Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους το βραβείο ελευθερίας του Τύπου - Πύραυλοι από Ιράκ κατά του Τελ Αβίβ

Live: Στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους το βραβείο ελευθερίας του Τύπου – Πύραυλοι από Ιράκ κατά του Τελ Αβίβ

Live οι εξελίξεις στο in - Το Ισραήλ επιτίθεται στον Γκουτέρες του ΟΗΕ για «υποδαύλιση μίσους και προώθηση ψευδών ειδήσεων» - «Φλέγονται» τα αμερικάνικα πανεπιστήμια

Η αστυνομία προχώρησε σε βίαιη επέμβαση στο Πανεπιστήμιο UCLA, ενώ συνέλαβε δεκάδες φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές, με τα αμερικάνικα πανεπιστήμια να συνεχίζουν να «φλέγονται» για τη Γάζα.

Το πέρασμα Μπέιτ Χανούν (Ερέζ), το βόρειο συνοριακό πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ, άνοιξε για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ επιτράπηκε η διέλευση 31 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν ότι δεν θα δεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Την ίδια ώρα ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ εχθές Τετάρτη (1/5) τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα» για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Δείτε live

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in 

05:45 Εξι νεκροί σε ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού στη Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε σπίτι στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας έξι ανθρώπους, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Αρκετοί ακόμη έχουν τραυματιστεί στην επίθεση, η οποία έπληξε τη συνοικία αλ Ζουχούρ της πόλης.

Ισραηλινή βόμβα έπληξε, επίσης, σπίτι στη συνοικία Ταλ αλ-Σουλτάν, δυτικά της Ράφα, με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν.

Αλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό που στόχευε τον καταυλισμό Μπουρεΐτζ στην κεντρική Γάζα.

05:15 Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ ζητά την επέμβαση της αστυνομίας

Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκώ κάλεσε την αστυνομία να διαλύσει έναν καταυλισμό υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου McGill ζήτησε επίσης από την αστυνομία ν’ απομακρύνει τις δεκάδες σκηνές που έχουν στηθεί στην πανεπιστημιούπολη από το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μόντρεαλ Ζαν-Πιερ Μπραμπάντ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του «ακόμη αξιολογούν» την κατάσταση και πρόσθεσε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της αστυνομίας ή της πόλης του Μόντρεαλ να παρέμβουν αμέσως σε μια ειρηνική διαμαρτυρία.

Οι φοιτητικές διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν από τις ΗΠΑ στον Καναδά τις τελευταίες ημέρες.

Κατασκηνώσεις υπέρ της Παλαιστίνης έχουν στηθεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του Καναδά, με ακτιβιστές ν’ απαιτούν τη διακοπή συνεργασίας με ομάδες που έχουν συναλλαγές με το Ισραήλ.

04:45 Στους παλαιστίνιους δημοσιογράφους το βραβείο της ελευθερίας του Τύπου

Η UNESCO ανακοίνωσε πως απονέμει το φετινό παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου στο σύνολο των παλαιστίνιων δημοσιογράφων οι οποίοι καλύπτουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν αποδεκατιστεί τους τελευταίους σχεδόν επτά μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο.

«Σε αυτούς τους καιρούς ερέβους κι απελπισίας, ευχόμαστε να στείλουμε σθεναρό μήνυμα αλληλεγγύης κι αναγνώρισης των παλαιστίνιων δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτή την κρίση σε τόσο δραματικές συνθήκες», τόνισε ο Μαουρίσιο Βάιμπελ, πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.

«Η ανθρωπότητα τους οφείλει τεράστιο χρέος, για το θάρρος τους και τη δέσμευσή τους στην ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους αριθμούς της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη, από την 7η Οκτωβρίου ως την 1η Μαΐου τουλάχιστον 97 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, οι 92 από τους οποίους ήταν Παλαιστίνιοι. Αλλοι δεκαέξι τραυματίστηκαν (περισσότερα εδώ).

04:15 Παλαιστίνιος νεκρός κατά την επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές σε πολλές τοποθεσίες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά στην πόλη Silat al-Harithiya, δυτικά της Τζενίν, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμα σαφές ποιος ευθύνεται για τους πυροβολισμούς.

Ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται στις πόλεις της Χεβρώνας, της Beit Ummar, και της Halhul, όπου έχουν επίσης εκτοξευθεί δακρυγόνα, καθώς και στο χωριό al-Rihiya, νότια της Χεβρώνας.

Ενας Παλαιστίνιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι έπειτα από τους πυροβολισμούς των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην πόλη Anabta, ανατολικά της Τουλκαρέμ.

03:47 Το Ιράν άφησε ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries

Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι άφησε ελεύθερα όλα τα μέλη του πληρώματος του υπό πορτογαλική σημαία πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC Aries, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του κοντά στο Στενό του Ορμούζ από δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ολα τα μέλη του πληρώματος αφέθηκαν ελεύθερα για ανθρωπιστικούς λόγους και μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες τους», είπε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Η κατάληψη του MSC Aries από δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης την 13η Απριλίου θεωρήθηκε ως ένα από τα πρώτα αντίποινα της Τεχεράνης μετά το ισραηλινό πλήγμα στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε επτά ιρανούς στρατιωτικούς.

Το Ιράν δεν έχει διευκρινίσει εάν σκοπεύει – και πότε – ν’ απελευθερώσει το πλοίο (περισσότερα εδώ).

03:00 Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 3 drones των Χούθι

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χθες Πέμπτη κατέστρεψαν τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα (UAS) σε τομέα της Υεμένης ελεγχόμενο από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι.

Οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν

Κρίθηκε πως «ήγειραν άμεση απειλή» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ, του διεθνούς συνασπισμού και εμπορικά πλοία στην περιοχή, εξήγησε μέσω X το μικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

02:02 Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εκτοξεύει πυραύλους εναντίον του Τελ Αβίβ

Η οργάνωση «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εξαπολύει επιθέσεις με πυραύλους κατά του Τελ Αβίβ.

Όπως δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η αυτοαποκαλούμενη «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εκτόξευσε πυραύλους «Κρουζ» εναντίον στόχων στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, από την ιρακινή επικράτεια.

01:50 Η σορός κατοίκου του κιμπούτς Μπέερι κρατείται στη Γάζα

Το κιμπούτς Μπέερι ανακοινώνει ότι ο κάτοικός του, Dror Or, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και ότι η σορός του κρατείται στη Γάζα.

Ο Or θεωρούντα όμηρος μέχρι σήμερα. Ο 49χρονος πιάστηκε όμηρος μαζί με δύο από τα παιδιά του από μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο σπίτι τους. Ο 17χρονος Noam και η 13χρονη Alma αφέθηκαν ελεύθεροι στις 25 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της προσωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη. Ωστόσο, ο Or άφησε την τελευταία του πνοή στη Γάζα στα χέρια των μαχητών της οργάνωσης.

01:41 Δώδεκα συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη του Πόρτλαντ

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι η αστυνομία του Πόρτλαντ, στο Όρεγκον, είχε αρχίσει να εκκενώνει ένα κτίριο βιβλιοθήκης που είχε καταληφθεί από διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Πόρτλαντ αναφέρει τώρα ότι 12 άτομα συνελήφθησαν κατά την εκκένωση του κτιρίου, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι φοιτητές.

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει το κτίριο τη Δευτέρα.

01:28 Χούθι: Πάνω από 600 πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από τις 7 Οκτωβρίου

Ο Abdel-Malik al-Houthi, ο ηγέτης των Χούθι στην Υεμένη, λέει ότι η αντάρτες έχει εκτοξεύσει 606 βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις επιθέσεις τους από τις 7 Οκτωβρίου.

Σε ομιλία του ανέφερε ότι 111 από τα βλήματα εκτοξεύτηκαν απευθείας εναντίον του Ισραήλ, ενώ τα υπόλοιπα στόχευσαν πολεμικά πλοία που ανήκουν σε συμμάχους του Ισραήλ στην περιοχή, μαζί με άλλα σκάφη που διέρχονται από τα ύδατα κοντά στην Υεμένη.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Χούθι έχουν στοχεύσει μέχρι στιγμής 107 πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και ότι έχουν εκτοξεύσει 33 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε οκτώ επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα και το Ισραήλ.

«Υπάρχει σημαντική ενόχληση και ανησυχία μεταξύ των εχθρών λόγω των επιχειρήσεων που επεκτείνονται στον Ινδικό Ωκεανό», είπε.

01:14 ΟΗΕ: Ο πόλεμος επιβαρύνει την παλαιστινιακή οικονομία

Το ΑΕΠ των παλαιστινιακών εδαφών είναι σήμερα κατά 25% χαμηλότερο από ό,τι προέβλεπε μια προπολεμική εξάμηνη πρόβλεψη, σύμφωνα με νέα έκθεση του UNDP με τίτλο «Πόλεμος στη Γάζα: Αναμενόμενες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις στην Παλαιστίνη».

Ακολουθούν μερικά ακόμη βασικά στοιχεία που δείχνουν τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της Γάζας:

  • Οι απώλειες του ΑΕΠ σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη αναμένεται να φτάσουν το 29%, εάν οι μάχες συνεχιστούν για εννέα μήνες.
  • Το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από 38 σε πάνω από 60% κατά τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη.
  • Το ποσοστό ανεργίας σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη έχει αυξηθεί από 25% σε 46%.
  • Ο πόλεμος έχει εξαλείψει επενδύσεις 40 ετών στην ανθρώπινη ανάπτυξη στη Γάζα.
  • Το 72% των κατοικιών στη Γάζα έχει καταστραφεί.

00:59 Το CAIR καταδικάζει τα σχόλια του Μπάιντεν

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) κατηγορεί τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν επειδή δεν κατήγγειλε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ υποστήριξε την καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στις ΗΠΑ.

«Αν ο πρόεδρος Μπάιντεν ανησυχεί για την αναταραχή στις πανεπιστημιουπόλεις, θα πρέπει να αρχίσει να καταδικάζει συγκεκριμένα τις επιθέσεις εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και να σταματήσει να χρηματοδοτεί τη γενοκτονία που έχει προκαλέσει τις φοιτητικές διαμαρτυρίες. Μέχρι τότε, είναι μέρος του προβλήματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διευθυντής του CAIR, Έντουαρντ Άχμεντ Μίτσελ.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν δήλωσε στον Λευκό Οίκο ότι «η διαφωνία είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία, αλλά η διαφωνία δεν πρέπει ποτέ να οδηγεί σε αναταραχή».

