Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Γάζα: Θα αποδείξουμε τη γενοκτονία του Ισραήλ, λέει ο Αλτούν - Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο ΔΔΔ

Live: Γάζα: Θα αποδείξουμε τη γενοκτονία του Ισραήλ, λέει ο Αλτούν – Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο ΔΔΔ

Live οι εξελίξεις στο in - Νέο αδιέξοδο στον ΟΗΕ λόγω ΗΠΑ - «Έδωσαν την άδεια στο Ισραήλ να σκοτώνει» λένε οι Παλαιστίνιοι - Επίθεση του Ισραήλ στη Δαμασκό

Οι Παλαιστίνιοι και μια σειρά χώρες και οργανισμοί καταδίκασαν την επιλογή των ΗΠΑ να μπλοκάρουν με βέτο για τρίτη φορά ψήφισμα στον ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός για τη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αναστείλει τις μεταφορές τροφίμων στη βόρεια Γάζα με τους Παλαιστίνιους να κάνουν λόγο για «θανατική ποινή».

Το Ισραήλ χτύπησε νέους στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με τις εχθροπραξίες στα σύνορα να συνεχίζονται.

Το ταξίδι του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς στο Κάιρο, δεν σήμανε προχώρημα στις συνομιλίες για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους και εκεχειρία.

Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:13 Συνεχίζεται για 139 ημέρες η αιματοχυσία

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:30 Νέες επιδρομές των ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Υεμένη

Επτά πύραυλοι κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, κινητός εκτοξευτήρας βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) και drone καταστράφηκαν σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιδρομών που διεξήχθησαν σε «νόμιμη άμυνα», ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Η CENTCOM διευκρίνισε μέσω X ότι οι επιδρομές έγιναν από τις 12:00 ως τις 18:45 (ώρες Σανάα· 11:00 ως 17:45 ώρες Ελλάδας) και πρόσθεσε ότι τα οπλικά συστήματα των Χούθι ήγειραν «άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή» της Ερυθράς Θάλασσας.

05:00 Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώνει 14χρονο Παλαιστίνιο με μια σφαίρα στο στήθος

Δεκατετράχρονος χτυπήθηκε στο στήθος από σφαίρα και υπέκυψε, σε επεισόδια κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού σε χωριό ανατολικά της πόλης Καλκίλια, στην κατεχόμενη Δυτική Oχθη, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ύποπτοι πέταξαν πέτρες εναντίον δυνάμεών του, που ανταπέδωσαν με αληθινές σφαίρες, πλήττοντας τον έναν.

04:30 Αλτούν: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Μιλώντας σε πάνελ που διοργανώθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Αναντολού, ο Φαχρετίν Αλτούν, επικεφαλής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας είπε ότι «Με γεγονότα όπως αυτό, τη δουλειά που κάνουμε στο πεδίο και τις εικόνες που συλλέγουμε, θα τεκμηριώσουμε τις σφαγές του Ισραήλ όχι ως υποτιθέμενες αλλά ως συγκεκριμένες αποδείξεις, αποδεδειγμένα εγκλήματα πολέμου. Η προσπάθειά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση».

«Σήμερα, το Ισραήλ διαπράττει ένα μεγάλο έγκλημα γενοκτονίας στη Γάζα. (…) Η γενοκτονία δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα μαζικής δολοφονίας. Η γενοκτονία είναι μια συνολική επίθεση στην υλική και πνευματική ύπαρξη ενός λαού. Το Ισραήλ όχι μόνο σφαγιάζει τους ανθρώπους που ζουν στη Γάζα συλλογικά, αλλά και διαπράττει μια πολιτιστική γενοκτονία για να καταστρέψει την πνευματική ύπαρξη της περιοχής» πρόσθεσε ο Αλτούν (περισσότερα εδώ).

03:55 Οι ΗΠΑ ζητούν από το Διεθνές Δικαστήριο να μην αποφασίσει πως η ισραηλινή κατοχή εδαφών της Παλαιστίνης είναι παράνομη

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να μην εκδώσει απόφαση με την οποία θα ζητείται η άμεση αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια του Ισραήλ πρέπει να ληφθεί υπόψη σε οποιαδήποτε λύση της σύγκρουσης.

03:45 Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μετά τη διαμάχη στο Κοινοβούλιο

Μετά την αποχώρηση των μελών του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) από το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια μιας έντονης συζήτησης για ανταγωνιστικά μέτρα που ζητούσαν παύση και τερματισμό των μαχών στη Γάζα, ο επικεφαλής του κόμματος βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επαναλάβει τα αιτήματα για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Αυτό το μαρτύριο πρέπει να τελειώσει. … Φτάνει πια», δήλωσε ο Humza Yousaf, πρώτος υπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του SNP, στο X.

03:30 Σφοδροί ολονύχτιοι βομβαρδισμοί από το Ισραήλ στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Γάζας

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ολονύκτια ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της νοτιότερης πόλης της Ράφα.

03:10 Οι ΗΠΑ λένε πως «το Ισραήλ είναι κυρίαρχη χώρα» για την απόρριψη του παλαιστινιακού κράτους από την Κνεσέτ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν απρόθυμο να επικρίνει το ισραηλινό κοινοβούλιο για την έγκριση μιας διακήρυξης που υποστηρίχθηκε από τον Νετανιάχου και αντιτίθεται στην αναγνώριση της Παλαιστίνης.

Ερωτηθείς σχετικά με την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος Μίλερ δήλωσε ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για τη θέση των ΗΠΑ υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους. «Τελικά, το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις, όπως κάθε κυρίαρχη χώρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Αραβικές ιστοσελίδες σχολιάζουν πως η «Ουάσινγκτον έχει επίσης ιστορικό κριτικής και επιβολής κυρώσεων σε άλλες χώρες για αποφάσεις ως κυρίαρχες χώρες».

02:44 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν την ισραηλινή επίθεση σε «σαφώς σηματοδοτημένο καταφύγιο»

Η ομάδα Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επιβεβαίωσε την ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο τους στο al-Mawasi χθες, η οποία σκότωσε δύο μέλη της οικογένειας του προσωπικού της ομάδας και τραυμάτισε έξι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένα ισραηλινό τανκ πυροβόλησε εναντίον ενός σπιτιού που φιλοξενούσε 64 υπαλλήλους και μέλη της οικογένειας των ΓΧΣ, σκοτώνοντας τη σύζυγο και τη νύφη ενός εργαζόμενου των ΓΧΣ.

Οι ΓΧΣ λένε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν «ενημερωθεί σαφώς για την ακριβή τοποθεσία αυτού του καταφυγίου των ΓΧΣ στο al-Mawasi» και ότι το κτίριο είχε επιπλέον αναγνωριστεί με μια μεγάλη σημαία των ΓΧΣ. Η ομάδα λέει ότι σφαίρες έπεσαν επίσης στο «σαφώς επισημασμένο καταφύγιο» των ΓΧΣ και ότι οι κοντινοί βομβαρδισμοί εμπόδισαν ένα ασθενοφόρο να φτάσει στην εγκατάσταση για να βοηθήσει τους τραυματίες για περισσότερο από δύο ώρες.

«Αυτές οι δολοφονίες υπογραμμίζουν τη ζοφερή πραγματικότητα ότι πουθενά στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, ότι οι υποσχέσεις για ασφαλείς περιοχές είναι κενές και οι μηχανισμοί αποσυμφόρησης αναξιόπιστοι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής των ΓΧΣ Μάινι Νικολάι. «Το μέγεθος της βίας που χρησιμοποιείται σε πυκνοκατοικημένα αστικά περιβάλλοντα είναι συγκλονιστικό και η στοχοποίηση ενός κτιρίου γνωρίζοντας ότι είναι γεμάτο από εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις οικογένειές τους είναι ασυνείδητη».

02:30 Ο Ιρακινός πρωθυπουργός και η αμερικανίδα πρέσβειρα, έθεσαν την ατζέντα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι, συζήτησε την Τετάρτη την ατζέντα της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Ιράκ, Αλίνα Ρομανόφσκι. Την δεδομένη στιγμή οι ΗΠΑ και η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ βρίσκονται σε ακήρυχτη εκεχειρία.

Ο Αλ Σουντάνι υποδέχθηκε τη Ρομανόφσκι στη Βαγδάτη, όπου συζήτησαν στρατηγικές για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι θα συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής για τον σχεδιασμό της αποχώρησης των στρατευμάτων του διεθνούς συνασπισμού από το Ιράκ.

02:20 Ειρωνικά γέλια, βρισιές και εκνευρισμός στο βρετανικό κοινοβούλιο – Χάος με αφορμή την ψηφοφορία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Δεκάδες νομοθέτες έφυγαν από το βρετανικό κοινοβούλιο με τα πνεύματα να φουντώνουν, καθώς τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα προσπάθησαν να ξεγελάσουν το ένα το άλλο σχετικά με την ψηφοφορία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η αναταραχή ακολουθεί την απόφαση του προέδρου της Βουλής να αγνοήσει τον κανονισμό της Βουλής και να επιτρέψει την ψηφοφορία, η οποία βοήθησε το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να αποφύγει μια μεγάλης κλίμακας εξέγερση μεταξύ των δικών του βουλευτών για τη θέση του στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Νομοθέτες από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και το αντιπολιτευόμενο Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) εγκατέλειψαν την αίθουσα συζητήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ορισμένοι προσπάθησαν να κάνουν το σπάνιο βήμα να διεξαγάγουν τη διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών. Ο ομιλητής, Lindsay Hoyle, ζήτησε τελικά συγγνώμη και δήλωσε ότι έλαβε την απόφασή του να επιτρέψει στους νομοθέτες να ψηφίσουν για ένα εύρος απόψεων επειδή ανησυχούσε για την ασφάλειά τους, αφού ορισμένοι είχαν αντιμετωπίσει απειλές βίας για τη στάση τους στον πόλεμο.

Οι Εργατικοί, που οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν κοντά στο να κερδίσουν τις εθνικές εκλογές που αναμένονται αργότερα φέτος, βιώνουν μια μεγάλη εσωτερική μάχη για την πολιτική τους αναφανδόν υπέρ του Ισραήλ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την παραδοσιακή στάση των Εργατικών υπέρ της Παλαιστίνης, καθώς ο Στάρμερ αντλεί τεράστια στήριξη από την ισραηλινή κοινότητα της Βρετανίας.

02:00 Ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης στη Βουλή του Καναδά εξαιτίας συνθημάτων

Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την στήριξη που παράσχουν στο Ισραήλ. Στο Καναδικό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό άκουσε μετά την ομιλία του τα συνθήματα «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» και «σταματήστε να εξοπλίζετε το Ισραήλ» και υπήρξε διακοπή μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο Καναδάς ανήκει στις λίγες χώρες που συνεχίζουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ, ακόμα και μετά την έναρξη του πολέμου.

01:50 Στόχος της επίθεσης στη Δαμασκό φέρεται να ήταν αξιωματούχος της Χεζμπολάχ

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan αναφέρει ότι ο στόχος της σημερινής φερόμενης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Δαμασκό ήταν πιθανότατα ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, υπεύθυνος για τη μεταφορά οπλισμού από το Ιράν στους μαχητές της λιβανέζικης οργάνωσης στην περιοχή.

Το Kan δεν προσδιορίζει τον αξιωματούχο, ούτε αναφέρει αν το πλήγμα εναντίον του ήταν επιτυχές.

01:34 Η United Airlines θα γίνει ο πρώτος αμερικανικός αερομεταφορέας που θα συνεχίσει τις πτήσεις στο Ισραήλ μετά τον πόλεμο στη Γάζα

Η United Airlines ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επαναλάβει τις απευθείας πτήσεις των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στις αρχές του επόμενου μήνα, αποτελώντας τον πρώτο αμερικανικό αερομεταφορέα που θα επαναλάβει τις απευθείας πτήσεις μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

01:15 Βρετανοί βουλευτές αποχωρούν από το κοινοβούλιο λόγω της διαμάχης για την ψήφο κατάπαυσης του πυρός

Βουλευτές αποχώρησαν από το βρετανικό κοινοβούλιο μετά τη συζήτηση που ξέσπασε σχετικά με τη φύση της πρότασης για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) είχε ζητήσει την απερίφραστη και άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ προωθήθηκε τροπολογία για την προσθήκη πολυάριθμων επιφυλάξεων σχετικά με την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίσει τις στρατιωτικές απειλές της Χαμάς, τροπολογία σύμφωνη με τη θέση του Εργατικού Κόμματος.

