Δίκη Τεμπών: «Τη συμπόνια δεν τη θέλουμε» – Μικρή ένταση μεταξύ συνηγόρου κατηγορουμένων και Ασλανίδη – Πλακιά
Δέκα δικάσιμοι ανά μήνα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο στη δίκη για τα Τέμπη - Ο Δημήτρης Ασλανίδης και ο Νίκος Πλακιάς αντέδρασαν κατά τη διάρκεια της αγόρευσης συνηγόρου κατηγορουμένων
Με τους αυτοτελείς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων και την άρνηση των κατηγοριών συνεχίζεται η 21η δικάσιμος της δίκης για τα Τέμπη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, στο συγκρότημα Γαιόπολις.
Ο συνήγορος τεσσάρων κατηγορουμένων, Δημήτρης Παπαδέλης, υποστήριξε κατά την αγόρευσή του ότι το κλητήριο θέσπισμα της υπόθεσης αποτελεί «κακότεχνη αντιγραφή» της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, ισχυριζόμενος ότι εντολείς του δικάζονται για τα ίδια αδικήματα σε δύο διαφορετικές δίκες.
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης σημειώθηκε μικρής έκτασης ένταση, όταν συγγενείς θυμάτων αντέδρασαν στις αναφορές του συνηγόρου.
Νίκος Πλακιάς: Να σταματήσετε αυτή την καραμέλα. Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία οι πελάτες σας δικάζονται για οικονομικά αδικήματα. Εδώ δικάζονται για κακουργήματα.
Δημήτρης Ασλανίδης: Τη συμπόνια σου δεν τη θέλουμε, τη συμπόνια του Τσοτσορού (σ.σ. κατηγορούμενος που εκπροσωπεί ο κ. Παπαδέλης) δεν τη θέλουμε.
Νίκος Πλακιάς: Ευτυχώς, κύριε πρόεδρε, μας προειδοποιήσατε για το τι θα ακούσουμε ακόμη, για να αντλήσουμε δύναμη. Να δούμε τι θα ακούσουμε και μετά.
Ακολούθως σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Πλακιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «προσπαθούν να διασπαστεί η δίκη. Εδώ βρισκόμαστε για τα κακουργήματα και όχι για το οικονομικό σκέλος. Ας ελπίσουμε ότι το αίτημα δεν θα γίνει δεκτό. Είναι ίδιοι που τιμωρήθηκαν με ποινές μαμούθ από την ευρωπαϊκή εισαγγελία και πρέπει μας πούνε πού βρήκανε τις εγγυήσεις. Να μην νομίζουν ότι είμαστε απλοί παρατηρητές. Δεν είναι δυνατόν 55 οικογένειες και να είναι επτά δικηγόροι θυμάτων, είναι ντροπή. Δεν θα πω για τους συγγενείς, είναι πολύ ψυχοφθόρο. Είναι δυνατόν να υπάρχουν επτά δικηγόροι και είκοσι από τους κατηγορουμένους; Παιδιά δεν θα κλείσουμε κανέναν φυλακή…».
Δέκα δικάσιμοι τον Σεπτέμβριο και δέκα τον Οκτώβριο
Το δικαστήριο γνωστοποίησε επίσης τις επόμενες δικασίμους. Για τον Σεπτέμβριο ορίστηκαν οι 7, 8, 9, 14, 15, 16, 21, 22, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για τον Οκτώβριο οι 5, 6, 7, 12, 13, 14, 19, 20, 26 και 27 Οκτωβρίου.
Στη συνεδρίαση παρίστανται εννέα κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα οι Σπύρος Πατέρας, Παύλος Κουζής, Γρηγόρης Σαμπατακάκης, Ζαχαρίας Στουρνάρας, Εμμανουήλ Γεωργιλάκης, Ιωάννης Παληοθόδωρος, Κωνσταντίνος Μουρουδέλης και Κωνσταντίνος Βενετσανάκος.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές