Σάββατο 22 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνές Δικαστήριο: Καλεί το Ισραήλ να παράσχει διευκρινήσεις για τις ζώνες εκκένωσης στη Γάζα

Διεθνές Δικαστήριο: Καλεί το Ισραήλ να παράσχει διευκρινήσεις για τις ζώνες εκκένωσης στη Γάζα

Την Παρασκευή, στην δεύτερη και τελευταία μέρα ακροάσεων για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής σχετικά με την επέμβαση στη Ράφα, η δικάσιμος είχε νέα και εντολή δικαστηρίου.

Η διήμερη ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή με το αίτημα του δικαστηρίου προς το Ισραήλ να παράσχει διευκρινήσεις σχετικά με τις υφιστάμενες ανθρωπιστικές συνθήκες στις καθορισμένες ζώνες εκκένωσης της Γάζας. Η δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας διεξήχθη στη Χάγη με την υπεράσπιση του Ισραήλ στην επείγουσα προσφυγή της Νότιας Αφρικής, η οποία ζητούσε πρόσθετα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το Anadolu.

Κατά τη διάρκεια των εναρκτήριων δηλώσεων, ο ισραηλινός εκπρόσωπος Gilad Noam δήλωσε ότι η κοινοποίηση της ακρόασης «ήρθε ως μεγάλη έκπληξη», προσθέτοντας ότι αν και το Ισραήλ ζήτησε να μετατεθεί η ακρόαση για την επόμενη εβδομάδα, απορρίφθηκε. Ισχυριζόμενος ότι «το Ισραήλ έχει εργαστεί επιμελώς για να καταστεί δυνατή η προστασία των αμάχων», ο Noam υποστήριξε ότι είναι «δικαίωμα και υποχρέωση του Ισραήλ να υπερασπιστεί» τους πολίτες του.

Από την πλευρά της, η Tamar Kaplan Tourgeman, κύρια αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν έκλεισε τα δύο κύρια περάσματα της νότιας Γάζας, τα συνοριακά περάσματα Ράφα και Κερέμ Σαλόμ. «Αυτό είναι κατάφωρα αναληθές», υποστήριξε η Tourgeman, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ επιτρέπει και διευκολύνει την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ομάδα της υπεράσπισης μάλιστα είχε κατηγορήσει την Νότια Αφρική πως συνεργάζεται με τη Χαμάς.

Η Tamar Kaplan Tourgeman, κύρια αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Ένταση και διακοπή της διαδικασίας

Καθώς η Tourgeman έκανε τη δήλωση, κάποιος μέσα στο δικαστήριο φώναξε «ψεύτρα» και η τροφοδοσία διακόπηκε, αλλά επανήλθε λίγα λεπτά αργότερα. Πριν κλείσει η ακροαματική διαδικασία, το ΔΔΔ έθεσε ένα ερώτημα στην ισραηλινή αντιπροσωπεία σχετικά με την ανθρωπιστική κατάσταση στις ζώνες εκκένωσης του πολιορκημένου θύλακα.

«Μπορεί το Ισραήλ να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις υφιστάμενες ανθρωπιστικές συνθήκες στις καθορισμένες ζώνες εκκένωσης, ιδίως στην al-Mawasi, και πώς θα εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση στις ζώνες αυτές, καθώς και την παροχή στέγης, τροφίμων, νερού και άλλης ανθρωπιστικής βοήθειας και συνδρομής σε όλους τους εκκενωμένους που βρίσκονται και αναμένεται να φτάσουν στις ζώνες αυτές;» ανέφερε ο δικαστής Georg Nolte.

Η Νότια Αφρική ζήτησε την Πέμπτη από το ΔΔΔ εντολή για τον τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς η χώρα ζητά πρόσθετα προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ. Η νοτιοαφρικανική αντιπροσωπεία ισχυρίστηκε πως αυτές είναι«εσκεμμένες παραβιάσεις» του Ισραήλ κατά των δεσμευτικών εντολών του δικαστηρίου. Η αντιπροσωπεία δήλωσε ότι η Νότια Αφρική αναγκάστηκε να επιστρέψει στο δικαστήριο λόγω της «συνεχιζόμενης εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού».

Η Ισραηλινή ομάδα υπεράσπισης, εκ των οποίων ο ισραηλινός εκπρόσωπος Gilad Noam και η κύρια αναπληρώτρια νομική σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Tamar Kaplan Tourgeman.

Το επείγον αίτημα για την πόλη Ράφα αλλά και τις διεξόδους των πολιορκημένων και πολλαπλώς εκτοπισμένων κατοίκων

Η Νότια Αφρική κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή «επείγον αίτημα» στο ΔΔΔ για πρόσθετα μέτρα εν μέσω των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, ιδίως στην πόλη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

«Στο νέο αίτημά της, η Νότια Αφρική δηλώνει ότι τα προσωρινά μέτρα που είχαν υποδειχθεί προηγουμένως από το Δικαστήριο δεν είναι ικανά να «αντιμετωπίσουν πλήρως» τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και τα νέα γεγονότα στα οποία βασίζεται (το αίτημά της)», ανέφερε το ΔΔΔ σε ανακοίνωσή του. Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο ΔΔΔ κατά του Ισραήλ στα τέλη του 2023, κατηγορώντας το για γενοκτονία στη Γάζα.

Μια προσωρινή απόφαση τον Ιανουάριο ανέφερε ότι είναι «εύλογο» ότι το Τελ Αβίβ διαπράττει γενοκτονία στον παράκτιο θύλακα και διέταξε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις πράξεις αυτές και να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

Sports in

Oι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 θα έχουν οικονομικό όφελος 9 δισ. ευρώ

Το εκτιμώμενο κόστος της διοργάνωσης έχει φτάσει τα 8,9 δισ και είναι ανεβασμένο κατά 16% σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024