Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Κόντρα Νετανιάχου-Μπεν Γκβιρ για την στήριξη των ΗΠΑ - Λάδι στη φωτιά οι κυρώσεις στους εποίκους

Ισραήλ: Κόντρα Νετανιάχου-Μπεν Γκβιρ για την στήριξη των ΗΠΑ – Λάδι στη φωτιά οι κυρώσεις στους εποίκους

Μετά τις κυρώσεις προς τους Ισραηλινούς εποίκους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και άλλες χώρες, ξέσπασε κόντρα μεταξύ Νετανιάχου εναντίον Μπεν Γκβιρ και Σμόντριχ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε την Κυριακή στις επικρίσεις ενός από τους υπουργούς του, του Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τις εξτρεμιστικές του δηλώσεις και την στήριξη από και προς τους εποίκους, την ώρα που είναι υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ.

Σε δημοσίευμα της Wall Street Journal που εκδόθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Μπεν-Γκβίρ δήλωσε στις εφημερίδες ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκανε αρκετά για να υποστηρίξει το Ισραήλ στη εκστρατεία του. Σημείωσε ότι αν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος αντί του Μπάιντεν, θα είχε προσεγγίσει διαφορετικά το θέμα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που έλαβε από την κυβέρνηση Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα

«Αντί να μας δώσει την πλήρη υποστήριξή του, ο Μπάιντεν είναι απασχολημένος με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων (στη Γάζα), τα οποία πηγαίνουν στη Χαμάς», δήλωσε ο Μπεν-Γκβίρ στην εφημερίδα. «Αν ήταν στην εξουσία ο (πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ, η συμπεριφορά των ΗΠΑ θα ήταν εντελώς διαφορετική» δήλωσε.  «Παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις, ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμφωνία με τους Αμερικανούς φίλους μας».

Ήδη από τα τέλη οκτωβρίου ο Μπεν-Γκβιρ μοίραζε όπλα σε «εθελοντές» στη Δυτική Όχθη.

Δύο ξένοι στον ίδιο κόσμο

Οι σχέσεις μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν φέρονται να έχουν πάρει την κατιούσα τον τελευταίο καιρό, ιδίως από τότε που η Σαουδική Αραβία επέβαλε τον όρο της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με το Ισραήλ.

Η κριτική που άσκησε ο Μπεν-Γβιρ στον Μπάιντεν ακολούθησε την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερις εποίκους. Η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση στην κλιμάκωση της βίας κατά των Παλαιστινίων πολιτών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σχολιάζοντας τη βία, ο Μπάιντεν παρατήρησε ότι η κατάσταση είχε φτάσει σε «απαράδεκτα επίπεδα», καθώς ενέκρινε τις κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα. Όμως αμερικανικά όπλα έχουν μοιραστεί στους εποίκους της Δυτικής Όχθης και μάλιστα κάποια από αυτά από τον Μπεν-Γκβιρ αυτοπροσώπως.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περίπου 490.000 έποικοι ζουν ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους, διαμένουν σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο Μπεν Γκβιρ, υπερεθνικιστής υπέρ των εποίκων, προσπαθεί να αποδυναμώσει την θέση του Νετανιάχου.

