αναγνώρισαν το δεύτερο θύμα ως τον Αρκάν αλ-Αλάουι. Διαδηλώσεις στο κέντρο της Βαγδάτης με Ιρακινούς να φωνάζουν τα συνθήματα «Ο Θεός είναι μεγάλος» και «Οι ΗΠΑ είναι ο Μεγαλύτερος Σατανάς».

Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για πύραυλο Hellfire που εκτοξεύτηκε από MQ-9 Reaper κατευθείαν στο αυτοκίνητο που επέβαιναν οι τρεις άντρες. Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απάντηση από την Καταέμπ Χεζμπολάχ και αν θα ξαναπιάσει τα όπλα μετά την επιστολή «απόσυρσης από τα χτυπήματα εναντίον αμερικανικών στόχων για την μην φέρει σε δύσκολη θέση την Ιρακινή Κυβέρνηση».

Ο Βισσάμ Μοχάμεντ -Αμπού Μπάκρ- αλ-Σάαντι, ένας από τους δύο νεκρούς ηγέτες της Καταέμπ Χεζμπολάχ του Ιράκ.

Το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε έντονα τη νέα αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, η οποία έχει ως στόχο εξέχοντες ηγέτες της ιρακινής Kataeb Hezbollah. Αυτή η νέα επίθεση αντικατοπτρίζει την επιμονή της κυβέρνησης Μπάιντεν να πυροδοτεί την περιοχή συνεχίζοντας να προστατεύει τους σιωνιστές εγκληματίες και την παραβίαση της κυριαρχίας των αραβικών χωρών που ήρθαν να στηρίξουν τη θλιμμένη Γάζα.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει το κύρος της, το οποίο διαλύθηκε από τα χτυπήματα των αντιστασιακών δυνάμεων στο έθνος, και η συνέχιση της επιθετικότητας και της αλαζονείας δεν θα φέρει ασφάλεια στις αμερικανικές δυνάμεις ή στην εγκληματική σιωνιστική οντότητα. Τονίζουμε την αναγκαιότητα της ένωσης και της ενοποίησης των προσπαθειών στο έθνος για την αντιμετώπιση της αμερικανοσιωνιστικής επιθετικότητας που χύνει το αίμα των μουσουλμάνων και των Αράβων και παραβιάζει τη γη και την κυριαρχία του».

22:30 Τρία μέλη της Kataeb Hezbollah σκοτώθηκαν σε επίθεση αμερικανικού drone στη Βαγδάτη, λέει η πολιτοφυλακή

Χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους έπληξε αυτοκίνητο στην ιρακινή πρωτεύουσα το βράδυ της Τετάρτης, σκοτώνοντας τρία μέλη της ισχυρής πολιτοφυλακής Kataeb Hezbollah, μεταξύ των οποίων και έναν υψηλόβαθμο διοικητή, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της πολιτοφυλακής.

Το χτύπημα σημειώθηκε σε κεντρικό δρόμο στη συνοικία Μαστάλ στην ανατολική Βαγδάτη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε καθώς οι ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών έψαχναν τα συντρίμμια.

Δύο αξιωματούχοι των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών στο Ιράκ λένε ότι ένας από τους νεκρούς ήταν ο Βισσάμ Μοχάμεντ -Αμπού Μπάκρ- αλ-Σάαντι, ο διοικητής που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της Kataeb Hezbollah στη Συρία. Οι αξιωματούχοι μιλούν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.

Η επίθεση έγινε λίγες ημέρες αφότου ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση σε δεκάδες τοποθεσίες στο Ιράκ και τη Συρία που χρησιμοποιούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και την Ιρανική Φρουρά της Επανάστασης σε αντίποινα για μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία στα τέλη Ιανουαρίου.

22:15 Ένας τραυματιοφορέας σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σήμερα το βράδυ από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στην πόλη της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) ανέφερε ότι ένας τραυματιοφορέας σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, αφού οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ απευθείας εναντίον τους σε μια περιοχή μεταξύ του αραβικού νοσοκομείου al-Ahli και του ιατρικού συγκροτήματος al-Shifa στην πόλη της Γάζας, ενώ πήγαιναν να απομακρύνουν τους τραυματίες.

Οι πυροβολισμοί έλαβαν χώρα καθώς το πλήρωμα του ασθενοφόρου κατευθυνόταν από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς την πόλη της Γάζας σε ανθρωπιστική αποστολή για την απομάκρυνση των τραυματιών. Οι τρεις μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Συγκρότημα al-Shifa αφού περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις κατοχής για περισσότερο από μία ώρα.

Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο τραυματιοφορέας Mohammed al-Omari σκοτώθηκε, ο συνάδελφός του Saleh Muammar τραυματίστηκε από αληθινές σφαίρες στο στήθος και ένας άλλος τραυματιοφορέας χτυπήθηκε από θραύσματα σφαίρας στο μάτι αφού οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον τους.

Περισσότεροι από 340 γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, η οποία συνεχίζεται από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Τουλάχιστον 900 άλλοι τραυματίστηκαν με διάφορα τραύματα και περίπου 100 ιατροί παραμένουν υπό ισραηλινή κράτηση.

21:58 Αξιωματούχος Χαμάς για Νετανιάχου: Κυνηγάει την περιφερειακή σύγκρουση

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι σημερινές δηλώσεις του Νετανιάχου καταδεικνύουν την επιθυμία του να επιδιώξει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

«Τα σχόλια του Νετανιάχου είναι μια μορφή πολιτικού τσαμπουκά, που δείχνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη σύγκρουση στην περιοχή», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι. «Το κίνημα (σ.σ. της Χαμάς) είναι έτοιμο να διαχειριστεί όλες τις επιλογές».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία απέρριψε την πρόταση της Χαμάς για συμφωνία και τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα συνεχιστεί.

21:48 Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί τον Καναδά να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε την καναδική κυβέρνηση να αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, προκειμένου να αποφύγει τη συνενοχή σε πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Σε σημερινή επιστολή της, η οργάνωση ανέφερε ότι οι χώρες που «μεταφέρουν όπλα σε άλλη χώρα τα οποία είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας ή γενοκτονίας, κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα».

Η επιστολή επικαλείται επίσης την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής που υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διαπράττει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων  το δικαστήριο τη χαρακτήρισε «εύλογη», ως περαιτέρω λόγο για να σταματήσει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ ο Καναδάς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:38 IDF: Καταζητούμενος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη – Συνολικά τρεις σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας επιπλέον Παλαιστίνιος ένοπλος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ αλ-Σαμς στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τις IDF, το θύμα είναι ο Μουαζάμ Αλί, ένας «ενήλικας ακτιβιστής» στον καταυλισμό, ο οποίος ήταν ύποπτος για πυροβολισμούς εναντίον ισραηλινών δυνάμεων και συμμετοχή «σε τρομοκρατική δραστηριότητα».

Νωρίτερα, άλλοι δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από το σπίτι του Αλί, το οποίο οι δυνάμεις περικύκλωσαν στο πλαίσιο επιχείρησης σύλληψης.

Το πρωτόκολλο για τη σύλληψη καταζητούμενων είναι να περικυκλώνουν το σπίτι, να καλούν τον ύποπτο να βγει από το κτίριο και αν δεν το κάνει, να ρίχνουν αντιαρματικό πύραυλο στο κτίριο, γράφει η Haaretz.

21:29 Ρεπόρτερ του Al Jazeera: Τουλάχιστον τρεις σκοτώθηκαν σε χτύπημα με drone στη Βαγδάτη

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Αλί Χάσεμ δήλωσε ότι μια σειρά από εκρήξεις σημειώθηκαν σε όλη τη Βαγδάτη.

«Ένα χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους είχε στόχο ένα αυτοκίνητο στα ανατολικά της πρωτεύουσας και σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί», ανέφερε ο Χάσεμ από τη Βαγδάτη.

«Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα αυτών των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, αν ήταν άμαχοι, αν ανήκαν σε ένοπλες οργανώσεις που οι ΗΠΑ κατηγορούν για επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις», πρόσθεσε.

21:19 Η PRCS λέει ότι ισραηλινά οχήματα πυροβολούν το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν ευθέως το νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Γάζα, το οποίο, σύμφωνα με την οργάνωση, οι ισραηλινές δυνάμεις κρατούν υπό πολιορκία για περισσότερες από δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων πυροβολούν συχνά προς τις υγειονομικές εγκαταστάσεις.

«Επείγον: Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν τοποθετηθεί μπροστά από το νοσοκομείο της Ερυθράς Ημισελήνου στην Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς και πυροβολούν ευθέως το κτίριο», ανέφερε η Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:09 Και συγγενείς ομήρων της Χαμάς καλούν την κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωσή τους

Συγγενείς ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυναν σήμερα έκκληση στην κυβέρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί τη συμφωνία που θα επιτρέψει την απελευθέρωσή τους, προειδοποιώντας πως τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν.

Επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας που θα προβλέπει την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Δεν πιστεύω ότι το Ισραήλ έχει άλλη επιλογή», είπε η Σάρον Λίφσιτς σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Οι γονείς της απήχθησαν κατά την άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η μητέρα της, Γιοχεβέντ, απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο, αλλά ο 83χρονος πατέρας της, Οντέντ, παραμένει όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γιοχεβέντ υπογράμμισε πως το Ισραήλ «έχει καθήκον να φέρει πίσω τους πολίτες του» και «οφείλει να κάνει ό,τι χρειαστεί για να το πετύχει αυτό». «Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τώρα», τόνισε.

Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ότι «αρκετοί όμηροι δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν» για πολύ καιρό ακόμη.

Στη διάρκεια της ολιγοήμερης εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου, η Χαμάς απελευθέρωσε 105 ομήρους. Το Ισραήλ εκτιμά ότι στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν άλλοι 132, αλλά 29 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η αδερφή του Στιβ Μπρίσλεϊ, η Λιάν Σαράμπι σκοτώθηκε μαζί με τις δύο κόρες της κατά την επίθεση στο κιμπούτς Μπεερί. Όμηρος της Χαμάς παραμένει ο γαμπρός του, ο Έλι Σαράμπι, ενώ ακόμη ένα συγγενικό του πρόσωπο, ο Γιόσι Σαράμπι, βρήκε τον θάνατο στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του.

Κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο Στιβ Μπρίσλεϊ τόνισε πως «πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν» προκειμένου οι όμηροι να γυρίσουν σώοι στα σπίτια τους. Προειδοποίησε ότι «ο χρόνος τελειώνει» και ότι είναι προφανές το τίμημα της αποτυχίας.

21:00 Χαμάς: Τα σχόλια του Νετανιάχου για την πρόταση εκεχειρίας δείχνουν ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη σύγκρουση στην περιοχή

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι οι παρατηρήσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την πρόταση κατάπαυσης του πυρός δείχνουν ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη σύγκρουση στην περιοχή.

Ο Χαμντάν είπε επίσης ότι μια αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον ανώτερο αξιωματούχο της οργάνωσης, Χαλίλ Αλ-Χάγια θα μεταβεί την Πέμπτη στο Κάιρο για να συνεχίσει τις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός με την Αίγυπτο και το Κατάρ.

Η Χαμάς νωρίτερα παρουσίασε τις παρατηρήσεις της σχετικά με την πρόταση για νέα συμφωνία για την εξασφάλιση μόνιμης και συνολικής κατάπαυσης του πυρός, την είσοδο βοήθειας για την προμήθεια τροφίμων και την άρση της πολιορκίας της Γάζας.

20:50 Μήνυμα απελευθερωμένων ομήρων: Αν ο Νετανιάχου δεν αλλάξει πορεία, δεν θα μείνει κανένας όμηρος για να επιστρέψει

Έξι γυναίκες που απελευθερώθηκαν από όμηροι στη Γάζα κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να πιέσουν για μια δεύτερη συμφωνία με τη Χαμάς για την επιστροφή των 136 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση, εκ των οποίων δεν είναι όλοι ζωντανοί.

Η Αντίνα Μοσέ, η οποία πιάστηκε όμηρος στο κιμπούτς Νορ Οζ στις 7 Οκτωβρίου, απευθύνθηκε στην ισραηλινή κυβέρνηση, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Ήμουν εκεί, ένιωσα εκεί, πόνεσα εκεί, αλλά απελευθερώθηκα», είπε. «Οι φίλοι μου, οι νέοι που εκπαίδευσα, είναι ακόμα εκεί. Νομίζω ότι κάποιοι από αυτούς δεν επέζησαν. Ξέρω ότι δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα φάρμακά τους και ξέρω ότι δεν βρίσκονται πια στη θέση που ήμουν εγώ μαζί τους», είπε.

«Και πάλι, σας το ζητώ, κ. Νετανιάχου, όλα είναι στα χέρια σας, εσείς είστε αυτός που μπορεί να το κάνει και φοβάμαι πάρα πολύ, ότι αν συνεχίσετε σε αυτόν τον δρόμο δεν θα υπάρξουν άλλοι όμηροι για να απελευθερωθούν», σημείωσε.

Η Αντίνα Μοσέ, απελευθερωμένη όμηρος, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:40 Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας Τσακ Σούμερ θα προωθήσει πακέτο εξωτερικής βοήθειας ύψους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ αναμένεται να προωθήσει αργότερα την Τετάρτη ένα πακέτο έκτακτης εξωτερικής βοήθειας που θα παρέχει στο Ισραήλ 14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Σούμερ αναμένεται να εξαναγκάσει σε ψηφοφορίες για το συμπληρωματικό πρόγραμμα εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, για το οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αντιταχθούν παρά τους μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων.

20:34 Αρχηγός του επιτελείου των IDF: Προσπαθούμε να επιστρέψουμε τους ομήρους, αυτό δεν θα συμβεί χωρίς στρατιωτική πίεση

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χέρζι Χαλέβι δήλωσε ότι ο στρατός «καταβάλλει έντονες προσπάθειες για την επιστροφή των ομήρων» και ότι αυτό «δεν θα συμβεί χωρίς στρατιωτική πίεση».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Γάζα, ο Χαλέβι δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι τα τελευταία 40-50 χρόνια ένας στρατός έχει διεξάγει πόλεμο πόλεων σε τόσο συμπυκνωμένο, υπόγειο χώρο, εναντίον ενός τόσο καλά προετοιμασμένου εχθρού. Προχωράμε, δεν στεκόμαστε στη θέση μας».

Ο Χαλέβι δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι διαφορετικός από όλες τις προηγούμενες επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα.

«Είμαστε σε διαφορετικές πληροφορίες, διαφορετικούς σκοπούς, διαφορετικούς στόχους, για να σκοτώσουμε έναν άλλο εχθρό. Όταν μιλούσαμε για την εξάρθρωση της Χαμάς δεν πιστεύαμε ότι θα χρειαζόταν μια εβδομάδα ή ένας μήνας. Ξεφλουδίζουμε τα στρώματα», είπε χαρακτηριστικά.

20:25 Ανατριχιαστική καταγγελία: Οι IDF χτύπησαν βυτιοφόρο με νερό – Νεκροί 13 πολίτες, ανάμεσά τους 7 παιδιά

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι IDF χτύπησαν βυτιοφόρο με νερό στη Γάζα. Νεκροί είναι 13 πολίτες, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σύμφωνα με το Quds News Network.

Δείτε φωτογραφίες:

20:15 Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε ευθέως αν απέρριψε τη συμφωνία με τη Χαμάς – «Από ό,τι έχω δει, ακόμη και εσείς θα είχατε πει όχι»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε αφήσει έντονα να εννοηθεί στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ότι δεν θα αποδεχθεί την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς – αν και δεν είπε ευθέως ότι την απέρριψε.

Δημοσιογράφος ρώτησε: «Ποια είναι η απάντηση του Ισραήλ στη Χαμάς – τους είπαμε όχι;».

Ο Νετανιάχου απάντησε: «Από ό,τι έχω δει, ακόμη και εσείς θα είχατε πει όχι».

Έτσι ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου.

20:11 Νετανιάχου: Οι κυρώσεις κατά των Ισραηλινών εποίκων είναι προβληματικές

Οι κυρώσεις κατά των Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη είναι «πολύ σοβαρές» και «προβληματικές», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ, πολύ σοβαρή κατάσταση», σημείωσε ο Νετανιάχου.

«Είναι ανάξια, επηρεάζει επιζήμια ένα ολόκληρο κοινό που είναι σίγουρα άνθρωποι που τηρούν το γράμμα του νόμου», πρόσθεσε.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι είναι «αληθινοί ήρωες» αυτοί που «πολεμούν και συμμετέχουν στις IDF».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι είπε νωρίτερα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι οι κυρώσεις είναι «προβληματικές».

20:10 Ο ισραηλινός στρατός παρατείνει τη διάρκεια της περιόδου στράτευσης για τους πολίτες

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, με την οποία ανακοινώνει ότι η θητεία για τους Ισραηλινούς άνδρες και γυναίκες σε θέσεις μάχης θα διαρκεί πλέον 36 μήνες.

Προηγουμένως, οι άνδρες έπρεπε να υπηρετήσουν 32 μήνες και οι γυναίκες 24.