Τα πιο αριστερά και μουσουλμανικά μέλη του κόμματος αυτού εξέφρασαν απογοήτευση για αυτό που θεωρούν ως μια ανεπαρκώς σταθερή στάση υπέρ της κατάπαυσης του πυρός. Οι Συντηρητικοί κατέθεσαν επίσης μια τροπολογία που ζητά μια «προσωρινή παύση των μαχών». Αρκετοί βουλευτές βγήκαν θυμωμένοι σε διαμαρτυρία όταν τέθηκαν προς ψήφιση και οι δύο τροπολογίες, αντί για μία μόνο, όπως συνηθίζεται.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο και προκάλεσε την έντονη αναστάτωση του SNP. Και στη συνέχεια, προς το τέλος της συζήτησης, υπήρξε η αίσθηση μεταξύ των μελών των Συντηρητικών και του SNP ότι ο πρόεδρος των Κοινοτήτων Lindsay Hoyle έδωσε στους Εργατικούς μια διέξοδο από την πολύ δύσκολη θέση τους, τους έβγαλε από το αγκίστρι», όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Harry Fawcett, από το Λονδίνο.

01:05 ΗΠΑ: «Άμεσος στόχος» στη Γάζα είναι η συμφωνία εκεχειρίας

Η Ουάσινγκτον λέει ότι οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες της εξακολουθούν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία που θα απελευθερώνει τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους στη Γάζα και θα διακόπτει τις μάχες. «Ο άμεσος στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία που θα επιφέρει μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στις μάχες, θα μας επιτρέψει να βγάλουμε τους ομήρους έξω και θα μας επιτρέψει να φέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν μια συμφωνία γύρω από αυτά τα περιγράμματα, συνεργαζόμενες με την Αίγυπτο, το Κατάρ και το Ισραήλ. Αλλά οι διπλωματικές προσπάθειες εκτροχιάστηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού ο Νετανιάχου απέρριψε τα αιτήματα της Χαμάς, τα οποία περιλάμβαναν την απελευθέρωση μεγάλου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Από την πλευρά της, η Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ θέλει μόνο να παρατείνει τον πόλεμο και ότι «δεν είναι σοβαρό ως προς την επίτευξη συμφωνίας». Ο Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν τελικά να δουν μια διαρκή λήξη της σύγκρουσης με βάση τη λύση των δύο κρατών και εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ, το οποίο θα «ενσωματωθεί» περαιτέρω στην περιοχή. Βέβαια οι ΗΠΑ έθεσαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός, κερδίζοντας χρόνο για το Ισραήλ.

00:40 ΗΠΑ: Η UNRWA «είναι ο βασικός διαμεσολαβητής» της βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ, αναγνώρισε τον ζωτικό ρόλο της UNRWA στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους εν μέσω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχίσει να ρέει στον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Αυτή τη στιγμή, η UNRWA είναι ο βασικός διαμεσολαβητής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Και δεν θέλουμε να δούμε αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια να διακόπτεται με οποιονδήποτε τρόπο».

Οι ΗΠΑ είχαν διακόψει τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι αρκετοί υπάλληλοι της υπηρεσίας συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό αυτό. Το ντοσιέ που έχε ελεγθεί από δημοσιογραφικούς οργανισμούς, επίσης δεν παρουσιάζει αποδείξεις.

Επιπλέον, ένα νομοσχέδιο που υποστηρίχθηκε από τον Λευκό Οίκο και εγκρίθηκε από τη Γερουσία νωρίτερα αυτό το μήνα θα απαγόρευε εντελώς τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ προς την UNRWA. Ο Μίλερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει το ενδεχόμενο η προτεινόμενη νομοθεσία να γίνει νόμος. Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν έχει παρακαλέσει τους νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων να ψηφίσουν το μέτρο, το οποίο περιλαμβάνει δισεκατομμύρια σε βοήθεια προς το Ισραήλ και την Ουκρανία.

00:15 Δώδεκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

Τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Στο Ζεϊτούν, ιατρικές πηγές δήλωσαν στο WAFA, ότι ο δημοσιογράφος Ιχάμπ Νασράλα και η σύζυγός του στοχοποιήθηκαν και σκοτώθηκαν μετά από επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων. Τα τρία παιδιά τους, πλέον  υπέστησαν επίσης σοβαρά εγκαύματα.

Στο Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, από αεροπορικές επιδρομές στο σπίτι της οικογένειας αλ Ντάαλις σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα στο γειτονικό Ντέιρ ελ Μπάλα, ανέφερε η WAFA. Οι μάχες μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, μια περιοχή που ο ισραηλινός στρατός είχε κάποτε δηλώσει ότι είχε εκκαθαριστεί από σημαντικές στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς.

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός είπε σε όλους τους κατοίκους των συνοικιών Ζεϊτούν και Τουρκμέν της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν επειγόντως στο αλ-Μαβάσι στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, χαρακτηρίζοντας την πόλη «ανθρωπιστική ζώνη».

00:00 Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης άφησαν 150 κιλά κοπριά έξω από το σπίτι της Νάνσι Πελόζι

Ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης που διαμαρτύρονται για τη στάση της Νάνσι Πελόζι απέναντι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έκαναν ειδική παράδοση στο σπίτι της με 150 κιλά κοπριάς, τα οποία και πέταξαν έξω από την αυλή της, σύμφωνα με το new arab.

Μια χούφτα διαδηλωτές εθεάθησαν να ξεφορτώνουν ένα σωρό «απόβλητα» από ένα φορτηγό στο Σαν Φρανσίσκο την Πέμπτη, για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη των Δημοκρατικών στη βάναυση επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ακτιβιστές, χρησιμοποιώντας το σύνθημα: Νάνσυ Πελόζι αρκετά με αυτά τα σκα*ά, απαίτησαν από την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Πελόζι να σταματήσουν οι ΗΠΑ να εξοπλίζουν το Ισραήλ, με σχεδόν 29.000 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Η δράση διαμαρτυρίας συνέβη στις 16 Φεβρουαρίου.

Οι διαδηλωτές σήκωσαν πλακάτ με αυτό το μήνυμα πάνω από τον αχνιστό σωρό κοπριάς, μαζί με ένα άλλο που έλεγε «khara 3alayki», που μεταφράζεται ως «φάε σκα*ά».

23:40 To αεροπλανοφόρο Dwight D. Eisenhower βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με το αμερικανικό ναυτικό, το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τα στενά Μπαμπ αλ Μαντέμπ. Αρκετά κοντά δηλαδή στο σημείο που επιχειρούν οι δυνάμεις της Υεμένης εναντίον της ναυσιπλοΐας.

23:20 Οι δυνάμεις των Χούθι κατέλαβαν μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα ανοικτά της Υεμένης

Δυνάμεις των Χούθι κατέλαβαν ένα κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από τοπικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, τέσσερις άνδρες που περιγράφονται ως μέλη του «Ναυτικού των Χούθι» με εξοπλισμό κατάδυσης περιβάλλουν αυτό που φαίνεται να είναι ένα UUV REMUS 600 με το όνομα «Smokey» τυπωμένο στο σώμα. Οι Χούθι φέρονται να ανακάλυψαν το υποβρύχιο την περασμένη εβδομάδα κάπου στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

23:10 Φωτογραφία από την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στη Συρία

Η ισραηλινή αεροπορία με έναν αδιευκρίνιστο αριθμό πυραύλων στόχευσε την κατοικημένη γειτονιά Kafr Sousa στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Mayadeen στη Δαμασκό, η ισραηλινή επίθεση στόχευσε ένα διαμέρισμα σε ένα κτίριο κατοικιών.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

22:55 Η Τουρκία δηλώνει στο Ιράν πως θα κόψει κάθε οικονομική σχέση με το Ισραήλ

«Η κυβέρνησή μας είναι υπερασπιστής του λαού της Γάζας και θέλουμε να διακόψουμε όλες τις οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ», δήλωσε ο Χικάμπι Κιρλάνγκιτς στο IRNA σε συνέντευξή κατά την επίσκεψή του στην 24η Iran Media Expo στην Τεχεράνη την Τετάρτη.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι «οι άνθρωποι στην Τουρκική Δημοκρατία έχουν ασκήσει πίεση στον ιδιωτικό τομέα να διακόψει όλους τους δεσμούς με τις ισραηλινές εταιρείες από τότε που το κατοχικό καθεστώς ξεκίνησε τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου».

Πρόσθεσε ότι «οι τουρκικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν μειώσει τις αλληλεπιδράσεις τους με ισραηλινές εταιρείες και οι ελάχιστοι δεσμοί που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πέρα από τη βούληση της κυβέρνησης. Η σημερινή κυβέρνηση δεν επιθυμεί καθόλου οικονομικές σχέσεις με το Ισραήλ», υπογράμμισε ο Κιρλάνγκιτς.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν, ο πρέσβης είπε ότι οι δύο γειτονικές χώρες έχουν παρόμοιες πολιτιστικές, κοινωνικές και θρησκευτικές ρίζες και ότι η Άγκυρα θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Τεχεράνη σε όλα τα επίπεδα. «Πιστεύουμε ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών και γειτονικών χωρών μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή», είπε.

22:35 Κριτική και από το Ιράν στις ΗΠΑ για το βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Καναάνι ανέφερε σε δήλωσή του την Τετάρτη ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνέταξε η Αλγερία απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης της κρίσης στη Γάζα και στην περιοχή.

Είπε ότι η υπερβολική χρήση της εξουσίας βέτο των ΗΠΑ στο ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία έχει λάβει χώρα τρεις φορές από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου, έχει δημιουργήσει μια σοβαρή πρόκληση για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το βέτο στο ψήφισμα δικαιώνει το Ιράν στη στάση του όσον αφορά το ρόλο των ΗΠΑ στη γενοκτονία παιδιών και γυναικών στη Γάζα από το ισραηλινό καθεστώς.

Το τελευταίο ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 13 από τα 15 μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ από τους δύο που δεν το στήριξαν η Βρετανία απείχε από την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη.

22:15 Η ΕΕ και η Παλαιστινιακή Αρχή υπογράφουν συμφωνία ύψους 25,6 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υπηρεσιών ύδρευσης στην πόλη της Γάζας

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας προς όφελος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), υπό την εποπτεία της Παλαιστινιακής Αρχής Υδάτων, με ποσό 25,6 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία αποσκοπεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, στην αποκατάσταση των ελάχιστων υπηρεσιών ύδρευσης βραχυπρόθεσμα και στην αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και έργων που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης στήριξης για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της νότιας μονάδας αφαλάτωσης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την παραγωγή πόσιμου νερού και τη διανομή του στον πληθυσμό.

Ενώ η συμφωνία στοχεύει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του συστήματος ύδρευσης, αυτό θα περιλαμβάνει την ενίσχυση της ευελιξίας της μονάδας και τη βελτίωση της ικανότητας του συστήματος διανομής νερού για την επίτευξη μεγαλύτερης βιωσιμότητας.

Αναμένεται ότι η νότια μονάδα αφαλάτωσης θα λειτουργεί με πλήρη δυναμικότητα και θα παράγει 20.000 κυβικά μέτρα την ημέρα, ενώ οι δυνατότητες παραγωγής θα αυξηθούν με στόχο τα νοσοκομεία, τα καταφύγια προσφύγων και άλλα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη μονάδα.

21:50 14χρονο παιδί δολοφονήθηκε στη Καλκίλγια

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής σκότωσαν σήμερα εν ψυχρώ ένα παιδί στην πόλη Αζχούν, ανατολικά της πόλης Καλκίλγια.

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο 14χρονος Fadi Saeed Suleiman πέθανε ως αποτέλεσμα άμεσου τραύματος από πυροβόλο όπλο που διαπέρασε την καρδιά του.

Αργότερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα με κρίσιμο τραύμα από πυροβολισμό στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του λίγο αργότερα.

