Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου - «Σχέδιο για την επόμενη μέρα ως τις 8/6 ή αποχωρώ από την κυβέρνηση»

Live: Τελεσίγραφο Γκαντζ σε Νετανιάχου – «Σχέδιο για την επόμενη μέρα ως τις 8/6 ή αποχωρώ από την κυβέρνηση»

Live οι εξελίξεις στο in - Ο Μπένι Γκαντζ μέλος του πολεμικού συμβουλίου, έδωσε τελεσίγραφο 20 ημερών στον Νετανιάχου πριν το κόμμα του αποσύρει την στήριξη στην κυβέρνηση.

Τον εφιάλτη του πολέμου συνεχίζουν να βιώνουν οι Παλαιστίνιοι, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας για 225η ημέρα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα προελαύνουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, με τις πιο σφοδρές μάχες να διεξάγονται στην Τζαμπάλια. Οι βομβαρδισμοί του πυροβολικού στον προσφυγικό καταυλισμό είναι ανηλεείς, ενώ εντείνονται και οι επιχειρήσεις των IDF στη Ράφα.

Τελεσίγραφο 20 ημερών έδωσε ο Μπένι Γκαντζ, μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ώστε να συντάξει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα για την Γάζα και να εγκριθεί. Σε αντίθετη περίπτωση θα αποσύρει την στήριξη από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σχεδόν 800.000 άνθρωποι έχουν πλέον διαφύγει από τη Ράφα, σύμφωνα με τον UNRWA,  όπου είχαν βρει καταφύγιο, ενώ άλλοι 100.000 έχουν εγκαταλείψει τα βόρεια της Γάζας.

Φονικές επιδρομές εξαπολύονται και στη Δυτική Όχθη, με τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν να βρίσκεται στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

03:00 Εκατοντάδες διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης διαδήλωσαν στην Ουάσινγκτον

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται σε απόσταση αναπνοής από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον για να διαδηλώσουν κατά του Ισραήλ και να τιμήσουν τη «Νάκμπα», ή αλλιώς την καταστροφή, της ίδρυσης του Ισραήλ και τη συνοδευτική έξοδο περίπου 700.000 Παλαιστινίων που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Ανεξαρτησίας το 1948, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel.

Γίνονται εκκλήσεις για την υποστήριξη των Παλαιστινίων και τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Χαμάς στη Γάζα, η οποία ξεκίνησε μετά την καταστροφική επίθεση της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου. «Καμία ειρήνη σε κλεμμένη γη» και «Τερματίστε τους φόνους, σταματήστε το έγκλημα/ το Ισραήλ έξω από την Παλαιστίνη», αντηχούν στο πλήθος.

Οι διαδηλωτές εστιάζουν επίσης την οργή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την υποστήριξή του στο Ισραήλ.

«Μπάιντεν Μπάιντεν, θα δεις/η γενοκτονία είναι η κληρονομιά σου», λένε. Ο πρόεδρος των Δημοκρατικών βρίσκεται στην Ατλάντα, της Τζόρτζια.

02:30 Η αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ επιβεβαιώνει τις έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ στο Ομάν

Η μόνιμη αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν έμμεσες συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους τους στο Ομάν αυτή την εβδομάδα. Περιέγραψε την κατάσταση ως «συνεχιζόμενη διαδικασία» και δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν οι πρώτες και δεν θα είναι οι τελευταίες, σύμφωνα με τον κρατικό ειδησεογραφικό ιστότοπο IRNA.

Το αμερικανικό πρακτορείο Axios επικαλέστηκε νωρίτερα ανώνυμες πηγές που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον κορυφαίο σύμβουλο του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκουρκ, μαζί με τον εκτελούντα χρέη απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Ιράν, Άμπραμ Πέιλι. Στόχος των διαπραγματεύσεων ήταν να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή και να συζητηθεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο πρώτος γύρος έμμεσων συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε στο Ομάν από τον Ιανουάριο και έρχεται ένα μήνα αφότου η περιοχή βρέθηκε στα πρόθυρα ενός ολοκληρωτικού πολέμου, αφού το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες βλήματα κατά του Ισραήλ μετά την ισοπέδωση του προξενείου της Τεχεράνης στη Συρία από το Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατηγοί.

02:00 Βίντεο των IDF που ήθελε να καταδείξει την υπεροπλία του Ισραηλινού στρατού στη Τζαμπάλια, δίνει το παράδειγμα στους Παλαιστινίους για μάχη μέχρι εσχάτων

Θέλοντας ο Ισραηλινός στρατός να υπογραμμίσει πως η μάχη δεν έχει νόημα, θέλοντας να πείσει τους Παλαιστινίους να παραδωθούν, ανήρτησε αυτό το βίντεο το οποίο πλέον χρησιμεύει ως προπαγάνδα «της μάχης μέχρι τελικής πτώσης και του ηρωισμού των παλαιστινίων μαχητών».

00:48 Η Φατάχ κατακρίνει την πλωτή προβλήτα των ΗΠΑ ενώ το Ισραήλ δεν ανοίγει το βασικό χερσαίο πέρασμα της Ράφα

Ανώτερος αξιωματούχος της Φατάχ αναφέρει ότι η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι η νεόδμητη προβλήτα είναι πλέον λειτουργική, «κάτι που υπό το φως του ελέγχου του Ισραήλ στη Ράφα από την παλαιστινιακή πλευρά ενισχύει την κατοχή και απομονώνει πλήρως την παράκτια αποβάθρα».

Ο Abdel Fatah Doleh, εκπρόσωπος της Φατάχ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή επιτρέπει επίσης «στο Ισραήλ να συνεχίσει την επίθεσή του στη Ράφα και να ελέγχει πλήρως τον θύλακα».

Ο Doleh είπε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, να σταματήσει οριστικά ο πόλεμος και να επιτραπεί η βοήθεια να περάσει από όλα τα χερσαία περάσματα, «κάτι που οι ΗΠΑ είναι σε θέση να κάνουν, αλλά αντ’ αυτού δίνουν στον Netanyahu ελεύθερο πεδίο για να επιτρέψει στον στρατό του να πραγματοποιήσει σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων».

00:23 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι φορτηγά με βοήθεια μπαίνουν στη Γάζα μέσω δύο χερσαίων διαβάσεων

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι «αυξάνει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα», όπως αναφέρει το Al Jazeera, ακόμη και «όταν ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα καταγγέλλουν τις ελλιπείς προσπάθειες καθώς μαίνονται έντονες μάχες σε ολόκληρο τον θύλακα».

Περισσότερα από 1.050 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα μέσω των νέων διαβάσεων Δυτικό Ερέζ και Καρέμ Αμπού Σάλεμ (Κερέμ Σαλόμ). Και 160.000 λίτρα καυσίμων και άλλων αγαθών εισήλθαν μέσω της πλωτής προβλήτας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ, ανέφερε.

Ο στρατός υποστήριξε επίσης ότι 204 φορτηγά του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που μετέφεραν αλεύρι παραδόθηκαν εντός της Γάζας, μαζί με 120 φορτηγά με βοήθεια από την Ιορδανία.

Εν μέσω της χερσαίας εισβολής του στην ανατολική Ράφα, ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε και έκλεισε το χερσαίο πέρασμα της Ράφα, μαζί με πολλά άλλα.

23:58 Ο Λαπίντ καλεί την αστυνομία να αναλάβει δράση μετά τη βία εναντίον οικογένειας συγγενών ομήρων και θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου που αντιμετώπισαν βία κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Yair Lapid προβάλλει εικόνες βίας εναντίον συγγενών ομήρων που κρατούνταν από τρομοκράτες της Χαμάς και όσων τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει τίποτα να περιμένουμε από τον υπουργό της αστυνομίας (σ.σ. τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ), αλλά ο αστυνομικός διευθυντής πρέπει να το σταματήσει αμέσως – πού είναι;» γράφει ο Λαπίντ στο Χ.

Σε ένα περιστατικό απόψε στην αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, ο Gadi Kedem, ο οποίος έχασε έξι μέλη της οικογένειάς του στις 7 Οκτωβρίου, φέρεται να ξυλοκοπήθηκε από έναν ακροδεξιό που κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε «αριστεροί προδότες». Η αστυνομία συνέλαβε δύο ύποπτους για την επίθεση και οι γιατροί μετέφεραν τον Kedem στο νοσοκομείο.

Βίντεο με τον χτυπημένο διαδηλωτή ακολουθεί.

23:31 Ο Γκαντζ είναι «μεγάλος απατεώνας» – Τον κατηγορεί πως υπονομεύει σταθερά τον Νετανιάχου

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ αποκάλεσε τον Γκαντζ «μεγάλο απατεώνα».

