Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ξαναγίνεται πολύφερνη νύφη για τους ξένους επενδυτές – Το παράδειγμα των Tesla και Alibaba

Τουρκία: Ξαναγίνεται πολύφερνη νύφη για τους ξένους επενδυτές – Το παράδειγμα των Tesla και Alibaba

Επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων αρχίζουν να εισρέουν μετά την αλλαγή οικονομικής και νομισματικής πολιτικής από τον Ερντογάν

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μεγάλη εκστρατεία να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις -και φαίνεται ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν αρχίσει να γνωρίζουν επιτυχία αφού διεθνείς εταιρείες και αγορές βλέπουν όλο και με πιο καλό μάτι τη χώρα. Τελευταίο παράδειγμα είναι η μεγάλη επένδυση από την Alibaba που κάνει την Άγκυρα να ελπίζει πως η χώρα θα ξαναγίνει πολύφερνη νύφη για διεθνείς επενδυτές.

Κλειδί στην προσπάθεια αυτή είναι η στροφή που φαίνεται ότι έχει αρχίσει να κάνει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προς πιο ορθόδοξη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η υποχώρηση που σημείωσε η λίρα τα προηγούμενα χρόνια και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Στις προσπάθειες αυτές συμμετέχει όλο το υπουργικό συμβούλιο και ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος. Η κινεζική εταιρεία κολοσσός στο χώρο της τεχνολογίας Alibaba Group Holding ανακοίνωσε τώρα επένδυση 2 δις δολαρίων, μετά από συνάντηση των εκπροσώπων της με τον Ερντογάν.

Ταυτόχρονα, από τα τέλη Μαίου που επανεξελέγη ο Ερντογάν μέχρι τώρα έχουν εισρεύσει στη χρηματιστηριακή αγορά τις Τουρκίας ξένα κεφάλαια ύψους 1,4 δις δολαρίων.

Στενές επαφές και με Μασκ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε επίσης τον Ίλον Μασκ να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων Tesla στη χώρα. Ο Ερντογάν είπε επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κροίσο ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και το Starlink, το δορυφορικό διαδικτυακό εγχείρημα της SpaceX του Μασκ. . Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Μασκ είπε ότι η SpaceX επιθυμούσε να συνεργαστεί με τις τουρκικές αρχές για να αποκτήσει την απαραίτητη άδεια ώστε να προσφέρει δορυφορικές υπηρεσίες Starlink στην Τουρκία.

Επίσης η Άγκυρα έχει συσφίξει πολύ τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τη Σαουδική Αραβία με την οποία είχε μέχρι πρόσφατα κόντρα, εντείνοντας την οικονομική συνεργασία μεταξύ αυτών των πλευρών.

Ήδη η Τουρκία είχε λάβει ήδη άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η νέα επένδυση από την Alibaba αυξάνει σημαντικά από μόνη της το νούμερο αυτό και για το υπόλοιπο έτος. Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτές τις επενδύσεις αφορούσαν συγχωνεύσεις ή εξαγορές ή άλλες εισροές κεφαλαίων, είχε δηλώσει στο Anadolu Agency ο Ενγκίν Ακσόι, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Επενδυτών της Τουρκίας (YASED).

Σαφάρι για επενδύσεις από ΗΠΑ μέχρι Κορέα

Το νέο οικονομικό επιτελείο της χώρας που ανέλαβε καθήκοντά μετά τις γενικές εκλογές του καλοκαιρού έχει αναλάβει για τα καλά δράση. Τα πιο σημαντικά πρόσωπα υπό τον πρόεδρο της Τουρκίας στις κινήσεις αυτές είναι ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν. Ειδικά η τελευταία είναι η εκφραστής της νέας νομισματικής πολιτικής μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια για να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός και να σταθεροποιηθεί η ισοτιμία της λίρας Τουρκίας.

Η Άγκυρα αναμένεται να παρουσιάσει τώρα σύντομα ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα με στόχο να μειωθούν οι αβεβαιότητες, ενώ την ίδια στιγμή ξεκινούν συναντήσεις της τουρκικής κυβέρνησης με επενδυτές στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ αναμενόταν να ξεκινήσει την περιοδεία (roadshow) σε επενδυτές από σήμερα 19 Σεπτεμβρίου, με πρώτο σταθμό τα κεντρικά γραφεία της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος υπουργός βιομηχανίας Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ από την πλευρά του ζήτησε πρόσθετες επενδύσεις στην τουρκική αγορά από εταιρείες της Νότιας Κορέας. Σε συνέδριο στη Σεούλ όπου παρευρέθη, ο Κατσίρ υποστήριξε ότι η χώρα του θα μπορούσε να παίξει το ρόλο της γέφυρας για τις εταιρείες της Νότιας Κορέας προς την ευρωπαϊκή αγορά. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου ταξιδιού του στη Νότια Κορέα, συναντήθηκε με αξιωματούχους της Samsung Electronics, της Hyundai Motor και της LG Electronics.

Σημάδια για επιστροφή επενδυτών

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ξένοι επενδυτές επιστρέφουν σταδιακά σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα καθώς η αναθεώρηση της οικονομικής πολιτικής της Άγκυρας κεντρίζει το ενδιαφέρον των διαχειριστών κεφαλαίων. Τριπλέτα ντιλ την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί νέο σημάδια για τέτοια επιστροφή επενδυτών αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε άλλαξε απότομα πορεία στην οικονομική πολιτική μετά τη νίκη στις γενικές εκλογές το Μάιο. Οι τουρκικές τράπεζες VakıfBank και Yapı Kredi πούλησαν επιτυχώς ομόλογα σε δολάρια συνολικής αξίας 1,3 δισ. δολ σε ομόλογα. Επίσης η εταιρεία λιανικής πώλησης βρεφικών ειδών Ebebek προσέλκυσε δεκάδες ξένους θεσμικούς επενδυτές σε αρχική δημόσια προσφορά ύψους 70 εκατ. δολαρίων.

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μια αξιοσημείωτη και θετική αλλαγή στο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών προς στις τουρκικές κεφαλαιαγορές», είπε στους Financial Times ο Σελίμ Κερβαντζί, διευθύνων σύμβουλος της HSBC Τουρκίας. «Το ενδιαφέρον βασίζεται σε ευρεία βάση με τη ζήτηση που προέρχεται από τη Βρετανία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή να επικεντρώνεται εκ νέου στην Τουρκία ως επενδυτικό προορισμό», σχολίασε.

Η Alibaba

Η Alibaba Group Holding Ltd. ανακοίνωσε σχέδια για επένδυση 2 δισ. δολαρίων στην Τουρκία μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο επικεφαλής του κινεζικού κολοσσού Alibaba, Μάικλ Έβανς, έκανε ανακοίνωση για τη μεγάλη επένδυση στην Τουρκία μετά από συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής θυγατρικής του κινεζικού γίγαντα, Trendyol. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία έχει «εμπιστοσύνη στα υγιή οικονομικά μεγέθη της Τουρκίας» και για αυτό επενδύει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια στη χώρα μέσω της Trendyol, της μεγαλύτερης αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου εκεί.

Ο Έβανς εξέφρασε την υποστήριξή του στα διεθνή σχέδια επέκτασης της Trendyol και υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να γίνει μία από τις κορυφαίες χώρες ηλεκτρονικών εξαγωγών. Η Trendyol έφτασε σε αποτίμηση 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, αντλώντας κεφάλαια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των SoftBank Group, General Atlantic, Qatar Investment Authority και Abu Dhabi sovereign fund ADQ. Η Trendyol είπε ότι η Alibaba έχει μερίδιο 76,1% στην εταιρεία-πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024