Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ατελείωτο αιματοκύλισμα σε Γάζα και Δυτική Όχθη - Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συζητήσεις στο Παρίσι

Live: Ατελείωτο αιματοκύλισμα σε Γάζα και Δυτική Όχθη – Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις συζητήσεις στο Παρίσι

Live οι εξελίξεις στο in - Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το σχέδιό του για τη μεταπολεμική Γάζα - Ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Παρίσι για νέο γύρο συνομιλιών για ομήρους, κατάπαυση του πυρός

Τις 140 ημέρες συμπληρώνει σήμερα ο πόλεμος στη Γάζα, ενώ συγκλονίζει η νέα «σφαγή» με δεκάδες νεκρούς μετά από ισραηλινό χτύπημα στην κεντρική Λωρίδα.

Το σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη μεταπολεμική Γάζα περιλαμβάνει απεριόριστη ελευθερία κινήσεων για τις IDF να επιχειρούν και προβλέπει κυβέρνηση από «τοπικούς αξιωματούχους».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA λέει ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε «σημείο καμπής» κατά τη διάρκεια «πρωτοφανών ανθρωπιστικών αναγκών στη Γάζα».

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέα εισβολή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς.

«Μην επιχειρήσετε στη Ράφα χωρίς σχέδιο προστασίας αμάχων», ζήτησε από το Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:45 Τα ΗΑΕ χρυσώνουν την Αίγυπτο με 35 δισ. δολάρια

Ποσό ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή άμεσων επενδύσεων θα διοχετεύσουν στην Αίγυπτο τους επόμενους δύο μήνες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπουλί.

Ο κ. Μαντμπουλί είπε ότι η επένδυση θα «συμβάλει στην επίλυση» μιας κρίσης νομίσματος που απειλεί την ικανότητα της Αιγύπτου να εξυπηρετεί το μεγάλο εξωτερικό της χρέος και θα της επιτρέψει να τερματίσει τη διενέργεια επίσημων και «μαύρων» συναλλαγματικών ισοτιμιών για την αιγυπτιακή λίρα (περισσότερα εδώ).

06:00 Κατάπαυση του πυρός ζητά από το G20 η Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη επανέλαβε τις εκκλήσεις της για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τις συνεδριάσεις του G20 στη Βραζιλία, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαλίκι Οσμάν περιέγραψε τη θέση της πόλης-κράτους της νοτιοανατολικής Ασίας κατά τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ανέφεραν οι Straits Times.

Ο Οσμάν είπε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι «απελπιστική» και χαρακτήρισε το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή «πολύ ανησυχητικό», σύμφωνα με την εφημερίδα.

05:15 Σκότωσαν 5 αμάχους ενώ μάζευαν τρούφες

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας όταν έγιναν στόχος «τρομοκρατικής ομάδας», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο αστυνομική πηγή.

Τα θύματα μάζευαν τρούφες όταν δέχθηκαν την επίθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο.

04:30 Επιμένει ο Λούλα: «Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία…»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε ξανά το Ισραήλ για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ημέρες αφότου προκάλεσε διπλωματική θύελλα συγκρίνοντας τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς με το ολοκαύτωμα των εβραίων.

«Αυτό που κάνει το κράτος του Ισραήλ δεν είναι πόλεμος, είναι γενοκτονία, γιατί σκοτώνει γυναίκες και παιδιά», είπε ο Λούλα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Και πρόσθεσε: «Είναι γενοκτονία! Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που πέθαναν ή αγνοούνται. Δεν είναι στρατιώτες που πεθαίνουν, αλλά γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία. Αν αυτό δεν είναι γενοκτονία, δεν ξέρω τι είναι γενοκτονία».

03:45 Νέα σφαγή αμάχων στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα το βράδυ χθες Παρασκευή στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA).

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua ότι κατά την επιδρομή επλήγη οίκημα στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Αλλοι τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 100 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα και προχθές Πέμπτη στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ

03:00 Το μεταπολεμικό σχέδιο του Νετανιάχου για τη Γάζα τυγχάνει ψυχρής υποδοχής από τις ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν «σταθερά σαφής με τους ισραηλινούς ομολόγους μας» σχετικά με το τι χρειαζόταν στη μεταπολεμική Γάζα, μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε το σχέδιό του στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και αργότερα το έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Ισραήλ.

«Ο παλαιστινιακός λαός θα πρέπει να έχει φωνή και ψήφο… μέσω μιας αναζωογονημένης Παλαιστινιακής Αρχής», είπε, προωθώντας τη θέση των ΗΠΑ για την ανάληψη της διακυβέρνησης της Γάζας από μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Νετανιάχου έχει απορρίψει επανειλημμένα την ιδέα αυτή.

Ο Κίρμπι είπε σε ενημέρωση Τύπου ότι οι ΗΠΑ «δεν πιστεύουν σε μια μείωση του μεγέθους της Γάζας… δεν θέλουμε να δούμε οποιαδήποτε βίαιη εκτόπιση των Παλαιστινίων έξω από τη Γάζα και, φυσικά, δεν θέλουμε να δούμε τη Γάζα να κυριαρχείται ή να κυβερνάται ή να διοικείται από τη Χαμάς».

02:51 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέτισε φόρο τιμής στην πρώτη γυναίκα χειρουργό της Γάζας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέτισε φόρο τιμής στην πρώτη γυναίκα χειρουργό της Γάζας σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Σάρα αλ Σάκα εργάζεται στο Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA). «Θαυμάζω τόσο πολύ εσένα και όλους τους συναδέλφους μας, Σάρα», αναφέρει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους σε ανάρτησή του στο X που συνοδεύεται από πλάνα από συνέντευξη με την αλ Σάκα.

02:35 Επίθεση των Χούθι σε πλοίο προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα μήκους 29 χιλιομέτρων

Μια επίθεση των Χούθι της Υεμένης στο φορτηγό πλοίο Rubymar προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο πλοίο και μια πετρελαιοκηλίδα μήκους 29 χιλιομέτρων.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) ανέφερε ότι το βρετανικής ιδιοκτησίας πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου MV Rubymar, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τις δυνάμεις των Χούθι το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατακλύζει σιγά-σιγά νερό και αποτελεί περιβαλλοντικό κίνδυνο στην περιοχή.

Το χτυπημένο πλοίο, το οποίο είναι αγκυροβολημένο, έχει ήδη προκαλέσει μια πετρελαιοκηλίδα μήκους 29 χιλιομέτρων και αν το φορτίο του, που αποτελείται από 41.000 τόνους λιπασμάτων, διαρρεύσει στη θάλασσα θα «επιδεινώσει αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή», ανέφερε η CENTCOM στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυτιλίας καταδεικνύουν την «αδιαφορία της ομάδας για τον περιφερειακό αντίκτυπο», ανέφερε η CENTCOM, η οποία επιβλέπει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

Τέτοιες επιθέσεις απειλούν «την αλιευτική βιομηχανία, τις παράκτιες κοινότητες και τις εισαγωγές τροφίμων», πρόσθεσε.

Το Rubymar μετέφερε πάνω από 41.000 τόνους λιπάσματος όταν δέχθηκε την επίθεση, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Το Rubymar, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, βρετανική καταχώρηση και λιβανέζικη εκμετάλλευση που μετέφερε εύφλεκτο λίπασμα, υπέστη ζημιές κατά την πυραυλική επίθεση της Κυριακής, την οποία ανέλαβαν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες ΧούΘι.

Οι αντάτρτες Χούθι στην Υεμένη έχουν δηλώσει ότι οι επιθέσεις τους κατά της ναυτιλίας που συνδέεται με το Ισραήλ είναι αντίποινα για τον πόλεμο στη Γάζα.

02:18 Ένοπλοι ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους και τους κλέβουν το όχημα

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Wafa, έλαβε πληροφορίες από τοπικές πηγές για μια επίθεση εναντίον δύο Παλαιστινίων σε ένα αυτοσχέδιο σημείο ελέγχου νότια της Χεβρώνας και την κατάσχεση ενός ιδιωτικού οχήματος από τους ισραηλινούς εποίκους.

Σύμφωνα με το Wafa, το περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή Μασαφέρ Γιάτα, νότια της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Δύο νεαροί Παλαιστίνιοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο όταν η διαδρομή τους εμποδίστηκε από ένοπλους εποίκους, οι οποίοι ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τα πρόσωπά τους, τους επιτέθηκαν και στη συνέχεια κατέλαβαν το όχημά τους, το οποίο τοποθετήθηκε σε φορτηγό και μεταφέρθηκε σε παράνομο οικισμό σε κοντινή απόσταση.

02:01 Σε ποια θέματα μπορεί να δείξουν ευελιξία οι Ισραηλινοί στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι

Λίγες ώρες αφότου ξεκίνησαν στο Παρίσι οι νέες συνομιλίες για το πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας για την ανταλλαγή ομήρων, δύο ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν ότι η αντιπροσωπεία του Ισραήλ έλαβε εντολή να επιδείξει περιορισμένη ευελιξία σε ορισμένα σημεία και ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία γύρω από τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υπάρχει κάποια αποκάλυψη.

Το Κανάλι 13 υποστηρίζει η ισραηλινή ομάδα, της οποίας ηγείται ο επικεφαλής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, έχει λάβει περιθώρια διαπραγματεύσεων όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα θέματα που απαγορεύεται από τη στρατιωτική λογοκρισία να διευκρινίσει. Λέει επίσης ότι η ισραηλινή ομάδα θα επιστρέψει στην πατρίδα της αργότερα απόψε.

Το Κανάλι 12 αναφέρει ότι η ισραηλινή ομάδα εξουσιοδοτήθηκε να χαλαρώσει λίγο τη στάση της όσον αφορά την αναλογία των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για κάθε όμηρο, αφού, όπως λέει, η Χαμάς χαλάρωσε επίσης τη στάση της.

Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει ισραηλινή ευελιξία όσον αφορά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός κατά την οποία θα εφαρμοστεί η συμφωνία, καθώς και σε θέματα που αφορούν τη μεταπολεμική αποκατάσταση της Γάζας και την επιστροφή των κατοίκων της βόρειας Γάζας στα σπίτια τους.

«Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά βρισκόμαστε μόνο στο αρχικό στάδιο»

Δεν υπάρχει καμία ευελιξία, τονίζει το Κανάλι 12, όσον αφορά την απόρριψη από το Ισραήλ του αιτήματος της Χαμάς για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό του πολέμου -ένα αίτημα στο οποίο η Χαμάς συνεχίζει να επιμένει ως προϋπόθεση για μια νέα συμφωνία ομηρίας.

«Υπάρχει αισιοδοξία, αλλά βρισκόμαστε μόνο στο αρχικό στάδιο», αναφέρει το Κανάλι 12 μια ανώνυμη ανώτερη ισραηλινή πηγή.  «Η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένα βασικό πλαίσιο με σαφή κριτήρια σχετικά με το τι συζητάμε και τι όχι. Δεν υπάρχει ακόμη καμία συμφωνία κοντά στο χέρι. Ο στόχος είναι να παραδώσουμε μία πριν από την έναρξη του μήνα του Ραμαζανιού».

Αναφέρει επίσης μια ισραηλινή πηγή ασφαλείας που λέει ότι το Ισραήλ «θα εντείνει τη στρατιωτική πίεση μέχρι την τελευταία στιγμή, διότι μόνο η διαπραγμάτευση εν μέσω πυρών θα φέρει αποτελέσματα».

01:40 Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Οι μάχες δεν έχουν σταματήσει καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας. Τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν μια γεωργική έκταση.

Οι βομβαρδισμοί στη συνοικία Ζεϊτούν (στην πόλη της Γάζας) συνεχίστηκαν εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ μαχητών της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού. Ο ήχος των ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης στον αέρα έχει γίνει πολύ πιο δυνατός καθώς προσπαθούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες από το έδαφος.

1:24 Η Χαμάς δεν έκανε παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Monitor αναφέρει, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, ότι η ομάδα ήταν άκαμπτη και ότι οι αντίθετες αναφορές που λένε ότι έχουν μαλακώσει τη θέση τους είναι ψευδείς.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ έστειλε διαπραγματευτική ομάδα στις συνομιλίες του Παρισιού, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα, λόγω της πίεσης των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο στη Γάζα έχουν βαλτώσει εδώ και αρκετό καιρό.

01:08 Το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» – Οι τρεις ηγέτες της Χαμάς που θέλει να «ξετρυπώσει» το Ισραήλ

Την απόφαση να παραμείνουν στη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τέλους προκειμένου να αποτρέψουν τα σχέδια του Νετανιάχου σκοπεύουν οι ηγέτες της Χαμάς με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει ένα παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) που θέλουν να τους «ξετρυπώσουν».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ στο Newsweek «κανένας από τους ηγέτες του κινήματος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας, όποιο κι αν είναι το κόστος, και δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να καθιερωθεί στην εξουσία».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:54 Τραυματισμοί κοντά στη Ραμάλα μετά από ισραηλινή επιδρομή

Δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από αληθινά πυρομαχικά εν μέσω συγκρούσεων με τις ισραηλινές δυνάμεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζόνε βόρεια της Ραμάλα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Οι ισραηλινές επιδρομές έχουν ενταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Περισσότεροι από 7.100 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί.

00:40 Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σε 24 ώρες

Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πλήγματα του Ισραήλ τις τελευταίες 24 ώρες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Στην ανακοίνωση δεν προστίθενται λεπτομέρειες σχετικά με τους νεκρούς.

00:22 Νεκρός διοικητής της Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη ομάδα, Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο Μοχάμεντ Αμπντ αλ Ρασούλ Αλαουίγια, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Αμπού Αλί, σκοτώθηκε.

Ως συνήθως, η δήλωση δεν αναφέρει πού και πώς πέθανε. Ήταν, ωστόσο, γεννημένος το 1967, είπε η Χεζμπολάχ, καθιστώντας τον ανώτερο μέλος των μαχητών της ομάδας.

Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ο Αλαουίγια υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν στις 12 Φεβρουαρίου ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο ένα όχημα στο οποίο επέβαιναν στελέχη της Χεζμπολάχ, στο χωριό Μαρούν αλ-Ρας.

Ο θάνατος του Αλαουίγια ανεβάζει τον απολογισμό των νεκρών της Χεζμπολάχ από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σε 212.

00:05 Αρκετοί εργαζόμενοι του νοσοκομείου Νάσερ απελευθερώθηκαν

Τρεις εργαζόμενοι του ιατρικού προσωπικού του πολιορκημένου νοσοκομείου, Νάσερ στο Χαν Γιούνις απελευθερώθηκαν από την ισραηλινή κράτηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Δεκάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού του ιατρικού συγκροτήματος Νάσερ εξακολουθούν να βρίσκονται υπό κράτηση», προστίθεται.

Το νοσοκομείο, στην πόλη Χαν Γιούνις της Γάζας, σταμάτησε να λειτουργεί την περασμένη εβδομάδα μετά από μια πολύμηνη ισραηλινή πολιορκία και την επιδρομή που ακολούθησε.

23:50 Περισσότερα από όσα ανέφερε ο αξιωματούχος της Χαμάς

Περισσότερα από τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχου της Χαμάς στη Βηρυτό του Λιβάνου

  • Πρόκειται για έναν πόλεμο πείνας που έχει κηρυχθεί εναντίον 700.000 Παλαιστινίων.
  • Όλος ο κόσμος παρακολουθεί καθημερινά τα παιδιά και τις γυναίκες μας να ουρλιάζουν και να υποφέρουν στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.
  • Ο λαός μας περιμένει από τη Διεθνή Κοινότητα και τον ΟΗΕ, με όλους τους οργανισμούς τους, να λάβουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για να φέρουν βοήθεια στη Λωρίδα.
  • Η έκρηξη έρχεται ως απάντηση σε τυχόν περιορισμούς στην είσοδο των μουσουλμάνων στο τέμενος Αλ Άκσα κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού. Καλούμε τους ανθρώπους του παλαιστινιακού λαού μας στα κατεχόμενα εδάφη, την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, να απορρίψουν αυτή την εγκληματική απόφαση και να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με την κατοχή παντού και να κινητοποιηθούν και να διαδηλώσουν και να συνασπιστούν στο ευλογημένο Τζαμί Αλ-Άκσα.
  • Οι θέσεις και οι απαντήσεις της κατοχής προς τους διαμεσολαβητές είναι αρνητικές και θέτουν πολλά εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας. Ο Νετανιάχου κωλυσιεργεί και υπεκφεύγει και στοχεύει να διαταράξει την επίτευξη συμφωνίας. Δεν ενδιαφέρεται για την απελευθέρωση των κρατουμένων που κρατούνται από την αντίσταση, αλλά μάλλον είναι ένα χαρτί που χρησιμοποιεί για να πετύχει τους στόχους του.

23:34 Η απρόσμενη «ανάσταση» της λύσης των δύο κρατών – Πώς ένας αδιανόητος πόλεμος μπορεί να φέρει ειρήνη

Για χρόνια, το όραμα ενός ισραηλινού κράτους και ενός κράτους της Παλαιστίνης, που θα υπάρχουν δίπλα-δίπλα σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, χλευάζεται ως απελπιστικά αφελές – ή ακόμα χειρότερα, ως επικίνδυνη ψευδαίσθηση.

Αφού δεκαετίες διπλωματίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ απέτυχαν να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, φάνηκε σε πολλούς παρατηρητές ότι το όνειρο είχε πεθάνει – το μόνο που απέμενε ήταν να το θάψουν. Αλλά αποδεικνύεται ότι οι αναφορές για τον θάνατο της λύσης των δύο κρατών ήταν υπερβολικές, σημειώνει το Foreign Affairs σε ανάλυσή του.

Στον απόηχο της επίθεσης που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και του οδυνηρού πολέμου που διεξάγει έκτοτε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η δήθεν νεκρή λύση των δύο κρατών αναβίωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας έχουν επανειλημμένα και δημοσίως επαναβεβαιώσει την πεποίθησή τους ότι αποτελεί το μόνο τρόπο για τη δημιουργία διαρκούς ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών, των Παλαιστινίων και των αραβικών χωρών της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:17 Τι είναι το «δόγμα Πομπέο» που καταργεί η κυβέρνηση Μπάιντεν;

Με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανακαλεί ουσιαστικά το λεγόμενο «Δόγμα Πομπέο», το οποίο θεωρούσε ότι οι οικισμοί των εποίκων «δεν είναι καθ’ εαυτούς ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο».

Η πολιτική που εφάρμοσε το 2019 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανέτρεψε ένα υπόμνημα του 1978 του νομικού συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέρμπερτ Χάνσελ, το οποίο επίσης χαρακτήριζε τους οικισμούς παράνομους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:01 Χαμάς: Δεν θα επιτύχει ποτέ το σχέδιο του Ισραήλ για την «επόμενη ημέρα» στη Γάζα

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την «επόμενη ημέρα» στη Λωρίδα της Γάζας «δεν θα επιτύχει ποτέ», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βηρυτό.

«Όσον αφορά το μετά (τον πόλεμο) στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου παρουσιάζει ιδέες που ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα πετύχουν ποτέ», τόνισε ο Ουσάμα Χαμντάν.

Το έγγραφο που υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης ο Νετανιάχου στο συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνει τους στόχους του ισραηλινού στρατού στη Γάζα: διάλυση της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:44 Η UNRWA δεν είναι πλέον λειτουργική στη βόρεια Γάζα

Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA (Γραφείο Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες) δήλωσε ότι η οργάνωση δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει βοήθεια στη βόρεια Γάζα, όπου διαθέτει μόνο «λίγο προσωπικό», και ότι η πολιτική τάξη έχει καταρρεύσει εν μέσω της συνεχιζόμενης επίθεσης του Ισραήλ και των σοβαρών περιορισμών στην πρόσβαση σε τρόφιμα.

Η UNRWA λέει ότι δυσκολεύεται να προσφέρει βοήθεια σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή μετά το πάγωμα της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής οργάνωσης από πολλές βασικές χώρες μετά τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι δώδεκα υπάλληλοί της συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Το Ισραήλ δεν έχει προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς αυτούς σχεδόν ένα μήνα μετά την πρώτη υποβολή τους.