«Τα ταξίδια του στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες ενάντια στη θέση του πρωθυπουργού ήταν μόνο ένα μικρό μέρος της υπονόμευσής του», ανέφερε ο Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτησή του στο X.

«Ο άνθρωπος που φιλοξένησε τον Αμπού Μαζέν (σ.σ. το αραβικό όνομα του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς) στο σπίτι του, έφερε εργάτες από τη Γάζα, ηγήθηκε της συμφωνίας παράδοσης φυσικού αερίου με τον Λίβανο, αφαίρεσε βασικά εμπόδια ασφαλείας στις ΗΠΑ και έθεσε σε κίνδυνο τους στρατιώτες του Γκολάνι «από ενδιαφέρον για τους Παλαιστίνιους» είναι ο τελευταίος που μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις ασφαλείας».

23:23 Ο ισραηλινός στρατός διατάσσει περισσότερες εκκενώσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε την άμεση εκκένωση επιπλέον γειτονιών στη βόρεια Γάζα. Ο εκπρόσωπος του στρατού για τα αραβικά μέσα ενημέρωσης Αβιτσάβ Αντραέ δήλωσε ότι οι περιοχές περιλαμβάνουν τις περιοχές al-Atatra και al-Karama στην ακτή.

Τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι -οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν πολλές φορές από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο- έχουν πλέον μετακινηθεί την τελευταία εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις χερσαίες επιδρομές του στη Γάζα.

23:19 Η Χαμάς καταδικάζει τις «βάρβαρες επιθέσεις» στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός καταστρέφει «ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών» με πολίτες μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση.

Η Χαμάς δήλωσε ότι στο στόχαστρο μπαίνουν επίσης σχολεία και καταφύγια για τους εκτοπισμένους, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, κατά τη διάρκεια της επίγειας επίθεσης την περασμένη εβδομάδα.

«Τα κλιμακούμενα εγκλήματα της κατοχής δεν θα καταφέρουν να κάμψουν τη θέληση της γενναίας μας αντίστασης ή να αποτρέψουν τον περήφανο λαό μας από την επιλογή του να παραμείνει σταθερός στη γη του», δήλωσε η Χαμάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τις ισραηλινές επιθέσεις.

23:09 Βρέθηκε η σορός ενός ακόμη αιχμαλώτου στη Γάζα, λέει ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι «τα στρατεύματα ανέσυραν τη σορό του ομήρου Ρον Μπέντζαμιν, αφού δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».

Ο εκπρόσωπος του στρατού αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι δήλωσε ότι το πτώμα του Μπέντζαμιν βρέθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης που είδε τα στρατεύματα να ανακτούν τα λείψανα άλλων τριών ομήρων, η οποία ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Οι σοροί των άλλων αιχμαλώτων ανασύρθηκαν επίσης σε μια σήραγγα στη Γάζα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

22:50 Ανταπάντηση Γκαντζ στον Νετανιάχου για την ολιγωρία του: Η επιχείρηση στη Ράφα θα είχε γίνει μήνες πριν, αν με άκουγες

Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ του Μπένι Γκαντζ και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συνεχίζεται, όπως μεταφέρουν οι Times of Israel με τον Γκαντζ να δίνει απάντηση στην αντίδραση του πρωθυπουργού στην ομιλία του υπουργού του στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου νωρίτερα το βράδυ.

«Αν ο πρωθυπουργός είχε ακούσει τον Γκαντζ», λέει ο πρώην υπουργός Άμυνας και το γραφείο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, «θα είχαμε πάει στη Ράφα πριν από μήνες και θα είχαμε τελειώσει την αποστολή. Πρέπει να την ολοκληρώσουμε και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες γι’ αυτό».

Ο Γκαντζ απαντούσε σε τρεις ερωτήσεις που έθεσε ο Νετανιάχου μετά από μια καταιγιστική ομιλία στην οποία ο Γκαντζ ζήτησε δραστική αλλαγή στην κατεύθυνση του πολέμου μέχρι τις 8 Ιουνίου.

Ο Γκαντζ λέει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρέπει να κυβερνήσει τη Γάζα, αλλά άλλοι Παλαιστίνιοι μπορούν, με την υποστήριξη των αραβικών κρατών και των ΗΠΑ. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να ασχοληθεί με αυτό και να μην τορπιλίσει αυτές τις προσπάθειες», λέει.

Απαντώντας στην ερώτηση του Νετανιάχου για το αν θα υποστήριζε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εξομάλυνσης με τους Σαουδάραβες, ο Γκαντζ λέει ότι «δεν είναι καν αίτημα της Σαουδικής Αραβίας και δεν σκοπεύει να υποστηρίξει ένα τέτοιο κράτος». Ο Γκαντζ επιτίθεται επίσης στον Νετανιάχου για την υποστήριξη ενός παλαιστινιακού κράτους στο παρελθόν.

Εάν ο Νετανιάχου εκτιμά την κυβέρνηση ενότητας, λέει το γραφείο του Γκαντζ, πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις, «και να μην σέρνει τα πόδια του από το φόβο των εξτρεμιστών στην κυβέρνησή του».

22:35 Προτροπή Γιαΐρ Λαπίντ προς τον Γκαντζ στο X: Αν είχες φύγει τόσο καιρό, θα είχαμε ήδη τελειώσει από τον Νετανιάχου και τον Μπεν-Γκβιρ

Φύγε από εκεί. Αρκετά με τις συνεντεύξεις τύπου, αρκετά με τα κενά τελεσίγραφα, φύγετε! Αν δεν καθόσασταν στην κυβέρνηση, θα είχαμε ήδη τελειώσει την εποχή του Νετανιάχου και του Μπεν Γκβίρ. Το γεγονός ότι ο Νετανιάχου είναι ακόμα στην εξουσία έχει ήδη καταγραφεί στο όνομά σας.

22:10 Ο αρχηγός της ισραηλινής αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι ο Γκαντζ πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ λέει ότι ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την ομιλία του, η οποία αναμένεται σύντομα για να ανακοινώσει ότι αποχωρεί από «τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας».

«Πρέπει να ανακοινώσει ότι δεν είναι πλέον έτοιμος να δώσει το χέρι του στην εγκατάλειψη των απαχθέντων, στην εγκατάλειψη του βορρά, στη συντριβή της οικονομίας και της μεσαίας τάξης», έγραψε σε ανάρτησή του στο X.

«Πρέπει να πει ότι δεν θα βοηθήσει πλέον τον Νετανιάχου να παραμείνει στην εξουσία και ότι αποχωρεί αμέσως από την κυβέρνηση και ζητάει εκλογές τώρα».

21:48 Απάντηση Νετανιάχου στον Γκαντζ: Οι όροι που έθεσε είναι ευφημισμοί που σημαίνουν την ήττα του Ισραήλ

Η πρώτη αντίδραση του Νετανιάχου στο τελεσίγραφο Γκαντζ ήταν να αφήσει αιχμές για ηττοπαθή στάση του πολιτικού του αντιπάλου.

21:45 Οι οικογένειες των ομήρων μετά την ομιλία του Γκάντζ: Ο χρόνος για συζήτηση έχει τελειώσει

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων βγάζει μια σύντομη ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «ο χρόνος για συζήτηση έχει τελειώσει», ως απάντηση στο τελεσίγραφο του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντζ απόψε.

«Το μόνο σχετικό τελεσίγραφο απόψε είναι ότι ο χρόνος τελειώνει για τους ομήρους. Ήρθε η ώρα για δράση,να ανανεωθούν οι διαπραγματεύσεις για την άμεση επιστροφή τους», προσθέτει το φόρουμ.

21:39 Γκαντζ: Το Ισραήλ πρέπει να αλλάξει πορεία τώρα – «η αλλαγή είναι απαραίτητη»

Στη δήλωσή του, ο Gantz ζητά επειγόντως αλλαγή στην κατεύθυνση του πολέμου, ο οποίος, όπως λέει, έχει παρεκκλίνει από την πορεία του εξαιτίας της δειλίας ορισμένων ηγετών του Ισραήλ.

«Ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιδεικνύουν απίστευτη γενναιότητα στο μέτωπο, κάποιοι από τους ανθρώπους που τους έστειλαν στη μάχη ενεργούν με δειλία και έλλειψη ευθύνης», λέει, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους αναφέρεται.

«Ενώ στις σκοτεινές σήραγγες της Γάζας οι όμηροι υφίστανται τις αγωνίες της κόλασης, υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με ανοησίες», λέει ο Γκαντζ, τονίζοντας τη λέξη «κάποιοι».