21:40 Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης καταγγέλλει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά του προέδρου της Βραζιλίας

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις που διεξάγονται κατά του Προέδρου της Βραζιλίας Λούλα μετά τις δηλώσεις που έκανε συγκρίνοντας την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα. Το υπουργείο χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές ως «προκαταλήψεις και προκαθορισμένες θέσεις».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, το υπουργείο εξέφρασε την υποστήριξή του και τη βαθιά εκτίμησή του για τον πρόεδρο της Βραζιλίας ως φίλο των καταπιεσμένων λαών και υπέρμαχο της δικαιοσύνης, της διεθνούς ειρήνης και των ανθρώπινων αξιών απέναντι στην αδικία, την τυραννία και τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά της ανθρωπότητας. Η ιστορία έχει καταγράψει τις έντιμες και αναφαίρετες θέσεις του Βραζιλιάνου προέδρου, τονίζει το υπουργείο.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει γνωρίσει καλά τις σταθερές και ισχυρές θέσεις του προέδρου Λούλα υπέρ της υπεράσπισης των αναφαίρετων δικαιωμάτων του, όπως ακριβώς στάθηκε δίπλα σε άλλους λαούς και σε ανθρωπιστικά ζητήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του στον αγώνα υπέρ της ανθρωπότητας, γεγονός που, όπως τονίζει το υπουργείο, τον έχει καταστήσει στόχο επιθέσεων από τους εχθρούς της ανθρωπότητας και της δικαιοσύνης. Η ιστορία έχει αποδείξει τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν τέτοιες σταθερές θέσεις του προέδρου Λούλα για τον τερματισμό της αποικιοκρατίας και τη διάλυση και κατάργηση των καθεστώτων απαρτχάιντ, τονίζοντας την ομοιότητα της θέσης της Νότιας Αφρικής».

Το υπουργείο τόνισε ότι «σήμερα απαιτούνται ευρύτερες θέσεις για να τερματιστεί το τελευταίο καθεστώς απαρτχάιντ στον κόσμο και να σταματήσει η ισραηλινή αποικιοκρατία να διαπράττει έναν γενοκτονικό πόλεμο εναντίον όλων των Παλαιστινίων, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας».

21:20 Ο πρόεδρος Λούλα της Βραζιλίας και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν συμφωνούν για Παλαιστινιακό κράτος

Ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Luiz Inacio Lula da Silva την Τετάρτη, καθώς ο ηγέτης της Βραζιλίας βρισκόταν στη μέση μιας διπλωματικής διαμάχης με το Ισραήλ για σχόλια στα οποία ο Lula παρομοίασε τον πόλεμο της χώρας αυτής στη Γάζα με τη γενοκτονία των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν είπε στον Λούλα ότι η Ουάσινγκτον διαφωνεί με τα σχόλια του Βραζιλιάνου ηγέτη που συνέκρινε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα με το Ολοκαύτωμα. Ο Μπλίνκεν «κατέστησε σαφές ότι διαφωνούμε με αυτά τα σχόλια» σε μια συνάντηση διάρκειας άνω των 90 λεπτών με τον Λούλα, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι το ζευγάρι είχε μια «ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων» κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο της Μπραζίλια.

Σε ανακοίνωσή του μετά τη συνάντηση, το προεδρικό γραφείο της Βραζιλίας ανέφερε ότι ο Λούλα και ο Μπλίνκεν συζήτησαν διάφορα θέματα, από τη σύνοδο κορυφής της G20 μέχρι τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Γάζα και την Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Λούλα επαναβεβαίωσε την επιθυμία του για ειρήνη και τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η βραζιλιάνικη κυβέρνηση. »Και οι δύο συμφώνησαν για την ανάγκη δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους».

21:08 Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε τον θάνατο όλων των Παλαιστινίων

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής των ΗΠΑ Άντι Όγκλς προκάλεσε οργή όταν εμφανίστηκε χθες να καλεί σε μαζική δολοφονία των Παλαιστινίων. Ο Όγκλς βρέθηκε αντιμέτωπος με ακτιβιστές που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός, ενώ μια γυναίκα του έλεγε για τα πλάνα με τα παιδιά των Παλαιστινίων που σκοτώνονται από το Ισραήλ. Εκείνος απάντησε: «Νομίζω ότι πρέπει να τους σκοτώσουμε όλους, αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα – όλους, τη Χαμάς».

Πολλοί υπέρμαχοι των παλαιστινιακών δικαιωμάτων διερωτήθηκαν γιατί το σχόλιο αυτό δεν έχει συγκεντρώσει μια σθεναρή απόρριψη από τους κυρίαρχους πολιτικούς.

«Ούτε ένα μπιπ από την ηγεσία του Κογκρέσου ως απάντηση σε αυτή τη δολοφονική δήλωση και την ανοιχτή υποστήριξη της γενοκτονίας», ανέφερε η Jewish Voice for Peace Action σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενώθηκαν με περισσότερους από 20 Δημοκρατικούς τον Νοέμβριο για να αποδοκιμάσουν τη Ρασίντα Τλάιμπ, τη μόνη Παλαιστίνια Αμερικανίδα στο Κογκρέσο, για την κριτική της στο Ισραήλ.

20:45 «H χώρα είναι απομονωμένη όπως η Βόρεια Κορέα», λέει ο ισραηλινός πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων

Σε δηλώσεις του στο ισραηλινό πρακτορείο Maariv, ο Yossi Fatal, επικεφαλής της Ισραηλινής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Εισερχομένων, αναφέρει ότι η απότομη μείωση του τουρισμού στο Ισραήλ αποτελεί νίκη της Χαμάς.

«Πριν από την κρίση, υπήρχαν 250 αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στο Ισραήλ, ενώ τώρα λειτουργούν μόνο 45», δήλωσε ο Fatal στο μέσο ενημέρωσης. «Το Ισραήλ είναι σήμερα αρκετά αποκομμένο από τον κόσμο, το 80% των πτήσεων σήμερα εκτελούνται από το Ισραήλ (από την ισραηλινή αεροπορική εταιρεία) El Al».

Ο ίδιος επέκρινε το υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχε προβλέψει αυτή την πτώση των τουριστών και να είχε σχεδιάσει έναν τρόπο για να αμβλύνει το πλήγμα.

«Όσον αφορά τις αερομεταφορές, είμαστε από τους πιο απομονωμένους στον κόσμο, όπως η Βόρεια Κορέα», συνέχισε ο Φατάλ. «Αυτή η αποσύνδεση που έχει δημιουργηθεί είναι σε μεγάλο βαθμό μια ατυχής νίκη της Χαμάς επί του Ισραήλ. Ο πόλεμος προκαλεί στρατηγική ζημιά στην εικόνα του Ισραήλ».

20:20 Το Ισραήλ δήλωσε ότι ετοιμάζεται για δεύτερη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους

Το Ισραήλ φέρεται να ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε άλλη μια σύνοδο κορυφής υψηλού επιπέδου στο Παρίσι την Παρασκευή με στόχο την εξασφάλιση μιας συμφωνίας για τους ομήρους. Κάτι που διαφεύγει εδώ και 138 ημέρες.

Όπως και στην πρώτη τέτοια σύνοδο κορυφής στο Παρίσι στα τέλη του περασμένου μήνα, έτσι και σε αυτή θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ και ο επικεφαλής της CIA Μπιλ Μπερνς, αναφέρει το Κανάλι 12.

Πριν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του, ωστόσο, το Ισραήλ περιμένει να δει περισσότερη πρόοδο στις συνεχιζόμενες συνομιλίες που διεξάγουν η Αίγυπτος και η Χαμάς στο Κάιρο. Ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκάτζ δήλωσε νωρίτερα απόψε ότι υπάρχουν πρώτα σημάδια προόδου στο μέτωπο των ομήρων.

20:00 Η Γαλλία επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του Κατάρ ότι 45 όμηροι έλαβαν φάρμακα στο πλαίσιο της συμφωνίας

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δηλώνει ότι τα φάρμακα που στάλθηκαν στη Γάζα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν το Κατάρ και η Γαλλία διανεμήθηκαν σε 45 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος επιβεβαιώνει την ανακοίνωση που έκανε χθες το Κατάρ για το θέμα, αλλά ομοίως δεν προσφέρει αποδείξεις ότι τα φάρμακα έφτασαν πράγματι στους ομήρους.

Απαντώντας στην ανακοίνωση, το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών ευχαριστεί τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας «για την ουσιαστική πρωτοβουλία και τη συμμετοχή του στη διευκόλυνση αυτής της διαδικασίας μέσω του Κατάρ».

«Παρακολουθήσαμε με αγωνία αυτή την προσπάθεια και είμαστε ευγνώμονες για τη συμπόνια και την ανθρωπιά που επέδειξε ο Πρόεδρος Μακρόν για το θέμα αυτό. Η Γαλλία είναι ένας πραγματικός φίλος για τις οικογένειες των ομήρων και δεν θα ξεχάσουμε την υποστήριξή της σε αυτό το θέμα», προσθέτει το φόρουμ.

19:45 Ενδείξεις πιθανής συμφωνίας για αιχμαλώτους

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης και μέλος του υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης Μπένι Γκαντζ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις πιθανής συμφωνίας με τη Χαμάς που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απελευθέρωση των Ισραηλινών αιχμαλώτων που παραμένουν κρατούμενοι στη Γάζα.

«Υπάρχουν συνεχείς προσπάθειες για την προώθηση μιας νέας συμφωνίας ομήρων και υπάρχουν υποσχόμενες πρώιμες ενδείξεις πιθανής προόδου», δήλωσε ο Γκαντζ σε τηλεοπτική ενημέρωση Τύπου. «Δεν θα σταματήσουμε να ψάχνουμε τρόπο και δεν θα χάσουμε καμία ευκαιρία να φέρουμε τα κορίτσια και τα αγόρια μας στο σπίτι».

Ο Γκαντζ είπε επίσης σήμερα ότι χωρίς συμφωνία, το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεσή του στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

19:15 Οι Χούθι λένε ότι το βέτο κατάπαυσης του πυρός των ΗΠΑ είναι «ντροπή»

Ο Μοχάμεντ Αμπντούλσαλάμ, εκπρόσωπος της υεμενικής ομάδας, λέει ότι η απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν ένα προσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα απαιτούσε τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα δείχνει την «άπλυτη» ντροπή της Ουάσιγκτον έναντι των «παραποιημένων» ισχυρισμών της για υπεράσπιση των ανθρώπινων αξιών.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βομβαρδίζει στόχους των Χούθι στην Υεμένη ως απάντηση στις επιθέσεις της ομάδας σε ναυτιλιακές λωρίδες στην Ερυθρά Θάλασσα.

19:00 Η Ελβετία θα απαγορεύσει τη Χαμάς

Η ελβετική κυβέρνηση έχει πει ότι θα απαγορεύσει τη Χαμάς, δίνοντάς της περισσότερες εξουσίες να απαγορεύει την είσοδο ή να απελαύνει οποιονδήποτε συνδέεται με την οργάνωση.

Η Ελβετία κατέταξε τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση αρκετές ημέρες μετά τις επιθέσεις της στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ και η νέα απόφαση θα ισχύει για τη Χαμάς και τις πιθανές διαδοχικές ομάδες. Θα χαλαρώσει επίσης τους περιορισμούς στην ανταλλαγή πληροφοριών με ξένες αρχές σχετικά με ύποπτες οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τον όμιλο.

Η κυβέρνηση είπε ότι οι πράξεις υποστήριξης προς τη Χαμάς θα μπορούσαν να τιμωρηθούν με έως και 20 χρόνια φυλάκιση. Η απαγόρευση περιορίζεται σε πέντε χρόνια, αλλά μπορεί να παραταθεί.

18:40 Η Χεζμπολάχ λέει ότι εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

Η λιβανέζικη οργάνωση είπε ότι εκτόξευσε ρουκέτες Katyusha προς τη βόρεια ισραηλινή πόλη Matzuva ως απάντηση στη στόχευση αμάχων από το Ισραήλ στον Λίβανο και για υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ξεχωριστά, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι ακούστηκαν ήχοι σειρήνας πυραύλων στο βόρειο Ισραήλ.

Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα υποσχέθηκε σε πρόσφατη ομιλία του ότι το Ισραήλ θα πληρώσει «με αίμα» για τη δολοφονία λιβανέζων αμάχων στις επιθέσεις του σε χωριά και πόλεις του νότιου Λιβάνου.