«Πιστεύω ότι έχουμε μερικές εβδομάδες, πέντε ή έξι, λιγότερες από αυτές. Μετά από αυτό, δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και σε μέρη όπως η Συρία, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε στο Al Jazeera ο εκπρόσωπος της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χάσνα.

22:28 «Σημάδια αισιοδοξίας» στις  συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται στο Παρίσι

Οι συνομιλίες για την εκεχειρία στη Γάζα διεξάγονται στο Παρίσι την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια που φαίνεται να είναι η πιο σοβαρή εδώ και εβδομάδες για να σταματήσουν οι μάχες στον πληγωμένο παλαιστινιακό θύλακα και να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί και οι ξένοι όμηροι.

Πηγή που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί ονομαστικά ή εθνικά, αναφέρει ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν με τον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ να συναντάται χωριστά με κάθε μέρος – το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπάρχουν εκκολαπτόμενα σημάδια αισιοδοξίας ότι μπορούμε να προχωρήσουμε προς την έναρξη μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης», είπε η πηγή σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων Al Qahera TV News αναφέρει επίσης ότι οι συνομιλίες έχουν αρχίσει. Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ολοκλήρωσε τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στο Κάιρο και τώρα περιμένει να δει τι θα φέρουν οι διαμεσολαβητές από τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου με το Ισραήλ.

Οι διαμεσολαβητές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με την ελπίδα να αποτρέψουν μια ισραηλινή επίθεση στην πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο νότιο άκρο του θύλακα.

Το Ισραήλ λέει ότι θα επιτεθεί στην πόλη αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία εκεχειρίας. Η Ουάσινγκτον έχει καλέσει τον στενό της σύμμαχο να μην το πράξει, προειδοποιώντας για τεράστιες απώλειες μεταξύ των αμάχων αν πραγματοποιηθεί επίθεση στην πόλη.

22:10 Ερντογάν: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσουμε τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ»

Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να σταματήσει την «καταπίεση στη Γάζα της Παλαιστίνης και την παρενόχληση στην Ιερουσαλήμ» από το Ισραήλ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, χωρίς καμία εξαίρεση, για να σταματήσουμε την καταπίεση στη Γάζα και την παρενόχληση στην Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση στη δυτική επαρχία Μπαλικεσίρ της Τουρκίας την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκική Δημοκρατία εργάζεται για να εξασφαλίσει τη συλλογική δράση των μουσουλμανικών χωρών σε όλο τον κόσμο κατά της καταπίεσης στη Γάζα.

Η βοήθεια που έστειλε η Τουρκία στον λαό της Γάζας ξεπέρασε τους 34.000 τόνους, δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, προσθέτοντας ότι άλλο ένα πλοίο που μετέφερε 2.380 τόνους υλικών βοήθειας έφτασε στην περιοχή την Πέμπτη.

21:52 Σπίτι στο Ντέιρ ελ Μπάλα στοχοποιήθηκε στο Ισραήλ χωρίς προειδοποίηση – Τουλάχιστον 24 άμαχοι νεκροί

Σύμφωνα με το Al Jazeera είναι άλλη μια αιματηρή νύχτα για την πλειονότητα των περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα, με επίκεντρο την περιοχή Ντέιρ ελ Μπάλα.

Ένα κτίριο κατοικιών που ανήκε στην οικογένεια Ζουάιτερ έγινε στόχος χωρίς καμία προειδοποίηση, με αποτέλεσμα την καταστροφή του σπιτιού και αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, τουλάχιστον 24 άμαχοι σκοτώθηκαν, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, ανέφερε το Wafa, καθώς το σπίτι ήταν γεμάτο από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που διέφυγαν από τη βία σε άλλες περιοχές της Λωρίδας.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα. Το Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Αλ Άκσα έχει δεχθεί πολλούς νεκρούς και τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, δήλωσε γιατρός της δομής.

«Αναμένουμε να υποδεχθούμε πολλά ακόμη θύματα, όπως αναφέρθηκε από την υπηρεσία ασθενοφόρων, η οποία βρίσκεται ακόμη στο σημείο της επίθεσης», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Δεν είμαστε εξοπλισμένοι για να υποδεχθούμε τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων», προσέθεσε. Ο γιατρός πρόσθεσε ότι το Αλ Άκσα είναι το μόνο λειτουργικό νοσοκομείο που έχει απομείνει στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

21:33 Μπλίνκεν: «Δεν πρέπει να μειωθεί η έκταση της Λωρίδας της Γάζας»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν επαναβεβαιώνει την αντίθεση της Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε επανακατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, καθώς και σε οποιαδήποτε μείωση του μεγέθους της.

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν είναι απάντηση σε ένα σχέδιο για τη μεταπολεμική Γάζα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το οποίο ο ισραηλινός στρατός θα έχει «απεριόριστη ελευθερία» να επιχειρεί σε όλη τη Γάζα.»

«Η Γάζα… δεν μπορεί να αποτελέσει πλατφόρμα για την τρομοκρατία. Δεν πρέπει να υπάρξει επανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ. Το μέγεθος του εδάφους της Γάζας δεν πρέπει να μειωθεί», είπε ο Μπλίνκεν μιλώντας από το Μπουένος Άιρες, όπου συμμετέχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20.

21:16 Γερμανία: «Αντίθετοι» με το διεθνές δίκαιο οι οικισμοί

Η Γερμανία καταδίκασε τα τελευταία ισραηλινά σχέδια για την κατασκευή χιλιάδων νέων οικισμών εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Γνωρίζετε τη θέση μας σχετικά με την κατασκευή οικισμών. Είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και αυτό ισχύει και όταν πραγματοποιούνται νέα κατασκευαστικά σχέδια», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κάθριν Ντεσάουε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

21:00 Ο Μπάιντεν ανατρέπει την πολιτική του Τραμπ στη Δυτική Όχθη – Καταργεί το «Δόγμα Πομπέο»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανατρέπει την πολιτική που είχε χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τους οικισμούς ως «ασύμβατους με το διεθνές δίκαιο», μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει 3.000 νέες κατοικίες εποίκων στην κατεχόμενη στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπλίνκεν ανακαλεί έτσι ουσιαστικά το λεγόμενο «Δόγμα Πομπέο», το οποίο θεωρούσε ότι οι οικισμοί των εποίκων «δεν είναι καθ’ εαυτούς ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο».

«Είμαστε απογοητευμένοι … είναι μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, τόσο υπό Ρεπουμπλικανικές όσο και Δημοκρατικές κυβερνήσεις, ότι οι νέοι οικισμοί είναι αντιπαραγωγικοί για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπουένος Άιρες.

«Είναι επίσης ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση των οικισμών. Κατά την κρίση μας, μόνο αποδυναμώνει, δεν ενισχύει την ασφάλεια του Ισραήλ», προσέθεσε.

20:40 Ισραηλινοί στρατιώτες εισβάλλουν στη Χεβρώνα

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην κατεχόμενη πόλη της Δυτικής Όχθης σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκε τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο και επαληθεύτηκε από τη μονάδα ελέγχου γεγονότων του Al Jazeera, Sanad.

Τα βίντεο κατέγραψαν ισραηλινούς στρατιώτες να διεξάγουν έρευνες στις γειτονιές Jaber, al-Salaymeh και Wadi al-Husayn στη Χεβρώνα.

Περισσότεροι από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί ή τεθεί υπό κράτηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

20:24 Η Γαλλία πιστεύει ότι η Ρωσία είναι πίσω από τα αστέρια του Δαβίδ που βρέθηκαν σχεδιασμένα με σπρέι σε κτίρια στο Παρίσι

Τα αστέρια του Δαβίδ που βρέθηκαν σχεδιασμένα με σπρέι σε κτίρια στην περιοχή του Παρισιού τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ήταν μέρος μιας επιχείρησης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, δήλωσε την Παρασκευή μία πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Γάλλοι εισαγγελείς ανέφεραν τον Νοέμβριο ότι 60 τέτοια αστέρια είχαν βρεθεί στην πρωτεύουσα και τα γύρω προάστια εβδομάδες μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τα γκράφιτι να ερμηνεύονται ως απειλή για τους Εβραίους.

Η γαλλική υπηρεσία διεθνούς ασφάλειας DGSI πιστεύει ότι η επιχείρηση διεξήχθη από το πέμπτο τμήμα της FSB που αναλαμβάνει διεθνείς επιχειρήσεις, δήλωσε η πηγή, παραθέτοντας ένα απόρρητο εσωτερικό σημείωμα που αποκάλυψε πρώτη η Le Monde.

Ένα ζευγάρι Μολδαβών συνελήφθη και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός, ένας φιλορώσος Μολδαβός επιχειρηματίας, ταυτοποιήθηκε. Τον Νοέμβριο, η Γαλλία καταδίκασε επίσης τη «ρωσική ψηφιακή ανάμειξη»  στην υπόθεση αυτή.

Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορέ Μπεκό, δήλωσε κατά τη διάρκεια της περσινής έρευνας ότι οι μουτζούρες είχαν γίνει κατόπιν «ρητής απαίτησης» ενός ατόμου που διέμενε στο εξωτερικό.

Η Le Monde δήλωσε ότι η υποτιθέμενη επιχείρηση της FSB ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας παραπληροφόρησης που είχε επίσης ως στόχο την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Αυστρία.

20:00 Η Συρία λέει στο ICJ ότι η κατοχή του Ισραήλ πρέπει να τελειώσει

Οι εκπρόσωποι της Συρίας ζήτησαν από το ICJ να εκδώσει μια συμβουλευτική απόφαση υπό το φως των πολλών ισραηλινών παραβιάσεων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών μετακίνησης, της εφαρμογής ενός νομικού συστήματος δύο επιπέδων και της ενοποίησης των οικισμών και άλλων μορφών θεσμικών διάκριση.

Η αντιπροσωπεία υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι ένα «τεράστιο αρχείο ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών» που το Ισραήλ συνεχίζει να παραβιάζει – 180 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και 227 του Συμβουλίου Ασφαλείας – μαρτυρούν τα αδικήματα του.

Ο αναγκαστικός εκτοπισμός Παλαιστινίων και η δήμευση της γης τους παράλληλα με τη μεταφορά εποίκων απαγορεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου. Το δικαστήριο θα πρέπει να διευκρινίσει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και ότι το Ισραήλ πρέπει να αφαιρέσει όλες τις δομές που το εμποδίζουν «χωρίς καθυστέρηση».