«Κάποιοι από τους πολιτικούς σκέφτονται τον εαυτό τους», κατηγορεί. «Μέσα στα ιερά και όσια της ισραηλινής ασφάλειας, έχουν αρχίσει να εισχωρούν προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες», θρηνεί ο Γκαντζ.

«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο με μια σαφή και ρεαλιστική στρατηγική πυξίδα», είπε ο Γκαντζ λίγο πριν πετάξει το γάντι στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την απροθυμία του να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη Χαμάς και τον αργό ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες.

«Ένας πόλεμος κερδίζεται μόνο όταν όλοι οι Ισραηλινοί κάνουν το χρέος τους και συμμετέχουν στην πολεμική προσπάθεια», προσθέτει, εν μέσω διαμάχης για ένα νέο νόμο που καθορίζει πόσοι νέοι Χαρέντι (σ.σ. αντιρρησίες στράτευσης) θα επιστρατεύονται κάθε χρόνο.

Οι πόλεμοι δεν μπορούν να κερδηθούν μέσα σε εσωτερικές διαμάχες, υποστηρίζει ο Γκαντζ. «Η αλλαγή είναι απαραίτητη εδώ και τώρα«, είπε, υποσχόμενος ότι το κόμμα της Εθνικής Ενότητας «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει πορεία, να αποτρέψει τη σύγκρουση με τον τοίχο και να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα πλεύσει με ασφάλεια προς την πραγματική νίκη».

Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι πρέπει να καταρτίσει ένα μεταπολεμικό σχέδιο για τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια ομιλία όπου είπε ότι τα κέρδη του πολέμου διαβρώνονται από την έλλειψη σχεδιασμού, με κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ.

21:22 Γκαντζ προς Νετανιάχου: Αν δεν εγκριθεί ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα μέχρι τις 8 Ιουνίου, θα παραιτηθούμε από την κυβέρνηση

Ο υπουργός του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου, λέγοντάς του ότι αν δεν παγιωθεί και δεν εγκριθεί ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας μέχρι τις 8 Ιουνίου, το κόμμα της Εθνικής Ενότητας θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

«Προσωπικές και πολιτικές εκτιμήσεις έχουν αρχίσει να εισέρχονται στα πιο ιερά μέρη της άμυνας του Ισραήλ», δήλωσε ο Γκαντζ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Γκαντζ απαίτησε να εγκριθεί μέχρι τις 8 Ιουνίου ένα σχέδιο για την υλοποίηση έξι στρατηγικών στόχων: την επιστροφή των ομήρων από τη Γάζα, την ανατροπή της εξουσίας της Χαμάς και την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας, τη δημιουργία μιας κοινής αμερικανικής, ευρωπαϊκής, αραβικής και παλαιστινιακής διοίκησης που θα διαχειρίζεται τις πολιτικές υποθέσεις της Γάζας και θα αποτελέσει τη βάση για μια μελλοντική εναλλακτική κυβερνητική αρχή, τον επαναπατρισμό των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς και την αποκατάσταση των συνοριακών κοινοτήτων της Γάζας, την προώθηση της εξομάλυνσης με τη Σαουδική Αραβία και την υιοθέτηση ενός περιγράμματος στρατιωτικής θητείας για όλους τους Ισραηλινούς πολίτες.

21:15 «Τίποτα δεν έχει αλλάξει», λέει ο γιατρός που εκκενώθηκε από τη Γάζα

Ο Μοσάμπ Νάσερ – διευθύνων σύμβουλος της FAJR Scientific, μιας μη κερδοσκοπικής ιατρικής οργάνωσης των ΗΠΑ – είναι ένας από τους 17 ιατρούς που εκκενώθηκαν από τη Γάζα, αφού είχαν εγκλωβιστεί στη νότια Ράφα, όταν το Ισραήλ κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα.

Αμερικανοί διπλωμάτες κανόνισαν οι Αμερικανοί γιατροί να φύγουν αντ’ αυτού μέσω του περάσματος Καρέμ Αμπού Σαλέμ/Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ.

«Δύο οργανώσεις αποφάσισαν να εκκενώσουν τους εθελοντές τους – η μία από αυτές είμαστε εμείς», δήλωσε στο Al Jazeera από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Για εμάς ήταν μια ξεκάθαρη απόφαση που βασίστηκε σε συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντών μας. Μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ … τον ΠΟΥ, συνειδητοποιήσαμε ότι στην πραγματικότητα ήταν καλύτερα να δεχτούμε την προσφορά να εκκενώσουμε, παρά να παραμείνουμε στη Γάζα».

Ο Νάσερ δήλωσε ότι «τίποτα δεν άλλαξε» στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο. «Οι άνθρωποι στη Γάζα εξακολουθούν να χρειάζονται τη βοήθειά μας. Θα επιστρέψουμε μόλις ανοίξουν τα σύνορα. Στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο που ουσιαστικά διοικείται από τοπικό προσωπικό με τις ελάχιστες προμήθειες που έχουν».

20:59 Επικεφαλής της UNRWA: Σχεδόν 800.000 Παλαιστίνιοι εκκένωσαν τη Ράφα μετά την ισραηλινή επίθεση

Σχεδόν 800.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκκενώσει τη Ράφα από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη της Γάζας στις 6 Μαΐου, ανέφερε ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης UNRWA σε ανάρτησή του στο Χ το Σάββατο.

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια της μακροσκελούς ανακοίνωσης του Φιλίπ Λαζαρίνι είναι πως «Η διανομή βοήθειας είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς τακτικές εισαγωγές καυσίμων, ασταθείς τηλεπικοινωνίες και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση.  Από τις 6 Μαΐου, μόνο 33 φορτηγά με βοήθεια έφτασαν στη νότια Γάζα. Αυτό είναι ένα μικρό σταγονόμετρο εν μέσω των αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών και του μαζικού εκτοπισμού.

Ενώ χαιρετίζουμε τις αναφορές για τις πρώτες αποστολές που φτάνουν στη νέα πλωτή αποβάθρα, οι χερσαίες διαδρομές παραμένουν η πιο βιώσιμη, αποτελεσματική, αποδοτική και ασφαλής μέθοδος παράδοσης βοήθειας».

20:34 Ο ισραηλινός στρατός στοχοποιεί παιδιά ως «πληροφοριοδότες της Χαμάς»

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα και τα στοιχεία ενός αριθμού παλαιστινίων παιδιών, ισχυριζόμενος ότι καταδίδουν τη Χαμάς.

Τα παλαιστινιακά παιδιά που συλλαμβάνονται και κρατούνται αυθαίρετα από τον ισραηλινό στρατό συχνά εξαναγκάζονται να γίνουν συνεργάτες ή πληροφοριοδότες, σύμφωνα με την Francesca Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η πρακτική αυτή χρονολογείται πριν από την 7η Οκτωβρίου, αλλά η εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σημαντικά και «κινδυνεύει να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο αν δεν χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή μας για να τη σταματήσουμε».

20:14 Ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Παλαιστίνης ζητά την έρευνα στη Μeta για διαρροή δεδομένων Παλαιστινίων ώστε να δολοφονηθούν

Η παλαιστινιακή ομάδα δικαιωμάτων Sada Social απαιτεί τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις διαρροές δεδομένων της Meta στον ισραηλινό στρατό που χρησιμοποιούνται για τη στοχοποίηση και τη δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η ομάδα διαδικτυακών δικαιωμάτων Sada Social αναφέρει ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Meta πρέπει να ερευνηθεί για τη βοήθεια που παρείχε στο λεγόμενο σύστημα στόχευσης Lavender AI-assisted targeting system του ισραηλινού στρατού που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα μέσω της διαρροής δεδομένων Whatsapp των χρηστών.

«Από την έναρξη του γενοκτονικού πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, η επιβολή της επιτήρησης και η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των χρηστών μέσω του WhatsApp έχει κλιμακωθεί, με περισσότερους από 670 αριθμούς Παλαιστινίων χρηστών να έχουν απαγορευτεί, πάνω από το 78% των οποίων είναι δημοσιογράφοι και χρήστες στη Λωρίδα της Γάζας, με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους».

Η Sada Social καλεί τη Meta «να δημοσιεύσει τις εκθέσεις διαφάνειας που έχουν αποκρυφθεί από την αρχή της ισραηλινής γενοκτονίας». Σχετικά με την εφαρμογή What’s App έχουν γραφτεί πολλά άρθρα ισχυριζόμενα το ίδιο. Το ζήτημα προχώρησε χάρη σε έρευνα της ισραηλινής ΜΚΟ και ιστοσελίδας +972, η οποία υπάρχει μεταφρασμένη.

