Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Φονικό χτύπημα σε κτίριο της UNRWA - «Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου»

Live: Φονικό χτύπημα σε κτίριο της UNRWA – «Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου»

Live οι εξελίξεις στο in - Πυραυλική επίθεση σε πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης - Ένοπλη επίθεση σε ισραηλινό οικισμό κοντά στην Ιερουσαλήμ - «Ζώνη θανάτου» η Λωρίδα, λέει ο ΠΟΥ

Η Γάζα έχει μετατραπεί σε «ζώνη θανάτου», λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφού οι συνθήκες στη Λωρίδα είναι απάνθρωπες.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιεί για την τραγική κατάσταση στο πολιορκημένο για 30 ημέρες νοσοκομείο Αλ-Άμαλ στη Χαν Γιουνίς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν «εξοργισμένοι» για την ισραηλινή επίθεση σε καταφύγιο τους στην αλ-Μαουάσι όπου σκοτώθηκαν μέλη οικογενειών του προσωπικού τους.

Ένοπλη επίθεση έγινε στον ισραηλινό οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

08:21 Τις 140 ημέρες συμπλήρωσε η αιματοχυσία στη Γάζα

Διαβάστε για όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ

05:30 Στο τραπέζι του υπουργικού το σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας το σχέδιό του για τη διαχείριση της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ωστόσο, όπως γράφουν ισραηλινά μέσα, πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μια συλλογή αρχών που έχει ανακοινώσει από την αρχή του πολέμου, αλλά είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται επίσημα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ομως, καθώς ούτε οι Ισραηλινοί πιστεύουν πως υπάρχουν πιθανότητες για πλήρη νίκη στη Γάζα, οι επιτελείς του ισραηλινού πρωθυπουργού θα προσπαθήσουν είτε να διαπραγματευτούν σκληρά, είτε να προσπαθήσουν να βρουν άλλου τύπου «νίκες» (περισσότερα εδώ).

04:45 Τουλάχιστον 40 οι νεκροί στη νέα σφαγή του Ισραήλ

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς παλαιστινιακό θύλακα.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν συνοικία της πόλης, ισοπεδώνοντας αρκετά σπίτια.

«Θεωρούμε την αμερικανική διοίκηση και τη διεθνή κοινότητα, πέραν του Ισραήλ, πλήρως υπεύθυνες γι’ αυτά τα συνεχιζόμενα εγκλήματα, και καλούμε τον ελεύθερο κόσμο να βάλει αμέσως τέλος σ’ αυτόν τον πόλεμο εξόντωσης που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός εναντίον αμάχων», ανακοίνωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, προσθέτοντας ότι πάλι τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες (περισσότερα εδώ).

04:05 Ο Ισραηλινός αναλυτής Γιόσι Μέλμαν για την υποχώρηση της Χεζμπολάχ και τις δυνατότητές της

Ο Μέλμαν σημείωσε ότι οι δυνάμεις του Ισραήλ διεξάγουν πολύ σκληρές επιχειρήσεις στο Λίβανο, μέσω αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό και πυραύλους, καθώς και δολοφονίες. Όλα αυτά, όπως υποστήριξε, οδήγησαν στην καταστροφή μεγάλου αριθμού βάσεων και αποθηκών πυραύλων της Χεζμπολάχ και στη δολοφονία περίπου 200 μαχητών της.

Ωστόσο, ο Μέλμαν τονίζει ότι η «πικρή αλήθεια» είναι ότι η ζημιά για τη Χεζμπολάχ δεν είναι εκτεταμένη, προσθέτοντας ότι οι μαχητές της υποχώρησαν περίπου 2 χιλιόμετρα από τα σύνορα ως αποτέλεσμα μιας συνειδητής απόφασης της ηγεσίας της Χεζμπολάχ και όχι ως αποτέλεσμα ισραηλινών πιέσεων, προκειμένου να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες, καθώς «η Χεζμπολάχ είναι επίσης ευαίσθητη για τις ανθρώπινες απώλειες». Ο Μέλμαν πρόσθεσε ότι η Χεζμπολάχ «πήρε μαθήματα από τον πόλεμο στη Γάζα και δίνει μια μάχη στην οποία υπολογίζει κάθε της βήμα για να μην διακινδυνεύσει την επίλεκτη δύναμη Radwan και να τη διαφυλάξει σε περίπτωση που οι αψιμαχίες στα σύνορα μετατραπούν σε κανονικό πόλεμο».

Τι είναι η MAD

Η Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Καταστροφή (Mutually Assured Destruction-MAD), εξήγησε, είναι ένα στρατηγικό δόγμα που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΣΣΔ και βασίζεται στη δημιουργία μιας αποτροπής και μιας ισορροπίας ισχύος που αποτρέπει το ξέσπασμα ενός πλήρους πυρηνικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Πρακτικά, το δόγμα MAD προτείνει ότι αν μια χώρα πραγματοποιήσει πυρηνικό πλήγμα σε μια άλλη, το μέρος που δέχθηκε την πρώτη επίθεση θα έχει αρκετά πυρηνικά όπλα στο οπλοστάσιό του για να ανταποδώσει στον επιτιθέμενο και έτσι θα επιφέρει αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή.

Η κατάσταση στην περιοχή των συνόρων με τον Λίβανο μετά την Επιχείρηση al-Aqsa Flood της 7ης Οκτωβρίου είναι μια περιφερειακή, συμβατική εκδοχή του δόγματος MAD, υποστήριξε ο Μέλμαν, αν και σημείωσε ότι θα ήταν πολύ θανατηφόρα, επειδή τόσο το Ισραήλ όσο και η Ισλαμική Αντίσταση διαθέτουν οπλικά συστήματα ικανά να προκαλέσουν ύψιστη καταστροφή στις ισραηλινές πόλεις και στις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, ενώ παράλληλα θα αφήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.

03:45 Μάθιου Μίλερ- Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Πρέπει να μας παρουσιάσει αποδείξεις ο ΟΗΕ για τις δολοφονίες και τους βιασμούς – Οργή στα αραβικά ΜΜΕ

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για την έρευνα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς κατά Παλαιστίνιων γυναικών από τις ισραηλινές δυνάμεις στις φυλακές, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τις «επιβεβαιώσουν ανεξάρτητα».

«Έχω δει τους ισχυρισμούς. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ανεξάρτητα τις αναφορές», δήλωσε ο Μίλερ και πρόσθεσε: «Θα πω ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι άμαχοι και τα άτομα που κρατούνται πρέπει να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα και σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Προτρέπουμε έντονα το Ισραήλ να διερευνήσει διεξοδικά και με διαφάνεια τους αξιόπιστους ισχυρισμούς και να διασφαλίσει οποιαδήποτε λογοδοσία για τις καταχρήσεις και τις παραβιάσεις, και αυτή θα συνεχίσει να είναι η θέση μας», συνέχισε.

Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα αραβικά Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία καυτηρίασαν την στάση του εκπροσώπου, αναφέροντας πως οι ισχυρισμοί του Ισραήλ γίνονται αποδεκτοί χωρίς ερωτήσεις, αναφέροντας τις περιπτώσεις του UNRWA, των «μωρών στο φούρνο» και των βιασμών στα κιμπούτς, περιπτώσεις στις οποίες δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία από πλευράς Ισραήλ, αλλά έγιναν αποδεκτές από τις ΗΠΑ.

03:30 Αμερικανική μουσουλμανική ομάδα καλεί τον Μπάιντεν να σταματήσει την υποστήριξη της γενοκτονίας

Το Συμβούλιο Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR) κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να καταδικάσει τα σχόλια της ισραηλινής υπουργού Κοινωνικής Ισότητας και Γυναικείας Προόδου Μέι Γκολάν, η οποία προκάλεσε οργή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επειδή δήλωσε ότι είναι «προσωπικά υπερήφανη για τα ερείπια της Γάζας» ανάμεσα σε άλλα ανατριχιαστικά σχόλια στα οποία προέβη και δεν δύναται να αναπαράγονται.

Ο διευθυντής του CAIR Nihad Awad ανέφερε σε δήλωσή του: «Η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να καταδικάσει τη σαδιστική, αιμοδιψή ρητορική αυτής της Ισραηλινής αξιωματούχου και να σταματήσει αμέσως να χρηματοδοτεί και να εξοπλίζει τη γενοκτονία που διαπράττει η Ισραηλινή κυβέρνηση στη Γάζα».

03:15 Οργισμένο tweet Μπάιντεν μετά την υποδοχή φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στο Σαν Φρανσίσκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, αναφέροντας πως «δεν θα μασήσει τα λόγια του» ότι ο παλαιστινιακός λαός «υποφέρει ως αποτέλεσμα της τρομοκρατίας της Χαμάς» και ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τη «συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων».

02:55 Το Ισραήλ θα οικοδομήσει νέους οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί το όργανο του υπουργείου Άμυνας που εγκρίνει την κατασκευή των παράνομων κατά τον ΟΗΕ ισραηλινών οικισμών, προκειμένου να προωθηθεί η κατασκευή 3.344 νέων κατοικιών για ισραηλινούς εποίκους, αναφέρουν οι Times of Israel.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, έρχεται ως απάντηση στη σημερινή επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στον ισραηλινό οικισμό Maale Adumim, από την οποία σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν πέντε.

Ο ισραηλινός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan μετέδωσε ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα με τον υπουργό Άμυνας Γκαλάντ για να συζητήσουν και αυτή την κίνηση. Αυτές οι κινήσεις και η ρητορική, κρίνονται ως προοίμιο προεκλογικής περιόδου.

02:40 «Πλήρης απουσία εκπαίδευσης στη Γάζα», καθώς οι γονείς αγωνίζονται να θρέψουν τα παιδιά τους

Με μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της Γάζας να έχουν εκτοπιστεί και να αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ, η εκπαίδευση έχει μετατραπεί σε δευτερεύον ζήτημα, καθώς οι γονείς αγωνίζονται να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πείνα, τον εκτοπισμό και τους βομβαρδισμούς.

«Υπάρχει πλήρης απουσία εκπαίδευσης στη Γάζα αυτή τη στιγμή. Σχεδόν κανένα παιδί δεν πηγαίνει στο σχολείο, και αντ’ αυτού, οι γονείς επικεντρώνονται στην επιβίωση των παιδιών τους. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα ζήσουν άλλη μια μέρα», δήλωσε στο Al Jazeera η Alexandra Saieh, επικεφαλής της ανθρωπιστικής πολιτικής της Save the Children International.

«Ακόμα και αν ο πόλεμος τελείωνε αύριο, η εκπαίδευση δεν μπορεί απλά να ξαναρχίσει. Περισσότερα από τα μισά σχολεία της Γάζας είτε έχουν καταστραφεί είτε είναι πολύ κατεστραμμένα ακόμα και για να λειτουργήσουν», πρόσθεσε η ίδια.

02:30 Ο Λευκός Οίκος λέει ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν «εποικοδομητικές» συναντήσεις για τη συμφωνία εκεχειρίας

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ είχε παραγωγικές συναντήσεις στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει πλήρως δεσμευμένη να κάνει τα πάντα για να επιτύχει μια συμφωνία για τους ομήρους με αντάλλαγμα μια παρατεταμένη παύση των μαχών στη Γάζα. Ο Κίρμπι αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς επρόκειτο να συναντηθεί στο Παρίσι με αξιωματούχους του Κατάρ, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις συγκεκριμένες αναφορές για το Παρίσι, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω απόλυτα ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε.

02:05 Προς διάλυση οδεύει η UNRWA σύμφωνα με τον Φιλίπ Λαζαρινί

Το Γραφείο Αρωγής και Εργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) πλέον οδεύει σε «διάλυση», προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί σε επιστολή του στον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Προς βαθιά λύπη μου πρέπει σήμερα να σας πληροφορήσω ότι η υπηρεσία έχει φθάσει σε σημείο διάλυσης, μετά τις επανειλημμένες προτροπές του Ισραήλ να καταργηθεί και το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων των δωρητών τη χρονική στιγμή που οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα δεν έχουν προηγούμενο», τόνισε ο κ. Λαζαρινί στην επιστολή, που δημοσιοποίησε μέσω X.

