Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Συμβούλιο Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ έκαναν χρήση του βέτο για τρίτη φορά, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Συμβούλιο Ασφαλείας: Οι ΗΠΑ έκαναν χρήση του βέτο για τρίτη φορά, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται

Live οι εξελίξεις στο in - Οι ΗΠΑ έκαναν χρήση του βέτο τους, στο Συμβούλιο Αασφαλείας σε ψήφισμα που καλούσε σε κατάπαυση του πυρός. Με ψήφους 13 υπέρ, 1 απόχη και 1 κατά συνεχίζεται ο πόλεμος.

Δεν έχει τέλος η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι Παλαιστίνιοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ, αλλά και την πείνα.

Την ίδια ώρα, οι IDF ετοιμάζονται να εισβάλουν στη Ράφα, ενώ έχουν δώσει τελεσίγραφο για την παράδοση των ομήρων μέχρι το Ραμαζάνι. Δηλαδή σκοπεύουν να επιτεθούν στην πιο ιερή περίοδο των μουσουλμάνων.

Οι ΗΠΑ έκαναν χρήση του δικαιώματος του βέτο τους, μπλοκάροντας το ψήφισμα της Αλγερίας. Ουσιαστικά εκβιάζουν τις υπόλοιπες χώρες να ψηφίσουν το δικό της προσχέδιο.

Μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες από τη μεριά τους καλούν σε «άμεση» παύση των μαχών και καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Το Ισραήλ επιτέθηκε στη Σιδώνα, βαθιά μέσα στον νότιο Λίβανο, όπου υποστήριξε ότι χτύπησε αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

08:12 Μεγάλες αντιδράσεις για το νέο βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:40 «Νεκροταφείο» θα γίνει η Ράφα εάν επιτεθεί ο ισραηλινός στρατός

Χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Ράφα θα μετέτρεπε την πόλη αυτή στον νότο της Λωρίδας της Γάζας σε απέραντο «νεκροταφείο», προειδοποίησε η επικεφαλής του παραρτήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας μαζί με άλλες ΜΚΟ ότι θα επέτεινε επίσης τον κίνδυνο λιμού στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Οι συνέπειες επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα θα είναι αληθινά αδιανόητες», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια του αμερικανικού παραρτήματος των MSF, η Αβρίλ Μπενουά.

«Εκεί είναι συγκεντρωμένες οι τελευταίες εναπομείνασες υπηρεσίες υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας», πρόσθεσε η κυρία Μπενουά.

«Η επίθεση στη Ράφα θα σήμαινε στην πραγματικότητα ότι κόβεται η ζωτικής σημασία σύνδεση με ανθρώπους που τα έχουν χάσει όλα εκτός από τη ζωή τους», είπε (περισσότερα εδώ).

05:10 Οι Χούθι κατέρριψαν… drone αξίας 30 εκατ. δολαρίων

Ενα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) συνετρίβη προχθές Δευτέρα στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας πως υπάρχουν ενδείξεις ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο των Χούθι.

«Οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος των Χούθι», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ.

Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια από τον Νοέμβριο αμερικανικού MQ-9 Reaper, αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων, στ’ ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

04:40 Το βέτο των ΗΠΑ «άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει»

Η διπλωματία της Κίνας εξέφρασε τη «μεγάλη απογοήτευσή της» για την απόφαση των ΗΠΑ ν’ ασκήσουν χθες Τρίτη βέτο στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο καταρτίστηκε από την Αλγερία και καλούσε να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, διά στόματος του κινέζου μόνιμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη, του Τζανγκ Τζουν, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

«Η Κίνα εκφράζει τη μεγάλη απογοήτευσή της και τη δυσαρέσκειά της για το βέτο των ΗΠΑ», είπε ο κ. Τζανγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Το αμερικανικό βέτο «στέλνει λάθος μήνυμα, κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη την κατάσταση στη Γάζα», συνέχισε, εκτιμώντας πως η αντίθεση της Ουάσιγκτον στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός δεν είναι «τίποτε διαφορετικό από πράσινο φως για τη συνέχιση της σφαγής», αποτελεί «άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει».

04:10 Το Ισραήλ ανησυχεί για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ που παρακάμπτουν τα συστήματα ανίχνευσης

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αμφισβητούν τη λειτουργικότητα των συστημάτων ανίχνευσης και αναχαίτισης του στρατού που αντιμετωπίζουν τα drones της Χεζμπολάχ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν την Τρίτη με τον αυξανόμενο αριθμό περιστατικών κατά τα οποία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύονται από τη Χεζμπολάχ διεισδύουν στα βάθη των κατεχομένων εδαφών χωρίς να εντοπίζονται, διερωτώμενα αν το κίνημα της Αντίστασης έχει βρει κενό στο σύστημα αναχαίτισης και ανίχνευσης του ισραηλινού στρατού.

Σε ένα σοβαρό περιστατικό νωρίτερα σήμερα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ βρέθηκε στην αυλή του Μοσέ Νταβίντοβιτς, επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου «Mateh Asher» και του Confrontation Line Forum στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη.

03:59 Ο πρόεδρος της Κούβας Ντίαζ-Κανέλ στηρίζει τις δηλώσεις Λούλα, «θα είσαι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ανέφερε

Ο πρόεδρος της Κούβας επεκτείνει τη στήριξή του στον πρόεδρο της Βραζιλίας μετά την ανακήρυξή του σε persona non grata από το Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Λούλα ντα Σίλβα, αφού χαρακτηρίστηκε persona non grata από «το Ισραήλ για την ειλικρινή καταδίκη του στην εξόντωση του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα». Ο Ντίαζ-Κανέλ χαιρέτισε το θάρρος του Λούλα, προσθέτοντας: «Θα είσαι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Αυτό έρχεται μετά τη δήλωση του Βραζιλιάνου προέδρου κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα: «Αυτό που συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία», διευκρινίζοντας ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν πολεμούν «στρατιώτες εναντίον στρατιωτών», αλλά έναν εξαιρετικά προετοιμασμένο στρατό εναντίον «γυναικών και παιδιών».

Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είχε συμβεί στο παρελθόν, όταν ο Χίτλερ «αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Diaz-Canel χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας ως βάρβαρη και πράξη γενοκτονικού πολέμου, τονίζοντας την ανάγκη καταδίκης αυτών των εγκλημάτων σε όλες τις περιπτώσεις και μέσω όλων των μέσων ενημέρωσης.

03:37 Ο πρόεδρος  Πέτρο της Κολομβίας υποστηρίζει τα σχόλια του Λούλα για τη γενοκτονία στη Γάζα

Ο Πέτρο έγραψε στο Χ ότι εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Λούλα, αναφέροντας ότι στη Γάζα λαμβάνει χώρα μια γενοκτονία και ότι χιλιάδες άνθρωποι δολοφονούνται.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εκφράζω την πλήρη αλληλεγγύη μου στον Πρόεδρο Λούλα της Βραζιλίας. Στη Γάζα συντελείται γενοκτονία και χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι πολίτες δολοφονούνται άνανδρα. Ο Λούλα είπε μόνο την αλήθεια και η αλήθεια υπερασπίζεται ή η βαρβαρότητα θα μας εξοντώσει. Όλη η περιοχή πρέπει να ενωθεί για να τερματιστεί άμεσα η βία στην Παλαιστίνη. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ πρέπει να δημιουργήσει εφαρμογή και συνέπειες στις διπλωματικές σχέσεις όλων των χωρών του κόσμου».

03:15 Αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ με στόχο το Jabal Safi στην πόλη Jbaa, στο νότιο Λίβανο

02:55 Συνεχίζεται χωρίς τέλος η κόντρα Βραζιλίας-Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας κατηγορεί τον Ισραηλινό ομόλογό του ότι «λέει ψέματα», καθώς κλιμακώνεται η διπλωματική διαμάχη για τη σύγκριση του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα με την Τελική Λύση του Χίτλερ, δηλαδή την γενοκτονία εναντίον -κατά κύριο λόγο- των εβραίων της Ευρώπης.

Ο Μάουρο Βιέιρα, η χώρα του οποίου φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, λέει ότι οι δηλώσεις του Ισραηλινού Κατζ είναι «απαράδεκτες ως προς τη φύση τους και ψεύτικες ως προς το περιεχόμενό τους» καθώς και «εξοργιστικές».

Το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα μετά τη δήλωση του Λούλα ότι η σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας «δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία» και την παρομοίασε με την εποχή «όταν ο Χίτλερ αποφάσισε να σκοτώσει τους Εβραίους».

Περισσότερα εδώ.

02:30 Υπέρμαχος του Ισραήλ που συνδέεται με τον Μπάιντεν είχε προηγουμένως ζητήσει «ενδελεχή έλεγχο» των μουσουλμάνων

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι επεξεργάζεται μια στρατηγική για την καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας – μια προσπάθεια που έχει απορριφθεί σε μεγάλο βαθμό από τους μουσουλμάνο-αμερικανούς υποστηρικτές ως ένα τέχνασμα για να αποσπάσει την προσοχή από την άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον πόλεμο κατά της Γάζας.

Όμως, καθώς ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει αυξανόμενη οργή από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους Αμερικανούς, σήμερα, διοργανώνει μια εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων με τον υποστηρικτή του Ισραήλ Χαΐμ Σαμπάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Το 2015, ο Saban κάλεσε για περισσότερο έλεγχο των μουσουλμάνων σε γενικές γραμμές, υπονοώντας ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να ανασταλούν στο όνομα της ασφάλειας.

«Δεν προτείνω να περάσουμε τους μουσουλμάνους από ένα είδος αίθουσας βασανιστηρίων για να τους κάνουμε να παραδεχτούν ότι είναι ή δεν είναι τρομοκράτες», δήλωσε τότε ο Saban στο δημοσίευμα TheWrap. «Αλλά λέω ότι θα πρέπει να έχουμε περισσότερο και ενδελεχή έλεγχο».

Εκτός από την αναζωπύρωση της οργής για την «ακλόνητη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ, η συνεργασία του Μπάιντεν με τον Σαμπάν έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση του Αμερικανού προέδρου να καταπολεμήσει τον φανατισμό στο εσωτερικό. Η ομάδα που έβγαλε το tweet και έκανε την σύνδεση, είναι αμερικανών εβραίων που επιθυμούν την ειρήνη.

02:05 Ανακοίνωση της CENTCOM για την επίθεση σε αμερικανικό πλοίο υπό ελληνική σημαία

Στις 19 Φεβρουαρίου, μεταξύ 12:30 και 13:50, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων (ASBM) εκτοξεύθηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι προς το M/V Sea Champion, ένα υπό ελληνική σημαία, αμερικανικής ιδιοκτησίας, πλοίο μεταφοράς σιτηρών στον Κόλπο του Άντεν. Αναφέρθηκαν μικρές ζημιές και κανένας τραυματισμός. Το πλοίο συνέχισε προς τον προγραμματισμένο προορισμό του για να παραδώσει σιτηρά στο Άντεν της Υεμένης.