20:04 Εκδήλωση οικογενειών των ομήρων και διπλωματών, ζητάει από την διεθνή κοινότητα να πιέσει την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων

Τα μέλη των οικογενειών των ομήρων ηγούνται μιας μεγάλης συγκέντρωσης απόψε στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει και να εργαστεί για την απελευθέρωση των 125 αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Καθώς οι αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς μειώνουν τις ελπίδες για μια συμφωνία στο εγγύς μέλλον, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων διοργανώνει τη συγκέντρωση για να απευθυνθεί σε όσους βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας ότι οι όμηροι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι μόνο από το Ισραήλ, αλλά έχουν την υπηκοότητα 24 διαφορετικών χωρών.

Στις ομιλίες των οικογενειών των ομήρων θα μιλήσουν όσοι έχουν ξένη υπηκοότητα, όπως ο Αμερικανός πολίτης Jonathan Dekel-Chen, του οποίου ο γιος Sagui Dekel-Chen είναι όμηρος, ο Αργεντινοϊσραηλινός Itzik Horn, του οποίου οι γιοι Eitan και Yair Horn κρατούνται αιχμάλωτοι, η Ayala Yahalomi, αδελφή του Γαλλοϊσραηλινού ομήρου Ohad Yahalomi και ο Ρωσοϊσραηλινός Evgeny Kozlov, του οποίου ο γιος Andrey Kozlov είναι όμηρος.

Κορυφαίοι Αμερικανοί, Βρετανοί και Γερμανοί διπλωμάτες θα μιλήσουν επίσης στο πλήθος, καθώς και η Χίλαρι Κλίντον που θα απευθυνθεί στους παρευρισκόμενους με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο Αμερικανός πρέσβης Jack Lew, ο Βρετανός πρέσβης Simon Walters, ο Γερμανός πρέσβης Steffen Seibert και ο Αυστριακός πρέσβης Nikolaus Lutterotti.

19:54 Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με βαλλιστικό πύραυλο

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο δέχθηκε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η U.S. Central Command, η επίθεση έγινε περίπου στη 1 π.μ. (ώρα Σαναά) στις 18 Μαΐου, όταν οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και έπληξαν το M/T Wind, ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Παναμά, ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το M/T Wind είχε δέσει πρόσφατα στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα. Από την επίθεση προκλήθηκε πλημμύρα που οδήγησε στην απώλεια της πρόωσης και του συστήματος διεύθυνσης. Ένα σκάφος του συνασπισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε βοήθεια.

Οι εργαζόμενοι ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους.

Περισσότερα εδώ.

19:50 Τι συμβαίνει με τις οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων

Όπως κάθε τραγικό συμβάν ή γεγονός μεγάλης εμβέλειας, στην περίπτωση της ομηρίας στην Γάζα, οι συγγενείς των ομήρων αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο την κατάσταση. Στην περίπτωση αντιφατικών ειδήσεων, υπάρχουν δύο ομάδες των οικογενειών των ομήρων: Η μια στηρίζει τις κινήσεις του κυβερνητικού συνασπισμού και τα μπλόκα στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ως μοχλό πίεσης και η άλλη ομάδα ζητά την παραίτηση Νετανιάχου και την άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

19:45 Ομάδα οικογενειών ομήρων: το αίμα των αιχμαλώτων είναι στα χέρια του Νετανιάχου

Μια ομάδα συγγενών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα κάνουν μια δημόσια δήλωση απαιτώντας μια άμεση συμφωνία για την απελευθέρωση όσων παραμένουν ζωντανοί μετά την επιστροφή των σορών τριών αιχμαλώτων από τη Γάζα από στρατιώτες χθες.

«Λέμε στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου: πρέπει να σώσουμε αμέσως όλους τους ομήρους που είναι ακόμα ζωντανοί, να φέρουμε πίσω τους νεκρούς για να τους θάψουμε στο Ισραήλ. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω μιας συμφωνίας», λέει η Yehudit Cohen, της οποίας ο γιος Nimrod κρατείται όμηρος στη Γάζα.

Η Einav Moses, νύφη του ομήρου Gadi Moses, λέει ότι ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu έχει σκόπιμα σαμποτάρει τις συνομιλίες για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων και ότι η κυβέρνησή του «εγκατέλειψε τους ομήρους».

«Το αίμα των απαχθέντων είναι στα χέρια του Νετανιάχου και όσων συνεργάζονται μαζί του», λέει.

Οι οικογένειες λένε ότι η συνεχιζόμενη επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τους ομήρους που παραμένουν ζωντανοί.

19:36 Δηλώσεις της Χαμάς εναντίον Νετανιάχου

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα δήλωσε μέσω Telegram:

«Η εχθρική ηγεσία στέλνει τους στρατιώτες της στα σοκάκια της Γάζας για να αναζητήσουν τα λείψανα κάποιων κρατουμένων που είχαν στοχοποιηθεί και σκοτωθεί στο παρελθόν, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν σε φέρετρα.

Ο Νετανιάχου προτιμά να σκοτώνονται οι στρατιώτες του κατά την αναζήτηση λειψάνων και πτωμάτων παρά να επιδιώξει μια ανταλλαγή κρατουμένων που δεν εξυπηρετεί τα πολιτικά και προσωπικά του συμφέροντα».

19:25 Μόλις πέντε φούρνοι λειτουργούν σε όλη τη Γάζα

Τα 2,2 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας εξυπηρετούνται εξ’ ολοκλήρου από πέντε φούρνους σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΜΚΟ Food Security Cluster.

19:10 Εικόνες καταστροφής από την γειτονιά Αλ-Μπουράκ στο Χαν Γιουνίς

Η γειτονιά Αλ-Μπουράκ στο Χαν Γιουνίς καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τον ισραηλινό στρατό.

18:50 Έκκληση Γκουτέρες για λύση των δύο κρατών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «είναι μια ανοιχτή πληγή που απειλεί να μολύνει ολόκληρη την περιοχή».

«Ο μόνος μόνιμος τρόπος για να τερματιστεί ο κύκλος της βίας και της αστάθειας είναι μέσω μιας λύσης δύο κρατών, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών», έγραψε.

17:55 Τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι στο καμπ προσφύγων της Τζαμπάλια

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Al Jazeera

The bodies of the wounded and those who lost their lives as after the Israeli attacks are brought to the hospital in the region at Jabalia refugee camp in Jabalia, Gaza on May 18 The bodies of the wounded and those who lost their lives as after the Israeli attacks are brought to the hospital in the region at Jabalia refugee camp in Jabalia, Gaza on May 18 The bodies of the wounded and those who lost their lives as after the Israeli attacks are brought to the hospital in the region at Jabalia refugee camp in Jabalia, Gaza on May 18

17:30 Ογκώδης φιλοπαλαιστινιακή πορεία στην «καρδιά» του Λονδίνου

Η σημερινή φιλοπαλαιστινιακή πορεία στην βρετανική πρωτεύουσα αναμενόταν να προσελκύσει πλήθος κόσμου.

Συνθήματα για την «επανάσταση της Ιντιφάντα» αντήχησαν σε όλο το Λονδίνο ενώ οι διαδηλωτές άναβαν καπνογόνα στη μεγάλη φιλοπαλαιστινιακή.

Οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έφεραν πλακάτ συμπεριλαμβανομένου ενός που απεικόνιζε τον Rishi Sunak και τον Sir Keir Starmer με μπλε κέρατα και ισραηλινές σημαίες στο στόμα τους. Κάποιος κρατούσε μια ταμπέλα που έγραφε «Ο αντισημιτισμός είναι μια ταμπέλα για να φιμώσει την αλήθεια και να δικαιολογήσει το κακό».

17:15 Οι ισραηλινές σωφρονιστικές αρχές κατηγορούνται για ιατρική αμέλεια Παλαιστινίων κρατουμένων

Η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων είπε ότι οι δικηγόροι της μπόρεσαν να επισκεφτούν τρεις κρατούμενους στη φυλακή Ραμόν, στο νοτιοανατολικό Ισραήλ, οι οποίοι κατηγόρησαν τις αρχές των φυλακών ότι παραμέλησαν τις ασθένειες και τις άθλιες συνθήκες υγείας τους.

Ο Mohammed Tous και ο Murad Abu Alrub, που εκτίουν ισόβια κάθειρξη, και ο Taher Saleh, ο οποίος βρίσκεται σε διοικητική κράτηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχουν πει ότι οι ισραηλινές αρχές διαπράττουν «συστηματική αμέλεια των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της παρακράτησης φαρμάκων, αφήνοντάς τους να πέσουν θύματα αρρώστιων».

