Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Unrwa: Η κρίσιμης σημασίας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ κατηγορείται

Unrwa: Η κρίσιμης σημασίας για εκατομμύρια Παλαιστίνιους υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ κατηγορείται

Η Unwra απομάκρυνε 12 εργαζομένους της που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο πολεμικής που συνδέεται με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ, αποτελεί σημαντική οργάνωση για εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη δημιουργία της το 1949.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ, η οποία δέχεται τα πυρά των ισραηλινών αρχών εδώ και χρόνια, χρηματοδοτείται σχεδόν καθολικά από τις προσφορές των κρατών.

Σήμερα καλείται να ερευνήσει το ρόλο που διαδραμάτισαν ορισμένα μέλη του προσωπικού της στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς κατά του ισραηλινού εδάφους.

«Εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης»

Η Unrwa ιδρύθηκε στο τέλος του Δεκεμβρίου 1949 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μετά τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο που ξέσπασε αμέσως με την ίδρυση του Ισραήλ, τον Μάιο 1948.

Αποστολή της ήταν η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες που είχαν καταγραφεί στη ζώνη επιχειρήσεων της υπηρεσίας, «εν αναμονή μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την κατάστασή τους».

Περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τη γη τους ή διέφυγαν ανάμεσα στο Απρίλιο και τον Αύγουστο του 1948 την στιγμή της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Οι άνθρωποι αυτοί, και οι απόγονοί τους, έχουν το καθεστώς του πρόσφυγα και η Unrwa γίνεται ο μόνος εγγυητής αυτού του διεθνούς καθεστώτος.

Δρα στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά και στον Λίβανο, την Συρία και την Ιορδανία.

Περί τα 5,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι είναι καταγεγραμμένοι στην Unrwa και μπορούν να επωφελούνται υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση, οι υπηρεσίες υγείας, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι υποδομές καταυλισμών, η μικροτραπεζική και η επείγουσα βοήθεια, και σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων.

Συνολικά, υπάρχουν περίπου 60 προσφυγικοί καταυλισμοί υπό την διαχείριση της Unrwa, 19 από τους οποίους βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Περισσότερα από 540.000 παιδιά φοιτούν στα σχολεία της υπηρεσίας.

Η Unrwa στην Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία το 2007, η ανθρωπιστική κατάσταση ήταν κρίσιμη ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την παλαιστινιακή οργάνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ του περασμένου Αυγούστου, το 63% των κατοίκων υπέφερε από διατροφική ανασφάλεια και ήταν εξαρτημένο από τη διεθνή βοήθεια. Πάνω από το 80% ταυ πληθυσμού βρισκόταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, στριμωγμένο ανάμεσα στην Μεσόγειο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, υπάρχουν 8 προσφυγικοί καταυλισμοί και 1,7 εκατ. πρόσφυγες, δηλαδή η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού του, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο συνολικός πληθυσμός της Γάζας ανέρχεται σε 2,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Από τις 30.000 εργαζόμενους της Unrwa, οι 13.000 δραστηριοποιούνται στην Λωρίδα της Γάζας, σε 300 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας σε μία έκταση 365 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η κρίση του 2018

Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ (οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος και βασικός χρηματοδότης της Unrwa) διέκοψαν την ετήσια οικονομική βοήθεια, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ισραήλ, που χαιρέτισε την αμερικανική απόφαση, κατηγορεί την υπηρεσία ότι «διαιωνίζει» την αραβοϊσραηλινή σύγκρουση. συντηρώντας την ιδέα ότι μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων είναι πρόσφυγες που έχουν το δικαίωμα της επιστροφής στη γη τους.

Οι Παλαιστίνιοι τονίζουν από την πλευρά τους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χορηγούν ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ύψους άνω των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Μάιο 2019, ο σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή ζήτησε τη διάλυση της Unrwa, με το επιχείρημα ότι έχει αποτύχει στην αποστολή της.

Η υπηρεσία απάντησε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για το αδιέξοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Η Ουάσιγκτον επανέλαβε την χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ το 2021, μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Χθες, Παρασκευή, η Unwra απομάκρυνε 12 εργαζομένους της που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Δεν υπήρξε διευκρίνιση για τις εναντίον τους κατηγορίες και διεξάγεται έρευνα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι δεν θέλει η Unwra να διαδραματίζει κανέναν ρόλο στην Γάζα μετά τον πόλεμο.

Η Ουάσιγκτον διέκοψε «προσωρινά» κάθε επιπλέον χρηματοδότηση προς την υπηρεσία του ΟΗΕ και ακολούθησαν πολλές ακόμη χώρες.

Το 2022, οι πόροι της, που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ, ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πέντε βασικοί χορηγοί της Unwra είναι κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ακολουθούν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το διπλό χτύπημα της Παρί στην Μπάρτσα (pics, vids)

Η Παρί Σεν Ζερμέν αποδεικνύεται με κάθε τρόπο ο κακός δαίμονας της Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024