19:00 Ελβετία στο ICJ: Το Ισραήλ δημιούργησε «περιβάλλον καταναγκασμού» στα παλαιστινιακά εδάφη

Η Ελβετία υποστήριξε στις παρατηρήσεις της ενώπιον του ICJ ότι το Ισραήλ έχει θέσει σε εφαρμογή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ένα «περιβάλλον καταναγκασμού» που «δεν μπορεί να δικαιολογηθεί βάσει των απαιτήσεων ασφαλείας, επειδή επηρεάζει την ευημερία του πληθυσμού και έχει διακρίσεις».

Οι Ελβετοί εκπρόσωποι υποστήριξαν ότι το Ισραήλ, ως κατακτητής, έχει την υποχρέωση να διατηρήσει το status quo στο έδαφος και να προστατεύει την ευημερία του πληθυσμού. Η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης επιβεβαιώνει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κατοχής, είπαν.

18:30 Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν περιοχή κοντά στο νότιο νοσοκομείο της Γάζας

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, το νοσοκομείο al-Amal στο Khan Younis υπέστη «σημαντική ζημιά», ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της στο X.

Το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και εβδομάδες και η οργάνωση έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι «τρομερή».

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν περιοχή κοντά στο νότιο νοσοκομείο της Γάζας: PRCS
Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, το νοσοκομείο al-Amal στο Khan Younis υπέστη «σημαντική ζημιά», ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος σε ανάρτησή της στο X.

Το νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία από τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και εβδομάδες και η οργάνωση έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι «τρομερή».

17:45 Αστυνομική βία κατά φοιτητών – Διαδήλωναν υπέρ της Παλαιστίνης

Επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομικούς και φοιτητές σημειώθηκαν σήμερα στην Πίζα, σε πορεία υπέρ των Παλαιστινίων. Οι φοιτητές, μαζί με μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας Ιταλίας και αριστερών οργανώσεων, επεχείρησαν να φτάσουν μέχρι την κεντρική είσοδο του Πανεπιστημίου της Πίζας. Οι αστυνομικοί, όμως, τους σταμάτησαν σε έναν από τους πλαϊνούς δρόμους, κάνοντας χρήση γκλοπ.

Η γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν, τόνισε ότι πρόκειται να υποβάλει άμεσα ερώτηση στην βουλή της Ρώμης και ότι «υπάρχει ένα κλίμα καταστολής, για το οποίο το κόμμα της διαμαρτυρήθηκε ήδη στον υπουργό Εσωτερικών, Ματέο Πιαντεντόζι».

17:20 Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τρία drones των Χούθι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία επιβλέπει τις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, αναφέρει ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Χούτι πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Στις 23 Φεβρουαρίου, μεταξύ 3:30 και 5 π.μ., οι δυνάμεις της CENTCOM κατέρριψαν τρία μονόδρομα επιθετικά UAV των Χούτι κοντά σε πολλά εμπορικά πλοία που επιχειρούσαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα πλοίο», ανέφερε το πρακτορείο σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι δυνάμεις της CENTCOM αναγνώρισαν τα UAV και τα ASCM και διαπίστωσαν ότι αποτελούσαν μια άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες θα προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και θα καταστήσουν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και πιο ασφαλή για το Ναυτικό των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία».

16:50 Το Ισραήλ δεν μπορεί να εξαλείψει τη Χαμάς: Αμερικανοί αξιωματούχοι στους NYT

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους New York Times ότι πιστεύουν ότι η Χαμάς έχει περιοριστεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις, αλλά το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιτύχει στο άμεσο μέλλον τον στόχο του να εξαλείψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της ομάδας.

Οι αξιωματούχοι ζήτησαν ανωνυμία για να συζητήσουν τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.

16:20 Έκθεση του ΟΗΕ: «Μεγάλες παραβιάσεις δικαιωμάτων»

Μια ετήσια έκθεση του ΟΗΕ εντόπισε «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη και απαιτεί λογοδοσία και δικαιοσύνη για την προώθηση της ειρήνης.

«Η εδραιωμένη ατιμωρησία… δεν μπορεί να επιτραπεί να συνεχιστεί. Πρέπει να υπάρξει λογοδοσία από όλες τις πλευρές για παραβιάσεις που παρατηρήθηκαν για 56 χρόνια κατοχής και 16 χρόνια αποκλεισμού της Γάζας, και μέχρι σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Turk σε συνοδευτική δήλωση.

16:05 O ισραηλινός στρατός εμποδίζει τους Παλαιστίνιους να εισέλθουν στο Αλ Άκσα

Βίντεο που επικυρώθηκε από τη μονάδα επαλήθευσης Sanad του Al Jazeera δείχνει Παλαιστίνιους πιστούς να απομακρύνονται ή να απομακρύνονται βίαια καθώς προσπαθούν να κατευθυνθούν προς το τζαμί Al-Aqsa στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι συνήθως εμποδίζονται να φτάσουν στο Al-Aqsa, τον τρίτο ιερότερο τόπο στον κόσμο για τους μουσουλμάνους.

16:00 Διαδήλωση συμπαράστασης στη Γάζα και στην Ιορδανία

Σε μια σειρά χώρες, πολίτες έχουν βγει στους δρόμους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στη Γάζα, με αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος.

Δείτε βίντεο από το Αμμάν της Ιορδανίας όπου διαδήλωσαν έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, καταγγέλλοντας τη βοήθεια των ΗΠΑ στην εκστρατεία του Ισραήλ:

15:50 Υπουργείο Υγείας της Χαμάς: 700.000 παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό στη Λωρίδα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από ασιτία.

Σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχουν 350.000 χρόνιοι ασθενείς, 60.000 έγκυες γυναίκες και 700.000 παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό και αφυδάτωση στη Λωρίδα της Γάζας.

Αγοράκι παίζει στα ερείπια βομβαρδισμένου κτιρίου στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

15:41 Μαζική διαδήλωση συμπαράστασης για τη Γάζα στη Σαναά

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά για να δείξουν τη συμπαράστασή τους στη Γάζα.

Ανάμεσά τους βρέθηκαν και υποστηρικτές των Χούθι, όπως αναφέρει το Reuters.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Khaled Abdullah

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Khaled Abdullah

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS / Khaled Abdullah

15:32 Μια συγκλονιστική φωτογραφία που αποτυπώνει το δράμα των αμάχων στη Γάζα

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Άχμεντ Αζάμ μεταφέρει τη σορό του γιου του Μουχάναντ, ο οποίος γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η συγκλονιστική φωτογραφία έχει τραβηχτεί στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα στην Ντέιρ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το βλέμμα απόγνωσης του Άχμεντ προς τον ουρανό τα λέει όλα…

Πηγή φωτογραφίας: Reuters / Doaa Ruqqa

15:22 Το Κατάρ δήλωσε ότι η «αξιοπιστία της διεθνούς έννομης τάξης» εξαρτάται από τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο ανώτερος διπλωμάτης του Κατάρ, Μουτλάκ Αλ-Κατάνι δήλωσε στο Διεθνές Δικαστήριο ότι υπάρχει αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ορισμένες βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου «ισχύουν για κάποιους αλλά όχι για άλλους, ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούνται ότι αξίζουν ασφάλεια, ελευθερία και αυτοδιάθεση αλλά άλλοι όχι».

«Ορισμένα παιδιά θεωρούνται άξια προστασίας, ενώ άλλα σκοτώνονται κατά χιλιάδες», είπε.

«Το Κατάρ απορρίπτει τέτοια διπλά στάνταρ. Το διεθνές δίκαιο πρέπει να τηρείται σε όλες τις περιστάσεις. Πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους και πρέπει να υπάρχει λογοδοσία», δήλωσε ο Αλ-Κατάνι.

Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε «εθνοκάθαρση και αποικισμό» των παλαιστινιακών εδαφών και έχει εφαρμόσει ένα «καθεστώς απαρτχάιντ» με σκοπό «τη διατήρηση της κυριαρχίας των Εβραίων Ισραηλινών επί των Παλαιστινίων».

Οι παράνομες πρακτικές διακρίσεων του Ισραήλ είναι τα «εργαλεία ενός μακροχρόνιου αποικιοκρατικού σχεδίου των εποίκων».

Οι πολιτικές των εποίκων έχουν σχεδιαστεί για τη «μόνιμη αποικιοποίηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών προς αποκλειστικό όφελος των Εβραίων εποίκων και είναι η βασική αιτία του κύκλου της βίας εκεί».

«Δηλώσεις μελών της ισραηλινής κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι η πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας ίσως είναι το επόμενο τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών που θα αποτελέσει αντικείμενο ισραηλινών εποικισμών», τόνισε ο εκπρόσωπος του Κατάρ.

«Η κατοχή του Ισραήλ είναι παράνομη, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού, την απαγόρευση του απαρτχάιντ, την απαγόρευση της χρήσης βίας, την απαγόρευση της προσάρτησης, την υποχρέωση να είναι προσωρινή, να διεξάγεται με καλή πίστη και προς το συμφέρον του κατεχόμενου πληθυσμού», σημείωσε.

Το δικαστήριο έχει την «ξεκάθαρη εντολή και μάλιστα την ευθύνη να διορθώσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Η αξιοπιστία της διεθνούς έννομης τάξης εξαρτάται από τη γνωμοδότησή σας και το διακύβευμα δεν μπορεί να είναι υψηλότερο», τόνισε ο Μουτλάκ Αλ-Κατάνι.

15:13 Ynet: Η Χαμάς επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από τη Γάζα σε αντάλλαγμα για τους ομήρους

Σύμφωνα με το ισραηλινό ynet, η Χαμάς δεν έχει αλλάξει τη στάση της σε σχέση με μια πιθανή συμφωνία για τους ομήρους, με το Μέσο να επικαλείται ανώτερους Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Χαμάς επιμένει ότι δεν θα συμφωνήσει να απελευθερώσει τους ομήρους εκτός αν το Ισραήλ αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

15:03 «Ακόμα και στις σκηνές, δεν είμαστε ασφαλείς»

Την Πέμπτη, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στη Ντέιρ ελ-Μπαλάχ της Γάζας που ισοπέδωσαν σπίτια.