16:40 Το Ισραήλ σφυροκοπά τον νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν έναν εκτοξευτή ρουκετών και στρατιωτικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στο Kounine και στο Khiam κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ο στρατός.

Ο στρατός είπε επίσης ότι βομβάρδισε περιοχές κοντά στο Hanine με πυροβολικό για να «απομακρυνθεί μια απειλή».

Σήμερα το πρωί, δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς τη στρατιωτική βάση Biranit στα σύνορα, δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές.

16:30 Δύο νεκροί από επίθεση κοντά στο νοσοκομείο Kamel Adwan

Είκοσι δύο άνθρωποι έχουν πλέον επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν από την αεροπορική επίθεση, η οποία έπληξε ένα οικιστικό τετράγωνο απέναντι από το νοσοκομείο, σύμφωνα με τους συναδέλφους μας στο έδαφος.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

16:01 Πλήγμα κατέστρεψε αυτοκίνητο κοντά στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου

Μια αεροπορική επιδρομή, που εικάζεται ότι είναι ισραηλινή, έπληξε ένα αυτοκίνητο που ταξίδευε στην πόλη Ντίμας της Συρίας, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, καταστρέφοντάς το ολοσχερώς, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι επέβαιναν στο όχημα όταν αυτό χτυπήθηκε, μεταξύ των οποίων και ένα μέλος της Χεζμπολάχ, σημειώνει το Παρατηρητήριο, προσθέτοντας ότι η κατάστασή τους είναι άγνωστη.

Από την αρχή του έτους, ο στρατός του Ισραήλ έχει στοχεύσει το συριακό έδαφος τουλάχιστον 39 φορές, εισημαίνει το Συριακό Παρατηρητήριο.

Ο στρατός του Ισραήλ δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής στο τελευταίο αυτό πλήγμα.

15:51 Νέα επίθεση με θύματα κοντά στη Χαν Γιουνίς

Υπάρχουν αναφορές για θύματα από νέα ισραηλινή επίθεση κοντά στη Χαν Γιουνίς, μια περιοχή όπου πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Συγκεκριμένα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη Khuza’a, που βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα ανατολικά της Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας άλλα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Νωρίτερα από βομβαρδισμό σπιτιού κοντά στην πόλη σκοτώθηκε ένα ακόμη άτομο.

15:42 Τουλάχιστον 40 οι νεκροί στη βόρεια Γάζα τις τελευταίες ώρες

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες ώρες στην βόρεια Γάζα, μεταδίδει το Al Jazeera.

Στο στόχαστρο έχουν μπει άνθρωποι που γεμίζουν τα δοχεία νερού τους, ενώ δεν έχουν τέλος και οι πυραυλικές επιθέσεις σε σπίτια.

15:33 Ισραηλινά στρατεύματα εντόπισαν και κατέστρεψαν χώρο κατασκευής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη βόρεια Γάζα

Τα στρατεύματα της 460ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που επιχειρούν στα περίχωρα της Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας εντόπισαν και κατέστρεψαν έναν χώρο κατασκευής όπλων και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, μαζί με άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, αναφέρουν οι IDF.

Ο στρατός δημοσιεύει εικόνες από την τοποθεσία και μέρος του εξοπλισμού που κατασχέθηκε από τα στρατεύματα.

Φωτογραφίες των IDF που δείχνουν εξοπλισμό και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που βρέθηκαν σε εργοστάσιο κατασκευής όπλων στα περίχωρα της Τζαμπάλια

15:26 Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τοποθεσίες της Χεζμπολάχ μετά από πυρά ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν εκτοξευτή ρουκετών και κτίρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ στις περιοχές Κουνίνε και Κιάμ του νότιου Λιβάνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον στρατό.

Οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν επίσης περιοχές κοντά στη Χανίν.

Σήμερα το πρωί, δύο βλήματα εκτοξεύθηκαν προς τη στρατιωτική βάση Μπιρανίτ στα σύνορα με τον Λίβανο χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές από την επίθεση.

15:14 Περισσότερα για την επίθεση κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις πιο γρήγορες μαζικές δολοφονίες αμάχων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας από τις πρώτες εβδομάδες αυτού του πολέμου», τονίζει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Hani Mahmoud.

Μεταφέροντας το ρεπορτάζ του, λέει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην περιοχή του νοσοκομείου έχει αυξηθεί σε 14, με γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονταν στο συγκρότημα κατοικιών, να είναι μεταξύ των θυμάτων.

«Ένας μάρτυρας περιέγραψε μια τεράστια έκρηξη που έλαβε χώρα μετά από πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές με στόχο το συγκρότημα κατοικιών. Εκτός από τους νεκρούς, υπάρχουν και πολλοί τραυματίες. Όλοι τους έχουν μεταφερθεί μέσα στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το οποίο στερείται σοβαρά ιατρικών προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης», προσθέτει ο ρεπόρτερ.

15:05 Μία σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια, όπου διεξάγονται έντονες μάχες.
  • Τουλάχιστον 14 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορική επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια.
  • Ενώ συνέχιζε την επίθεσή του στη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός εκτόξευσε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον ενός αυτοκινήτου που έφευγε από την πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλα.
  • Περίπου 90 φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω μιας πλωτής προβλήτας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στη δυτική πόλη της Γάζας.
  • Ενώ η προβλήτα προσφέρει κάποια ανακούφιση, οι ομάδες βοήθειας λένε ότι δεν αντικαθιστά τα χερσαία περάσματα της Γάζας, τα οποία είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 20 Παλαιστίνιους σε νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλλήψεων εκεί από τις 7 Οκτωβρίου σε 8.750.

14:58 Υπαρχηγός της Μοσάντ: Το Ισραήλ χάνει στον πόλεμο της Γάζας

Το μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ και πρώην υπαρχηγός της Μοσάντ, Ραμ Μπεν-Μπαράκ, δήλωσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα είναι «μάταιος», υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση.

«Αυτός ο πόλεμος δεν έχει ξεκάθαρο στόχο και είναι προφανές ότι τον χάνουμε», δήλωσε ο Μπεν-Μπάρακ στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο.

«Αναγκαζόμαστε να εμπλακούμε σε μάχες στις ίδιες περιοχές και καταλήγουμε να χάνουμε περισσότερους στρατιώτες. Αντιμετωπίζουμε επίσης οπισθοδρομήσεις στη διεθνή σκηνή, οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ επιδεινώνονται σημαντικά και η ισραηλινή οικονομία βρίσκεται σε πτώση», πρόσθεσε και ζήτησε να του δείξουν «ένα πράγμα στο οποίο έχουμε επιτύχει».

14:42 Πλάνα δείχνουν την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια

Πλάνα που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν την καταστροφή πολλών σπιτιών από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια και κατοίκους που αναζητούν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό κατοικιών κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα σήμερα το πρωί.

«Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ. Βγάλαμε παιδιά από τα ερείπια. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα ερείπια. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν μέσα στα σπίτια τους», αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες.

Κατοίκοι μεταφέρουν ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια

Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο βομβαρδίστηκε στην Τζαμπάλια

14:31 Οκτώ Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν ενώ γέμιζαν δοχεία με νερό

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν μετά από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού, όταν γέμιζαν δοχεία νερού στην περιοχή αλ Φαλούτζα, δυτικά του καταυλισμού Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα.

«Εκτοπιστήκαμε στην περιοχή Φαλούτζα, η οποία θεωρείται ασφαλής περιοχή, και ξαφνικά το μέρος αυτό βομβαρδίστηκε από τους Ισραηλινούς. Δεν ξέρουμε πού να πάμε», δήλωσε ένας μάρτυρας.

14:20 Η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων είναι «ο πιο σημαντικός στόχος»

Ο Νταν Σόμποβιτς, ιδρυτής του Ευρωπαϊκού Γραφείου για τους Ομήρους, λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς δεν είναι «εύκολες».

«Έχουν από τη μία πλευρά μια οργάνωση που υπήρξε εξαιρετικά βίαιη και σκληρή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά υπάρχει μια αντιλαϊκή κυβέρνηση στο Ισραήλ και πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία», δήλωσε στο Al Jazeera από το Βέλγιο.

Ο Σόμποβιτς ανέφερε επίσης ότι κάποια πρόοδος προς την απελευθέρωση των ομήρων σημειώθηκε νωρίς μετά τις επιθέσεις του Οκτωβρίου, αλλά από τότε ελάχιστα έχουν συμβεί.