Ο πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι διαδηλώσεις δεν τον έχουν κάνει να αναθεωρήσει την προσέγγισή του για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 34.000 ανθρώπους, κυρίως παιδιά και γυναίκες.

00:45 Οκτώ στρατιώτες στη Συριά τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας αναφέρει σε σύντομη ανακοίνωσή του ότι οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν μετά από αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

Η επίθεση έπληξε μια περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, ενώ υπήρξαν και κάποιες «υλικές απώλειες», ανέφερε, σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SANA.

Νωρίτερα, το Reuters είχε επικαλεστεί ανώνυμη πηγή ασφαλείας που ανέφερε ότι το ισραηλινό πλήγμα έπληξε κτίριο που διαχειρίζονται οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας στα περίχωρα της Δαμασκού.

00:30 Francesca Albanese: Κανένας Παλαιστίνιος δεν είναι ασφαλής μετά τη δολοφονία του γιατρού

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, Francesca Albanese, δηλώνει «εξαιρετικά θορυβημένη» από τις αναφορές για τη δολοφονία του Δρ Αντνάν αλ-Μπαράς σε ισραηλινή φυλακή.

«Ενώ αποκτώ περισσότερες πληροφορίες, καλώ τη διπλωματική κοινότητα να παρέμβει με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων», έγραψε σε ανάρτησή της στο X.

«Κανένας Παλαιστίνιος δεν είναι ασφαλής υπό την κατοχή του Ισραήλ σήμερα», πρόσθεσε η ίδια.

00:17 Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του αν χρειαστεί

Καθώς τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και το Ισραήλ δέχεται όλο και περισσότερες επικρίσεις για τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραμένει προκλητικός.

«Αν χρειαστεί να σταθούμε μόνοι μας – θα σταθούμε μόνοι μας», ανέφερε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντηση που είχε με επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Αν είναι δυνατόν να στρατολογήσουμε τα έθνη του κόσμου – πολύ καλύτερα. Αλλά αν δεν υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας – κανείς δεν θα μας υπερασπιστεί. Η δύναμη που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η δύναμη που άκουσα εδώ, δεν έχουμε άλλη», ανέφερε.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε νωρίτερα την υπόσχεσή του να εξαπολύσει χερσαία εισβολή στη Ράφα στη νότια Γάζα, ανεξάρτητα από μια συμφωνία με τη Χαμάς ή την αντίθεση των συμμάχων της, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

00:01 Το Κατάρ «καταδικάζει σθεναρά» τις απειλές για επίθεση στη Ράφα της νότιας Γάζας

Το Κατάρ καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις ισραηλινές απειλές για έφοδο στη Ράφα της νότιας Γάζας και προχώρησε στην «κατηγορηματική απόρριψη οποιασδήποτε στρατιωτικής επιχείρησης» στην περιοχή με περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και εκτοπισμένους.

Μια τέτοια επίθεση θα αποτελούσε «ανθρωπιστική καταστροφή», σημειώνει η Ντόχα.

Η αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, σεΐχισσα Άλια Άχμεντ μπιν Σαΐφ Αλ Θάνι έκανε τις παρατηρήσεις αυτές στη Γενική Συνέλευση της Νέας Υόρκης σε μια συνεδρίαση για να συζητηθεί το βέτο των ΗΠΑ για την πλήρη ένταξη των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ.

Η απεσταλμένη του Κατάρ δήλωσε ότι αυτό σηματοδοτεί «μια οπισθοδρόμηση για τις προσπάθειες να επέλθει ειρήνη στην περιοχή».

«Η Εξοχότητά της τόνισε τη σταθερή θέση του Κατάρ όσον αφορά τη νομιμότητα και το δίκαιο του αιτήματος των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ, ιδίως εφόσον το παλαιστινιακό αίτημα πληροί τις προϋποθέσεις και τα πρότυπα που περιέχονται στο άρθρο 4 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:50 Η Χαμάς «καταδικάζει τη δολοφονία» του γιατρού του νοσοκομείου Αλ-Σίφα και ζητά διεθνή παρέμβαση

Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι «η δολοφονία του Δρ Αντνάν αλ-Μπαράς» σε ισραηλινή φυλακή είναι ένα ακόμη επεισόδιο των «φρικτών εγκλημάτων πολέμου» που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων.

Η οργάνωση σημειώνει ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, συλλαμβάνονται τακτικά από τις ισραηλινές δυνάμεις από σχολεία και νοσοκομεία και μεταφέρονται σε κέντρα κράτησης όπου στερούνται τα πιο βασικά δικαιώματα.

«Ανάμεσά τους είναι και γιατροί, το έγκλημα των οποίων ήταν η εκτέλεση του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος απέναντι στους τραυματίες και τους ασθενείς τους», τονίζει η Χαμάς.

Με την ανακοίνωσή της, η Χαμάς καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τις αυθαίρετες συλλήψεις και τους επακόλουθους θανάτους Παλαιστινίων υπό κράτηση και να αναγκάσει το Ισραήλ να αποκαλύψει την τύχη χιλιάδων κρατουμένων και να τους επιστρέψει στις οικογένειές τους.

23:41 Αιμοδοσία στην Τζαμπάλια εν μέσω πολέμου

Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε μέσα στον ιατρικό σταθμό της Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) στην Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:32 Αναφορές ότι οι IDF χτύπησαν στο έδαφος της Συρίας

Το Reuters μεταδίδει ότι το Ισραήλ χτύπησε σε κτίριο ασφαλείας στη Συρία, έξω από τη Δαμασκό.

Πηγές δήλωσαν στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Al-Hadth ότι η ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό είχε στόχο ένα φυλάκιο της Χεζμπολάχ στον δρόμο που οδηγεί στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Φωνή της Πρωτεύουσας», ο οποίος πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση, μετέδωσε από πηγές ότι οι ισραηλινοί πύραυλοι δεν αποκρούστηκαν από την αεράμυνα της Συρίας.

Την επίθεση επιβεβαιώνει και το ισραηλινό Κανάλι 13.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:22 Οι IDF έπληξαν αρκετούς μαχητές της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκαν σε κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις στο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς μαχητές της Χεζμπολάχ που εντοπίστηκαν από στρατιώτες να εισέρχονται σε κτίρια που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη οργάνωση στην Άιτα ασ-Σαμπ του νότιου Λιβάνου νωρίτερα σήμερα, αναφέρει ο στρατός.

Νωρίτερα, τέσσερις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στην περιοχή του Όρους Ντοβ. Σύμφωνα με τις IDF, τρία από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν από το Iron Dome, ενώ το τέταρτο έπεσε σε μη κατοικημένη περιοχή.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί και οι IDF προσθέτουν ότι βομβάρδισαν το σημείο εκτόξευσης με βλήματα πυροβολικού.

23:12 Τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια στις κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Σύμφωνα με τον απολογισμό του Associated Press, 2.000 άτομα έχουν συλληφθεί από τα μέσα Απριλίου, όταν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη κατέλαβαν την πανεπιστημιούπολη και ξεκίνησαν ένα κύμα φοιτητικών διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης σε όλες τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα, τουλάχιστον 200 άτομα συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες μετά από τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.

23:03 Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη διακοπή των δραστηριοτήτων του Al Jazeera στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη διακοπή των δραστηριοτήτων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera του Κατάρ στο Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με τη Haaretz.

22:53 Οι ΗΠΑ καλούν το Ισραήλ να προστατεύσει την ανθρωπιστική βοήθεια – Πριν φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας

Το Ισραήλ θα πρέπει να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές βοήθειας που κατευθύνονται στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.

Τα λόγια του έρχονται μετά την επίθεση Ισραηλινών διαδηλωτών σε δύο ιορδανικές αυτοκινητοπομπές βοήθειας, ενώ αυτές κατευθύνονταν προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι αυτοκινητοπομπές, η μία που κατευθυνόταν στο πέρασμα Μπέιτ Χανούν και η άλλη θα περνούσε από το πέρασμα Καρέμ Αμπού Σάλεμ από το Ισραήλ στη Γάζα – περάσματα γνωστά στους Ισραηλινούς ως Ερέζ και Κερέμ Σαλόμ αντίστοιχα – έγιναν στόχος Ισραηλινών εποίκων, οι οποίοι πέταξαν μέρος του φορτίου τους και προκάλεσαν ζημιές στα φορτηγά, ανέφερε το υπουργείο, σημειώνοντας ότι τα φορτηγά συνέχισαν την αποστολή παράδοσης βοήθειας.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η «κατάπτυστη επίθεση από ακραίους Ισραηλινούς εποίκους χρήζει παγκόσμιας καταδίκης».

Ο Μίλερ χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτες» τις κινήσεις της Χαμάς να «εκτρέψει» τις αυτοκινητοπομπές βοήθειας στη Γάζα.

22:44 Η «Ισλαμική Αντίσταση στο Μπαχρέιν» ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση στην Εϊλάτ του Ισραήλ

Μια οργάνωση που αυτοπροσδιορίζεται με τον όρο «Ισλαμική Αντίσταση στο Μπαχρέιν» ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση στο Ισραήλ.

Η οργάνωση, που ονομάζεται Σαράγια αλ-Αστάρ ή Ταξιαρχίες αλ-Αστάρ, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους, το οποίο φέρεται να στοχεύει την ισραηλινή λιμενική πόλη Εϊλάτ, το Σάββατο.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει οποιαδήποτε τέτοια επίθεση.

Η ένοπλη οργάνωση δήλωσε ότι «είχε ως στόχο την έδρα της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για τις χερσαίες μεταφορές στη σιωνιστική οντότητα (σ.σ. Trucknet) στην πόλη Ουμ αλ-Ρασράς (σ.σ. Εϊλάτ) στην κατεχόμενη Παλαιστίνη».

Η Trucknet, η οποία είναι μια ισραηλινή εταιρεία μεταφορών, υπέγραψε συμφωνία τον Μάρτιο για τη μεταφορά πετρελαίου μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών.

Η Σαράγια αλ-Αστάρ έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, οι οποίες λένε ότι έχει δεσμούς με το Ιράν.

22:34 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε δύο επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε δύο πλήγματα κατά ισραηλινών θέσεων το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην πρώτη επίθεση χρησιμοποίησε βλήματα πυροβολικού για να στοχεύσει μια τοποθεσία στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Αγροκτήματα Σεμπάα και πέτυχε άμεσο χτύπημα, δήλωσε η Χεζμπολάχ.

«Κατάλληλα όπλα» χρησιμοποιήθηκαν στο δεύτερο πλήγμα σε θέση στους λόφους Κφαρτσούμπα, πρόσθεσε η λιβανέζικη οργάνωση.