«Υπό το πρίσμα των προκλήσεων του πολέμου και των επιπτώσεών του, και από τη σημασία της διατήρησης της μακροπρόθεσμης επιχειρησιακής ικανότητας, ο ισραηλινός στρατός, υπό την ηγεσία της Διεύθυνσης Προσωπικού, διαμόρφωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει μια απάντηση στις διαδικασίες δημιουργίας δυνάμεων του ισραηλινού στρατού», αναφέρει η ανακοίνωση των IDF.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι περίπου 287.000 έφεδροι έχουν αναπτυχθεί από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου, ένας «αριθμός πρωτοφανής» από την ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

20:00 Νετανιάχου: «Δεν υπάρχει ειρηνευτική συμφωνία χωρίς νίκη επί της Χαμάς»

Σχετικά με το αν το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδεχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «έχει ήδη ασχοληθεί με μια σειρά από πολύ σημαντικές ειρηνευτικές συμφωνίες».

Ο ίδιος είπε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει συμφωνία, αλλά το Ισραήλ «δεν θα καταφέρει να επιτύχει αυτές τις συμφωνίες και αυτές τις ειρηνευτικές συνθήκες και την εξομάλυνση χωρίς να νικήσει τη Χαμάς».

19:56 Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ισραήλ «δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα» σχετικά με τις απαιτήσεις της Χαμάς για συμφωνία εκεχειρίας

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι το Ισραήλ «δεν έχει δεσμευτεί σε τίποτα» όσον αφορά τα αιτήματα που υπέβαλε η Χαμάς στην αντιπρότασή της για εκεχειρία.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν υποστηρίζει την απόφαση να απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε αντάλλαγμα με Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, απάντησε ότι: «Στην πραγματικότητα δεν έχουμε δεσμευτεί σε τίποτα».

«Δεν έχουμε δεσμευτεί σε όλες αυτές τις ιδέες σχετικά με τον αριθμό – τον πραγματικά τεράστιο αριθμό για τον οποίο μιλούν – των τρομοκρατών που πρόκειται να απελευθερώσουμε», είπε.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι «υποτίθεται ότι υπάρχει» μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με διαμεσολαβητές, αλλά «από ό,τι είδα μετά την απάντηση της Χαμάς, δεν ξέρω τι συμβαίνει».

19:53 Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι θα αντικαταστήσει την UNRWA

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε στη συνέντευξη Τύπου και για το τι πιστεύει ότι θα συμβεί όταν τελειώσει ο πόλεμος.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε ότι είπε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι μόλις εξαλειφθεί η Χαμάς, θα φροντίσει να αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα για πάντα.

Το Ισραήλ «θα δράσει οπουδήποτε και οποτεδήποτε χρειαστεί» για να πατάξει την τρομοκρατία, σημείωσε.

Ο Νετανιάχου είπε επίσης ότι το Ισραήλ θα σταματήσει οποιονδήποτε «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και διδάσκει στα παιδιά του τέτοιο μίσος».

Η UNRWA, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, θα αντικατασταθεί στη Γάζα, υποστήριξε.

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι μίλησε νωρίτερα με τον κ. Μπλίνκεν για το θέμα αυτό.

19:48 Τα επιτεύγματα των IDF είναι «πρωτοφανή», είπε ο Νετανιάχου – Δεν δέχεται την πρόταση της Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι τα επιτεύγματα του ισραηλινού στρατού είναι «πρωτοφανή».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι τα στρατεύματα έχουν τραυματίσει και σκοτώσει περισσότερους από 20.000 «τρομοκράτες» μέσα σε τέσσερις μήνες.

«Μιλάμε για όλες αυτές τις ταξιαρχίες που καταφέραμε να εξαλείψουμε», είπε στη συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

Οι IDF «καταστρέφουν συστηματικά» σήραγγες στις οποίες, όπως λέει, κρύβονται μαχητές της Χαμάς.

«Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται σε αυτά με κρυψώνες όπλων – κρυψώνες που νόμιζαν ότι ήταν αδιαπέραστες, ότι κανείς δεν μπορούσε να μπει σε αυτές», τόνισε ο Νετανιάχου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Ισραήλ έχει καθοδηγήσει τις IDF στα «προπύργια» της Χαμάς και θα στοχεύσει το υπόγειο δίκτυό της «μέχρι τέλους».

Τονίζοντας τους στόχους του Ισραήλ στον πόλεμο, ο Νετανιάχου τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτή την πλήρη και αποφασιστική νίκη, γιατί διαφορετικά είναι θέμα χρόνου η επόμενη σφαγή».

19:40 Το Ισραήλ είναι «στον δρόμο προς την αποφασιστική νίκη», λέει ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται ότι δεν θα αποδεχθεί τη συμφωνία εκεχειρίας της Χαμάς, λέγοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται «στον δρόμο προς αυτή την αποφασιστική νίκη».

Η νίκη θα έρθει για το Ισραήλ σε «θέμα μηνών», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι οι IDF «εργάζονται συστηματικά» και «θα επιτύχουν όλους τους στόχους του πολέμου».

Το Ισραήλ «δεν θα κοιτάξει ποτέ πίσω μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας» και οι στρατιώτες του δεν θα επιστρέψουν μέχρι να νικήσει, είπε ο Νετανιάχου.

Περιγράφοντας την επίθεση του Ισραήλ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, λέει ότι η καταστροφή των υπόγειων τούνελ της Χαμάς θα συνεχιστεί «μέχρι τέλους».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την πλήρη καταστροφή της Χαμάς.

Αν αυτό δεν συμβεί, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι θα είναι «θέμα χρόνου η επόμενη σφαγή και ο άξονας του τρόμου από το Ιράν θα συνεχιστεί».

19:36 Ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Μπενιαμίν Νετανιάχου

19:35 Γκάλαντ στον Μπλίνκεν: «Η απάντηση της Χαμάς διατυπώθηκε έτσι ώστε να αρνηθούμε – αυτό θα οδηγήσει στη συνέχιση του πολέμου»

Σύμφωνα με το ynet, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Ρον Ντερμέρ, τους επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ότι «η απάντηση της Χαμάς στο προσχέδιο διατυπώθηκε έτσι ώστε το Ισραήλ να την αρνηθεί».

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι «η θέση σας θα οδηγήσει στη συνέχιση του πολέμου και τις δυνάμεις μας σε άλλα σημεία της Γάζας, σύντομα».

19:29 Ανώτερος αστυνομικός της Χαμάς σκοτώθηκε σε χτύπημα στη Ράφα, λέει η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση

Ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας της Χαμάς, Ματζντί Αμπντέλ-Αλ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον αυτοκινήτου στη Ράφα νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση.

Επιπλέον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα σε σπίτι στη νότια πόλη της Γάζας, λένε αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:19 Οι διαμαρτυρίες μπροστά από τα σπίτια των Iσραηλινών πολιτικών ηγετών θα συνεχιστούν την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου

Η «Δύναμη Καπλάν», ένα ισραηλινό κίνημα διαμαρτυρίας που ηγήθηκε των διαδηλώσεων κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι οι διαμαρτυρίες μπροστά από τα σπίτια των υπουργών και των βουλευτών θα συνεχιστούν το βράδυ της Πέμπτης σε όλο το Ισραήλ, για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι διαμαρτυρίες θα έχουν ως θέμα: «Ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε – το σπίτι μας καταρρέει» και στόχο να διαμαρτυρηθούν «για την απερίσκεπτη συμπεριφορά του Νετανιάχου και τη συμπεριφορά των εξτρεμιστών συναδέλφων του».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «αντί να μιλάμε για την ‘επόμενη μέρα’ του πολέμου, (σ.σ. η κυβέρνηση) χορεύει σε ‘συναντήσεις κορυφής για τις μεταφορές’, βλάπτοντας τις στρατιωτικές προσπάθειες και εμποδίζοντας τον ισραηλινό στρατό να θριαμβεύσει.

Αντί να στηρίξουν τις εφεδρικές μονάδες και όσους απομακρύνθηκαν στις εκκενώσεις και να αποκαταστήσουν τις συνοριακές κοινότητες της Γάζας, λεηλατούν τα τομεακά κονδύλια.

Δεν είναι πλέον μια ‘κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης’ που διοικεί τη χώρα. Είναι μια κυβέρνηση Μπεν-Γκβιρ, που καταστρέφει τη σχέση μας με τις ΗΠΑ και εγκαταλείπει τους ομήρους, ενώ κάνει εκστρατεία λάσπης κατά των οικογενειών των ομήρων».

19:10 Η UNRWA λέει ότι οι εγκαταστάσεις της στη Γάζα έχουν δεχθεί 290 επιθέσεις

Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ αναφέρει ότι 290 επιθέσεις έχουν γίνει στις εγκαταστάσεις της στη Γάζα από την αρχή του πολέμου και 389 εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 1.374 τραυματιστεί ενώ είχαν βρει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της UNRWA.

Η υπηρεσία αναφέρει επίσης ότι ο αριθμός των μελών του προσωπικού της που έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα έχει αυξηθεί σε 154.