Στην συνέχεια αναφέρονται οι υπόλοιπες επιθέσεις, αλλά και οι πύραυλοι από τα αμερικανικά πλοία.

01:40 Ο Μουσταφά Μπαργούτι καταγγέλλει το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός

Ο Παλαιστίνιος πολιτικός και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μουσταφά Μπαργκούτι κατήγγειλε το βέτο των ΗΠΑ κατά του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή είναι ένα πράσινο φως για το Ισραήλ να συνεχίσει τις παραβιάσεις του στη Γάζα.

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την εξουσία του βέτο για να εμποδίσουν ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, παρόλο που 13 από τα 15 μέλη το υποστήριξαν», ανέφερε ο Μπαργκούτι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια επαίσχυντη αμερικανική στάση που επιτρέπει τη συνέχιση της Γενοκτονίας, της συλλογικής τιμωρίας και της πείνας 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων».

01:30 Νέοι βομβαρδισμοί στην Υεμένη

Αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη με δύο επιπλέον αεροπορικές επιδρομές.

01:15 Η Ερυθρά Ημισέληνος λέει ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κρατάει 12 από τους γιατρούς του

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να κρατάει 12 μέλη του προσωπικού της, συμπεριλαμβανομένων επτά που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στο νοσοκομείο Al-Amal πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες. Το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς ότι εξαφανίζει ιατρικό προσωπικό και γιατρούς καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος πολέμου.

«Η PRCS εκφράζει βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των κρατούμενων ομάδων της, η τύχη των οποίων παραμένει άγνωστη, και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως για να πιέσει τις ισραηλινές κατοχικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τις κρατούμενες ομάδες μας», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

01:05 Το CAIR λέει ότι «ο Μπάιντεν πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν δικηγόρος του Νετανιάχου»

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) λέει ότι οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι  «ξεμένουν από λόγια» για να καταγγείλουν την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στη γενοκτονία στη Γάζα.

«Το τελευταίο βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός είναι ντροπιαστικό. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πρέπει να σταματήσει να ενεργεί ως συνήγορος υπεράσπισης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και να αρχίσει να ενεργεί ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθυντής του CAIR Νιχάντ Αουάντ.

«Καλούμε τον αμερικανικό λαό να συνεχίσει να εκφράζει την αντίθεσή του στην υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στα εγκλήματα πολέμου της ισραηλινής κυβέρνησης, επικοινωνώντας με τον Λευκό Οίκο και τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους και καλώντας τους να απαιτήσουν κατάπαυση του πυρός, πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και την επιδίωξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

00:40 Οι παλαιστίνιοι απαιτούν την επανέναρξη της παροχής επισιτιστικής βοήθειας από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαιτεί «από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να ανακαλέσει αμέσως την καταστροφική απόφασή του να αναστείλει την παροχή επισιτιστικής βοήθειας και να καταστήσει υπεύθυνα τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα. Πάθαμε σοκ την απόφαση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος να αναστείλει την παράδοση επισιτιστικής βοήθειας στη Βόρεια Γάζα, η οποία ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη για 750.000 ανθρώπους, επιδεινώνοντας διπλά την ανθρωπιστική κατάσταση. Εκφράζουμε την απόλυτη απόρριψη αυτής της απόφασης, η οποία θα οδηγήσει σε μια παγκόσμια καταστροφή».

(…) Η ανακοίνωση συνεχίζει λέγοντας πως «Καλούμε τις αραβικές και ισλαμικές χώρες να λάβουν ιστορική, ηθική και ανθρωπιστική στάση απέναντι σε αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή που εξελίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα με τη γενοκτονία και τον πόλεμο πείνας. Καλούμε τους αραβικούς λαούς να βγουν στους δρόμους σε πορείες διαμαρτυρίας για την υποστήριξη της Λωρίδας της Γάζας, η οποία υφίσταται μια γενοκτονία κατά των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των γυναικών».

00:15 Ο ισραηλινός στρατός φοβάται για εντάσεις εξαιτίας των κινήσεων του Μπεν-Γκβιρ να μειώσει την είσοδο μουσουλμάνων στο Τέμενος του Αλ-Άκσα

Αυξάνονται οι εντάσεις για την απόφαση να περιοριστεί η μουσουλμανική προσευχή στο Τέμενος του Αλ-Άκσα (σ.σ. ή Όρος του Ναού για τους Ισραηλινούς) κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το αμυντικό κατεστημένο εκφράζει την ανησυχία του στο ΥΝΕΤ ότι η απόφαση θα πυροδοτήσει βία στο έδαφος, αλλά και θα πλήξει τις σχέσεις με το Κατάρ και την Αίγυπτο, τις χώρες που προσπαθούν να διευθετήσουν μια συμφωνία ομηρίας με τη Χαμάς.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ιερό μουσουλμανικό μήνα Ραμαζάνι είναι σε εξέλιξη και ήδη ακούγονται δυσαρεστημένες φωνές στην αραβική κοινωνία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει με το αίτημα του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ να τεθούν όρια στον αριθμό των μουσουλμάνων πιστών που θα επιτρέπεται να ανέβουν στο Τέμενος του Αλ-Άκσα, ο τρίτος πιο ιερός τόπος για τους μουσουλμάνους παγκοσμίως.

23:55 Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας λέει ότι «οι ΗΠΑ απέτυχαν να κάνουν το σωστό με το βέτο κατάπαυσης του πυρός»

Η Agnes Callamard, η διευθύντρια της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστία, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε την ευκαιρία να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους αμάχους, αλλά επέλεξε «τον αντίθετο δρόμο» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Και για άλλη μια φορά… όταν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν το σωστό: να προστατεύσουν τους Παλαιστίνιους από σοβαρούς κινδύνους γενοκτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και την οικουμενικότητα, να αποτρέψουν μαζικές δολοφονίες και βάσανα – επέλεξαν τον αντίθετο δρόμο», δήλωσε η Callamard.

Ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι έδωσαν τη μοναδική ψήφο κατά του ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός επειδή δεν άνοιγε το δρόμο προς τη «διαρκή» ειρήνη, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ έχει ταχθεί υπέρ ενός τέτοιου βήματος τους τελευταίους μήνες.

23:40 Μ. Αμπάς: Το βέτο των ΗΠΑ στην κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας τις καθιστά συνένοχες σε γενοκτονία

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πρόταση της Αλγερίας για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Αμπάς, αναφέρεται ότι η αμερικανική απόφαση «δίνει άλλο ένα πράσινο φως στο ισραηλινό κράτος κατοχής να συνεχίσει την επιθετικότητά του εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και να πραγματοποιήσει την αιματηρή επίθεσή του στη Ράφα».

Ο Αμπάς δήλωσε επίσης ότι «τα μέτρα που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση παρέχουν προστασία στις κατοχικές αρχές» και ότι «αυτή η πολιτική καθιστά τις ΗΠΑ συνένοχες στο έγκλημα της γενοκτονίας, της εθνοκάθαρσης και των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ».

23:35 Μήνυμα στήριξης του Έβο Μοράλες προς τον πρόεδρο Ιγκνάσιο Λούλα της Βραζιλίας

Στον λογαριασμό του στο twitter, o Έβο Μοράλες ανέφερε: «Την αλληλεγγύη μας στον αδελφό Lula, που άδικα κηρύχθηκε ως persona non grata, επειδή υπερασπίζεται τη ζωή και την αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα που πραγματοποιεί το κράτος του Ισραήλ».

«Το να ανακηρύσσεται persona non grata από μια γενοκτονική κυβέρνηση που πραγματοποιεί σφαγές κατά των παιδιών είναι ένα προνόμιο που επιβεβαιώνει τη δέσμευση για τη ζωή και την ειρήνη ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και των λαών του κόσμου».

23:30 «Αν ξεσπάσει πόλεμος με την Χεζμπολάχ θα σημειωθούν διακοπές ρεύματος» λέει ο υπ. Υγείας του Ισραήλ

«Σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας, το σύστημα υγείας του Ισραήλ θα μπορούσε να καταρρεύσει και οι παρατεταμένες διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να γίνουν ο κανόνας», αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Επικαλούμενο μια έκθεση που απέκτησε μετά την παρουσίασή της στις αρμόδιες αρχές από τον υπουργό Υγείας Uriel Busso και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας Moshe Bar Siman-Tov, το Kan αναφέρει ότι ένας πόλεμος με την Χεζμπολάχ θα μπορούσε να οδηγήσει σε συχνές διακοπές ρεύματος στο 60% του Ισραήλ, κάθε μία από τις οποίες θα διαρκούσε δύο ώρες, πολλές φορές την ημέρα.

Ως αποτέλεσμα, το σύστημα υγείας του Ισραήλ θα μπορούσε να τεθεί υπό τεράστια πίεση, καθώς οι αναπνευστήρες και τα συστήματα αναπνευστικής υποστήριξης δεν θα μπορούν πλέον να βασίζονται στην τρέχουσα ενεργειακή υποδομή και αντ’ αυτού θα απαιτούν τεράστιο αριθμό γεννητριών, προειδοποιεί η έκθεση.

Ως αποτέλεσμα, αναφέρει το Kan, το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να δημιουργήσει κέντρα ενέργειας και οξυγόνου σε όλη τη χώρα, καθένα από τα οποία θα μπορούσε να παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για 50 επαναφορτιζόμενους αναπνευστήρες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιούνται σε κυλιόμενη βάση, αφαιρώντας το βάρος από τα ίδια τα νοσοκομεία.

«Ο στόχος αυτού είναι να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας, ενώ αυτό βρίσκεται ήδη υπό μεγάλη πίεση», αναφέρει η έκθεση που επικαλείται τον Siman-Tov.

23:25 Οι πολίτες μπορούν να γυρίσουν στις περιοχές στα σύνορα της Γάζας, αλλά όχι κοντά στον Λίβανο

Ακόμα δεν είναι ασφαλές για τους κατοίκους στο βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λέει ο ισραηλινός στρατός.

Ο επικεφαλής της διοίκησης Home Front (σ.σ. Υπεύθυνης για την ασφάλεια των εποίκων) λέει ότι «είναι άνετος με την επιστροφή των κατοίκων της συνοριακής περιοχής της Γάζας στα σπίτια τους, επειδή τα επιτεύγματα ισραηλινού στρατού εξασφάλισαν την ασφάλεια, αλλά η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο- λέει ότι η εμπιστοσύνη που έσπασε στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ στρατιωτικών και πολιτών».

«Οι κάτοικοι της Γάζας μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, αλλά στο βορρά, η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να αποτελεί απειλή, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου των IDF στρατηγός Ράφι Μίλο». «Στο νότο είχαμε σημαντικά επιτεύγματα», δήλωσε στο συνέδριο των Ynet και Yedioth Ahronoth που ασχολήθηκε με την «εθνική ανθεκτικότητα».