22:24 Αγόρι ακρωτηριάστηκε μετά από έκρηξη «κρυμμένου εκρηκτικού μηχανισμού» σε επισιτιστική βοήθεια

Ένας έφηβος Παλαιστίνιος είναι ο τελευταίος που τραυματίστηκε σοβαρά ενώ άνοιγε «παγιδευμένα τρόφιμα», σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

«Ένα 14χρονο αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά και υπέστη ακρωτηριασμό άκρων αφού άνοιξε μια παγιδευμένη κονσέρβα με τρόφιμα που βρήκε ενώ έψαχνε για τα πράγματά του στο σπίτι του που είχε βομβαρδιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χαν Γιουνίς», ανέφερε το OCHA, επικαλούμενο τις αρχές της Γάζας.

Το αγόρι, το οποίο τραυματίστηκε από την έκρηξη τη Δευτέρα, είναι μόνο ένας από τους «πολλούς ανθρώπους που τραυματίστηκαν πρόσφατα» από προμήθειες βοήθειας που είχαν παγιδευτεί με κρυμμένους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πρόσθεσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

22:15 Δριμύ κατηγορώ διαδηλωτή που συνελήφθη στο Κολούμπια – «Ήμουν 5,5 ώρες σε κελί χωρίς μπάνιο, νερό και φαγητό»

Τις απάνθρωπες συνθήκες που βίωσε ως κρατούμενος της αστυνομίας περιέγραψε ένας εκ των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που συνελήφθησαν μετά την εισβολή της στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια και του Σίτι Κόλετζ στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:05 Φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λοζάνης

Περίπου 100 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα το απόγευμα την είσοδο του κτιρίου Géopolis στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης (UNIL) και ζητούν το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών θεσμών και την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Keystone-ATS.

Η ενέργεια αυτή «ακολουθεί το παράδειγμα των κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια του Καναδά, των ΗΠΑ ή ακόμη και της Γαλλίας» εξηγούν οι οργανωτές στην ανακοίνωσή τους.

Παλαιστινιακές σημαίες τοποθετήθηκαν ακόμη και στο πάτωμα, ενώ άλλες τις κρέμασαν από ψηλά. Η κατάληψη συνεχίζεται ειρηνικά, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου.

«Η δράση μας είναι αυθόρμητη, δεν έχει ούτε αρχηγό ούτε επικεφαλής. Οι άνθρωποι που κατέλαβαν το πανεπιστημιακό κτίριο αρνούνται να γίνουν συνεργοί της αποικιοκρατικής γενοκτονίας που διαπράττει το καθεστώς απαρτχάιντ του Ισραήλ. Καλούμε όλον τον κόσμο να ενωθεί μαζί μας και τα μέλη άλλων πανεπιστημίων και ανωτάτων σχολών να κινητοποιηθούν επίσης», γράφουν οι συμμετέχοντες στην ανακοίνωσή τους.

Ο πρύτανης του UNIL Φρέντερικ Χέρμαν πήγε επί τόπου για να συζητήσει με τους διαδηλωτές, πρόσθεσε το πρακτορείο.

21:56 Ένταση στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών της Νέας Υόρκης

Σύμφωνα με τον Guardian, υπάρχει ένταση και αστυνομική δραστηριότητα στη Σχολή Εικαστικών Τεχνών (SVA) της Νέας Υόρκης, όπου μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Σπουδαστές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη ξεκίνησε καθιστική διαμαρτυρία σήμερα το πρωί σε κτίριο κατοικιών.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Σύμφωνα με μια ανάρτηση στο X, η διοίκηση κάλεσε το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης και ενημέρωσε τους μαθητές ότι παραβιάζουν τον χώρο.

Η ομάδα των φοιτητών δημοσίευσε επίσης στο Instagram έναν ισχυρισμό ότι το σχολείο αρχικά συμφώνησε να τους επιτρέψει να μείνουν μέχρι τις 17:00 το απόγευμα (σ.σ. τοπική ώρα), αλλά άλλαξε γνώμη μόλις ο αριθμός των μελών διογκώθηκε και τους διέταξε να φύγουν αμέσως.

Μια ξεχωριστή ανάρτηση στο X ισχυρίζεται ότι δείχνει μια αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης έξω από την πανεπιστημιούπολη SVA στο Μανχάταν και ενός άνδρα που προσπαθεί να τους βιντεοσκοπήσει.

21:47 UNRWA: «Δεν υπάρχει ασφάλεια στη Γάζα»

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη Γάζα, η οποία έχει καταστραφεί από τις αδιάκοπες ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις για περισσότερο από έξι μήνες.

Η υπηρεσία λέει ότι οι Παλαιστίνιοι φοβούνται τις νύχτες και το τι μπορεί να τους φέρει το αύριο.

«Είναι πολύ φοβισμένοι αν θα γίνουν κι άλλες στρατιωτικές ενέργειες. Φοβούνται αν θα εκτοπιστούν ξανά», αναφέρει η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια στη Γάζα», προσθέτει.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:37 Δεκάδες διαδηλωτές απέκλεισαν την οδό Μπεγκίν στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την απελευθέρωση των ομήρων

Δεκάδες διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και μέλη των οικογενειών των ομήρων, απέκλεισαν την οδό Μπεγκίν στο κέντρο του Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους.

Πηγή φωτογραφίας: Itai Ron / Haaretz

21:28 Απομακρύνθηκαν οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «εκκαθάρισε» τη βιβλιοθήκη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ από τους διαδηλωτές υπέρ της Γάζας.

Στο εσωτερικό, οι αστυνομικοί ανέφεραν ότι βρήκαν αχρησιμοποίητα μπαλόνια με μπογιές και μια εικόνα της αστυνομίας έδειχνε κάτι που φαινόταν να είναι φλιτζάνια με σαπούνι πιάτων δίπλα σε ένα χειρόγραφο μήνυμα: «Πέτα το κάτω στις σκάλες αν ανέβουν οι μπάτσοι».

Νωρίτερα, διαδηλωτές εμπόδιζαν τα οχήματα της αστυνομίας που μετέφεραν άλλους διαδηλωτές που συνελήφθησαν.

Καθώς οι ακτιβιστές φώναζαν «αφήστε τους να φύγουν», οι αστυνομικοί έσπρωχναν το πλήθος για να ανοίξουν δρόμο για τα οχήματα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:18 Πέντε νεκροί μετά από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ

Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

21:09 Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε πέντε άτομα για υποστήριξη της Χεζμπολάχ

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις σε πέντε άτομα επειδή «επέτρεψαν στον οικονομικό σύμβουλο της Χεζμπολάχ, Χασάν Μουκάλεντ και στην εταιρεία του να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση και τους ανώτερους αξιωματούχους της».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:59 Μπορούν οι διαδηλώσεις των φοιτητών να κοστίσουν στον Μπάιντεν την προεδρία;

Σε μείζον ζήτημα της ακαδημαϊκής και όχι μόνο κοινότητας των ΗΠΑ έχουν αναχθεί οι διαδηλώσεις των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα.

Παρά ταύτα, η πολιτική που εφαρμόζει ο Τζο Μπάιντεν δεν φαίνεται να αλλάζει και αυτό αναμένεται να του κοστίσει ιδιαίτερα στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:50 Ισραηλινό Κανάλι 12: Οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο Σινουάρ για συμφωνία

Καθώς το Ισραήλ αναμένει την επίσημη απάντηση στην «εξαιρετικά γενναιόδωρη», όπως τη χαρακτήρισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προσφορά του για την ανταλλαγή ομήρων, το δελτίο ειδήσεων του ισραηλινού Καναλιού 12 επικαλείται ανώνυμες πηγές της Χαμάς που λένε ότι ο επικεφαλής της ένοπλης οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, έχει τρία συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία οι Αιγύπτιοι μεσολαβητές προσπαθούν επί του παρόντος να επιλύσουν, μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Πρώτο και κυριότερο, σύμφωνα με τον σχολιαστή του τηλεοπτικού σταθμού για τη Μέση Ανατολή Εχούντ Γιαάρι, ο Σινουάρ, όπως κάνει εδώ και μήνες, απαιτεί εγγυημένο τέλος του πολέμου.

Συγκεκριμένα, θέλει να «αλλάξει τελείως» η ρήτρα της πρότασης που προβλέπει ότι οι διαπραγματεύσεις για μια βιώσιμη ηρεμία στη Γάζα θα αρχίσουν την 16η ημέρα της αρχικής, 40ήμερης φάσης της εκεχειρίας. Αντ’ αυτού, θέλει «μια γραπτή δέσμευση για τον άνευ όρων τερματισμό των μαχών», λέει ο Γιααρί.

Δεύτερον, ο Σινουάρ αντιτίθεται στο να δοθεί στο Ισραήλ το δικαίωμα να αποκλείσει ορισμένους Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας με αίμα στα χέρια τους από τη Δυτική Όχθη και αντ’ αυτού να τους στείλει στη Γάζα ή στην εξορία.

Και τρίτον, ο Σινουάρ θέλει λεπτομέρειες σχετικά με τα υλικά που δεν θα επιτραπούν στη Γάζα για την ανοικοδόμησή της. Πιθανότατα, λέει ο Γιαάρι, αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι η Χαμάς θα είναι σε θέση να ανοικοδομήσει τις σήραγγες και άλλες στρατιωτικές υποδομές της.

20:40 Λιβανέζικη εφημερίδα: Η συμφωνία που έχει προταθεί περιλαμβάνει την ισραηλινή απόσυρση από τη Γάζα

Η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar, που πρόσκειται στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αναφέρεται στη συμφωνία που εξετάζεται από την παλαιστινιακή οργάνωση και το Ισραήλ.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ αναμεταδίδουν και άλλα μέσα όπως το Associated Press. Η πρόταση, η οποία επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη από έναν Αιγύπτιο αξιωματούχο και έναν αξιωματούχο της Χαμάς, ρίχνει φως στις ακανθώδεις λεπτομέρειες που συζητούνται σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Χαμάς θα απελευθερώσει γυναίκες αμάχους ομήρους σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους κατά την πρώτη εβδομάδα μιας 40ήμερης αρχικής φάσης της συμφωνίας.

Μετά από αυτή την πρώτη παρτίδα, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν από έναν παραλιακό δρόμο και θα κατευθυνθούν ανατολικά για να διευκολύνουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψουν την επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών στα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα. Η Χαμάς θα παρέδιδε επίσης έναν κατάλογο των ομήρων που είναι ακόμη ζωντανοί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εντός της τρίτης εβδομάδας, οι δύο πλευρές θα ξεκινούσαν έμμεσες διαπραγματεύσεις με στόχο την αποκατάσταση της «μόνιμης ηρεμίας» (σ.σ. permanent calm στο κείμενο του AP). Μετά από τρεις εβδομάδες στην πρώτη φάση, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποχωρούσαν από την κεντρική Γάζα.