Μια επίθεση σε σκηνή από επιθετικό αεροσκάφος Apache σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε πολλά μέλη της οικογένειας αλ-Ραμλάουι που αναζητούσαν καταφύγιο στα δυτικά της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

«Ο ξάδελφός μου, που έχασε την κόρη του, ξύπνησε από τη φρίκη, με τον ήχο του πολεμικού αεροσκάφους Apache να γίνεται όλο και πιο δυνατός», δήλωσε ο Χασάν αλ-Ραμλάουι, 33 ετών, ένα από τα μέλη της οικογένειας.

«Είναι απλώς μια σκηνή. Είναι εκτοπισμένοι και απομακρύνθηκαν από τον βορρά εδώ για να αναζητήσουν καταφύγιο. Κοιμόντουσαν. Γιατί τους επιτέθηκαν; Ακόμη και στις σκηνές δεν είμαστε ασφαλείς».

Σκηνές εκτοπισμένων υπάρχουν παντού στη νότια Γάζα.

14:54 ΥΠΕΞ της Ινδονησίας στο Διεθνές Δικαστήριο: Κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου από το Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε στο Διεθνές Δικατήριο ότι αποχώρησε από τη συνάντηση της ομάδας των G20 στη Βραζιλία για να απευθυνθεί προσωπικά στο δικαστήριο της Χάγης και «να εκφράσει την αλληλεγγύη του ινδονησιακού λαού σε ένα θέμα ύψιστης σημασίας».

«Βρίσκομαι μπροστά σας για να υπερασπιστώ τη δικαιοσύνη ενάντια σε μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττει το Ισραήλ», είπε η ίδια.

Η Μαρσούντι είπε ακόμη ότι:

  • Η παράνομη κατοχή του Ισραήλ και οι θηριωδίες του πρέπει να σταματήσουν και δεν πρέπει να εξομαλυνθούν ή να αναγνωριστούν. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ έχει μηδενική πρόθεση να τηρήσει τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις
  • Σε κανένα κράτος δεν πρέπει να παραχωρείται «το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει εναντίον ασθενέστερων κρατών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε το διεθνές δίκαιο»
  • Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αρνηθεί το δικαστήριο να δώσει συμβουλευτική γνώμη. Ορισμένες χώρες έχουν υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά το επιχείρημα αυτό είναι άκυρο, διότι αυτή τη στιγμή δεν διεξάγονται βιώσιμες διαπραγματεύσεις και το δικαστήριο δεν καλείται να αποφασίσει για τη σύγκρουση στο σύνολό της
  • Όλες οι ενέργειες που αποκλείουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση «θα είναι παράνομες». Είναι σαφές ότι η συνέχιση του «καθεστώτος απαρτχάιντ» του Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

14:44 Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης στη Βαγδάτη

Μαζική διαδήλωση έγινε στη Βαγδάτη, πρωτεύουσα του Ιράκ, υπέρ της Γάζας.

«Κάλεσμα συνείδησης… Η πείνα των παιδιών της Γάζας είναι ντροπή για όλη την ανθρωπότητα», έγραφε ένα από τα πανό.

Μικρός Παλαιστίνιος σε χαλάσματα σπιτιού στη Ράφα.

14:35 Οι συμμετέχοντες στις κηδείες μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ που σκοτώθηκαν από το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη απειλούν με αντίποινα

Παλαιστίνιοι που συμμετείχαν στην κηδεία δύο μελών της Ισλαμικής Τζιχάντ που σκοτώθηκαν στη Δυτική Όχθη τη νύχτα της Πέμπτης απειλούν να εκδικηθούν για τον θάνατό τους, δηλώνοντας ότι θα επιτεθούν στην ισραηλινή πόλη Αφούλα, όπως γράφει ο Τζακ Χούρι στη Haaretz.

14:26 Μητέρα που σώθηκε από βομβαρδισμό αγκαλιάζει ξανά τα παιδιά της

Βίντεο που έχει αναρτήσει το Quds News Network, αποτυπώνει τη στιγμή που μητέρα, η οποία σώθηκε από βομβαρδισμό στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, αγκαλιάζει ξανά τα παιδιά της.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

14:17 Το Πακιστάν υποστήριξε στο Διεθνές Δικαστήριο ότι η ισραηλινή κατοχή δεν είναι «μη αναστρέψιμη»

Παίρνοντας τον λόγο εκ μέρους του Πακιστάν, ο υπουργός Δικαίου και Δικαιοσύνης, Άχμεντ Ιρφάν Ασλάμ είπε ότι ενώ το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να καταστήσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών μη αναστρέψιμη, η ιστορία δείχνει ότι είναι δυνατή η αναστροφή της.

Ο Ασλάμ πρόσθεσε ακόμη ότι:

  • Η «προσάρτηση» ισχύει πλέον για το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών και αυτό «μπορεί να ήταν η πρόθεση εξ αρχής»
  • Το Ισραήλ προσπάθησε να δημιουργήσει μη αναστρέψιμα γεγονότα στο έδαφος που καθιστούν αδύνατο τον τερματισμό της κατοχής του Ισραήλ
  • Αλλά δεν είναι αδύνατο να αντιστραφούν τα γεγονότα στο έδαφος και αυτό έχει γίνει στο παρελθόν, όπως όταν η Γαλλία απέσυρε πάνω από ένα εκατομμύριο εποίκους από την Αλγερία το 1962
  • Οι Γάλλοι έποικοι δεν ήταν μόνο πολυπληθέστεροι από τους Ισραηλινούς στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά και καλύτερα εγκατεστημένοι
  • Η λύση των δύο κρατών «πρέπει να είναι η βάση για την ειρήνη».
  • Η συμβουλευτική γνωμοδότηση του δικαστηρίου θα βοηθήσει τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης «καθιστώντας δυνατό για τα μέρη να προβούν σε διαδικασίες με βάση την υγιή βάση του διεθνούς δικαίου»

14:07 Για άλλη μια Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στο τέμενος Αλ-Άκσα

Οι ισραηλινές δυνάμεις για μια ακόμη Παρασκευή εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση των πιστών στο τέμενος Αλ-Άκσα.

Μάλιστα, πιστοί ψάλλουν μπροστά σε Ισραηλινούς αστυνομικούς, όπως φαίνεται σε μια σειρά βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα social media.

Δείτε σχετικό βίντεο:

13:58 Οι Παλαιστίνιοι ζουν «υπό κατοχή, καταπίεση, αδικία και καθημερινή ταπείνωση» δήλωσε το Ομάν στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο Αμπντουλάχ μπιν Σάλεμ Χαμάντ Αλχάρθι, που εκπροσωπεί το Ομάν στο Διεθνές Δικαστήριο, δήλωσε ότι ο λαός της Παλαιστίνης «ζει υπό κατοχή, καταπίεση, αδικία και καθημερινή ταπείνωση, ενώ η διεθνής κοινότητα απέτυχε να τον βοηθήσει να πραγματοποιήσει τις προσδοκίες του για ένα ανεξάρτητο κράτος».

Ο ίδιος έκανε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

  • Η μεταφορά εποίκων από το Ισραήλ επί δεκαετίες «έχει σχεδιαστεί για να διαιωνίσει την κατοχή και να την καταστήσει μόνιμη»
  • Ο βίαιος εκτοπισμός των Παλαιστινίων και η μεταφορά πολιτών της κατοχικής δύναμης απαγορεύεται από το άρθρο 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης
  • «Η 75χρονη κατοχή και η πολιτική εποικισμού του κράτους του Ισραήλ που εμποδίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους αποτελεί προσβολή του διεθνούς δικαίου»
  • Το δικαστήριο θα πρέπει να διαπιστώσει ότι οι νομικές συνέπειες για την κυβέρνηση του Ισραήλ περιλαμβάνουν την άμεση παύση όλων των παράνομων πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των εποικισμών και των «συναφών παράνομων διοικητικών πλαισίων»
  • Τα τρίτα κράτη έχουν σαφή υποχρέωση να μην αναγνωρίζουν ή να διευκολύνουν την παράνομη κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο

13:48 Λήξη συναγερμού για τις πρεσβείες Ισραήλ, Αιγύπτου και ΗΠΑ στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η έρευνα των ΤΕΕΜ στις πρεσβείες των Ισραήλ, Αιγύπτου και ΗΠΑ στην Αθήνα μετά από απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβες που έγιναν σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, δεν προέκυψε κάτι ανησυχητικό.

13:39 Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών: Οι εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν αμέσως

Οποιαδήποτε μεταφορά όπλων ή πυρομαχικών στο Ισραήλ που θα χρησιμοποιηθούν στη Γάζα είναι πιθανό να παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, προειδοποίησε ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

«Όλα τα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τα μέρη μιας ένοπλης σύγκρουσης, όπως απαιτείται από τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και το διεθνές εθιμικό δίκαιο», δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες.

«Κατά συνέπεια, τα κράτη πρέπει να απέχουν από τη μεταφορά οποιουδήποτε όπλου ή πυρομαχικών – ή εξαρτημάτων τους – εάν αναμένεται, δεδομένων των γεγονότων ή των προηγούμενων προτύπων συμπεριφοράς, ότι θα χρησιμοποιηθούν για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τονίζεται.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων χαιρέτισε την απόφαση ενός ολλανδικού εφετείου που διέταξε την Ολλανδία να σταματήσει την εξαγωγή εξαρτημάτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο Ισραήλ.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπήρχε «σαφής κίνδυνος» τα εξαρτήματα να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το ανθρωπιστικό δίκαιο του πολέμου σε έναν όχι αμελητέο αριθμό περιπτώσεων».

