Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Προτείνει σχέδιο εξορίας για τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

Ισραήλ: Προτείνει σχέδιο εξορίας για τον ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα

Σύμφωνα με το NBCnews Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Τελ Αβίβ είναι πρόθυμο να δεχτεί εξορία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αιχμαλώτων

Το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να αφήσει τον στρατιωτικό ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, να «σαλπάρει» στην εξορία με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το τέλος της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσαν στο NBC News έξι ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανώτεροι σύμβουλοι.

Η ιδέα της εξορίας για να ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο, αποριζοσπαστικοποιημένο κυβερνητικό σώμα της Γάζας «βρίσκεται στο τραπέζι» από τον Νοέμβριο, σύμφωνα με έναν άλλο υψηλόβαθμο σύμβουλο της ισραηλινής κυβέρνησης. Αξιωματούχοι και σύμβουλοι μίλησαν για την ιδέα αυτή στο NBC News στις αρχές Ιανουαρίου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε αρχικά ορκιστεί να σκοτώσει τον Σινουάρ και τον Μοχάμεντ Ντέιφ, τους ηγέτες της Χαμάς που καθοδήγησαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το 1982, καθώς οι IDF πλησίαζαν στη Βηρυτό, όπου είχε τότε την έδρα της η PLO, οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς μεσολαβητές κανόνισαν την έξοδο των μελών της οργάνωσης και του ηγέτη της

Η ιδέα της εξορίας για τον Σινουάρ και τους άλλους τέσσερις ηγέτες, όπως ο Γιάσερ Αραφάτ και τα μέλη της οργάνωσής PLO εγκατέλειψαν τη Βηρυτό με πλοίο πριν από 42 χρόνια, προέκυψε μετά την έναρξη του πολέμου ως πιθανό εναλλακτικό μέσο απομάκρυνσης της ηγεσίας της Χαμάς από τη Γάζα.

Θα το επιτρέψουμε αν απελευθερωθούν οι όμηροι

«Δεν μας πειράζει αν ο Σινουάρ φύγει όπως ο Αραφάτ έφυγε από τον Λίβανο», δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θα το επιτρέψουμε να συμβεί εφόσον απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι».

Δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης δήλωσαν ότι η εξορία ήταν μόνο μία από τις προτάσεις που οι Ισραηλινοί κατέθεσαν στις ΗΠΑ, οι οποίες περιλάμβαναν την αντικατάσταση της Χαμάς με επιλεγμένους από τους ίδιους ηγέτες και άλλες μεταρρυθμίσεις στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το 1982, καθώς οι IDF πλησίαζαν στη Βηρυτό, όπου είχε τότε την έδρα της η PLO, οι ΗΠΑ και άλλοι διεθνείς μεσολαβητές κανόνισαν την έξοδο των μελών της οργάνωσης και του ηγέτη της. Εκατοντάδες μαχητές της PLO εγκατέλειψαν τον Λίβανο με πλοίο, ακολουθούμενοι από τον Αραφάτ, ο οποίος έζησε εξόριστος στην Τυνησία για δώδεκα χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και οι επικεφαλής κατασκοπείας των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Αιγύπτου συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συζητήσουν μια συμφωνία που ελπίζουν ότι θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων και στον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων

Μετά τη συνάντηση, οι Αιγύπτιοι μετέφεραν το πλαίσιο της συμφωνίας στους στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα και οι Καταριανοί μίλησαν με τους πολιτικούς ηγέτες της ομάδας στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Χαμάς είχε «θετική αντίδραση» στους προτεινόμενους όρους της συμφωνίας. Η Χαμάς έκανε αντιπρόταση με συγκεκριμένους όρους αλλά η απάντηση αυτή δεν αναφέρει τίποτα για εξορία του Σινουάρ ή για το τέλος της κυβέρνησης της Χαμάς.

Μια πηγή με γνώση της συνάντησης στο Παρίσι και των αποτελεσμάτων της δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί είχαν προτείνει στους Αμερικανούς να μεταφερθούν έξι ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Σινουάρ και Ντέιφ, εκτός Γάζας, αλλά η πρόταση δεν παρουσιάστηκε ποτέ επίσημα στη Χαμάς, επειδή η Χαμάς είχε ήδη αποκλείσει την ιδέα της εξορίας.

Σύμβουλοι του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου πολέμου που εργάζονται πάνω σε σενάρια για μια Γάζα μετά τη Χαμάς αναγνωρίζουν ότι είναι απίθανο ο Σινουάρ να συμφωνήσει ποτέ να αυτοεξοριστεί.

Η αντίδραση της Χαμάς

Όπως δήλωσε στο NBC News ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής ασφάλειας, «η εξορία είναι αυτή η μαγική λύση που όλοι θα ήθελαν, αλλά δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση η Χαμάς να συμφωνήσει σε αυτό».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι πιστεύουν ότι ο Σινουάρ και ο Ντέιφ κρύβονται τώρα σε σήραγγες βαθιά κάτω από τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι τα στρατεύματα των IDF πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο τους Sinwar και Deif, καθώς πιέζουν νότια στην προσπάθειά τους να καταστρέψουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να απελευθερώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.

Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι οι IDF βρήκαν «υλικά» του Σινουάρ που είχαν μείνει πίσω στα κρησφύγετά του.

«Ο Σινουάρ πηγαίνει από κρησφύγετο σε κρησφύγετο», δήλωσε ο Γκαλάντ σε συνέντευξη Τύπου. «Τις τελευταίες ημέρες, τα στρατεύματα των IDF βρήκαν σημαντικά υλικά στα μέρη όπου βρισκόταν πρόσφατα, και χάρη σε αυτά, βαθαίνουμε τον έλεγχό μας στα σχέδια της Χαμάς».

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024