«Μόνιμη ηρεμία»

Η δεύτερη φάση των έξι εβδομάδων θα οριστικοποιούσε τους διακανονισμούς για «μόνιμη ηρεμία», την απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων, πολιτών και στρατιωτών, που κρατούνται από τη Χαμάς, με αντάλλαγμα περισσότερους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους. Οι όμηροι στρατιώτες δεν θα απελευθερωθούν πριν από την έναρξη της «ηρεμίας».

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, περισσότερους κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ και την έναρξη ενός πενταετούς σχεδίου ανοικοδόμησης. Το σχέδιο αναφέρει ότι η Χαμάς θα συμφωνήσει να μην ανασυγκροτήσει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο.

Η Χαμάς νωρίτερα την Τετάρτη δήλωσε ότι ήθελε σαφήνεια από τους Αιγύπτιους διαμεσολαβητές σχετικά με ορισμένους όρους της συμφωνίας, συγκεκριμένα σχετικά με την άνευ όρων επιστροφή των εκτοπισμένων στο βόρειο τμήμα της Γάζας και τη διαβεβαίωση ότι το δεύτερο στάδιο θα περιλαμβάνει την πλήρη αποχώρηση όλων των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.

Οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και οι αξιωματούχοι της Χαμάς μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή συζητούσαν παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις.

20:27 Ο θάνατος του Δρ Αντνάν αλ-Μπαράς στις ισραηλινές φυλακές ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών υγειονομικών σε 496

Ο θάνατος του Δρ Αντνάν αλ-Μπαράς σε ισραηλινή φυλακή, στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα, αύξησε τον συνολικό αριθμό των νεκρών υγειονομικών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα σε 496.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι περίπου 1.500 ιατρικοί υπάλληλοι έχουν επίσης τραυματιστεί και 309 παραμένουν φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές.

«Η δολοφονία του Δρ αλ-Μπαράς δεν θα είναι το τελευταίο έγκλημα υπό το πρίσμα της πλήρους μυστικότητας της κατάστασης των κρατουμένων στις φυλακές, ειδικά εκείνων που έχουν συλληφθεί από τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το υπουργείο.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα και τις οργανώσεις υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν και να προστατεύσουν τους κρατούμενους που βρίσκονται σε φυλακές του Ισραήλ.

Ο αλ-Μπαράς, 50 ετών, ήταν επικεφαλής του ορθοπεδικού τμήματος του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας. Συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς περιέθαλπε ασθενείς στο νοσοκομείο αλ-Άντουα στη βόρεια Γάζα.

20:17 Παρά τα όσα είπε ο Μπάιντεν, το 99% των διαδηλώσεων στα αμερικάνικα πανεπιστήμια ήταν ειρηνικές, αναφέρει σχετική έκθεση

Μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι το 99% των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης σε αμερικανικά κολέγια ήταν ειρηνικές, παρά τις σημερινές παρατηρήσεις του Τζο Μπάιντεν που χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις αυτές βίαιες.

Πιο συγκεκριμένα, μια σύντομη έκθεση από το Armed Conflict Location and Event Data Project, μια ΜΚΟ που ειδικεύεται στη χαρτογράφηση κρίσεων, ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλώσεων παρέμεινε «σε μεγάλο βαθμό ειρηνική».

20:08 Τρεις συλλήψεις για διαμαρτυρία σε κτίριο κατασκευαστή όπλων στο Μπρίστολ

Το δίκτυο διαμαρτυρίας Palestine Action αναφέρει ότι τρεις διαδηλωτές συνελήφθησαν από τη βρετανική αστυνομία επειδή διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την έδρα της Elbit Systems στο Μπρίστολ.

Κάποιοι είχαν σκαρφαλώσει πάνω σε ένα φορτηγό προκειμένου να εμποδίσουν τη μοναδική, όπως είπαν, είσοδο στο κτίριο. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων εξοπλίζει ενεργά μια «γενοκτονία» στη Γάζα.

Η Elbit Systems, η οποία παράγει μερικά από τα πιο προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόσμο, διακηρύσσει στην ιστοσελίδα της ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της αποτελούν «τη ραχοκοκαλιά» του ισραηλινού στρατού.

19:59 Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πάνω από 400 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα κάτι που συμπίπτει με την επίσκεψη Μπλίνκεν

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι επέτρεψε την είσοδο 406 φορτηγών που μετέφεραν 8.040 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας χθες, κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Είπε επίσης ότι έχει επιτρέψει την είσοδο συνολικά 26.746 φορτηγών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 34.500 Παλαιστίνιους, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα ανέφερε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο κατά μέσο όρο 163 φορτηγών με βοήθεια την ημέρα τον Απρίλιο, αριθμός που είναι χαμηλότερος από τα 300 με 400 που το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διατυμπάνιζαν και πολύ χαμηλότερος από τα 1.000 φορτηγά ημερησίως που, όπως είπε, χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι πεινασμένοι Παλαιστίνιοι.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της ισραηλινής υπηρεσίας COGAT:

19:50 Το Ισραήλ επιτίθεται στον επικεφαλής του ΟΗΕ για «υποδαύλιση μίσους και προώθηση ψευδών ειδήσεων»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είναι «βαθιά θορυβημένος» από τις αναφορές για μαζικούς τάφους στη Γάζα, όπου ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες πτώματα Παλαιστινίων.

Με ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους θαμμένους Παλαιστίνιους βασανίστηκαν, ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσης ανεξάρτητης έρευνας – κάτι που δεν υποστηρίχθηκε από τον κορυφαίο υποστηρικτή του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τώρα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών λέει ότι ο Γκουτέρες «επιλέγει να πυροδοτήσει το μίσος και να προωθήσει ψευδείς ειδήσεις» σε μια επικίνδυνη κίνηση.

Δείτε σχετική ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ:

19:43 Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ;

Δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ έχουν καταληφθεί από φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονται κατά του πολέμου που διεξάγεται στη αιματοκυλισμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ήδη, σε αυτήν τη σφαγή που συνεχίζεται, έχουν δολοφονηθεί χιλιάδες παιδιά.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

19:36 Οι IDF διόρισαν νέους επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών και της Κεντρικής Διοίκησης

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Πέμπτη μια σειρά νέων διορισμών στην ηγεσία του γενικού επιτελείου.

Ο ταξίαρχος Σλόμι Μπιντέρ θα διοριστεί επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των IDF, ενώ ο ταξίαρχος Άβι Μπλουθ θα διοριστεί επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:32 Ισραηλινός συνελήφθη επειδή προσπάθησε να επιτεθεί στο κομβόι του Νετανιάχου

Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Channel 12, επικαλούμενος την τοπική αστυνομία, αναφέρει ότι ένας 58χρονος άνδρας συνελήφθη μετά από επεισόδιο με την αυτοκινητοπομπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό.

19:25 Καθηγητές του Κολούμπια κατά της προέδρου του ιδρύματος μετά την επέμβαση της αστυνομίας – Έκκληση για ψήφο δυσπιστίας

Το παράρτημα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου ζήτησε ψήφο δυσπιστίας για την πρόεδρο του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ.

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση επέκρινε την απόφαση της Σαφίκ, του διοικητικού συμβουλίου του πανεπιστημίου και άλλων αξιωματούχων του Κολούμπια να καλέσουν αστυνομικούς της Νέας Υόρκης για να καταστείλουν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες στις 30 Απριλίου.

«Αυτά τα αδικήματα κορυφώθηκαν με την τρομακτική επίθεση της αστυνομίας εναντίον των φοιτητών μας, η οποία τώρα με ντροπή προβάλλεται για να τη δει όλος ο κόσμος», γράφει η Ένωση, προσθέτοντας ότι φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό παραμένουν αποκλεισμένοι από την πανεπιστημιούπολη.

«Η ψήφος δυσπιστίας είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της διαλυμένης κοινότητάς μας και να αποκαταστήσουμε τις βασικές αξίες του Πανεπιστημίου, όπως η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η κοινή διακυβέρνηση», τονίζεται.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Η έκκληση για ψήφο δυσπιστίας στο Κολούμπια έρχεται λίγες ημέρες αφότου η πρόεδρος του Μπάρναρντ, Λόρα Ρόζενμπουρι, έχασε στη διαδικασία για ψήφο δυσπιστίας, την πρώτη στην ιστορία του κολεγίου, ανέφερε η Columbia Daily Spectator.

19:17 Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση των υπερορθόδοξων Εβραίων ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση

Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι συνεχίζουν να κινητοποιούνται ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση.

Δείτε σχετικό βίντεο από την κινητοποίησή τους στον αυτοκινητόδρομο 4 του Ισραήλ:

19:12 Κάποιοι στη Γάζα «δοκιμάζουν φρέσκο ψωμί για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες»

Η Σάζα Μογκράμπι, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), λέει ότι η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα βελτιώνεται σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετή.

Χθες, τα πρώτα φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος Μπέιτ Χανούν (Ερέζ) στα βόρεια για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

«Είδαμε βελτιώσεις, αλλά πρέπει να ανοίγουν συνεχώς οι δρόμοι», είπε.

Σύμφωνα με τη Μογκράμπι, το WFP μπόρεσε να ανοίξει τέσσερα αρτοποιεία στη βόρεια Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν τεράστια ανάγκη.

«Έτσι, για πρώτη φορά, οι άνθρωποι στις βόρειες περιοχές που χρησιμοποιούσαν ακραία μέτρα για να φτιάξουν ψωμί, χρησιμοποιώντας ζωοτροφές και σπόρους πουλιών για να φτιάξουν ψωμί, για πρώτη φορά γεύονται φρέσκο ψωμί εδώ και έξι μήνες», περιέγραψε η Μογκράμπι.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:02 Αδιανόητη η ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Γράφημα του in αποτυπώνει το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα μετά από σχεδόν επτά μήνες πολέμου.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι τραγική για τους κατοίκους της μαρτυρικής Λωρίδας.

18:53 Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε αρνητικά για το εάν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά στα πανεπιστήμια

Η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:42 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ επιτίθεται στην Τουρκία μετά τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτή τη φορά για το «μπλοκάρισμα των λιμανιών για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές».

«Έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», έγραψε ο Ισραέλ Κατζ σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το Ισραήλ αναζητά τώρα «εναλλακτικές λύσεις» για το εμπόριό του και θα βασίζεται επίσης στην τοπική παραγωγή και στις εισαγωγές από αλλού.