Πως οι ακροδεξιοί του πολεμικού συμβουλίου σκάβουν τον λάκκο του Νετανιάχου

Ο Νετανιάχου ως αρχηγός κυβέρνησης συνασπισμού δείχνει μια προφανή αδυναμία του να σιγάσει τις φωνές στο υπουργικό του συμβούλιο που ζητούν γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων. Κάτι που θα στριμώξει υπερβολικά το Ισραήλ στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Την περασμένη εβδομάδα, υπουργοί και νομοθέτες συμμετείχαν σε ένα συνέδριο υπέρ του εποικισμού στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, υποστηρίζοντας την οικοδόμηση ισραηλινών οικισμών στη Γάζα μεταπολεμικά.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του Νετανιάχου ότι «το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να καταλάβει μόνιμα τη Γάζα ή να εκτοπίσει τον άμαχο πληθυσμό της». Με αυτή την ρητορική οι εξτρεμιστές υπερεθνικιστές πολιτικοί, δυναμιτίζουν το κλίμα εν μέσω πολέμου, κερδίζουν ψήφους φανατικών και ταυτόχρονα οδηγούν την κυβέρνηση Νετανιάχου σε κατάρρευση. Όποτε και να κηρύξει εκλογές ο Νετανιάχου, είναι βέβαιο πως δεν θα επανεκλεγεί σε υψηλή θέση.

Ταυτόχρονα ο Νετανιάχου πιστεύει πως μειώνοντας την στρατιωτική του επιθετικότητα και σκοτώνοντας κατά τι λιγότερους άμαχους Παλαιστίνιους στη Γάζα επιτρέπει στη Χαμάς να ανασυνταχθεί. Για αυτό και προσπαθούν να περνά μειωμένη η ανθρωπιστική βοήθεια.  Όμως αν ο Νετανιάχου εντείνει τους βομβαρδισμούς και ειδικά στις κατ’ευφημισμόν ασφαλείς περιοχές και στη Ράφα που προσπαθούν να επιβιώσουν 1,3 Παλαιστίνιοι εκ των οποίων τα 640.000 παιδιά, θα αυξηθεί η ανθρωπιστική καταστροφή. Μαζί θα αυξηθούν οι δολοφονίες αμάχων και όλα τα συστατικά που μαζί με την ορολογία των υπουργών του, μπορεί να ευνοήσουν την αποδοχή από το Διεθνές Δικαστήριο «οργανωμένου γενοκτονικού σχεδίου» εναντίων των Παλαιστινίων.

Με δηλώσεις του ο υπ. Οικονομικών Μπ. Σμότριχ έχει ζητήσει επανειλημμένα την «υποχρεωτική μετανάστευση εκατομμυρίων Παλαιστινίων».

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ επιδιώκει να εμποδίσει τις ισραηλινές τράπεζες να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις κατά των  εποίκων

Η Bank Leumi πάγωσε νωρίτερα τον λογαριασμό ενός από τα τέσσερα άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις – φοβούμενη αμερικανικές νομικές επιπτώσεις εάν συνεχίσει να τον εξυπηρετεί.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Σμότριχ επικοινώνησε σήμερα με την Τράπεζα του Ισραήλ και ζήτησε από τον επόπτη των τραπεζών να εκδώσει μια διευκρίνιση ότι η ισραηλινή νομοθεσία δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς των ατόμων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ο Σμότριχ αναφέρεται ότι δήλωσε ότι είναι «αδιανόητο» να λάβει μια ισραηλινή τράπεζα μέτρα εναντίον ενός ισραηλινού πολίτη για μια αμερικανική απόφαση.

«Θα αναλάβω δράση ως υπουργός Οικονομικών και θα κάνω ό,τι πρέπει», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι, «αν χρειαστεί, θα προωθήσουμε νομοθεσία για το θέμα». Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μπορούν και το έχουν ξανακάνει (σ.σ. Ιράν, Ρωσία κ.α.) να επιβάλουν κυρώσεις σε τράπεζες που συνεχίζουν να εξυπηρετούν άτομα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Σμότριχ είναι από αυτούς που λέγοντας για τους Παλαιστινίους πως «1,8 εκατ. πρέπει να ενθαρρυνθούν να μεταναστεύσουν» και με την θέση υπέρ των εποίκων γνωστή, δίνει ακόμα περισσότερα στοιχεία στο Διεθνές Δικαστήριο, ώστε να αποδεχτεί την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου γενοκτονίας, ενθοκάθαρσης και εξανδραποδισμού εντός της ισραηλινής κυβέρνησης.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024