«Φοβάμαι πως είμαστε στο χείλος μνημειώδους καταστροφής»

«Η δυνατότητα της υπηρεσίας να φέρει σε πέρας την εντολή που της δόθηκε με την απόφαση 302 της Γενικής Συνέλευσης πλέον απειλείται σοβαρά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Περισσότερα εδώ

01:40 Ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε πολίτη που διασκέδαζε στο Φεστιβάλ Νόβα και τραυμάτισε την κοπέλα του

Χωρίς τέλος οι αποκαλύψεις για τις δολοφονίες ισραηλινών πολιτών από τον ισραηλινό στρατό. Έρευνα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz αναφέρει ότι ο 24χρονος Ofek Atun είχε διαφύγει από το μουσικό φεστιβάλ Nova, που πραγματοποιήθηκε κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με τη φίλη του, Tamar, σε μια κοντινή ισραηλινή κοινότητα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Αφού πήγαν σε ένα καταφύγιο βομβαρδισμού, κατέφυγαν στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού στο Κίμπουτς Αλουμίμ, αλλά οι ιδιοκτήτες του σπιτιού τους θεώρησαν ότι ήταν Παλαιστίνιοι μαχητές και κάλεσαν την «εθελοντική ομάδα ασφαλείας της πόλης για βοήθεια», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα από αυτό το σημείο και μετά δεν είναι απολύτως σαφές», αναφέρει η έρευνα της Haaretz. «Σύμφωνα με ένα μέλος της ομάδας ασφαλείας της κοινότητας, ο Atun και ο στρατιώτης συνεπλάκησαν και ο στρατιώτης πυροβόλησε πολλές φορές τον Atun, θεωρώντας τον για τρομοκράτη. Σύμφωνα με τον Ταμάρ, ο Οφέκ πυροβολήθηκε χωρίς να προηγηθεί πάλη». Η Tamar πυροβολήθηκε επίσης στο στομάχι από τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά επέζησε, όπως αναφέρει η αξιοζήλευτη για τον επαγγελματισμό της ισραηλινή εφημερίδα.

01:29 Παλαιστίνιοι κρατώντας λευκές σημαίες προσπαθούν να διαφύγουν και βομβαρδίζονται από το ισραηλινό πυροβολικό

Το Al Jazeera εξασφάλισε αποκλειστικό βίντεο με δεκάδες Παλαιστίνιους που προσπάθησαν να διαφύγουν νότια από την πόλη της Γάζας σήμερα το πρωί και δήλωσαν ότι δέχθηκαν επίθεση από τον ισραηλινό στρατό. Οι οικογένειες διέσχισαν την οδό al-Rasheed, έναν διάδρομο που ο ισραηλινός στρατός έχει ορίσει στο παρελθόν για την ασφαλή μετακίνηση των εκτοπισμένων.

Δέχθηκαν βομβαρδισμούς από οχήματα του ισραηλινού στρατού, από τους οποίους, όπως είπαν, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν αρκετοί από αυτούς. Στη συνέχεια κατέφυγαν πίσω στην πόλη της Γάζας, όπου μαίνονται μάχες εδώ και αρκετές ημέρες, ιδίως στη συνοικία Ζεϊτούν. Οι οικογένειες έφεραν λευκές σημαίες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επίθεση του ισραηλινού στρατού. Είπαν ότι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας λόγω της ακραίας έλλειψης τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Φύγαμε λόγω πείνας, η τιμή ενός σακουλιού αλεύρι είναι 3.000 σέκελ (περίπου 840 ευρώ) και δεν έχουμε χρήματα», δήλωσε ένας άνδρας που ήταν μέλος της ομάδας. «Δεν ξέρουμε πού να πάμε, είμαστε κουρασμένοι … Το Ισραήλ στοχοποιεί τους πάντες, ακόμη και τα ζώα δεν έχουν γλιτώσει. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεν έχουμε λόγια να πούμε. Έχω έναν γιο εδώ και 38 ημέρες, του οποίου την τύχη δεν γνωρίζω», είπε ένας άλλος.

01:05 Εκ νέου εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Νάσερ

Τέσσερα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στο ιατρικό κέντρο, ανέφερε το υπουργείο της Γάζας σε σύντομη ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από το νοσοκομείο, αλλά είχαν λάβει θέσεις γύρω από αυτό, κρατώντας το υπό πολιορκία.

00:40 Η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα είναι ένας πόλεμος συλλογικής τιμωρίας λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Κρις Λόκγιαρ – διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) – δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει συστηματικά το σύστημα υγείας της. «Δεν έχει απομείνει κανένα σύστημα υγείας για να μιλάμε για σύστημα υγείας στη Γάζα. Ο στρατός του Ισραήλ έχει διαλύσει το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο. Αυτό που έχει απομείνει είναι τόσο λίγο μπροστά σε μια τέτοια σφαγή», δήλωσε ο Λόκγιαρ.

Σημείωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σαφώς σηματοδοτημένο καταφύγιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, σκοτώνοντας δύο μέλη οικογενειών του προσωπικού που αναζητούσαν εκεί καταφύγιο. «Αυτό είναι πάρα πολύ γνωστό – οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στις αυτοκινητοπομπές μας, έχουν συλλάβει το προσωπικό μας και έχουν καταστρέψει με μπουλντόζες τα οχήματά μας, ενώ νοσοκομεία έχουν βομβαρδιστεί και έχουν γίνει επιδρομές», δήλωσε ο Λόκγιαρ .

«Η κατάσταση αυτή είναι το αποκορύφωμα ενός πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, ενός πολέμου συλλογικής τιμωρίας», πρόσθεσε.

00:20 Ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Γάζας σκότωσε 23 λέει το υπουργείο Υγείας της Γάζας

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι νεκροί έφτασαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων Αλ Άκσα στο Ντέιρ ελ Μπάλα, προειδοποιώντας ότι ο αριθμός των νεκρών από τον βομβαρδισμό μπορεί να αυξηθεί.

00:15 H αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχώρησε από την Αίγυπτο

Αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Χαμάς, με επικεφαλής τον Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην «αδελφική χώρα της Αιγύπτου, η οποία διήρκεσε αρκετές ημέρες», όπως δήλωσε η οργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία είχε αρκετές συναντήσεις με τον υποστράτηγο Αμπάς Καμέλ, επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών και τους βοηθούς του, όπου συζήτησαν την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και «τον τερματισμό της βάναυσης επίθεσης εναντίον του λαού μας, την επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους, την ανακούφιση και τη στέγαση, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, και τους τρόπους για να επιτευχθεί αυτό».

Εξετάστηκε επίσης το θέμα της «ανταλλαγής κρατουμένων, καθώς και τα σχέδια της κατοχής για το τέμενος Αλ Άκσα, υπό το φως της απόφασης της κατοχικής κυβέρνησης να εμποδίσει το λαό μας στη Δυτική Όχθη και το κατεχόμενο εσωτερικό να προσευχηθεί στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού».

23:44 Οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές θα έχουν περισσότερες αρμοδιότητες για την επίτευξη προόδου στη συμφωνία εκεχειρίας

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στον συντονιστή των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο της χώρας θα δώσει στους Ισραηλινούς διαπραγματευτές ευρύτερη εντολή, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

Οι συνομιλίες έχουν βαλτώσει από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αρνήθηκε να στείλει ομάδα στο Κάιρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αφού απέρριψε τα αιτήματα της Χαμάς.

23:34 Το Orbiter 4, ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εμφανίστηκε στην έκθεση Saudi Defence Expo με ταμπελάκι Tested in Gaza

Ένα έως πρόσφατα απόρρητο ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, γνωστό ως Orbiter 4, εμφανίστηκε απροσδόκητα σε πρόσφατη αμυντική έκθεση στη Σαουδική Αραβία.

Το σύστημα αναπτύχθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη σχεδιασμένα για τη συλλογή πληροφοριών, την κατασκοπεία, ακόμη και για αποστολές δολοφονίας. Το drone διαθέτει μεγάλο χρόνο πτήσης και δυνατότητες πολλαπλών αισθητήρων, καθιστώντας δύσκολη την ανίχνευση και την καταστροφή του.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δοκιμάζεται στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας, όπου σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συλλογή πληροφοριών και στην παρακολούθηση του πεδίου της μάχης, όπου πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του καταρρίφθηκαν. Όλα αυτά αυξάνουν την «εμπορικότητά του» καθώς πωλείται ως όπλο που έχει δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης. Κάτι που αποτελεί μια χρόνια τακτική του Ισραήλ για στρατιωτικό και αστυνομικό εξοπλισμό.

23:15 Διαδηλώσεις εναντίον του Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο, ακόμα και στο ξενοδοχείο του!

Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων διαδήλωσαν μέσα στο ξενοδοχείο του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Σαν Φρανσίσκο, λένε οι δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον πρόεδρο, μια σπάνια περίπτωση διαμαρτυρίας που ξέσπασε εκ του σύνεγγυς κοντά μέσα στην προεδρική φούσκα.

Ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν στην δημοσιογραφική κάλυψη της περιοδίας Μπάιντεν δήλωσε ότι 20 έως 30 διαδηλωτές διαδήλωσαν στο λόμπι του ξενοδοχείου, φωνάζοντας: «Μπάιντεν, Μπάιντεν δεν μπορείς να κρυφτείς, σε κατηγορούμε για γενοκτονία». Άλλα συνθήματα περιλάμβαναν «παύση πυρός τώρα» συνοδεία τρομπέτας και «Μπάιντεν, Μπάιντεν, τι λες. Πόσα παιδιά σκότωσες σήμερα».

Η ομάδα ξεδίπλωσε ένα πανό που έγραφε: «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία: Τερματίστε κάθε βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ». Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε όλο το ακίνητο, σε διαδρόμους και πέρασαν από δωμάτια φωνάζοντας και τραγουδώντας. Να σημειωθεί πως το Σαν Φρανσίσκο είναι μια από τις πιο (αληθινά) φιλελεύθερες πόλεις της Αμερικής.

Περισσότερα εδώ.

22:50 Η οικονομία της Γάζας συρρικνώθηκε κατά 80%

Ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας είχε καταστροφικές επιπτώσεις στις υποδομές της περιοχής, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Τράπεζα. «Από την έναρξη της σύγκρουσης, η παλαιστινιακή οικονομία βίωσε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχουν καταγραφεί στην πρόσφατη οικονομική ιστορία», ανέφερε.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επεσήμανε προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Παλαιστινιακής Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας (PCBS), σύμφωνα με τις οποίες το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Γάζας έχει «καταρρεύσει κατά περισσότερο από 80%» – από περίπου 670 εκατομμύρια δολάρια το τρίτο τρίμηνο σε μόλις 90 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

«Σχεδόν κάθε κάτοικος της Γάζας θα ζει σε συνθήκες φτώχειας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», ανέφερε.

22:34 Τέσσερις οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ και Βρετανίας στην επαρχία της Χοντέιντα στην Υεμένη

Μια πηγή ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης ότι η αμερικανοβρετανική επίθεση στόχευσε την περιοχή του νεκροταφείου δυτικά της Χοντέιντα με τέσσερις επιδρομές, υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης πτήσης πολεμικών αεροσκαφών και της κατασκοπείας στον εναέριο χώρο της παραθαλάσσιας επαρχίας.