«Δεν καταφέρνουν να το κάνουν τώρα… Βλέπετε διαδηλώσεις σε όλες τις ισραηλινές πόλεις που ζητούν να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό με οποιοδήποτε κόστος. Θα έλεγα ότι τα μεγαλύτερα τμήματα της ισραηλινής κοινωνίας βλέπουν την επιστροφή των ομήρων ως τον πρωταρχικό, πιο σημαντικό στόχο πριν από οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε πολιτική λύση», τόνισε.

14:03 Αμερικανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα παρά την προειδοποίηση για εκκένωση

Τρεις Αμερικανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επέλεξαν να παραμείνουν στη Γάζα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, παρά τις προειδοποιήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να τους εκκενώσει αργότερα.

Οι τρεις εναπομείναντες επαγγελματίες υγείας είναι ο Tamer Hassan, η Dr Jomana al-Hinti και ο Dr Adam Hamawy, αναφέρει το ABC News.

Και οι τρεις επέλεξαν να παραμείνουν στον θύλακα και να βοηθήσουν μια ομάδα 20 ατόμων που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς. Οι ΗΠΑ βοήθησαν στην εκκένωση των άλλων 17 χθες.

13:50 Τέσσερις νεκροί στην κεντρική Γάζα – Χτύπημα από drone στη Ράφα

Δύο άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση κοντά στον καταυλισμό Νουσεϊράτ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Άλλοι δύο σκοτώθηκαν από επίθεση βορειότερα, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Την ίδια ώρα, από χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε αυτοκίνητο στη Ράφα έχασε τη ζωή του ένα ακόμα άτομο.

Συγκεκριμένα, το όχημα χτυπήθηκε στο δυτικό τμήμα της πόλης, ενώ κατευθυνόταν προς το κέντρο της Γάζας στον παραλιακό δρόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλοι επιβάτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

13:38 Τεταμένη αναμένεται η συνάντηση Σάλιβαν – Νετανιάχου

«Οι Ισραηλινοί ήταν πολύ σαφείς: Καμία κλιμάκωση στη Ράφα μέχρι να τελειώσει η επίσκεψη του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν. Ωστόσο, οι Αμερικανοί και ο Σάλιβαν, ειδικότερα, μεταφέρουν ένα πολύ βασικό μήνυμα: Υπάρχουν άλλοι τρόποι να πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο αντί να προχωρήσουμε σε μια μεγάλης κλίμακας χερσαία εισβολή», μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Imran Khan.

«Το Ισραήλ λέει όχι, θα πολεμήσουμε αυτόν τον πόλεμο με τον τρόπο που εμείς θεωρούμε κατάλληλο», προσθέτει.

«Ο Τζον Κίρμπι, μόλις πριν από 24 ώρες, μιλώντας στο Al Jazeera, είπε στην πραγματικότητα ότι ασκούν πίεση στο Ισραήλ να προσπαθήσει να πολεμήσει αυτόν τον πόλεμο με διαφορετικό τρόπο και φοβούνται τον τρόπο που θα γίνει αυτό. Τι επιλογές έχουν, μένει να δούμε», καταλήγει ο Khan.

13:26 ICRC: Η προβλήτα βοήθειας στη Γάζα δεν υποκαθιστά τις χερσαίες διαδρομές

Η πρόσφατα λειτουργική πλωτή αποβάθρα στην ακτή της Γάζας παρέχει μια πολύτιμη εναλλακτική διαδρομή για την παροχή βοήθειας, αλλά η επαναλειτουργία των χερσαίων οδών παραμένει ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών στον παλαιστινιακό θύλακα, τονίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC).

«Οι προσπάθειες για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου θα βοηθήσουν στην άμβλυνση της σοβαρότητας της σύγκρουσης για τους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι υποκατάστατο των χερσαίων μεταφορών, [που είναι] ο πιο αποτελεσματικός και αξιόπιστος τρόπος», δήλωσε ο Χισάμ Μουχάνα, εκπρόσωπος της ICRC.

Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η αμερικανικής κατασκευής προβλήτα αγκυροβολήθηκε την Πέμπτη, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να ανακοινώνει ότι τα πρώτα ανθρωπιστικά φορτία πέρασαν την Παρασκευή.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι η αποβάθρα θα χρησιμοποιηθεί για την παράδοση «170 μετρικών τόνων πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ράβδων τροφίμων» για τη στήριξη 11.000 ανθρώπων.

13:15 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Τουλάχιστον 35.386 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 79.366 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το υπουργείο προσθέτει ότι 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο.

13:04 Η Αυστρία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Αυστρία δήλωσε ότι θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότησή της προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) μετά την αναστολή της λόγω των ισχυρισμών ότι το προσωπικό της συμμετείχε στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε τον Ιανουάριο ότι ορισμένοι υπάλληλοι της UNRWA ενδέχεται να συμμετείχαν στις επιθέσεις. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, πολλά κράτη-χορηγοί, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, ανέστειλαν τη χρηματοδότηση ύψους περίπου 450 εκατ. δολαρίων.

Πολλά, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας, αποκατέστησαν έκτοτε τη χρηματοδότηση, ενώ άλλα εξακολουθούν να κρατούν στάση αναμονής.

«Αφού ανέλυσε λεπτομερώς το σχέδιο δράσης» που υπέβαλε η UNRWA «για τη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού», η Αυστρία αποφάσισε να «αποδεσμεύσει τα κονδύλια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Συνολικά 3,4 εκατ. ευρώ (3,7 εκατ. δολάρια) σε κεφάλαια έχουν προϋπολογιστεί για το 2024 και η πρώτη πληρωμή αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

12:55 Τι είναι ο καταυλισμός Τζαμπάλια και πώς έχει γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων;

Ο καταυλισμός προσφύγων Τζαμπάλια δημιουργήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948 για να στεγάσει τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν μετά τη Νάκμπα.

Βρίσκεται στη βόρεια Γάζα, κοντά σε ένα χωριό με το ίδιο όνομα. Ήταν ο πιο πυκνοκατοικημένος προσφυγικός καταυλισμός της Λωρίδας της Γάζας, στον οποίο στεγάζονται επίσης 26 σχολεία της UNRWA.

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου του Ισραήλ κατά της Γάζας, χτυπήθηκε πολλές φορές από τις ισραηλινές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου ενός χτυπήματος σε ένα σχολείο όπου είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είχε δηλώσει ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση και 150 τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει από πλευράς του ότι η επίθεση είχε στόχο μαχητές της Χαμάς και υποστήριξε ότι δεκάδες είχαν σκοτωθεί σε ένα «τεράστιο συγκρότημα υπόγειων σηράγγων» κάτω από τον καταυλισμό.

Τον Δεκέμβριο, μια ισραηλινή επίθεση σκότωσε τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιους, μετατρέποντας τον καταυλισμό σε ερείπια.

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024, οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τα βόρεια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας με τον ισχυρισμό ότι κατέστρεψαν τη Χαμάς ως μαχητική δύναμη στις βόρειες περιοχές.

Ωστόσο, από τη Δευτέρα (13/5) οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν εκ νέου στη βόρεια Γάζα και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς στην Τζαμπάλια.

12:39 Στους 15 οι νεκροί στην Τζαμπάλια

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια σήμερα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν βομβαρδίστηκε ένα καταφύγιο στην είσοδο του προσφυγικού καταυλισμού.

Νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στην Τζαμπάλια σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ενώ από ένα ξεχωριστό χτύπημα σε σχολείο σκοτώθηκε άλλο ένα άτομο.

Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πολεμά μαχητές της Χαμάς.

Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινά πλήγματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια

12:25 Νεότερα για το τάνκερ που χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοικτά της Υεμένης

Η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι «ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου με σημαία Παναμά φέρεται να δέχθηκε επίθεση» περίπου 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Μόκα.

Πρόσθεσε ότι «το πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο και ότι ξέσπασε πυρκαγιά».

Λίγο αργότερα η Ambrey δήλωσε ότι το πλοίο έλαβε βοήθεια και ότι ένα από τα συστήματα πηδαλιούχησής του αναφέρθηκε ότι είναι λειτουργικό. Η βρετανική εταιρεία δεν διευκρίνισε σχετικά με το ποιος παρείχε βοήθεια στο πλοίο.

Νωρίτερα σήμερα ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (UKMTO) είχε ανακοινώσει ότι πλοίο κινούμενο στην Ερυθρά Θάλασσα χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο και υπέστη ελαφριά ζημιά.

«Το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή και συνεχίζουν το δρομολόγιο προς τον λιμένα που αποτελεί τον επόμενο προορισμό τους», ανέφερε σε έκτακτο ενημερωτικό σημείωμά του, διευκρινίζοντας πως το συμβάν αυτό εκτυλίχθηκε στον θαλάσσιο χώρο 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα, λιμανιού της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα.