18:20 Στη Γάζα, «ολική κατάρρευση της πολιτικής τάξης»

Η Francesca Albanese λέει, «Αυτή είναι η κατάσταση που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ στη Γάζα», σε σχέση με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα που διακόπτει τις παραδόσεις τροφίμων στη βόρεια Γάζα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ είπε ότι η απόφαση δεν ελήφθη ελαφρά καθώς το προσωπικό αντιμετώπισε τεράστια, πεινασμένα πλήθη, πυροβολισμούς και λεηλασίες.

«Φανταστείτε ότι ένας γονιός πρέπει να παλέψει για να βρει φαγητό για το παιδί σας που πεθαίνει από την πείνα… Ντροπή σε όλους μας που επιτρέψαμε αυτή την προδοσία της ανθρωπότητας», είπε ο Αλμπανέζε.

18:10 Νεκρός δικηγόρος από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι ένας από τους δικηγόρους του, ο Νουρ Νάσερ Αμπού αλ-Νουρ, σκοτώθηκε χθες το βράδυ μαζί με επτά μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένης της δίχρονης κόρης της, σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι της στη Ράφα. στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Η Abo al-Nour πέρασε την καριέρα της και τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου τεκμηριώνοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της αδικίας, λέει η οργάνωση.

18:00 Επίθεση της Χεζμπολάχ σε πόλη του βόρειου Ισραήλ

Η λιβανική ομάδα λέει ότι εξαπέλυσε δύο επιθέσεις κατά της Μετούλα στον ανατολικό τομέα των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ συνήθως λέει σε δηλώσεις που ανακοινώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις ότι υποστηρίζει τους Παλαιστινίους στη Γάζα, αλλά η ομάδα είπε ότι η πρώτη επίθεση στη Μετούλα σήμερα ήταν επίσης ως απάντηση στον ισραηλινό βομβαρδισμό κατοικιών πολιτών στο νότιο Λίβανο.

17:55 ΠΟΥ: Η Γάζα έχει γίνει «ζώνη θανάτου»

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.

«Η κατάσταση υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα είναι απάνθρωπη και συνεχίζει να επιδεινώνεται», είπε ο Γκεμπρεγέσους στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «σε ευρύτερο επίπεδο, η Γάζα έχει γίνει ζώνη θανάτου».

17:20 Τρώνε ζωοτροφές για τρεις εβδομάδες

Ο Ismail al-Thawabteh, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης της Γάζας, λέει ότι οι κάτοικοι της βόρειας Λωρίδας της Γάζας τρώνε ζωοτροφές για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.

Προειδοποίησε για μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους εάν ο κόσμος αποτύχει να αναγκάσει το Ισραήλ να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

17:00 Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θεωρούν απίθανη την «απόλυτη νίκη» στη Γάζα

Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ διαπίστωσε ότι το 51 τοις εκατό των Εβραίων ερωτηθέντων και το 77,5 τοις εκατό των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ πιστεύουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα ο πόλεμος να τελειώσει με μια τέτοια νίκη.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 84 τοις εκατό όσων ταυτίζονται με την αριστερά, το 63 τοις εκατό των κεντρώων ερωτηθέντων και το 55 τοις εκατό εκείνων στα δεξιά του πολιτικού φάσματος συμφωνούν ότι η πιθανότητα «απόλυτης νίκης» είναι χαμηλή.

16:45 Το Νοσοκομείο Nasser έχει «γίνει τόπος θανάτου»

Ένας αξιωματούχος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) περιέγραψε «αποκρουστικές» συνθήκες μέσα στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, οι οποίες έχουν μετατρέψει «έναν τόπο θεραπείας» σε «τόπο θανάτου».

Ο Jonathan Whittall, ανώτερος αξιωματικός ανθρωπιστικών υποθέσεων του OCHA, έκανε τα σχόλιά του κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο πολιορκημένο νοσοκομείο με τον ΠΟΥ και την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο για να εκκενώσουν τους πιο βαριά άρρωστους που έχουν παγιδευτεί εδώ και εβδομάδες μέσα στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Υπάρχουν 150 ασθενείς σε ένα από αυτά τα κτίρια. Δεν έχουν φαγητό και νερό, δεν έχουν ρεύμα. Υπάρχουν πολύ λίγοι γιατροί και νοσηλευτές που παραμένουν σε αυτό το νοσοκομείο. Οι συνθήκες είναι φρικτές», είπε ο Whittall σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Υπάρχουν πτώματα στους διαδρόμους. Οι ασθενείς βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Αυτό έχει γίνει τόπος θανάτου, όχι τόπος θεραπείας.

«Πρόκειται για μια τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί και δεν έπρεπε να συμβεί».

16:20 Το IRC «απογοητευμένο» μετά το βέτο των ΗΠΑ

Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) δήλωσε ότι είναι «απογοητευμένη για το βέτο των ΗΠΑ σε ένα άλλο ψήφισμα» την Τρίτη.

«Ενώ οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται ένα χωριστό κείμενο ψηφίσματος που ζητά μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό», το IRC επαναλαμβάνει την ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός που προστατεύει τον άμαχο πληθυσμό, επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και διευκολύνει την απελευθέρωση όλων των ομήρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Η διαφαινόμενη απειλή μιας ισραηλινής χερσαίας επίθεσης στη Ράφα και η μείωση της βοήθειας που εισέρχεται μέσω των συνόρων με την Αίγυπτο, σημαίνει ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα συνεχίζει να επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια που προστατεύει τη ζωή, την υγεία και την αξιοπρέπεια».

Η κίνηση την Τρίτη ήταν το τρίτο βέτο των ΗΠΑ σε ψήφισμα του ΣΑΗΕ που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ήρθε μια ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε ένα ψήφισμα που θα υποστήριζε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός που συνδέεται με την απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων από τον παλαιστινιακό θύλακα.

16:01 Αντιαρματικός πύραυλος χτύπησε σπίτι στη Μετούλα

Σύμφωνα με τη Haaretz, αντιαρματικός πύραυλος χτύπησε σπίτι στη Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ, με τις εχθροπραξίες στα ισραηλινο-λιβανέζικα σύνορα να συνεχίζονται.

Πηγή φωτογραφίας: Google Maps

15:58 H UNRWA καταγγέλλει την καταστροφή σχολείων στη Γάζα

Σε ανάρτησή του ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρεόσφυγες, UNRWA καταγγέλλει την καταστροφή σχολείων στη Γάζα.

Ο Φιλίπ Λαζαρίνι, ανάμεσα σε άλλα, γράφει ότι: «Περισσότερα από 300.000 κορίτσια και αγόρια που μάθαιναν σε σχολεία της UNRWA τώρα παλεύουν με τον οδυνηρό πόλεμο. Η εκπαίδευσή τους σταμάτησε απότομα, η αίσθηση της ασφάλειάς τους διαλύθηκε».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:49 Απορρίπτει το τραγούδι του Ισραήλ ως υπερβολικά πολιτικό η Eurovision;

Οι διοργανωτές της Eurovision φέρονται να αντιδρούν στο τραγούδι που το Ισραήλ ελπίζει να στείλει στον διαγωνισμό αργότερα φέτος, απορρίπτοντας τους στίχους του ως υπερβολικά πολιτικούς, αναφέρουν οι Times of Israel.

Αν και επισήμως το τραγούδι δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, η εφημερίδα Israel Hayom ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το τραγούδι που έχει προγραμματιστεί να ερμηνεύσει η Έντεν Γκολάν στο Μάλμε τον Μάιο έχει τίτλο «October Rain» και αναμένεται να αναφέρεται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Η Έντεν Γκολάν.

Το ισραηλινό ynet αναφέρει σήμερα ότι η EBU πιστεύει ότι το τραγούδι είναι πολύ πολιτικό, καθώς οι επίσημοι κανόνες του διαγωνισμού απαγορεύουν κάθε πολιτική δήλωση κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Εκπρόσωπος του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Kan δήλωσε στους Times of Israel μόνο ότι ο τηλεοπτικός σταθμός «συμμετέχει σε διάλογο με την EBU όσον αφορά το τραγούδι που θα εκπροσωπήσει το Ισραήλ στη Eurovision».

Το τραγούδι επρόκειτο να αποκαλυφθεί επίσημα κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στις αρχές του επόμενου μήνα.

Αν και ορισμένοι ακτιβιστές έχουν απευθύνει εκκλήσεις να αποκλειστεί το Ισραήλ από τη Eurovision φέτος λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, η EBU συνέχισε να υποστηρίζει ότι η χώρα θα επιτραπεί να συμμετάσχει.

15:39 Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης καλεί τον Νετανιάχου «να πάει σπίτι του»

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, κάλεσε εκ νέου τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «να πάει σπίτι του».

«Όταν λένε ότι η Χαμάς αποτρέπεται – εσείς είστε υπεύθυνος. Όταν δολοφονούνται παιδιά και βιάζονται κορίτσια από τη Χαμάς – εξαφανίζεστε. Όταν ένα φορτηγό βομβαρδίζεται στη Συρία – είστε υπεύθυνος. Όταν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί απομακρύνονται από τα σπίτια τους στα βόρεια σύνορα – εξαφανιστήκατε», έγραψε ο Λαπίντ στο Χ.

«Είναι μια σπουδαία μέθοδος, απλά δεν θα λειτουργήσει. Επειδή εσείς είστε ο επικεφαλής, εσείς φταίτε και πρέπει να πάτε σπίτι σας», τόνισε.

Η σχετική ανάρτηση:

15:30 Σοκαριστικά πλάνα – Drone χτυπά αυτοκίνητο αμάχων στη Ράφα

Το Quds News Network μεταδίδει βίντεο όπου φαίνεται η επίθεση drone σε αυτοκίνητο αμάχων στη Ράφα στη νότια Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

15:20 Πόσοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς εποίκους το 2023

Πηγή: Al Jazeera

15:12 Μαρουάν Μπισάρα: Πώς θα επιβάρυνε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις η κήρυξη της κατοχής ως παράνομης;

Ο πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα σχολίασε την αμερικάνικη τοποθέτηση στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπερασπίστηκαν το Ισραήλ με πολύ έξυπνο τρόπο. Τα επιχειρήματά τους ήταν νηφάλια και εκλεπτυσμένα, αλλά αυτό δεν τα καθιστά λιγότερο ανέντιμα.

Το συνολικό μήνυμα του Αμερικανού εκπροσώπου είναι ότι το δικαστήριο πρέπει να είναι στην υπηρεσία της αμερικανικής και ισραηλινής διαπραγματευτικής στρατηγικής – όχι ότι η αμερικανική και ισραηλινή διαπραγματευτική στρατηγική πρέπει να συμμορφώνεται με την απόφαση του δικαστηρίου.

Αλλά ένα Παγκόσμιο Δικαστήριο δεν μπορεί να είναι στη διάθεση των ΗΠΑ. Κατά τα άλλα, δεν είναι σαφές γιατί μια πιθανή απόφαση του δικαστηρίου ότι η κατοχή είναι παράνομη θα επιβάρυνε τις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας του Ισραήλ, ποιος ορίζει τι σημαίνει αυτό; Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορίζει την ασφάλεια ως την ανάληψη από το Ισραήλ του ελέγχου του εδάφους από τον Ιορδάνη ποταμό έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, κάτι που θα σήμαινε την αποδοχή της απόκτησης εδάφους με τη βία».

15:02 Η Κνεσέτ ενέκρινε τη δήλωση της ισραηλινής κυβέρνησης που αντιτίθεται στη μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους

Η Κνεσέτ ενέκρινε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης που αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μονομερή διακήρυξη για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Η πρόταση πέρασε με πλειοψηφία 99 «ναι» έναντι εννέα «όχι».