«Οι σφοδρές μάχες στη/γύρω από τη Χαν Γιουνίς (νοτιοδυτικά της Γάζας) τις τελευταίες 15 ημέρες προκαλούν απώλειες ανθρώπινων ζωών και ζημιές σε μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου καταφυγίου της UNRWA στη νότια περιοχή, του Κέντρου Εκπαίδευσης Χαν Γιουνίς (KYTC)», αναφέρει η υπηρεσία σε έκθεσή της.

«Αυτό αναγκάζει χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν νοτιότερα προς τη Ράφα, η οποία είναι σοβαρά υπερπλημμυρισμένη, με αναφορές για χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων στη Ράφα στις 4-5 Φεβρουαρίου».

19:00 Αναλυτής Al Jazeera: «Τεράστιο χάσμα» παραμένει μεταξύ της ισραηλινής θέσης και της θέσης της Χαμάς

Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα δήλωσε ότι, παρά την αισιοδοξία των ΗΠΑ για μια πιθανή συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, παραμένει ένα «τεράστιο χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών που θα είναι δύσκολο να γεφυρωθεί.

«Δεν είμαι σίγουρος πόσος χρόνος θα χρειαστεί, δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει τέλος στον πόλεμο. Αλλά είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν ένα συγκεκριμένο είδος αισιοδοξίας που είναι μεταδοτικό», δήλωσε ο Μπισάρα.

«Αυτό είναι μέρος της διπλωματικής τους επιρροής πάνω στο Ισραήλ: αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν αυτή την ατμόσφαιρα ότι είμαστε σίγουρα εκεί και όλοι είναι στο πλευρό τους και η κυβέρνηση Νετανιάχου βγαίνει και λέει όχι, απολύτως όχι, τότε η κυβέρνηση Νετανιάχου είναι αυτή που μοιάζει με τον κακομοίρη του πάρτι».

«Η ανάλυσή μου είναι ότι για την κυβέρνηση Μπάιντεν τέσσερις μήνες είναι αρκετοί», πρόσθεσε ο Μπισάρα.

18:49 Νεκρός πολίτης στον Λίβανο μετά από ισραηλινό χτύπημα

Ο Αλί Σοεΐμπ, ανταποκριτής του Al-Manar, που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ανάρτησε βίντεο από αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην πόλη Χαΐμ στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με την κρατική Εθνική Υπηρεσία Ειδήσεων του Λιβάνου, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας πολίτης και τραυματίστηκαν άλλοι δύο.

Η μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera επαλήθευσε αυτό το βίντεο.

Δείτε το:

18:40 Παλαιστίνιος Παρατηρητής στον ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει να αθετεί την αποστολή του

Ο Ριγιάντ Μανσούρ έγραψε επιστολή προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Καρολίν Ροντρίγκες-Μπίρκετ, στην οποία αναφέρει ότι καθώς το ΣΑ «ταλαντεύεται και επαινεί τα λόγια», περισσότεροι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από τις ισραηλινές δυνάμεις στον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος εισέρχεται πλέον στον πέμπτο μήνα του.

Ο απολογισμός των νεκρών «θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει αναγκάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει κατάπαυση του πυρός», έγραψε ο Μανσούρ.

«Αλλά το Συμβούλιο συνεχίζει να προδίδει την εντολή του καταστατικού του χάρτη και τις προσδοκίες σχεδόν ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας που απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός εδώ και μήνες», σημείωσε.

«Μόνο μια κατάπαυση του πυρός μπορεί να διασφαλίσει την εφαρμογή της εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου για προσωρινά μέτρα και των αποφάσεων 2712 (2023) και 2720 (2023) για την προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού… Παρακαλούμε για άλλη μια φορά το Συμβούλιο, τη Γενική Συνέλευση και όλα τα κράτη και τους οργανισμούς να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνιζε ο Ριγιάντ Μανσούρ.

18:30 Το HRW καλεί τους δωρητές της ΕΕ να αποκαταστήσουν ή να συνεχίσουν τη στήριξη της UNRWA

Μια νέα επιστολή του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει ότι είναι «ασυνείδητο» να εξετάζεται το ενδεχόμενο να κλείσει ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι «πιο ικανός» να παρέχει σωτήρια τρόφιμα, νερό και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας, σε μια περίοδο που οι άνθρωποι βρίσκονται «στα πρόθυρα της πείνας».

Η επιστολή απευθύνεται, μεταξύ άλλων, στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στον Ζοζέπ Μπορέλ, τον επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

«Ανησυχούμε επίσης για τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα είχε η παύση λειτουργίας της UNRWA, ιδίως στο δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν, το οποίο κατοχυρώνεται στην απόφαση 194 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα», γράφει το Human Rights Watch.

18:21 Συνάντηση Μπλίνκεν – Αμπάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και συγκεκριμένα στη Ραμάλα.

Άντονι Μπλίνκεν και Μαχμούντ Αμπάς.

18:19 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η Γάζα είναι ισοπεδωμένη, δεν υπάρχουν φάρμακα και υποδομές

Εικόνες τραγικές, με θύματα παιδιά και άμαχο πληθυσμό, στη Λωρίδα της Γάζας περιγράφει ο Νικόλας Παπαχρυσοστόμου, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στη Γάζα, ο οποίος επέστρεψε από την εμπόλεμη ζώνη στην Ελλάδα, τις προηγούμενες ημέρες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:09 Καταριανή εφημερίδα: Αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον Χανίγια θα φτάσει αύριο στο Κάιρο

Η εφημερίδα του Κατάρ Al-Arabi Al-Jadid αναφέρει ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς με επικεφαλής τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου Ισμαήλ Χανίγια θα φτάσει αύριο στο Κάιρο όπου θα ξεκινήσει νέος γύρος συνομιλιών στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων.

17:59 Περισσότεροι από 30 εκλεγμένοι αξιωματούχοι στο Μίσιγκαν υπόσχονται ψήφο διαμαρτυρίας για την πολιτική του Μπάιντεν στη Γάζα

Αξιωματούχοι στις ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν «αδέσμευτη» ψήφο στις επερχόμενες προκριματικές εκλογές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο δήμαρχος του Ντίρμπορν, Αμπντουλάχ Χαμούντ είναι μεταξύ εκείνων που έχουν υπογράψει την επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι οι υπογράφοντες «απαιτούν απερίφραστα από την κυβέρνηση Μπάιντεν να ζητήσει αμέσως μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

«Πρέπει να θέσουμε τον πρόεδρό μας προ των ευθυνών του και να διασφαλίσουμε ότι εμείς, οι Αμερικανοί φορολογούμενοι, δεν θα είμαστε πλέον αναγκασμένοι να είμαστε συνένοχοι σε μια γενοκτονία που υποστηρίζεται και χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην επιστολή.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:50 Αναμένεται δήλωση απελευθερωμένων ομήρων για τη νέα συμφωνία και τις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τη Haaretz, αναμένεται δήλωση απελευθερωμένων ομήρων για τη νέα συμφωνία και τις διαπραγματεύσεις.

Η δήλωση αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη το βράδυ.

17:40 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις συναντήσεις Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και στη συνέχεια με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν έθεσε το θέμα των τελευταίων προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση όλων των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και τη σημασία της αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στους εκτοπισμένους πολίτες σε όλη τη Λωρίδα.

Ο Μπλίνκεν ανέπτυξε το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και επανέλαβε την υποστήριξη της χώρας του στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μίλερ.

«Ο υπουργός τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη Δυτική Όχθη και αποτροπής της επέκτασης της σύγκρουσης», αναφέρεται στη δήλωση.

17:31 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ θορυβήθηκε από αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός θα επικεντρωθεί στη Ράφα

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι «ιδιαίτερα θορυβημένος» από τις αναφορές ότι ο ισραηλινός στρατός σκοπεύει να επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα στη Ράφα στη Γάζα.

«Μια τέτοια ενέργεια θα αύξανε εκθετικά αυτό που είναι ήδη ένας ανθρωπιστικός εφιάλτης με ανείπωτες περιφερειακές συνέπειες», δήλωσε ο Γκουτέρες στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ, καθώς ζήτησε εκ νέου άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

17:21 Το Ισραήλ εξετάζει την πρόταση της Χαμάς για συμφωνία – Αναμένεται η τοποθέτηση Νετανιάχου

Όλες οι νεότερες πληροφορίες για τις συνομιλίες για νέα συμφωνία ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς εδώ

17:06 Ισραηλινοί έποικοι, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, μπλοκάρουν δρόμους στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ

Σύμφωνα με διεθνή Μέσα και όπως αναμεταδίδει το Quds News Network, Ισραηλινοί έποικοι, υπό την προστασία του ισραηλινού στρατού, μπλοκάρουν δρόμους στην Τζενίν και την Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:56 Παλαιστίνια πυροβολήθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή στη Χαν Γιουνίς

Ο Τάρεκ Αμπού Αζούμ του Al Jazeera μεταδίδει από τη Ράφα ότι: «Η κατάσταση στο έδαφος στις περιοχές των συγκρούσεων και των μαχών φαίνεται να είναι εντελώς τραγική και κρίσιμη.