22:32 Δύο εκατ. άνθρωποι στη Γάζα βιώνουν ακραία επισιτιστική ανασφάλεια λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μ.Ανατολή

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή Τορ ΓΟυένεσλαντ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Γάζα αντιμετωπίζει «σχεδόν πλήρη κατάρρευση του νόμου και της τάξης», καθώς η επίθεση και η πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ ωθεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία επισιτιστική ανασφάλεια.

Σε βιντεοσκοπημένες παρατηρήσεις του σήμερα, ο Wennesland, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λωρίδα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι στη Γάζα, από τα 2,3 εκατ. των συνολικών κατοίκων βιώνουν ακραία επισιτιστική ανασφάλεια, καθώς και ελλείψεις νερού, φαρμάκων και στέγασης σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Το Ισραήλ εμποδίζει σταθερά την παράδοση μεγάλων τμημάτων της ζωτικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ακόμη και όταν ομάδες υγείας προειδοποιούν ότι η απειλή λιμού εξαπλώνεται ραγδαία.

«Αυτή η απελπισία και η έλλειψη έχουν οδηγήσει σε μια σχεδόν ολοκληρωτική κατάρρευση του νόμου και της τάξης», δήλωσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ. «Η διατήρηση της Γάζας με το σταγονόμετρο όχι μόνο στερεί από έναν απελπισμένο πληθυσμό την υποστήριξη που σώζει ζωές, αλλά οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερο χάος που εμποδίζει περαιτέρω την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Ογδόντα τέσσερα τοις εκατό των εγκαταστάσεων υγείας και εκπαίδευσης έχουν ζημιές ή έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

22:27 Αν οι αρχηγοί του κράτους είχαν αρνηθεί τις διαπραγματεύσεις, οι όμηροι θα βρίσκονταν σπίτι λέει ο ακροδεξιός Μπεζαλέλ Σμότριχ

Ο υπουργός Οικονομικών Bezalel Smotrich έγραψε σε ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook ότι όσοι επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να επιστρέψουν τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και «με οποιοδήποτε τίμημα μπορεί να κάνουν τις οικογένειες να αισθάνονται καλά, αλλά βλάπτουν σοβαρά την πιθανότητα επιστροφής στην πατρίδα».

«Η μόνη πιθανότητα να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων είναι να ενσταλάξουμε στη Χαμάς μια αίσθηση συντριβής, απελπισίας και παράδοσης», συνέχισε ο Σμότριχ.

Ο Σμότριχ κατηγόρησε τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ορισμένους από τους ηγέτες του Ισραήλ ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ «ζει σε μια συνείδηση σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα», κάνοντας να φαίνεται ότι «αυτό που είναι σημαντικό για αυτούς είναι να ευχαριστήσουν τις οικογένειες των ομήρων και να κερδίσουν τη συμπάθεια, ακόμη και με το κόστος να βλάψουν την πραγματική ευκαιρία επιστροφής των ομήρων».

«Όσοι δεν σταματούν να μιλούν για το πώς πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιστρέψουν οι όμηροι … νοιάζονται κυρίως για τον εαυτό τους και τη δημόσια εικόνα τους και έχουν εγκαταλείψει τους ομήρους στις ορέξεις του Σινουάρ», συνέχισε ο Σμότριχ.

22:15 To Ισραήλ…απειλεί με αποχώρηση από την Eurovision αν δεν του επιτραπεί στην Eden Golan να τραγουδήσει για τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου!

Το Ισραήλ επέλεξε το κομμάτι October Rain για να τραγουδήσει η εκπρόσωπός του, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της EBU. H EBU δεν απέβαλε το Ισραήλ όπως είχε συμβεί με την Ρωσία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, κάτι που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Το Ισραήλ αρνείται να αντικαταστήσει το κομμάτι με άλλο ή να αλλάξει τους στίχους και πλέον η ΕBU καλείται είτε να αποβάλει το Ισραήλ, είτe να παρακολυθήσει επί σκηνής ένα κομμάτι το οποίο έχει σαφή πολιτική στόχευση και στίχο.

Ως υπενθύμιση, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περίπου 30.000 Παλαιστινίους, εκ των οποίων περίπου οι 20.000 είναι γυναικόπαιδα και το 90% άμαχοι.

22:00 Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, επιβεβαιώνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την αλλαγή του καθεστώς συνεργασίας με τις ΗΠΑ

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Μοχάμεντ Σία Αλ-Σουντάνι, επιβεβαίωσε τη μετάβαση σε διμερή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τη Συμφωνία Στρατηγικού Πλαισίου.

Οι δηλώσεις του Αλ Σουντάνι πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την Πέμπτη με τον γερουσιαστή Christopher Coons, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του αμερικανικού Κογκρέσου, σύμφωνα με ανακοίνωση που επικαλείται το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (INA).

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε την αξία της συμμαχίας μεταξύ της χώρας του και των Ηνωμένων Πολιτειών και δήλωσε ότι, μετά την εκπλήρωση των καθηκόντων του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ, οι δύο πλευρές θα ξεκινήσουν διμερείς σχέσεις.

21:45 Η Υεμένη προσθέτει στην σύγκρουση με Ισραήλ-ΗΠΑ-Μ.Βρετανία και υποβρύχια drone, λέει ο Αλ-Χούθι

«Εισάγαμε το όπλο των υποβρυχίων στην αντιπαράθεση στην Ερυθρά Θάλασσα και είναι ένα όπλο που ανησυχεί τον εχθρό», δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία του την Πέμπτη, σε μετάφραση από τα αραβικά που έκανε το Mehr.

«Μέχρι στιγμής, 183 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εκτοξευθεί εναντίον ισραηλινών στόχων στα κατεχόμενα εδάφη», δήλωσε ο αλ Χούθι. Στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, 48 πλοία έχουν τεθεί στο στόχαστρο.

«Δεκατρείς συγκεκριμένες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, η πιο γνωστή από τις οποίες ήταν η βύθιση του βρετανικού πλοίου και η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους», πρόσθεσε.

Ο Αλ Χούθι δήλωσε σήμερα σε απάντηση ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως: «Οι επιχειρήσεις στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, στο στενό Bab al-Mandab και στον Κόλπο του Άντεν συνεχίζονται, κλιμακώνονται και είναι αποτελεσματικές».

Ο εκ των πολιτικών ηγετών των Χούθι δήλωσε πως «η κλίμακα της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα αυξάνει το βάρος της ευθύνης των Αράβων και των μουσουλμάνων να αναλάβουν σοβαρή δράση».

21:30 Οι ΗΠΑ αναμένουν αντίποινα μετά τις επιθέσεις εναντίον των Χούθι

Ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος δήλωσε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει αντίποινα μετά τις κοινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον στόχων των Χούτι στην Υεμένη ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις της οργάνωσης εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε αργά την Πέμπτη, μετά τα πλήγματα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει δει μέχρι στιγμής «καμία άμεση ενέργεια αντιποίνων που να στρέφεται εναντίον των ΗΠΑ ή άλλων μελών του συνασπισμού μας».

«Ενώ αναμένουμε πλήρως ότι αεροπορικές επιδρομές θα μειώσουν τις δυνατότητες των Χούθι και θα τις υποβαθμίσουν και σίγουρα με την πάροδο του χρόνου θα μειώσουν την ικανότητα και την τάση τους να διεξάγουν αυτές τις επιθέσεις, δεν θα μας εξέπληττε να δούμε κάποιου είδους απάντηση», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης. Είπε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε εντολή στον υπουργό Όστιν να πραγματοποιήσει την απάντηση την Τρίτη, μετά από μία από τις πιο σύνθετες επιθέσεις των Χούθι μέχρι σήμερα με στόχο διεθνείς ναυτιλιακές οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εκείνη την ημέρα, οι  Χούθι εκτόξευσαν drones με μονόδρομη επίθεση (σ.σ. drones αυτοκτονίας), πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων από την ελεγχόμενη από τους Χούθι περιοχή της Υεμένης προς διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

21:20 «Πολλοί στην Γάζα επιβιώνουν με ένα γεύμα την ημέρα, άλλοι δεν βρίσκουν κανένα» λέει η UNICEF

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) επισήμανε «την κρίση πείνας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι το πόσιμο νερό είναι επίσης σπάνιο στην περιοχή».

«Πάνω από 4 μήνες βίας στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση«, ανέφερε η UNICEF σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. »Τα παιδιά χρειάζονται κατάπαυση του πυρός τώρα!»

«Οι 4 μήνες βίας στη Γάζα» συμπληρώνει, «έχουν οδηγήσει σε ανθρωπιστική καταστροφή».

21:10 Υποδιοικητής της Χεζμπολάχ φέρεται να έχασε την ζωή του στο πυραυλικό χτύπημα στον Νότιο Λίβανο

Το αραβόφωνο κανάλι του δικτύου Sky News μετέδωσε ότι ένα από τα άτομα που σκοτώθηκαν στο ισραηλινό χτύπημα στην περιοχή Nabatieh του νότιου Λιβάνου νωρίτερα την Πέμπτη ήταν ο Χασάν Σάλεχ, ανώτερο μέλος του πυραυλικού σώματος της Χεζμπολάχ.

20:55 Αποχώρησε ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο Νάσερ

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από το ιατρικό συγκρότημα Nasser της Γάζας την Πέμπτη, μια εβδομάδα μετά την επιδρομή σε αυτό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει πως ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις τους εκεί πριν από λίγες ημέρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι το νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς σταμάτησε να λειτουργεί την περασμένη εβδομάδα μετά την εβδομαδιαία ισραηλινή πολιορκία που ακολούθησε την επιδρομή.

20:50 Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από τα σπίτια υπουργών και μελών του συνασπισμού για να απαιτήσουν εκλογές

Εκατοντάδες διαδηλώνουν το βράδυ της Πέμπτης έξω από τα σπίτια υπουργών και μελών του συνασπισμού, μεταξύ των οποίων και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Διαδήλωση υποστήριξης πραγματοποιείται ταυτόχρονα έξω από το σπίτι του υπουργού πολεμικού υπουργείου και πρώην αρχηγού των IDF Γκαντί Άιζενκοτ.

20:49 Την Παρασκευή στο Παρίσι Ισραηλινή αντιπροσωπεία για δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαιώνει ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία θα μεταβεί στο Παρίσι την Παρασκευή για νέο γύρο συνομιλιών απελευθέρωσης των ομήρων.

20:40 Δήλωση των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης για τις σημερινές επιθέσεις στο Ισραήλ, αμερικανικό στρατιωτικό πλοίο και βρετανικό πλοίο

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τη στόχευση ισραηλινών εχθρικών στόχων στην Umm Al-Rashrash (Οι Ισραηλινοί την αποκαλούν Εϊλάτ), τη στόχευση του βρετανικού πλοίου «ISLANDER» στον Κόλπο του Άντεν και τη στόχευση αμερικανικού αντιτορπιλικού στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η ανακοίνωση ξεκινά λέγοντας «Για τη νίκη επί της καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού και σε απάντηση στην αμερικανοβρετανική επίθεση κατά της χώρας μας, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν τρεις ποιοτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ως εξής:

Η πρώτη, κατά τη διάρκεια της οποίας η πυραυλική δύναμη, καθώς και η μη επανδρωμένη αεροπορία των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης, εκτόξευσε έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε διάφορους στόχους του σιωνιστικού εχθρού στην περιοχή Umm al-Rashrash (Εϊλάτ), νότια της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Όσον αφορά τη δεύτερη επιχείρηση στον Κόλπο του Άντεν, όπου οι ναυτικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων της Υεμένης πραγματοποίησαν επιχείρηση στόχευσης εναντίον βρετανικού πλοίου (ISLANDER) στον Κόλπο του Άντεν, με αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων, οι οποίοι το έπληξαν άμεσα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτό, δόξα τω Θεώ.