14:53 Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει τις ισραηλινές δυνάμεις ότι απαγορεύουν την είσοδο τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ

«Καθώς τα επίπεδα καυσίμων πλησίαζαν προς εξάντληση, οι χθεσινές προσπάθειες για την παράδοση καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς πέτυχαν σε συντονισμό με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA)», ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

«Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές επέτρεψαν μόνο 7.500 λίτρα καυσίμων για τη γεννήτρια, ποσότητα που δεν επαρκεί. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να εμποδίζουν την είσοδο τροφίμων και ιατρικών προμηθειών στο νοσοκομείο», σημείωσε η οργάνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:43 Συνάντηση Μπλίνκεν – Λούλα

Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα την Τετάρτη, εν μέσω διπλωματικής διαμάχης, αφού ο Βραζιλιάνος ηγέτης παρομοίασε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα με τη ναζιστική γενοκτονία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουάσινγκτον διαφωνεί με τα σχόλια του Λούλα, αλλά αρνήθηκε να προεξοφλήσει τι θα πει ο Μπλίνκεν στη συνάντηση για το θέμα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αναμένουν από τον Λούλα και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να έχουν μια έντονη συζήτηση για θέματα παγκόσμιας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης στη Γάζα που προκλήθηκε από επιθέσεις στο νότιο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το Reuters.

Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Λούλα δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ μέχρι να πάρει πίσω τα σχόλια.

Τα σχόλια του Λούλα έγιναν μετά την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα και λίγο πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο στο πλαίσιο της προεδρίας της Βραζιλίας στην ομάδα των προηγμένων οικονομιών G20.

14:34 Ο επικεφαλής του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου της Ιερουσαλήμ θα διωχθεί, κατόπιν ακρόασης, για εγκλήματα υποκίνησης σε τρομοκρατία

Η Εισαγγελία της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ασκήσει δίωξη, με την επιφύλαξη ακρόασης, κατά του Εκρίμα Σα’ίντ Σάμπρι, επικεφαλής του Ανώτατου Ισλαμικού Συμβουλίου της Ιερουσαλήμ, για εγκλήματα υποκίνησης της τρομοκρατίας.

Ο Σάμπρι, 85 ετών, υπηρέτησε περίπου 12 χρόνια, μέχρι το 2006, ως μεγάλος μουφτής της Ιερουσαλήμ και εξακολουθεί να θεωρείται ανώτερη μουσουλμανική θρησκευτική αρχή στην πόλη και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε δύο περιπτώσεις τον Οκτώβριο του 2022, ο Σάμπρι πραγματοποίησε «παρηγορητικές επισκέψεις στις οικογένειες των τρομοκρατών», επαινώντας τις πράξεις τους.

Τα επαινετικά του λόγια δημοσιεύτηκαν εν γνώσει του στο Facebook.

14:24 Μετά από το διάλειμμα, στο Διεθνές Δικαστήριο θα πάρει τον λόγο η Ρωσία

Μετά από το διάλειμμα στη συνεδρίαση του ΔΔΔ, στο Διεθνές Δικαστήριο τον λόγο θα πάρει η Ρωσία.

Ποιες χώρες και οργανισμοί θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες:

  • Πέμπτη: Ιρλανδία, Ιορδανία, Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μαυρίκιος
  • Παρασκευή: Ομάν, Πακιστάν, Ινδονησία, Κατάρ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σλοβενία, Σουδάν, Ελβετία, Συρία, Τυνησία
  • Δευτέρα: Τουρκία, Ζάμπια, Αραβικός Σύνδεσμος, Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, Αφρικανική Ένωση, Ισπανία, Φίτζι, Μαλδίβες

14:14 «Η κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο Νάσερ είναι αφόρητη»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Δρ Άσραφ αλ-Κούντρα, προχώρησε σε ενημέρωση για την κατάσταση στο νοσοκομείο Νάσερ:

  • Η κατάσταση στο Ιατρικό Κέντρο Νάσερ είναι αφόρητη και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για τη ζωή του προσωπικού και των ασθενών
  • Οι ιατρικές ομάδες αδυνατούν να παράσχουν φροντίδα στους ασθενείς λόγω έλλειψης οξυγόνου και ιατρικών προμηθειών
  • Ενώ 45 ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία, οι ισραηλινές δυνάμεις καθυστερούν την απομάκρυνση άλλων 110
  • Το νερό και το οξυγόνο διακόπηκαν ως αποτέλεσμα της διακοπής της λειτουργίας ηλεκτρικής γεννήτριας
  • Στους διαδρόμους και τις αυλές έχουν συσσωρευτεί τόνοι ιατρικών και μη ιατρικών αποβλήτων
  • Τα λύματα έχουν πλημμυρίσει τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και το ακτινολογικό τμήμα

14:05 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται στη Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ.

14:00 Αναφορές από τον Λίβανο: 40χρονη γυναίκα και 5χρονο κορίτσι σκοτώθηκαν σε επίθεση των IDF στα νότια της χώρας

Το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι μια 40χρονη γυναίκα και ένα 5χρονο κορίτσι σκοτώθηκαν σε επίθεση των IDF στο χωριό Μαϊντάλ Ζουν στον νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γυναίκα που ονομαζόταν Καντίτζα Σαλμάν και το κορίτσι που ονομαζόταν Άμαλ Αλντέρ σκοτώθηκαν σε επίθεση που σημειώθηκε γύρω στις 11:00 π.μ.

13:50 ΗΠΑ: «Ένα παλαιστινιακό κράτος που θα ζει δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος»

Τα συνεχιζόμενα δεινά στη Γάζα και η αύξηση της βίας στη Δυτική Όχθη ενισχύουν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να επιτύχουν επειγόντως μια «τελική ειρήνη», η οποία απαιτεί την «πλήρη υλοποίηση της παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης».

Αυτό σημαίνει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα ζει δίπλα σε ένα ισραηλινό κράτος, είπε ο Βίζεκ.

«Η έλλειψη ουσιαστικής προόδου για τον τερματισμό της σύγκρουσης με διαπραγματεύσεις δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί», πρόσθεσε. «Αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με βία ή μονομερείς ενέργειες. Οι διαπραγματεύσεις είναι ο δρόμος για μια διαρκή ειρήνη».

Στα δεξιά ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΔΔΔ, Ρίτσαρντ Βίζεκ.

13:46 «Το δικαστήριο να παρέχει τις συμβουλές του με τρόπο που να προωθεί το πλαίσιο», όχι «να διαταράσσει την ισορροπία του», είπε ο Βίζεκ

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο, Ρίτσαρντ Βίζεκ τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο έχει κεντρικό και σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει εντός του καθιερωμένου πλαισίου που έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση.

Η πρόκληση για το δικαστήριο είναι πώς να παρέχει τις συμβουλές του με τρόπο που «να προωθεί το πλαίσιο» και όχι «να διαταράσσει την ισορροπία του, καθιστώντας ενδεχομένως τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων ακόμη πιο δύσκολη», είπε ο Βίζεκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι σύμφωνα με το καθιερωμένο πλαίσιο, «μια κίνηση προς την κατεύθυνση της αποχώρησης του Ισραήλ από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα απαιτεί την εξέταση των πολύ πραγματικών αναγκών ασφαλείας του Ισραήλ».

«Αυτές οι ανάγκες ασφαλείας υπενθυμίστηκαν σε όλους μας στις 7 Οκτωβρίου και εξακολουθούν να υφίστανται», σημείωσε ο Βίζεκ, πριν προσθέσει ότι: «Δυστυχώς, αυτές οι ανάγκες αγνοήθηκαν από πολλούς από τους συμμετέχοντες κατά τη διατύπωση του τρόπου με τον οποίο το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει τα ερωτήματα που βρίσκονται ενώπιόν του».

13:40 ΗΠΑ: «Γη για την ειρήνη», αυτό παραμένει το μόνο δυνατό πλαίσιο

Ο Ρίτσαρντ Βίζεκ υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ έχει ήδη καθιερώσει την αρχή σύμφωνα με την οποία η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων βασίζεται στον τερματισμό της πολεμικής δραστηριότητας και στον σεβασμό του δικαιώματος του Ισραήλ να ζει ειρηνικά στην περιοχή.

Η αρχή αυτή αναγνωρίζεται ως «γη για ειρήνη» και υιοθετήθηκε επίσης από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στις συμφωνίες του Όσλο. «Αυτή παραμένει η μόνη βάση για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης και το πλαίσιο για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ», τόνισε ο Βίζεκ.

Το δικαστήριο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση αυτού του καθιερωμένου πλαισίου χωρίς να υπονομεύσει τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας, επισήμανε.

«Το δικαστήριο δεν θα πρέπει να υιοθετήσει την πρόταση ορισμένων όπως να ερμηνεύσει τα ερωτήματα της διαδικασίας ως περιλαμβάνοντα το σύνολο των ζητημάτων της Παλαιστίνης», αλλά να περιοριστεί στις νομικές συνέπειες της ισραηλινής συμπεριφοράς.

Οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση δεν υπονοούν ότι δεν υπάρχει ρόλος για το δικαστήριο ή ότι δεν θα πρέπει να αποφαίνεται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αλλά κατά την άσκηση του συμβουλευτικού του ρόλου θα πρέπει να λάβει υπόψη του τον βαθμό στον οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος, μεταξύ άλλων με το ψήφισμα 2720 του Δεκεμβρίου, το οποίο επανέλαβε την ανάγκη για λύση δύο κρατών, τόνισε ο Βίζεκ.

13:33 Δεν υπάρχουν Ιρανοί μεταξύ των νεκρών μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό

Η ισραηλινή επίθεση σε κτίριο κατοικιών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη Δαμασκό δεν στοίχισε τη ζωή σε Ιρανούς υπήκοους ή Ιρανούς συμβούλους, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων SNN.

Τουλάχιστον δύο νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το πλήγμα που κατέφεραν σήμερα ισραηλινοί πύραυλοι σε κτίριο κατοικιών στη συνοικία Καφρ Σούσα της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού, όπως μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συνοικία φιλοξενεί πολλά κτίρια κατοικιών, σχολεία και ιρανικά πολιτιστικά κέντρα και βρίσκεται κοντά σε ένα αυστηρά φρουρούμενο κτιριακό συγκρότημα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες ασφαλείας.

Η ίδια συνοικία είχε γίνει στόχος ισραηλινής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2023, από την οποία είχαν σκοτωθεί Ιρανοί ειδικοί του στρατού.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι «ισραηλινή επίθεση» στοχοθέτησε κτίριο κατοικιών, αλλά δεν έκανε αναφορά σε θύματα.

Έδωσε ωστόσο στη δημοσιότητα μια εικόνα ενός πολυώροφου κτιρίου του οποίου η μια πλευρά ήταν καμένη.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι άκουσαν πολλές αλλεπάλληλες εκρήξεις.

Όπως είπαν οι ίδιοι στο Reuters, οι εκρήξεις τρόμαξαν τα παιδιά γειτονικού σχολείου και στην περιοχή έσπευσαν ασθενοφόρα.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Το Ιράν έχει υπάρξει σημαντικός υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη διάρκεια της σχεδόν 12ετούς σύγκρουσης στη Συρία.

Η υποστήριξη που προσφέρει στη Δαμασκό και στην λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει τους τακτικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έχουν στόχο να περιορίσουν την στρατιωτική ισχύ της Τεχεράνης σε τρίτες χώρες.

13:30 Υπέρ διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε ένα παλαιστινιακό κράτος οι ΗΠΑ, λέει ο Ρίτσαρντ Βίζεκ στο ΔΔΔ

Αρχικά, ο Ρίτσαρντ Βίζεκ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι από τότε που η Γενική Συνέλευση ζήτησε για πρώτη φορά αυτή τη συμβουλευτική γνώμη, η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε «τη φρίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου», καθώς και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση που είχε «σοβαρές, εκτεταμένες και τραγικές συνέπειες για τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα».

Οι ΗΠΑ, είπε, «συνεργάζονται εντατικά με τους Παλαιστίνιους, με το Ισραήλ και με άλλα κράτη της περιοχής» όχι μόνο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης, αλλά «για την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης που θα οδηγήσει σε μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή, η οποία θα περιλαμβάνει διαρκή ασφάλεια για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική οντότητα».

«Υπάρχει ευρεία διεθνής υποστήριξη για την επίτευξη μιας λύσης της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει σε ένα παλαιστινιακό κράτος», ανέφερε.

Ο Ρίτσαρντ Βίζεκ.

13:23 Αναφορές για μεγάλη έκρηξη στη Δαμασκό

Τα συριακά κρατικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στη Δαμασκό, ώρες μετά από την ισραηλινή επίθεση σε κτίριο κατοικιών.