Ιδιαίτερα στην πόλη Χαν Γιουνίς, το κύριο επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων σήμερα, όπου Παλαιστίνια πυροβολήθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή που βρισκόταν στην ταράτσα ενός από τα κτίρια που περιβάλλουν το νοσοκομείο Νάσερ.

Οι άνθρωποι εκεί – ιατρικές ομάδες, διασωθέντες και τραυματίες – έχουν παγιδευτεί ολοκληρωτικά, χωρίς να μπορούν να βγουν από το νοσοκομείο.

Βλέπουμε όλο και περισσότερα βίντεο που εμφανίζονται από την τοποθεσία εκεί και δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η κινητικότητα στο έδαφος».

16:42 Αντιπολεμική διαδήλωση στο Σικάγο – Απέκλεισαν τη Woodward

Διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις της Woodward, εταιρεία κατασκευής όπλων στο Σικάγο.

Η Woodward προμηθεύει συστήματα για βόμβες Boeing, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα στη Γάζα από ισραηλινά αεροσκάφη, με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών, όπως αναφέρει το Quds News Network.

Δείτε βίντεο:

16:32 Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας καταδίκασε την ανακοίνωση Μιλέι

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας στην Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ.

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) καταδίκασε την ανακοίνωση ως «ένα βήμα που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και δήλωσε ότι παραβιάζει «τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού».

Ο OIC κάλεσε την Αργεντινή να μην προχωρήσει στην κίνηση αυτή και «να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της βάσει του ψηφίσματος για τη διεθνή νομιμότητα σχετικά με τη διατήρηση του νομικού και ιστορικού χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ ως αναπόσπαστο τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχονται από το 1967».

Ο Μιλέι επανέλαβε τις δηλώσεις του στη συνάντηση με τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Ισραέλ Κατζ.

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, αριστερά, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και ο συνάδελφός του στο υπουργικό συμβούλιο Γκιντεόν Σα’άρ στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη

16:23 Αναφορές για θανάτους και τραυματισμούς αμάχων στη Γάζα ενώ περίμεναν φορτηγά με βοήθεια

Σύμφωνα με το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, άμαχοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στη Γάζα μετά από πυρά ισραηλινών τανκς ενώ περίμεναν φορτηγά με βοήθεια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:14 Οι επικεφαλής από την Ερυθρά Ημισέληνο και τον Ερυθρό Σταυρό πραγματοποιούν την πρώτη επίσκεψη στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

Ο Δρ. Γιουνίς αλ-Χατίμπ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) και η Κέιτ Φορμπς, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, βρίσκονται στη Γάζα για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου για να αξιολογήσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Η PRCS ανέφερε σε ανάρτησή της στο X ότι οι δύο τους έχουν ως στόχο να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και να διερευνήσουν τρόπους βελτίωσης των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και ανακούφισης για τους πολίτες της Γάζας.

«Η αντιπροσωπεία περιηγήθηκε σε καταυλισμούς καταφυγίων της PRCS, σε ένα ιατρικό φυλάκιο πεδίου στην Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς και στο νοσοκομείο εκστρατείας Αλ-Κουντς της PRCS στη Ράφα», προστίθεται.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:04 Αιγυπτιακές πηγές: Νέος γύρος συνομιλιών για τους ομήρους με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ θα ξεκινήσει στο Κάιρο την Πέμπτη

Νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει την Πέμπτη στο Κάιρο, στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων – κρατουμένων, σύμφωνα με πληροφορίες του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων.

15:55 Οι ισραηλινές δυνάμεις τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους σε επιδρομή σε προσφυγικό καταυλισμό στη Δυτική Όχθη

Μια γυναίκα και ένας 22χρονος τραυματίστηκαν όταν ισραηλινή στρατιωτική δύναμη συνοδευόμενη από μπουλντόζα εισέβαλε στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς ανατολικά της Τουλκαρέμ, στην τρίτη τέτοια εισβολή αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδιζαν τα ασθενοφόρα της να απομακρύνουν τους τραυματίες, καθώς η πολιορκία συνεχίζεται.

Δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός εμπόδιζε οποιονδήποτε να εισέλθει ή να εξέλθει από τον καταυλισμό, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποστεί επιδρομές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

15:45 Συνέντευξη Τύπου του Νετανιάχου – Αναμένεται να αναφερθεί στην απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία

Συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει σήμερα Τετάρτη το απόγευμα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου (στις 19:30).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα μιλήσει από το γραφείο του στην Ιερουσαλήμ και όχι από τη βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ.

Αυτό θα γίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου αναμένεται να αναφερθεί στην απάντηση της Χαμάς για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων.

15:36 Νέα ανάρτηση των IDF για το τούνελ που εντοπίστηκε στη Χαν Γιουνίς – Αυτή τη φορά στα αγγλικά

Οι IDF, με νέα ανάρτηση αυτή τη φορά στα αγγλικά, αναφέρονται στο τούνελ που λένε ότι εντόπισαν στη Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εκεί είχαν καταφύγει κορυφαία στελέχη της Χαμάς, ενώ κρατήθηκαν και όμηροι.

Η ανάρτηση στα αγγλικά:

15:26 Η πολεμική αεροπορία των IDF έπληξε θέσεις της Χεζμπολάχ – Ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ

Ελικόπτερο της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκε σε στρατιωτικές δομές της Χεζμπολάχ κοντά στη Μαρουαχίν στον νότιο Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας έπληξαν τις στρατιωτικές υποδομές της οργάνωσης.

Επιπλέον, εκτοξεύθηκαν ρουκέτες προς το όρος Ντοβ και την πόλη Στούλα στο βόρειο Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός απάντησε με βολές πυροβολικού προς την πηγή των πυρών.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

15:17 Ιράν: Δεν υπάρχει «αιτιολογία» για την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει «αιτιολογία» για την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου συνιστούν «απειλή για την ασφάλεια».

Απευθυνόμενος στους διαπιστευμένους πρεσβευτές στην Τεχεράνη καθώς πλησιάζει η 45η επέτειος της Ισλαμικής Επανάστασης, στις 12 Φεβρουαρίου, ο Ραϊσί ζήτησε εκ νέου τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής «να επιλύονται από τους ηγέτες της περιοχής».

«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε οι καλύτεροι φίλοι των γειτονικών χωρών και της περιοχής», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει καμία αιτιολογία για την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή μας», τόνισε.

«Η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Αφγανιστάν δεν συνιστά παράγοντα ασφαλείας, είναι απειλή για την ασφάλεια. Παντού όπου ήταν παρόντες οι Αμερικανοί υπήρξαν η πηγή του κακού», σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι δηλώσεις αυτές του Ιρανού προέδρου έγιναν την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί εκ νέου περιοδεία στη Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος για μια νέα συμφωνία για ανακωχή στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

«Πιστεύουμε ότι οι Δυτικοί και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουν στο μέλλον της Παλαιστίνης και ότι η ίδια η Παλαιστίνη θα πρέπει να καθορίσει την τύχη της», σημείωσε ο Ραϊσί.

Η Τεχεράνη καταδίκασε τα αμερικανικά πλήγματα τις τελευταίες εβδομάδες στην Συρία και το Ιράκ με στόχο ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, κυρίως σε αντίποινα για φονική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης στις 28 Ιανουαρίου στην Ιορδανία.

Ο Ιρανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης «την ιρανοφοβία» και «την ισλαμοφοβία» στις ΗΠΑ, χώρα με την οποία το Ιράν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις από το 1980, μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

15:07 Οι IDF λένε ότι εντόπισαν σήραγγα στη Χαν Γιουνίς που χρησιμοποιήθηκε από κορυφαία στελέχη της Χαμάς και αργότερα για την κράτηση ομήρων

Οι IDF αναφέρουν ότι αποκάλυψαν μια μεγάλη σήραγγα της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως από υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης και αργότερα μετατράπηκε σε εγκατάσταση κράτησης ομήρων, σύμφωνα με τις ίδιες.

Στρατεύματα της επίλεκτης μονάδας μηχανικού μάχης Γιαχαλόμ και άλλων ειδικών δυνάμεων υπό την 98η Μεραρχία πραγματοποίησαν έφοδο στο «στρατηγικό» υπόγειο δίκτυο, το οποίο σύμφωνα με τις IDF είχε μήκος περίπου ένα χιλιόμετρο.