«Είμαι άνετος με την απόφαση να επιτρέψουμε στους κατοίκους που ζουν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα να επιστρέψουν στο σπίτι τους, όσον αφορά την ασφάλειά τους. Στις 7 Οκτωβρίου, η εμπιστοσύνη μεταξύ αυτών και του στρατού έσπασε μαζί με το αίσθημα ασφάλειας που είχε διαρραγεί. Έκτοτε υπήρξε βελτίωση της εμπιστοσύνης, αλλά το να επανέλθει η αίσθηση της ασφάλειας είναι πιο δύσκολο», δήλωσε.

23:17 Οι αντιδράσεις στις …«άκαρδες» δηλώσεις Σμότριχ

Τα σχόλιά του προκάλεσαν οργή εντός και εκτός της πολιτικής αρένας. Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκάντζ, ο οποίος εντάχθηκε στην κυβέρνηση μετά τη σφαγή της Χαμάς και είναι μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, δήλωσε ότι δεν θα χαθεί καμία ευκαιρία για την επιστροφή των ομήρων. «Αυτός δεν είναι μόνο ο πρωταρχικός μας στόχος στον πόλεμο, αλλά και το ηθικό μας καθήκον ως χώρα και ως λαός και είναι τώρα η πρώτη μας προτεραιότητα».

Ο αντιπολιτευόμενος Γιαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι τα σχόλια του Σμότριτς αποτελούν ηθική ντροπή και επίθεση στις οικογένειες των αιχμαλώτων. «Τέτοιοι άκαρδοι άνθρωποι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ηγούνται της χώρας», είπε.

23:12 Δεν είναι η επιστροφή των ομήρων το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή λέει ο Σμότριχ

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε την Τρίτη ότι η επιστροφή των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στη Γάζα δεν αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. «Όχι, αυτό δεν είναι η κορυφαία προτεραιότητα. Γιατί να έχουμε διαγωνισμό; Πόσο σημαντικό είναι αυτό τώρα; Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί», δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

«Είναι πολύ σημαντικό, αλλά είναι σαφές ότι το να λέμε πράγματα όπως το να τους φέρουμε πίσω πάση θυσία είναι πρόβλημα», είπε αναφερόμενος στις εκκλήσεις των οικογενειών όσων εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί η απελευθέρωσή τους. «Πρέπει να επιστραφούν, πρέπει να υπάρξει πίεση στη Χαμάς», δήλωσε ο Σμότριχ.

23:06 To Ισραηλινό πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι βρίσκεται σε λιμάνι του Τζιμπουτί

Το κίνημα των Χούθι ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με στόχο ένα φορτηγό πλοίο που ελέγχεται από τη ναυτιλιακή εταιρεία MSC Mediterranean Shipping Company, εν μέσω μιας δραστήριας εβδομάδας για την επίθεση της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής στην κυκλοφορία των πλοίων.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι η πολιτοφυλακή πραγματοποίησε «επιχείρηση στόχευσης» κατά του «MSC Silver» στον Κόλπο του Άντεν με ναυτικούς πυραύλους, σύμφωνα με τη μηχανική μετάφραση μιας δήλωσης. Τα σχόλιά του αναρτήθηκαν στον λογαριασμό του εκπροσώπου των Χούτι Αμέιν Χαγιάν στο X, πρώην Twitter.

Την συγκεκριμένη στιγμή σύμφωνα με ιστότοπους που ανιχνεύουν την κίνηση πλοίων, το MSC SILVER βρίσκεται σε λιμάνι του Τζιμπουτί.

22:56 Το Ισραήλ έχει συλλάβει ακόμη έξι παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε παιδιά ηλικίας 13 ετών και ένα 16χρονο στο χωριό Aboud, κοντά στη Ραμάλα.

Το Ισραήλ συλλαμβάνει τακτικά παιδιά – συχνά για μικρά υποτιθέμενα αδικήματα – και τα κρατά υπό κράτηση για παρατεταμένες χρονικές περιόδους χωρίς τη δέουσα διαδικασία στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης».

Περισσότερα για την διοικητική κράτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

22:55 Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη μετά το βέτο των ΗΠΑ: Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε τις πόρτες του ΟΗΕ

Ο Ριγιάντ Μανσούρ δηλώνει στο Al Jazeera ότι είναι «πολύ λυπηρό» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα βέτο τους για να σκοτώσουν ένα ακόμη ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Πείτε το όπως θέλετε, ανθρωπιστικό, περιγράψτε το όπως θέλετε, αλλά άμεση κατάπαυση του πυρός, όπως ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, και σχεδόν όλες οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, και ένας τεράστιος αριθμός χωρών στη Γενική Συνέλευση», είπε.

«Είναι λάθος το μήνυμα που στέλνει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Ισραήλ», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Παλαιστίνη δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να βρει συμπάθεια στον ΟΗΕ. «Θα συνεχίσουμε να χτυπάμε την πόρτα του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Γενικής Συνέλευσης, όλων των συνιστωσών των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στην αιτιολόγηση της Αμερικανίδας απεσταλμένης Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ για το βέτο, ότι μια κατάπαυση του πυρός θα έβλαπτε τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας που έχουν πλέον σταματήσει, ο Μανσούρ ήταν απορριπτικός.

«Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι δύο από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτές τις ευαίσθητες διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι του Κατάρ και της Αιγύπτου ανέφεραν ότι δεν είναι έτσι», είπε.

«Μια εκεχειρία θα βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν γρήγορα και να επιτευχθεί ο στόχος της ανταλλαγής κρατουμένων και ομήρων» απάντησε η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

22:50 Η Σαουδική Αραβία εκφράζει λύπη για το βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στο σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και τα περίχωρά της, το οποίο υποβλήθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκ μέρους των αραβικών χωρών», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

22:45 Ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ βγήκε αληθινός

Ο Zhang Jun, ο Κινέζος πρέσβης, δήλωσε: «Η συνεχιζόμενη παθητική αποφυγή μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός δεν διαφέρει από το να δίνεται το πράσινο φως για τη συνέχιση της σφαγής». Δεν έπεσε έξω καθώς με το βέτο των ΗΠΑ ξεκίνησαν σφοδρότατοι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς

22:30  Τρίτη χρήση βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα της Αλγερίας 13-1 η ψηφοφορία

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο για τρίτη φορά σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι θα υπονόμευε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ομηρίας.

Οι ΗΠΑ ήταν οι μόνες που ψήφισαν κατά ενός ψηφίσματος κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκε την Τρίτη από την Αλγερία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η μοναδική αποχή, ενώ 13 ψήφοι υπέρ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των στενών συμμάχων της Ουάσινγκτον που επέμειναν ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων υπερέχουν των όποιων επιφυλάξεων για το αλγερινό κείμενο.

Η Ουάσινγκτον επικρίθηκε ευρέως επειδή χρησιμοποίησε και πάλι το βέτο της σε μια περίοδο που σχεδόν 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λιμό.

22:15 Η θέση της Αλγερίας υπέρ του ψηφίσματός της

«Η ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί υποστήριξη του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή», δήλωσε στο Συμβούλιο ο απεσταλμένος της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Amar Bendjama. «Αντίθετα, η καταψήφισή του συνεπάγεται έγκριση της βάναυσης βίας και της συλλογικής τιμωρίας που τους ασκείται».

Το αλγερινό ψήφισμα ζητούσε επίσης την εφαρμογή των προσωρινών μέτρων που διατάχθηκαν τον Ιανουάριο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έδωσε εντολή στο Ισραήλ να μετριάσει την επίθεσή του για την προστασία των αμάχων, να άρει τα εμπόδια στη ροή βοήθειας στη Γάζα και να λάβει μέτρα κατά ισραηλινών πολιτικών που χρησιμοποιούν γενοκτονικές εκφράσεις. «Σχεδόν ένα μήνα μετά την απόφαση του ΔΔ τα σημάδια ελπίδας για τη βελτίωση της κατάστασης στη Γάζα εξακολουθούν να απουσιάζουν», δήλωσε ο Bendjama. «Η σιωπή … δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή.Τώρα είναι η ώρα για δράση και η ώρα για την αλήθεια».

21:55 Οι ΗΠΑ λένε ότι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι δεν έχει συμβεί γενοκτονία στη Γάζα

Ερωτηθείς για τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που συγκρίνει τον πόλεμο στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα, ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ «προφανώς» διαφωνούν με αυτά τα σχόλια.

«Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πιστεύουμε ότι συνέβη γενοκτονία στη Γάζα», πρόσθεσε.

21:20 Το Ισραήλ δεν προτίθεται να πληρώσει «οποιοδήποτε τίμημα» για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσαν σήμερα ότι η χώρα τους δεν θα καταβάλει «οποιοδήποτε τίμημα» για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.

Όταν ρωτήθηκε για τους 134 ομήρους που παραμένουν στη Γάζα, ο Σμότριτς είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan Radio ότι η επιστροφή τους είναι «πολύ σημαντική» αλλά δεν γίνεται να απελευθερωθούν «με οποιοδήποτε κόστος». Ο τρόπος για την απελευθέρωσή τους είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής πίεσης στη Γάζα και η ήττα της Χαμάς, πρόσθεσε.

21:10 Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμούς του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας

Στη γειτονιά Ζεϊτούν της πόλης, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού στόχευσαν πολλά σπίτια πολιτών, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και δεκάδες τραυματισμούς.

Τα σπίτια, λέει ο Wafa, ανήκουν στις οικογένειες Naim, Khalifa, Shenoura και Yasin.

Ο ανταποκριτής του πρακτορείου αναφέρει ότι η πλειονότητα των τραυματιών παραμένει παγιδευμένος κάτω από ερείπια, ακόμη και όταν συνεργεία πολιτικής άμυνας εργάζονται για να τους διασώσουν και να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ωστόσο, τα πληρώματα έχουν αποτραπεί από το να φτάσουν σε πολλά λόγω της έντασης των ισραηλινών βομβαρδισμών.

20:45 Η Χαμάς παρέλαβε φάρμακα για τους ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς επιβεβαίωσε πως παρέλαβε φορτίο με φάρμακα και έχει αρχίσει ήδη τη διανομή τους σε ομήρους που κρατάει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Χάρη σε μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας, επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα συμφωνία για την κατεπείγουσα παράδοση φαρμάκων που χρειάζονται όμηροι της Χαμάς σε αντάλλαγμα για ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων – που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

20:20 Η Ισλαμική Τζιχάντ αναφέρει φονικές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη της Γάζας

Οι Ταξιαρχίες Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας, λέει ότι συμμετείχαν σε σκληρές μάχες με «εχθρικούς στρατιώτες και οχήματα που χρησιμοποιούν πολυβόλα και βλήματα όλμων κατά προσωπικού» στη βόρεια Γάζα.