Όσον αφορά την τρίτη επιχείρηση, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στοχοποιήθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα με αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης προειδοποιούν πως «συνεχίζουν να εκτελούν τα θρησκευτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά καθήκοντά τους προς τον παλαιστινιακό λαό και για την υπεράσπιση της αγαπημένης Υεμένης απέναντι στην αμερικανοβρετανική επίθεση και οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν αν δεν σταματήσει η επίθεση και αν δεν αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Η ανακοίνωση κλείνει λέγοντας πως «η νίκη ανήκει στην Υεμένη και σε όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του έθνους».

H σχετική ανάρτηση:

20:22 Επιβεβαιώνεται το χτύπημα σε βρετανικό πλοίο με σημαία Παλάου στον κόλπο του Άντεν

Υπάρχει επιβεβαίωση για πρωινό χτύπημα σε βρετανικό cargo με δύο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους. Πρόκειται για το MV Islander, με ένα μέλος του πληρώματος να τραυματίζεται ελαφρά. Το πλοίο συνέχισε την πορεία του και τώρα βρίσκεται καθ οδόν προς Αίγυπτο, χωρίς όμως το πλοίο των 160 μέτρων να έχει περάσει τα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

20:05 Η Χεζμπολάχ λέει ότι χτύπησε στρατεύματα σε δύο ισραηλινές πόλεις

Η λιβανική ομάδα λέει ότι χτύπησε «με τα κατάλληλα όπλα» κτίρια όπου είχαν συγκεντρωθεί ισραηλινά στρατεύματα στη Μετούλα και τη Μανάρα, δύο πόλεις στην ανατολική πλευρά των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι οι επιθέσεις έγιναν για την υποστήριξη των Παλαιστινίων στη Γάζα και ως απάντηση στους βομβαρδισμούς κατοικιών πολιτών στο Λίβανο από το Ισραήλ.

19:45 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο

Ο στρατός λέει ότι το βλήμα, το οποίο εκτοξεύτηκε προς την πόλη Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας, αναχαιτίστηκε χρησιμοποιώντας το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow.

«Ο πύραυλος δεν εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος και δεν αποτελούσε καμία απειλή για τους αμάχους», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωση, όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz. Πρόσθεσε ότι η αναχαίτιση ήταν η έβδομη του είδους της από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ομάδα Χούτι της Υεμένης είχε ισχυριστεί στο παρελθόν ότι εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους με στόχο το Εϊλάτ.

19:30 «Κόλαση για εμάς»

Στις 17 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ έδωσαν στους Χούτι προειδοποίηση ενός μηνός για να σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε ναυτιλιακές λωρίδες στην Ερυθρά Θάλασσα, την Αραβική Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την προοπτική να μπουν στη λίστα των ΗΠΑ «τρομοκρατίας».

Η ομάδα της Υεμένης απέρριψε το τελεσίγραφο και στις 16 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ περιέλαβαν τους Χούτι ως Ειδικά Κατατεταγμένους Παγκόσμιους Τρομοκράτες (SDGT), έναν χαρακτηρισμό που αποσκοπούσε στη διακοπή των πηγών χρηματοδότησης.

Αλλά δεν είναι οι Χούτι που θα αντιμετωπίσουν τις χειρότερες συνέπειες του χαρακτηρισμού, είπε ο Abdu Yahia, ένας 37χρονος Υεμένης που λαμβάνει βοήθεια από μια οργάνωση στη Σαναά, την πρωτεύουσα της Υεμένης.

Φοβάται ότι η επανατοποθέτηση των Χούθι στη λίστα «τρομοκρατίας» των ΗΠΑ θα διακόψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

19:20 Το Ισραήλ εισέβαλε στο κατεχόμενο χωριό της Δυτικής Όχθης

Περίπου 15 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στο χωριό Bayt Ta’mar κοντά στην πόλη.

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τρεις νεαρούς από το χωριό ότι πραγματοποίησαν επίθεση εναντίον ενός ισραηλινού σημείου ελέγχου έξω από την Ιερουσαλήμ. Δύο από τους ύποπτους δράστες, που ήταν αδέρφια, σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ο τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά.

Ωστόσο, ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν σε τρία σπίτια στο χωριό και τα λεηλάτησαν. Συνέλαβαν επίσης πολλά μέλη της οικογένειας των ύποπτων δραστών.

19:10 Το Ισραήλ χτυπά κτήριο κατοικιών στο νότιο Λίβανο

Μια επίθεση ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε πολυκατοικία στο Kfar Roummane, ακριβώς νότια της πόλης Nabatieh στο νότιο Λίβανο, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και αρκετούς τραυματισμούς, αναφέρουν παλαιστινιακά και λιβανέζικα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί, καθώς αρκετοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Βίντεο από λιβανέζικο κατάστημα δείχνει τον ολοσχερώς κατεστραμμένο όροφο της πολυκατοικίας που επλήγη από την απεργία.

18:40 Η Ισλαμική Τζιχάντ αναλαμβάνει την επίθεση κατά των ισραηλινών δυνάμεων στη βόρεια Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ομάδας, λέει ότι εκτόξευσε όλμους σε συγκέντρωση ισραηλινών στρατευμάτων στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες ανέφεραν στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ζεϊτούν τις τελευταίες ημέρες, αν και το Ισραήλ ισχυρίστηκε πριν από εβδομάδες ότι διέλυσε τη «στρατιωτική υποδομή» της Χαμάς στη βόρεια Γάζα.

18:15 Τα περιστατικά αντιμουσουλμανικού μίσους υπερτριπλασιάστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η ομάδα Tell MAMA, η οποία παρακολουθεί περιστατικά αντιμουσουλμανικού μίσους στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η άνοδος σημειώθηκε από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.

Η ομάδα λέει ότι κατέγραψε 2.010 κρούσματα τους τέσσερις μήνες μετά τις 7 Οκτωβρίου, από 600 περιστατικά την ίδια περίοδο το 2022-2023, ή αύξηση 335%.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος του Ισραήλ και της Γάζας στα εγκλήματα μίσους και στην κοινωνική συνοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο διευθυντής του Tell MAMA, Iman Atta.

«Αυτή η αύξηση του αντιμουσουλμανικού μίσους είναι απαράδεκτη και ελπίζουμε οι πολιτικοί ηγέτες να μιλήσουν για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι το αντιμουσουλμανικό μίσος, όπως και ο αντισημιτισμός, είναι απαράδεκτο στη χώρα μας».

18:10 Η κίνηση στη Διώρυγα του Σουέζ έχει μειωθεί κατά τα δύο τρίτα

Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) ανέφερε ότι η εβδομαδιαία κυκλοφορία πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Διώρυγας του Σουέζ έχει μειωθεί κατά 67% από τα επίπεδα αιχμής, μετά από μια εκστρατεία επιδρομών των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα που ώθησαν τις ναυτιλιακές εταιρείες να αναζητήσουν άλλες διαδρομές. . Η οργάνωση που εδρεύει στην Υεμένη λέει ότι οι επιθέσεις είναι ένα μέσο άσκησης πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η συνολική κίνηση μέσω του Σουέζ, πηγής σημαντικών εσόδων για την Αίγυπτο, έχει μειωθεί κατά 42%. Η UNCTAD λέει ότι οι διακοπές έχουν επηρεάσει επίσης χώρες όπως το Τζιμπουτί, η Κένυα και η Τανζανία που επωφελούνται από τη μεταφορά αγαθών μέσω του καναλιού.

Ούτε οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέσεις των Χούτι εντός της Υεμένης ούτε ένας θαλάσσιος συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας φαίνεται να ενίσχυσαν την εμπορική κίνηση μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

17:40 Η Λιβύη παρουσιάζει νομικά επιχειρήματα στο ICJ

Ο εκπρόσωπος της Λιβύης, καθηγητής Ahmed El Jahani, έκανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις στο ICJ:

Το δικαστήριο έχει δικαιοδοσία για το θέμα της νομιμότητας της ισραηλινής κατοχής και δικαιούται να εκδώσει συμβουλευτική γνώμη. Το καταστατικό του ορίζει ότι το δικαστήριο δικαιούται να γνωμοδοτεί για οποιοδήποτε νομικό ζήτημα μετά από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης εφαρμόζεται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ για το αντίθετο.

Η απαγόρευση της απειλής ή της χρήσης βίας κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της διεθνούς έννομης τάξης.

Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι μια από τις βασικές αρχές του σύγχρονου διεθνούς δικαίου.

Όλα τα κράτη καλούνται να διασφαλίσουν ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση τηρείται.

17:20 Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν για τρομερές ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης στη Ράφα

Σε κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών 26 ευρωπαϊκών χωρών, αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι είναι στριμωγμένοι χωρίς πού να πάνε, θα «επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και αποτρέψει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Αυτό απαιτεί μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρει η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τη Σουηδία.

16:30 Ο Νετανιάχου λέει ότι ο ισραηλινός στρατός στοχεύει να επιστρέψει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι στόχος του ισραηλινού στρατού είναι να επιστρέψουν στην περιοχή οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας αφού αποκατασταθεί η ασφάλεια.

«Στο νότο, έχουμε έναν απλό στόχο – την ολοκληρωτική νίκη», ανέφερε το γραφείο του, σύμφωνα με τους Times of Israel, επικαλούμενο τον Νετανιάχου. «Βρισκόμαστε στον δρόμο για την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων μας. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε την ολοκληρωτική νίκη».

«Στο βορρά, έχουμε έναν απλό στόχο – να επιστρέψουμε τους κατοίκους. Για να φέρουμε πίσω τους κατοίκους, πρέπει να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας και για να επαναφέρουμε το αίσθημα ασφάλειας, πρέπει να επαναφέρουμε την ασφάλεια, κάτι που θα κάνουμε», συνέχισε.

«Σε κάθε περίπτωση, η Χεζμπολάχ πρέπει να καταλάβει: Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια. Ελπίζω να λάβουν αυτό το μήνυμα», είπε.

16:20 Ο ισραηλινός στρατός δημοσιεύει πλάνα από επιδρομές στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από τις αεροπορικές του επιθέσεις στην περιοχή Maroun al-Ras, Kfar Kila και al-Khyam, στο νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους και «τρομοκρατικές υποδομές» που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο X στην επίσημη σελίδα του στρατού δείχνει ισχυρές εκρήξεις να ισοπεδώνουν κτίρια.

16:00 Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, είπε ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στο εγγύς μέλλον.

Σε συνέντευξή του στο αιγυπτιακό κανάλι Al-Ghad και αναμεταδίδουν οι Times of Israel, ο Αμπού Μαρζούκ είπε ότι από τη μεριά της Χαμάς το κύριο εμπόδιο για μια συμφωνία για τους ομήρους είναι η άρνηση του Ισραήλ να αποσύρει τις χερσαίες δυνάμεις του από τη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως από τον άξονα Σαλάχ αλ-Ντιν από βορρά προς νότο και την παράκτια οδό Ρασίντ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι όροι της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός είναι η παύση των εχθροπραξιών και η επιστροφή των εκτοπισμένων στη βόρεια Γάζα.

Ο Αμπού Μαρζούκ τόνισε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση απαιτεί την απελευθέρωση 500 Παλαιστινίων κρατουμένων για κάθε Ισραηλινό όμηρο, εκ των οποίων 134 βρίσκονται ακόμη σε αιχμαλωσία, και υπόσχεται ότι η Χαμάς «θα συνεχίσει τον αγώνα της μέχρι τη νίκη ή τον θάνατο» και δεν θα καταθέσει τα όπλα της.

Όσον αφορά το μέλλον του παράκτιου θύλακα, ο Αμπού Μαρζούκ λέει ότι η Χαμάς δεν βλέπει ως στόχο να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά θεωρεί ότι αυτό θα πρέπει να ανατεθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή, προσθέτοντας ότι μέλη της Χαμάς έχουν συναντηθεί με εκπροσώπους της Φατάχ και με τον Μοχάμεντ Νταλάν, τον εξόριστο ηγέτη του Δημοκρατικού Μεταρρυθμιστικού Μπλοκ εντός της Φατάχ.

