Σάββατο 01 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές 2024: Η συσπείρωση και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων τρεις εβδομάδες πριν την ευρωκάλπη

Ευρωεκλογές 2024: Η συσπείρωση και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων τρεις εβδομάδες πριν την ευρωκάλπη

Υψηλό το ποσοστό των αναποφάσιστων σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. «Κέρδη» από το κυβερνών κόμμα εισπράττουν Λοβέρδος, Βελόπουλος, Λατινοπούλου. Διαρροές από το κόμμα της Κουμουνδούρου προς τη Νέα Αριστερά.

Στην τελική ευθεία για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου βρίσκονται τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού για την είσοδό τους στην ευρωβουλή. Με την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας δημοσκοπικά να μην αμφισβητείται και τον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει πως «κλειδώνει» τη δεύτερη θέση τα πολιτικά μηνύματα που θα εξαχθούν από την πολιτική αναμέτρηση ίσως να κρύβουν εκπλήξεις.

Το κυβερνών κόμμα, έχοντας διακρίνει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στον ελληνικό λαό από τις πολιτικές που εφαρμόζει, έχει θέσει μίνιμουμ στόχο το 33%. Στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να μιλούν για «ανατροπή» αλλά αδυνατούν να καρπωθούν τη φθορά της κυβέρνησης πηγαίνοντας σε χαμηλές πτήσεις και στόχο ένα ποσοστό άνω του 17%.

Σχεδόν έξι στους δέκα εκφράσουν ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές και μένει να δούμε τελικά πόσοι πολίτες θα προσέλθουν στην κάλπη

Στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της ALCO, για λογαριασμό του Alpha, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις ευρωεκλογές παραμένει στο 58%, όπως ήταν και στη μέτρηση του Απριλίου, παρά το γεγονός ότι σε ποσοστό 80% οι ψηφοφόροι λένε ότι οι αποφάσεις στην Ε.Ε επηρεάζουν «πολύ ή αρκετά» τη ζωή μας.

Συσπείρωση κομμάτων

Με χαμηλή συσπείρωση βαδίζουν προς τις ευρωεκλογές Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεγαλύτερες διαρροές ψηφοφόρων (Ιούνιος 2023) του κόμματος της Πειραιώς είναι προς τους αναποφάσιστους (18%) και την αποχή (7%), ενώ «κέρδη» από το κυβερνών κόμμα αποκομίζουν το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου (Δημοκράτες) 3%, το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου (Φωνή Λογικής) 3% και του Κυριάκου Βελόπουλου (Ελληνική Λύση) 2%.

Οι μεγαλύτερες διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς τους αναποφάσιστους (10%) και τη Νέα Αριστερά (10%). Το κόμμα της Κουμουνδούρου χάνει και ένα 4% προς το ΚΚΕ.

Σαφώς υψηλότερη είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που χάνει 7% προς τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου.

Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για το Μάτι

Στα ζητήματα που απασχόλησαν και απασχολούν μέχρι σήμερα την ελληνική κοινωνία το 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρουν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη για την τραγωδία στο Μάτι, στη δίκη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε πρώτο βαθμό.

Μόνο το 5% δηλώνει «ναι» και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 18%.

Τέλος, οι πέντε πρώτοι επιτυχημένοι υπουργοί της κυβέρνησης θεωρούνται οι: Νίκος Δένδιας (27%), Κυριάκος Πιερρακάκης (14%), Άδωνις Γεωργιάδης (6%), Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (6%) και Κωστής Χατζηδάκης (4%).

Η εκτίμηση ψήφου

Στα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019, κινείται η Νέα Δημοκρατία έδειξαν τα αποτελέσματα της ALCO που παρουσιάστηκαν στο πρώτο μέρος της δημοσκόπησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ θα κινηθεί από 30,5% έως 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5% έως 17,5% και το ΠΑΣΟΚ από 11,5% έως 14,5%.

Μάχη αναμένεται να υπάρξει μεταξύ του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης για την τέταρτη θέση, καθώς το ΚΚΕ κινείται μεταξύ 8% και 10% και η Ελληνική Λύση είναι στο 9% έως 11%. Η Νίκη είναι στο 2,5% έως 4,5% ενώ η Πλεύση Ελευθερίας κινείται στο όριο του 3% (2,3%-4,3%). Ακολουθούν Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, Δημοκράτες και Φωνή Λογικής.

Sports in

Ο Ελ Κααμπί κορυφαίος παίκτης της σεζόν στο Conference League (pic)

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η UEFA, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της σεζόν στο Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 01 Ιουνίου 2024