Η οργάνωση πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις άφησαν νεκρούς και τραυματίες πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες.

20:00 Επίθεση των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον ισραηλινού εμπορικού πλοίου, του φορτηγού «MSC Silver», στον Κόλπο του Άντεν.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία συμπλήρωσε ότι οι Χούθι εξαπέλυσαν επίσης επίθεση με drones εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αραβική Θάλασσα, καθώς και εναντίον της πόλης Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ.

19:40 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βρέθηκε «αεροσκάφος της Χεζμπολάχ»

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του Telegram, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχει ληφθεί μια αναφορά σχετικά με ένα αεροσκάφος της Χεζμπολάχ που βρίσκεται στη δυτική Γαλιλαία.

«Το περιστατικό είναι υπό εξέταση», δήλωσε ο στρατός, προσθέτοντας ότι στρατιώτες και αστυνομία βρίσκονται στο σημείο.

19:30 Ο επικεφαλής της UNRWA λέει ότι το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παράσχει αποδείξεις για καταγγελίες

Ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, δήλωσε ότι η υπηρεσία προσφύγων εξακολουθεί να περιμένει το Ισραήλ να μοιραστεί στοιχεία για τους ισχυρισμούς του ότι δώδεκα υπάλληλοι της UNRWA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Αρκετές μεγάλες χώρες δωρητές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, πάγωσαν τη ζωτική βοήθεια προς τον οργανισμό καθώς η Γάζα παρασύρεται από μια ανθρωπιστική καταστροφή μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς. Η UNRWA είπε ότι εάν δεν αποκατασταθεί η χρηματοδότηση, θα μπορούσε να αναγκαστεί να κλείσει βασικές επιχειρήσεις στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ο ΟΗΕ δεν έλαβε ποτέ, ποτέ, ποτέ γραπτό φάκελο, παρά την επανειλημμένη έκκλησή μας για συνεργασία από τις ισραηλινές αρχές», είπε ο Λαζαρίνι σε σημερινή συνέντευξη.

Αρκετά ειδησεογραφικά μέσα που είδαν τον ισραηλινό φάκελο που αποτελεί τη βάση των ισχυρισμών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν περιλαμβάνει καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.

18:50 Το Ισραήλ λέει ότι πραγματοποίησε περισσότερες επιδρομές σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πραγματοποίησε τα πλήγματα στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένης της Blida και της Aita al-Shaab.

Ανέφερε ότι οι τοποθεσίες περιελάμβαναν πολλά κτίρια και άλλες υποδομές που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ.

Ένα άλλο κτίριο όπου ήταν συγκεντρωμένοι στελέχη της Χεζμπολάχ στο Καφρ Κιλά χτυπήθηκε επίσης, προσθέτει ο ισραηλινός στρατός.

Τα πλήγματα έρχονται μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ νωρίτερα σήμερα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει αρκετούς Λιβανέζους πολίτες και μαχητές της Χεζμπολάχ τις τελευταίες ημέρες.

18:15 Απαισιόδοξοι οι Παλαιστίνιοι για διπλωματικές προσπάθειες μετά το βέτο των ΗΠΑ

Οι Παλαιστίνιοι εξέφρασαν την οργή τους αφού οι ΗΠΑ άσκησαν ξανά βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα απαιτούσε κατάπαυση του πυρός.

«Υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία και απογοήτευση. Οι Παλαιστίνιοι δεν εμπιστεύονται πλέον τη διεθνή κοινότητα, όπως ακούγαμε από ντόπιους εδώ στη Γάζα», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Tareq Abu Azzoum από τη Rafah.

«Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας υπήρξαν περισσότερες επιθέσεις στο έδαφος εδώ στη Γάζα. Οι άνθρωποι εδώ είναι εντελώς απογοητευμένοι», πρόσθεσε.

17:55 Καταστάσεις ακραίας πείνας στη Γάζα

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Γάζας έχει προειδοποιήσει ότι περισσότεροι από 700.000 Παλαιστίνιοι στα βόρεια της περιοχής θα μπορούσαν να πεθάνουν από την πείνα εν μέσω των περιορισμών του Ισραήλ στην ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Το γραφείο κάλεσε τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία καθώς και τα αραβικά και μουσουλμανικά έθνη και «όλες τις χώρες του ελεύθερου κόσμου» να παρέμβουν και να πιέσουν τον τερματισμό της «γενοκτονίας και της πείνας» στη Γάζα.

«Καλούμε να τερματιστεί επειγόντως και αμέσως ο γενοκτονικός πόλεμος εναντίον αμάχων, γυναικών και παιδιών, καθώς ζητούμε να φέρουν 10.000 φορτηγά βοήθειας τις επόμενες ημέρες στη Γάζα», ανέφερε το γραφείο σε ανακοίνωσή του.

«Θεωρούμε την αμερικανική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα επιπλέον του Ισραήλ πλήρως υπεύθυνες για αυτόν τον λιμό».

17:30 «Το Ισραήλ υποχρεούται να σταματήσει τις φρικαλεότητες και τη γενοκτονία στη Γάζα»

Συμπερασματικά, ο εκπρόσωπος της Βολιβίας λέει ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές της ισραηλινής κατοχής στο παλαιστινιακό έδαφος είναι παράνομες και έχουν νομικές συνέπειες με υποχρεώσεις για το Ισραήλ και άλλα κράτη, καθώς και τον ΟΗΕ, καθώς παραβιάζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων ως λαού και της Παλαιστίνης ως ένα κράτος.

16:55 «Οι μεροληπτικές ενέργειες του Ισραήλ έχουν συνέπειες και υποχρεώσεις για όλα τα κράτη»

Ο Roberto Calzadilla Sarmiento, πρεσβευτής της Βολιβίας στην Ολλανδία, είπε στο ICJ ότι η χώρα του θεωρεί «η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή [των Παλαιστινιακών εδαφών] παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Η Βολιβία θεωρεί ότι τα μεροληπτικά μέτρα αποικιακής φύσης που επιβλήθηκαν από το Ισραήλ πριν από το νομικό καθεστώς της κατοχής στοχεύουν στην εκποίηση του παλαιστινιακού πληθυσμού, στην άρνηση των δικαιωμάτων του αλλάζοντας τη δημογραφική σύνθεση, τον χαρακτήρα και το καθεστώς της πόλης Ιερουσαλήμ.

Η συνεχιζόμενη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα συνέπειες και υποχρεώσεις για όλα τα κράτη και για τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Βολιβία θεωρεί ότι το Ισραήλ, στερώντας και αρνούμενος το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού για 75 χρόνια συνεχώς, παραβιάζει κατάφωρα τις διεθνείς του υποχρεώσεις.

16:45 Άμεση κατάπαυση πυρός ζητάει το Εργατικό Κόμμα Βρετανίας

Το Εργατικό Κόμμα της βρετανικής αντιπολίτευσης ζήτησε για πρώτη φορά «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο ηγέτης του κόμματος Keir Starmer δήλωσε ότι θέλει οι μάχες να «σταματήσουν τώρα», αλλά ήταν απρόθυμος να υποστηρίξει μια άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός, δεδομένου ότι η Χαμάς απείλησε να πραγματοποιήσει περαιτέρω επιθέσεις, όπως έκανε στις 7 Οκτωβρίου.

16:20 «Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου χωρίς να τιμωρείται πρέπει να σταματήσει»

Ο Assad Shoman, εκπρόσωπος της Μπελίζ, είπε στο ICJ ότι «η Παλαιστίνη πρέπει να είναι ελεύθερη».

Είπε επίσης:

  • Ο παλαιστινιακός λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την πλήρη ανεξαρτησία, το οποίο πάντα του αρνούνταν συστηματικά.
  • Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει συστηματική χειραγώγηση των διαπραγματεύσεων για να υπονομεύσει τους υποτιθέμενους στόχους και διασφάλισε ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν θα μπορεί ποτέ να ασκήσει αυτό το δικαίωμα.
  • Δεν μπορεί να επιτραπεί στο Ισραήλ να συνεχίσει να παραβιάζει μια από τις πιο θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου ατιμώρητα. Η ατιμωρησία γεννά απανθρωπιά.

16:00 Γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισαν drones

Γαλλικά πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αναχαίτισαν και κατέστρεψαν δύο drones σε επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από την Υεμένη, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας από την 19η προς την 20ή Φεβρουαρίου, γαλλικές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών εντόπισαν πολλαπλές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με προέλευση την Υεμένη στις αντίστοιχες ζώνες περιπολίας τους στον Κόλπο του Άντεν και στη νότια Ερυθρά Θάλασσα. Δύο drones χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση και τα οποία καταστράφηκαν», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο.

15:37 Μήνυμα του αρχηγού των IDF προς τα στρατεύματα

Σε μήνυμά του προς τα στρατεύματα, ο αρχηγός του επιτελείου των IDF αντιστράτηγος Χερζ Χαλέβι, αναφέρει ότι ο στρατός δεν ενεργεί από εκδίκηση ούτε εκτελεί γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Πολεμάμε εδώ και τέσσερις μήνες και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι μάχες είναι ένας μακρύς και δίκαιος πόλεμος. Κάθε κίνηση είναι πολύ σημαντική, κάθε τοπικό επίτευγμα είναι μέρος της επίτευξης των στόχων του πολέμου. Κάντε το με αποφασιστικότητα και επαγγελματισμό», σημειώνει.

Και τονίζει: «Ενεργούμε σαν άνθρωποι και, σε αντίθεση με τον εχθρό μας, διατηρούμε την ανθρωπιά μας. Πρέπει να προσέχουμε να μην χρησιμοποιούμε βία εκεί που δεν χρειάζεται, να διακρίνουμε μεταξύ ενός τρομοκράτη και αυτών που δεν είναι, να μην παίρνουμε τίποτα που δεν μας ανήκει -αναμνηστικό ή όπλα- και να μην γυρίζουμε βίντεο εκδίκησης».

Σχετικά με τις έρευνες των IDF για τις αποτυχίες τους κατά την προετοιμασία της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Χαλέβι λέει: «Θα διεξάγουμε τις έρευνες με πέντε κορυφαίες αξίες: αλήθεια, συνάφεια, διαφάνεια, υπευθυνότητα και ομαδικότητα».

15:26 Το WFP σταματά τις παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ δηλώνει ότι σταματά τις παραδόσεις βοήθειας στη βόρεια Γάζα, παρά την εκτεταμένη πείνα, αφού μια αυτοκινητοπομπή φορτηγών δέχτηκε πυρά και λεηλασίες.

Το WFP συνέχισε τις παραδόσεις την Κυριακή μετά από αναστολή τριών εβδομάδων, αλλά η αυτοκινητοπομπή του «αντιμετώπισε πλήρες χάος και βία λόγω της κατάρρευσης της πολιτικής τάξης». Οι ομάδες του ανέφεραν ότι έγιναν μάρτυρες «πρωτοφανών επιπέδων απελπισίας», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση.