15:50 Πάνω από 300 ισραηλινές επιθέσεις σε 153 εγκαταστάσεις της UNRWA

Όπως προαναφέρθηκε, το Ισραήλ χτύπησε κτίριο της υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, της UNRWA.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες.

Νωρίτερα, η UNRWA είχε προχωρήσει σε ανάρτηση στο Χ όπου κατήγγειλε ότι από τις 7 Οκτωβρίου και μετά έχουν γίνει πάνω από 300 επιθέσεις σε 153 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:41 Με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή θα συναντηθεί σήμερα ο Νετανιάχου

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Μπρετ ΜακΓκερκ βρίσκεται στο Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι σήμερα Πέμπτη το απόγευμα για να συζητήσουν σχετικά με πιθανές συνομιλίες για τους ομήρους και την επικείμενη επιχείρηση των IDF στη Ράφα.

Αργότερα απόψε, θα συνεδριάσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ και στη συνέχεια το πλήρες υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας.

15:32 Αναφορές για συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Διαδηλωτές που απέκλεισαν τη διάβαση Κερέμ Σαλόμ συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που προσπάθησαν να διαλύσουν το πλήθος, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Δεξιοί διαδηλωτές που βρίσκονταν επί τόπου ισχυρίζονται ότι οι στρατιώτες γρονθοκόπησαν ή κλώτσησαν αρκετούς από αυτούς και ότι ένας από αυτούς χρειάστηκε ιατρική φροντίδα αφού ένας στρατιώτης τον χτύπησε με μια πέτρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του.

Οι διαδηλώσεις στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ έχουν στόχο να εμποδίσουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι να απελευθερωθούν από την αιχμαλωσία όλοι οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

15:22 Channel 12: Το Ισραήλ θα δοκιμάσει το σχέδιό του για «ανθρωπιστικούς θύλακες» μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα

Το Ισραήλ είναι σε αναζήτηση Παλαιστινίων που δεν συνδέονται με τη Χαμάς προκειμένου να διαχειριστούν τις πολιτικές υποθέσεις σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας που έχουν καθοριστεί ως χώροι δοκιμής για τη διοίκηση του θύλακα μετά το τέλος του πολέμου, όπως δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Όμως η Χαμάς δήλωσε πως το σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τον Ισραηλινό αξιωματούχο θα αποκλείει επίσης οποιονδήποτε αξιωματούχο της διεθνώς αναγνωρισμένης Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), θα ισοδυναμεί με ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ και είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως οι σχεδιαζόμενοι «ανθρωπιστικοί θύλακες» θα βρίσκονται σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας από τις οποίες έχει εκδιωχθεί η Χαμάς, όμως η τελική επιτυχία τους θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ θα επιτύχει τον στόχο του να εξαλείψει την ισλαμιστική οργάνωση από ολόκληρη την παραλιακή περιοχή την οποία αυτή κυβερνά.

«Αναζητούμε τους κατάλληλους ανθρώπους για να το κάνουν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Όμως είναι σαφές πως θα χρειαστεί χρόνος, καθώς κανείς δεν πρόκειται να παρουσιαστεί, αν θεωρήσει πως η Χαμάς θα του χώσει μια σφαίρα στο κεφάλι».

Το σχέδιο, συνέχισε ο αξιωματούχος, «μπορεί να επιτευχθεί αν καταστραφεί η Χαμάς και δεν αποτελεί απειλή για το Ισραήλ ή για τους κατοίκους της Γάζας».

Υποψήφια η συνοικία Ζεϊτούν

Το κορυφαίο ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μετέδωσε πως η συνοικία Ζεϊτούν στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας είναι υποψήφια για την εφαρμογή του σχεδίου, με βάση το οποίο ντόπιοι έμποροι και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών θα διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ισραηλινός στρατός θα παρέχει περιφερειακή ασφάλεια στη Ζεϊτούν, ανέφερε το Channel 12, λέγοντας πως οι ανανεωμένες επιδρομές στρατιωτών εκεί αυτή την εβδομάδα έχουν σχεδιαστεί για να ξεριζώσουν ό,τι απέμεινε από μια φρουρά της Χαμάς που επλήγη σκληρά στα πρώτα στάδια του πολέμου.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για το ρεπορτάζ του Channel 12.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Ισραηλινού αξιωματούχου και το ρεπορτάζ του Channel 12 , ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι είπε πως ένα τέτοιο σχέδιο ισοδυναμεί με ανακατάληψη από το Ισραήλ της Γάζας, από την οποία απέσυρε στρατεύματα και εποίκους το 2005. Το Ισραήλ λέει πως θα ασκεί επ’ αόριστον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα μετά τον πόλεμο, αλλά αρνείται ότι θα αυτό θα σήμαινε την ανακατάληψή της.

«Είμαστε σίγουροι πως αυτό το σχέδιο δεν έχει νόημα και είναι μια ένδειξη σύγχυσης και πως δεν θα επιτύχει ποτέ», δήλωσε ο Αμπού Ζούχρι στο Reuters.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος κατέστησε επίσης σαφές πως η Παλαιστινιακή Αρχή, που ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, θα αποκλειστεί επίσης ως εταίρος στους «ανθρωπιστικούς θύλακες» επειδή δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι μαχητές της σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν άλλους 253 ως ομήρους στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με το Ισραήλ, προκαλώντας ισραηλινή χερσαία επίθεση και αεροπορικό βομβαρδισμό της Γάζας κατά τους οποίους σχεδόν 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας.

«Όποιος έλαβε μέρος ή δεν καταδίκασε την 7η Οκτωβρίου αποκλείεται», είπε ο αξιωματούχος.

Απαξίωσε το ισραηλινό σχέδιο αξιωματούχος της ΠΑ

Ο Ουάσελ Αμπού Γιούσεφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης της οποίας η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί τμήμα, εμφανίστηκε επίσης σήμερα να απαξιώνει το ισραηλινό σχέδιο.

«Όλες οι προσπάθειες του Ισραήλ να αλλάξει τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της Γάζας δεν θα επιτύχουν», είπε στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει για μια «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή η οποία θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Όμως το Ισραήλ αντιμετώπισε με ψυχρότητα την ιδέα, σημειώνοντας πως η Παλαιστινιακή Αρχή καταβάλλει πληρωμές σε φυλακισμένους μαχητές.

Παρόλα αυτά, είπε ο αξιωματούχος, το Ισραήλ θα ήταν πρόθυμο να εξετάσει ενδεχόμενους εταίρους για τον «ανθρωπιστικό θύλακα» που είχαν στο παρελθόν σχέσεις με την κυρίαρχη στην Παλαιστινιακή Αρχή παράταξη Φάταχ, αντίπαλο της Χαμάς.

15:12 Ιορδανία: Οι ισραηλινοί εποικισμοί υπονομεύουν τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, συνεχούς και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους

Ο Μάικλ Γουντ, που εκπροσωπεί την Ιορδανία, δήλωσε στην ακρόαση του ΔΔΔ ότι «ο μόνος τρόπος για να ασκηθεί το δικαίωμα (σ.σ. των Παλαιστινίων) στην αυτοδιάθεση είναι να τερματιστεί η (σ.σ. ισραηλινή) κατοχή».

Ο εκπρόσωπος της Ιορδανίας πρόσθεσε ακόμη ότι:

  • Οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ παραβιάζουν το δίκαιο της κατοχής, το οποίο ισχύει σε όλη την κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια. Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μια πολιτική σταδιακής δημιουργίας οικισμών στα λεγόμενα φυλάκια
  • Οι ισραηλινοί εποικισμοί υπονομεύουν τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου, συνεχούς και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους
  • Οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ, όταν εξετάζονται στο σύνολό τους, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πρόθεση του Ισραήλ να προσαρτήσει το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος
  • Η κατοχή του Ισραήλ διεξάγεται για σκοπούς αντίθετους προς το διεθνές δίκαιο
  • Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την κατοχή του σε όλο το παλαιστινιακό έδαφος – δηλαδή για τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και τη Γάζα. Αυτό πρέπει να γίνει επειγόντως και το συντομότερο δυνατό

15:03 Αναφορές για νεκρούς μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο της UNRWA στην Τζαμπάλια

Αναφορές για θύματα υπάρχουν μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό σε κτίριο της UNRWA στην Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

Το κτίριο στέγαζε εκτοπισμένους και ανήκε στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ισραηλινή επιδρομή στόχευε εκείνη την ώρα ένα παλαιστινιακό όχημα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού.

Πλάνα από το περιστατικό, που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera, δείχνουν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου καθώς και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

«Ένα ισραηλινό αναγνωριστικό αεροπλάνο βομβάρδισε το αυτοκίνητο και βρήκαμε μάρτυρες και τραυματίες στο δρόμο», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Δείτε βίντεο:

14:53 Ιορδανία στο ΔΔΔ: Οι ισραηλινές επιθέσεις σε ιερούς τόπους απειλούν την ακεραιότητά τους

Ο δεύτερος εκπρόσωπος της Ιορδανίας στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Άχμαντ Ζιαντάτ, είπε ότι οι ισραηλινές παραβιάσεις των μουσουλμανικών και χριστιανικών ιερών τόπων είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Ο Ζιαντάτ αναφέρθηκε σε πολλαπλές επιδρομές, επιθέσεις και αποκλεισμούς του συγκροτήματος του τζαμιού Αλ-Άκσα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις σε ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ «απειλούν την ακεραιότητά τους».

«Φουντώνουν την παγκόσμια θρησκευτική ένταση και δημιουργούν αντιπαραθέσεις κατά μήκος θρησκευτικών γραμμών», τόνισε.

14:44 Οι Χούθι λένε ότι θα απαγορεύσουν σε όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία να διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι θα απαγορεύσουν σε όλα τα αμερικανικών και βρετανικών συμφερόντων πλοία να περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες της Υεμένης προσθέτουν ότι η απαγόρευση θα περιλαμβάνει επίσης τα πλοία που ταξιδεύουν υπό τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας.

14:34 Ιορδανία: Σε καμιά χώρα δεν πρέπει να επιτρέπεται να είναι υπεράνω του νόμου

Ο εκπρόσωπος της Ιορδανίας στο ΔΔΔ, Άιμαν Σαφάντι, δήλωσε ότι: «Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, για την οποία το αξιότιμο δικαστήριό σας έχει επισημάνει ότι δικαιολογεί την εξέταση της πιθανής γενοκτονίας, συνεχίζεται».

Αυτή η επίθεση, είπε ο Σαφάντι, πρέπει να τερματιστεί και οι υπεύθυνοι γι’ αυτήν πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να επιτρέπεται να είναι υπεράνω του νόμου», πρόσθεσε. «Το Ισραήλ ενεργεί και του έχει επιτραπεί να ενεργεί με πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Η κατοχή είναι παράνομη, είναι απάνθρωπη, πρέπει να τερματιστεί, ωστόσο το Ισραήλ εδραιώνει συστηματικά την κατοχή που αρνείται κατάφωρα το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοδιάθεση», σημείωσε.

14:25 Ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στη βόρεια Γάζα υποσιτίζεται σοβαρά, λέει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι στη βόρεια Γάζα, ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών υποσιτίζεται σοβαρά, ενώ ζήτησε «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Αυτός είναι, είπε ο Γκουτέρες, «ο μόνος τρόπος για να κλιμακωθεί η παροχή βοήθειας σε αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:15 Οι IDF πραγματοποίησαν αεροπορικά χτυπήματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ μετά από ρίψη πυραύλου στο βόρειο Ισραήλ

Οι IDF λένε ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές με μαχητικά αεροσκάφη εναντίον εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Οι στόχοι περιλάμβαναν ένα κτίριο στη Μαρούν αλ-Ρας και άλλες υποδομές που ανήκουν στη λιβανέζικη οργάνωση στην Καφρ Κίλα και στη Χαΐμ.

