Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Εικόνες χάους στο νοσοκομείο Νάσερ - Εισβολή Ισραηλινών ακόμα και με τανκ

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Εικόνες χάους στο νοσοκομείο Νάσερ – Εισβολή Ισραηλινών ακόμα και με τανκ

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) χωρίς να παρέχουν αποδείξεις ανέφεραν πως έχουν πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται μέσα στο νοσοκομείο Νάσερ και ξεκίνησαν επίθεση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εξαπολύσει από το πρωί της Πέμπτης ευρεία επίθεση στο υπό πολιορκία νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, με τα βίντεο που έρχονται στο φως της δημοσιότητας να προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) χωρίς να παρέχουν αποδείξεις ανέφεραν πως έχουν πληροφορίες ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονται μέσα στο νοσοκομείο, όπου όπως υποστηρίζονται κρατούνται Ισραηλινοί όμηροι.

Το Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πραγματοποιεί μια «ακριβή και περιορισμένη» επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ δίνοντας όμως στη δημοσιότητα μόνο ένα infographic για τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου που χτυπά.

Το Ισραήλ κάλεσε το νοσοκομείο να εκκενωθεί πριν ξεκινήσει την επιχείρησή του στις 7 το πρωί σήμερα και λέει ότι παρέχει «ασφαλή διέλευση] στους χιλιάδες ανθρώπους που νοσηλεύονται και βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Ο αντισυνταγματάρχης Πέρςε Λέρνερ υποστήριξε: «Το νοσοκομείο είναι ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας: Οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου είναι ασφαλείς, δεν είναι αυτοί ο λόγος που πηγαίνουμε εκεί».

Πρόσθεσε ότι οι IDF «βρήκαν κάποιους υπόπτους που εμπλέκονται στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», αλλά εξακολουθούν να αναζητούν «ομήρους» και «πιθανά πτώματα».

Σε ερώτηση σχετικά με το πού μπορούν να μεταφερθούν οι άρρωστοι και ευάλωτοι ασθενείς του νοσοκομείου, είπε: «Δεν μπορούμε να μην υπερασπιστούμε τον λαό μας επειδή η Χαμάς κρύβεται πίσω από τους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Βίντεο με εικόνες χάους

Η επιδρομή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Νάσερ έχει εκτοπίσει ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους Παλιαστήνιους που είχαν βρει κατάφυγιο, οι οποίοι μιλούν για τρομακτικές και επίπονες συνθήκες. Πλάνα που εξασφάλισε στο Al Jazeera Arabic δείχνουν σκηνές χάους καθώς οι άνθρωποι δέχονται επίθεση από τον ισραηλινό στρατό αφού βγαίνουν από το νοσοκομείο.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει χάος σε σκοτεινούς διαδρόμους όπου ακούγονται φωνές και πυροβολισμοί μέσα σε σκόνη και καπνό. Το Ισραήλ είχε αρχικά ζητήσει από τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του, ενώ οι γιατροί και οι ασθενείς μπορούσαν να παραμείνουν.

Όλοι οι άνθρωποι μέσα στην υγειονομική εγκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των εκτοπισμένων, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο μέσω ενός στενού μονοπατιού που χωράει ένα άτομο κάθε φορά.

Ακόμα υπάρχουν αναφορές για μαζικές συλλήψεις με γυναίκες και παιδιά τρομοκρατούνται από επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ακολουθούν και πυροβολούν. Στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου υπάρχουν πτώματα από νωρίς το πρωί, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο νοσοκομείο.

«Μας διέταξαν να φύγουμε και μας πυροβόλησαν, έριξαν βόμβες και ρουκέτες στα κεφάλια μας από ψηλά»

Βίντεο με τανκ να εισβάλλει στο νοσοκομείο

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η δρ. Αμίρα Αλ-Ασούλι δημοσίευσε ένα βίντεο με ένα ισραηλινό τανκ να εισβάλλει στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ και να δημιουργεί ένα παραπέτασμα καπνού για να καλύψει τις κινήσεις του. Το βίντεο έχει επαληθευτεί από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera.

Σοκάρουν οι μαρτυρίες

«Έφυγα με τον σύζυγό μου, ο οποίος είναι τυφλός. Έκανα αιμοκάθαρση στα νεφρά. Κατέστρεψαν τους τοίχους που μας περιβάλλουν καθώς και το δωμάτιο του γιατρού. Μας διέταξαν να φύγουμε και μας πυροβόλησαν, έριξαν βόμβες και ρουκέτες στα κεφάλια μας από ψηλά», δήλωσε στο Al Jazeera η ασθενής, Ρασμέγια Σαλίμ Αμπού Τζάμους.

«Κατέστρεψαν το κτίριο. Φύγαμε από την πόρτα και περπατήσαμε μέσα σε λύματα μαζί με τον σύζυγό μου. Στη συνέχεια οι Ισραηλινοί πήραν τον σύζυγό μου και εγώ έχασα τις δύο τσάντες μου. Δεν μπορώ να τις βρω», προσέθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κούντρα, υποστηρίζει ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αναγκάζουν 95 γιατρούς, 191 ασθενείς και 165 εκτοπισμένους σε ένα παλιό κτίριο του ιατρικού κέντρου υπό «σκληρές συνθήκες», χωρίς φαγητό ή γάλα για τα παιδιά.

«Το Ιατρικό Συγκρότημα Νάσερ βιώνει μια καταστροφική, ανησυχητική κατάσταση εξαιτίας της μειωμένης ιατρικής ικανότητας, καθώς τα καύσιμα πρόκειται να εξαντληθούν μέσα στις επόμενες 24 ώρες, γεγονός που απειλεί άμεσα τις ζωές των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων έξι ασθενών σε αναπνευστήρες στην εντατική και τριών παιδιών σε θερμοκοιτίδες», ανέφερε ο αλ-Κούντρα σε ανακοίνωσή του.

Φωτογραφίες συλληφθέντων δημοσίευσαν οι IDF

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι σε απογευματινή συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι τα στρατεύματα συνέλαβαν δεκάδες υπόπτους για τρομοκρατία στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Οι IDF ερεύνησαν το νοσοκομείο μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι στο παρελθόν κρατούνταν εκεί όμηροι και ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα πτώματα ομήρων κρυμμένα στο ιατρικό κέντρο.

Μεταξύ των συλληφθέντων στο νοσοκομείο είναι ένας οδηγός ασθενοφόρου της Χαμάς που σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ένας άλλος ύποπτος που παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στις επιθέσεις και ένας πράκτορας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Λέει επίσης ότι τα στρατεύματα βρήκαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων εκρηκτικών και όλμων, μέσα στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και πως τον περασμένο μήνα, μια ρουκέτα εκτοξεύθηκε από το νοσοκομείο Νάσερ προς τα στρατεύματα στη Γάζα.

Εκπρόσωπος της Χαμάς αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ψέματα». Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι η έφοδος στο νοσοκομείο ήταν η συνέχεια του «πολέμου εξόντωσης» του Ισραήλ.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024