Διαβάστε περισσότερα για την πρωινή επίθεση στη Δαμασκό εδώ

13:19 Οι καταληκτικές παρατηρήσεις των ΗΑΕ

  • Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την πολιορκία της Γάζας, να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας και να σταματήσει τη βίαιη μεταφορά του παλαιστινιακού πληθυσμού. «Πρακτικά, αυτό πρέπει να σημαίνει κατάπαυση του πυρός», είπε η Λάνα Νουσέιμπε
  • Το Ισραήλ πρέπει να διαλύσει τους οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να αποτρέψει τις πράξεις βίας που διαπράττουν οι έποικοι
  • Το Ισραήλ πρέπει να συμμορφώνεται με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 25 του Χάρτη του ΟΗΕ
  • Κανένα κράτος δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως νόμιμη την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από μια παράνομη συμπεριφορά ή να παράσχει βοήθεια για τη διατήρηση μιας τέτοιας κατάστασης
  • Τα κράτη πρέπει να συνεργαστούν για να τερματιστούν οι παραβιάσεις του Ισραήλ
  • «Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ευημερούν δίπλα-δίπλα στα δικά τους ανεξάρτητα, ευημερούντα και ασφαλή κράτη», είπε χαρακτηριστικά η Λάνα Νουσέιμπε

13:16 ΗΑΕ: Το Ισραήλ εμπόδισε την πρόσβαση μουσουλμάνων και χριστιανών σε ιερούς τόπους

Η Λάνα Νουσέιμπε μίλησε και για τις ενέργειες του Ισραήλ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Το Ισραήλ, σε συμφωνίες με την Ιορδανία και την Αγία Έδρα, έχει δεσμευτεί για το ιστορικό status quo και την ελεύθερη πρόσβαση στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ», υπενθύμισε.

«Επομένως, είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα που υπονομεύουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Ιερουσαλήμ και διαγράφουν την πολιτιστική της κληρονομιά», τόνισε.

Το Ισραήλ, είπε, παραβιάζει τις υποχρεώσεις του «παρεμβαίνοντας επανειλημμένα στους ιερούς τόπους και παρεμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς».

Από την έναρξη της ισραηλινής κατοχής το 1967, πρόσθεσε, «οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί εμποδίζονται να λατρεύουν στους ιερότερους τόπους τους».

13:14 Τα ΗΑΕ λένε ότι οι ισραηλινές παραβιάσεις «χειροτερεύουν με ανησυχητικό ρυθμό»

Η εκπρόσωπος των ΗΑΕ στο ΔΔΔ, Λάνα Νουσέιμπε, περιέγραψε εν συντομία πώς η κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη επιδεινώθηκε ραγδαία τον τελευταίο χρόνο.

«Το επίπεδο του ανθρώπινου πόνου για τους ανθρώπους στη Γάζα είναι σε επίπεδο που σπάνια έχει παρατηρηθεί στην ανθρώπινη ιστορία. Το Ισραήλ έχει επιβάλει μια πολιτική συλλογικής τιμωρίας στον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε η ίδια.

Το περασμένο έτος ήταν μακράν η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, με το υψηλότερο επίπεδο βίας των εποίκων που έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ, η οποία «διαβρώνει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση».

«Αναφέρω αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις για να υπογραμμίσω ότι οι παραβιάσεις που βρίσκονται στον πυρήνα των ερωτημάτων που θέτει η Γενική Συνέλευση δεν είναι στατικές. Έπειτα από δεκαετίες βίαιηςαποστέρησης της ανθρώπινης υπόστασης, στέρησης και απελπισίας, οι παραβιάσεις που προκύπτουν από την ισραηλινή κατοχή χειροτερεύουν με ανησυχητικό ρυθμό», δήλωσε η ίδια.

Η Νουσέιμπε υπογράμμισε επίσης ότι ο μοναδικός χαρακτήρας της πόλης της Ιερουσαλήμ έχει «δημιουργήσει ειδικές νομικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων ειδικών εγγυήσεων πρόσβασης».

13:04 «Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι ένα μενού a la carte»

Τον λόγο στο ΔΔΔ πήρε η Λάνα Νουσέιμπε, πρέσβειρα των ΗΑΕ στον ΟΗΕ.

«Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι ένα μενού a la carte. Πρέπει να ισχύει εξίσου για όλους, και είναι ακόμη πιο απαραίτητο στη μακρά σκιά που ρίχνει το παλαιστινιακό ζήτημα και η αδικία που συνεχίζεται για περισσότερες από επτά δεκαετίες», τόνισε.

Τα ΗΑΕ πιστεύουν ότι ο μόνος δρόμος για «δίκαιη και διαρκή ειρήνη», είπε, «είναι μέσω της εκπλήρωσης του επί μακρόν απορριφθέντος δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση με μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Παλαιστίνη με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

12:59 «Ο πόλεμος του Ισραήλ έχει προκαλέσει τραύμα σε όλα τα παιδιά στη Γάζα»

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει τραύμα σε όλα τα παιδιά σε όλη τη Λωρίδα, δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).

«Το NRC εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με και για τα επανειλημμένα τραυματισμένα από τον πόλεμο παιδιά της #Γάζας, μέσω του σχολικού μας προγράμματος Better Learning Program. Τα περισσότερα παιδιά έγιναν καλύτερα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Αυτή τη φορά ο αδιάκριτος πόλεμος του Ισραήλ έχει προκαλέσει τραύμα σε σχεδόν ΟΛΑ τα παιδιά σε όλη τη Γάζα».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:50 Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: Ο λιμός είναι αναπόφευκτος αν δεν αλλάξουν τα πράγματα

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) δήλωσε ότι μπορεί να επέλθει λιμός στη Γάζα εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα.

«Δεν χρειάζεται να συμβεί λιμός. Αλλά αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, θα συμβεί», δήλωσε η Σίντι ΜακΚέιν σε ανάρτησή της στο Χ.

Το WFP ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να διακόψει την παράδοση βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας λόγω των μη ασφαλών συνθηκών, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν εκεί να κινδυνεύουν περισσότερο από την πείνα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:40 Συμβασιούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας κατηγορείται για κλοπή πυρομαχικών από χώρους συγκέντρωσης της Μεραρχίας της Γάζας

Συμβασιούχος εργαζόμενος του υπουργείου Άμυνας κατηγορείται για κλοπή πυρομαχικών από βάσεις και χώρους συναρμολόγησης της Μεραρχίας της Γάζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας, ο Σάι Καμπάσα, 27 ετών από την Κιριάτ Γκατ, εκμεταλλεύτηκε την άδεια εισόδου του σε κλειστές στρατιωτικές περιοχές και έκλεψε, μεταξύ άλλων, ένα βλήμα άρματος μάχης, μια βόμβα όλμου και βόμβες κρότου λάμψης.

Έβαλε τα πυρομαχικά στο αυτοκίνητό του και αργότερα τα έκρυψε κοντά στο κτίριο όπου διαμένουν οι γονείς του. Όπλα βρέθηκαν επίσης στις αποσκευές του όταν συνελήφθη πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

12:35 «Η παρατεταμένη κατοχή του Ισραήλ είναι παράνομη»

Η Τζασμίν Μούσα ανέφερε ότι η Αίγυπτος «καταγγέλλει σθεναρά τη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση του αναφαίρετου, μόνιμου και ανεπιφύλακτου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση».

«Αρκεί να δει κανείς τη φαύλη μαζική καταστροφή της Γάζας από το Ισραήλ σήμερα, μετά από χρόνια επιβολής των μεσαιωνικών μεθόδων, της πολιορκίας και του αποκλεισμού, για να αντιληφθεί την έκταση της παραβίασης αυτής της αρχής από το Ισραήλ», τόνισε η ίδια, πριν προσθέσει ότι: «Η παρατεταμένη κατοχή του Ισραήλ είναι επομένως παράνομη».

«Η ιστορία θα μας κρίνει για το πώς αντιδρούμε σήμερα», είπε η Μούσα. Η ίδια κάλεσε το δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, είναι υποχρεωμένο να καταβάλει αποζημιώσεις και να τερματίσει άμεσα την κατοχή και τις παράνομες πρακτικές του, συμπεριλαμβανομένων των εποικισμών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς την τήρηση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου», δήλωσε η εκπρόσωπος της Αιγύπτου στο ΔΔΔ, κλείνοντας την τοποθέτησή της.

12:25 «Μόνο ένα κράτος προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες του Ισραήλ»

Η Τζασμίν Μούσα είπε στο ΔΔΔ ότι: «Η ισραηλινή κατοχή, λόγω της μονιμότητάς της, παραβιάζει προδήλως την απαγόρευση απόκτησης εδάφους με τη βία. «Μόνο ένα κράτος προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ενέργειες του Ισραήλ αμφισβητώντας τον τίτλο των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη και δικαιολογώντας την επέκταση του Ισραήλ», τόνισε, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά το κράτος.

Τα διεθνή δικαστήρια αναγνωρίζουν ότι το 1967 δεν έγινε σε αυτοάμυνα αλλά ήταν επιθετικός πόλεμος. «Ένα κράτος δεν μπορεί να αποκτήσει τίτλο ιδιοκτησίας σε ένα έδαφος, ανεξάρτητα από την υποτιθέμενη νομιμότητά του», πρόσθεσε.

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση αποτελεί βασική αρχή του διεθνούς δικαίου και όλα τα κράτη έχουν καθήκον να σέβονται και να προστατεύουν αυτό το δικαίωμα. Η επ’ αόριστον κατοχή παραβιάζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων να καθορίζουν το πολιτικό τους καθεστώς και να επιδιώκουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Επιπλέον, δεν διαφυλάσσεται η ακεραιότητα του παλαιστινιακού εδάφους», τόνισε.

12:22 Η Παλαιστίνη υπόκειται στη «μακροβιότερη παρατεταμένη κατοχή στη σύγχρονη ιστορία»

Η Τζασμίν Μούσα, εκπρόσωπος της Αιγύπτου στο ΔΔΔ είπε ότι η Μέση Ανατολή «λαχταράει την ειρήνη και τη σταθερότητα» και μια «συνολική και μόνιμη λύση στην παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση».

Το Κάιρο επιθυμεί τη «δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους στις προ του 1967 γραμμές με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε.

Η Μούσα υπογράμμισε τη «συνεχιζόμενη παραβίαση από το Ισραήλ του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση από την παρατεταμένη κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση του παλαιστινιακού εδάφους που κατέχει από το 1967».

Η εκπρόσωπος της Αιγύπτου ανέφερε ότι υπάρχουν «συντριπτικές αποδείξεις ότι η ισραηλινή υποστήριξη και η διατήρηση των οικισμών αποσκοπεί στη μόνιμη αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης του κατεχόμενου παλαιστινιακού εδάφους και στην επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτό».

«Αυτό συνδυάζεται με τη μαζική βίαιη μεταφορά και τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ μέσω των παράνομων εντολών εκκένωσης και της αδιάκριτης χρήσης βίας», τόνισε η Μούσα.

12:19 Αίγυπτος: Σοκαριστικό ότι μερικά κράτη δεν θέλουν τη νομική γνωμοδότηση του ΔΔΔ

Η νομική σύμβουλος της Αιγύπτου, Τζασμίν Μούσα είπε στο ΔΔΔ ότι οι συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αποτελούν μέρος μιας «ευρύτερης πολιτικής που αποσκοπεί στην αποστέρηση των Παλαιστινίων από τη γη τους», η οποία είναι «προδήλως παράνομη και καθιστά την κατοχή στο σύνολό της παράνομη».

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ορισμένα κράτη δεν θέλουν το δικαστήριο να εκδώσει τη νομική του γνωμοδότηση. Τι μήνυμα στέλνει αυτό για το σεβασμό τους προς τη διεθνή δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου;», διερωτήθηκε.

Το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία επί του θέματος, πρόσθεσε η Μούσα. «Αντί να προδικάζει την ειρηνευτική διαδικασία, θα λειτουργήσει ως ένα πρόσθετο, ουσιαστικό στοιχείο για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να επιτελέσει τον ρόλο της. Αυτό είναι κρίσιμο δεδομένης της πλήρους απουσίας οποιασδήποτε πραγματικής προοπτικής για μια ειρηνική λύση», εξήγησε η εκπρόσωπος της Αιγύπτου.