Μετά από ρίψη πυραύλων στην Κιριάτ Σμόνα και στην Κφαρ Γιουβάλ σήμερα το πρωί, οι IDF λένε ότι βομβάρδισαν τις θέσεις εκτόξευσης στον νότιο Λίβανο με πυρά πυροβολικού.

Οι IDF λένε επίσης ότι ένα τανκ βομβάρδισε μια περιοχή κοντά στην Τζεμπαΐν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:06 Bloomberg: Το Ισραήλ προωθεί το σχέδιο επίθεσης στη Ράφα χωρίς ακριβή στρατηγική

Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να πραγματοποιήσει την επίθεση στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, παρόλο που οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν ότι δεν έχουν ακριβή στρατηγική γι’ αυτό και δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα διαρκέσει ή πού θα μεταφερθούν οι άνθρωποι στην πόλη, αναφέρει το Bloomberg News.

Το δημοσίευμα επικαλείται τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Γιαακόβ Αμιντρόρ, ο οποίος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα μετακινηθούν στη Ράφα τον Μάρτιο και εκτίμησε ότι οι μάχες θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Απριλίου.

«Στη συνέχεια μπορούμε να μεταβούμε σε μια διάταξη λιγότερων δυνάμεων όπως έχουμε στον βορρά», ανέφερε ο Αμιντρόρ.

13:56 Υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους η Ιαπωνία για να ζήσουν οι Παλαιστίνιοι με «ειρήνη και αξιοπρέπεια»

Ο Τομοχίρο Μικανάγκι, νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας, δήλωσε στο Διεθνές Δικαστήριο ότι η χώρα του πιστεύει ότι «η λύση των δύο κρατών, όπου το Ισραήλ και το μελλοντικό ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και αξιοπρέπεια, παραμένει ο μόνος βιώσιμος δρόμος και για τους δύο λαούς».

«Η Ιαπωνία τονίζει ότι η σύγκρουση μεταξύ της ισραηλινής και της παλαιστινιακής πλευράς δεν θα πρέπει να επιλυθεί με βίαιες πράξεις ή μονομερείς ενέργειες, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων και προσπαθειών για αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Το διεθνές δίκαιο σχετικά με το απαράδεκτο της απόκτησης οποιουδήποτε εδάφους με τη βία ισχύει ακόμη και για τα εδάφη εντός των συνόρων που δεν αναγνωρίζονται διεθνώς.

Η Ιαπωνία έφερε δύο ειδικούς νομικούς για να υποστηρίξουν το θέμα αυτό.

13:46 Αυτός είναι ο Ισραηλινός πολίτης που σκοτώθηκε στην επίθεση στη Μα’αλέ Αντουμίμ

Ο Ισραηλινός πολίτης που σκοτώθηκε στη σημερινή επίθεση στη Μα’αλέ Αντουμίμ το πρωί της Πέμπτης ταυτοποιήθηκε ως ο 26χρονος Ματάν Ελμαλιάχ.

Πίσω του ο Ελμαλιάχ αφήνει τους γονείς του και τρία αδέλφια του.

Το δημοτικό συμβούλιο του οικισμού Μα’αλέ Αντουμίμ δήλωσε για τον Ελμαλιάχ ότι ήταν «ένας νεαρός άνδρας που τηρούσε την Τορά (σ.σ. τους πέντε πρώτους τόμους της εβραϊκής Βίβλου), ο οποίος υπηρέτησε στο στρατό και αγαπήθηκε από όλους για τις ηθικές του αξίες. Ήταν γεμάτος προσφορά, στοργή και αγάπη για την πατρίδα του».

Ο Ματάν Ελμαλιάχ.

Νωρίτερα, ισραηλινά ΜΜΕ είχαν αναφέρει λανθασμένα ότι ο νεκρός μετά την επίθεση ήταν 20 ετών.

13:37 Ιρλανδία: Το Ισραήλ έχει διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Η Ιρλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα στο ΔΔΔ ότι «με την παρατεταμένη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και τις εποικιστικές δραστηριότητες που διεξάγει εκεί για περισσότερο από μισό αιώνα, το Ισραήλ έχει διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ορισμένων επιτακτικών κανόνων του γενικού διεθνούς δικαίου».

Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας Ρόσα Φάνινγκ πρόσθεσε ότι το Ισραήλ παραβίασε επίσης τους βασικούς κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και της απαγόρευσης απόκτησης εδάφους, με τη βία.

13:28 «Το Ισραήλ έχει αλλάξει τα δημογραφικά χαρακτηριστικά στη Δυτική Όχθη»

Το «καθοριστικό χαρακτηριστικό» της κατοχής από το Ισραήλ των παλαιστινιακών εδαφών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είπε η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας στο ΔΔΔ, Ρόσα Φάνινγκ ήταν η «συνεχής εποικιστική δραστηριότητα».

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα για να καταλάβει και να ασκήσει έλεγχο για μη στρατιωτικούς σκοπούς σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παλαιστινιακή γη, τόνισε η Φάνινγκ.

«Μόλις απέκτησε τον έλεγχο, το Ισραήλ ανέλαβε μόνιμη οικοδόμηση σε αυτή τη γη, ιδίως αναπτύσσοντας ή ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη μόνιμων οικισμών, στους οποίους έδωσε κίνητρα σε μεγάλο αριθμό δικών του πολιτών να μεταφερθούν.

Μέσω των ενεργειών του, το Ισραήλ έχει αλλάξει ριζικά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Όχθης», είπε.

13:19 Ιρλανδία στο ΔΔΔ: Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα όρια της αυτοάμυνας μετά τις 7 Οκτωβρίου

Η εκπρόσωπος της Ιρλανδίας, Γενική Εισαγγελέας, Ρόσα Φάνινγκ ξεκίνησε την τοποθέτησή της στο ΔΔΔ καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, η Φάνινγκ υπενθύμισε στο ΔΔΔ ότι το διεθνές δίκαιο περιορίζει τη χρήση βίας σε αυτοάμυνα σε «όχι περισσότερο από ό,τι είναι αναγκαίο και αναλογικό».

Η άποψη της Ιρλανδίας είναι ότι το Ισραήλ «ξεπέρασε αυτά τα όρια» με τη στρατιωτική του αντίδραση, είπε.

«Η Ιρλανδία έχει επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Και είμαστε θορυβημένοι από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτές οι τελευταίες εχθροπραξίες στη Γάζα για την προοπτική επίλυσης της ευρύτερης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Η Ιρλανδία υπήρξε συνεπής και ηχηρός υποστηρικτής μιας συνολικής λύσης δύο κρατών στη σύγκρουση. Λυπούμαστε για την έλλειψη προόδου προς την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε η Φάνινγκ.

13:09 «Θέλουμε να φάμε»

Μεγάλη διαδήλωση έγινε στη βόρεια Γάζα, με πεινασμένους Παλαιστίνιους να ζητούν να περάσουν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αφού το Ισραήλ συνεχίζει να τα μπλοκάρει.

Υπενθυμίζεται ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει διακόψει τις αποστολές του στη βόρεια Γάζα λόγω του πολέμου και των κινδύνων για τις ομάδες του.

Δείτε σχετικό βίντεο για τη διαδήλωση στη βόρεια Γάζα:

12:59 «Το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου»

Ο Χαϊντέρ Σίγια Αλ-Μπαράκ, εκπρόσωπος του Ιράκ, ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Εθνών λέγοντας ότι η χώρα του «ανησυχεί βαθύτατα για τα ανθρωπιστικά δεινά που προκαλούνται στους Παλαιστίνιους σε όλο το κράτος της Παλαιστίνης, ιδιαίτερα στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο ίδιος υπογράμμισε «τις βάρβαρες πράξεις» που διαπράττει το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων «των αεροπορικών επιδρομών και των επιθέσεων με ρουκέτες με στόχο αμάχους».

«Οι πράξεις αυτές συνιστούν εγκλήματα πολέμου που εκτελούνται με εγκληματική πρόθεση» και αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των νόμων του πολέμου, είπε, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει».

Ο Αλ-Μπαράκ κατέληξε καλώντας το ΔΔΔ να λάβει αποφάσεις «που να διασφαλίζουν τη ζωή των Παλαιστινίων ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, επιτρέποντάς τους να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή, όπου επιτυγχάνονται όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

12:50 Το Ιράκ καλεί το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει την «εκστρατεία μαζικής δολοφονίας» του Ισραήλ

Ο Χαϊντέρ Σίγια Αλ-Μπαράκ, εκπρόσωπος του Ιράκ στο Διεθνές Δικαστήριο, καλεί το Παγκόσμιο Δικαστήριο να σεβαστεί προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις κατά του Ισραήλ, όπως τα μέτρα που διατάχθηκαν μετά την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής, για να «σταματήσει η συστηματική μηχανή δολοφονίας κατά του παλαιστινιακού λαού».

«Ελπίζουμε ότι η δέσμευση του δικαστηρίου για δικαιοσύνη θα οδηγήσει σε πρόσθετες αποφάσεις που θα επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή του στον τερματισμό της εκστρατείας μαζικών δολοφονιών και στην πρόληψη πράξεων γενοκτονίας, καθώς και πολιτικών παρενόχλησης, αποκλεισμού και πείνας κατά του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε.

12:41 Το Ιράν δήλωσε στο ΔΔΔ ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι υπεύθυνο για τις ισραηλινές θηριωδίες

Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις στο ΔΔΔ, ο εκπρόσωπος του Ιράν Ρεζά Νατζάφι δήλωσε ότι «η αδράνεια ή η ανεπαρκής δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας» είναι μία από τις «κύριες αιτίες της παρατεταμένης κατοχής των Παλαιστινίων».

«Όλες οι θηριωδίες και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το ισραηλινό καθεστώς τα τελευταία σχεδόν οκτώ χρόνια είναι συνέπεια αυτής της αδράνειας», τόνισε.

Ακόμη και σήμερα, πρόσθεσε, το Συμβούλιο Ασφαλείας «παραλύει λόγω του αδιεξόδου» που προκαλεί ένα «ορισμένο μόνιμο μέλος» (σ.σ. οι ΗΠΑ).

Ο Νατζάφι κατέληξε λέγοντας ότι το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να παράσχει τη συμβουλευτική του γνωμοδότηση με τρόπο «που να εδραιώνει αποτελεσματικά και πρακτικά το κράτος δικαίου» και να φέρει «ελπίδα στους Παλαιστίνιους ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει τελικά».

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε μόνους και να τους απογοητεύσουμε», τόνισε, όταν οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται περισσότερο την υποστήριξη και τη βοήθεια της ανθρωπότητας.

«Πρόκειται για μια συλλογική νομική και ηθική ευθύνη και πρέπει να την εκπληρώσουμε υπεύθυνα», πρόσθεσε.

12:31 Οι IDF εισέβαλαν στο χωριό των δραστών που πραγματοποίησαν την επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στο παλαιστινιακό χωριό Μπέιτ Τα’μίρ νοτιοανατολικά της Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη, όπου ζούσαν δύο από τους δράστες που πραγματοποίησαν την επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Το Μπέιτ Τα’μίρ είναι το χωριό του 26χρονου Μοχάμεντ Ζουαχάρα και του 31χρονου Καντάμ Ζουαχάρα που είναι αδέλφια.

12:22 Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ να ακυρώσει την καθολική απαγόρευση επισκέψεων του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέβαλαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ για να ζητήσουν να αρθεί η καθολική απαγόρευση των επισκέψεων του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους και κρατούμενες από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη.