Γράφημα για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Πηγή: Al Jazeera

13:30 Νορβηγία στο Διεθνές Δικαστήριο: Η κατοχή του Ισραήλ είναι «de facto προσάρτηση»

Η Νορβηγία παρουσίασε τα επιχειρήματά της κατά την πέμπτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη νομιμότητα της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία, όπως τα σταχυολόγησε το Al Jazeera:

  • Οι ισραηλινοί εποικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ αποτελούν κύριο εμπόδιο για κάθε προοπτική για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή
  • Σε συμβουλευτική γνωμοδότησή του το 2004, το ΔΔΔ διαπίστωσε ότι η κατασκευή τείχους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και γύρω από αυτήν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο
  • Πολυάριθμα ψηφίσματα του ΟΗΕ εκτίμησαν ότι οι εποικισμοί παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τόνισαν την ανάγκη να αντιστραφούν οι «αρνητικές τάσεις στο έδαφος που διαβρώνουν σταθερά τη δυνατότητα λύσης δύο κρατών»
  • Οι εξελίξεις επί τόπου «δίνουν αφορμή να αναρωτηθούμε αν η κατοχή μετατρέπεται σε de facto προσάρτηση».
  • Η προσάρτηση είναι μονομερής πράξη και απαγορεύεται από το εθιμικό διεθνές δίκαιο
  • Οι νομικές συνέπειες που προκύπτουν από μια τέτοια παρατεταμένη κατοχή παραβιάζουν την αρχή της αυτοδιάθεσης και κάθε κράτος έχει την υποχρέωση να απέχει από κάθε ενέργεια που στερεί από τους ανθρώπους αυτό το δικαίωμα

13:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η ακρόαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη, με πολλές χώρες να μιλούν σήμερα, μεταξύ των οποίων η Ναμίμπια, η Νορβηγία, το Πακιστάν και το Ομάν
  • Τουλάχιστον 29.514 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας
  • Η παλαιστινιακή προεδρία απέρριψε το μεταπολεμικό σχέδιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τη Γάζα, όπως αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης
  • Δημοσκόπηση στο Ισραήλ διαπιστώνει ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το κόμμα του Νετανιάχου θα έχανε
  • Επτά ισραηλινές οργανώσεις για τα δικαιώματα κάλεσαν τις χώρες να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν για αρκετές ώρες δύο 10χρονα παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη
  • Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σκότωσε δέκα άτομα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας
  • Στο Παρίσι βρίσκεται ισραηλινή αντιπροσωπεία για νέες συνομιλίες για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

13:11 Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών προειδοποιεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι αν δεν δράσει κατά της Χεζμπολάχ, θα το κάνει το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, στην οποία αναφέρει ότι το Ιράν μεταφέρει όπλα στη Χεζμπολάχ κατά παράβαση του ψηφίσματος 1701, όπως μεταδίδει το Κανάλι 12.

Στην επιστολή, ο Κατζ ισχυρίζεται ότι το Ιράν μεταφέρει όπλα μέσω ξηράς, αέρα και θάλασσας και περιγράφει λεπτομερώς τα ακριβή εξαρτήματα που μεταφέρονται και για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με τον Κατζ, τα όπλα μεταφέρονται από το Ιράν στο Ιράκ και από εκεί μεταφέρονται λαθραία στη Συρία.

Σε αυτό το σημείο, μεταφέρονται πέρα από τα σύνορα στο Λίβανο. Για να υποστηρίξει τα στοιχεία του, ο Κατζ παρέχει στον ΟΗΕ τις ακριβείς ημερομηνίες των πρόσφατων μεταφορών.

13:01 Έφτασε στο Παρίσι η ισραηλινή αντιπροσωπεία για τις νέες συνομιλίες

Σύμφωνα με τη Haaretz, η ισραηλινή αντιπροσωπεία που θα συμμετέχει στις νέες συνομιλίες για τους ομήρους και κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έφτασε στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της ισραηλινής αποστολής είναι ο Νταβίντ Μπαρνέα της Μοσάντ.

12:52 Το ΚΚΕ κατήγγειλε την επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ευρωβουλή

Τη συγκρότηση της ευρωενωσιακής αποστολής «Ασπίδες» καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλαν προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι ευρωβουλευτές του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνος στην οποία ερώτηση αναφέρουν:

«Η ΕΕ προχωρά στη συγκρότηση της στρατιωτικής επιχείρησης «Ασπίδες» (EUNAVFOR ASPIDES) στον πόλεμο στην Ερυθρά θάλασσα. Διοικητής της επιχείρησης είναι Έλληνας αρχιπλοίαρχος, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» θα βρίσκεται στη Λάρισα. Η νέα ευρωενωσιακή αποστολή θα βρίσκεται σε κοινό συντονισμό με την επιχείρηση «EUNAVFOR ATALANTA» και θα συνεργαστεί με την υπό αμερικανοβρετανική διοίκηση αποστολή «Prosperity Guardian».

Η συγκρότηση της επιχείρησης «Ασπίδες» αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση της επιθετικότητας και στρατιωτικοποίησης της ΕΕ. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΕΕ – ΝΑΤΟ και Κίνας – Ρωσίας οδηγεί τα επιτελεία της ΕΕ στη συγκρότηση της αποστολής «Ασπίδες», ώστε να προωθήσουν τα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στην περιοχή της Ερυθράς θάλασσας και ευρύτερα. Η Ερυθρά θάλασσα και τα στενά της αποτελούν πεδίο οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, λόγω της μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, και διέλευσης μεγάλου αριθμού εμπορικών πλοίων.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις «Prosperity Guardian» και «Ασπίδες» ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των αντιπαραθέσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, κι ενώ συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και ο πόλεμος στην Υεμένη.

Για την ελληνική συμμετοχή

Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα με αναβαθμισμένες ευθύνες στις ευρωατλαντικές αποστολές, οι ΝΑΤΟϊκοί εξοπλισμοί και οι αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα που σημαδεύουν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων προσδένουν ακόμα περισσότερο τη χώρα στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ενώ ο λαός πληρώνει όλα αυτά με μεγάλες στερήσεις στο όνομα των συμμαχικών υποχρεώσεων. Θέτουν το λαό σε άμεσο κίνδυνο με ενδεχόμενα αντίποινα ανταγωνιστών των ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ ήδη τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των πληρωμάτων ελληνόκτητων πλοίων που ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα».

Βάσει αυτών οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν το εξής ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της ΕΕ σχετικά με την στρατιωτική επιχείρηση ‘Ασπίδες’ της ΕΕ, που κλιμακώνει τον πόλεμο στην περιοχή, στηρίζοντας το κράτος του Ισραήλ που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των πληρωμάτων τόσο των πολεμικών, όσο και των εμπορικών πλοίων για τα ευρωατλαντικά σχέδια και τα συμφέροντα των εφοπλιστών;»

12:42 Η Ναμίμπια θυμήθηκε την οδυνηρή αποικιοκρατική ιστορία στην τοποθέτησή της ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ναμίμπια, Υβόν Ντάουσαμπ, πήρε τον λόγο στο Διεθνές Δικαστήριο, απαιτώντας από το ΔΔΔ να αναγνωρίσει ως παράνομη την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Η Ντάουσαμπ είπε ότι: «Η Ναμίμπια θεωρεί ηθικό καθήκον και ιερή ευθύνη να εμφανιστεί ενώπιον αυτού του δικαστηρίου» και να εξετάσει το ζήτημα της «αδικαιολόγητης κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ».

Οι παραλληλισμοί μεταξύ της Παλαιστίνης και της Ναμίμπια είναι «συγκλονιστικοί και οδυνηροί».

Αντί να ασκήσουν το δικαίωμά τους να αυτοδιοικούνται, «οι Παλαιστίνιοι και οι Ναμίμπιοι υπέστησαν την απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την απόλυτη κλοπή της γης και των φυσικών τους πόρων», είπε η εκπρόσωπος της χώρας από την Αφρική.

Η Ναμίμπια «εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες μιας μακράς και παράνομης κατοχής», είπε.

Το ΔΔΔ «έπαιξε ζωτικό ρόλο στον απελευθερωτικό μας αγώνα», τόνισε η Ντάουσαμπ. Στη γνωμοδότησή του το 1971, το ΔΔΔ επιβεβαίωσε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ως «νομική επιταγή», ανοίγοντας το δρόμο για την ανεξαρτησία της Ναμίμπια το 1990.

Λόγω της εμπειρίας της Ναμίμπια με το απαρτχάιντ, «δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια μπροστά στις κτηνώδεις θηριωδίες που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού».

Ζητάμε από το ΔΔΔ «να μην κάνει ούτε αυτό τα στραβά μάτια», πρόσθεσε η Ντάουσαμπ.

12:33 Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε «εκτεταμένες» ασκήσεις για πιθανό πόλεμο στον βορρά

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε «εκτεταμένες» ασκήσεις την περασμένη εβδομάδα ως προετοιμασία για πιθανό πόλεμο στον βορρά.

Πολεμικό πλοίο του Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση στο Χ:

12:23 Δημοσκόπηση στο Ισραήλ δείχνει ότι αν γίνονταν σήμερα οι εκλογές, ο Νετανιάχου θα έχανε

Ο Βίλεμ Μαρξ μεταδίδει από την Ιερουσαλήμ για το Al Jazeera: «Αυτή είναι μια νέα δημοσκόπηση της Maariv.

Πρόκειται για έναν όμιλο εφημερίδων στο Ισραήλ. Έχουν αναθέσει να εξετάσουν τι θα συνέβαινε αν διεξάγονταν σήμερα γενικές εκλογές.

Από τις 120 έδρες της Κνεσέτ, μόνο 18, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, θα κατέληγαν στα χέρια μελών του κόμματος Λικούντ. Αυτό είναι το κόμμα του Νετανιάχου».

«Το κόμμα του Μπένι Γκαντζ θα είχε στη διάθεσή του μια πολύ μεγαλύτερη σειρά εδρών. Θα γινόταν ο μεγαλύτερος ηγέτης κόμματος, σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση. Και το δεξιό κόμμα, στο πλαίσιο του χαρτοφυλακίου του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, του ηγέτη αυτού του κόμματος και υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, φαίνεται επίσης ότι θα αύξανε το μερίδιο των ψήφων και το μερίδιο των εδρών του μέσα στην Κνεσέτ», σημειώνει ο Μαρξ.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν αυτές. Τις επόμενες ημέρες, θα διεξαχθούν τοπικές δημοτικές εκλογές και οι αναλυτές μας λένε ότι αυτές αποτελούν ιστορικά έναν πολύ καλό δείκτη για το τι θα συμβεί στη συνέχεια, όταν έρθουν γενικές εκλογές», τονίζει ο ανταποκριτής του Al Jazeera.

