Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυτική Όχθη: Ο Μπάιντεν καταργεί την πολιτική του Τραμπ - Τι είναι το «Δόγμα Πομπέο» και τι αλλάζει

Δυτική Όχθη: Ο Μπάιντεν καταργεί την πολιτική του Τραμπ – Τι είναι το «Δόγμα Πομπέο» και τι αλλάζει

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την απογοήτευσή του στα σχέδια του Ισραήλ για τη δημιουργία νέων οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη.

Τη δημιουργία χιλιάδων νέων οικισμών εποίκων στη Δυτική Όχθη ανακοίνωσε το Ισραήλ κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ και του υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του.

Μιλώντας την Παρασκευή από το Μπουένος Άιρες, όπου βρίσκεται για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απογοητευμένη από την ανακοίνωση για νέες χιλιάδες κατοικίες εποίκων, χαρακτηρίζοντας τους οικισμούς «ασύμβατους με το διεθνές δίκαιο».

Η πολιτική που εφάρμοσε το 2019 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανέτρεψε ένα υπόμνημα του 1978 του νομικού συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μπλίνκεν ανακαλεί έτσι ουσιαστικά το λεγόμενο «Δόγμα Πομπέο», το οποίο θεωρούσε ότι οι οικισμοί των εποίκων «δεν είναι καθ’ εαυτούς ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο».

«Είμαστε απογοητευμένοι … είναι μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ, τόσο υπό Ρεπουμπλικανικές όσο και Δημοκρατικές κυβερνήσεις, ότι οι νέοι οικισμοί είναι αντιπαραγωγικοί για την επίτευξη μιας διαρκούς ειρήνης. Είναι επίσης ασύμβατοι με το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνησή μας εξακολουθεί να αντιτίθεται σθεναρά στην επέκταση των οικισμών. Κατά την κρίση μας, μόνο αποδυναμώνει, δεν ενισχύει την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε συγκεκριμένα ο Μπλίνκεν.

Τι είναι το «δόγμα Πομπέο» που καταργεί η κυβέρνηση Μπάιντεν;

Έτσι καταργείται το λεγόμενο «Δόγμα Πομπέο»,  μια πολιτική της εποχής Τραμπ που αρνούνταν ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου

Η πολιτική που εφάρμοσε το 2019 ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ανέτρεψε ένα υπόμνημα του 1978 του νομικού συμβούλου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέρμπερτ Χάνσελ, το οποίο επίσης χαρακτήριζε τους οικισμούς παράνομους.

Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν ιστορικά κάνει ελάχιστα για να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει ή να ανακόψει την επέκταση των οικισμών, η κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ, που φέρει το όνομα του σταθερά φιλοϊσραηλινού Μάικ Πομπέο, ανέτρεψε συμβολικά αρκετές δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής, η οποία αναγνώριζε την παρανομία των οικισμών αυτών.

Στις δηλώσεις του, ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ισραηλινοί οικισμοί αποτελούν εμπόδιο για την ειρήνη και «δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο». Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν έκανε καμία αναφορά σε απτές συνέπειες που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ για την κατασκευή νέων οικισμών, ωστόσο όπως αναφέρει το Al Jazeera η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ χρειάστηκε επίσης περισσότερα από τρία χρόνια για να καταργήσει το δόγμα, εκφράζοντας την αντίθεσή της σε ένα προτεινόμενο ψήφισμα του ΟΗΕ που κήρυξε τους ισραηλινούς οικισμούς παράνομους πέρυσι.

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ, διατήρησε σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, διατηρώντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και θέτοντας τις συμφωνίες εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών στο επίκεντρο της πολιτικής της για τη Μέση Ανατολή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ένα εκτελεστικό διάταγμα για την εφαρμογή κυρώσεων σε Ισραηλινούς εποίκους που συμμετέχουν σε βίαιες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, αλλά το εύρος αυτών των προσπαθειών μένει να φανεί και μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε μια μικρή χούφτα ανθρώπων.

Γιατί έχει σημασία

Η απόφαση του Μπλίνκεν να αντιστρέψει αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «δόγμα Πομπέο» έρχεται ως απάντηση στην ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης την Πέμπτη ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, μία κίνηση αυτή εξετάζεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με όσα δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι η απόφαση του Μπλίνκεν «δεν αφορά την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Απλώς επαναβεβαιώνουμε το θεμελιώδες συμπέρασμα ότι αυτοί οι οικισμοί δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. … Αυτή είναι μια θέση που ήταν συνεπής σε μια σειρά από κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών. Αν υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι ασυνεπής, αυτή ήταν η προηγούμενη», προσέθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση επέκτασης των οικισμών από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα τους τελευταίους μήνες για να αποφύγει οποιαδήποτε μεγάλη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε 3.000 νέους οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Τα σχέδια για την κατασκευή νέων οικισμών, οι οποίοι θεωρούνται από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο για μια ενδεχόμενη λύση δύο κρατών, ανακοίνωσε την Πέμπτη, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «κατάλληλη σιωνιστική απάντηση» σε μια επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη.

«Η σοβαρή επίθεση πρέπει να έχει μια αποφασιστική απάντηση της ασφάλειας, αλλά και μια απάντηση του οικισμού», έγραψε ο Σμότριτς στο X. «Απαιτώ από τον πρωθυπουργό να εγκρίνει τη σύγκληση του Κεντρικού Γραφείου Σχεδιασμού και να εγκρίνει αμέσως τα σχέδια για χιλιάδες οικιστικές μονάδες στο Μάαλ Άντουμιμ και σε ολόκληρη την περιοχή. Οι εχθροί μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε ζημιά σε εμάς θα οδηγήσει σε περισσότερες κατασκευές και περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερη από την κατοχή μας σε όλη τη χώρα».

Είπε ακόμα ότι στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ. Η απόφαση θα θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες έγκρισης για περίπου 3.000 κατοικίες, σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν ευρέως από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αν και δεν επιβεβαιώθηκαν οι αριθμοί από αξιωματούχους της ισραηλινής κυβέρνησης.

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024