Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωεκλογές: Στις κάλπες με οδηγό τη δυσαρέσκεια - Το μήνυμα και ο αποδέκτης του

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες με οδηγό τη δυσαρέσκεια – Το μήνυμα και ο αποδέκτης του

H Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς την κατάκτηση της πρωτιάς όμως σχεδόν τίποτα δεν θα μοιάζει ίδιο με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου (2023).

Με τη χώρα να βρίσκεται σε τροχιά προεκλογικής περιόδου οι δημοσκοπήσεις αρχίζουν και αποκτούν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κυρίως ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι την πρωτιά μιας και αυτό δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού.

Πώς βλέπουν οι πολίτες τη συνολική κοινωνική και πολιτική συνθήκη, βρίσκουν ευήκοα ώτα τα διλήμματα που θέτουν τα κόμματα, τι πιστεύουν οι Έλληνες που ζουν και αναπνέουν σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει;

Μακρινή ανάμνηση το 41% των εθνικών εκλογών για τη Νέα Δημοκρατία που κοιτάζει στο 33%+

Εικοσιπέντε μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η Νέα Δημοκρατία βαδίζει προς την κατάκτηση της πρωτιάς όμως σχεδόν τίποτα δεν θα μοιάζει ίδιο με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου (2023). Ο «αέρας» του 41% για το κόμμα της Πειραιώς όπως όλα δείχνουν, για πολλούς και διάφορους λόγους, θα εξανεμιστεί και το 33% αποτελεί ένα ρεαλιστικό στόχο για το κυβερνών κόμμα που «κοιτάζει» ποσοστά ευρωεκλογών 2019.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι η δυσφορία που υπάρχει στην κοινωνία είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί καθώς τα θέματα της επικαιρότητας δεν βοηθούν για την αλλαγή της ατζέντας. Ενόψει των ευρωεκλογών μάλιστα, ένας στους δύο πολίτες θα προσέλθουν στη κάλπη βλέποντας την εκλογική διαδικασία σαν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας.

H «τραυματισμένη» ΝΔ και η δυσαρέσκεια των πολιτών

Η «τραυματισμένη» πρωτιά της ΝΔ που έρχεται έχει εξήγηση και μάλιστα αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την ψήφο διαμαρτυρίας χτυπάει «κόκκινο» με τις δημοσκοπήσεις να εντοπίζουν ότι στην κάλπη των ευρωεκλογών οι πολίτες θα εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του OPEN οι συμμετέχοντες απαντούν στο δίλημμα σταθερότητα ή δυσαρέσκεια. Το 60,3% απαντά πως θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της ΝΔ έναντι ενός 32,7% που λέει πως η χώρα χρειάζεται σταθερότητα γιατί έχει πολλά πετύχει με τη κυβέρνηση της ΝΔ.

Επίσης, το 80,8% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας, ενώ το 19,2% θα απέχει από την κάλπη.

Στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του ΑΝΤ1 η συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης βρίσκεται χαμηλά. Θετικά (19,5%) και μάλλον θετικά (20,6%) αθροιστικά συγκεντρώνουν 40,1% ενώ η αρνητική αξιολόγηση βρίσκεται στο 58,9% με τους συμμετέχοντες να απαντούν αρνητικά κατά 41,5% και μάλλον αρνητικά κατά 17,4%.

Αδιευκρίνιστη ψήφος

Ως προς το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου οι ψηφοφόροι που δηλώνουν κεντρώοι (27%) δείχνουν να αμφιταλαντεύονται. Οι δεξιοί και οι κεντροδεξιοί ξεπερνούν το 21% και οι αριστεροί και κεντροαριστεροί το 27%. Στις ηλικιακές ομάδες προβληματίζονται οι 45-54 (ετών) με ποσοστό 26% και ακολουθούν οι 17-34 και 55-64 με 20%. Περισσότερα κατασταλαγμένοι δείχνουν οι ηλικιακές ομάδες 33-44 και οι 65 και άνω.

Η έρευνα εντοπίζει και την κομματική προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου. Εδώ τα πράγματα δεν είναι καλά για τη Νέα Δημοκρατία που κατέχει την κορυφή με 39,1%. Πολύ χαμηλότερα κινούνται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (15,3%), του ΠΑΣΟΚ (12,4%), του ΚΚΕ (7,3%) της Νίκης (4,3%), της Ελληνικής Λύσης (3,3%) του ΜέΡΑ25 (3,3%) και της Πλεύσης Ελευθερίας (2,6%).

Βαθμός ικανοποίησης

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις στη δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό του ALPHA, αν οι ευρωεκλογές θα είναι μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. Σε ποσοστό 50% οι συμμετέχοντες απαντούν «όχι» και σε ποσοστό 48% «ναι». Ως προς το πολιτικό διακύβευμα οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες πιστεύοντας κατά 65% πως τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση.

Στην ίδια έρευνα ο βαθμός ικανοποίησης των συμμετεχόντων από την απόδοση της κυβέρνησης είναι χαμηλός. Ένας στους δύο απαντούν «καθόλου» και μόνο 2 στους δέκα «πολύ, αρκετά».

Ένας στους δύο πάει στις ευρωεκλογές όπως στις εθνικές

Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα. 

inSports

Τα Χανιά υποδέχθηκαν τα δύο ευρωπαϊκά του Ολυμπιακού (vid)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League, βρέθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά, με την «θρυλική περιοδεία» των τροπαίων να συνεχίζεται…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024