Παράλληλα, σημειώνεται: «Η απόφασή μας να διακόψουμε τις παραδόσεις στο βορρά δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία. Η ασφάλεια και η προστασία για την παράδοση της κρίσιμης επισιτιστικής βοήθειας -και για τους ανθρώπους που τη λαμβάνουν- πρέπει να διασφαλιστεί».

15:18 Λαζαρίνι: Το πάγωμα των δωρεών της UNWRA θα επηρεάσει τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε ολόκληρη την περιοχή

Το πάγωμα της χρηματοδότησης της UNWRA από τους δωρητές δεν θα επηρεάσει μόνο τις επιχειρήσεις της υπηρεσίας στη Γάζα, αλλά και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την Ιορδανία, τη Συρία και τον Λίβανο, δηλώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρίνι.

«Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια και αγόρια στα σχολεία μας. Ο Οργανισμός παρέχει πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη για 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, πολλές χώρες ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στην UNWRA, αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι κάποια μέλη του προσωπικού της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

15:07 Ολοκληρώθηκαν οι πρωινές ακροάσεις στο ΔΔΔ

Η πρωινή ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε και το δικαστήριο διακόπτει τη συνεδρίαση. Η απογευματινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) με τις τοποθετήσεις του Μπελίζ, της Βολιβίας, της Βραζιλίας και της Χιλής.

Μέχρι στιγμής το ΔΔΔ έχει ακούσει τα νομικά επιχειρήματα που παρουσίασαν η Νότια Αφρική, η Αλγερία, η Σαουδική Αραβία, η Ολλανδία, το Μπαγκλαντές και το Βέλγιο.

15:00 Η τοποθέτηση του Βελγίου στο ΔΔΔ

Ο νομικός σύμβουλος του Βελγίου, Βάιος Κουτρούλης, μιλώντας στο ΔΔΔ, εστιάζει στην πολιτική εποικισμών του Ισραήλ και τις νομικές της επιπτώσεις.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

  • Το Βέλγιο καταδίκασε τη χρήση βίας κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού και επιθυμεί να τονίσει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ να τερματίσει τη βία και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες.
  • Η πολιτική εποικισμών του Ισραήλ αποσκοπεί στη μόνιμη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της παλαιστινιακής επικράτειας και του καθεστώτος της ίδιας της παλαιστινιακής επικράτειας.
  • Η πολιτική αυτή παραβιάζει θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου: την απαγόρευση της απόκτησης εδάφους με τη βία και την αρχή της αυτοδιάθεσης.
  • Η ίδρυση εποικισμών συνδέεται επίσης με την εγκαθίδρυση δύο διαφορετικών συστημάτων: ένα για τους εποίκους και ένα για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.
  • Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα και να αποκαταστήσει όλες τις περιουσίες που απαλλοτριώθηκαν. Τα τρίτα κράτη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν ως νόμιμη την κατάσταση, δεν πρέπει να παρέχουν βοήθεια και πρέπει να συνεργάζονται για τον τερματισμό των παραβιάσεων.

14:50 Περισσότερα από την τοποθέτηση του Μπαγκλαντές στο ΔΔΔ

Ο εκπρόσωπος του Μπαγκλαντές συνιστά στο Ισραήλ και στη διεθνή κοινότητα να ενεργήσουν ως εξής:

  • Το Ισραήλ πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του και να διαλύσει τις παράνομες δομές κατοχής.
  • Επίσης, πρέπει να παράσχει αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν και να εγγυηθεί τη μη επανάληψη αυτών.
  • Όλα τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν την παύση κάθε νομικού εμποδίου στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και να τηρήσουν την απαγόρευση της απόκτησης εδάφους με τη βία.
  • Τα κράτη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν την κατάσταση που προκύπτει από τις παράνομες πράξεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και δεν πρέπει να παρέχουν βοήθεια ή συνδρομή. Η συνεργασία είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η τήρηση του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω δράση για τον τερματισμό της κατοχής. Απαιτείται άμεση δράση για να τερματιστεί το σύστημα του απαρτχάιντ.

14:42 «SOS» από τους γιατρούς στη Γάζα για τις ιογενείς λοιμώξεις

Αυξάνεται ο αριθμός των ιογενών λοιμώξεων στη Λωρίδα της Γάζας, με τους γιατρούς να εκφράζουν την ανησυχία τους.

«Την τελευταία εβδομάδα, αντιμετωπίσαμε δεκάδες περιπτώσεις του ιού της ηπατίτιδας Α, ο οποίος μεταδίδεται από το στόμα μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένου νερού. Και όχι μόνο αυτό, τα νούμερα της γαστρεντερίτιδας, των μολυσμένων πληγών και της υπογλυκαιμίας αυξάνονται απίστευτα», τονίζει ο γιατρός Dr Khalid Abu-Habel στο Al Jazeera.

Και προσθέτει: «Κανονικά, απομονώνουμε τα κρούσματα του ιού της ηπατίτιδας Α για να αποτρέψουμε τη μόλυνση. Εν μέσω αυτών των συνθηκών και του υπερπληθυσμού στη Γάζα, είναι εντελώς περίπλοκο να αποτρέψουμε τη μόλυνση».

14:31 Η τοποθέτηση του Μπαγκλαντές στο ΔΔΔ

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να επικαλεστεί την αυτοάμυνα για να δικαιολογήσει τις ενέργειές του», τονίζει ο εκπρόσωπος του Μπαγκλαντές, Ρίαζ Χαμίντουλαχ, μιλώντας στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Παράλληλα, σημειώνει ότι:

  • Η κατοχή του Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με τρεις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου: το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την απαγόρευση της απόκτησης εδάφους με τη βία και την απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων και του απαρτχάιντ.
  • Όπως επιτάσσει το διεθνές δίκαιο, κάθε κατοχή πρέπει να είναι προσωρινή και η απόκτηση εδαφών είναι παράνομη. Η παρατεταμένη κατοχή του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την απόκτηση εδαφών, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
  • Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι το Ισραήλ, μέσω της άρνησης της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού, έχει παραβιάσει επιτακτικούς κανόνες του διεθνούς δικαίου, ενώ παράλληλα παρεμποδίζει τις προοπτικές για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

14:17 Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς κρατουμένων

Ο Αμπντουλάχ αλ-Ζαγκάρι, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα και, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

  • Υπάρχουν μαρτυρίες και ενδείξεις ότι Παλαιστίνιοι άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο ΟΗΕ επισημάνθηκε για πρώτη φορά ότι οι γυναίκες κρατούμενες βιάζονται και διαπράττονται σοβαρά εγκλήματα εναντίον τους.
  • Υπάρχουν τουλάχιστον δύο γυναίκες κρατούμενες από τη Γάζα που βιάστηκαν. Πολλές άλλες απειλούνται με βιασμό, ενώ έχουν υποστεί σεξουαλικές επιθέσεις και σωματικές αναζητήσεις.
  • Έχουμε μαρτυρίες από άνδρες κρατούμενους, οι οποίοι έχουν εκτεθεί σε σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων ακραίων ξυλοδαρμών στα γεννητικά όργανα και απόπειρες βιασμού, καθώς και εξευτελιστικές σωματικές έρευνες.

Ο ίδιος ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα, «η οποία θα καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο και θα το εμποδίσει να συνεχίσει να εκτελεί αυτά τα εγκλήματα».

«Τουλάχιστον οκτώ κρατούμενοι έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα των συστηματικών πολιτικών βασανιστηρίων», πρόσθεσε η αλ-Ζαγκάρι.

Ομάδες Παλαιστίνιων κρατουμένων μιλούν στα μέσα ενημέρωσης (Πηγή: Al Jazeera)

14:06 Τι λέει το Ισραήλ για τη διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι διαπράττει «απαρτχάιντ» εναντίον των Παλαιστινίων και χαρακτηρίζει προκατειλημμένα τα όργανα του ΟΗΕ και τα διεθνή δικαστήρια.

Σημειώνεται, ότι δεν θα προχωρήσει σε προφορική δήλωση κατά τη διάρκεια των ακροάσεων για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, που διεξάγονται με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα.

Ωστόσο, σε πεντασέλιδη γραπτή δήλωσή του το Ισραήλ αναφέρει ότι μια συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΔ θα ήταν «επιζήμια» για τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

Οι ακροάσεις είναι «σχεδιασμένες για να βλάψουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί το ίδιο τον εαυτό του από υπαρξιακές απειλές» και «να υπαγορεύσουν τα αποτελέσματα μιας διπλωματικής διευθέτησης χωρίς διαπραγματεύσεις», αναφέρει το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

13:58 Περισσότερα από την τοποθέτηση της Ολλανδίας στο ΔΔΔ

«Η κατοχική δύναμη δεν απελαύνει ή μεταφέρει μέρος του πληθυσμού στο έδαφος που κατέχει, γεγονός που συνιστά έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», επεσήμανε ο Ρενέ Λέφεμπερ, μιλώντας στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Και πρόσθεσε ότι «μόλις πραγματοποιηθεί κατοχή, η κατοχική δύναμη έχει την υποχρέωση να σέβεται και να προστατεύει τους αμάχους».

Επίσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

  • Μια σοβαρή παραβίαση ενός επιτακτικού κανόνα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αν αυτό αποτύχει, τα κράτη θα πρέπει να συνεργάζονται για να τερματιστεί η παράνομη κατάσταση.
  • Δεν πρέπει (τα κράτη) να αναγνωρίζουν ως νόμιμη την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παραβίαση αυτή και δεν πρέπει να παρέχουν βοήθεια ή συνδρομή για τη διατήρηση της κατάστασης.

13:47 Ισραηλινοί συνεχίζουν να εμποδίζουν την είσοδο βοήθειας στη Γάζα

Πλάνα που έχουν δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν καθιστικές διαμαρτυρίες μπροστά από το πέρασμα Καρέμ Σαλόμ, εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μέλη του κινήματος με την ονομασία «Order 9» και οικογένειες των αιχμαλώτων βρίσκονται στο σημείο και εμποδίζουν τη διέλευση τον φορτηγών.

13:35 Κατάρ: Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται παρά τις προκλήσεις

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ συνεχίζονται παρά τις μεγάλες προκλήσεις, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

«Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διεθνή σκηνή έχουν επηρεάσει αρνητικά τις συνομιλίες», σημείωσε ο ίδιος, συγκρίνοντας τον πόλεμο στη Γάζα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επίσης, το Κατάρ κατηγόρησε τους διεθνείς θεσμούς ότι απέτυχαν να δώσουν τέλος στις εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα.