18:32 Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ

Η Τουρκία σταματά κάθε εμπορική δραστηριότητα με το Ισραήλ, αναφέρει το Bloomberg News.

Η Τουρκία διέκοψε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από την Πέμπτη, ανέφερε το Bloomberg News επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:30 Ο Ερντογάν κατήγγειλε την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων στα αμερικάνικα πανεπιστήμια

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρενέβη σήμερα στον δημόσιο διάλογο γύρω από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα αμερικανικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι οι αρχές επιδεικνύουν «σκληρότητα» στην καταστολή των φιλοπαιλαιστίνιων φοιτητών και καθηγητών.

Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα έχουν εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, προκαλώντας την παρέμβαση της αστυνομίας ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ή στο UCLA, οι αρχές προχώρησαν και σε συλλήψεις.

«Οι ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι σε ορισμένα περίβλεπτα αμερικανικά πανεπιστήμια, διαμαρτύρονται για τη σφαγή» στη Γάζα, είπε ο Ερντογάν σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα.

«Οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται βία, σκληρότητα, ταλαιπωρία, ακόμη και βασανιστήρια επειδή λένε ότι η σφαγή πρέπει να σταματήσει», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι υπάλληλοι πανεπιστημίων «απολύονται και λιντσάρονται» επειδή στηρίζουν τους Παλαιστίνιους.

Η Τουρκία, σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, επικρίνει με δριμύτητα την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και την άνευ όρων – όπως λέει – υποστήριξη που λαμβάνει η χώρα αυτή από τους Δυτικούς συμμάχους της. Οι ΗΠΑ είναι ο κορυφαίος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού για το Ισραήλ και έχει προστατεύσει τη χώρα σε κρίσιμες ψηφοφορίες στα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα όρια της δυτικής δημοκρατίας καθορίζονται από τα ισραηλινά συμφέροντα. Οτιδήποτε καταπατά τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι αντιδημοκρατικό, αντισημιτικό για αυτούς», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Περισσότεροι από 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας τους τελευταίους επτά μήνες, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας. Αφορμή στάθηκε η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν άλλοι 253.

18:23 Η UNRWA αποτυπώνει σε βίντεό της το μέγεθος της καταστροφής στη Γάζα

Η UNRWA μοιράστηκε ένα βίντεο στο X που καταγράφει την κοινή αποστολή τους στη βόρεια Γάζα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για την αξιολόγηση της διανομής τροφίμων.

Το βίντεο δείχνει σκηνές καταστροφής στη Γάζα – κρατήρες στην άκρη του δρόμου, κτίρια με τοίχους που λείπουν εντελώς και στέγες που δεν είναι ακέραιες, εξηγεί στο βίντεο η υπάλληλος της UNRWA, Λουίζ Γουότεριντζ.

Η UNRWA έχει 165 εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στον πόλεμο, «ένα τεράστιο πρόβλημα όταν πρόκειται για την ανθρωπιστική επιχείρηση».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

18:13 Ο Μπάιντεν κατηγορεί τους φοιτητές ότι παραβίασαν τον νόμο και ότι παρακώλυσαν τη λειτουργία των πανεπιστημίων

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τις διαδηλώσεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια, κατηγόρησε τους φοιτητές ότι παραβίασαν τον νόμο και ότι παρακώλυσαν τη λειτουργία των ιδρυμάτων.

«Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό», είπε ο Μπάιντεν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Αμερικάνοι «έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά όχι το δικαίωμα να προκαλούν χάος».

18:10 Για τη διάλυση του καταυλισμού στο Κολλέγιο Ντάρτμουθ

Η πρόεδρος του Κολλεγίου Ντάρτμουθ στο Νιου Χαμσάιρ, Σιαν Λία Μπέιλοκ δήλωσε ότι 90 άτομα απομακρύνθηκαν από τον καταυλισμό διαμαρτυρίας για τη Γάζα το βράδυ της Τετάρτης, μεταξύ των οποίων και πολλοί που δεν συνδέονται με το πανεπιστήμιο.

Σε δήλωσή της, η πρόεδρος του κολλεγίου αναγνώρισε τις διαμαρτυρίες ως σημαντική μορφή λόγου, αλλά δήλωσε ότι οι απόψεις δεν μπορούν «ποτέ να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήσουν την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων του Ντάρτμουθ».

18:08 Ο Χανίγια συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ

Ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, σε τηλεφωνική επικοινωνία, όπου συζήτησαν τις τελευταίες διαπραγματεύσεις σχετικά με το «σταμάτημα της επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς.

«Ο Χανίγια εκτίμησε τον ρόλο που διαδραμάτισε το Κατάρ στη διαμεσολάβηση και τόνισε το θετικό πνεύμα του κινήματος στη μελέτη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός που έλαβε πρόσφατα», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου κατά τρόπο που να επιτυγχάνει τα αιτήματα του λαού μας και να σταματά την επιθετικότητα εναντίον του», σημειώνεται.

Νωρίτερα, η Χαμάς δήλωσε ότι μια αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Αίγυπτο για περαιτέρω συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:58 Ο Μπεν-Γκβιρ κατακεραύνωσε τον Γκάλαντ επειδή συμφώνησε να παραδώσει τη σορό ενός Άραβα Ισραηλινού κρατούμενου ασφαλείας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ ότι έβλαψε τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συμφωνώντας να παραδώσει τη σορό ενός αραβοϊσραηλινού κρατούμενου ασφαλείας που πέθανε στη φυλακή.

«Η απελευθέρωση των σωμάτων τρομοκρατών βλάπτει τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων! Είναι πολύ λυπηρό που ο υπουργός Γκάλαντ δεν το καταλαβαίνει αυτό», έγραψε στο Χ ο Μπεν-Γκβιρ.

Ο Μπεν-Γκβιρ έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή του σε μια προτεινόμενη συμφωνία για τους ομήρους που θα μειώσει ή θα σταματήσει προσωρινά τις μάχες, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της κυβέρνησης.

Ο Μπεν-Γκβιρ και ο Γκάλαντ έχουν έρθει σε αντιπαράθεση επανειλημμένα, πιο πρόσφατα τον Απρίλιο, όταν κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να απολύσει τον υπουργό Άμυνας, αφού οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν τις προετοιμασίες για την εξάρθρωση του παράνομου φυλακίου Γκαλ Γιοσέφ στη Δυτική Όχθη.

17:49 Διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου για την επιστράτευση των υπερορθόδοξων στον ισραηλινό στρατό μπλόκαραν μεγάλη εθνική οδό

Ο αυτοκινητόδρομος 4, ένας σημαντικός αυτοκινητόδρομος που διασχίζει το Ισραήλ, έχει αποκλειστεί και στις δύο κατευθύνσεις από διαδηλωτές κατά του νομοσχεδίου που θα υποχρεώσει τους υπερορθόδοξους Ισραηλινούς να καταταγούν στο στρατό, όπως αναφέρει η Haaretz.

17:45 Λευκός Οίκος: Η προβλήτα για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα θα ανοίξει σε μερικές ημέρες, ο κακός καιρός επηρεάζει

Η προβλήτα που κατασκευάστηκε από τον αμερικανικό στρατό για να επιταχύνει τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αναμένεται να ανοίξει μέσα σε λίγες ημέρες, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες που δυσχεραίνουν τις προετοιμασίες, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Ελπίζαμε ότι θα γίνει μέσα σε λίγες ημέρες. Νομίζω ότι αυτή εξακολουθεί να είναι η ελπίδα», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

17:40 «Δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα πέθαναν σε ισραηλινές φυλακές»

Δύο Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από τη Γάζα έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές φυλακές, μεταξύ των οποίων ο Δρ Αντνάν αλ-Μπαράς, επικεφαλής του ορθοπεδικού τμήματος στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, καταγγέλλει η Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων.

17:30 Αυξάνεται ο αριθμός των συλληφθέντων φοιτητών στο UCLA

Τουλάχιστον 132 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας (σ.σ. τοπική ώρα) στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), σύμφωνα με τον αστυνομικό Έρικ Λάρσεν της Τροχαίας της Καλιφόρνιας.

Οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν θα παραδοθούν στο αστυνομικό τμήμα του πανεπιστημίου, είπε, δεν θα μεταφερθούν στη φυλακή.

Στιγμιότυπο μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο UCLA.

17:21 Ολόκληρη η τελευταία χρονικά ανακοίνωση της Χαμάς

«Ο επικεφαλής του κινήματος της Χαμάς, ο Μουτζαχεντίν Ισμαήλ Χανίγια, πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο υπουργό Πληροφοριών, υποστράτηγο Αμπάς Καμέλ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για να σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας.

Ο επικεφαλής του κινήματος εκτίμησε τον ρόλο που διαδραμάτισε η Αίγυπτος και τόνισε το θετικό πνεύμα του κινήματος στη μελέτη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός.

Ο επικεφαλής του κινήματος επιβεβαίωσε στον υπουργό Αμπάς Καμέλ ότι η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία του κινήματος θα έρθει στην Αίγυπτο το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρώσει τις τρέχουσες συζητήσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα ικανοποιεί τα αιτήματα του λαού μας και θα σταματά την επίθεση», αναφέρει η τελευταία χρονικά ανακοίνωση της Χαμάς, στην οποία προαναφερθήκαμε.

17:15 Ο Γκάλαντ προτρέπει να μη γίνουν διαμαρτυρίες στα στρατιωτικά νεκροταφεία την Ημέρα Μνήμης

Η χρήση των τελετών της Ημέρας Μνήμης για να συζητηθεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την «ενότητα και τη συνεργασία» θα «βεβηλώσει την ιερότητα της ημέρας», λέει ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Μιλώντας με εκπροσώπους του Δημόσιου Συμβουλίου Μνήμης Στρατιωτών, της οργάνωσης μνήμης Γιαντ Λαμπανίμ και της οργάνωσης χήρων και ορφανών των IDF, ο Γκάλαντ κάλεσε τόσο το κοινό όσο και τους πολιτικούς να αφήσουν στην άκρη τις πολιτικές και κοινωνικές διαφορές, καθώς το Ισραήλ πλησιάζει στην πρώτη Ημέρα Μνήμης από τις 7 Οκτωβρίου.

Απαντώντας στις εκκλήσεις των οικογενειών των πενθούντων να αποκλειστούν οι υπουργοί της κυβέρνησης από τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι ενώ «οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Κνεσέτ πρέπει να βρίσκονται στα νεκροταφεία», καλεί «όλους τους εκπροσώπους του κοινού, όποιοι κι αν είναι αυτοί να τιμήσουν την αρχή της μνήμης».