Οι IDF λένε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς είχαν προηγουμένως διαμείνει στη σήραγγα και αργότερα κρατήθηκαν εκεί όμηροι κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Τα στρατεύματα πολέμησαν τους τρομοκράτες στη σήραγγα», αναφέρουν, ανάμεσα σε άλλα, οι IDF και «εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Η σχετική ανάρτηση:

14:58 Συνάντηση Μπλίνκεν – Νετανιάχου

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο X στον επίσημο λογαριασμό του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:48 Η Χαμάς ζητά από πέντε χώρες και τον ΟΗΕ να εγγυηθούν τη συμφωνία για εκεχειρία

Το Al Jazeera έλαβε λεπτομέρειες από πηγές εντός της Χαμάς ότι η παλαιστινιακή οργάνωση απαιτεί από το Κατάρ, την Αίγυπτο, τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Ρωσία και τον ΟΗΕ να εγγυηθούν την εφαρμογή της αντιπρότασής της.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ εργάστηκαν στην προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας.

Η Τουρκία έχει σχέσεις με τη Χαμάς, ενώ η Ρωσία έχει τοποθετηθεί ως πιθανός διαμεσολαβητής στον πόλεμο.

14:41 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η Χαμάς πρότεινε σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια ως απάντηση στην προσφορά που παρουσίασαν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ και της Αιγύπτου
  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ, καθώς προσπαθεί να σφραγίσει συμφωνία για εκεχειρία για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα
  • Η παλαιστινιακή προεδρία και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) ευχαρίστησαν τη Σαουδική Αραβία για τη θέση της σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ
  • Δεκάδες Ισραηλινοί έχουν στήσει σκηνές στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ (ή Κερέμ Σαλόμ) για να εμποδίσουν την είσοδο φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
  • Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψε νομοσχέδιο που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των Ρεπουμπλικανών για την παροχή βοήθειας ύψους 17,6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

14:32 Αναφορές για νέες επιθέσεις στα νότια της Γάζας

Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν σπίτι με πυραύλους στη Ράφα, στα νότια της Γάζας, σύμφωνα με το Quds News Network.

14:14 Οι ασθένειες εξαπλώνονται καθώς επιδεινώνονται οι συνθήκες στους καταυλισμούς της Γάζας

Ζοφερές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς εκτοπισμένων της Γάζας.

Τα λύματα ρέουν ανάμεσα στις σκηνές και τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε σχολείο όπου ζουν χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου.

Δείτε σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

14:04 Στις 27.708 οι νεκροί στη Γάζα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 27.708, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Επιπλέον 67.147 έχουν τραυματιστεί.

14:02 Μακρόν: «Η μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας» η 7η Οκτωβρίου

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτηρίζει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ ως τη «μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας», καθώς φιλοξενεί τελετή προς τιμήν των Γάλλων θυμάτων.

Περιγράφει την επίθεση ως «βαρβαρότητα… που τρέφεται από τον αντισημιτισμό και τον προπαγανδίζει», υποσχόμενος επίσης να μην υποκύψει στον «αχαλίνωτο αντισημιτισμό».

13:56 Το 84% των εγκαταστάσεων της UNRWA στη Γάζα έχουν πληγεί από ισραηλινές επιθέσεις

Οργανώσεις που συνεργάζονται με την UNRWA δηλώνουν ότι μόλις οι 4 από τις 22 υγειονομικές εγκαταστάσεις της παραμένουν λειτουργικές.

Σε μια ανάρτηση στο Χ, οι εταίροι του οργανισμού δήλωσαν ότι το προσωπικό «συνεχίζει να παρέχει υγειονομική περίθαλψη με κάθε δυνατό τρόπο».

13:47 Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής ελέγχου της UNRWA

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά θα είναι η πρόεδρος μίας ανεξάρτητης επιτροπής επιφορτισμένης να εκτιμήσει αν και κατά πόσο στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) απασχολούνται 12 άτομα τα οποία, σύμφωνα με καταγγελία του Ισραήλ, είχαν λάβει μέρος στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Η σύσταση αυτής της ανεξάρτητης επιτροπής έγινε έπειτα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως ανακοινώθηκε, η επιτροπή θα εργαστεί σε στενή συνεργασία με τρία ερευνητικά κέντρα σκανδιναβικών χωρών. Θα πρέπει να παραδώσει το τελικό της πόρισμα ως το τέλος Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι, μετά την καταγγελία του Ισραήλ, οι ΗΠΑ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία διέκοψαν, στο τέλος Ιανουαρίου, τις χρηματοδοτήσεις τους προς την UNRWA.

13:35 Το Ισραήλ δεν θα βρεθεί εκτός Eurovision

Οι διοργανωτές του μουσικού διαγωνισμού Eurovision θα συμπεριλάβουν το Ισραήλ στην φετινή διοργάνωση, επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) στο Al Jazeera, παρά το κάλεσμα περισσότερων από 20 Ευρωπαίων πολιτικών για τον αποκλεισμό της χώρας λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Ως οργανισμός υπό την ηγεσία των μελών μας, τα διοικητικά μας όργανα … εξέτασαν τον κατάλογο των συμμετεχόντων για τον Διαγωνισμό του 2024 και συμφώνησαν ότι ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας KAN πληρούσε όλους τους κανόνες του διαγωνισμού για φέτος και μπορεί να συμμετάσχει όπως κάνει τα τελευταία 50 χρόνια», δήλωσε ο οργανισμός στο Al Jazeera.

Η EBU δήλωσε ότι γνωρίζει ότι «πολλές φωνές» την καλούν να αποκλείσει το Ισραήλ από τον φετινό διαγωνισμό με τον ίδιο τρόπο που απέκλεισε τη Ρωσία το 2022 μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι «οι συγκρίσεις μεταξύ πολέμων και συγκρούσεων είναι πολύπλοκες και δύσκολες».

13:32 «Ορισμένα αιτήματα της Χαμάς, το Ισραήλ δεν μπορεί να τα δεχτεί σε καμία περίπτωση»

Το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 επικαλούμενο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, αναφέρει πως ορισμένα από τα αιτήματα της Χαμάς σχετικά με το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ «δεν γίνεται να τα δεχτεί σε καμία περίπτωση».

Ο αξιωματούχος λέει ότι το ερώτημα τώρα είναι εάν θα πρέπει να απορριφθούν εντελώς αυτά τα αιτήματα ή αν θα πρέπει να αρχίσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να τα αμβλύνουν.

13:21 Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές στη Συρία, ανάμεσά τους δύο μαχητές της Χεζμπολάχ

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο μαχητές της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και έξι άμαχοι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε από την πλευρά του πως «ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα (..), στοχοποιώντας θέσεις στην πόλη Χομς και στα περίχωρά της (…) σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ορισμένο αριθμό αμάχων».

Οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας με στόχο κυρίως ένα κτίριο σε συνοικία της Χομς, το οποίο κατέρρευσε πλήρως, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

«Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων έξι αμάχων και δύο φιλοϊρανών μαχητών σε ισραηλινά πλήγματα σε κτίριο στη συνοικία Χάμρα της πόλης Χομς», ανέφερε η ΜΚΟ, σε νέο απολογισμό.

13:05 Η Κνεσέτ συζητά την πληρωμή των εθελοντών της Zaka για το έργο τους στον πόλεμο

Η Κνεσέτ (κοινοβούλιο του Ισραήλ) ενέκρινε σε προκαταρκτική ανάγνωση τροποποίηση του νόμου περί εθνικής ασφάλισης που θα επιτρέψει στο κράτος να πληρώνει τους εθελοντές της Zaka για το έργο τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Η Zaka είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση από εθελοντικές ομάδες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ.

Στη ψηφοφορία εντός του κοινοβουλίου η πρόταση πέρασε με την υποστήριξη 29 βουλευτών, ενώ δεν υπήρξαν αποχές ή αρνητικές ψήφοι.

12:48 11.000 άνθρωποι πρέπει επειγόντως να εγκαταλείψουν τη Γάζα προκειμένου να σωθούν

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 11.000 άρρωστοι και τραυματίες πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να λάβουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα για να σώσουν τη ζωή τους.

Ορισμένα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα λειτουργούν εν μέρει, αλλά ιατρικές προμήθειες, καύσιμα και η επιστροφή ιατρικών ομάδων χρειάζονται επειγόντως στο νότο, προστίθεται.

Περίπου 350.000 ασθενείς που είναι παγιδευμένοι στη Γάζα έχουν ανάγκη από φάρμακα που σώζουν ζωές, ανέφερε το υπουργείο.

12:18 Συναντήθηκαν Μιλέι και Νετανιάχου

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ την Τετάρτη.

Ο Μιλέι είπε στον Νετανιάχου ότι η Αργεντινή προτίθεται να χαρακτηρίσει τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε το βήμα αυτό και ευχαρίστησε τον Μιλέι για την απόφασή του «να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει την πρεσβεία της [Αργεντινής] εκεί».

Περισσότερα εδώ

12:06 Διαμαρτυρία μπροστά από τα γραφεία της UNRWA

Ακτιβιστές πραγματοποίησαν διαδήλωση μπροστά από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες κοντά στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά της αναστολής των χρηματοδοτήσεών της.