13:27 Η τοποθέτηση της Ολλανδίας στο ΔΔΔ

O Ρενέ Λέφεμπερ, εκπρόσωπος της Ολλανδίας, μιλάει στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Όπως τονίζει:

  • Όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα αυτοδιάθεσης σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ. Υπάρχει υποχρέωση αποχής από ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτό το δικαίωμα.
  • Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ισχύει για τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό κατοχή και αποικιακή κυριαρχία, καθώς και για τους ανθρώπους που ζουν σε ανεξάρτητα κράτη.
  • Μια παρατεταμένη κατοχή εμποδίζει την αρχή της αυτοδιάθεσης.
  • Η κατοχή ξένου εδάφους μπορεί να είναι νόμιμη ως απάντηση σε ένοπλη επίθεση, εφόσον τηρούνται οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.
  • Μια κατοχή που δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να χάσει τη νομική της βάση και συνεπώς να παραβιάζει την απαγόρευση της χρήσης βίας.

13:15 Στο στόχαστρο των IDF κτίρια της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε διάφορους στόχους σε πέντε σημεία στο νότιο Λίβανο, όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

Συγκεκριμένα, δύο στρατιωτικά κτίρια δέχθηκαν επίθεση στις περιοχές Χούλα και Μπλίντα. Στα δυτικά, εξαπέλυσαν επίθεση σε επιδομές στις περιοχές Γιαρούν και Μεργουαχάιν, ενώ «άνοιξαν πυρ» και στις Κούλα και Λάιντα.

13:03 Πού βρίσκονται οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί

Το Al Jazeera με αφορμή τις ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη παρουσιάζει γράφημα για τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς.

Πηγή: Al Jazeera

12:54 Ο ΠΟΥ ολοκληρώνει τη δεύτερη εκκένωση νοσοκομείου της Γάζας εν μέσω της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιδρομής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι ολοκλήρωσε μια δεύτερη αποστολή εκκένωσης από το νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας, μεταφέροντας συνολικά 32 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, από τον χώρο εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.

Οι προσπάθειες για τη μεταφορά των υπόλοιπων ασθενών συνεχίζονται, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ο ΠΟΥ φοβάται για την ασφάλεια και την ευημερία των ασθενών και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που παραμένουν στο νοσοκομείο και προειδοποιεί ότι η περαιτέρω διακοπή της σωτήριας φροντίδας για τους ασθενείς και τους τραυματίες θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο ΠΟΥ.

Η ανάρτηση στο Χ:

12:44 Διάλειμμα στη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Μέχρι στιγμής, σήμερα έχουν τοποθετηθεί στο ΔΔΔ οι Νότια Αφρική, Αλγερία και Σαουδική Αραβία, ενώ τώρα το δικαστήριο κάνει ένα μικρό διάλειμμα.

12:39 Σαουδική Αραβία: Το Ισραήλ αντιμετώπισε τους Παλαιστίνιους ως «αναλώσιμα αντικείμενα και όχι ως ανθρώπινα όντα»

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Ισραήλ για «διαστρεβλωμένη λογική» στις επιθέσεις του στη Γάζα και δήλωσε ότι αντιμετώπισε τον παλαιστινιακό πληθυσμό ως «αναλώσιμα αντικείμενα και όχι ως ανθρώπινα όντα».

Ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, Ζιάντ αλ-Ατίγια είπε: «Πιστεύω ότι μιλάω σχεδόν με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα εκφράζοντας τη βαθιά αποστροφή και καταδίκη του Βασιλείου για τον φρικτό θάνατο και την καταστροφή και τις εκτοπίσεις των Παλαιστινίων αμάχων που προκάλεσε ο παράνομος και ο κτηνώδης πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και η αύξηση της ισραηλινής επιθετικότητας, της ατιμωρησίας και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από τον Οκτώβριο του 2023.

Το Ισραήλ υπερασπίζεται αυτή την αισχρή κτηνωδία ως αναγκαιότητα για την ήττα της Χαμάς. Το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας απορρίπτει σθεναρά αυτή τη διαστρεβλωμένη λογική. Οι ενέργειες του Ισραήλ να ερημώσει τη Λωρίδα της Γάζας, να σκοτώσει και να ακρωτηριάσει δεκάδες χιλιάδες αθώους πολίτες, να τους στερήσει τροφή, νερό και τα βασικά μέσα επιβίωσης, ενώ εκτοπίζει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό, δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση.

Αυτές οι επαίσχυντες πράξεις έχουν επιφέρει την επίσημη κατηγορία ενώπιον αυτού του αξιότιμου δικαστηρίου, ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού».

Η τελευταία φράση αποτελεί αναφορά σε μια διαφορετική υπόθεση στο δικαστήριο, όπου νωρίτερα φέτος διέταξε το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθούν πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.

Η Σαουδική Αραβία επέκρινε επίσης την εισήγηση του Ισραήλ στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η πεντασέλιδη απάντησή του δεν αντιμετωπίζει καμία από τις κατηγορίες, αλλά αντιθέτως επιχειρηματολογεί σχετικά με την εγκυρότητα της υπόθεσης που διεξάγεται από το δικαστήριο.

Ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει επειδή το Ισραήλ γνωρίζει ότι η κατοχή του είναι «νομικά αδικαιολόγητη».

12:30 Η παλαιστινιακή προεδρία καυτηριάζει τα νέα σχόλια του Νετανιάχου για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα

Ο επίσημος εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε, καταδίκασε τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την πρόθεση το Ισραήλ να έχει «πλήρη έλεγχο ασφαλείας στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Ρουντέινε δήλωσε ότι η θέση του Νετανιάχου αμφισβητεί τη διεθνή νομιμότητα και υποτιμά τόσο τη διεθνή όσο και την αμερικανική θέση, ιδιαίτερα καθώς μεγάλο μέρος του κόσμου επιδιώκει την οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Ο εκπρόσωπος της ΠΑ τόνισε ότι ένα τέτοιο κράτος πρέπει να υλοποιηθεί και ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί.

12:20 Η τοποθέτηση της Αλγερίας στο ΔΔΔ

Ο νομικός σύμβουλος της Αλγερίας, Άχμεντ Λαράμπα τοποθετήθηκε στο ΔΔΔ.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Λαράμπα είπε:

  • Οι εκδηλώσεις και οι συνέπειες μιας παρατεταμένης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, είναι μια διφορούμενη έννοια, αν υπήρξε ποτέ
  • Η έννοια της κατοχής βρήκε τη βάση της στο άρθρο 42 της απόφασης της Χάγης του 1907 και δεν αμφισβητείται, όπως υπενθυμίζει το δικαστήριο στην παράγραφο 89 της γνωμοδότησής του σχετικά με την κατασκευή του τείχους.
  • Χωρίς να επεκταθούμε στο νομικό καθεστώς της κατοχής, είναι σημαντικό να επισημάνουμε τις πιο θεμελιώδεις πτυχές της. Επινοήθηκε ως προσωρινό καθεστώς για τη διαχείριση του τέλους των εχθροπραξιών και της σύναψης συνθήκης ειρήνης
  • Μια ειρηνική σχέση μεταξύ του κατακτητή και των κατεχομένων, που είναι η ιδέα της παρατεταμένης κατοχής, ήταν εντελώς αδιανόητη από τους συντάκτες της εποχής

12:10 Τα ισραηλινά ΜΜΕ δεν καλύπτουν τη συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο Γκίντεον Λεβί, πολιτικός αναλυτής και συνεργάτης της εφημερίδας Haaretz, λέει ότι η κάλυψη της υπόθεσης στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για την ισραηλινή κατοχή «έχει αγνοηθεί πλήρως» στο Ισραήλ.

«Τα μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ συμβάλλουν στην αγνόησή της. Οτιδήποτε είναι άβολο ή δυσάρεστο για το Ισραήλ, μπορείτε πάντα να εμπιστεύεστε τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ότι το κρύβουν από τους θεατές και το αναγνωστικό τους κοινό», δήλωσε ο Λεβί στο Al Jazeera.

«Χθες, όλα τα είδη των σημαντικών διεθνών καναλιών μετέδωσαν ζωντανά και πλήρως την ακρόαση. Στο Ισραήλ, τίποτα. Κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν την είδε ως αρκετά σημαντική ή ενδιαφέρουσα. Το ίδιο είναι και η κάλυψη σήμερα, πολύ φτωχή, πολύ μικρή, υπονομεύοντάς την», πρόσθεσε.

12:01 Στις 29.195 οι νεκροί στη Γάζα – 103 θύματα μόνο σε μία ημέρα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 29.195 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου και 69.170 έχουν τραυματιστεί.

Την τελευταία ημέρα, 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 142 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου που διοικείται από τη Χαμάς.

Τμήμα της ισοπεδωμένης Γάζας, όπως φαίνεται από το Ισραήλ.

11:56 Μαντονσέλα: Το «απαρτχάιντ» του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων είναι χειρότερο από ό,τι στη Νότια Αφρική

«Το Ισραήλ εφαρμόζει μια ακόμη πιο ακραία εκδοχή του απαρτχάιντ στα παλαιστινιακά εδάφη απ’ ό,τι είχε βιώσει στη Νότια Αφρική πριν από το 1994», είπε ο εκπρόσωπος της χώρας και πρεσβευτής της στην Ολλανδία, Βουσιμούζι Μαντονσέλα στο ΔΔΔ.

«Εμείς ως Νοτιοαφρικανοί αισθανόμαστε, βλέπουμε, ακούμε και νιώθουμε μέχρι το μεδούλι μας τις απάνθρωπες πολιτικές και πρακτικές διακρίσεων του ισραηλινού καθεστώτος ως μια ακόμη πιο ακραία μορφή του απαρτχάιντ που θεσμοθετήθηκε κατά των μαύρων στη χώρα μου», δήλωσε ο Μαντονσέλα.

11:53 Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο Χανίγια έφτασε στο Κάιρο για συνομιλίες

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, Ισμαήλ Χανίγια, έφτασε στο Κάιρο το πρωί της Τρίτης.

Ο Χανίγια είναι επικεφαλής αντιπροσωπείας ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς σε συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους για την κατάσταση στη Γάζα και την πορεία προς τον τερματισμό του πολέμου.

11:49 Η Χεζμπολάχ λέει ότι έβαλε στο στόχαστρο ισραηλινά στρατεύματα στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι στόχευσε με ρουκετοβόλα συγκέντρωση Ισραηλινών στρατιωτών κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο Ραμίμ στο βόρειο Ισραήλ.

Η ομάδα υποστήριξε ότι η επίθεσή της σήμερα το πρωί «πέτυχε άμεσο χτύπημα».

11:40 Τελικά ο Καναδάς δεν θα τοποθετηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη

Όπως μεταδίδει η Στεπ Βέσεν από τη Χάγη για το Al Jazeera, τελικά ο Καναδάς δεν θα πάρει τον λόγο σήμερα και οι χώρες που θα τοποθετηθούν θα είναι δέκα.

Δεν είναι περίεργο να αποσύρεται μια χώρα, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό κάτι για την απόσυρση του Καναδά.

