Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι Millennials αναγεννώνται από τις στάχτες τους - Η γενιά της κρίσης πλουτίζει ξανά

Οι Millennials αναγεννώνται από τις στάχτες τους – Η γενιά της κρίσης πλουτίζει ξανά

Αναμφισβήτητα είναι η πιο πολύπαθη γενιά σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ωστόσο τα νέα δεδομένα δείχνουν πως... έπαθαν και έμαθαν

Μετά από χρόνια σπατάλης σε επώνυμες μάρκες ένδυσης, σε ακριβά γεύματα και φοιτητικά δάνεια, οι Μillennials κατάφεραν τελικά να φτάσουν στην κορυφή.

Νέα έκθεση του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο (Center for American Progress) εξέτασε πώς μεταβλήθηκε ο πλούτος για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες από το 2019 έως το 2023, αναλύοντας δεδομένα από λογαριασμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η ανάλυση έφερε καλά νέα για την πολύπαθη γενιά των Μillennials. Ο πλούτος τους αυξήθηκε με ιστορικό ρυθμό!

Σύμφωνα με την ανάλυση του CAP, από το τέλος του 2019 έως το τέλος του 2023, ο μέσος πλούτος των νοικοκυριών κάτω των 40 ετών αυξήθηκε κατά 49% – μια αύξηση των 85.000 δολαρίων, σε 259.000 δολάρια από 174.000 δολάρια. Η ανάλυση ανέφερε ότι αυτός ο ρυθμός ταχείας αύξησης του πλούτου δεν είχε συμβεί ποτέ πριν και ήρθε αφού η αύξηση του πλούτου παρέμεινε σχετικά στάσιμη για τους νέους Αμερικανούς.

«Οι Millennials ξεπέρασαν την πανδημική ύφεση πολύ καλύτερα από ό,τι η Gen X και οι Baby Boomers»

Το εκπληκτικό στην υπόθεση είναι πως η αύξηση αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη για τους Millennials —οι οποίοι ήταν 23 έως 38 ετών το 2019— και έκτοτε μέχρι το 2023 ο πλούτος τους διπλασιάστηκε.

Κέρδη μετά-Covid

Σίγουρα, μια ομάδα που εισέρχεται στα καλύτερα και πιο παραγωγικά χρόνια εργασίας της αναμένεται να δει μεγάλη αύξηση του πλούτου, καθώς τα μέλη της αγοράζουν σπίτια και αρχίζουν να επενδύουν σοβαρά. Ο στεγαστικός πλούτος αυξήθηκε και περισσότερα νοικοκυριά κάτω των 35 ετών κατείχαν ακίνητη περιουσία το 2023 σε σχέση με το 2019- την ίδια στιγμή, το χρέος από πιστωτικές κάρτες και φοιτητικά δάνεια μειώθηκε, σύμφωνα με το Business Insider.

Αλλά το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα κέρδη ήρθαν κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημική ύφεση – ένα είδος συρρίκνωσης που ιστορικά σημαίνει πολύ χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα για τους νεότερους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο πέρασμά της.

«Οι Millennials ξεπέρασαν την πανδημική ύφεση πολύ καλύτερα και με βελτιωμένες προοπτικές οικονομικής ασφάλειας από ό,τι η Gen X και οι Baby Boomers όταν βίωσαν ύφεση σε παρόμοιες ηλικίες», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης του CAP.

«Η πανδημία και η άνευ προηγουμένου υποστήριξη στις οικογένειες μέσω πληρωμών σε μετρητά, παύσης των φοιτητικών δανείων και άλλων, βοήθησε στην αρχική αύξηση του πλούτου για τους νεότερους Αμερικανούς»

Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μεταξύ 2007-2009, η Gen X ήταν μεταξύ 27 έως 42 ετών – όπως οι Millennials όταν όδευαν προς την πανδημία της Covid-19. Αλλά ο πραγματικός τους πλούτος αυξήθηκε μόνο κατά 4% τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν εκείνη την ύφεση. Παρομοίως, οι baby boomers, οι οποίοι ήταν 26 έως 44 ετών κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 1990, είδαν τον πραγματικό τους πλούτο να αυξάνεται κατά 46% τα τέσσερα χρόνια μετά την εν λόγω ύφεση. Αυτά τα παραδείγματα ωχριούν μπροστά στο πόσο καλά τα κατάφεραν οι millennials.

Πώς τα καταφέρνουν;

Όπως σημειώνει το άρθρο του Business Insider ορισμένα από τα κέρδη της εν λόγω γενιάς θα μπορούσαν να αποδοθούν στην εύρωστη αγορά εργασίας που γέννησε η πανδημική εποχή.

«Η πανδημία και η άνευ προηγουμένου υποστήριξη που δώσαμε στις οικογένειες – συμπεριλαμβανομένων των νέων – μέσω πληρωμών σε μετρητά, παύσης των φοιτητικών δανείων και άλλων, βοήθησε στην αρχική αύξηση του πλούτου για τους νεότερους Αμερικανούς», δήλωσε ο Brendan Duke ένας από τους συντάκτες της έκθεσης του CAP.

«Διατηρήσαμε αυτή την έκρηξη του πλούτου με μια ιστορικά ισχυρή αγορά εργασίας που τραβάει νεότερους εργαζόμενους και προσφέρει ισχυρή αύξηση των μισθών προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό στην αρχή της καριέρας τους», εξήγησε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, το blog Liberty Street Economics της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί κάτω των 40 ετών είδαν τον πραγματικό τους πλούτο να αυξάνεται κατά σχεδόν 80% από το πρώτο τρίμηνο του 2019 έως το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Η εν λόγω έκθεση ανέφερε ότι τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αποτέλεσαν σημαντική συνιστώσα της αύξησης του πλούτου των νεότερων Αμερικανών.

Και κάπως έτσι ήρθε η ώρα οι Millennials να λάμψουν. Ωστόσο, ίσως δεν είναι ακόμη σε θέση να αγοράζουν σπίτια.

«Πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την εύρωστη αγορά εργασίας και το Κογκρέσο πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τη μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση των νέων: τη στέγαση», καταλήγει ο Brendan Duke.

Sports in

Η «ανάκριση» του Έσε: Τι είπε για Μέσι, Μαραντόνα και Πελέ (vid)

Ο Έσε αποκάλυψε αρκετά πράγματα για εκείνον απαντώντας στο QnA που δημοσίευσε ο Ολυμπιακός στα social media.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024