Οι οργανώσεις απαίτησαν επίσης να επιτρέψει το ισραηλινό κράτος στις υπηρεσίες ασφαλείας να παρέχουν στον Ερυθρό Σταυρό πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες κράτησής τους.

Στην αίτηση, οι τέσσερις οργανώσεις – η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα, οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η HaMoked και η Access Israel – ανέφεραν ότι «περίπου 9.000 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι και κρατούμενοι ασφαλείας κρατούνται επί του παρόντος από την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, και σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 1.000 επιπλέον κρατούμενοι από τη Γάζα κρατούνται από τον στρατό».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, λόγω του πολέμου, αυξάνεται ο φόβος ότι τα δικαιώματα των κρατουμένων θίγονται και υπάρχουν στοιχεία ότι κρατούνται σε σκληρές συνθήκες και βιώνουν σοβαρή βία και ταπείνωση.

Στην αναφορά τονίζεται ότι οκτώ κρατούμενοι πέθαναν ενώ κρατούνταν στο Ισραήλ, δύο από τους οποίους παρουσίαζαν σοβαρά σημάδια βίαιης μεταχείρισης.

12:12 Ένα νεκρό παιδί και 11 τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση στη Νουσεϊράτ

Οι ομάδες ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου (PRCS) μετέφεραν ένα νεκρό παιδί και έντεκα τραυματίες μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

12:03 Το Ιράν τόνισε ότι η γνωμοδότηση του ΔΔΔ μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη διάσωση χιλιάδων αθώων ανθρώπων

Ο Ράζα Νατζάφι, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για νομικές και διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε στο ΔΔΔ ότι «παραμένουμε σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Η γνωμοδότηση αυτού του δικαστηρίου μπορεί να θέσει τις βάσεις για τη διάσωση της ζωής χιλιάδων αθώων γυναικών και παιδιών και να συμβάλει στο νόμιμο αίτημα του λαού που στερήθηκε το εγγενές δικαίωμά του στην αυτοδιάθεση», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο Νατζάφι απαρίθμησε μια σειρά μέτρων που, όπως είπε, συνιστούν τη συνεχιζόμενη παραβίαση από το ισραηλινό κατοχικό καθεστώς:

  • Παρατεταμένη κατοχή
  • Μεταβολή της δημογραφικής σύνθεσης στα κατεχόμενα εδάφη
  • Αλλαγή του χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιεράς Πόλης
  • Μέτρα που εισάγουν διακρίσεις
  • Παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού για μόνιμη κυριαρχία επί των φυσικών του πόρων

11:53 Σπίτι στο βόρειο Ισραήλ χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο

Σπίτι στην Κφαρ Γιουβάλ στο βόρειο Ισραήλ έπιασε φωτιά αφού χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο.

Η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε από πυροσβεστικά συνεργεία και εθελοντές έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Πυρόσβεσης και Διάσωσης.

Πηγή φωτογραφίας: Idan Hait/Fire and Rescue Authority, Northern District

11:44 Κίνα στο ΔΔΔ: Η χρήση βίας από τον παλαιστινιακό λαό για να «αντισταθεί στην ξένη καταπίεση» αποτελεί «αναφαίρετο δικαίωμα».

Ο Μα Σινμίν, νομικός σύμβουλος του κινέζικου ΥΠΕΞ, είπε στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ότι η Κίνα «έχει υποστηρίξει με συνέπεια τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για την αποκατάσταση του νόμιμου δικαιώματός του».

«Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει τονίσει πολλές φορές ότι η Κίνα ζητά μια συνολική κατάπαυση του πυρός και την έγκαιρη επίλυση του ζητήματος της Παλαιστίνης στη βάση μιας λύσης δύο κρατών μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε.

«Στην επιδίωξη του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση», σημείωσε, η χρήση βίας από τον παλαιστινιακό λαό για να «αντισταθεί στην ξένη καταπίεση» και να ολοκληρώσει την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους αποτελεί «αναφαίρετο δικαίωμα».

11:35 Η Χαμάς επαίνεσε την επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, τη χαρακτήρισε ως «φυσική απάντηση»

Η Χαμάς με ανακοίνωσή της επαίνεσε την επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, τη χαρακτήρισε ως «φυσική απάντηση» στον πόλεμο στη Γάζα.

«Η ηρωική επιχείρηση είναι μια φυσική απάντηση στις σφαγές και τα εγκλήματα της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη», αναφέρει η παλαιστινιακή οργάνωση για την επίθεση, αναφερόμενη στο Ισραήλ.

Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης στον επερχόμενο μήνα του Ραμαζανιού και στις προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει την πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα, λέγοντας ότι «η εισβολή της κατοχής στην Ιερουσαλήμ και τα σχέδιά της να εμποδίσει τους πιστούς να φτάσουν στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού δεν θα της φέρουν ασφάλεια».

11:25 Στις 29.410 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

Ο απολογισμός των νεκρών από ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας είναι 29.410 από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Τουλάχιστον 69.465 έχουν τραυματιστεί.

11:18 Επίθεση με πυραύλους δέχτηκε το πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της UKMTO, επίθεση με πυραύλους δέχθηκε το πλοίο που εμπλέκεται στο περιστατικό ασφαλείας που αναφέρθηκε νωρίτερα στα ανοιχτά της Υεμένης.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, το πλοίο δέχτηκε δύο πυραύλους με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά.

Όπως αναφέρει η βρετανική υπηρεσία, οι δυνάμεις της διεθνούς δύναμης ανταποκρίνονται στο περιστατικό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey επεσήμανε από την πλευρά της ότι πρόκειται για ένα βρετανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου το οποίο κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα από την Ταϊλάνδη.

11:10 Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ ζητά ο Νετανιάχου να εγκρίνει άμεσα την κατασκευή χιλιάδων σπιτιών στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ κοντά στον οποίο έγινε η σημερινή ένοπλη επίθεση

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ απαιτεί την έγκριση ενός σχεδίου για χιλιάδες νέες κατοικίες στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ και σε κοντινούς οικισμούς, ως απάντηση στους φονικούς πυροβολισμούς το πρωί της Πέμπτης.

«Η σοβαρή επίθεση στη Μα’αλέ Αντουμίμ πρέπει να έχει μια αποφασιστική απάντηση ασφαλείας αλλά και μια απάντηση από τους οικισμούς», γράφει στο X, πρώην Twitter.

«Απαιτώ από τον πρωθυπουργό να εγκρίνει τη σύγκληση του ανώτερου συμβουλίου σχεδιασμού και να εγκρίνει αμέσως τα σχέδια για χιλιάδες οικιστικές μονάδες στη Μα’αλέ Αντουμίμ και σε ολόκληρη την περιοχή», συνεχίζει, αναφερόμενος στο όργανο του υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για την έγκριση των κατασκευών στη Δυτική Όχθη.

«Οι εχθροί μας γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε ζημιά σε εμάς θα οδηγήσει σε περισσότερες κατασκευές και περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερο έλεγχο από εμάς σε ολόκληρη τη χώρα», τονίζει.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

11:06 Μπεν-Γκβιρ για την ένοπλη επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ: «Θα συνεχίζουμε να μοιράζουμε όπλα, η ελευθερία μετακίνησης για τους Παλαιστίνιους πρέπει να περιοριστεί»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έφτασε στον τόπο της ένοπλης επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ και δήλωσε ότι «μια πολύ μεγάλη καταστροφή αποφεύχθηκε εδώ χάρη στο γεγονός ότι όλοι οι αστυνομικοί έχουν όπλα και οι πολίτες έχουν όπλα».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Υπήρχαν εκείνοι που με επέκριναν γι’ αυτό, αλλά νομίζω ότι σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι τα όπλα σώζουν ζωές».

Ο Μπεν-Γκβιρ δήλωσε επίσης: «Το δικαίωμα στη ζωή των Εβραίων κατοίκων της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (σ.σ. της Δυτικής Όχθης) υπερτερεί του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων της Παλαιστινιακής Αρχής».

Ως εκ τούτου, είπε, «αναμένω ότι θα υπάρχουν όλο και περισσότερα εμπόδια εδώ, θα υπάρχουν περιορισμοί. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι οι εχθροί μας δεν ψάχνουν για δικαιολογίες. Θέλουν μόνο να βλάψουν. Θα αγωνιστώ για περιορισμούς – είναι καλό που ο πρωθυπουργός αποδέχεται τη θέση αρχών μου».

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ μιλάει σε δημοσιογράφους στο σημείο της ένοπλης επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ.

11:00 Δείτε live τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΔΔ

Παρακολουθήστε live τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

10:57 Ένας νεαρός 20 ετών σκοτώθηκε στην επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ, σοβαρά τραυματίας έγκυος γυναίκα

Ένας 20χρονος σκοτώθηκε στην επίθεση με πυροβολισμούς κοντά στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Magen David Adom (την ισραηλινή υπηρεσία πρώτων βοηθειών του Ισραήλ).

Επιπλέον, μια 23χρονη έγκυος γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά, τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν μέτρια και μια γυναίκα ελαφρά, όπως αναφέρει η Haaretz.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, δύο από τους δράστες της επίθεσης σκοτώθηκαν στο σημείο της επίθεσης, ενώ ο τρίτος συνελήφθη, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο σε τι κατάσταση βρίσκεται.

10:48 Νέο περιστατικό ασφάλειας στα ανοιχτά της Υεμένης

Η βρετανική υπηρεσία UKMTO αναφέρει ότι υπάρχει νέο περιστατικό ασφαλείας στα ανοιχτά της Υεμένης, 70 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από το λιμάνι του Άντεν.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

10:38 Οι περιορισμοί στο τέμενος Αλ-Άκσα ενέχουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, λέει Ιορδανός αξιωματούχος

Ιορδανός αξιωματούχος δήλωσε ότι περιορισμοί που τυχόν θα θέσει το Ισραήλ στους Άραβες στο τέμενος Αλ-Άκσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού θα κλιμακώσουν τις περιφερειακές εντάσεις στη σκιά του πολέμου στη Γάζα, μετέδωσε ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan.

Σύμφωνα με το Kan, ο αξιωματούχος, ο οποίος εμφανίστηκε σε τοκ σόου σήμερα το πρωί, δήλωσε: «Οποιαδήποτε ένταση στο τέμενος Αλ-Άκσα θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα επέκτασης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο αξιωματούχος είπε ότι το θέμα της προσευχής στον χώρο, που οι Ισραηλινοί αποκαλούν Όρος του Ναού, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού ήταν βασικό θέμα στις συναντήσεις που είχε ο βασιλιάς της Ιορδανίας με αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεών του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα επιβάλει ορισμένους περιορισμούς στην πρόσβαση στο τέμενος στην Παλιά Πόλη της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού σύμφωνα με τις «ανάγκες ασφαλείας».

10:29 Χαρτογραφώντας της επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιθέσεις σε πλοία από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ως ένδειξη συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, συνεχίζονται.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο αφού έχουν εν μέρει μπλοκάρει την πιο σύντομη ναυτική οδό ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη.

Τουλάχιστον 40 πλοία έχουν δεχθεί επίθεση, σύμφωνα με στοιχεία που αναλύθηκαν από την Ambrey Analytics, παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών κινδύνων.

Δείτε τον σχετικό χάρτη για τις επιθέσεις στην Ερυθρά:

Πηγή: Al Jazeera

10:19 «Ο βορράς της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό, ο νότος συνεχίζει να βομβαρδίζεται»

Ο Χάνι Μαχμούντ, ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ράφα στη νότια Γάζα, μεταδίδει ότι: «Μια έντονη εκστρατεία βομβαρδισμών στην πόλη Ράφα διήρκεσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το πρωί.