12:06 Δεκατρείς τραυματίες μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ-Ουάντα

Δεκατρείς άνθρωποι που τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια μεταφέρθηκαν στο κοντινό νοσοκομείο Αλ-Ουάντα.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει έντονες αεροπορικές επιδρομές και συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στον καταυλισμό, όπου πολλοί κάτοικοι παραμένουν παγιδευμένοι.

11:56 Στο Ισραήλ την Κυριακή ο Σάλιβαν

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, αναμένεται στο Ισραήλ αύριο, Κυριακή 19 Μαΐου, μετά τη σημερινή επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σάλιβαν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό πολεμικού υπουργείου, αναφέρει ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, ΚΑΝ.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επέκταση της επιχείρησής του στη Ράφα μέχρι να ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Σάλιβαν, υπενθυμίζει ο ισραηλινός ιστότοπος Ynetnews.

11:45 Εκφορτώνονται οι πρώτες παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Πάνω από 300 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια εκφορτώθηκαν, για πρώτη φορά, στην προσωρινή αποβάθρα που έστησε ο στρατός των ΗΠΑ στις ακτές της Γάζας.

«Πάνω από 300 παλέτες με ανθρωπιστική βοήθεια», οι πρώτες που θα μπουν στον θύλακα μέσω της προσωρινής αποβάθρας που τοποθέτησε ο αμερικανικός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, κατέστη δυνατό να εκφορτωθούν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Από την πλευρά της, η Χαμάς υπογράμμισε σε δική της ανακοίνωση πως «καμιά οδός παράδοσης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αποβάθρας, δεν αποτελεί εναλλακτική στις χερσαίες οδούς υπό παλαιστινιακή επίβλεψη».

Έπειτα από αρκετές ημέρες που εμποδίζεται η έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία απειλείται με λιμό, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες (17/5) πως θα παραδοθούν «περίπου 500 τόνοι (βοήθειας) εντός των προσεχών ημερών».

Φορτηγά μεταφέρουν βοήθεια που παραδίδεται στη Γάζα μέσω μιας αμερικανικής προβλήτας μετακινούνται, όπως φαίνεται από το κέντρο της Λωρίδας της Γάζας

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:33 Ένας νεκρός από βομβαρδισμό σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν σπίτι στο Αμπασάν αλ Καμπίρα, ανατολικά της Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα από τα μέρη όπου οι Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν τη Ράφα αναζητούν καταφύγιο, παρόλο που συνεχίζει να δέχεται ισραηλινές επιθέσεις.

11:22 Οι IDF ισχυρίζονται ότι έπληξαν 70 στόχους την τελευταία ημέρα

Στην τελευταία του πολεμική ενημέρωση, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στη βόρεια και νότια Γάζα και ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν 70 στόχους σε ολόκληρο τον θύλακα την τελευταία ημέρα.

Προσθέτει ότι ένα πλήγμα στη Ράφα σκότωσε ένα «σημαντικό» στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ που λειτουργούσε ως επικεφαλής της διοικητικής μέριμνας της ταξιαρχίας της οργάνωσης στη Ράφα.

Τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα σκότωσαν επίσης μαχητές στην ανατολική Ράφα και την Τζαμπάλια, σύμφωνα με τον στρατό.

11:06 Συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις στην Τζαμπάλια και τη Ράφα

«Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να επιχειρεί στο βόρειο τμήμα της Γάζας με μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου οι επιθέσεις συνεχίζονται», μεταδίδει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera.

«Στην πόλη Ράφα, ο ισραηλινός στρατός εισχωρεί βαθύτερα στα κεντρικά τμήματα με νυχτερινές επιθέσεις σε κατοικίες στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπάρμπαρα. Αυτό θεωρείται ως ένας νέος τρόπος επέκτασης των επιθέσεων μέχρι το δυτικό τμήμα της πόλης, προκαλώντας τη φυγή περισσότερων ανθρώπων», προσθέτει.

10:55 Διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα σε όλο τον κόσμο κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 35.000 ανθρώπων από τον Οκτώβριο.

Συγκεκριμένα, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν βγει ή έχουν προγραμματίσει να βγουν στους δρόμους των εξής πόλεων:

  • Λονδίνου
  • Παρισιού
  • Βερολίνου
  • Τύμπιγκεν
  • Ρέγκενσμπουργκ
  • Μαδρίτης
  • Τύνιδας
  • Ουάσινγκτον
  • Νέας Υόρκης
  • Σεντ Λούις

10:43 IDF: Οι μάχες στην Τζαμπάλια είναι οι «πιο βίαιες» του πολέμου μέχρι στιγμής

Ισραηλινοί αξιωματικοί περιγράφουν τις μάχες στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα ως μερικές από τις πιο έντονες του πολέμου μέχρι σήμερα, καθώς οι Παλαιστίνιοι μαχητές διατηρούν τον υψηλότερο ημερήσιο ρυθμό επιθέσεων, λένε οι παρατηρητές.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) ανέφεραν ότι ισραηλινοί διοικητές δήλωσαν στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι η Τζαμπάλια είναι ο τόπος των «πιο βίαιων» συγκρούσεων, καθώς οι μαχητές χρησιμοποιούν το σχετικό πλεονέκτημα των στενών σοκακιών του προσφυγικού καταυλισμού για να εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Όπως επισημαίνουν, χθες μαχητές ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν 22 επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων στην Τζαμπάλια και η Χαμάς δήλωσε ότι οι επιθέσεις της ανάγκασαν τον εχθρό να αλλάξει τις γραμμές ανεφοδιασμού του «πολλές φορές» στην περιοχή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν επίσης τις επιχειρήσεις στα ανατολικά της πόλης Ράφα, ενώ Παλαιστίνιοι μαχητές στην πόλη χρησιμοποίησαν ρουκέτες και όλμους για να πλήξουν «ισραηλινές θέσεις διοίκησης», ανέφεραν οι ISW και CTP.

Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν την Τζαμπάλια

10:36 Ισραηλινό πολεμικό αεροσκάφος και ελικόπτερο εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις στην Τζενίν

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο συμμετείχαν στην πυραυλική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

Ο νεκρός ταυτοποιήθηκε ως ο Ισλάμ Χαμάισα, ο οποίος φέρεται ως διοικητής των Ταξιαρχιών της Τζενίν, μιας διακλαδικής παλαιστινιακής ένοπλης ομάδας αντίστασης που εδρεύει στον καταυλισμό.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε επίσης στη δημοσιότητα υλικό από την αεροπορική επιδρομή κατά την οποία δύο πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε κτίριο στον καταυλισμό.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, η Σιν Μπετ, παρείχε πληροφορίες για την αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό.

10:30 Πλήγμα στη δημοτικότητα του Νετανιάχου – Τι δείχνει νέα δημοσκόπηση

Μια νέα δημοσκόπηση στο Ισραήλ δείχνει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ποσοστό αποδοχής μόλις 32%, με τον κύριο αντίπαλό του Μπένι Γκαντζ να έχει ελάχιστα καλύτερη επίδοση με 35%.

Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ισραηλινό Channel 12, δείχνει ότι ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του Λικούντ, του κόμματος του Νετανιάχου, η δημοτικότητά του ανέρχεται μόλις στο 35%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς, η αποδοχή του ηγέτη της Εθνικής Ενότητας Γκαντζ ανεβαίνει στο 42%.

Η δημοτικότητα του Νετανιάχου έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα μεταξύ του ισραηλινού κοινού εξαιτίας των χειρισμών του στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και της αποτυχίας της κυβέρνησής του να εξασφαλίσει την επιστροφή ομήρων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

10:17 Αξιωματούχος της Χαμάς και άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στον Λίβανο

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν στην τελευταία ισραηλινή επίθεση εναντίον στόχων στο νότιο Λίβανο.

Σε ένα ξεχωριστό περιστατικό, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σαρχαμπίλ αλ Σαγιέντ, σκοτώθηκε επίσης σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός αναγνώρισε τον Σαγιέντ ως κορυφαίο στέλεχος της al-Jamaa al-Islamiyya στο Λίβανο που συνεργαζόταν με τη Χαμάς, λέγοντας ότι «ηγήθηκε και προώθησε πολλές επιθέσεις και ενέργειες από το έδαφος του Λιβάνου».