11:38 Η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα

Ο Βουσιμούζι Μαντονσέλα, εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής, κατηγόρησε το Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Γάζα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μαντονσέλα τόνισε ότι:

  • Τις τελευταίες 106 ημέρες, ο κόσμος παρακολούθησε με τρόμο τις ανελέητες επιθέσεις στη Γάζα. Η σφοδρότητα της βίας στην τελευταία στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Γάζας και η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου – συμπεριλαμβανομένης και μιας διαταγής του παρόντος δικαστηρίου στις 26 Ιανουαρίου – είναι η σαφέστερη ένδειξη ότι το Ισραήλ θεωρεί τον εαυτό του απεριόριστο στις ενέργειές του κατά των Παλαιστινίων
  • Οι ενέργειές του γίνονται με ακόμη μεγαλύτερη αθλιότητα και αιματοχυσία

11:34 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού λένε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Χαν Γιουνίς βρίσκεται κοντά στο τέλος της, με λίγους μόνο στόχους να έχουν απομείνει
  • Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προειδοποιούν για την αυθαίρετη κράτηση Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών, πολλές από τις οποίες φέρονται να έχουν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση
  • Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαψεύδουν ρεπορτάζ ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, διέφυγε στην Αίγυπτο μέσω υπόγειων σηράγγων στη Ράφα
  • «Η πείνα και οι ασθένειες» είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός για τα παιδιά στη Γάζα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, λέγοντας: «Είναι επικίνδυνο και τραγικό και συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας»
  • Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι τουλάχιστον 29.092 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 69.028 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου

11:30 Ρεπορτάζ από παλαιστινιακά ΜΜΕ: Ο Χανίγια και ο αναπληρωτής του Σινουάρ θα φτάσουν στο Κάιρο σήμερα Τρίτη

Παλαιστινιακά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μαζί με τον Χαλίλ αλ-Χάγια, τον αναπληρωτή του επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ, θα φθάσουν στο Κάιρο την Τρίτη.

11:22 Νότια Αφρική: Πότε θα τελειώσει η επί δεκαετίες ατιμωρησία του Ισραήλ;

O Βουσιμούζι Μαντονσέλα, εκπρόσωπος της Νότιας Αφρικής, μιλάει στο Διεθνές Δικαστήριο για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Ανάμεσα σε άλλα είπε:

  • Η Νότια Αφρική δεν μπορεί παρά να υπερτονίσει τη σημασία αυτής της συμβουλευτικής γνωμοδότησης για τον παλαιστινιακό λαό
  • Η κατοχή και μόνο διαρκεί πάνω από 50 χρόνια. Διεξάγεται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιμετώπιση από τη διεθνή κοινότητα
  • Ως εκ τούτου, πρέπει να αναρωτηθούμε, πότε θα τελειώσει η επί δεκαετίες ατιμωρησία του Ισραήλ για τις εκτεταμένες και συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου – αν όχι τώρα;

O Βουσιμούζι Μαντονσέλα.

11:18 Γέμισε χαρταετούς ο ουρανός στη Ράφα, σύμβολο ελπίδας εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Πολύχρωμοι χαρταετοί πετούν στον ουρανό της Ράφα διαψεύδουν την πραγματικότητα πάνω από την οποία βρίσκονται: κουρελιασμένες σκηνές στοιβαγμένες σφιχτά μεταξύ τους, ουρές ανθρώπων που προσπαθούν να βρουν φαγητό, νερό και καυσόξυλα.

Μέσα σε όλα αυτά τρέχουν παιδιά, με σύντομα χαμόγελα που φωτίζουν τα εξαντλημένα πρόσωπά τους καθώς κοιτάζουν τα ιπτάμενα θαύματά τους, όπως περιγράφει γλαφυρά το Al Jazeera.

«Το γεγονός ότι ένα τόσο απλό παιχνίδι μπορεί να τους προσφέρει στιγμές χαράς είναι από μόνο του ένα θαύμα και απόδειξη του αήττητου πνεύματος των παιδιών που τα καταφέρνουν εν μέσω ερειπίων, θανάτου, εκτοπισμού, πείνας και παγετού, καθώς ο βάναυσος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα πλησιάζει τους πέντε μήνες», προσθέτει το αραβικό Μέσο.

Μικρός Παλαιστίνιος πετάει χαρταετό στη Ράφα. Πηγή φωτογραφίας: Al Jazeera

11:08 Ξεκίνησε η συνεδρίαση στο ΔΔΔ

Ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Διεθνές Δικαστήριο με τη Νότια Αφρική να παίρνει πρώτη τον λόγο στη δεύτερη ημέρα των ακροάσεων στην υπόθεση σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Δείτε live:

11:05 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην Άραμπ αλ-Αράμσα στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

11:04 Χάρτης που αποτυπώνει την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Πηγή: Al Jazeera

10:54 Στις 11:00 η ώρα Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Σε λίγα λεπτά αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Πρώτη θα πάρει τον λόγο η Νότια Αφρική.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι διαφορετική σε σχέση με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ με την οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

10:44 Οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί επεκτείνονται ταχύτερα από ποτέ

Σύμφωνα με τη Νίλντα Ιμπραχίμ του Al Jazeera, οι παράνομοι ισραηλινοί οικισμοί επεκτείνονται ταχύτερα από ποτέ.

«Σύμφωνα με το Peace Now, το 2023 ήταν ίσως η μεγαλύτερη χρονιά όσον αφορά την επέκταση της παρουσίας των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά τις συμφωνίες του Όσλο το 1993», μεταδίδει η ίδια.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι: «Τότε ήταν που οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί υπέγραψαν συμφωνία η οποία αναμενόταν να οδηγήσει στην παλαιστινιακή κρατική οντότητα. Αλλά, όπως βλέπουμε επί τόπου, αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Βρισκόμαστε ακριβώς δίπλα στον παράνομο ισραηλινό οικισμό Χαρ Χόμα, ο οποίος έχει χτιστεί σε παλαιστινιακή γη στην Τζαμπάλ Αμπού Γκνέιμ στη Βηθλεέμ. Ο οικισμός είναι εκτός ορίων για τους Παλαιστίνιους.

Αυτοί οι οικισμοί επεκτείνονται και επεκτείνονται. Ακόμη και όταν Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί συμφώνησαν, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να σταματήσουν για λίγο την κατασκευή οικισμών για συνομιλίες, αυτός ο οικισμός ήταν ένας από αυτούς που δεν είδαν κανένα πάγωμα στην κατασκευή».

10:34 Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι ο Σινουάρ διέφυγε μέσω τούνελ για την Αίγυπτο

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διέψευσαν ρεπορτάζ ότι ο ηγέτης της Χαμάς τη Γάζα, Γιάχια Σινουάρ διέφυγε στην Αίγυπτο μέσω υπόγειων τούνελ στη Ράφα, αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι απαντούσαν σε δημοσίευμα του σαουδαραβικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Elaph, το οποίο επικαλέστηκε ανώνυμη πηγή ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση πιστεύει ότι ο Σινουάρ και ο αδελφός του Μοχάμεντ, μεταξύ άλλων, διέφυγαν πρόσφατα στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου.

«Δεν γνωρίζουμε τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την, όπως υποστήριξε, εγκαταλελειμμένη πλέον υπόγεια βάση του Σινουάρ στοη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

10:24 Τα ευρήματα του ΟΗΕ για τις Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια επιβεβαιώνουν το «έγκλημα της γενοκτονίας»

Η δήλωση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις σε βάρος των Παλαιστινίων γυναικών «αποτελεί επιβεβαίωση του εγκλήματος της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης που διαπράττει η (σ.σ. ισραηλινή) κατοχή», ανέφερε η Χαμάς σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Telegram.

«Ενώ εκτιμούμε την έκδοση αυτής της σημαντικής δήλωσης, ζητάμε την υιοθέτησή της ως πρόσθετο έγγραφο σε μια προσφυγή που κατατέθηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, για να εξεταστούν τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράχθηκαν από την εγκληματική σιωνιστική οντότητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυθαίρετη κράτηση εκατοντάδων Παλαιστίνιων γυναικών και κοριτσιών, πολλές από τις οποίες φέρονται να έχουν υποστεί απάνθρωπη μεταχείριση, να τους έχουν αρνηθεί σερβιέτες, τρόφιμα και φάρμακα και επίσης να έχουν υποστεί σοβαρούς ξυλοδαρμούς, ανέφερε το το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR).

Το OHCHR ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη, αμερόληπτη και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς και το Ισραήλ να συνεργαστεί.

10:15 Αναφορές για σφοδρούς βομβαρδισμούς στην ανατολική Γάζα

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera στη Γάζα μεταδίδουν ότι υπάρχουν νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί στις γειτονιές αλ-Ζαϊτούν και Σουτζάγια στην ανατολική Γάζα.

Οι κάτοικοι διατάσσονται να απομακρυνθούν μέσω της οδού Σαλάχ αλ-Ντιν, του κύριου αυτοκινητόδρομου της Γάζας, προς την περιοχή Ναουάσι στη δυτική Χαν Γιουνίς.

Οι βομβαρδισμοί στοχεύουν τα εναπομείναντα κτίρια κατοικιών σε αυτές τις δύο γειτονιές και προκαλούν περαιτέρω εσωτερικό εκτοπισμό.

Υπάρχουν αναφορές για πτώματα στους δρόμους, καθώς και για πολλούς τραυματίες.

10:05 Σύμφωνα με ρεπορτάζ, η Χαμάς σχεδίαζε να εισβάλει σε φυλακή με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις 7 Οκτωβρίου, αλλά έγινε λάθος με τους μαχητές να φτάνουν σε άλλο σημείο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Asharq Al-Awsat, με έδρα το Λονδίνο, η Χαμάς σχεδίαζε να εισβάλει σε φυλακή με Παλαιστίνιους κρατούμενους στις 7 Οκτωβρίου, αλλά έγινε λάθος με τους μαχητές να φτάνουν σε άλλο σημείο.

Αναλυτικότερα, η Χαμάς σχεδίαζε να εισβάλει στις 7 Οκτωβρίου στις φυλακές Σίκμα στην Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ, προκειμένου να απελευθερώσει τους εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται εκεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η δύναμη της Χαμάς που στάλθηκε στη φυλακή έκανε λάθος στην πλοήγησή της και έφτασε στη Νετίβ Χα’ασάρα αντί για τη φυλακή.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η δύναμη της Χαμάς πέρασε στο ισραηλινό έδαφος και συνάντησε στρατεύματα των IDF κοντά στην περιοχή Γιαντ Μορντεχάι, σκοτώνοντας αρκετούς στρατιώτες.

Για άγνωστο λόγο, η δύναμη παρέκκλινε από τη διαδρομή της και στράφηκε νότια προς τη Νετίβ Χα’ασάρα και συνέχισε από εκεί προς τη Σντερότ.