Ορισμένες χώρες —κυρίως δυτικά κράτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά— ανέστειλαν τη χρηματοδότηση προς τον οργανισμό μετά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού της UNWRA συμμετείχαν στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

12:03 Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός

  • Κατά την πρώτη φάση, η Χαμάς προβλέπεται να απελευθερώσει ισραηλινούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ασθενών, σε αντάλλαγμα με 1.500 κρατούμενους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονταν 500 Παλαιστίνιοι που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια και μακροχρόνιες ποινές, καθώς και όλες οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.
  • Τουλάχιστον 500 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα να μεταφέρονται καθημερινά σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
  • Η Χαμάς απαιτεί την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους τόπους διαμονής τους, την εγγύηση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος της Λωρίδας και το άνοιγμα των διαβάσεων.
  • Η Χαμάς απαιτεί επίσης να επιτραπεί η κατασκευή τουλάχιστον 60.000 προσωρινών κατοικιών και 200.000 σκηνών καταφυγής στη Λωρίδα κατά την πρώτη φάση.
  • Επιπλέον εγκρίσεις θα απαιτηθούν για ένα σχέδιο ανοικοδόμησης σπιτιών, οικονομικών εγκαταστάσεων και δημόσιων εγκαταστάσεων που καταστράφηκαν εντός τριών ετών.

11:50 Sky News Arabia: Το Κατάρ είπε στη Χαμάς ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε στην απελευθέρωση 3.000 – 5.000 κρατουμένων

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Sky News Arabia αναφέρει ότι το Κατάρ είπε στη Χαμάς ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε στην απελευθέρωση 3.000-5.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων, τους οποίους η Χαμάς θα μπορούσε να επιλέξει, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν ανένδοτος σχετικά με το ότι το Ισραήλ δεν θα απελευθέρωνε χιλιάδες τρομοκράτες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας.

Το Sky News αναφέρει επίσης ότι το Κατάρ προσπαθεί να μαλακώσει τις απαιτήσεις της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, ελπίζοντας να τις αντικαταστήσει με μια υπόσχεση να πιέσει το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κατάρ προσέφερε επίσης την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στα σπίτια τους, την κατασκευή νέων, καλύτερων, προσφυγικών καταυλισμών και την ανανέωση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

11:34 Οι λεπτομέρειες του σχεδίου μας δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο, λέει η Χαμάς

Ο Muhhamed Nazzal, υψηλόβαθμο μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μίλησε για την αντιπρόταση της οργάνωσης, ένα σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία που επεξεργάζονται το Κατάρ, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πρόταση ελήφθη από τη Χαμάς μετά τη διάσκεψη του Παρισιού και η απάντησή της ήταν πιο συγκεκριμένη και παρείχε προθεσμίες. Αυτά τα χρονοδιαγράμματα καθορίστηκαν από την ίδια τη Χαμάς», δήλωσε ο Nazzal στο Al Jazeera.

«Μεταξύ αυτών των λεπτομερειών, καμία δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Η ισραηλινή δολοφονική μηχανή πρέπει να σταματήσει. Επιθυμούμε την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής από τη Λωρίδα της Γάζας. Η απάντησή μας είναι ρεαλιστική και τα αιτήματά μας είναι λογικά» τόνισε ο ίδιος.

Είπε ότι η Χαμάς φοβάται ότι οι Ισραηλινοί «δεν παίρνουν σοβαρά τη συμφωνία» και γι’ αυτό έβαλε τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο δεύτερο στάδιο της συμφωνίας – για να δει εάν είναι.

Επιπλέον είπε ότι Κατάρ, Αίγυπτος, Τουρκία, Ρωσία και Ηνωμένα Έθνη έχουν επιλεγεί να ενεργήσουν ως «εγγυητές» εάν η συμφωνία «καρποφορήσει».

«Περιμένουμε να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση. Μόλις ξεκινήσει, τα όποια εμπόδια μπορούν να εξαλειφθούν στην πορεία, ώστε να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία», δήλωσε ο Nazzal στο Al Jazeera.

10:38 Η εμπορική συμμαχία Ισραήλ – ΗΑΕ στη σκιά του πολέμου στη Γάζα

Από τότε που ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις Ισραήλ – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δηλαδή εδώ και τέσσερα χρόνια περίπου, αρκετοί ισραηλινοί επιχειρηματίες διαμένουν μόνιμα και εργάζονται στην αραβική χώρα.

Βέβαια, οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ και η τροπή που πήρε αυτή η σύγκρουση προκάλεσε εύλογο προβληματισμό και ανασφάλεια.

Μια τέτοια περίπτωση την οποία αναφέρουν ως ενδεικτική οι Financial Times είναι ο ισραηλινός επιχειρηματίας Ρον Ντάνιελ, ο οποίος με το ξέσπασμα του πολέμου έφυγε από το Ντουμπάι, όπου διαμένει από το 2021, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένιωθε πως «καθόταν σε ένα ηφαίστειο». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:16 IDF: Σκοτώσαμε δεκάδες ενόπλους της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι τα χερσαία στρατεύματα συνεχίζουν να επιτίθενται σε τοποθεσίες της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η ισραηλινή αεροπορία και το ναυτικό πλήττουν στόχους που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση.

Στη δυτική Χαν Γιουνίς, οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών πολέμησε και σκότωσε δεκάδες πράκτορες της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας. Οι στρατιώτες ανακάλυψαν και κατέσχεσαν επίσης όπλα που χρησιμοποιεί η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τουφεκιών εφόδου και εκρηκτικών, αναφέρουν οι IDF.

Επίσης, στη δυτική Χαν Γιουνίς, οι IDF λένε ότι στρατιώτες της μονάδας καταδρομών Maglan σκότωσαν αρκετούς ενόπλους της Χαμάς σε μάχη «πρόσωπο με πρόσωπο», συμπεριλαμβανομένων τριών πρακτόρων που πυροβόλησαν αντιαρματικούς πυραύλους, και οι μονάδες καταδρομών Egoz πραγματοποίησαν επιδρομές σε διάφορες τοποθεσίες της Χαμάς, σκοτώνοντας πράκτορες κατά τη διαδικασία και ανακαλύπτοντας φρεάτια σήραγγας.

Σε μια άλλη περιοχή της Χαν Γιουνίς, οι IDF λένε ότι η 646η εφεδρική ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών εντόπισε έναν πράκτορα της Χαμάς κοντά τους και κάλεσε αεροπορική επιδρομή. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν άλλοι τρεις πράκτορες, οι οποίοι επίσης χτυπήθηκαν και σκοτώθηκαν σε επιδρομές, αναφέρουν οι IDF.

Η Ταξιαρχία Givati, επίσης στη Χαν Γιουνίς, σκότωσε αρκετούς πράκτορες της Χαμάς και εντόπισε όπλα και έγγραφα που ανήκαν στην τρομοκρατική ομάδα.

10:10 Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) χαιρετίζει τη στάση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ισραήλ

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ευχαρίστησε τη Σαουδική Αραβία για τη στάση της όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτηση του γενικού γραμματέα της ομάδας, Χουσεΐν Αλ Σέιχ, στο Χ.

«Ευχαριστούμε τη Σαουδική Αραβία για τη σταθερή της θέση και τις προσπάθειές της να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και της δίκαιης υπόθεσής του», ανέφερε ο Αλ Σέιχ στην ανάρτησή του.

Το βασίλειο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι δεν θα επιδιώξει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς ένα παλαιστινιακό κράτος.

09:38 Η Μοσάντ εξετάζει την αντίδραση της Χαμάς στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ έλαβε την αντιπρόταση της Χαμάς στη συμφωνία εκεχειρίας και «οι λεπτομέρειές της αξιολογούνται διεξοδικά», αναφέρει το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς ανέφερε ότι απάντησε «με θετικό πνεύμα, εξασφαλίζοντας μια συνολική και πλήρη κατάπαυση του πυρός, τερματίζοντας την επίθεση εναντίον του λαού μας, εξασφαλίζοντας ανακούφιση, στέγη και ανοικοδόμηση, αίροντας την πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και επιτυγχάνοντας την ανταλλαγή κρατουμένων».

Ο Νετανιάχου, ο οποίος δεν έχει ακόμη σχολιάσει άμεσα την απάντηση, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στο δρόμο προς την ολοκληρωτική νίκη και δεν θα σταματήσουμε».

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant συναντήθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης με τον επικεφαλής της Μοσάντ David Barnea, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες της συνομιλίας τους.

