Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Μαλί: Αποχωρεί ύστερα από 11 χρόνια η στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Μαλί: Αποχωρεί ύστερα από 11 χρόνια η στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία διά της βίας το 2020 στο Μαλί γύρισε την πλάτη στην αντιτζιχαντιστική συμμαχία με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της κι έχει στραφεί στη Ρωσία.

Η στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Μαλί (φωτογραφία, επάνω, από eutmmali.eu), η εντολή της οποίας αποφασίστηκε την 8η Μαΐου από τους 27 να μην ανανεωθεί, επισημοποίησε την αποχώρησή της, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε χθες μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ένδεκα χρόνια αφότου αναπτύχθηκε στη χώρα του Σαχέλ, η οποία σπαράσσεται από τη βία τζιχαντιστών.

Η EUTM (European Union Training Mission) αναπτύχθηκε το 2013 για να παρέχει εκπαίδευση και συμβουλές στις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί, καθώς η χώρα έχει βρεθεί από το 2012 αντιμέτωπη με εξάπλωση της τζιχαντιστικής απειλής.

Η ΕΕ έλαβε υπόψη «την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα

Είχε φθάσει να διαθέτει ως και 700 μέλη, από περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, προτού σταδιακά μειώσει το προσωπικό της, με φόντο τις διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και στους δυτικούς συμμάχους του.

Η ΕΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει την εντολή της αποστολής αυτής, λαμβάνοντας υπόψη «την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία διά της βίας το 2020 στο Μαλί γύρισε την πλάτη στην αντιτζιχαντιστική συμμαχία με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της κι έχει στραφεί στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.

Θάνατοι

Επίσημη τελετή για την αποχώρηση των ευρωπαίων εκπαιδευτών οργανώθηκε χθες στο αρχηγείο της αποστολής, στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μαλί, ανέφερε η EUTM.

Δυο μέλη της αποστολής έχασαν τη ζωή τους από το 2013: πορτογάλος στρατιωτικός σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον στρατώνα στην Μπαμακό το 2017 και ισπανός στρατιωτικός σκοτώθηκε το 2018 κοντά στην πόλη Σεβαρέ (κεντρικά), σύμφωνα με την EUTM.
Η ΕΕ λέει πως η αποστολή της εκπαίδευσε 20.000 στρατιωτικούς του Μαλί σε 11 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Τι ενώνει και τι χωρίζει τους Κρόος και Ρόις πριν το φινάλε! (pics)

Ο Τόνι Κρόος και ο Μάρκο Ρόις έχοντας φτάσει στα 35, ανακοίνωσαν ότι αποχαιρετούν τους συλλόγους που έκαναν μεγάλη καριέρα, σε ένα ιστορικό ματς και για τους δύο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024