12:14 Ο επικεφαλής της Μοσάντ μεταβαίνει στο Παρίσι για νέο γύρο συνομιλιών για ομήρους, κατάπαυση του πυρός

Ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον επικεφαλής της Μοσάντ μεταβαίνει σήμερα Παρασκευή στο Παρίσι ελπίζοντας σε μια «απεμπλοκή» των συνομιλιών για τη σύναψη συμφωνίας για νέα εκεχειρία με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11:59 Επτά ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν τις χώρες να αποκαταστήσουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Επτά ισραηλινές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν κοινή έκκληση να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της UNRWA, ώστε ο οργανισμός να συνεχίσει το έργο του στη Γάζα.

Στις οργανώσεις περιλαμβάνονται οι Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, B’Tselem, «Σπάζοντας τη σιωπή» (Breaking the Silence), Gisha, City of Nations, Checkpoint Watch και «Μαχητές για την Ειρήνη» (Fighters for Peace).

«Οι αμφιβολίες σχετικά με την εμπλοκή υπαλλήλων της UNRWA στην επίθεση κατά του Ισραήλ είναι πολύ σοβαρές, αλλά δεν δικαιολογούν το τιμωρητικό πάγωμα της χρηματοδότησης του Οργανισμού», ανέφεραν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

«Οι ενέργειες των λίγων δεν πρέπει να επιτραπεί να ρίξουν σκιά στο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικό έργο της UNRWA», τονίζεται.

Τον περασμένο μήνα, αρκετές χώρες-χορηγοί, κυρίως δυτικές, σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της παλαιστινιακής υπηρεσίας προσφύγων αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε – αλλά δεν προσκόμισε αποδείξεις – ότι ορισμένα μέλη του προσωπικού της UNWRA συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

11:50 Βίντεο – γροθιά στο στομάχι από τη Γάζα

Το Quds News Network μεταδίδει βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα social media και φαίνεται να αποτυπώνει την προσπάθεια Παλαιστίνιου να απομακρυνθεί ενώ έχει στην πλάτη του τη σορό του μικρότερου αδελφού του που σκοτώθηκε από Ισραηλινό sniper, όπως καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο μικρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε ενώ επιχειρούσε να ξεφύγει από τη βόρεια Γάζα προς τον νότο διαμέσου της οδού Αλ-Ρασίντ στην πόλη της Γάζας.

Δείτε το βίντεο:

11:40 Η Παλαιστινιακή Αρχή λέει ότι τα μεταπολεμικά σχέδια του Νετανιάχου αποσκοπούν στη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου λέγοντας ότι το μεταπολεμικό σχέδιο του αποσκοπεί στη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη και στην αποτροπή της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε: «Η Γάζα θα είναι μέρος του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και οποιοδήποτε άλλο σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει».

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Ραμάλα δήλωσε ότι το σχέδιο είναι «μια επίσημη δήλωση της επιστροφής της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και μια προσπάθεια να κερδηθεί περισσότερος χρόνος για την εφαρμογή του σχεδίου εκδίωξης. Πρόκειται για έναν ελιγμό για την παράκαμψη και το σαμποτάζ των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των κρατουμένων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της διακυβέρνησης του Νετανιάχου».

11:31 Νέο λουτρό αίματος στη Γάζα, 104 νεκροί σε 24 ώρες – 29.514 οι νεκροί

Νέο απολογισμό για τους νεκρούς από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα.

Στις 29.514 έχουν εκτοξευτεί οι νεκροί στη Γάζα, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 69.616.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες 104 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 160 τραυματίστηκαν.

Δραματικές είναι οι συνθήκες στη Λωρίδα της Γάζας.

11:22 Γιατρός των Ηνωμένων Εθνών περιγράφει τις άσχημες συνθήκες μέσα στο νοσοκομείο Νάσερ που είναι υπό πολιορκία

Μέλος του προσωπικού του ΟΗΕ μίλησε για τις δυσκολίες που συνεπάγεται η αποστολή διάσωσης για την απομάκρυνση βαριά ασθενών και οικογενειών από το νοσοκομείο Νάσερ, το οποίο πολιορκείται και δέχεται επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Η Δρ Σάρα αλ-Σάκα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανέφερε πως δεν υπάρχει νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα μέσα στο νοσοκομείο, οι ιατρικές προμήθειες είναι περιορισμένες και τα τρόφιμα δεν επαρκούν για τους εγκλωβισμένους στην πολιορκημένη ιατρική εγκατάσταση.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν και πάλι στο νοσοκομείο και συνεχίζουν να απαγορεύουν την κυκλοφορία εντός και εκτός του συγκροτήματος.

Τα λύματα έχουν πλημμυρίσει τα ισόγεια του νοσοκομείου Νάσερ και το προσωπικό και οι ασθενείς είναι «χωρίς νερό για να πιουν ή για προσωπική υγιεινή, χωρίς φαγητό, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς οξυγόνο και χωρίς ιατρικό εξοπλισμό», ανέφερε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

11:13 Νεκρός Παλαιστίνιος σε ισραηλινές φυλακές κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες

Παλαιστίνιος κρατούμενος από τη Γάζα μόλις ανακοινώθηκε ότι είναι νεκρός υπό μυστηριώδεις συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Έτσι, ο αριθμός των Παλαιστίνιων κρατουμένων που έχουν πεθάνει σε ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε δέκα.

11:03 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 10χρονα παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Δύο 10χρονα Παλαιστίνια παιδιά από την πόλη Σιντζίλ, βόρεια της Ραμάλας, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις για σχεδόν έξι ώρες την Πέμπτη.

Οι κάτοικοι δήλωσαν στο Al Jazeera ότι τα παιδιά έπαιζαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις τα κατηγόρησαν ότι πέταξαν πέτρες στον κοντινό κεντρικό δρόμο που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί έποικοι.

Τα παιδιά, συνοδευόμενα από τους συγγενείς τους, κρατήθηκαν για ώρες πριν αφεθούν ελεύθερα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

11:00 Παρακολουθήστε live τη σημερινή συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου

Συνεχίζονται οι ακροάσεις για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών στο Διεθνές Δικαστήριο.

10:54 Τηλεφώνημα για βόμβα στις πρεσβείες των Ισραήλ, Αιγύπτου και ΗΠΑ στην Αθήνα

Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ. μετά από απειλητικά τηλεφωνήματα για βόμβα που έγιναν στους σταθμούς OPEN, ΣΚΑΪ και Kontra Channel αναφορικά με τις πρεσβείες των Ισραήλ, Αιγύπτου και ΗΠΑ.

Το άτομο που πήρε τηλέφωνο είπε ότι υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 11:30 το πρωί σχετικά με τις βόμβες.

Στις τρεις πρεσβείες σπεύδουν στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) για τον απαραίτητο έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:45 Έφεδροι στρατιώτες αρνήθηκαν να συναντήσουν τον Νετανιάχου

Οι έφεδροι που υπηρετούν στην ειδική μονάδα Αλπινιστών του ισραηλινού στρατού αρνήθηκαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε τη βάση της μονάδας στο βόρειο Ισραήλ την Πέμπτη.

Τα μέλη της μονάδας έλαβαν οδηγίες να προετοιμαστούν για την επίσκεψη του Νετανιάχου αρκετές ώρες πριν από την άφιξή του, με αποτέλεσμα αρκετοί να ζητήσουν να μη συναντηθούν μαζί του.

Ο διοικητής της μονάδας αποφάσισε τελικά ότι δύο ομάδες θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δημοσίευσε ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη του Νετανιάχου στη βάση και συμπεριέλαβε φωτογραφίες του από τη συνάντησή του με τους στρατιώτες της μονάδας στο βόρειο Ισραήλ.

Αρκετοί από τους Αλπινιστές δεν θέλησαν να συναντηθούν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

10:36 «Είμαστε μέρος αυτής της δυστυχίας»

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Χοσάμ Σαμπάτ ανάρτησε ένα σκίτσο στα social media που αποτυπώνει την κατάσταση που βιώνουν οι δημοσιογράφοι στη Γάζα.

Την ώρα που και οι ίδιοι πεινούν, μεταδίδουν τις εικόνες φρίκης και θανάτου που βλέπουν καθημερινά λόγω του πολέμου στη Γάζα που συνεχίζεται για 140 ημέρες.

Δείτε το χαρακτηριστικό σκίτσο:

Δημιουργός σκίτσου: Μαχμούντ Αμπάς

10:27 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο τριών στελεχών της σε ισραηλινά πλήγματα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο άλλων τριών μελών της «στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», τη φράση που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη οργάνωση για να δείξει ότι αυτό συνέβη εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων ή μετά από μάχες με τις IDF.

Τα ονόματα των στελεχών της Χεζμπολάχ ήταν Χασάν Ταράφ, Χουσεΐν Χαλίλ και Μουχάμαντ Ισμαήλ.

Ο Χαλίλ και ο Ισμαήλ είχαν καταγραφεί ως τραυματιοφορείς στην Ισλαμική Αρχή Υγείας της οργάνωσης.

Τα νεκρά μέλη της Χεζμπολάχ μετά από τις 7 Οκτωβρίου είναι πλέον 211.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από αρκετές πρόσφατες επιθέσεις των IDF σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

10:18 Στα ύψη τα ασφάλιστρα λόγω των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν εκτινάξει τα ασφάλιστρα, επιδεινώνοντας το κόστος που έχει ήδη επιβαρυνθεί από την άνοδο των ναύλων και τις μακρύτερες εναλλακτικές εμπορικές διαδρομές, αναφέρει το AFP.

Οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες επιθέσεις από τον Νοέμβριο σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα, έναν θαλάσσιο κόμβο από τον οποίο συνήθως περνά το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Οι θαλάσσιες μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων έχουν βυθιστεί κατά σχεδόν το ένα τρίτο μέχρι στιγμής το 2024 σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

10:09 IDF: Αντιμετωπίσαμε ύποπτο drone στον βορρά

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν επιτυχώς ύποπτο drone στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Νωρίτερα σειρήνες αεράμυνας ηχούσαν στην περιοχή της Κιριάτ Σμόνα.