09:17 Η Χαμάς προτείνει έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ σε πρώτο στάδιο για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων

Η Χαμάς πρότεινε ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός σε τρία στάδια ως απάντηση στο Κατάρ και την Αίγυπτο, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση θα ανταλλάξει τους Ισραηλινούς ομήρους που αιχμαλώτισε στις 7 Οκτωβρίου με Παλαιστίνιους κρατούμενους, θα εξασφαλίσει την ανοικοδόμηση της Γάζας, θα εξασφαλίσει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανταλλαγή σωμάτων και λειψάνων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Χαμάς φέρεται να έχει προτείνει ότι το πρώτο στάδιο θα επιτρέψει την ανοικοδόμηση των νοσοκομείων και των προσφυγικών καταυλισμών στη Γάζα και θα δει την αποχώρηση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων από τις κατοικημένες περιοχές της Λωρίδας.

Η δεύτερη φάση που προτείνεται θα προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ανδρών ομήρων του Ισραήλ με αντάλλαγμα έναν ορισμένο αριθμό Παλαιστίνιων κρατουμένων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.

Το τρίτο στάδιο που προτείνει η Χαμάς είναι μια φάση 45 ημερών όπου θα ανταλλαγούν λείψανα και σοροί. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

09:02 Ισραηλινοί εμποδίζουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Πλάνα δείχνουν δεκάδες Ισραηλινούς να στήνουν σκηνές στο Karem Abu Salem (Kerem Shalom) για να εμποδίσουν τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την απελευθέρωση των ισραηλινών αιχμαλώτων πριν περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Χθες 132 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια είχαν κολλήσει στο πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ, μη μπορώντας να εισέλθουν στη Γάζα λόγω της διαδήλωσης.

08:50 Εκδήλωση από τον Μακρόν εις μνήμην των 42 γάλλων θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα τελετή για να αποτίσει φόρο τιμής στους 42 Γάλλους-θύματα της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στην οποία αναμένεται να παραστούν συγγενείς των νεκρών και των ομήρων.

Στην τελετή θα παρευρεθούν οι οικογένειες των θυμάτων, πολλές από τις οποίες μεταφέρονται στη Γαλλία με ειδική πτήση. Κάθε θύμα θα εκπροσωπείται από μια φωτογραφία με το όνομά του.

Ένας προεδρικός αξιωματούχος λέει ότι ο φόρος τιμής θα είναι επίσης μια στιγμή για να θυμηθούμε τη σημασία του «αγώνα κατά του αντισημιτισμού και μέσω αυτού… όλων των μορφών μίσους, του ρατσισμού και της καταπίεσης των μειονοτήτων».

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ προσκλήθηκε αλλά δεν θα είναι παρών για λόγους προγραμματισμού, αν και εκπρόσωποι της ισραηλινής πρεσβείας στο Παρίσι θα παραστούν.

08:33 Ο πρόεδρος της Κνέσετ συναντά τον αμερικανό ομόλογό του στην Ουάσινγκτον

Ο Αμίρ Οχάνα, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, βρίσκεται αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ για να συγκεντρώσει την υποστήριξη των Αμερικανών αξιωματούχων για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Μέχρι στιγμής, έχει συναντηθεί με τους:

  • Αλεχάντρο Μαγιόρκας τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών
  • Τζέικ Σάλιβαν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον

08:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν Παλαιστίνιους σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε Παλαιστίνιους στο Μπάνι Ναΐμ, στο Σαΐρ και στον καταυλισμό Αλ-Αρούμπ κοντά στη Χεβρώνα, στο πλαίσιο επιδρομών που πραγματοποιήθηκαν απόψε σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης τρεις άνδρες στην πόλη Qalqilya και δύο άνδρες στην πόλη Βηθλεέμ, αναφέρει το Wafa.

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν στην πόλη Ναμπλούς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με πλάνα που πιστοποιήθηκαν από τη μονάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera και δείχνουν τη μητέρα ενός από τους άνδρες να παρακαλεί τους ισραηλινούς στρατιώτες να δει τον γιο της.

8:07 Ποιους θα συναντήσει σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν;

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τα ακόλουθα πρόσωπα για να συζητήσει την αντίδραση της Χαμάς στην προτεινόμενη συμφωνία εκεχειρίας:

  • τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου
  • τον αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού Herzi Halevi
  • τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant
  • τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ
  • τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς

07:40 Οι παρατηρητές πολέμου αμφισβητούν την ισραηλινή «διάλυση» των ταγμάτων της Χαμάς

Αφού ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν διαλύσει 18 από τα 24 τάγματα της Χαμάς, παρατηρητές πολέμου αμφισβήτησαν τον ορισμό του υπουργού για «διάλυση», σημειώνοντας ότι στις 6 Ιανουαρίου το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι έχει διαλύσει όλα τα τάγματα της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

Στην τελευταία τους έκθεση, τα αμερικανικά think tanks Institute for the Study of War (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι συνεχιζόμενες επιχειρήσεις των Παλαιστινίων μαχητών στα δυτικά της πόλης της Γάζας ώθησαν το Ισραήλ να κινητοποιήσει μια δύναμη μεγέθους μεραρχίας για την εκκαθάριση της πόλης την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Gallant και ο [ισραηλινός στρατός] δεν έχουν προσδιορίσει έναν ακριβή ορισμό για την ‘αποξήλωση’», ανέφερε το ISW/CTP.

07:15 Αποτυγχάνει το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών για χρηματοδότηση μόνο του Ισραήλ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ απέρριψε ένα νομοσχέδιο υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων για την παροχή βοήθειας ύψους 17,6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ, ενώ ένα ευρύτερο διακομματικό νομοσχέδιο – που θα βοηθούσε επίσης την Ουκρανία και θα εξασφάλιζε περισσότερα χρήματα για την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων – φαινόταν επίσης να αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Η ψηφοφορία της Τρίτης σχετικά με το νομοσχέδιο για το Ισραήλ, το οποίο χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων για να προχωρήσει, κινήθηκε σε μεγάλο βαθμό κατά μήκος των κομματικών γραμμών.

Η βοήθεια για το Ισραήλ – έναν από τους μεγαλύτερους αποδέκτες εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ – έχει παραδοσιακά λάβει ισχυρή διακομματική υποστήριξη.

06:53 Τουλάχιστον 5 νεκροί, ανάμεσά τους 3 άμαχοι, στα πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην επαρχία Χομς, στην κεντρική Συρία, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις άμαχοι, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ το συριακό υπουργείο Άμυνας έκανε λόγο για «ορισμένο αριθμό» νεκρών και τραυματισμένων αμάχων, χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένο απολογισμό ως αυτό το στάδιο.

«Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τριών αμάχων —μιας γυναίκας, ενός παιδιού κι ενός άνδρα— και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σε κτίριο στη συνοικία Χάμρα της πόλης Χομς», ανέφερε η ΜΚΟ, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό που είχε δώσει νωρίτερα ο διευθυντής της Ράμι Άμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για 4 νεκρούς.

Από την πλευρά του, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως «ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορικά πλήγματα από (τον εναέριο χώρο) βόρεια της Τρίπολης (σ.σ. του Λιβάνου), στοχοποιώντας θέσεις στην πόλη Χομς και στα περίχωρά της (…) σκοτώνοντας και τραυματίζοντας ορισμένο αριθμό αμάχων».

06:35 Ο Μπλίνκεν προσγειώνεται στο Ισραήλ για συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ για να συζητήσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση, τον μεταπολεμικό σχεδιασμό και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η πιθανή εξομάλυνση των πραγμάτων στην περαιτέρω πορεία.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποιεί επί του παρόντος το πέμπτο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, προσγειώθηκε στο Ισραήλ μετά από στάσεις στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Κατάρ. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά ταξίδι όπου ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε τις άλλες χώρες πριν από το Ισραήλ, μια επιλογή του δρομολογίου που αποσκοπεί στην ενίσχυση των μηνυμάτων του Μπλίνκεν με σημεία που έχουν συλλεχθεί από τους Άραβες ηγέτες που προηγούνται άμεσα της επίσκεψής του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον αρχηγό των IDF Herzl Halevy, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον πρόεδρο Isaac Herzog, πριν μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς. Το βράδυ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

05:40 Μπαράζ επιθέσεων των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους

Οι «υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί Χούθι» εκτόξευσαν «έξι βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs)» από περιοχές της Υεμένης που ελέγχουν προς την κατεύθυνση «της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Αντεν», συνόψισε μέσω X το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

05:10 Το Ιράκ ζητά επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Φουάντ Χουσέιν τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνδιάλεξης με τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν ότι η Βαγδάτη και η Ουάσιγκτον πρέπει να επιστρέψουν στον διάλογο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του αντιτζιχαντιστικού διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που συγκροτήθηκε το 2014, αναφέρει δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Οι δυο χώρες άρχισαν διαπραγματεύσεις τον περασμένο μήνα, όμως, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες, τρία μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν σε επίθεση drone εναντίον αμερικανικής βάσης υποστήριξης στην Ιορδανία και έκτοτε οι συνομιλίες διακόπηκαν.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024