Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής της Αλβανίας

Η Τουρκία τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής της Αλβανίας

Ο όγκος εμπορίου ανήλθε σε 1 δισ. δολάρια

Η Τουρκία εδραίωσε τη θέση της ως ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην Αλβανία, μετά την Ιταλία και την Ολλανδία, με τις επενδυτικές της ροές να εκτιμώνται σε 126 εκατ. ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αλβανίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις από την Τουρκία ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,6% σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους. H αιχμή των τουρκικών επενδύσεων παρατηρήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022, που ανήλθαν περίπου στα 61 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι Τούρκοι επενδυτές στην Αλβανία επικεντρώνονται, ως επί το πλείστον, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στη βαριά βιομηχανία, στις κατασκευές και την ενέργεια, ενώ τουρκικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο, καθώς επενδύουν κυρίως  σε στρατηγικούς τομείς.

Οι εμπορικές συναλλαγές

Το 2023, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών υπήρξαν αξιοσημείωτες, καθώς προσέγγισαν συνολικά τα 89,7 δισ. λεκ (περίπου 1 δισ.εκατ.). Ειδικότερα, οι εισαγωγές από την Τουρκία κυμάνθηκαν στα 84 δισ. λεκ, ενώ οι εξαγωγές στα 5,1 δισ. λεκ.

Από τα παραπάνω στοιχεία συμπεραίνεται πως υφίσταται μία σημαντική ετήσια αύξηση των εισαγωγών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε το 2022. Το 2023 η χώρα αντιπροσώπευε σχεδόν το 10% των συνολικών εισαγωγών της Αλβανίας, ενώ το 2011 καταγράφηκε το υψηλότερο ρεκόρ των εξαγωγών προς την Τουρκία (14,4 δισ. λεκ).

Προσφάτως, πραγματοποιήθηκε πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αλβανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του, με τον Πρωθυπουργό Αλβανίας κ. Ράμα, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν τόνισε την ανάγκη έτι περαιτέρω προώθησης των οικονομικών σχέσεων και εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο κρατών με στόχο την αύξηση του όγκου του διμερούς εμπορίου στα 2 δισ. δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Ατζούν δείχνει σε «ανοιχτό» κανάλι τη ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Φενέρ

Ο Ατζούν Ιλιτσαλί αποφάσισε να δείξει τη σπουδαία ρεβάνς του Ολυμπιακού με τη Φενέρμπαχτσε στην Τουρκία σε κανάλι ελεύθερης μετάδοσης, όπως αναφέρουν στη γειτονική χώρα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024