10:00 Απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Το ψήφισμα της Αλγερίας δεν θα είχε κανένα αντίκτυπο στο έδαφος

Ο Ρόμπερτ Γουντ, αναπληρωτής απεσταλμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον αποφάσισε να υποβάλει τη δική της πρόταση επειδή πιστεύει ότι η αλγερινή δεν θα βελτιώσει τα πράγματα επί του πεδίου.

«Ανησυχούμε πολύ για τη συνολική κατάσταση εκεί (σ.σ. στη Γάζα). Χειροτερεύει κάθε μέρα και θέλουμε να κάνουμε κάτι που μπορεί να επηρεάσει αυτό που συμβαίνει στο έδαφος», δήλωσε στο Al Jazeera. «Απλώς πιστεύουμε ότι το ψήφισμα της Αλγερίας δεν πρόκειται να έχει τον αντίκτυπο που θεωρούμε σημαντικό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε άλλες επιλογές για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από πρακτική άποψη για να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά στο έδαφος», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, οι ΗΠΑ πρότειναν σχέδιο ψηφίσματος προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητούσαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγο πριν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα της Αλγερίας σήμερα Τρίτη, το οποίο ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός.

09:50 Γιατρός στη Γάζα συγκλονίζει με τις ερωτήσεις του: «Πού είναι η ανθρωπιά;»

«Μας απογοητεύσατε, πού είναι η ανθρωπιά; Πόσοι από εμάς πρέπει να πεθάνουν;», αναρωτιέται ο Δρ Άχμεντ Αλ-Μαγκράμπι, ο οποίος περιγράφει την οδυνηρή εμπειρία της πολιορκίας από τον ισραηλινό στρατό στο νοσοκομείο Νάσερ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

09:45 Βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα – Προς αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός

Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει καταστροφική στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, στοιβαγμένοι στη Ράφα, απειλούνται καθώς επίκειται ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:38 «Η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς πλησιάζει στο τέλος της»

Η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα βρίσκεται κοντά στο τέλος της, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους που επικαλείται το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Η επιχείρηση στον περίβολο του νοσοκομείου Νάσερ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και οι εργασίες εκσκαφής βρίσκονται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό των σηράγγων», ανέφερε το ρεπορτάζ.

«Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που είναι γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, έχουν απομείνει ακόμη μερικοί στόχοι στην περιοχή (σ.σ. στη Χαν Γιουνίς) και οι δυνάμεις αναμένεται να τους προσεγγίσουν τις επόμενες ημέρες», προστίθεται.

«Τις τελευταίες ημέρες, η έκταση των συγκρούσεων στην περιοχή έχει μειωθεί», ανέφερε επίσης το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι ο στρατός εκτιμάται ότι σκότωσε περίπου 2.900 μαχητές στις συγκρούσεις στη Χαν Γιουνίς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν εδώ και εβδομάδες επιδρομές στο νοσοκομείο Νάσερ και βομβαρδίζουν στην περιοχή του, γεγονός που έθεσε το νοσοκομείο εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

09:29 IDF: Τα στρατεύματα μας σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς την περασμένη ημέρα, χτύπησαν αποθήκη όπλων

Οι μάχες συνεχίζονται στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, με τις IDF να δηλώνουν ότι τα στρατεύματα της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Η ταξιαρχία, προχώρησε σε χτυπήματα με άρματα μάχης και με ελεύθερους σκοπευτές, ενώ κάλεσε αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενόπλων της Χαμάς, όπως αναφέρουν οι IDF.

Επίσης στη Χαν Γιουνίς, λένε το IDF, στρατεύματα της Ταξιαρχίας Γκιβάτι σκότωσαν από κοντινή απόσταση αρκετούς ενόπλους, ορισμένοι από αυτούς ήταν οπλισμένοι με RPG.

Οι IDF λένε ότι πραγματοποιήθηκε επίσης αεροπορική επιδρομή σε αποθήκη όπλων της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς.

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική Γάζα, οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Ναχάλ σκότωσε αρκετούς ακόμη μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, μεταξύ άλλων με πυρά ελεύθερων σκοπευτών.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν κτίριο στην Μπέιτ Χανίνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν ένα κτίριο κατοικιών στην Μπέιτ Χανίνα, βόρεια της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με πλάνα που αναρτήθηκαν στο Telegram και επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera.

Μια μπουλντόζα φαίνεται να ισοπεδώνει ένα πολυώροφο κτίριο.

Το Ισραήλ πραγματοποιεί συχνά κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κατοικιών, συνήθως ισχυριζόμενο ότι τα κτίρια παραβιάζουν ανεπίσημους κανονισμούς.

09:10 Πλοίο κοντά στο Τζιμπουτί υπέστη «επιφανειακές ζημιές» μετά από επίθεση που φαίνεται να έγινε από drone των Χούθι

Σύμφωνα με το ναυτικό του Ηνωμένου Βασιλείου και τις υπηρεσίες UKMTO και Ambrey, πλοίο κοντά στο Τζιμπουτί υπέστη «επιφανειακές ζημιές» μετά από επίθεση που φαίνεται να έγινε από drone των Χούθι.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:00 Παλαιστίνιοι κάνουν την προσευχή τους σε κατεστραμμένο τζαμί στη Γάζα

Παλαιστίνιοι στη Γάζα κάνουν την προσευχή τους σε κατεστραμμένο τζαμί από βομβαρδισμούς.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Quds News Network:

08:54 Συνεχίζονται οι ακροάσεις για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης θα πραγματοποιήσει σήμερα τη δεύτερη ημέρα ακροάσεων στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας διαδικασίας κατά την οποία εκπρόσωποι από 52 χώρες και οργανισμούς θα παράσχουν προφορικές αγορεύσεις σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής της Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Γάζας από το Ισραήλ.

Πρόκειται για μια πρώτη στο είδος της υπόθεση, η οποία προκλήθηκε από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο, με το οποίο ζητήθηκε η γνωμοδότηση του ΔΔΔ σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μερών που συμμετέχουν σε μία μόνο υπόθεση του ΔΔΔ από την ίδρυση του δικαστηρίου το 1945.

Η νομική ομάδα της Παλαιστίνης ξεκίνησε τις ακροάσεις στη Χάγη τη Δευτέρα, ενώ το Ισραήλ έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στις διαδικασίες πέραν της γραπτής επιχειρηματολογίας.

Σήμερα, το δικαστήριο θα ακούσει προφορικές αγορεύσεις από τις ακόλουθες 11 χώρες:

  • Νότια Αφρική
  • Αλγερία
  • Σαουδική Αραβία
  • Ολλανδία
  • Μπαγκλαντές
  • Βέλγιο
  • Μπελίζ
  • Βολιβία
  • Βραζιλία
  • Καναδάς
  • Χιλή

Ποιες χώρες και οργανισμοί θα μιλήσουν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

08:45 Σαουδαραβική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο Σινουάρ διέφυγε από τη Γάζα και είναι στην Αίγυπτο

Η σαουδαραβική εφημερίδα Elaph αναφέρει ότι οι ισραηλινές αρχές διαθέτουν πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιάχια Σινουάρ διέφυγε πρόσφατα στην Αίγυπτο μέσω των σηράγγων στη Ράφα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ πιστεύει ότι ο Σινουάρ διέφυγε μαζί με τον αδελφό του Μοχάμεντ και άλλους και υπάρχουν φόβοι ότι πήρε μαζί του και Ισραηλινούς ομήρους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος των IDF αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, ενώ δεν υπάρχει επιβεβαίωση του δημοσιεύματος στο Ισραήλ.

08:35 Ισραηλινός στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του, είχε τραυματιστεί στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός στρατιώτη που υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια των μαχών στη νότια Λωρίδα της Γάζας την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στη χερσαία επίθεση σε 236.

Πρόκειται για τον επιλοχία Μαόζ Μορέλ, 22 ετών, της μονάδας αναγνώρισης της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών, από την Τάλμον.

Ο Μαόζ Μορέλ.

Ο Μορέλ τραυματίστηκε σοβαρά στις 15 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια μάχης με μαχητές της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς.

Ένας άλλος στρατιώτης, ο επιλοχίας Ροτέμ Σαχάρ Χαντάρ, σκοτώθηκε και άλλοι οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν στο ίδιο περιστατικό, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

08:25 Παρατηρητήρια πολέμου: Ο ισραηλινός στρατός κατασκευάζει δρόμο για να χωρίσει το βόρειο από το νότιο τμήμα της Γάζας

Το Ισραήλ κατασκευάζει έναν δρόμο στην κεντρική Γάζα για να χωρίσει το βόρειο από το νότιο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας, ώστε να διευκολύνει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές και να ελέγχει τις μετακινήσεις του τοπικού πληθυσμού, ανέφεραν δεξαμενές σκέψης που παρακολουθούν τον πόλεμο στη Γάζα.

Στην τελευταία ενημέρωσή τους, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), που εδρεύουν και τα δύο στις ΗΠΑ, ανέφεραν ότι ο υπό κατασκευή δρόμος φέρεται να «ελέγχει τη ροή των κατοίκων της Γάζας από τον βορρά προς τον νότο» και να «προστατεύει την περιοχή».

Δημοσιογράφος που ήταν μαζί με τις ισραηλινές δυνάμεις ανέφερε ότι ο στρατός του Ισραήλ «προετοιμάζεται για μια πολύ μακρά παραμονή» στη Γάζα και ο δρόμος που τέμνει τον παράκτιο θύλακα ήταν μέρος αυτού του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του Ισραήλ, αναφέρει η τελευταία έκθεση των ISW/CTP.

Τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα χρησιμοποίησαν ρουκέτες για να επιτεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις στα βόρεια και νότια της Γάζας και επίσης χρησιμοποίησαν «φορητά συστήματα αεράμυνας» για να στοχεύσουν ισραηλινά ελικόπτερα και εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανέφεραν τα παρατηρητήρια πολέμου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

08:17 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στη βόρεια Γάζα, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους που περίμενε για επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με μάρτυρες και βίντεο
  • Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα χτυπήθηκαν από βόμβες μολότοφ στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι υπήρξε μια «διεθνής προσπάθεια να μας επιβάλουν ένα παλαιστινιακό κράτος» και ότι ο ίδιος αντιστέκεται εδώ και καιρό σε μια τέτοια κίνηση.
  • Η Βραζιλία δήλωσε ότι δεν θα ανακαλέσει τα σχόλια του προέδρου της που παραλλήλισε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα
  • Οι ΗΠΑ συνέταξαν ψήφισμα για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο ζητούν προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα «το συντομότερο δυνατό» και προειδοποιούν το Ισραήλ να μην εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα
  • Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ και την Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις επικείμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Ράφα και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα

Δείτε βίντεο:

08:12 Τουλάχιστον 29.092 οι νεκροί στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα ανεβαίνει διαρκώς και έχει φτάσει τις 29.092 σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024