Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μαλί: Οι μισοί κυανόκρανοι της Γερμανίας εγκατέλειψαν τη χώρα

Μαλί: Οι μισοί κυανόκρανοι της Γερμανίας εγκατέλειψαν τη χώρα

Οι συνταγματάρχες που ασκούν την εξουσία στο Μαλί απαίτησαν η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ να εγκαταλείψει τη χώρα, αναγκάζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να κινήσει εσπευσμένη διαδικασία απόσυρσης.

Τα μισά μέλη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο Μαλί στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ, της MINUSMA, έχουν πλέον φύγει από το κράτος της δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε η Μπούντεσβερ χθες Πέμπτη (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, γερμανός στρατιώτης της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, στην πόλη Γκάο του Μαλί).

Απομένουν περίπου 500 άνδρες και γυναίκες των γερμανικών ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων στο Μαλί και άλλα περίπου 100 μέλη τους στον γειτονικό Νίγηρα, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Πέμπτη.

Το στρατιωτικό καθεστώς έχει ήδη γυρίσει την πλάτη στη Δύση και στράφηκε στη Ρωσία

Εχει επαναπατριστεί το μισό και πλέον υλικό που είχε σταλεί στο κράτος του Σαχέλ, κατά την ίδια πηγή.

Ο γερμανικός στρατός εννοεί να ολοκληρώσει την αποχώρηση του αποσπάσματός του που είναι ενταγμένο στη MINUSMA εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή ως την Κυριακή 31η Δεκεμβρίου.

Στα μέσα Ιουνίου, οι συνταγματάρχες στην εξουσία στο Μαλί απαίτησαν η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ να εγκαταλείψει τη χώρα, αναγκάζοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να κινήσει εσπευσμένη διαδικασία απόσυρσης άνευ προηγουμένου, που θα πρέπει να έχει αποπερατωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

Το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Το στρατιωτικό καθεστώς είχε ήδη γυρίσει την πλάτη στους εταίρους του στη Δύση, ιδίως την άλλοτε αποικιακή δύναμη Γαλλία, και στράφηκε στη Ρωσία.

Ωστόσο, την αποχώρηση των κυανοκράνων του ΟΗΕ από το Μαλί περιέπλεξε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα τον Ιούλιο. Ο γερμανικός στρατός διαθέτει αεροπορική βάση στη χώρα αυτή.

Ως την ανατροπή του προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ, το Βερολίνο χαρακτήριζε τον Νίγηρα παράγοντα σταθερότητας στη δυτική Αφρική.

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024