12:15 Το ΔΔΔ δεν πρέπει να περιμένει την «πλήρη εξόντωση» για να αποφανθεί, τονίζει η Κούβα

Το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη και οι σύμμαχοί του, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις «νομικές συνέπειες που προκύπτουν από τη διαρκή μη συμμόρφωση» με το διεθνές δίκαιο, είπε η Κουβανή εκπρόσωπος στο ΔΔΔ, Αναγιάνσι Ροντρίγκες Καμέχο.

«Η κατάσταση που επικρατεί στα μάτια όλων επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία. Τα αθώα θύματα – κορίτσια, αγόρια, γυναίκες – είναι χιλιάδες.

Εκείνοι που επί χρόνια υποστήριζαν κάθε μία από τις πολιτικές και τις πρακτικές του Ισραήλ, οι οποίες αρνούνταν την ύπαρξη του παλαιστινιακού λαού και τα δικαιώματά του, αυτή η ατζέντα έχει προχωρήσει με την πάροδο του χρόνου.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό το δικαστήριο δεν θα πρέπει να περιμένει την πλήρη εξόντωση ενός ολόκληρου έθνους προτού αποφασίσει επί του θέματος», τόνισε η Κουβανή εκπρόσωπος.

12:05 Κούβα: Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα είναι μια «αργή γενοκτονία»

Η Αναγιάνσι Ροντρίγκες Καμέχο είπε στο ΔΔΔ ότι ορισμένα έθνη «ενεργούν με συνενοχή» για να βοηθήσουν το Ισραήλ στην «ατιμωρησία» του, αντί να αποτρέψουν τη συνεχιζόμενη «γενοκτονία» κατά του παλαιστινιακού λαού.

Οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αλλάζουν τη δημογραφική σύνθεση των παλαιστινιακών εδαφών και «υπονομεύουν και αρνούνται την ικανότητα των Παλαιστινίων να ασκούν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση».

Οι Συμφωνίες του Όσλο αναφέρουν ότι κανένα μέρος δεν πρέπει να λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το καθεστώς της Γάζας ή της Δυτικής Όχθης, αλλά η καταστροφή και η ιδιοποίηση των περιουσιών παράνομα και αυθαίρετα αποτελεί παραβίαση της τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης, είπε.

Η εκπρόσωπος της Κούβας τόνισε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας είναι μια «πράξη αργής γενοκτονίας που διαπράττεται με συστηματική και ουσιαστική σκληρότητα».

Η ίδια σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός των ενεργειών του Ισραήλ «απλώς ως πράξεις απαρτχάιντ θα άφηνε απ’ έξω τη σιωπηρή πρόθεση εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού, είτε εν μέρει είτε ως εθνοτική και θρησκευτική ομάδα στην οποία στερείται το δικαίωμα αυτοδιάθεσης».

11:57 Υπάρχουν περιπτώσεις Ισραηλινών στρατιωτών που εμπλέκονται σε εγκληματική συμπεριφορά στον πόλεμο

Η Γενική Στρατιωτική Εισαγγελέας του Ισραήλ, Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι δήλωσε ότι ο στρατός έχει αντιμετωπίσει συμπεριφορές μεταξύ στρατιωτών στη Γάζα που ξεπερνούν το όριο του εγκλήματος.

Σε επιστολή που έστειλε στο γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα, η Τομέρ-Γερουσάλμι έγραψε ότι «έχουμε συναντήσει περιπτώσεις ανάρμοστης συμπεριφοράς που αποκλίνει από τις αξίες και τις διαταγές των IDF».

Η επιστολή επισημαίνει ακατάλληλες δηλώσεις, επιχειρησιακά αδικαιολόγητη χρήση βίας, μεταξύ άλλων εναντίον κρατουμένων, λεηλασία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση ή την αφαίρεση ιδιωτικής περιουσίας για μη επιχειρησιακούς σκοπούς, και καταστροφή περιουσίας πολιτών κατά παράβαση διαταγών.

Η Τομέρ-Γερουσάλμι έγραψε ότι: «Ορισμένα περιστατικά ξεπερνούν το πειθαρχικό πεδίο του στρατού και ξεπερνούν το ποινικό όριο», αναφέρεται στην επιστολή.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «αυτές οι ενέργειες και οι δηλώσεις, εκ μέρους ατόμων που δεν αντιπροσωπεύουν γενικά τον στρατό, είναι αντίθετες με το ότι ο IDF είναι ένας επαγγελματικός, ηθικός και βασισμένος στο κράτος στρατός και η θέση τους στον IDF δεν θα αναγνωριστεί. Προκαλούν επίσης στο κράτος του Ισραήλ και στις IDF στρατηγική ζημιά στη διεθνή σκηνή, η σοβαρότητα της οποίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί».

Η Γιφάτ Τομέρ-Γερουσάλμι.

11:50 Τουλάχιστον 29.313 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα

Τουλάχιστον 29.313 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 69.333 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα σε σημερινή ανακοίνωση.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 118 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο.

11:46 Η Κούβα είπε ότι το Διεθνές Δικαστήριο και η διεθνής κοινότητα φέρουν «ηθική ευθύνη»

Η Κουβανή διπλωμάτης, Αναγιάνσι Ροντρίγκες Καμέχο είπε στο δικαστήριο ότι «εμείς και εσείς φέρουμε την ηθική ευθύνη να εκφραστούμε με σαφή και διαφανή τρόπο για την επαίσχυντη κατάσταση του παλαιστινιακού λαού».

Η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι μια «διεθνή παράνομη πράξη», όπως είπε, «η επιδείνωση της οποίας επαναλαμβάνει την ευθύνη της κατοχικής δύναμης και της διεθνούς κοινότητας».

Με το ψήφισμα 242 είχε συμφωνηθεί ότι η ένοπλη δύναμη του Ισραήλ θα αποσυρόταν από τα εδάφη του 1967, αλλά αυτό δεν συνέβη. Ο παλαιστινιακός λαός έχει το «αναφαίρετο δικαίωμα να καθορίζει ο ίδιος το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό του πεπρωμένο», τόνισε η Κουβανή εκπρόσωπος.

11:42 Η Κολομβία καλεί το Διεθνές Δικαστήριο να εξετάσει τον «πραγματικό και άμεσο κίνδυνο» για τους Παλαιστίνιους

Στην καταληκτική της δήλωση, η Χιμένες Ερέρα, εκπρόσωπος της Κολομβίας, καλεί το ΔΔΔ να δώσει τη συμβουλευτική γνωμοδότηση που ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Τελικά αυτό που διακυβεύεται εδώ είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και, πράγματι, της ίδιας της ύπαρξης του παλαιστινιακού λαού», είπε.

Η Ερέρα ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει «τον πραγματικό και άμεσο κίνδυνο ανεπανόρθωτης ζημίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων ως συνέπεια της κατοχής του Ισραήλ – όπως έχει τεκμηριωθεί πλήρως από διεθνείς οργανισμούς, όργανα των Ηνωμένων Εθνών και αναγνωρίστηκε πρόσφατα ακόμη και από το ίδιο το δικαστήριο».

11:40 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν ακατάπαυστα τη Γάζα

Ο Χάνι Μαχμούντ μεταδίδει για το Al Jazeera από τη Ράφα ότι: «Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα αυτοκίνητο έγινε στόχος στο Νουσεϊράτ.

Υποπτευόμαστε ότι το αυτοκίνητο μετέφερε μια οικογένεια εκτοπισμένων.

Στο δυτικό τμήμα της κεντρικής περιοχής, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καμικάζι μόλις στόχευσε ένα σπίτι. Υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν. Όλοι μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα, το οποίο είναι μια πολύ υπερφορτωμένη και εξαντλημένη υγειονομική μονάδα.

Σε μια ζώνη μαζικής εκκένωσης, την αλ-Μαουάσι, σε μια περιοχή που έχει οριστεί από τον ισραηλινό στρατό ως ασφαλής ζώνη για να εκκενωθεί ο κόσμος, οι άνθρωποι αντιμετώπισαν αδιάκοπες αεροπορικές επιθέσεις επίσης, αλλά και επιθέσεις με περίπου 30 τανκς και μπουλντόζες.

Στη Ράφα κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια επίθεση σκότωσε πέντε μέλη μιας οικογένειας που είχαν καταφύγει μέσα σε ένα σπίτι».

Παλαιστίνιος σε συντρίμμια σπιτιού στη Γάζα.

11:33 «Η πολιτική της καμένης γης εξαπολύεται από το Ισραήλ»

Η Κολομβία έκανε λόγο για «πραγματικό χάρτη φρίκης και καταστροφής» στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της «πολιτικής της καμένης γης που εξαπέλυσε η κυβέρνηση του Ισραήλ».

Η Κολομβία ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ «να μην υποτιμήσει το γεγονός ότι η κατάσταση στη Γάζα έχει γίνει πιο θανατηφόρα τους τελευταίους μήνες και, ως εκ τούτου, οι νομικές συνέπειες τέτοιων ενεργειών πρέπει να είναι ακόμη πιο σοβαρές σήμερα από ό,τι στον κόσμο που ζούσαμε πριν αρχίσει αυτή η αιματοχυσία».

11:28 Υπέρ της εγκαθίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους η Κολομβία

Η Κολομβία εξέφρασε στην τοποθέτησή της στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη τη «βαθιά ανησυχία» της για τα επεισόδια που συμβαίνουν τακτικά μεταξύ «του κράτους της Παλαιστίνης και του κράτους του Ισραήλ», τα οποία επιδεινώνονται μετά τα φρικτά γεγονότα που έλαβαν χώρα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η Κολομβία επαναλαμβάνει ότι «η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και είναι αντίθετη με τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η Κολομβία υπογραμμίζει «την ανάγκη να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την ενθάρρυνση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου και με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός πλήρως βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, που θα υπάρχει δίπλα στο Ισραήλ και τους γείτονές του, προωθώντας την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

11:22 Νέες απομακρύνσεις τραυματιών από το νοσοκομείο Νάσερ

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και τον ΟΗΕ για την απομάκρυνση των τραυματιών από το νοσοκομείο Νάσερ.

Χθες, πέντε ασθενοφόρα της PRCS απομάκρυναν 21 τραυματίες στα νοσοκομεία του Διεθνούς Ιατρικού Σώματος και της Ινδονησίας στη Ράφα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:15 Η Αίγυπτος θα ζητήσει την «άμεση» αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Ο Ντιάα Ρασουάν, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, λέει ότι η αιγυπτιακή αντιπροσωπεία του θα επισημάνει τις ισραηλινές πολιτικές προσάρτησης εδαφών, κατεδάφισης σπιτιών, εκδίωξης, απέλασης και εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Η Αίγυπτος θα απορρίψει τις «διώξεις και τις φυλετικές διακρίσεις του Ισραήλ, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε ο Ρασουάν.

Οι δικαστές του ΔΔΔ θα κληθούν να διατάξουν αποζημίωση «για τις ζημιές που προκλήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών και πρακτικών, καθώς και να απαιτήσουν από όλες τις χώρες και τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στο Ισραήλ».

11:06 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Δείτε live:

11:00 Ποιες χώρες θα τοποθετηθούν σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο

Στις 11:00 η ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν οι σημερινές ακροάσεις για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτή.

Αυτές οι χώρες τοποθετηθούν σήμερα (μισή ώρα η κάθε μία):

  • Κολομβία
  • Κούβα
  • Αίγυπτος
  • Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  • Ηνωμένες Πολιτείες
  • Ρωσία
  • Γαλλία
  • Γκάμπια
  • Γουιάνα
  • Ουγγαρία

10:55 Τα παιδιά στη βόρεια Γάζα διαδηλώνουν ζητώντας να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις

Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, μεταδίδει ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε λογαριασμούς στα social media και δείχνει παιδιά στη βόρεια Γάζα να διαδηλώνουν, απαιτώντας να σταματήσει η ισραηλινή πολιορκία και οι επιθέσεις.

Τα παιδιά χτυπούν άδειες κατσαρόλες και πιάτα, ενώ φωνάζουν συνθήματα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

10:45 Δείτε βίντεο μετά την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Μέχρι στιγμής, οι αναφορές από τη Συρία κάνουν λόγο για τρία θύματα μετά την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ.

Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης:

10:41 Αναφορές για θανατηφόρα επίθεση σε όχημα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στη Γάζα

Σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύει το Reuters και καταγγελίες των Παλαιστίνιων, ο ισραηλινός στρατός χτύπησε αυτοκίνητο στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Mohammed Al-Masri

10:32 Τι λέει το Ισραήλ για τις ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες ότι υπάρχει «απαρτχάιντ» για τους Παλαιστίνιους και συνήθως καταγγέλλει τα όργανα του ΟΗΕ και τα διεθνή δικαστήρια ως άδικα και προκατειλημμένα εναντίον του.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν θα προβούν σε προφορικές αγορεύσεις κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, οι οποίες διεξάγονται με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα που έχει σκοτώσει περισσότερους από 29.000 Παλαιστίνιους.

Το Ισραήλ απέστειλε πεντασέλιδη γραπτή δήλωση λέγοντας ότι μια συμβουλευτική γνωμοδότηση του ΔΔΔ θα ήταν «επιζήμια» για τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους.

Οι ακροάσεις είναι «σχεδιασμένες για να βλάψουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί το ίδιο τον εαυτό του από υπαρξιακές απειλές» και «να υπαγορεύσουν τα αποτελέσματα μιας διπλωματικής διευθέτησης χωρίς διαπραγματεύσεις», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

10:22 Αναφορές για τρεις νεκρούς μετά από το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό

Ο συριακός ειδησεογραφικός ιστότοπος Kol Habira, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση της χώρας, ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ στην πρωτεύουσα Δαμασκό ανήλθε σε τρεις και ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση.

10:13 Φωτογραφία μετά την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό

Φωτογραφία από το κρατικό SANA της Συρίας αποτυπώνει τις ζημιές που προκλήθηκαν μετά την ισραηλινή πυραυλική επίθεση σε κτίριο κατοικιών στη Δαμασκό, πρωτεύουσα της χώρας.

Ο φιλοκυβερνητικός ραδιοφωνικός σταθμός Sham FM σημειώνει ότι υπάρχουν αναφορές για θύματα μετά το χτύπημα.

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε στο προάστιο Καφρ Σούσα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τη φωτογραφία.

Πηγή φωτογραφίας: SANA / Reuters

10:07 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «τρομοκρατημένοι» μετά από ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) δήλωσαν ότι είναι «τρομοκρατημένοι» μετά από επίθεση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ που σκότωσε αρκετούς Παλαιστίνιους, οι οποίοι έβρισκαν καταφύγιο δυτικά της Χαν Γιουνίς στην Αλ-Μαουάσι, μια περιοχή που είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ως «ασφαλής» από τον ισραηλινό στρατό.

Τουλάχιστον δύο συγγενείς του προσωπικού των ΓΧΣ σκοτώθηκαν στην επίθεση και άλλοι έξι τραυματίστηκαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:59 IDF: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 3 μαχητές στην Τζενίν – 40 καταζητούμενοι συνελήφθησαν στη Δυτική Όχθη

Οι δυνάμεις των IDF σκότωσαν τρεις ενόπλους κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη στην Τζενίν κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη καταζητούμενων προσώπων, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, 40 καταζητούμενοι συνελήφθησαν σε όλη τη Δυτική Όχθη και κατασχέθηκαν όπλα, φορτία και χρήματα που οι IDF υποπτεύονται ότι χρησιμοποιούνται για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Από την έναρξη του πολέμου και μετά, περίπου 3.200 καταζητούμενοι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη, εκ των οποίων πάνω από 1.350 συνδέονται με τη Χαμάς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:50 «Διάδρομος Φιλαδέλφου»: Το «στοίχημα» του Νετανιάχου στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου

«Ο Διάδρομος Φιλαδέλφου -ή, για να το πούμε πιο σωστά, το νότιο σημείο αποκλεισμού- πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μας», είχε διακηρύξει από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:45 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε δύο ένοπλους άνδρες που επέβαιναν σε ποδήλατα στην πόλη της Γάζας

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι σκότωσε δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δύο με ποδήλατα, στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Οι IDF σημειώνουν ότι επιτέθηκαν σε «δεκάδες υποδομές τρομοκρατών», όπως υποστηρίζουν, στην ίδια συνοικία.

09:40 Οι IDF ενημέρωσαν τους κατοίκους της Άνω και της Δυτικής Γαλιλαίας για τους περιορισμούς στη μετακίνηση σε διάφορες τοποθεσίες

Το πρωί της Τετάρτης οι IDF ενημέρωσαν τους κατοίκους της Άνω και Δυτικής Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ για περιορισμούς στην κυκλοφορία κοντά σε αρκετές κοινότητες:

  • Κιμπούτς Σάσα
  • Ελκός
  • Εβέν Μεναχέμ
  • Κιμπούτς Ανταμίτ
  • Άραμπ αλ-Αράμσε

09:33 Αναφορές για ισραηλινή επίθεση με πυραύλους στη Δαμασκό

Αρκετοί ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τη συνοικία Καφρ Σούσα στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η συνοικία είναι γνωστό ότι φιλοξενεί αρκετές υπηρεσίες ασφαλείας και αποτέλεσε στόχο ισραηλινής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2023, κατά την οποία σκοτώθηκαν Ιρανοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

09:31 Συγκλονιστικές εικόνες από το νοσοκομείο Αλ-Άκσα

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Σοροί νεκρών έχουν τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου στην 138η ημέρα του πολέμου στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

09:25 Σαουδαραβική εφημερίδα: «Μια ισραηλινή αντιπροσωπεία θα φθάσει στο Κάιρο, μετά την άμβλυνση των θέσεων της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις»

Η σαουδαραβική εφημερίδα A-Sharq επικαλείται διπλωματικές πηγές που αναφέρουν ότι «μια ισραηλινή αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο τις επόμενες ώρες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις της Αιγύπτου με τη Χαμάς σχετικά με τη συμφωνία. Η Χαμάς έχει μαλακώσει τις θέσεις της και η Αίγυπτος εργάζεται για να επιτύχει παρόμοια ευελιξία και με την ισραηλινή αντιπροσωπεία».

09:16 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος απευθύνει διεθνή έκκληση

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος στη Γάζα έκανε διεθνή έκκληση επειδή:

  • Το Ισραήλ στοχεύει αυτοκινητοπομπές βοήθειας και θέτει εμπόδια στην είσοδό τους από το πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο
  • Περίπου 400.000 άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας
  • Στον πολιορκημένο θύλακα επικρατεί λιμός και ο οργανισμός ζητά επείγουσα διεθνή παρέμβαση, μεταξύ άλλων και από διεθνείς οργανισμούς

Οι ισραηλινές δυνάμεις στοχοποιούν συνεχώς τα πληρώματα των ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου.

09:10 Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τη νομική αμφισβήτηση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την αίτηση που κατέθεσαν νομικές ομάδες που ζητούσαν την αναστολή των βρετανικών εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ.

Μέσω της αίτησης είχε ζητηθεί τον Ιανουάριο δικαστικός έλεγχος σχετικά με το κατά πόσον η βρετανική κυβέρνηση παραβιάζει τα δικά της κριτήρια στρατηγικής αδειοδότησης, τα οποία αναφέρουν ότι δεν πρέπει να πωλούνται όπλα σε φορείς όταν υπάρχει σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε κατά της αναστολής των πωλήσεων όπλων, αλλά οι δικηγόροι του συνασπισμού, με επικεφαλής την παλαιστινιακή ομάδα δικαιωμάτων Al-Haq, δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

09:02 Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού λέει στους στρατιώτες του ότι «δεν είμαστε σε όργιο σκοτωμών» στη Γάζα

Ο υποστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, είπε στους στρατιώτες του που πολεμούν στη Γάζα ότι δεν βρίσκονται εκεί για «εκδίκηση ή γενοκτονία», σύμφωνα με παρατηρητήρια πολέμου.

Σε επιστολή του προς τους διοικητές του, ο Χαλέβι είπε επίσης ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα δεν πρέπει να παίρνουν «σουβενίρ» ή να κάνουν «βίντεο εκδίκησης», αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα όργιο δολοφονιών, εκδίκησης ή γενοκτονίας», έγραψε ο Χαλέβι στην επιστολή, σύμφωνα με την έκθεση του ISW/CTP.

Η επιστολή έλεγε επίσης στους Ισραηλινούς στρατιώτες «να μη χρησιμοποιούν βία όπου δεν απαιτείται, να κάνουν διάκριση μεταξύ ενός τρομοκράτη και μη τρομοκράτη, να μην παίρνουν τίποτα που δεν είναι δικό μας, σουβενίρ ή στρατιωτικό αντικείμενο και να μην γυρίζουν βίντεο εκδίκησης», αναφέρει η έκθεση ISW/CTP.

Ωστόσο, πολυάριθμα βίντεο έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με Ισραηλινούς στρατιώτες να πυροβολούν, να βομβαρδίζουν αμάχους και να καταστρέφουν τις δημόσιες υποδομές και την ιδιωτική περιουσία της Γάζας.

08:52 Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Τζαβάντ Οβτζί κατηγόρησε την Τετάρτη το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από μια επίθεση σε αγωγούς φυσικού αερίου που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times έγραφαν ότι πηγές ανέφεραν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από δύο μυστικές επιθέσεις σε κεντρικούς αγωγούς φυσικού αερίου στο Ιράν, οι οποίες διέκοψαν την παροχή αερίου για θέρμανση και μαγείρεμα σε σπίτια εκατομμυρίων πολιτών.

08:46 Εικόνες καταστροφής από τη βόρεια Γάζα – Καταστράφηκε τέμενος

Τα ισραηλινά αεροπλάνα κατέστρεψαν τέμενος στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Δείτε βίντεο:

08:40 Γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών: Ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα

Ο φορέας του ΟΗΕ για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών ζητά άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σε ανάρτησή της στο Χ, αναφέρει ότι από το ένα εκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια που έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα, οι μισές από αυτές βρίσκονται τώρα στη Ράφα, το νοτιότερο σημείο του θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζει χερσαία επίθεση στην περιοχή, το οποίο σήμερα φιλοξενεί περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που έχουν αναγκαστεί να πάνε εκεί λόγω των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών στον βορρά.

Παρά το γεγονός ότι η Ράφα έχει χαρακτηριστεί ως η λεγόμενη «ασφαλής ζώνη», έχει γίνει συστηματικά στόχος θανατηφόρων ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

08:31 Κι άλλος στρατιώτης των IDF σκοτώθηκε στη Γάζα, άλλοι τρεις σοβαρά τραυματίες

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε χθες κατά τη διάρκεια μαχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών στη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς σε 237.

Πρόκειται για τον επιλοχία Αβραάμ Βοβαγκέν, 21 ετών, του 932ου τάγματος της Ταξιαρχίας Ναχάλ, από τη Νετάνια.

Ο Βοβαγκέν σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη της Χαμάς.

Ξεχωριστά, από αντιαρματικό πύραυλο, ένας στρατιώτης του 932ου Τάγματος και ένας έφεδρος της 636ης Μονάδας Συλλογής Πληροφοριών Μάχης τραυματίστηκαν σοβαρά στη βόρεια Γάζα.

Στη νότια Γάζα, ένας στρατιώτης της Ταξιαρχίας Γκιβάτι τραυματίστηκε σοβαρά από εκρηκτικό μηχανισμό.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

08:26 Συνεχίζονται και σήμερα οι ακροάσεις χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Συνεχίζονται και σήμερα οι ακροάσεις χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν, ανάμεσα σε άλλες χώρες, ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.

Δείτε ποιες χώρες και πότε τοποθετούνται στο ΔΔΔ:

Πηγή: Al Jazeera

08:20 «Περισσότερα μωρά θα δολοφονηθούν» λόγω της αδράνειας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέει ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος

Ο απεσταλμένος της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ δήλωσε ότι «θα δολοφονηθούν περισσότερα μωρά» λόγω της αποτυχίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.

«Μέχρι να τελειώσει αυτή η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας, περισσότεροι από 25 Παλαιστίνιοι θα έχουν σκοτωθεί, αυτό σημαίνει ότι θα δολοφονηθούν περισσότερα μωρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μανσούρ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ για νέο βέτο «απολύτως απερίσκεπτη και επικίνδυνη».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

08:12 Μεγάλες αντιδράσεις για το νέο βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, μετά από το νέο βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψήφισμα που ζητούσε την κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024