10:10 Νεκρά δύο άτομα από βομβαρδισμό σπιτιού στο κέντρο της Ράφα

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης Ράφα, στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Δεν έχουν αναφερθεί επιπλέον τραυματισμοί.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο την περιοχή αλ-Φαραχίν, ανατολικά της πόλης Αμπασάν αλ-Καμπίρα στο Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

10:04 Τάνκερ τυπήθηκε από πύραυλο νοτιοδυτικά της Υεμένης

Ένα δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Παναμά δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα, περίπου 10 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της πόλης Μότσα, λιμάνι της Υεμένης, αναφέρει η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey.

Οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από πύραυλο.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, αλλά η ομάδα Χούθι πραγματοποιεί επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τον Νοέμβριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

09:55 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν έφηβο στον καταυλισμό Μπαλάτα

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε έναν 17χρονο στον καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στον καταυλισμό με μπουλντόζες εν μέσω σφοδρών πυροβολισμών.

Επίσης, εισέβαλαν επίσης στο χωριό Ντέιρ Αμπού Μάσαλ, δυτικά της Ραμάλα.

09:43 Βίντεο δείχνει τις κακουχίες των εκτοπισμένων καθώς το Ισραήλ επιτίθεται στη Ράφα

Η Έμινα Τσερίμοβιτς, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Τμήμα Δικαιωμάτων των Αναπήρων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μοιράστηκε ένα βίντεο που δείχνει τις άσχημες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι μετά τον αναγκαστικό εκτοπισμό τους από τη Ράφα.

Το σύντομο κλιπ εστάλη στην Τσερίμοβιτς από τον Rajab, έναν 49χρονο Παλαιστίνιο με σωματική αναπηρία και πατέρα επτά παιδιών, και δείχνει οικογένειες να προσπαθούν να χτίσουν προσωρινά καταφύγια στην ακτή της Γάζας.

Ο Ρατζάμπ είπε ότι έχει πλέον εκτοπιστεί οκτώ φορές, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμό του στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Είμαι πολύ κουρασμένος και εξαντλημένος λόγω της ταλαιπωρίας, της μετατόπισης, της εξάντλησης, της σκέψης και της διαφυγής από τον θάνατο», εξομολογήθηκε.

09:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν εργάτες κατά τη διάρκεια επιδρομών στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε εργάτες από τη Γάζα νότια της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι άνδρες «ξυλοκοπήθηκαν σοβαρά» κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους μέσα σε ένα κτίριο κατοικιών.

Ισραηλινές επιδρομές έχουν αναφερθεί και σε άλλες τοποθεσίες σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων:

  • Η πόληΧάμπλεχ, νότια της Καλκίλια
  • Η πόλη Αζ-Ζαουίγια, δυτικά της Σάλφιτ
  • Ένας άνδρας τραυματίστηκε από θραύσματα μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό Ουρίφ, νότια της Ναμπλούς
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έγιναν στόχος αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού κατά την έφοδό τους στην πόλη Μπούρκα, βορειοδυτικά της Ναμπλούς

09:27 «Είναι ακόμη πολύ όμορφη, μοιάζει σαν να είναι ζωντανή» – Συγκλονίζουν οι γονείς της Σάνι Λουκ

Ανακουφισμένοι που η σορός της κόρης τους επέστρεψε στο Ισραήλ δήλωσαν οι γονείς της Σάνι Λουκ.

«Ο στρατός ήρθε και μας είπε ότι η σορός της βρέθηκε και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ. Είμαστε χαρούμενοι που επέστρεψε και μπορούμε να την θάψουμε κανονικά», δήλωσε η μητέρα της Ρικάρντα Λου στην Post.

Η 23χρονη Γερμανοϊσραηλινή έζησε τη φρίκη στα χέρια των μαχητές της Χαμάς κατά την εισβολή τους στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Χθες, Παρασκευή 18 Μαΐου, οι IDF ανακοίνωσαν την επιστροφή τριών πρώην ομήρων της Χαμάς που σκοτώθηκαν από τους μαχητές, μεταξύ αυτών και η Σάνι.

«Το σώμα που έχουμε τώρα είναι πλήρες και όμορφο και μοιάζει πραγματικά σαν να είναι ζωντανή. Ήταν «σαν θαύμα» που το σώμα της βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση», ανέφεραν οι γονείς της και παράλληλα εκτίμησαν ότι ίσως «βρισκόταν σε ένα από τα τούνελ που ήταν πολύ, πολύ κρύο… γι’ αυτό το σώμα είναι πλήρες και όμορφο και το δέρμα έχει ακόμα το ίδιο χρώμα, βλέπετε ακόμα τα τατουάζ, είναι εκπληκτικό».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:14 Μπάιντεν: Στη Γάζα τα πρώτα φορτία βοήθειας μέσω της πλωτής προβλήτας

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν στη Γάζα μέσω του προσωρινού προβλήτα που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ στην ακτή του θύλακα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών προμηθειών για «πάνω από 33.000 ανθρώπους».

Πρόκειται για τρόφιμα και προμήθειες για τη στήριξη της στέγασης, του καθαρού νερού και της υγιεινής, έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «συνεργάζονται με το Ισραήλ για να αυξήσουν περαιτέρω την ποσότητα της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα από ξηράς».

09:04 Το OCHA προειδοποιεί ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες εξαντλούνται

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) προειδοποιεί ότι «δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα για διανομή στη Γάζα».

«Η κατάσταση του νερού και της αποχέτευσης επιδεινώνεται ραγδαία. Με τις εισαγωγές προμηθειών μπλοκαρισμένες, οι άνθρωποι μπορούν να καταφύγουν μόνο στη χρήση μπάζων και απορριμμάτων για να λύσουν τις ανάγκες υγιεινής», ανέφερε το OCHA σε ανάρτησή του στο X.

Το κύριο πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο έχει πλέον καταληφθεί από τον στρατό του Ισραήλ, έχει κλείσει εντελώς από τις 8 Μαΐου, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι ήδη πενιχρές ανθρωπιστικές προμήθειες στη Γάζα.

08:55 Οι μαχητές της Χαμάς είναι προετοιμασμένοι για μια «μακρά μάχη»

Ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς αναφέρει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι οι Παλαιστίνιοι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται στην εισβολή στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Γάζας «ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η επίθεση και ανεξάρτητα από τη μορφή της».

«Παρά την πλήρη επιθυμία μας να σταματήσει η επίθεση εναντίον του λαού μας, είμαστε προετοιμασμένοι για μια μακρά μάχη εναντίον του εχθρού, σέρνοντάς τον σε ένα βάλτο όπου δεν θα κερδίσει τίποτα άλλο από το θάνατο των στρατιωτών του και τη σύλληψη των αξιωματικών του», δήλωσε ο Αμπού Ομπέιντα.

«Αυτό δεν συμβαίνει επειδή είμαστε μια μεγάλη δύναμη, αλλά επειδή είμαστε ο λαός αυτής της γης και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της», πρόσθεσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Χαμάς έχει βάλει στο στόχαστρο περισσότερα από 100 ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων και μπουλντόζες.

08:44 Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την επιχείρηση στη Ράφα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πόλη της Ράφα, ενώ ήδη 630.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας και έχουν μεταβεί στο κεντρικό τμήμα της.

«Ο ισραηλινός στρατός, σε ανακοίνωσή του, μίλησε για τον έλεγχο, ουσιαστικά αυτή τη στιγμή, της μισής απόστασης του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μια λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει το σύνολο της συνοριακής περιοχής μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου», εξηγεί ο Hani Mahmoud του Al Jazeera.

Και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει επέκταση της στρατιωτικής τους επιχείρησης. Οι ελιγμοί τους θα περιλαμβάνουν το δυτικό τμήμα της Ράφα, όπου υπάρχουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι -εκτοπισμένες οικογένειες- που βρίσκουν καταφύγιο εκεί από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πολύ περισσότερα κύματα ανθρώπων να εγκαταλείπουν το δυτικό τμήμα της πόλης. Θα αναγκαστούν να μετακινηθούν περισσότερο στην κεντρική περιοχή της Γάζας, κυρίως στο Ντέιρ ελ Μπαλάχ».

08:33 Πυκνός καπνός πάνω από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια – Συνεχίζονται οι μάχες

Το Al Jazeera Arabic δημοσίευσε βίντεο που δείχνει πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται πάνω από τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βομβαρδισμοί πυροβολικού ήταν συνεχείς, ενώ από ισραηλινές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά αεροσκάφη σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι σε τρεις ξεχωριστές επιθέσεις στην περιοχή της Τζαμπάλια.

08:26 Μάχες στην Τζαμπάλια και τη Ράφα καθώς το Ισραήλ προελαύνει

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Ένταση με Μπαρτζώκα και τον κόσμο του Περιστερίου

Δεν μίλησε στη συνέντευξη Τύπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024