17:10 Ο πρόεδρος του Ισραήλ καταγγέλλει έξαρση του αντισημιτισμού

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε σήμερα (2/5)«την τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού» στον κόσμο και ιδίως στις ΗΠΑ, όπου «φημισμένα πανεπιστήμια, κέντρα ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης» έχουν μολυνθεί «από το μίσος και τον αντισημιτισμό».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:06 Θα χρειαστεί να φτάσουμε τουλάχιστον μέχρι το 2040 για να επισκευαστούν τα κατεστραμμένα σπίτια στη Γάζα, λέει ο ΟΗΕ

Αν ο πόλεμος στη Γάζα σταματούσε σήμερα, θα χρειαζόταν να φτάσουμε μέχρι το 2040 για να ανοικοδομηθούν όλα τα σπίτια που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις του Ισραήλ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

«Κάθε επιπλέον ημέρα που συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος προκαλεί τεράστιο και αυξανόμενο κόστος στους κατοίκους της Γάζας και σε όλους τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο διευθυντής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, Αχίμ Στάινερ.

Τουλάχιστον 370.000 κατοικίες στη Γάζα έχουν υποστεί ζημιές, εκ των οποίων 79.000 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, σύμφωνα με νέα έκθεση του UNDP και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για τη Δυτική Ασία.

Μετά τους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι κατοικίες ανοικοδομήθηκαν με ρυθμό 992 μονάδων ετησίως. Ακόμα κι αν το Ισραήλ επιτρέψει τον πενταπλασιασμό των οικοδομικών υλικών που εισέρχονται στη Γάζα, θα χρειαστεί να φτάσουμε μέχρι το 2040 για να ξαναχτιστούν τα κατεστραμμένα σπίτια, χωρίς να επισκευαστούν τα όσα έχουν ζημιές, αναφέρει η έκθεση.

17:00 Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η ανοικοδόμηση της Γάζας θα κοστίσει 30 έως 40 δισ. δολάρια

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Γάζας θα κοστίσει περίπου 30 έως 40 δισ. δολάρια και θα απαιτήσει μια προσπάθεια σε κλίμακα που ο κόσμος δεν έχει δει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Οι αρχικές εκτιμήσεις του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας ξεπερνούν τα 30 δισ. δολάρια και θα μπορούσαν να φθάσουν τα 40 δισ. δολάρια», δήλωσε ο Αμπντάλα αλ-Νταρντάρι, βοηθός γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Η κλίμακα της καταστροφής είναι τεράστια και πρωτοφανής, πρόκειται για μια αποστολή με την οποία η παγκόσμια κοινότητα δεν έχει ασχοληθεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά.

16:56 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Αντιπροσωπεία της Χαμάς πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Αίγυπτο για περαιτέρω συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης
  • Μετά από αρκετές ώρες αντιπαράθεσης, η αστυνομία πραγματοποίησε βίαιη επέμβαση στην πανεπιστημιούπολη του UCLA για να εκκαθαρίσει τον καταυλισμό υπέρ της Γάζας, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 συλλήψεις
  • Ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου, το κυβερνητικό γραφείο Τύπου της Γάζας απηύθυνε έκκληση για την προστασία των δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντας ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 141 δημοσιογράφοι από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα
  • Το Ιράν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε διάφορα αμερικανικά και βρετανικά φυσικά και νομικά πρόσωπα για την υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας

16:50 Οι IDF απομάκρυναν τα υπολείμματα ενός ακόμη ιρανικού πυραύλου που βρήκαν πεζοπόροι στο νότιο Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός απομάκρυνε υπολείμματα ενός ακόμη αναχαιτισμένου ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου που βρέθηκε από πεζοπόρους στο ρέμα Γε’ελίμ, κοντά στην Αράντ, στο νότιο Ισραήλ.

Ο πύραυλος ήταν ένας από τους 120 που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ κατά την ιρανική επίθεση στις 14 Απριλίου.

Τα υπολείμματα ανελκύστηκαν από την περιοχή με γερανό και μεταφέρθηκαν σε άλλη τοποθεσία, όπου οι υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης απομάκρυναν τυχόν επικίνδυνα υλικά.

Αφού κρίθηκε ασφαλές, τα υπολείμματα μεταφέρθηκαν σε μια στρατιωτική βάση για να εξεταστούν περαιτέρω.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:45 Πάνω από 100 οι συλλήψεις στο UCLA μετά την επέμβαση της αστυνομίας

Ο αξιωματικός Λουίς Κιντέρο, εκπρόσωπος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνια, δήλωσε σε συνέντευξή του στο KCAL-TV ότι περισσότεροι από 100 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στο UCLA και θα μεταφέρονταν με λεωφορείο σε τοπική φυλακή.

16:40 17 συλλήψεις στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Τουλάχιστον 17 συλλήψεις διαδηλωτών έχουν γίνει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, καθώς οι αστυνομικές αρχές εκκαθάρισαν τον καταυλισμό διαμαρτυρίας υπέρ της Γάζας, όπως δήλωσε αξιωματούχος.

Οι διαδηλωτές διατάχθηκαν να απομακρύνουν σκηνές και κατασκευές από τον καταυλισμό ώρες μετά την έναρξή του το πρωί της Τετάρτης, δήλωσε στο CNN η εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπρίτανι Μάγκελσεν.

«Μέχρι τις 17:00 το απόγευμα, είχαν γίνει 17 συλλήψεις για εγκληματική καταπάτηση», δήλωσε η Μάγκελσεν.

«Τα άτομα μπορούν να συγκεντρωθούν ειρηνικά στους κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους της πανεπιστημιούπολης για να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, αλλά δεν μπορούν να κατασκευάσουν καταυλισμό ή να αποκλείσουν μονοπάτια», δήλωσε η ίδια.

Το πανεπιστήμιο είχε περισσότερους από 30.000 φοιτητές εγγεγραμμένους το φθινόπωρο του 2023, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του.

16:31 Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο ξεκινούν κατασκήνωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους

Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη κατασκήνωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας Toronto4Palestine.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:25 CNN: Η αστυνομία πήρε τον έλεγχο του UCLA

Σύμφωνα με το CNN, οι αστυνομικοί πήραν τον έλεγχο του χώρου του καταυλισμού του UCLA σχεδόν τρεις ώρες αφότου κλήθηκαν από αξιωματούχους της πανεπιστημιούπολης να επέμβουν.

Ο Τζος Κάμπελ του CNN αναφέρει ότι ο καταυλισμός έχει εκκενωθεί και η αστυνομία εξετάζει τους διαδηλωτές και τους επιβιβάζει σε λεωφορεία.

Υπάρχει επίσης μια μεγαλύτερη συγκέντρωση διαδηλωτών στην περίμετρο του καταυλισμού και η αστυνομία έχει ένα τείχος αστυνομικών που στέκονται ήρεμα ανάμεσα σε αυτούς και τον καταυλισμό.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν φαίνεται να είναι τεταμένη.

Οι διαδηλωτές είναι δυσαρεστημένοι και φωνάζουν στην αστυνομία, αλλά η αστυνομία δεν φαίνεται να ενισχύεται σε δυνάμεις.

Η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό αλληλεγγύης για τη Γάζα στο UCLA.

16:20 Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί την Αίγυπτο σύντομα για περαιτέρω συνομιλίες για εκεχειρία

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία της πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Αίγυπτο για περαιτέρω συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός.

Σε ανακοίνωσή της, πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια επιβεβαίωσε το «θετικό πνεύμα της οργάνωσης στη μελέτη της πρότασης για κατάπαυση του πυρός».

Η Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι έλαβε την τελευταία θέση του Ισραήλ και θα τη μελετήσει πριν υποβάλει απάντηση.

16:15 Πλαστικές σφαίρες έριξαν οι αστυνομικοί στο UCLA

Σύμφωνα με το CNN, η αστυνομία έριξε πλαστικές σφαίρες κατά την επέμβασή της στο UCLA.

Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή υπέρ της Γάζας στο UCLA.

16:10 Σε ποια πανεπιστήμια έχουν απλωθεί οι κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Πηγή: New York Times

16:05 Μια σύντομη σύνοψη για το τι έχει γίνει στο UCLA

  • Μετά από αρκετές ώρες αντιπαράθεσης, η αστυνομία προχώρησε στην πανεπιστημιούπολη του UCLA για να εκκαθαρίσει τον καταυλισμό υπέρ της Παλαιστίνης
  • Οι αστυνομικοί με εξοπλισμό των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν κρότου λάμψης, αφαίρεσαν οδοφράγματα και συνέλαβαν αρκετούς διαδηλωτές
  • Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Αυτή είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία» και «Ντροπή σας» καθώς η αστυνομία προχωρούσε
  • Μερικές δεκάδες διαδηλωτές παραμένουν αυτή τη στιγμή στην πανεπιστημιούπολη, από τους 400 που ήταν αρχικά, όπως δήλωσε ένας μάρτυρας στο Al Jazeera

Δείτε σχετικό βίντεο:

15:55 Επέμβαση της αστυνομίας στο UCLA – Προσαγωγές και χημικά κατά των φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών

Έφοδο στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) πραγματοποίησε η αστυνομία, όπου χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:12 Μεγάλη αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών στα τέλη του Δεκεμβρίου

Περισσότερες από 100 καταγγελίες για υποκίνηση αντισημιτικού μίσους καταγράφηκαν στη Σουηδία στα τέλη Δεκεμβρίου, πέντε φορές περισσότερες από την ίδια περίοδο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Πρόληψης του Εγκλήματος.

Από τις 7 Οκτωβρίου —όταν η Χαμάς εισήλθε στο νότιο Ισραήλ και πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση— ως την 31η Δεκεμβρίου 2023, καταγράφηκαν συνολικά 110 καταγγελίες από την αστυνομία, σύμφωνα με το Συμβούλιο. Το 2022, ο αριθμός αυτός ήταν 24.

Περίπου το 20% των καταγγελιών περιέχουν «κάποια μορφή αναφοράς στην επίθεση της Χαμάς», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

14:06 Η εβραϊκή κοινότητα του Μάλμε στη Σουηδία ανησυχεί για τις σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στη Eurovision

Οι σχεδιαζόμενες διαδηλώσεις κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision έχουν δημιουργήσει ανησυχία στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στο Μάλμο της Σουηδίας, που φιλοξενεί τη διοργάνωση, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της κοινότητας.

