Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Δεν πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για τη χρηματοδότηση μόνο του Ισραήλ

ΗΠΑ: Δεν πέρασε στη Βουλή το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων για τη χρηματοδότηση μόνο του Ισραήλ

Οι ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί στις ΗΠΑ θέλουν να χορηγηθεί βοήθεια στο Ισραήλ, αλλά πολλοί από αυτούς εναντιώνονται στην ταυτόχρονη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters/Jonathan Ernst) απορρίφθηκε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που προέβλεπε τη χορήγηση βοήθειας 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, στο οποίο εναντιωνόταν ο Τζο Μπάιντεν, καθώς ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ αξιώνει να εγκριθεί ευρύτερο πακέτο έκτακτων δημοσίων δαπανών, που προβλέπει ιδίως παράλληλα τη χορήγηση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η διένεξη για το ζήτημα διαρκεί μήνες. Οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος της αμερικανικής δεξιάς, πολλοί από τους οποίους πρόσκεινται στον Ντόναλντ Τραμπ, στην πλειοψηφία τους θέλουν να χορηγηθεί οπωσδήποτε νέα βοήθεια στο Ισραήλ, ιστορικό σύμμαχο των ΗΠΑ, σε πόλεμο με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Ο Μπάιντεν προσπαθεί να συνδέσει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας και του Ισραήλ

Ομως πολλοί από αυτούς εναντιώνονται στην ταυτόχρονη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, επιχειρηματολογώντας πως δεν πρέπει ο παρατεινόμενος πόλεμος της χώρας αυτής εναντίον της Ρωσίας, που εισέβαλε στο έδαφός της την 24η Φεβρουαρίου 2022, να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τους αμερικανούς φορολογούμενους.

Εχοντας συναίσθηση του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί κόπωση στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί από τον Οκτώβριο να συνδέσει τη χρηματοδότηση των δυο συμμάχων των ΗΠΑ και να περάσει νόμος που θα προβλέπει επίσης σκλήρυνση της αμερικανικής πολιτικής ως προς τη μετανάστευση, εν είδει ανταλλάγματος στους Ρεπουμπλικάνους.

Ομως η «συμφωνία» στη Γερουσία που ανακοινώθηκε την Κυριακή προσκρούει στην αντίσταση βαρόνων της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Θα ασκούσε βέτο

Η χθεσινή ψηφοφορία (250 ψήφοι υπέρ, 180 κατά – απαιτείτο πλειοψηφία δυο τρίτων για να περάσει το ρεπουμπλικανικό νομοσχέδιο) είχε σκοπό να αναγκαστεί ο πρόεδρος να εκταμιεύσει χρηματοδότηση μόνο για το Ισραήλ. Μάταια.

Για να εγκριθεί οποιοδήποτε νομοσχέδιο, πρέπει να περάσει κι από τα δύο σώματα του αμερικανικού Κογκρέσου και να υπογραφεί από τον αρχηγό του κράτους.

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί όμως απέρριπταν την ιδέα να δοθεί βοήθεια μόνο στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν διεμήνυε πως θ’ ασκούσε βέτο αν έφθανε τέτοιο κείμενο στο γραφείο του.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον χαρακτηρίζει το κείμενο που εγκρίθηκε στη Γερουσία «νεκρό».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024