Τα τελευταία 45 λεπτά ακούγονταν δυνατές εκρήξεις από το βόρειο τμήμα της πόλης. Ο ήχος προέρχεται από τη συστηματική κατεδάφιση σπιτιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είδαμε επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα, στο βόρειο τμήμα και ακόμη και στο δυτικό τμήμα, όπου κυριολεκτικά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο.

Ένα τζαμί σε κοντινή απόσταση καταστράφηκε ολοσχερώς και βλέπουμε τουλάχιστον τρία με τέσσερα σπίτια στην περιοχή του που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ένα άλλο σπίτι έγινε στόχος και καταστράφηκε και πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν».

10:10 Ποιες χώρες θα τοποθετηθούν σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Ποιες χώρες θα τοποθετηθούν σήμερα:

  • Κίνα
  • Ιράν
  • Ιράκ
  • Ιρλανδία
  • Ιαπωνία
  • Ιορδανία
  • Κουβέιτ
  • Λίβανος
  • Λιβύη
  • Λουξεμβούργο
  • Μαλαισία
  • Μαυρίκιος

10:00 Al-Mayadeen: Πυρά του ισραηλινού πυροβολικού σε κωμοπόλεις στον νότιο Λίβανο

Το λιβανέζικο δίκτυο ενημέρωσης Al-Mayadeen μεταδίδει ότι το ισραηλινό πυροβολικό πραγματοποίησε επίθεση κατά πόλεων στον νότιο Λίβανο.

Συγκεκριμένα, οι IDF έβαλαν στο στόχαστρό τους τις κωμοπόλεις Αλ-Τζαμπίν και Τιρ Αρφά.

09:56 Διαδήλωση στα Φίτζι ενάντια στη στήριξη της κυβέρνησής τους στο Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Υποστηρικτές των Παλαιστινίων στα νησιά Φίτζι διαμαρτύρονται για τη γραπτή δήλωση της κυβέρνησής τους υπέρ του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη (ΔΔΔ).

Τη Δευτέρα ο νομικός εκπρόσωπος της Παλαιστίνης, Πολ Ράιχλερ δήλωσε στο δικαστήριο ότι οι γραπτές παρατηρήσεις των Φίτζι και των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν οι «δύο ακραίες» που υποστήριζαν το Ισραήλ.

«Από όλα τα κράτη που υπέβαλαν γραπτές δηλώσεις στο Δικαστήριο, μόνο τα νησιά Φίτζι προσπάθησαν να υπερασπιστούν την κατοχή ως νόμιμη», δήλωσε ο Ράιχλερ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:46 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους σκότωσαν δεκάδες μαχητές της Χαμάς την τελευταία ημέρα στην πόλη της Γάζας και στη Χαν Γιουνίς

Οι IDF δηλώνουν ότι συνεχίζουν μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, κατά τη διάρκεια της οποίας τα στρατεύματα πραγματοποιούν επιδρομές σε τοποθεσίες της Χαμάς και σκοτώνουν μαχητές της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι IDF λένε ότι το 215ο Σύνταγμα Πυροβολικού κατεύθυνε αεροπορικές επιδρομές εναντίον περίπου δέκα εγκαταστάσεων της Χαμάς στη Ζεϊτούν, καθώς η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε περίπου 20 μαχητές στην περιοχή.

Η 401η Ταξιαρχία κατέστρεψε επίσης πολυάριθμες τοποθεσίες της Χαμάς στη γειτονιά της πόλης της Γάζας, αναφέρουν οι IDF.

Σε κοντινή απόσταση, στο κέντρο της Γάζας, οι IDF λένε ότι η Ταξιαρχία Ναχάλ εντόπισε και κατέστρεψε έναν εκτοξευτή ρουκετών που θα χρησιμοποιούνταν σε επίθεση κατά του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε περισσότερους από 15 μαχητές της Χαμάς, η Ταξιαρχία Γκιβάτι έστησε ενέδρα σε πυρήνα της Χαμάς με πυρά ελεύθερου σκοπευτή και η Ταξιαρχία Κομάντο εντόπισε μια κρύπτη με όπλα και έγγραφα, σύμφωνα με τις IDF.

Επίσης, στη νότια Γάζα, το Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον σκαφών που ανήκαν στη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, προσθέτουν οι IDF.

Η σχετική ανάρτηση στο Χ:

09:37 Από τη Βηθλεέμ οι δράστες της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία και όπως γράφει η Haaretz, δύο από τους ενόπλους που συμμετείχαν στην επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ ήταν οι αδελφοί Ζουαχάρα από τη Βηθλεέμ – ο Μουχάμαντ, 26 ετών και ο Καντάμ, 31 ετών. Και οι δύο δεν διέθεταν άδεια εργασίας στο Ισραήλ, ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για παράνομη εργασία στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη υπηρεσία ασφάλειας Σιν Μπετ, ο τρίτος ένοπλος ήταν ο Άχμεντ Αλοχάς, 31 ετών, επίσης από τη Βηθλεέμ.

Οι Times of Israel αναφέρουν ότι οι τρεις τους ήταν οπλισμένοι με αυτόματα όπλα και μια χειροβομβίδα.

Τα όπλα που είχαν μαζί τους οι δράστες της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ.

09:29 Πλάνα δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν άτομο στο σημείο της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν έναν άνδρα στο σημείο των πυροβολισμών κοντά στον οικισμό Μα’αλέ Αντουμίμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον οκτώ τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια πυροβολισμών σήμερα το πρωί κοντά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι δύο ένοπλοι έχουν σκοτωθεί, ενώ ένας τρίτος έχει συλληφθεί, τονίζει το Al Jazeera.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή της σύλληψης:

09:19 Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν δύο άτομα και συνέλαβαν 12 σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε δύο άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με Παλαιστίνιους. Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης δήλωσε ότι ένας άνδρας πυροβολήθηκε στην πλάτη και ένας δεύτερος στο χέρι. Δεν είναι γνωστό πόσο σοβαρά είναι τα τραύματά τους.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης τουλάχιστον δέκα άτομα κατά τη διάρκεια επιδρομών στις γειτονικές πόλεις Μπέιτ Ρίμα και Ντέιρ Γκασάνα, βορειοδυτικά της Ραμάλα, καθώς και δύο άνδρες στον καταυλισμό Ακμπάτ Τζαμπρ στην πόλη Ιεριχώ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

09:09 Δείτε βίντεο από το σημείο της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ

Βίντεο από το σημείο της επίθεσης κοντά στην Ιερουσαλήμ μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ και λογαριασμοί στα social media.

Διαβάστε περισσότερα για την επίθεση εδώ

09:00 Παρατηρητήρια πολέμου: Το Ισραήλ παραδέχεται ότι τα τάγματα της Χαμάς «δεν νικήθηκαν» στην κεντρική Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ παραδέχθηκε ότι «δεν έχει νικήσει» και τα τέσσερα τάγματα της Χαμάς που δραστηριοποιούνται στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις υπέστησαν απώλειες την Τετάρτη σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι μαχητές στην περιοχή Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Οι δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), ανέφεραν επίσης ότι Παλαιστίνιοι μαχητές στόχευσαν το ισραηλινό πεζικό και τα τεθωρακισμένα στη Ζεϊτούν με όλμους, χειροβομβίδες με ρουκέτες (RPG) και «διατρητικούς μηχανισμούς με εκρηκτική μορφή».

Στη νότια Χαν Γιουνίς, οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται με Παλαιστίνιους μαχητές να στήνουν ενέδρες σε ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και στρατιώτες και να επιτίθενται με θερμοβαρικές ρουκέτες, RPG και φορητά όπλα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ISW/CTP για το πεδίο μάχης.

Πηγή: ISW / CT

08:50 Ένας από τους τραυματίες στην ένοπλη επίθεση κοντά στην Ιερουσαλήμ υπέκυψε στα τραύματά του

Ένα από τα θύματα της επίθεσης με πυροβολισμούς κοντά στη Μα’αλέ Αντουμίμ (δίπλα στην Ιερουσαλήμ) πέθανε, δήλωσε ο διευθυντής της MDA (Υπηρεσίας πρώτων βοηθειών του Ισραήλ), Έλι Μπιν στο Κανάλι 12.

Οκτώ ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, είπε ο Μπιν.

Ο ίδιος τόνισε ότι τρεις βρίσκονται σε μέτρια κατάσταση και άλλοι τρεις νοσηλεύονται λόγω άγχους μετά την επίθεση.

08:40 Συνεχίζονται οι συνομιλίες για νέα συμφωνία για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός

Ο σύμβουλος του Aμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ αναμένεται σήμερα στο Ισραήλ, μετά τον σταθμό που έκανε στην Αίγυπτο για νέες συνομιλίες για συμφωνία για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός

«Θέλουμε να κλειστεί συμφωνία (…) το ταχύτερο δυνατόν», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Χθες στο Κάιρο ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, αναμενόταν να συζητήσει με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, τον Αμπάς Καμάλ, για την «πρώτη φάση» σχεδίου που καταρτίστηκε τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς από τη Γάζα.

Προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ομήρων με Παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ και είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.

Η Χαμάς θέλει κατάπαυση του πυρός, να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας, να αρθεί ο ισραηλινός αποκλεισμός και να προσφερθεί ασφαλές καταφύγιο στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους λόγω του πολέμου.

Το Ισραήλ από την πλευρά του διαμηνύει πως ο πόλεμος θα συνεχιστεί, ώσπου να εξαλειφθεί η Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.

08:32 Συναγερμός στην Εϊλάτ στο νότιο Ισραήλ

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως ενεργοποίησε σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαιτίας δυνητικής εναέριας «απειλής».

Οι σειρήνες σχετίζονταν με μια αεροπορική επίθεση από την κατεύθυνση της Ερυθράς Θάλασσας που αναχαιτίστηκε από το αμυντικό σύστημα Arrow, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σε ανάρτησή του στο Telegram.

Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση.

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν στο παρελθόν ισχυριστεί ότι έχουν εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Εϊλάτ.

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Al Jazeera Arabic:

08:28 Τρεις οι δράστες της επίθεσης στον ισραηλινό οικισμό – Τους πυροβόλησαν

Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, «τρεις Παλαιστίνιοι τρομοκράτες πραγματοποίησαν την επίθεση κοντά στο σημείο ελέγχου αζ-Ζα’αγιέμ, μεταξύ Ιερουσαλήμ και Μα’αλέ Αντουμίμ.

Οι τρεις δράστες άνοιξαν πυρ με «αυτόματα όπλα» εναντίον Ισραηλινών που περίμεναν στην κίνηση ενώ κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ, λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν από το σημείο ελέγχου, όπως αναφέρουν οι Times of Israel.

Δύο από τους ενόπλους πυροβολήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στο σημείο, ενώ ο τρίτος αρχικά διέφυγε, προτού πυροβοληθεί επίσης λίγο αργότερα, μετά από έρευνες της αστυνομίας στην περιοχή.

Ένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στην είσοδο ισραηλινού οικισμού, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

08:18 Ένοπλη επίθεση έγινε σε ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη – Οκτώ τραυματίες, νεκροί οι δράστες

Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν, τρεις από αυτούς σοβαρά, από πυροβολισμούς στο σημείο ελέγχου στην είσοδο του ισραηλινού οικισμού Μα’αλέ Αντουμίμ.

Η αστυνομία και οι δυνάμεις του Magen David Adom κλήθηκαν στο σημείο. Σύμφωνα με τη Haaretz, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι «δύο τρομοκράτες άνοιξαν προφανώς πυρ εναντίον περαστικών και έκτοτε σκοτώθηκαν».

Μια πρώτη εικόνα από το σημείο της επίθεσης.

08:12 Συνεχίζεται για 139 ημέρες η αιματοχυσία

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με την αιματοχυσία να συνεχίζεται για 139 ημέρες χωρίς να υπάρχει κάποια ένδειξη πώς θα μπει τέλος στο δράμα.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024