Η Σουηδία έχει υποσχεθεί ένα θεαματικό σόου από τις 7 έως τις 11 Μαΐου αλλά ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα εν μέσω διαδηλώσεων για την στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πυροδοτήθηκε από την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Η κοινότητα των περίπου 1.200 Εβραίων ανησυχεί ότι μπορεί να αποτελέσει στόχο των μεγάλων διαδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου, όταν το Ισραήλ θα συμμετάσχει στον δεύτερο ημιτελικό, και ξανά την ημέρα του τελικού, στις 11 Μαΐου.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας, έντασης. Δεν μπορώ να πω ότι δεν ανησυχώ», δήλωσε στο Reuters ο Φέλιξ Κράους Σιόγκρεν, ξεναγός στη συναγωγή του Μάλμο.

«Με το Ισραήλ να συμμετέχει στην Eurovision, το κλίμα θα είναι ακόμα πιο έντονο και ίσως η συναγωγή να αποτελέσει στόχο των διαδηλώσεων. Δεν είναι κάτι αδιανόητο».

14:00 Νέα αναβολή για το σχέδιο στράτευσης των υπερορθόδοξων Εβραίων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε νέα αναβολή στην διένεξη σχετικά με την εξαίρεση των υπερορθόδοξων Εβραίων από την στρατιωτική θητεία, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο μετέθεσε για την 16η Μαΐου την προθεσμία για το νέο σχέδιο στράτευσης.

Το Δικαστήριο εξέτασε τις προσφυγές για τον διακριτικό χαρακτήρα της εξαίρεσης των υπερορθόδοξων Εβραίων από την στράτευση που ισχύει εδώ και δεκαετίες και όρισε ως προθεσμία την 31η Μαρτίου. Αυτή μετατέθηκε στην 30ή Απριλίου έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, η οποία προέβαλε το επιχείρημα ότι είναι πολύ απασχολημένη με τον πόλεμο στην Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση Νετανιάχου κατέθεσε νέο αίτημα αναβολής.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου περιλαμβάνει και δύο υπερορθόδοξα κόμματα που θεωρούν ότι η εξαίρεση από την στρατιωτική θητεία είναι σημαντική για την παραμονή των οπαδών τους στις θρησκευτικές σχολές και μακριά από το χωνευτήρι του στρατού που μπορεί να θέσει σε δοκιμασία τις υπερσυντηρητικές τους αξίες.

13:47 Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς και Νετανιάχου

Ο Σολτς και ο Νετανιάχου συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης.

«Μίλησαν για τις προσπάθειες απελευθέρωσης όλων των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και για την κατάπαυση του πυρός. Συζητήθηκαν επίσης περαιτέρω βελτιώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του κυβερνητικός εκπρόσωπος.

13:28 Το Ιράν επιβάλλει κυρώσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ

Το Ιράν ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων σε διάφορα αμερικανικά και βρετανικά φυσικά και νομικά πρόσωπα για την υποστήριξή τους στο Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν οι κυρώσεις απευθύνονται σε επτά Αμερικανούς, μεταξύ των οποίων ο στρατηγός Μπράιαν Π. Φέντον, διοικητής της διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, και ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, πρώην διοικητής του πέμπτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού.

Στους Βρετανούς αξιωματούχους και φορείς που στοχοποιούνται περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps, ο διοικητής της στρατηγικής διοίκησης του βρετανικού στρατού James Hockenhull και το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ανακοινώθηκαν επίσης κυρώσεις σε βάρος των αμερικανικών εταιρειών Lockheed Martin και Chevron και των βρετανικών αντίστοιχων εταιρειών Elbit Systems, Parker Meggitt και Rafael UK.

12:47 Η Άγκυρα θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στη Χάγη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία αποφάσισε να προσφύγει κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στηρίζοντας την αγωγή της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε δηλώσεις του χτες, Μ. Τετάρτη, μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Ως Τουρκία, αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στην αγωγή που κατέθεσε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο. Με αυτό το βήμα, ελπίζουμε ότι η διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου θα προχωρήσει προς τη σωστή κατεύθυνση».

12:38 Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει στις 6.30 μ.μ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει απόψε στις 6:30 μ.μ. για να συζητήσει τα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους, δήλωσε αξιωματούχος του πρωθυπουργικού γραφείου στους Times of Israel.

Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη, ωστόσο ακυρώθηκε.

Μετά την αποψινή συνεδρίαση θα ακολουθήσει συνεδρίαση του πλήρους υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.

12:23 Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών επαίνεσε τον Ντόναλντ Τραμπ που απέρριψε τη λύση δύο κρατών

Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς επαίνεσε τον νυν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που «έκανε πίσω σε ό,τι αφορά την υποστήριξή του για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

Σε μια ευρεία συνέντευξη στο περιοδικό Time, ο Τραμπ δήλωσε ότι «υπήρξε μια εποχή που πίστευα ότι μια λύση δύο κρατών θα μπορούσε να λειτουργήσει. Τώρα πιστεύω ότι τα δύο κράτη θα είναι πολύ, πολύ δύσκολα».

«Ένα παλαιστινιακό κράτος θα ήταν ένα τρομοκρατικό κράτος που θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του Ισραήλ και η διεθνής πίεση για την εγκαθίδρυσή του είναι μια αδικία ιστορικής κλίμακας», λέει ο Smotrich. «Ελπίζω και προσεύχομαι ότι περισσότεροι ηγέτες στον κόσμο θα ανακαλύψουν το θάρρος και την ακεραιότητα που επέδειξε ο προεδρικός υποψήφιος Τραμπ και θα αλλάξουν τη θέση τους».

12:06 Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Μοχάμεντ Μουσταφά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Μουσταφά είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης συνεχάρη τον κ. Μουσταφά για την ανάληψη των καθηκόντων του κι εξήρε την προσπάθεια ενδυνάμωσης των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει στην Παλαιστινιακή Αρχή υπηρεσίες και τεχνογνωσία.

11:55 Τηλεφωνική επικοινωνία του Ζοζέπ Μπορέλ με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζοζέπ Μπορέλ, συζητήσαμε τις σχέσεις Ιράν-ΕΕ και περιφερειακά θέματα. Τόνισα την ανάγκη να τερματιστούν τα εγκλήματα και η γενοκτονία του ισραηλινού καθεστώτος κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, χωρίς καθυστέρηση και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΗΕ θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις εντατικοποιημένες περιφερειακές και διεθνείς προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

»Σημειώνοντας την εποικοδομητική συμβολή του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στην περιφερειακή ασφάλεια και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, κάλεσα την ΕΕ να σεβαστεί τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν. Επανέλαβα ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ κατά της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, ήταν νόμιμη αυτοάμυνα.

»Χαιρέτισα τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Ιράν και ΕΕ για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών», έγραψε ο ιρανός υπουργός σε σχετική ανάρτησή του στο X.

11:51 15 συλλήψεις στη Δυτική Όχθη από το βράδυ της Τετάρτης

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 15 Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, κατά τη διάρκεια του τελευταίου γύρου επιδρομών τους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων στην τελευταία της ενημέρωση.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στις επαρχίες της Βηθλεέμ, και της Ραμάλα και του ελ-Μπιρέ, μεταξύ άλλων στον καταυλισμό Τζαλαζόνε, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους νέους και έριξαν αληθινές σφαίρες.

Οι υπόλοιπες συλλήψεις έγιναν στις επαρχίες της Ναμπλούς, της Χεβρώνας, της Τουλκάρμ και της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την οργάνωση.

11:28 Αυξάνονται οι συλλήψεις πολιτών της Σαουδικής Αραβίας επειδή εκφράζονται αρνητικά για το Ισραήλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολίτες της Σαουδικής Αραβίας συλλαμβάνονται όλο και συχνότερα επειδή μοιράζονται αντι-ισραηλινά συναισθήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους τελευταίους μήνες, αναφέρει το Bloomberg, εν μέσω ανησυχιών του Ριάντ ότι ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, καθώς και οι επιθέσεις που εξαπολύονται από άλλους ιρανικούς εντολοδόχους, θα στείλουν τη Μέση Ανατολή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν πρόσφατα ήταν ένα στέλεχος εταιρείας που εμπλέκεται στο σχέδιο του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για ενίσχυση της οικονομίας. Φέρεται πως μοιράστηκε σχόλια για τον πόλεμο στη Γάζα τα οποία θεωρήθηκαν εμπρηστικά.

Ένας άλλος κρατούμενος φέρεται να είχε καλέσει τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας να μποϊκοτάρουν τις αμερικανικών συμφερόντων μάρκες που δραστηριοποιούνται στο βασίλειο του Κόλπου.

11:12 Στις 34.596 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα

Τουλάχιστον 34.596 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.816 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς.

10:50 ΠΟΥ: Περισσότερες από 400 επιθέσεις σε υποδομές υγείας στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καταγράψει 443 επιθέσεις εναντίον των υγειονομικών εγκαταστάσεων του θύλακα ή των ιατρικών υπαλλήλων, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο συνολικά 723 ανθρώπων και τον τραυματισμό 924.

Οι επιθέσεις αυτές προκάλεσαν ζημιές σε 101 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και 106 ασθενοφόρα, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ανάρτησή του στο Χ.

Η έκταση των ζημιών εξακολουθεί να αποκαλύπτεται σε ορισμένες από αυτές τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Nasser στη Χαν Γιουνίς, το οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν και επιτέθηκαν τον Φεβρουάριο.

Όπως έχουμε αναφέρει, οι παλαιστίνιοι διασώστες έχουν έκτοτε ξεθάψει αρκετούς ομαδικούς τάφους στις εγκαταστάσεις αυτές, οι οποίοι περιέχουν περισσότερα από 300 πτώματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ασθενών του νοσοκομείου.

10:45 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid δημοσίευσε μια φωτογραφία από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan. Ο Lapid δήλωσε ότι του είπε ότι το πιο επείγον πράγμα είναι να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και ότι ελπίζει σε βοήθεια από όλα τα έθνη της περιοχής.

Πρόσθεσε: «Το Ισραήλ έχει συμφέρον να δημιουργήσει, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες, πολιτική και οικονομική συνεργασία που μπορεί να προσφέρει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και να αντιμετωπίσει περιφερειακές απειλές κάθε είδους».

10:32 «Εάν εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών ηγετών θα συντρίψουμε την Παλαιστινιακή Αρχή»

Επικαλούμενο δύο ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios αναφέρει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι αν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά ισραηλινών ηγετών, θα «απαντήσει» οδηγώντας την Παλαιστινιακή Αρχή σε κατάρρευση.

Τις τελευταίες ημέρες εμφανίστηκαν αναφορές στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι το ΔΠΔ ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χάλεβι και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι αν εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης, θα πρόκειται για «σκάνδαλο ιστορικής κλίμακας».

