Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Τουρκία: Διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

Το διμερές εμπόριο ανήλθε το 2023 σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Περίπου έναν μήνα μετά την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές προϊόντων προς το Ισραήλ, η Άγκυρα φαίνεται ότι  διακόπτει πλέον κάθε εμπορικό δεσμό με το Τελ Αβίβ.

Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, η Τουρκία διέκοψε όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς το Ισραήλ από την Πέμπτη.

Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την κίνηση.

Σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, το διμερές εμπόριο ανήλθε το 2023 σε 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 76% αφορούσε σε τουρκικές εξαγωγές.

Οι περιορισμοί

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το υπουργείο Εμπορίου της Τουρκίας ανακοίνωσε τον περιορισμό των εξαγωγών ορισμένων προϊόντων προς το Ισραήλ, έως ότου εφαρμόσει εκεχειρία και επιτρέψει «επαρκή και αδιάκοπη ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και αγνοεί τις πολυάριθμες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και αδιάλειπτη ανθρωπιστική βοήθεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Το Τελ Αβίβ πρέπει, «σε πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ, να επιτρέψει την αδιάλειπτη παροχή όλης της βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών και των υπηρεσιών υγείας που χρειάζονται», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία αποφάσισε να περιορίσει την εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ σύμφωνα με τις ομάδες προϊόντων που καθορίζονται στο παράρτημα, ως πρώτη κίνηση, από τις 9 Απριλίου 2024. Οι απαιτήσεις αυτής της απόφασης θα εφαρμοστούν αμέσως», ανέφερε το υπουργείο. Το παράρτημα απαρίθμησε διάφορους τύπους προϊόντων αλουμινίου και χάλυβα, βαφή, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλα υλικά.

Το Ισραήλ εισάγει περίπου το 70% των δομικών υλικών από σίδηρο και περίπου το ένα τρίτο των αναγκών του σε τσιμέντο από την Τουρκία, κυρίως για χρήση στην τοπική οικοδομική και οικοδομική βιομηχανία, καθώς και προϊόντα υγιεινής για μπάνια, σύμφωνα με την Ισραηλινή Ένωση Οικοδόμων. Το Ισραήλ είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους προορισμούς χάλυβα της Τουρκίας.

Επ’ αόριστον

«Αυτή η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου το Ισραήλ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, κηρύξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτρέψει επαρκή και αδιάλειπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «δεν έχει επιτρέψει την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή υπηρεσίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Ισραήλ» εδώ και πολύ καιρό.

«Στο πλαίσιο της σοβαρής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, η έκκλησή μας προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας είναι να κάνουν το χρέος τους για να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», επανέλαβε το υπουργείο.

«Ως κράτος και λαός της Δημοκρατίας της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα και να υποστηρίζουμε την Παλαιστίνη και τον λαό της, όπως κάναμε μέχρι τώρα».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Επίσημο: Στην Αρμάνι Μιλάνο ο Ζακ ΛεΝτέι

Η Αρμάνι Μιλάνο ανακοίνωσε την επιστροφή του Ζακ ΛεΝτέι για δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024