09:59 Times of Israel: Πώς πάρθηκε η απόφαση να σταλεί ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Παρίσι για νέες συνομιλίες

Η απόφαση να σταλεί ισραηλινή αντιπροσωπεία στο Παρίσι για συνομιλίες για τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα ελήφθη στη μέση της νύχτας μετά που το υπουργικό συμβούλιο έλαβε αρκετά αξιόπιστα στοιχεία ότι φορτίο φαρμάκων είχε πράγματι φτάσει στους ομήρους στη Λωρίδα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα για την πρωτεύουσα της Γαλλίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

09:50 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Η ανθρωπιστική ανταπόκριση στη Γάζα σήμερα είναι μια ψευδαίσθηση

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Κρίστοφερ Λοκγίαρ που ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα: «Τα παιδιά που επιβιώνουν από αυτόν τον πόλεμο δεν θα φέρουν μόνο τις ορατές πληγές των τραυματισμών, αλλά και τις αόρατες: Αυτές των επαναλαμβανόμενων μετακινήσεων, του συνεχούς φόβου και του να βλέπουν τα μέλη της οικογένειάς τους να διαμελίζονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια τους. Αυτά τα ψυχολογικά τραύματα έχουν οδηγήσει παιδιά ηλικίας μόλις πέντε ετών να μας πουν ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν».

«Η ανθρωπιστική ανταπόκριση στη Γάζα σήμερα είναι μια ψευδαίσθηση. Μια βολική ψευδαίσθηση που διαιωνίζει μια αφήγηση ότι αυτός ο πόλεμος διεξάγεται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους», τόνισε ο ίδιος.

Ο Λοκγίαρ άσκησε κριτική στα απανωτά αμερικάνικα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψηφίσματα που ζητούσαν κατάπαυση του πυρός.

«Επί 138 ημέρες παρακολουθήσαμε τη συστηματική εξόντωση ενός συστήματος υγείας που υποστηρίξαμε επί δεκαετίες. Είδαμε τους ασθενείς μας και τους συναδέλφους μας να σκοτώνονται και να ακρωτηριάζονται. Αυτή η κατάσταση είναι το αποκορύφωμα ενός πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον ολόκληρου του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, ενός πολέμου συλλογικών τιμωριών, ενός πολέμου χωρίς κανόνες, ενός πολέμου με κάθε κόστος», δήλωσε ο Λοκγίαρ.

«Είμαστε συγκλονισμένοι από την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες τους ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου για να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες να υιοθετηθεί το πιο προφανές ψήφισμα, ένα ψήφισμα που απαιτεί άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός», είπε χαρακτηριστικά.

Γράφημα για τα τρία βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:

Πηγή: Al Jazeera

09:40 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες που προειδοποιούν για πιθανή εισβολή εχθρικού αεροσκάφους ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τη Haaretz, οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στην πόλη Κιριάτ Σμόνα.

Πηγή: Google Maps

09:33 Συγκλονιστικές εικόνες στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα μετά το πολύνεκρο χτύπημα στην κεντρική Γάζα

Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από την αυλή του νοσοκομείου των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα μετά τη νέα «τεράστια σφαγή» που έγινε την περασμένη νύχτα έπειτα από βομβαρδισμούς των ισραηλινών μαχητικών που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 40 θανάτους αμάχων.

Δείτε βίντεο από το Quds News Network:

09:24 Οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα τους στη Χαν Γιουνίς «εξουδετέρωσαν» δεκάδες μαχητές της Χαμάς την τελευταία ημέρα, αποκάλυψαν κρυψώνα όπλων

Οι μάχες μεταξύ των IDF και μαχητών της Χαμάς συνεχίζονται στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, ενώ ταυτόχρονα ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Ανάμεσα σε άλλα, ο ισραηλινός στρατός λέει στη σημερινή πρωινή ενημέρωση ότι η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των IDF σκότωσε περισσότερους από δέκα ενόπλους της Χαμάς στη δυτική Χαν Γιουνίς με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και ζητώντας πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επίσης, στη Ζεϊτούν της Γάζας, οι IDF σημειώνουν ότι η 401η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία σκότωσε περισσότερους από δέκα ενόπλους της Χαμάς με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και καλώντας πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Εν μέσω επιχειρήσεων στη Ζεϊτούν, οι IDF λένε ότι τα στρατεύματα εντόπισαν επίσης όπλα της Χαμάς και φρεάτια τούνελ.

Στην κεντρική Γάζα, η ταξιαρχία πεζικού Ναχάλ σκότωσε αρκετούς ενόπλους της Χαμάς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, σύμφωνα πάντα με τις IDF, μεταξύ άλλων με την κλήση αεροπορικών επιδρομών.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

09:15 Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε συλλήψεις στη Βηθλεέμ

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε έξι άτομα στη Βηθλεέμ, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν τους άνδρες να απομακρύνονται από τον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσέ που βρίσκεται στα νότια της πόλης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ο λόγος της σύλληψής τους δεν είναι γνωστός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης έναν απελευθερωμένο Παλαιστίνιο κρατούμενο στην Τουλκαρέμ, αναφέρει το WAFA.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

09:05 Πάνω από 360.000 σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί ζημιές

To Al Jazeera έχει δημιουργήσει ένα γράφημα που δίνει στοιχεία για την καταστροφή των υποδομών στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 360.000 σπίτια στη Γάζα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί ζημιές, ενώ 392 εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ζημιές.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

08:56 Η αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχωρεί από το Κάιρο μετά από τριήμερες συνομιλίες

Αντιπροσωπεία της Χαμάς, με επικεφαλής τον πολιτικό ηγέτη της οργάνωσης Ισμαήλ Χανίγια, αναχώρησε από την Αίγυπτο μετά από τριήμερες συζητήσεις στην πρωτεύουσα Κάιρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ και συζήτησε για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση Ισραηλινών αιχμαλώτων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Συζητήθηκε επίσης η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα και οι συνεχιζόμενες εντάσεις στο τέμενος Αλ-Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν τους μουσουλμάνους να πάνε να προσκυνήσουν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Μπρετ ΜακΓκερκ βρέθηκε επίσης στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες.

08:47 Συνεχίζονται οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης στη Χάγη για την υπόθεση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών.

Σήμερα θα τοποθετηθούν οι:

  • Ναμίμπια
  • Νορβηγία
  • Ομάν
  • Πακιστάν
  • Ινδονησία
  • Κατάρ
  • Ηνωμένο Βασίλειο
  • Σλοβενία
  • Σουδάν
  • Ελβετία
  • Συρία
  • Τυνησία

Πηγή: Al Jazeera

08:37 Η Αίγυπτος αυστηροποιεί τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ για την αποτροπή επιθέσεων

Η Αίγυπτος έχει λάβει μέτρα για την αυστηροποίηση των μέτρων κατά μήκος των κοινών συνόρων της με το Ισραήλ, προκειμένου να αποτρέψει τους στρατεύσιμους που σταθμεύουν εκεί από το να επιχειρήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά των ισραηλινών δυνάμεων, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Al-Araby Al-Jadeed που ανήκει στο Κατάρ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι νεοσύλλεκτοι των αιγυπτιακών συνοριακών δυνάμεων έχουν υποβληθεί σε μια πιο ενδελεχή περίοδο εκπαίδευσης μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, κατά την οποία εκπαιδεύονται για την ιστορία των συνόρων Ισραήλ – Αιγύπτου, τα οποία εκτείνονται σε μήκος περίπου 240 χιλιομέτρων, καθώς και για τις συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μετριαστούν τυχόν απόπειρες επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων, οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας που σταθμεύουν στα σύνορα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, αναφέρει το ρεπορτάζ, διασφαλίζοντας ότι δεν θα παρακολουθούν ειδήσεις σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να τους υποκινήσουν στον σχεδιασμό μιας επίθεσης.

Επιπλέον, στο συνοριακό πέρασμα της Νιτζάνα, όπου οι ισραηλινές και οι αιγυπτιακές δυνάμεις σταθμεύουν στις αντίστοιχες πλευρές τους, οι Αιγύπτιοι φρουροί ασφαλείας δεν οπλοφορούν και υπάρχουν υπάλληλοι με πολιτικά για να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν αναταραχές, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Η Αίγυπτος αυστηροποιεί τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της με το Ισραήλ.

08:28 Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Τζενίν σκότωσε Παλαιστίνιο που πήγαινε να πραγματοποιήσει επίθεση

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι ένα χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Τζενίν σκότωσε έναν μαχητή της Ισλαμικής Τζιχάντ, ο οποίος είχε «προηγουμένως συλληφθεί για τη συμμετοχή του στις στρατιωτικές δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκότωσε δύο άτομα – μεταξύ των οποίων ένα 17χρονο αγόρι που υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο – όταν έπληξε ένα όχημα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες το βράδυ.

«Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν για να πραγματοποιήσει άλλη μια επίθεση με πυροβολισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Οι IDF ανέφεραν ότι είχε συμμετάσχει σε «αρκετές επιθέσεις με πυροβολισμούς με στόχο ισραηλινές κοινότητες», καθώς και σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και στρατιωτικών θέσεων.

Περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου.

08:18 Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Το Ισραήλ χρειάζεται ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για να διασφαλίσει την ασφάλεια των αμάχων πριν εισέλθει στη Ράφα

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομίλησε το βράδυ της Πέμπτης με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ για την επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς, αναφέρει το Πεντάγωνο σε ανακοίνωση μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Όστιν τόνισε στον Γκάλαντ την ανάγκη για ένα «αξιόπιστο σχέδιο που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την υποστήριξη των περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που βρίσκουν καταφύγιο στη Ράφα πριν προχωρήσουν εκεί οποιεσδήποτε στρατιωτικές επιχειρήσεις», σημειώνει το Πεντάγωνο.

Οι δύο τους συζήτησαν επίσης τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, καθώς και την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης στην ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους πολίτες.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι έχουν δώσει το «πράσινο φως» για την εισβολή του Ισραήλ στην πλημμυρισμένη από εκτοπισμένους Ράφα.

08:12 Τις 140 ημέρες συμπλήρωσε η αιματοχυσία στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, με την αιματοχυσία να συνεχίζεται για 140 ημέρες, ενώ συγκλονίζει το νέο χτύπημα στην κεντρική Λωρίδα με τουλάχιστον 40 νεκρούς Παλαιστίνιους, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024