10:11 Αποκλεισμός αυτοκινητοδρόμου στο Ισραήλ από διαδηλωτές – «Ή η Ράφα ή οι όμηροι»

Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τον αυτοκινητόδρομο Ayalon στο Τελ Αβίβ ζητώντας άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό που γράφει «Ή η Ράφα ή οι όμηροι – επιλέξτε τη ζωή», οι διαδηλωτές στέκονται στη μέση του πολυσύχναστου δρόμου εμποδίζοντας την κυκλοφορία.

Το Κανάλι 12 αναφέρει ότι αρκετά μέλη οικογενειών των ομήρων ηγούνται της διαμαρτυρίας.

10:04 Εννέα σκοτώθηκαν γύρω από τον καταυλισμό Nuseirat

Οι ισραηλινές επιδρομές είχαν στόχο την πόλη az-Zahra, 3,4 χιλιόμετρα βόρεια του καταυλισμού Nuseirat στην κεντρική Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Εν τω μεταξύ, ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από προηγούμενο πλήγμα στον ίδιο τον καταυλισμό Nuseirat αυξήθηκε σε τρεις, πρόσθεσε το Wafa.

Στα νότια, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν πολλές γειτονιές κοντά στο Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άμαχο και τραυματίζοντας άλλους, σύμφωνα με το Wafa. Οι επιθέσεις αναφέρθηκαν στις ακόλουθες περιοχές του κυβερνείου Χαν Γιουνίς:

  • Qaa al-Qurain
  • Bani Suheila
  • Abasan
  • Khuza’a

09:47 Ο Τραμπ επαινεί την επιδρομή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια εναντίον των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι «ήταν ωραίο πράγμα να βλέπεις» τους αστυνομικούς της Νέας Υόρκης να κάνουν έφοδο στο κτίριο του πανεπιστημίου Κολούμπια, το οποίο είχαν καταλάβει φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές, και κάλεσε τους αξιωματούχους να καταστείλουν τις διαμαρτυρίες σε όλες τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ. Περισσότερα εδώ.

09:26 Συλλήψεις Παλαιστινίων στη Ραμάλα και τη Βηθλεέμ

Τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, συνελήφθησαν σε βίαιες επιδρομές στον καταυλισμό Τζαλαζόνε, κοντά στη Ραμάλα, και στο χωριό Χουσάν, κοντά στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό με στρατιωτικά οχήματα και συγκρούστηκαν με ντόπιους νέους, ρίχνοντας αληθινές σφαίρες, σφαίρες από καουτσούκ, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ανέφερε το Wafa. Από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε ένας νεαρός Παλαιστίνιος στο πόδι.

09:13 Τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, λέει ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Ισραήλ και τη Χαμάς ότι «η ώρα είναι τώρα» για μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα και θα σταματήσει τις μάχες που διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας στο τελευταίο του ταξίδι στο Ισραήλ, άσκησε πίεση στη Χαμάς να αποδεχθεί την τελευταία πρόταση που κατέθεσαν οι διεθνείς διαμεσολαβητές, αφού το Ισραήλ φάνηκε να μαλακώνει τη στάση του σε βασικούς όρους τις τελευταίες ημέρες. Περισσότερα εδώ.

08:34 Περισσότερες από 1.600 συλλήψεις σε διαμαρτυρίες σε 30 πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι, σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις τουλάχιστον 38 φορές σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ από τις 18 Απριλίου, με αποτέλεσμα να συλληφθούν περισσότερα από 1.600 άτομα σε 30 πανεπιστήμια και κολέγια για διαδηλώσεις που ζητούσαν τον τερματισμό του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας.

08:10 Πρώτη ψηφοφορία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τετάρτη με ψηφοφορία της τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας, μέτρο που προτάθηκε σε αντίδραση στο κύμα διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Μέρος της αμερικανικής πολιτικής τάξης κατηγορεί τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια για «αντισημιτισμό», επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, συνθήματα εχθρικά έναντι του Ισραήλ, μέγα συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η πρόταση νόμου που εγκρίθηκε χθες από κοινοβουλευτικούς και των δυο κομμάτων πρακτικά υιοθετεί τον ορισμό του αντισημιτισμού τον οποίο προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Κατ’ αυτόν, «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους Εβραίους που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους», και «οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους βάζουν στο στόχαστρο Εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».

07:44 Περισσότεροι από 50 Δημοκρατικοί στέλνουν ανοιχτή επιστολή στον Μπάιντεν ζητώντας του να αποτρέψει την επίθεση στη Ράφα

Πενήντα επτά Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Η ομάδα, με επικεφαλής τις αντιπροσώπους Pramila Jayapal και Madeleine Dean, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «πρέπει να δράσουν για να προστατεύσουν αθώες ζωές» εάν το Ισραήλ δεν τηρήσει το διεθνές δίκαιο.

«Σας προτρέπουμε να επικαλεστείτε την ισχύουσα νομοθεσία και πολιτική για να παρακρατήσετε αμέσως ορισμένη επιθετική στρατιωτική βοήθεια προς την ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας που προέρχεται από τη νομοθεσία που έχει ήδη υπογραφεί σε νόμο, προκειμένου να προλάβετε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα», αναφέρει η επιστολή.

07:24 Ένταση στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) ενώ η Αστυνομία διατάσσει τη διάλυση μεγάλης φιλοπαλαιστινιακής συγκέντρωσης

07:13 Δύο νεκροί και πέντε τραυματίες έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική και νότια Γάζα

Το παλαιστινιακό  πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στο κέντρο της Γάζας και από βομβαρδισμούς ανατολικά της Φουχάρι στο νότιο τμήμα της περιοχής.

Μεταξύ των τραυματιών αναφέρθηκαν και παιδιά, αναφέρει η Wafa.

07:00 Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητών στα αμερικανικά πανεπιστήμια

Εδώ και αρκετές ημέρες οι φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων πραγματοποιούν διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στη Γάζα. Την Τρίτη η αστυνομία εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου οι μαθητές έχουν κατασκηνώσει από τις 17 Απριλίου. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις δηλώσεις που έκανε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος είπε ότι η διαμαρτυρία «πρέπει να τελειώσει τώρα». Περισσότερα εδώ.

06:43 ΗΠΑ: Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας

Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας (UTD), σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

Αρκετές δεκάδες άνθρωποι έστησαν σκηνές στην πλατεία Chess Plaza του UTD το πρωί της Τετάρτης, με μία πινακίδα να γράφει «Καλώς ήρθατε στην πλατεία απελευθέρωσης της Γάζας».

Η αστυνομία εθεάθη να διαλύει τον καταυλισμό και να συλλαμβάνει διαδηλωτές για εγκληματική καταπάτηση το απόγευμα της Τετάρτης. Δεν είναι σαφές πόσοι από τους διαδηλωτές είναι φοιτητές του πανεπιστημίου.

06:32 Το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάζει ο στρατός των ΗΠΑ στη Γάζα είναι κατά το 50% έτοιμο

Οι εργασίες κατασκευής από τον αμερικανικό στρατό τεχνητού, προσωρινού λιμένα, ο οποίος αναμένεται να επιτρέψει την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και πλέον, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Μπροστά στις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που εγείρει το Ισραήλ στις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών στον παλαιστινιακό θύλακο, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε στις αρχές του Μαρτίου το σχέδιο για την κατασκευή προσωρινού τεχνητού λιμανιού.

«Μέχρι σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει κατά 50% και πλέον την εγκατάσταση του λιμανιού» αυτού, είπε στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

06:26 Για το Ισραήλ, η διακοπή σχέσεων με την Κολομβία αποτελεί «επιβράβευση» της Χαμάς

Η απόφαση που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας να διακόψει τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ αποτελεί «επιβράβευση» του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, έκρινε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς, χαρακτηρίζοντας «αντισημίτη» τον Γουστάβο Πέτρο.

«Ο κολομβιανός πρόεδρος είχε υποσχεθεί να επιβραβεύσει τους δολοφόνους και βιαστές της Χαμάς και τήρησε αυτή την υπόσχεση», ανέφερε ο κ. Κατς μέσω X. Ο κ. Πέτρο ανήγγειλε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, κατηγορώντας την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι διαπράττει «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

06:19 Η Χαμάς χαρακτηρίζει «νίκη» τη διακοπή των σχέσεων της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξήρε την απόφαση του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέδρο να προχωρήσει στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Κολομβίας με το Ισραήλ, εξαιτίας του τρόπου που διεξάγεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κατ’ αυτόν διαπράττεται «γενοκτονία» στον θύλακο.

«Εκτιμάμε τη θέση του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέδρο (…) την οποία θεωρούμε νίκη για τις θυσίες του λαού μας και τη δίκαιη υπόθεσή του», ανέφερε η διεύθυνση της Χαμάς σε ανακοίνωσή της, παροτρύνοντας κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής να προχωρήσουν στη «διακοπή» των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

06:12 Η Κολομβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ, κατηγορώντας τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αύριο (σ.σ. σήμερα), οι διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ θα διακοπούν», τόνισε ο Γκουστάβο Πέτρο –ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά– κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε χθες Τετάρτη στην Μπογοτά για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ο κολομβιανός πρόεδρος έχει κατηγορήσει από την 20ή Φεβρουαρίου το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εξέφρασε την «πλήρη αλληλεγγύη» του στον βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος προκάλεσε πολιτική θύελλα συγκρίνοντας τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα με την εξόντωση των εβραίων από τους ναζί.

06:00 ΟΗΕ: Χερσαία επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «απερίγραπτη τραγωδία»

Αν ο ισραηλινός στρατός προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, θα εκτυλιχτεί «απερίγραπτη τραγωδία», προειδοποιεί σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα εχθές ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και την αρωγή.

«Η αλήθεια είναι ότι χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα προκαλούσε απλούστατα απερίγραπτη τραγωδία. Κανένα ανθρωπιστικό σχέδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Τα υπόλοιπα δεν είναι παρά λεπτομέρειες», τονίζει ο κ. Γκρίφιθς στην κατακλείδα του κειμένου.

Έδωσε στη δημοσιότητα την ανακοίνωση μετά τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου που επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Ο κ. Νετανιάχου επιμένει σε αυτό παρά τις προειδοποιήσεις πολλών πρωτευουσών, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, και ανθρωπιστικών οργανισμών, που φοβούνται μαζικές απώλειες στις τάξεις των αμάχων στην πόλη αυτή, που έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, φιλοξενεί κάπου ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιους.

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024